Duidelijkquote:Op donderdag 14 oktober 2004 15:57 schreef SiGNe het volgende:
de staart (alles wat achter de poten zit) kan je eten en in de scharen zit ook nog wel wat vlees, maar niet zo heel veel.
Bedoel je een kreeft (lobster)?quote:Op donderdag 14 oktober 2004 15:31 schreef rashudo het volgende:
Ik hou van nieuwe dingen uitproberen in een restaurant. Al 2 keer kwam hierdoor een kreeft op mijn bordje terecht, als onderdeel van een gerecht.
Ik vraag me echter af hoe ik zo'n beestje nu moet opeten. Ook vraag ik me af of er een verschil is tussen grote en kleine kreeften qua eetmethode? Tot nu toe heb ik alleen kleine kreeften verorberd.
Welke onderdelen moet ik laten liggen en welke moet ik verorberen?
Bij Okura Teppan Yaki (grilplaat) Restaurant snijden ze bij de garnaal heel handig de kop eraf met een aantal poten, pletten hem, leggen hem op de gril om krokant te worden en serveren het als garnalenkoekje! Als je daar verse kreeft bestelt, snijden ze hem levend door midden en hoor je ze op de plaat een soort van "gillen" doen. Da's minder hoorquote:Op vrijdag 15 oktober 2004 00:14 schreef DAMH het volgende:
mag met je handen eten?? moet zul je bedoelen
trouwens de meeste mense zulle denke hun kop uitzuige,, maar daar zit dus echt de meeste smaak, net als bij krabbetjes enzo ...
Mmmm....da's zoooo lekker!!! Sowieso is teppan yaki érg goed te doenquote:Op vrijdag 15 oktober 2004 00:26 schreef BwennieBren het volgende:
[..]
Bij Okura Teppan Yaki (grilplaat) Restaurant snijden ze bij de garnaal heel handig de kop eraf met een aantal poten, pletten hem, leggen hem op de gril om krokant te worden en serveren het als garnalenkoekje!
Ja. O.a. bij de groothandel (sligro iig). En de serieuzere visboer zal ze ook wel hebben. Practisch het hele jaar door (worden ingevlogen). Wel scheelt de prijs nog wel eens, maar het blijft altijd duur.quote:Op vrijdag 15 oktober 2004 15:10 schreef Coelho het volgende:
Kun je trouwens in Nederland aan verse (=levende??) kreeft komen?
ff in zijn kop steken, das toch minder als je dan vervolgens een kreeft ziet die probeerd dat mes uit zijn kop te trekken....quote:Op vrijdag 22 oktober 2004 10:26 schreef SingleCoil het volgende:
nee hoor, als je ze dood kookt worden ze ook rood. levend koken is ook niet nodig, je kunt ze voor het koken simpelweg vermoorden door even met een mes vlak achter de kop te steken, dan is ie gelijk dood en dat is wel zo praktisch...
quote:Op vrijdag 22 oktober 2004 10:21 schreef Escape2Dawn het volgende:
Ik vind kreeft eten zielig, omdat deze levend gekookt worden om de rode kleur te behouden![]()
Kreeftensoep van kreeftquote:Op vrijdag 22 oktober 2004 18:56 schreef karper het volgende:
me klasgenoot dan gaat kreeftensoep maken kreeften allemaal dood op eentje na heb nog nooit iemand zo gek zien doen.
Boulion van kreeftenkarkassen maken, en daar later eventueel kreeftstukjes in doen.quote:Op vrijdag 22 oktober 2004 19:20 schreef karper het volgende:
meestal he piet.
wel eerst een vis buillon opzetten he
Klinkt aannemelijk, maar waarom zou een restaurateur zijn 'voorraad' langzaam laten doodgaan? Springen ze uit het aquarium als je ze voert of is het puur een geldkwestie?quote:Op vrijdag 22 oktober 2004 17:42 schreef SingleCoil het volgende:
klopt. de reden: in de aquaria bij restaurants worden die beesten niet gevoerd. als een kreeft zonder voedsel zit geeft dat niks, dat kan 'ie heel lang volhouden door zich heel rustig te houden en zijn eigen spierweefsel te verteren. Na een tijd is het alleen nog maar een lege schaal.
Actieve kreeften zijn daar meestal nog niet mee begonnen.
Die vind ik oom het lekkerst, zo staat hij hier ook op de kaart.quote:Op vrijdag 22 oktober 2004 19:31 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Boulion van kreeftenkarkassen maken, en daar later eventueel kreeftstukjes in doen.
Of hoeveel bos er is gekapt voor de Soja in hun tofuburger.quote:Op vrijdag 29 oktober 2004 12:03 schreef DancingPhoebe het volgende:
Ik vind het een beetje hypocriet als mensen zeggen ja maar het is zooooooo zieeeeeeeluggggggggggggggggggg. Denk je dat de biefstukjes op je bordje in hun bedje van ouderdom zijn gestorven?
Mijn god.....quote:Op vrijdag 29 oktober 2004 12:14 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Of hoeveel bos er is gekapt voor de Soja in hun tofuburger.
Is sarcasme, maar wel degeleijk waar.quote:Op zaterdag 30 oktober 2004 10:05 schreef Lady_J het volgende:
[..]
Mijn god.....![]()
Zal wel grappig bedoeld zijn. (Anders echt héél dom)
Koeien slachten? Pin door de hersenen (schietmasker), ophangen aan de achterpoten en dan de cirkelzaag erin om ze leeg te laten bloeden en alle zooi voor de frikadellen/hondevoer/elektriciteitscentrale eruit te halen.quote:Op vrijdag 29 oktober 2004 14:46 schreef turnpike het volgende:
Koeien kregen een pin door de schedel, is het niet ? Ik weet niet zeker hoe we een koe het leven ontnemen, vandaar het biggetjes verhaal.
Ik heb op een blauwe maandag vakantiewerk in een varkensslachthuis gedaan.
When will the piggies stop squeeking Clarice ?
Een kreeft met een hersenstam???quote:Op zaterdag 30 oktober 2004 18:52 schreef Fixers het volgende:
[..]
Koeien slachten? Pin door de hersenen (schietmasker), ophangen aan de achterpoten en dan de cirkelzaag erin om ze leeg te laten bloeden en alle zooi voor de frikadellen/hondevoer/elektriciteitscentrale eruit te halen.
Wat betreft kreeft: als je niet exact weet waar je dat mes moet zetten, of niet kan mikken (d'r is nogal wat kreacht voor nodig) dan kan je het dier het beste in kokend water doden. Twee dingen die je niet moet doen:
1. Kreeft in koudwater opzetten, dat duurt nogal lang en 't schijnt dat ze gaan gillen.![]()
2. A la americain bereiden: dat is levend van kop tot staart in tweeën snijden/hakken en dan op de gril leggen. De oorspronkelijke manier is in Nederland zelfs strafbaar (dierenmishandeling), je moet het dier dus eerst doden door een mes in de hersenstam te zetten of te koken.
Ja weet zo gauw even niet meer hoe dat exact heet. De hersens centrale zenuwstels. Hou het maar op hacker-slang: de CPUquote:Op zaterdag 30 oktober 2004 21:48 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Een kreeft met een hersenstam???
Wat had jij voor biologie?
Niet mee eens...als je geen mes in z'n kop geduwd krijgt, stop 'm dan in de diepvries tot 'ie dood is.quote:Op zaterdag 30 oktober 2004 18:52 schreef Fixers het volgende:
[..]
Wat betreft kreeft: als je niet exact weet waar je dat mes moet zetten, of niet kan mikken (d'r is nogal wat kreacht voor nodig) dan kan je het dier het beste in kokend water doden.
dan kun je hem gewoon beter in kokend water gooienquote:Op zaterdag 30 oktober 2004 23:19 schreef SingleCoil het volgende:
[..]
