Ik heb laatst bij iemand Hete Bliksem gegeten (stamppot met aardappels en appels). Het smaakt heel apart door de frisse appelsmaak in combinatie met spek!
Ingrediënten:
750 gram kruimige aardappels
200 gram zoete appels (bijvoorbeeld Elstar)
200 gram zure appels (bijvoorbeeld Goudrenetten)
zout en peper
4 speklapjes van 75 à 100 gram
mosterd
scheutje azijn
zout en peper
Voorbereiden:
Schil de aardappels. Schil, terwijl de aardappels opstaan, de appels en snijd ze in vieren. Verwijder de klokhuizen en pitten. Bestrooi het vlees met zout en laat de lapjes 10 minuten staan. Smeer het vlees in met een dun laagje mosterd.
Bereiden:
Doe, als de aardappels in iets gezouten water half gaar zijn gekookt, de appelparten in de pan. Laat alles nog eens 10 minuten koken op een niet te hoog vuur. Giet het kookwater af en prak aardappels en appels door elkaar. Maak er geen puree van maar zorg dat het stukjes blijven. Strooi er versgemalen peper over. Bak de speklapjes in een koekenapn zonder toevoeging van olie of boter in ongeveer 20 minuten goudbruin. Draai de lapjes na 10 minuten om. Haal ze als ze klaar zijn uit de pan. Roer een scheutje azijn door het spekvet in de pan en giet deze jus over de hete bliksem.