Niet mee eens...als je geen mes in z'n kop geduwd krijgt, stop 'm dan in de diepvries tot 'ie dood is.
Waarom ? Hij leeft nog zeker 20 - 30 seconden in kokend water, en doet echt z'n best om er uit te komen...in de diepvries valt 'ie gewoon in winterslaap. Lijkt mij 'humaner'...quote:Op zondag 31 oktober 2004 11:59 schreef Pistol_Pete het volgende:
[..]
dan kun je hem gewoon beter in kokend water gooien
tis een kreeft, geen mensquote:Op zondag 31 oktober 2004 12:02 schreef SingleCoil het volgende:
[..]
Waarom ? Hij leeft nog zeker 20 - 30 seconden in kokend water, en doet echt z'n best om er uit te komen...in de diepvries valt 'ie gewoon in winterslaap. Lijkt mij 'humaner'...
ongetwijfeld hebben kreeften gevoel. Maar net als met de meeste dieren die je wil opeten, moet je ze doodmaken. Als je rekening gaat houden met het gevoel van het dier wat je gaat opeten gaat het er niet beter op smaken denk ik.quote:Op zondag 31 oktober 2004 12:10 schreef SingleCoil het volgende:
kreeften hebben geen gevoel
Oké... Gewoon een beetje dom dus.quote:Op zaterdag 30 oktober 2004 10:08 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Is sarcasme, maar wel degeleijk waar.
Nou ja je mag toch wel zeggen dat je dat zielig vindt toch?quote:Op zaterdag 15 april 2006 17:10 schreef Martijn_77 het volgende:
Kom op jongens het gaat hier over hoe je een kreeft moet bewaren en niet of dat dat zielig is of niet
en daarbij is het welzijn van het dier in kwestie niet van culinair belang, dus overbodig in dit topic? wat een onzin.quote:Op zaterdag 15 april 2006 17:10 schreef Martijn_77 het volgende:
Kom op jongens het gaat hier over hoe je een kreeft moet bewaren en niet of dat dat zielig is of niet
ja.... ik hoef dat ook niet.quote:Op zaterdag 15 april 2006 19:54 schreef N.icka het volgende:
En dan morgen levend in een pan met kokend water , en dan gaat dat beestje piepen en met zn scharen tegen de deksel tikken,![]()
Eet smakelijk
quote:Op zaterdag 15 april 2006 19:54 schreef N.icka het volgende:
En dan morgen levend in een pan met kokend water , en dan gaat dat beestje piepen en met zn scharen tegen de deksel tikken,![]()
Maar dat is geen pijnkreet.quote:Op zaterdag 15 april 2006 19:54 schreef N.icka het volgende:
En dan morgen levend in een pan met kokend water , en dan gaat dat beestje piepen en met zn scharen tegen de deksel tikken,![]()
Dat zeggen mensen nogal snel.. omdat ze het dus toch zielig vinden en het proberen goed te praten.quote:Op zaterdag 15 april 2006 22:59 schreef faberic het volgende:
je moet ze idd levend in de pan doen.
(PICS!!!!!!)
maar ik heb weleens gehoord dat ze er niets van merken, maarja, wat moet je anders zeggen.
Kreeften zien een veel groter kleurenspectrum dan mensen, maakt dat ze niet intelligenter?quote:Op zaterdag 15 april 2006 23:07 schreef MissHobje het volgende:
[..]
Dat zeggen mensen nogal snel.. omdat ze het dus toch zielig vinden en het proberen goed te praten.
Vergelijk het met jezelf.. als jij pijn kunt ervaren kan een dier het ook hoor.. alleen heeft de mens meer denk vermogen etc..
En mensen gissen er wel naar... maargoed is er ooit een echte woordenwisseling geweest tussen mens en kreeftzodat je het kunt vragen ?
Precies.. niet echt dus nog... anders was het nieuws geweest![]()
Afijn.. zeker weten doet niemand het dus of ze pijn wel of niet voelen,..
Wat een verhaal zo![]()
Ik zou zeggen.. eerst humaan vermoorden.. en dan pas in die pan.
dan heb je ze meestal in een piepschuim doos zitten.. waar je verse vis in mee krijgt (gevuld met ijs)quote:Op zaterdag 15 april 2006 23:08 schreef Tafkahs het volgende:
in de koelkast? En wat nou als ie gaat wandelen, wat dan?
Toen ik nog in een restaurant werkt, werden ze vastgebonden en al in een geventileerde koeling gelegd bij ca 6 graden. Uiteraard levend koken. Doe je met mosselen ook immers.quote:Op zaterdag 15 april 2006 14:08 schreef Erosjuhhh het volgende:
ik heb vandaag 2 levende kreeften gekocht en die willen we morgen pas eigenlijk bereiden, hoe kunnen we ze t beste levend bewaren? (kan t uberhaupt?)
we hebben buiten een soort van regenton staan met goudvissen erin (Zoetwater dus) maar ze werden gehouden in zoutwater
kunnen we ze hier in bewaren? of beter in de doos (Zonder water) met natte doeken?
reageer snel!
Volledig eens isquote:Op zaterdag 15 april 2006 16:56 schreef Marietje_34 het volgende:
[..]
gelukkig, ik dacht al dat het aan mij lag![]()
Inderdaad, ik koop ook een big, stop die vervolgens een dag lang in een klein hok, en gooi hem de dag erna op de kop in een pan met kokend water, hard duwen om het deksel erop te houden, en dan uiteindelijk trots genieten van m'n biggetje.quote:Op zondag 16 april 2006 00:01 schreef Eyeopener het volgende:
Kom op mensen, niet zo hypocriet doen.. hoe denken jullie dat je kippetje, koetje of kalfje vanavond aan z'n eind is gekomen...
Ik heb het idee dat het noch voor de kleur, noch voor de smaak is. Volgens mij is het in bepaalde gevallen meer voor het 'superieure' gevoel dat de kok ervan krijgt ofzo.quote:Op zondag 16 april 2006 00:02 schreef MUUS het volgende:
Maar ze hoeven toch niet eens levend het water in? Dat was toch alleen voor de kleur ofzo?
Gewoon een nieuwsgierig vraagje, heur.
Je kunt ze inderdaad eerst vlak daarvoor vakkundig levend doormidden snijden of net achter de kop het centrale zenuwstelsel afsnijden, maar de meeste amateurkoks zullen met te botte messen of verkeerde snijtechnieken niet in 1 keer door dat pantser doorkomen, vandaar dat het misschien toch wel 'humaner' (...) is om ze a la minuut te laten sterven door ze met de kop naar beneden in kokende bouillon te gooien.quote:Op zondag 16 april 2006 00:02 schreef MUUS het volgende:
Maar ze hoeven toch niet eens levend het water in? Dat was toch alleen voor de kleur ofzo?
Gewoon een nieuwsgierig vraagje, heur.
Als je de levende kreeft in een pan met koud water zet en die vervolgens gaat verwarmen, is het beest ruim voordat het water heet is al een zachte dood gestorven...quote:Op zaterdag 15 april 2006 19:54 schreef N.icka het volgende:
En dan morgen levend in een pan met kokend water , en dan gaat dat beestje piepen en met zn scharen tegen de deksel tikken,![]()
Eet smakelijk
Zo doe je dat dus niet. Zelfs in een restaurant waar een 5 cm dikke gasleiding loopt naar de grootste pitten duurt het veels te lang voordat het water warm wordt. Reken 1 graad per minuut bij een pan van 10 liter. Hoe lang denk je dat het duurt op dat waakflammetje thuis ?quote:Op zondag 16 april 2006 00:33 schreef Jordy-B het volgende:
[..]
Als je de levende kreeft in een pan met koud water zet en die vervolgens gaat verwarmen, is het beest ruim voordat het water heet is al een zachte dood gestorven...
lang... maar hij's dan wel een zachte dood gestorven...quote:Op zondag 16 april 2006 00:42 schreef Pilootje het volgende:
[..]
Zo doe je dat dus niet. Zelfs in een restaurant waar een 5 cm dikke gasleiding loopt naar de grootste pitten duurt het veels te lang voordat het water warm wordt. Reken 1 graad per minuut bij een pan van 10 liter. Hoe lang denk je dat het duurt op dat waakflammetje thuis ?
Nope, duurt veel te lang.quote:Op zondag 16 april 2006 00:33 schreef Jordy-B het volgende:
Als je de levende kreeft in een pan met koud water zet en die vervolgens gaat verwarmen, is het beest ruim voordat het water heet is al een zachte dood gestorven...
nja... het is enkel een tip voor mensen die het héél héél héél zielig vinden en het welzijn belangrijker vinden dan het resultaat...quote:Op zondag 16 april 2006 00:45 schreef golfer het volgende:
[..]
Nope, duurt veel te lang.
Kokende bouillon eerst maken en dan erin.
U bent vroeger kreeft geweest?quote:Op zondag 16 april 2006 00:33 schreef Jordy-B het volgende:
[..]
Als je de levende kreeft in een pan met koud water zet en die vervolgens gaat verwarmen, is het beest ruim voordat het water heet is al een zachte dood gestorven...
Er heeft één of andere wetenschapper héél veel tijd en moeite gestoken om uit te vinden wat de meest zachte dood is voor een kreeft...quote:
als jij je tranen van medelijden uit je oogjes had geveegd vóórdat je mijn post las, had je kunnen zien dat er duidelijk staat dat de kreeft voordat het water heet is (!!!) al dood is!quote:Op zondag 16 april 2006 00:51 schreef gday het volgende:
Sorry Jordy-B? Je tip voor mensen die het zielig vinden, is om het dier zo lang mogelijk te laten lijden?
Sorry, ik wist niet dat ik hier met een ouderwetse stoere bink te maken had!quote:Op zondag 16 april 2006 00:55 schreef Jordy-B het volgende:
[..]
als jij je tranen van medelijden uit je oogjes had geveegd vóórdat je mijn post las, had je kunnen zien dat er duidelijk staat dat de kreeft voordat het water heet is (!!!) al dood is!
Kunnen we het weer hebben over de vraag die de TS stelde!quote:Op zaterdag 15 april 2006 17:10 schreef Martijn_77 het volgende:
Kom op jongens het gaat hier over hoe je een kreeft moet bewaren en niet of dat dat zielig is of niet
maar een relatief snelle dood is nog altijd pijnlijker dan een waarbij hij wegsuft...quote:Op zondag 16 april 2006 01:06 schreef gday het volgende:
Maar goed, als je in het vervolg je posts niet gewoon samenstelt uit losse flarden, maar die flarden ook beargumenteert, was het duidelijk geweest, slimkees.
Het lijkt mij namelijk, als kreeften-leek, logischer dat een kreeft sneller doodgaat als ie direct in heet water terecht komt, dan wanneer ie in koud water terecht komt en op een huis/tuin/keukenpitje verwarmd wordt totdat het water uiteindelijk ooit heet wordt.
quote:Ik geloof verder dan ook niet zoveel van je verhaal.
Met "die kreeft" bedoel ik dus het dier zelf... qua welzijn...quote:Op zondag 16 april 2006 01:00 schreef Pilootje het volgende:
Als ie kreeft je niks intreseert reageer dan niet.
Er staat dan ook:quote:Het smaakeffect van deze manier van koken heb ik het dan nog niet eens over, dat is een verhaal apart.
quote:nja... het is enkel een tip voor mensen die het héél héél héél zielig vinden en het welzijn belangrijker vinden dan het resultaat...
Hoe iets smaakt kan je natuurlijk niet echt uitleggen.quote:Op zondag 16 april 2006 01:43 schreef AlohaXa het volgende:
Hoe smaakt kreeft eigenlijk ?
In tegenstelling tot Jordy-B ben ik vroeger wél kreeft geweest. Nauwelijks wat van het kokende water gemerkt omdat de kok me dronken had gevoerdquote:
Ik vind het een beetje naar gamba's smaken, alleen zachter van smaak.quote:Op zondag 16 april 2006 01:43 schreef AlohaXa het volgende:
Hoe smaakt kreeft eigenlijk ?
zonde. Het is zo gezond en lekker. Zalm is werkelijkquote:Op zondag 16 april 2006 02:43 schreef PLAE@ het volgende:
Ik vreet overigens helemaal geen vis. Ben stiekem wel een beetje nieuwsgierig maar verder dan kibbeling kom ik niet.
Jij bent in de wetenschap dat een kreeft geen emotie heeft?quote:Op zaterdag 15 april 2006 19:53 schreef __Saviour__ het volgende:
die kreeft boeit het echt niks dat ie even in een regenton zit hoor
Het is maar een kreeft. Een laag ontwikkeld dier met een beperkt zenuwstelsel.quote:Op zondag 16 april 2006 13:25 schreef SHE het volgende:
Jij bent in de wetenschap dat een kreeft geen emotie heeft?
Wat een slap gelul, alle dieren met een zenuwstelsel voelen pijn, daar is het immers voor bedoeld.quote:Op zondag 16 april 2006 13:31 schreef __Saviour__ het volgende:
[..]
Het is maar een kreeft. Een laag ontwikkeld dier met een beperkt zenuwstelsel.
Dus nee, het heeft geen emotie en voelt geen pijn.
Ze vertonen misschien wat simpele reflexen. Maar ze voelen de pijn niet bewust. Daarvoor is hun zenuwstelsel (hersenen zijn daar ook onderdeel van) te weinig ontwikkeld.quote:Op zondag 16 april 2006 13:38 schreef longinus het volgende:
Wat een slap gelul, alle dieren met een zenuwstelsel voelen pijn, daar is het immers voor bedoeld.
Als duiker speel ik vaak met kreeften en ze reageren echt wel op prikkels.
De enige soort die geen emotie voelt zijn mensen zoals jij die denken dat dieren automaten zijn.
Dat zul je NOOIT zeker weten. Zoiets kan alleen maar een aanname zijn, en meer niet.quote:Op zondag 16 april 2006 13:41 schreef __Saviour__ het volgende:
[..]
Ze vertonen misschien wat simpele reflexen. Maar ze voelen de pijn niet bewust. Daarvoor is hun zenuwstelsel (hersenen zijn daar ook onderdeel van) te weinig ontwikkeld.
Ik zeg niet dat alle dieren zo zijn. Maar wel de laag ontwikkelde soorten.
Er was ooit eens een griekse wijsgeer die beweerde dat dieren een automatische reaktie hadden als je ze schopte en dat het dus eigenlijk automaten waren. Anno 2006 moet je toch wel beter weten, zelfs de simperste levensvormen vertonen complex gedrag als je ze maar lang genoeg observeert.quote:Op zondag 16 april 2006 13:41 schreef __Saviour__ het volgende:
[..]
Ze vertonen misschien wat simpele reflexen. Maar ze voelen de pijn niet bewust. Daarvoor is hun zenuwstelsel (hersenen zijn daar ook onderdeel van) te weinig ontwikkeld.
Ik zeg niet dat alle dieren zo zijn. Maar wel de laag ontwikkelde soorten.
Dus als jij auto rijdt dan veroorzaak je ongelovelijk veel leed door al die vliegjes te vermoorden?quote:Op zondag 16 april 2006 13:49 schreef longinus het volgende:
[..]
Er was ooit eens een griekse wijsgeer die beweerde dat dieren een automatische reaktie hadden als je ze schopte en dat het dus eigenlijk automaten waren. Anno 2006 moet je toch wel beter weten, zelfs de simperste levensvormen vertonen complex gedrag als je ze maar lang genoeg observeert.
Als dieren niet bewust pijn waarnemen waarom beschermen ze zich dan tegen roofdieren, het maakt immers niet uit want ze voelen toch niks.
een slager zal t moeilijk vinden om elke koe die hij slacht te slachten?quote:Op zondag 16 april 2006 14:38 schreef Marietje_34 het volgende:
[..]
stoere reactie hoor, grote vent. Gday geeft een eerlijke en nuttige reactie, maar vooral niet op ingaan en toch nog ff roepend at je er schijt aan hebt.![]()
Het zou een interessante analogie zijn, als deze niet spaak zou lopen. Als een slager namelijk de keus heeft tussen methode A waarbij een dier misschien wel 20 seconden lijdt, of methode B waarbij een dier 1 seconde lijdt, zal een 'normale' slager voor methode B kiezen.quote:Op zondag 16 april 2006 14:45 schreef Erosjuhhh het volgende:
[..]
een slager zal t moeilijk vinden om elke koe die hij slacht te slachten?
en visboer zal t moeilijk vinden een vis te onthoofden en schoon te maken?
een kok zal te moeilijk vinden een kreeft levend in de pan te doen?
een jager zal t moeilijk vinden een bambi te knallen?
ik denk het niet.
zo vind ik t ook niet moeilijk om te doen.
Het duurt 1 seconde om het beest erin te gooien maar hij is niet acuut dood.quote:Op zondag 16 april 2006 15:26 schreef Erosjuhhh het volgende:
ja en in een pan kokend heet water gooien duurt maybe ook 1 sec.
maar goed dat je informatica doet, hoef jij geen diertjes te pijnigen.
Erg koud maken dood een kreeft niet, die overleeft ook in zeewater van enkele graden onder nul en bevriezen.quote:Op zondag 16 april 2006 15:51 schreef gday het volgende:
[..]
Ik neem aan dat je wel kunt lezen, bink?
In dat topic stond namelijk het volgende:
[..]
Welke studie ik doe, lijkt me 100% irrelevant.quote:Op zondag 16 april 2006 15:26 schreef Erosjuhhh het volgende:
ja en in een pan kokend heet water gooien duurt maybe ook 1 sec.
maar goed dat je informatica doet, hoef jij geen diertjes te pijnigen.
Je moet hem ook niet laten bevriezen, staat er ook duidelijk beschreven.quote:Op zondag 16 april 2006 15:55 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Maakt de structuur van het vlees kapot, als ik goedkope diepvrieskreeft wil koop ik die wel, je gaat geen verse (en dure) oosterschelde kreeft kopen om hem in te vriezen.
Heb mijn post even aangepast, was een stukje weg (klote pads)quote:Op zondag 16 april 2006 15:56 schreef heaven7 het volgende:
[..]
Je moet hem ook niet laten bevriezen, staat er ook duidelijk beschreven.
Daar heb ik geen verstand van dus ik kan er niks zinnigs over zeggen maar er moeten toch andere manieren zijn hiervoor?!quote:Op zondag 16 april 2006 15:55 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Erg koud maken dood een kreeft niet, die overleeft ook in zeewater van enkele graden onder nul en bevriezen.
Kijk, dat je het er niet mee eens bent, oké. Of als je het beweert te kunnen weerleggen, oké. Maar ga dan niet lopen schreeuwen dat er geen alternatieve manieren worden beschreven cq bekend zijn.quote:Op zondag 16 april 2006 15:57 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Heb mijn post even aangepast, was een stukje weg (klote pads)
Niet echt.quote:Op zondag 16 april 2006 15:59 schreef heaven7 het volgende:
[..]
Daar heb ik geen verstand van dus ik kan er niks zinnigs over zeggen maar er moeten toch andere manieren zijn hiervoor?!
Geen alternatieven die beter zijn.quote:Op zondag 16 april 2006 16:00 schreef gday het volgende:
[..]
Kijk, dat je het er niet mee eens bent, oké. Of als je het beweert te kunnen weerleggen, oké. Maar ga dan niet lopen schreeuwen dat er geen alternatieve manieren worden beschreven cq bekend zijn.
lijkt me niet geheel irrelevant, immers in de informatica hoef je kreeften niet levend in de pan te gooien, op een hotelschool welquote:Op zondag 16 april 2006 15:55 schreef gday het volgende:
[..]
Welke studie ik doe, lijkt me 100% irrelevant.Of is het zo dat als je middelbare hotelschool doet je dus leert hoe je dieren langer kunt pijnigen?
Ik eet allereerst niks levends.quote:Op zondag 16 april 2006 15:59 schreef Pietverdriet het volgende:
Hoe staan jullie eigenlijk tegenover oesters? Die eet je levend, en mosselen, die worden ook levend gekookt, net als garnalen. Maar waarom is kreeft ineens zielug?
Wist je dat planten ook stress hebben en signalen uitzenden naar andere planten als je ze beschadigt?quote:Op zondag 16 april 2006 16:03 schreef heaven7 het volgende:
Tja, wellicht bekijken we het hier van de veel te menselijke kant maar het lijkt gewoon alleen al cruel om een dier levend in kokend water te gooien. En je weet natuurlijk nooit hoe die dieren het ervaren.
Dus loop je dan maar topics te vergallen waar het om lekker kreeft eten gaat, omdat jij loopt te jammeren om arme diertjes?quote:Op zondag 16 april 2006 16:03 schreef gday het volgende:
[..]
Ik eet allereerst niks levends.
Maar goed, ik snap goed dat je dat hypocriet vindt. Het gaat mij echter om het feit dat sommigen hun gevoel zo uit kunnen schakelen dat ze zelf een dier moedwillig laten lijden voor hun eigen genot, en dan ook nog niet eens de moeite nemen om dat lijden tot een minimum te beperken.
waar staat dat we niet de moeite nemen om het lijden tot een minimum te beperken?quote:Op zondag 16 april 2006 16:03 schreef gday het volgende:
[..]
Ik eet allereerst niks levends.
Maar goed, ik snap goed dat je dat hypocriet vindt. Het gaat mij echter om het feit dat sommigen hun gevoel zo uit kunnen schakelen dat ze zelf een dier moedwillig laten lijden voor hun eigen genot, en dan ook nog niet eens de moeite nemen om dat lijden tot een minimum te beperken.
Je doet net zo hard aan mee aan het vergallen, binkiequote:Op zondag 16 april 2006 16:07 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dus loop je dan maar topics te vergallen waar het om lekker kreeft eten gaat, omdat jij loopt te jammeren om arme diertjes?
Kreeft moet vooral heel kort in zo een bassin blijven, want ze eten niet in gevangenschap, ze teren in op hun eigen vlees.quote:Op zondag 16 april 2006 16:07 schreef Erosjuhhh het volgende:
[..]
waar staat dat we niet de moeite nemen om het lijden tot een minimum te beperken?
meeste mensen die een levend kreeftje koken doen het toch echt wel in (ruim) kokend water
verder kan je voor t bewaren van een paar kreeften moeilijk een heel aquarium(naam van die bak ff ontschoten) aanschaffen en het voor hen alleen inrichten en de ph waarden van t water goed houden (kreeften overleven alleen in perfect water, dus als je zo'n ding hebt moet je t water ook helemaal tiptop hebben
Ja, en de beste methode is een kreeft in de koelkast te bewaren en dan in een grote pan met een liter of 10 kokend water te koken.quote:Op zondag 16 april 2006 16:09 schreef SHE het volgende:
Ik begrijp wat je probeert te zeggen Piet, maar even een belangrijk anatomisch en fysiologisch verschil tussen een kreeft en een mossel daargelaten.
Ik eet vlees en ik eet vis. Wel probeer ik er zo goed mogelijk op te letten, dat hetgeen ik in mijn mond stop , met enig respect is behandeld en zo min mogelijk te lijden heeft gehad. Zou ik helemaal poltiek correct zijn dan at ik slechts zaden en noten.
In mijn optiek is er sprake van onbeschaafd handelen wanneer het leven van een dier wordt gekenmerkt door sensorische deprivatie.
Ook vind ik dat de weg naar consumptie een zo pijnloos mogelijke moet zijn.
De manier waarop een goddelijk beest als de kreeft in dit topic werd besproken, deed me even de wenkbrauw optrekken.
En dat is JUIST omdat ik weet hoe lekker hij is....kan je er dus op z'n minst een beetje respectvol mee omgaan
Ik denk dat je een homarium bedoelt?quote:Op zondag 16 april 2006 16:07 schreef Erosjuhhh het volgende:
[..]
waar staat dat we niet de moeite nemen om het lijden tot een minimum te beperken?
meeste mensen die een levend kreeftje koken doen het toch echt wel in (ruim) kokend water
verder kan je voor t bewaren van een paar kreeften moeilijk een heel aquarium(naam van die bak ff ontschoten) aanschaffen en het voor hen alleen inrichten en de ph waarden van t water goed houden (kreeften overleven alleen in perfect water, dus als je zo'n ding hebt moet je t water ook helemaal tiptop hebben
Dat doe ik niet zelf, ik ga niet naar buiten om planten plat te trappen of te plukken.quote:
Kan jij hem garanderen dat een van de alternatieve methoden beter is? (met bron)quote:Op zondag 16 april 2006 16:11 schreef gday het volgende:
[..]
Ik denk dat je een homarium bedoelt?
Kun je mij garanderen dat een kreeft minder lijdt als je hem in kokend water gooit, dan als je een van die alternatieve manieren hanteert?
Een dier op slag doden lijkt me garantie genoeg. Dood is dood.quote:Op zondag 16 april 2006 16:13 schreef Drive-r het volgende:
[..]
Kan jij hem garanderen dat een van de alternatieve methoden beter is? (met bron)
Heb je net verteld dat als je hem een pin door zijn kop slaat de kreeft dit vaak overleeft en probeert die pin weg te krijgen.quote:Op zondag 16 april 2006 16:11 schreef gday het volgende:
[..]
Ik denk dat je een homarium bedoelt?
Kun je mij garanderen dat een kreeft minder lijdt als je hem in kokend water gooit, dan als je een van die alternatieve manieren hanteert?
Wat had jij voor een cijfer in Biologie? Hoe wil jij dieren in *knip* doden?quote:Op zondag 16 april 2006 16:15 schreef heaven7 het volgende:
[..]
Een dier op slag doden lijkt me garantie genoeg. Dood is dood.
bedoel meer het bewaren van kreeften tussen aankoop bij de leverancier >> koken in de pan volgende dagquote:Op zondag 16 april 2006 16:09 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Kreeft moet vooral heel kort in zo een bassin blijven, want ze eten niet in gevangenschap, ze teren in op hun eigen vlees.
juist homarium,quote:Op zondag 16 april 2006 16:11 schreef gday het volgende:
[..]
Ik denk dat je een homarium bedoelt?
Kun je mij garanderen dat een kreeft minder lijdt als je hem in kokend water gooit, dan als je een van die alternatieve manieren hanteert?
ik vroeg dus ook in dit topic de manier hem te bewaren, in een ton met water leek mij het beste (met zuurstof pompje en koud water, dus niet lauw)quote:Op zondag 16 april 2006 16:09 schreef SHE het volgende:
Ik begrijp wat je probeert te zeggen Piet, maar even een belangrijk anatomisch en fysiologisch verschil tussen een kreeft en een mossel daargelaten.
Ik eet vlees en ik eet vis. Wel probeer ik er zo goed mogelijk op te letten, dat hetgeen ik in mijn mond stop , met enig respect is behandeld en zo min mogelijk te lijden heeft gehad. Zou ik helemaal poltiek correct zijn dan at ik slechts zaden en noten.
In mijn optiek is er sprake van onbeschaafd handelen wanneer het leven van een dier wordt gekenmerkt door sensorische deprivatie.
Ook vind ik dat de weg naar consumptie een zo pijnloos mogelijke moet zijn.
De manier waarop een goddelijk beest als de kreeft in dit topic werd besproken, deed me even de wenkbrauw optrekken.
En dat is JUIST omdat ik weet hoe lekker hij is....kan je er dus op z'n minst een beetje respectvol mee omgaan
En? Als de kok het doet is het wel okay? Beetje een kortzichtige redenatie.quote:Op zondag 16 april 2006 16:12 schreef heaven7 het volgende:
[..]
Dat doe ik niet zelf, ik ga niet naar buiten om planten plat te trappen of te plukken.
Een kreeft gooi je zelf moedwillig in het kokende water.
Afgezien van wat beter is of wat niet, heb ik het voornamelijk over het feit dat men dit soort praktijken zelf doet, en dan voornamelijk het bewaren van de kreeften, totdat je er een keer zin in hebt om die dieren in een pan met kokend water te gooien. Gezond verstand zegt me, dat een dier minder lijdt als deze minder lang een pijnlijke sensatie hoeft te ervaren. Ik ben geen kok of wetenschapper op dit gebied of wat dan ook, maar ik kan me niet voorstellen dat er geen manier is om een kreeft gewoon binnen 1 of 2 seconden morsdood te krijgen. Dit alles, afgezien van het feit dat ik je emotioneel afgestompt vindt als je zoiets eigenhandig gaat verrichten, en er dan trots aan tafel nog uitgebreid van gaat genieten.quote:Op zondag 16 april 2006 16:13 schreef Drive-r het volgende:
[..]
Kan jij hem garanderen dat een van de alternatieve methoden beter is? (met bron)
Het is dan ook een gevoelskwestie.quote:Op zondag 16 april 2006 16:18 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
En? Als de kok het doet is het wel okay? Beetje een kortzichtige redenatie.
Mijn vader is afgestudeerd bioloog en met mijn cijfers was nooit wat mis.quote:Op zondag 16 april 2006 16:17 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Wat had jij voor een cijfer in Biologie? Hoe wil jij dieren in *knip* doden?
Runderen worden met een schietmasker gedood, maar die hebben dan ook hersenen. Een kreeft niet.
normaal zou je een kreeft kopen op de dag dat je hem gaat bereidenquote:Op zondag 16 april 2006 16:22 schreef gday het volgende:
[..]
Afgezien van wat beter is of wat niet, heb ik het voornamelijk over het feit dat men dit soort praktijken zelf doet, en dan voornamelijk het bewaren van de kreeften, totdat je er een keer zin in hebt om die dieren in een pan met kokend water te gooien. Gezond verstand zegt me, dat een dier minder lijdt als deze minder lang een pijnlijke sensatie hoeft te ervaren. Ik ben geen kok of wetenschapper op dit gebied of wat dan ook, maar ik kan me niet voorstellen dat er geen manier is om een kreeft gewoon binnen 1 of 2 seconden morsdood te krijgen. Dit alles, afgezien van het feit dat ik je emotioneel afgestompt vindt als je zoiets eigenhandig gaat verrichten, en er dan trots aan tafel nog uitgebreid van gaat genieten.
is er wel, koken.quote:Op zondag 16 april 2006 16:24 schreef heaven7 het volgende:
[..]
Mijn vader is afgestudeerd bioloog en met mijn cijfers was nooit wat mis.
Overigens kan ik me, net zoals gday zegt, niet voorstellen dat er geen manier is om een kreeft in 1 sec of minder te doden.
Kom er maar mee dan.quote:Op zondag 16 april 2006 16:24 schreef heaven7 het volgende:
Overigens kan ik me, net zoals gday zegt, niet voorstellen dat er geen manier is om een kreeft in 1 sec of minder te doden.
Oh dearquote:Op zondag 16 april 2006 16:22 schreef gday het volgende:
[..]
Afgezien van wat beter is of wat niet, heb ik het voornamelijk over het feit dat men dit soort praktijken zelf doet, en dan voornamelijk het bewaren van de kreeften, totdat je er een keer zin in hebt om die dieren in een pan met kokend water te gooien. Gezond verstand zegt me, dat een dier minder lijdt als deze minder lang een pijnlijke sensatie hoeft te ervaren. Ik ben geen kok of wetenschapper op dit gebied of wat dan ook, maar ik kan me niet voorstellen dat er geen manier is om een kreeft gewoon binnen 1 of 2 seconden morsdood te krijgen. Dit alles, afgezien van het feit dat ik je emotioneel afgestompt vindt als je zoiets eigenhandig gaat verrichten, en er dan trots aan tafel nog uitgebreid van gaat genieten.
Jep,quote:Op zondag 16 april 2006 16:31 schreef hassanjassan het volgende:
De mensen die pro-lobsterlife zijn hebben geloof ik ook niet door dat kreeften de directe neef zijn van beestjes die we zonder nadenken onder de voetzool verpletteren of en masse vergassen en uitroeien, al dan niet levend. En die neef is, jawel, de kakkerlak. Dit is ook geen bullshit, lees je biologieboek er maar op na. Punt is alleen dat ik kreeft veelvoudig maal lekkerder vind dan kakkerlak, dus logisch dat ik dan ook kreeft eet.
Liever een paar uur in de koeling dan 1 minuut in de vriezer. En langer dan een seconde of 5 a 10 duurt het idd niet.quote:Voor als je toch nog een gewetensbezwaar hebt: Kreeften kan je eerst 1 minuut in de vriezer doen en dan in kokend water gooien of stomen, na 10 seconden zijn ze allang dood.
Je bent veganist?quote:Op zondag 16 april 2006 16:34 schreef SHE het volgende:
Sorry hoor, maar ik verpletter ook geen kakkerlakken
Vliegen sla ik ook niet dood en ook muggen mogen prima van me zuigen...anders wurm ik mezelf wel onder een klamboe.
Je punt ontgaat me dan ook een beetje
Zo zal ook menig hobby-kok zelf geen kreeft koken, omdat hij daar ethische bezwaren bij heeft.quote:Op zondag 16 april 2006 16:29 schreef Erosjuhhh het volgende:
[..]
normaal zou je een kreeft kopen op de dag dat je hem gaat bereiden
maar je gaat geen kreeft op zaterdag kopen, koken, en op zondag opnieuw opwarmen
dan bewaar je hem een dag
en ik snap niet waarom je zelf hier neer zet.. menig hobbykok zal net zo professioneel koken als een kok in een restaurant
Afgezien van het feit dat ik zelf nog nooit een kakkerlak om het leven heb gebracht, lijkt een kakkerlak me vrij snel dood als je die kapottrapt.quote:Op zondag 16 april 2006 16:31 schreef hassanjassan het volgende:
De mensen die pro-lobsterlife zijn hebben geloof ik ook niet door dat kreeften de directe neef zijn van beestjes die we zonder nadenken onder de voetzool verpletteren of en masse vergassen en uitroeien, al dan niet levend. En die neef is, jawel, de kakkerlak. Dit is ook geen bullshit, lees je biologieboek er maar op na. Punt is alleen dat ik kreeft veelvoudig maal lekkerder vind dan kakkerlak, dus logisch dat ik dan ook kreeft eet.
Voor als je toch nog een gewetensbezwaar hebt: Kreeften kan je eerst 1 minuut in de vriezer doen en dan in kokend water gooien of stomen, na 10 seconden zijn ze allang dood.
Hooguit morele,quote:Op zondag 16 april 2006 16:37 schreef gday het volgende:
[..]
Zo zal ook menig hobby-kok zelf geen kreeft koken, omdat hij daar [s]ethische [/s bezwaren bij heeft.
die eten liever hele dag stampot andijvie zekerquote:Op zondag 16 april 2006 16:37 schreef gday het volgende:
[..]
Zo zal ook menig hobby-kok zelf geen kreeft koken, omdat hij daar ethische bezwaren bij heeft.
Maar succes ermee en geniet er vooral van, anders heeft dat dier voor niks geleden en kun je niet zo trots zijn op je 'creatie'.
Nee, je bent geen psychopaat. En ik kan je alvast vertellen dat alles wat jij om het leven hebt gebracht, in het niet valt bij wat mijn vader om het leven heeft gebracht (o.a. in Suriname, waar men het wat minder nauw neemt en bijvoorbeeld Braziliaanse papegaaien uit de lucht schiet met hagel en de helft ervan laat verrotten in het moeras). Dus ik schrik er ook verder niet van, als dat je bedoeling is.quote:Op zondag 16 april 2006 16:33 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Oh dear
Ik heb honderden kreeften gedood, hondduizenden mosselen, herten, zwijnen, etc etc.
Ben ik nu in jouw ogen een psychopaat?
Ben je zelf vegetarier?
Afgezien van de dunne scheidingslijn tussen een hobby-kok en een huisman/huisvrouw, vind ik dit een persoonlijke afweging. Mijn broer en zijn vrouw staan met plezier uren in een keuken te kokkerelen om een 4 of 5-gangen diner te bereiden, maar ze zullen nooit en te nimmer levende dieren in hun keuken verwerken.quote:Op zondag 16 april 2006 16:39 schreef Erosjuhhh het volgende:
[..]
die eten liever hele dag stampot andijvie zeker
een hobby kok (mits niet vegetarisch) die kookt ook levende mosselen, bereid levende kreeft, en andere bijzondere of speciale dieren / maaltijden
anders ben je geen waarschijnlijk hobby kok maar gewoon een huisman/vrouw kok die standaard kookt voor de kids
imo
Toont wel aan hoe ver jullie van de natuur staan.quote:Op zondag 16 april 2006 16:44 schreef gday het volgende:
[..]
Afgezien van de dunne scheidingslijn tussen een hobby-kok en een huisman/huisvrouw, vind ik dit een persoonlijke afweging. Mijn broer en zijn vrouw staan met plezier uren in een keuken te kokkerelen om een 4 of 5-gangen diner te bereiden, maar ze zullen nooit en te nimmer levende dieren in hun keuken verwerken.
Ik denk dat een gemiddeld roofdier inderdaad een kreeft achterna spurt met een pan kokend water.quote:Op zondag 16 april 2006 16:46 schreef WeirdMicky het volgende:
Wat een hypocriet gebabbel over het leed van een kreeft. Hoe denk je dat kreeften in de natuur doodgaan?
... waarmee je dus gelijk duidelijk maakt dat de vergelijking met zeehonden mank loopt, waardoor het dus niet relevant is om die hierbij te betrekken.quote:Worden ze door hun aanvaller in doeken gewikkeld in de vriezer gelegd om zo leed te voorkomen? Een snelle dood zoals TS deed is een stuk humaner in mijn ogen.
Het lijkt wel op de zeehondenjacht...ze zien er zo schattig uit, dus dan is het een stuk erger.
In mijn ogen voegen mensen niks toe aan de gang van zaken hier op aarde. De wereld is er niet beter van geworden. Eerder slechter. Dat wij daarbij ook nog eens het vermogen hebben om daarover na te denken, betekent niet dat we dan toch maar ons gevoel (wat dus juist datgene is wat ons speciaal maakt t.o.v. andere dieren!) uit moeten schakelen en onszelf weer moeten gedragen als gevoelloze predatoren.quote:Nu zien kreeften er niet schattig uit, maar kokend water moet toch wel erge pijn doen? (menselijke reactie) Dus weer vanuit het menselijke gevoel redeneren is het zielig.
En bedankt voor je zwart-wit toevoeging.quote:Als je het zielig vindt dat er dieren sterven ten gunste van je voeding, dan moet je ze niet meer eten.
Ga je nu mensen vergelijken met een simpel dier als een kreeft dat een veel minder ontwikkeld zenuwstelsel heeft, laat staan een bewustzijn? Sterk.quote:Op zondag 16 april 2006 16:54 schreef gday het volgende:
[..]
Wow Binkie (ja, nu ben je een bink met hoofdletter B)! Bedankt dat je mij nu weet te ontleden, want ik heb absoluut geen vermogen tot zelfreflectie!
Maar je hoeft je niet te verstoppen hoor, want het is al lang bekend dat je een botte aap bent.Misschien krijg ik nog eens de kans om je hersenen uit te lepelen terwijl je leeft. Immers, als we kreeften levend in de pan gooien, mag ik jou best uitlepelen, toch?
Onee wacht, dat mag dan zeker weer niet.
Als je mijn posts een beetje had gelezen, had je nu niet gezegd dat ik een zwart-wit visie heb. Ik heb juist aangegeven dat ik zelf worstel met dergelijke vraagstukken, en dat ik begrijp dat men het een hypocriete visie vindt.quote:Op zondag 16 april 2006 16:54 schreef WeirdMicky het volgende:
Als hier iemand hypocriet is en een zwart-wit visie heeft dan ben jij dat wel gday.
Ga je nu voor een kreeft bepalen wat hij waarneemt en wat niet? Sterk.quote:Op zondag 16 april 2006 16:55 schreef WeirdMicky het volgende:
[..]
Ga je nu mensen vergelijken met een simpel dier als een kreeft dat een veel minder ontwikkeld zenuwstelsel heeft, laat staan een bewustzijn? Sterk.
Ja, dat is realistischer dan gelijkstelling van de gevoelens van de mens aan die van een kreeft. Waarom eten vegetariers vaak wel vis denk je?quote:Op zondag 16 april 2006 16:58 schreef gday het volgende:
[..]
Ga je nu voor een kreeft bepalen wat hij waarneemt en wat niet? Sterk.
Ja, want ik zal eens iets zeggen wat klopt. Eng hè, en dat nog wel van iemand die voornamelijn kin DIG-zit! *huil*quote:Op zondag 16 april 2006 17:00 schreef Erosjuhhh het volgende:
[..]
denk dat je beter stoppen kan met dit zinloze gelul van je en terug naar DIG kan gaan.
Ik heb op de BBC eens gezien hoe ze een kreeft doden voordat hij de pan ingaat: zo'n groot koksmes in een keer door zijn kop. Niet tussen zijn ogen, maar een stuk daar achter.quote:Op zondag 16 april 2006 16:01 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Je kan ook een pin tussen zijn ogen slaan, maar dan heb je nogal eens een kreeft die probeert dat ding tussen zijn ogen uit te trekken.
Nee, ik had het over de doodsverwensingen.quote:Op zondag 16 april 2006 17:03 schreef WeirdMicky het volgende:
Wat klopt.Tuurlijk, als jij beweert dat ik niet moet invullen wat een kreeft waarneemt en wat niet...waarom doe jij dat dan wel continue?
Uiterst naief om te denken dat zo'n topic niet zo'n discussie opent.quote:Op zondag 16 april 2006 17:20 schreef golfer het volgende:
Wat een oeverloos offtopic gelul in een topic over het bewaren van levende kreeften.![]()
psies, da's vragen om moeilijkheden. Kijk gewoon ff op google hoe je het beste met je aanstaande maaltijd kunt omgaan.quote:Op zondag 16 april 2006 17:22 schreef heaven7 het volgende:
[..]
Uiterst naief om te denken dat zo'n topic niet zo'n discussie opent.
Ahhh kijk, ik heb het enige juiste antwoord gevondenquote:Op zaterdag 15 april 2006 14:17 schreef SterkStaaltje het volgende:
Bewaren:
Levende kreeften moeten niet te koel bewaard worden. Ze moeten worden ingepakt in natte doeken of in natte houtwol.
Consumeer kreeften zo vers mogelijk. Afgedekt met een vochtige doek kan u de kreeft nog 12 uur in de koelkast bewaren.
duurt ca. 2 tot 2,5 minuut. Kreeftenvlees bevat veel eiwitten die stollen als je het verhit. Daar sterft de kreeft aan, brandwonden dus.quote:Op maandag 17 april 2006 11:21 schreef SterkStaaltje het volgende:
Jezus, wat een wellus nietus topic is dit geworden zeg. Het punt is, die kreeft moet dood. Of dat nou 1 seconde duurt in kokend water of 1 seconde door hem een mes achter de kop te steken. Lekker boeiend. Niemand weet wat het minst kut is voor de kreeft. Basta.
On-Topic: Heeft het gesmaakt TS? Hoe heb je hem bereid?
quote:Op maandag 17 april 2006 14:00 schreef Vivi het volgende:
Levend koken
Ga naar: navigatie, zoek
Levend koken was een methode om de doodstraf te voltrekken die in de late Middeleeuwen gebruikt werd. De veroordeelde, meestal een valsemunter, werd letterlijk levend gekookt in een ketel gevuld met kokende olie of kokend water. Bij 'verzachtende' omstandigheden werd hij eerst verdronken. In Deventer is nog een ketel te vinden waarin veroordeelden in het verleden zijn gekookt.
Het is tevens de geprefereerde methode om kreeft te bereiden voor consumptie. De reden hiervoor is uitsluitend het verkrijgen van de mooie rode kleur.
Door verschillende organisaties en personen wordt het regime van Islam Karimov in Oezbekistan beschuldigd van het levend koken van mensen.
Hoe kom jij aan die wijsheid dan? Eiwitten stollen al bij 63 graden dus als je de kreeft er bij 100 graden head first in doet is ie volgens mij echt wel binnen een paar seconde dood. En dat ie nog een tijdje beweegt komt door de spieren en pezen die samentrekken door de warmte.quote:Op maandag 17 april 2006 14:00 schreef Tafkahs het volgende:
[..]
duurt ca. 2 tot 2,5 minuut. Kreeftenvlees bevat veel eiwitten die stollen als je het verhit. Daar sterft de kreeft aan, brandwonden dus.
Wat een hele toffe discussie heb ik weer gemist. Maar goed, als je geen ruimte in je koelkast hebt (ja dat kan ook, zoals piet terecht stelt), dan kan je ze in een koelbox doen. natte kranten onderop en erbovenop, misschien 1 of 2 koelelementen erbij en dan kan je ze zeker nog een dag bewaren.quote:
Ik moest twee keer kijken, maar...quote:
Hey oude nlcodertquote:Op maandag 17 april 2006 23:45 schreef gday het volgende:
Respect Nikky.
Overigens ben ik van mening dat je analogie niet op gaat om verscheidene redenen, maar die discussie is al gevoerd en hoort inderdaad eigenlijk niet thuis in dit topic!
Game on!
Het is kreeft, natuurlijk is het lekkerquote:Op dinsdag 18 april 2006 03:08 schreef Chiwakka het volgende:
was ie lekker?
Als ie beroerd is klaar gemaakt kan ook Kreeft uitermate smerig zijn, maar ik ga ervanuit dat TS na deze boeiende discussie een wijze keuze heeft gemaakt over de bereidingswijze en afgelopen zondag heerlijk heeft gegeten.quote:Op dinsdag 18 april 2006 09:49 schreef hassanjassan het volgende:
[..]
Het is kreeft, natuurlijk is het lekker![]()
Ligt aan het gewicht..doh.quote:Op dinsdag 18 april 2006 12:26 schreef -Wonderchild- het volgende:
Pietverdriet
Wat kost een levende kreeft eigenlijk?
Dagprijs, tijd van het jaar, gewicht, grote.quote:Op dinsdag 18 april 2006 12:31 schreef -Wonderchild- het volgende:
een "gemiddelde". Waar moet ik aan denken?
Goede zaak dat je de reactie's ontopic wilt houden. Maar meldt dan alleen dat.quote:Op maandag 17 april 2006 21:37 schreef nikky het volgende:
En nu is het afgelopen.
Ontopic hier over het bewaren en bereiden van een kreeft. Mocht iemand anders nog willen klagen dan gaat men een topic in klaagbaak openen.
De eerste de beste die nu nog offtopic gaat met "wat zielig" bedenk dat waar jouw shampoo, gel, waspoeder, medicijnen, makeup op getest is, en vooral hoe een koe tot een gruwelijk einde komt, krijgt straks helemaal geen kans meer om te reageren.
En nee het boeit niet als je vegetarier bent. Dan open je daar een topic over.
Ik heb je reaktie waarmee je dat topic uit 2004 omhoog schopte weggehaald.quote:Op dinsdag 18 april 2006 12:26 schreef -Wonderchild- het volgende:
Pietverdriet
Wat kost een levende kreeft eigenlijk?
Ja, maar het is wel moeilijk, ik vind dus Octopus zeer ondergewaardeerd stukje eten.quote:Op dinsdag 18 april 2006 15:23 schreef Bluezz het volgende:Piet, wat een stelletje ***
Zou jij het proeven denk je?
Het wordt vooral gedaan met open geserveerde kreeftquote:Op dinsdag 18 april 2006 15:51 schreef TeazNutz het volgende:
Maar je proeft toch verschil dan tussen body en poot?
Die poten/scharen breek je zelf namelijk..
Is er eigenlijk verschil tussen octopus en de inktvis waar van ze Calemaris maken?quote:Op dinsdag 18 april 2006 15:27 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ja, maar het is wel moeilijk, ik vind dus Octopus zeer ondergewaardeerd stukje eten.
Ik eet dan dus ook vaker deze achtarm dan kreeft.
Ja maar dat is een ander onderwerp geloof ik. Kreeft is toch hier het topic? Maar als antwoord op je vraag, ja er is verschil tussen.quote:Op dinsdag 18 april 2006 22:54 schreef Martijn_77 het volgende:
[..]
Is er eigenlijk verschil tussen octopus en de inktvis waar van ze Calemaris maken?
twee heel verschillende beestenquote:Op dinsdag 18 april 2006 22:54 schreef Martijn_77 het volgende:
[..]
Is er eigenlijk verschil tussen octopus en de inktvis waar van ze Calemaris maken?
Ik zal binnenkort eens kijken wat de kreeften in het homarium van mijn favoriete vishandel in de buurt kosten:quote:Op dinsdag 18 april 2006 23:03 schreef hassanjassan het volgende:
Over de prijs van kreeft, bij de chinees in rotterdam verkopen ze ook levende kreeft en het kost daar 25 euri per kilo, volgens mij is dat buiten proporties duur en ik vraag me af of iemand me een tip kan geven om naar scheveningen ofzo te gaan en voor dag en dauw bij de haven te wachten om kreeft en andere vis te kopen voordat de retailers hun marges erbovenop gooien?
Oke een nieuw topic geopend Octopus en Inkvis receptenquote:Op dinsdag 18 april 2006 23:03 schreef hassanjassan het volgende:
Ja maar dat is een ander onderwerp geloof ik. Kreeft is toch hier het topic? Maar als antwoord op je vraag, ja er is verschil tussen.
ik heb al regelmatig octopus op, maar ik kan me niet voorstellen dat je het verschil niet proeft met kreeft. en lijkt de textuur er nog op, na de gehakmolen en gelatine? ik zou het eigenlijk weleens willen proberen. is natuurlijk een mooie uitkomst, octopus is goedkoper dan kreeft.quote:Op dinsdag 18 april 2006 15:15 schreef Pietverdriet het volgende:
Trouwens een foute hoereca truuk:
Neem een gekookte octopus en haal deze 2 keer door de gehaktmolen. Met wat gelatine en kleurstof erbij maak je een vleesdeeg waar je een kreeftenschaal mee vult.
99% van de mensen proeft het niet, en het is de winstmaker is een groot aantal restaurants rond de middelandse zee.
Ja ik ben benieuwd, want die dingen zijn zo onderhand stervensduur en eigenlijk nergens voor nodig, lijkt me niet dat ik het over snow-crab of king-crab heb. Die zijn wel hun prijs waard, ndat ik de docu op discovery gezien heb over de vangst ervan.quote:Op dinsdag 18 april 2006 23:15 schreef golfer het volgende:
[..]
Ik zal binnenkort eens kijken wat de kreeften in het homarium van mijn favoriete vishandel in de buurt kosten:
http://www.waasdorp.nl/vishandel/vishandel_info.html
Geweldige docu is dat idd.quote:Op woensdag 19 april 2006 00:18 schreef hassanjassan het volgende:
[..]
Ja ik ben benieuwd, want die dingen zijn zo onderhand stervensduur en eigenlijk nergens voor nodig, lijkt me niet dat ik het over snow-crab of king-crab heb. Die zijn wel hun prijs waard, ndat ik de docu op discovery gezien heb over de vangst ervan.
Een gekweekte kreeft vind ik ook geen probleem eigenlijk, zo'n fanaat ben ik ook weer niet.
dat soort kreeft ligt hier gewoon bij de aldiquote:Op woensdag 19 april 2006 01:26 schreef golfer het volgende:
Voor de luie inkoper en hobbykok nog even een linkje:
http://www.mrlobster.nl/
En dan kreeft intypen bij de webshop.
lijkt mij niks, maar ja...
vind je t vreemd dat hij zich probeerde eruit te trekkenquote:Op vrijdag 22 oktober 2004 10:19 schreef SingleCoil het volgende:
Ik heb de eerste keer dat ik een levende kreeft kookte na een seconde of 20 de deksel er af gehaald om te kijken of ie al dood was...Aliens IV ! Hij sloeg zijn staart om de rand van de pan en probeerde zich er uit te trekken, groots drama enzo...
Het 'piepen' op de gril is trouwens lucht die tussen de delen van het pantser vandaan stroomt, hij gilt niet echt...
Heb je wel eens een kreeft gekookt vraag ik me bijna af. Ik hoor van iedereen hier verhalen over de meest humane manieren. Piepende kreeften, beste kookmethode etc.. De meeste zullen het wel via via via via eens verkeerd opgevangen hebben.quote:Op zondag 31 oktober 2004 12:02 schreef SingleCoil het volgende:
[..]
Waarom ? Hij leeft nog zeker 20 - 30 seconden in kokend water, en doet echt z'n best om er uit te komen...in de diepvries valt 'ie gewoon in winterslaap. Lijkt mij 'humaner'...
Wat hij bedoelt is dat kreeften geen pijncenter hebben, alhoewel dierenactivisten soms proberen te overtuigen dat ze wel iets gewaarworden. Wie er ook gelijk heeft, het staat in ieder geval vast dat kreeften het niet op dezelfde manier 'beschadiging aan het lichaam' kunnen ervaren als mensen.quote:Op zondag 31 oktober 2004 12:14 schreef Pistol_Pete het volgende:
[..]
ongetwijfeld hebben kreeften gevoel. Maar net als met de meeste dieren die je wil opeten, moet je ze doodmaken. Als je rekening gaat houden met het gevoel van het dier wat je gaat opeten gaat het er niet beter op smaken denk ik.
bronquote:Lidl doet kreeft in de aanbieding
HUIZEN – Lidl voert vanaf deze week wilde kreeft in het diepvriesassortiment. Het gaat om een plastic koker met daarin 350 gram kreeft, nog in de schaal.
De kreeft kan dankzij de plastic koker au bain marie worden opgewarmd. Ook kan de kreeft in de magnetron.
Op=op
De Lidl-kreeft kost ¤6,99 en is een beperkte periode verkrijgbaar. Met de kreeft speelt de discounter in op het wildseizoen. Onlangs legde Lidl ook al wilde zalm (¤5,99 voor 700 gram) en een hazerug (¤7,49 voor 565 gram) in het diepvriesschap. De nieuwe wildproducten komen naast de haas- en eendgerechten die Lidl vorig jaar ook al kort voerde.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |