Pietverdriet | zaterdag 26 juni 2004 @ 18:33 |
Wat is jullie favoriete olijfolie? Ik gebruik eigenlijk altijd de olijfolie van de aldi, is een hele goeie. Las vorige week in de Stern trouwens een grote test waar die op de eerste plaats stond. | |
Killer_Mom | zaterdag 26 juni 2004 @ 18:36 |
hoe zit dat met de 1e en de 2e persing, kun je die allemaal gewoon over je salade doen, en ook in wokken? ik gebruik die van de aldi ook, t is maar net in welke winkel ik kom, nu heb ik die van Bertolli | |
Furby | zaterdag 26 juni 2004 @ 18:38 |
Ik pak gewoon steeds de mooiste fles ![]() ![]() | |
Pietverdriet | zaterdag 26 juni 2004 @ 18:40 |
tegenwoordig is dat hele eerste persingsverhaal hoofdzakelijk marketing, oliepersen zijn zo sterk dat dit allemaal in een keer geperst is. Echter, er is ook gerafineerde olie, dat is olie gemaakt van olijven die niet al te vers meer waren (net als val appels zeg maar, olijven die al vanzelf op de bodem lagen) die worden geperst en gerafineerd. | |
Killer_Mom | zaterdag 26 juni 2004 @ 18:45 |
dus t maakt niet uit, allemaal goed | |
Posdnous | zaterdag 26 juni 2004 @ 18:45 |
Nou ja, ook bij olijfolie heb je wel kwaliteitsverschil. | |
Furby | zaterdag 26 juni 2004 @ 18:47 |
Is er eigenlijk nog verschil tussen de zwarte en groene olijven als ge d'r olie van maakt ?![]() | |
Pietverdriet | zaterdag 26 juni 2004 @ 18:51 |
je hebt inderdaad wel degelijk enorme kwaliteitsverschillen, maar het eerste persing is een beetje een marketing verhaal. Olijfolie moet lekker ruiken (wrijf wat in je handen warm en ruik dat, moet groen en wat harsig achtig ruiken) en lekker smaken. Mag best wat zuur of bitter smaken, maar moet wel aangenaam zijn, en mag niet ranzig zijn. Let wel,. doordat de olijfolie aanbouw gesubsideerd wordt door de eu is er een hoop rotzooi op de markt, en wie weet hoe lang die fles al in de winkel staat? Heb eens bij AH een fles olijfolie zien staan die maanden over de datum was, dat betekend voor mij dat ie al 2 jaar in het schap stond. | |
Pietverdriet | zaterdag 26 juni 2004 @ 19:06 |
quote:Groene olijven zijn nog niet rijp, donkere wel, (heb het niet over die olijven die je eet) en rijpe olijven geven een sterker smakende olijfolie. | |
Ouwesok | zondag 27 juni 2004 @ 02:32 |
Ik gebruik ook die van de Aldi, gooit in vergelijkende testen steeds hoge ogen ![]() Voor bakken heb ik me wel eens laten vertellen dat je olijfolie niet al te heet moet stoken, is dat ook weer een verhaal uit een of andere duim gezogen of klopt het deze keer allemaal een keer wel ![]() Piet zou piet niet zijn als ie daar geen verhelderend antwoord op heeft | |
BBQ-kip | zondag 27 juni 2004 @ 02:53 |
Olijfolie van de Alri rules! Als ik zie van je voor merken als Bertolli of Carbonell ofzo moet betalen, brrr, die flessen zien er heel mooi uit maar die zet ik toch weer heel snel terug hoor, mij te duur en die van de ALdi is echt prima voor allerlei gebruik. | |
Martijn_77 | zondag 27 juni 2004 @ 11:51 |
Hoort een olijf olie altijd helder te zijn of mag er ook van de drap onderin liggen? | |
Pietverdriet | zondag 27 juni 2004 @ 12:02 |
quote:Eigenlijk moet je geen enkel vet oververhitten, maar okay olijfolie. Prima om in te bakken en braden, maar er niet in frituren. Dan wordt het vet namelijk herhaald hoog verhit, en dat schijn niet zo tof te zijn. | |
Pietverdriet | zondag 27 juni 2004 @ 12:06 |
quote:je bedoelt witte of troebel afzetting? Dan staat ie te koud, en stollen de vetten al gedeeltelijk, Zet maar eens een fles olijfolie in de koelkast, of in de vriezer, word ie helemaal zo | |
Oblivion | zondag 27 juni 2004 @ 12:08 |
quote:Hmmm, ik heb Bertolli gekocht, niet koud, en hij is troebel...wittig. Is niet goed he? | |
Pietverdriet | zondag 27 juni 2004 @ 12:10 |
Als ie verder goed smaakt, en niet ranzig is er niets aan de hand, gewoon vet dat stolt. | |
Martijn_77 | zondag 27 juni 2004 @ 12:21 |
quote:Nee, gewoon een troebele drap een soort bezinking. Hij staat in een keukenkast dus volgens mij niet te koud. | |
Pietverdriet | zondag 27 juni 2004 @ 12:38 |
quote:Merk? Kan ook gewoon plantenresten zijn, het blijft een natuurproduct. | |
Ouwesok | zondag 27 juni 2004 @ 12:43 |
quote:In die prijs van bijv Bertolli betaal je natuurlijk ook die reclamespotjes met dansende bejaarden. Verder hebben ze bij Bertolli en Carbonell heel goed begrepen dat er een flinke hoeveelheid mensen overstag gaat wanneer je je merkje maar voldoende cachet meegeeft. Al zou er dan SAE 15/W40zo lekker dat je auto er zelf om vraagt in die fles zitten dan maakt het nog niet veel uit, als het goeie merkje er maar op staat en het prijstechnisch duidelijk niet voor het gepeupel bedoeld is | |
Pietverdriet | zondag 27 juni 2004 @ 12:58 |
quote:Tja Prijs is verkooptheoretisch gezien niet het belangrijkst voor de koop beslissing. Merk, Stijl, vertrouwen, juiste snaar raken, standing, etc etc allemaal dingen waarop mensen beslissen een product te kopen. Zie je hier ook aan de mensen die negatief zijn over de aldi, dat gaat (bijna) altijd om het imago, niet om de producten. | |
Oblivion | zondag 27 juni 2004 @ 13:47 |
Ik heb de fles nog niet open gemaakt... Maar de andere die wel open is, is mooi doorzichtig. Lijken wel 2 verschillende soorten olijfolie, maar dan in dezelfde verpakking. | |
Pietverdriet | zondag 27 juni 2004 @ 13:48 |
quote:Kijk eens naar de lotnummers of de houdbaarheids datum? | |
Oblivion | zondag 27 juni 2004 @ 13:51 |
quote: ![]() ![]() Houdbaar tot 09 2005. Hij heeft nu een tijdje gestaan, en ik zie nu dus witte vlokken erin zweven... ![]() Staat een telefoonnummer op, ga ik morgen eens bellen... ![]() | |
giscard | zondag 27 juni 2004 @ 13:52 |
Arachide, vind ik eigenlijk. Lekker hittebestendig en smaakneutraal. Om te bakken dus, niet voor de salade. | |
majic | zondag 27 juni 2004 @ 13:54 |
quote:Helaas niet helemaal waar - ik heb ook een tijd lang in de veronderstelling gezeten dat olijfolie wel bruikbaar was om in te bakken (De resultaten zijn prima tenslotte). Echter olijfolie "eerste pers" (aka dikke, donkere olijfolie) zet zich om bij het braden/bakken en frituren in schadelijke stoffen, welke kankerverwekkend zijn. Dit soort dikke, smeeuwige olijfolie dan ook alleen gebruiken voor salades, dressings en andere gerechten waarbij de temperatuur niet boven de 150 graden komt (En in een bakpan is dat _heel snel_ met wat olie er in, kan ik je verklappen). Ik heb dus twee flesjes olijfolie in de kast staan - een dunne, beetje waterige olie (zachtgeel getint, viscositeit van zonnebloemolie) om in te bakken en braden, en een dikkere, bruin-groene olie die smeuig en rijk is voor "de rest". Op sommige kwaliteitsflessen 1ste pers olijfolie staat ook specifiek aangegeven dat ze niet gebruikt mogen worden voor braden en bakken, maar helaas staat die melding er nog lang niet altijd (even duidelijk) op. | |
Pietverdriet | zondag 27 juni 2004 @ 13:55 |
quote:Allebeide? Witte vlokken is niets ergs, das gewoon stollen van vet. | |
majic | zondag 27 juni 2004 @ 13:57 |
quote:Vind je die smaakneutraal? Al m'n vlees smaakt dan wat bitterig, wat waarschijnlijk komt door de geur die vrijkomt bij verhitting - je hebt echt een beetje een gebraden-pinda luchtje aan je eten zitten dan.... Is ook een stuk gewenning natuurlijk - olijfolie "proef" ik ook niet meer, net zo min als boter, maar zaken gebakken in zonnebloem olie of margarine vind ik weer een vreemd smaakje hebben.. | |
Oblivion | zondag 27 juni 2004 @ 13:59 |
quote:Dan snap ik niet dat er op de verpakking staat: quote: Dat ding staat bij mij niet in de koelkast.. ![]() Niet te min dat ik het er ranzig uit vind zien. ![]() Gaat dus gewoon terug. ![]() | |
Oblivion | zondag 27 juni 2004 @ 14:01 |
En olijfolie van de Aldi, is uitstekend. Punt is ik kom er niet vaak, en er zit er niet 1 vlak in de buurt. ![]() | |
zoalshetis | zondag 27 juni 2004 @ 14:02 |
la pisanina voor de koude gerechten en voor de warme maakt het me niet zoveel uit. is lidl/aldi prima qua smaak idd. | |
giscard | zondag 27 juni 2004 @ 14:04 |
quote:Kan zijn, ik gebruik het overigens ook om mee te frituren (in de wok), werkt wat mij betreft lekker hoor. Overigens zijn die zogenoemde makkelijke frituurpannen de oorzaak van veel leed. Frituur gewoon in je wokje, en daarna de olie niet meer hergebruiken. | |
majic | zondag 27 juni 2004 @ 14:16 |
Giscard, het werkt ook zeer goed, alleen de kankerverwekkende stoffen die er vrij komen bij het bakken van "dikke" olijfolie die zie je en proef je niet. Ik ben iig na het vernemen dat dit nieuws accuut overgegaan op lichtere bak-geschikte olijfolie ...geen zin om over 20 jaar spijt te hebben van iets wat ik nu kan voorkomen he ![]() | |
Pietverdriet | zondag 27 juni 2004 @ 14:39 |
Majic, als je olie slechts één keer gebruikt om te bakken, dan zijn er veel ergere dingen die je kan doen. Olijfolie heeft óok een positief effect op je gezondheid. Net zo als een glas rode wijn dat heeft. Één a twee glazen rode wijn per dag hebben een positief effect op de gezondheid. Maar iedere dag een fles of meer gegarandeerd een negatief effect. | |
zoalshetis | zondag 27 juni 2004 @ 14:46 |
even een tip voor de mensen die graag frituren, neem geen olijfolie maar arachide. | |
whispers | zondag 27 juni 2004 @ 16:30 |
quote:Ik gebruik ook beide: arachide- en olijfolie. Arachideolie is een stuk goedkoper en geeft minder smaak af aan het gerecht (beter om aardappelen in te bakken bv vind ik). Olijfolie gebruik ik dan weer voor bereidingen of slaatjes die gebaat zijn bij een lichte bijsmaak van olijfolie (lamsvlees, meeste groenten...). Verkopen de Aldi in Nederland en België dezelfde olijfolie? Het zou me alleszins verbazen, want ik lees hier heel wat positieve kritiek op de substantie die ze daar als olijfolie verkopen. Het goedje stinkt, ziet fluorescerend groen en heeft een vieze, penetrante bijsmaak. Niet lekker. 't Is dan wel eerste koude persing, maar de kwaliteit van wat gepersd wordt doet er natuurlijk ook toe... Olijfolie haal je best bij de Italiaan. Iets duurder, maar de meerwaarde die het geeft aan je gerechten is onbetaalbaar. Verder is ook Carapelli een goede olijfolie en ook het huismerk van de meeste grote supermarkten in België kan ermee door (en die huismerken zijn nog steeds 3 maal zo duur als die van de Aldi, waaraan volgens mij zelfs geen olijven te pas komen). ![]() | |
whispers | zondag 27 juni 2004 @ 16:33 |
quote:Maar die Duitsers, ik vertrouw ze voor geen haar. | |
majic | zondag 27 juni 2004 @ 19:46 |
quote:Volgens mij begrijpen we elkaar niet. Je kan gewoon 2de/3de pers olijfolie gebruiken (lichte) om te bakken, en de dikkere, zwaardere 1ste pers voor de rest. Of je het 1x gebruikt of 2x maakt voor de kankerverwekkende stoffen niets uit - de olie verbrand simpelweg "verkeerd" bij een temperatuur boven de 140-150c en dat met als resultaat de gevaarlijke stoffen die vrijkomen. "Bij verhitting boven de 150 graden worden mutagene stoffen gevormd, die het erfelijk materiaal in de cellen kunnen beschadigen. De gunstige eigenschappen van deze plantaardige oliën veranderen daarmee in hun tegendeel." Je comment over het niet meer dan 1x gebruiken van olie heeft een compleet andere basis - kleine deeltjes van het voedsel wat je in de olie bakt blijven achter ...deze deeltjes verkolen/verbranden de 2de keer dat je die olie gebruikt veel sneller, en deze deeltjes zijn ook schadelijk. Ook de olie zelf is na hergebruik gevoeliger voor oxidatie en de vorming van schadelijke afbraakproducten. Helaas is de informatie over de "dikke" olijfolie en schadelijkheid relatief nieuw, en druist vaak in tegen wat mensen denken te weten over de juist nu t als een gezonde beschouwde olijfolie. Echter het beste van twee werelden is toch echt het vermijden van het bakken van voedsel in dikke olijfolie met kankerverwekkende stoffen als gevolg, en deze louter gebruiken voor dressings en andere relatief koele gerechten - en lichtere olijfolie gebruiken voor het verhitten boven de 150 graden. Zeggen dat "dat beetje gif niet opweegt tegen al het goede van olijfolie" is redelijk naief en een vorm van cognitieve dissonantie. Je lichaam en je toekomst zijn belangrijker dan je gewoontes, zeker als deze zo makkelijk zijn aan te passen! | |
zoalshetis | zondag 27 juni 2004 @ 19:50 |
hoe zit het met het filteren van de olie door een koffiefilter na gebruik? ik ken mensen die dat doen en zeggen dat het geen kwaad kan. wel met arachide natuurlijk. | |
majic | zondag 27 juni 2004 @ 20:20 |
Je haalt zo overduidelijk de kleine koolstof (roet) deeltjes uit de olie, en dus verminder je het aantal van deze schadelijke deeltjes door ze uit te filteren. Echter dit veranderd niets aan de gevoeligheid van eenvoudige olie (zoals alle plantaardige olie dat is) voor verhitting - de olie breekt sneller af, hij oxideert. Tijdens dit proces ontstaan dus afvalproducten, en dit allemaal los van de roetdeeltjes die door het voedsel en hergebruik een risico gaan vormen. Boter is bijv. een uitstekend product om te gebruiken voor bakken en braden - de complexe vetten in boter die oxideren niet snel en vervallen dus ook niet zo gemakkelijk. Boter is echter weer niet zo gezond voor je (afgezien van de vitamines) doordat je er dikker van zal worden... Kortom, kwestie van de gulden middenweg (lichte plantaardige olie voor bakken). | |
new_moon | zondag 27 juni 2004 @ 23:16 |
*meldt newmoon heeft thuis een fles olijfolie staan.... ![]() olijven geplukt van de bomen die op mn moeders grond staan en zelf naar de perser gebracht ![]() daar kan niks tegenop!! | |
Ouwesok | maandag 28 juni 2004 @ 00:36 |
quote:Dan mag je nog eens uitleggen waarom in meerdere vergelijkende onderzoeken de olijfolie van de Duitse prijsvechter met zo ongeveer alle duurdere concurrenten simpelweg de vloer aanveegde ![]() Bovendien zouden de overige supermarkten geen seconde aarzelen om een rel van formaat op te zetten wanneer de Aldi het presteerde een olijfolie te verkopen waar geen olijf aan te pas komt. quote:Als er iets is waarop je bij Duitsers kunt vertrouwen is het op gebied van voedingsmiddelen ![]() | |
whispers | maandag 28 juni 2004 @ 16:16 |
quote:Het is me een raadsel. Ik zie 3 mogelijkheden: 1. De vergelijkende onderzoeken werden gefinancierd door de Aldi. 2. De olijfolie die in Nederland verkocht wordt is niet dezelfde als die in België. (heb enkel die in B geprobeerd) 3. Er was iets grondig mis met de smaakpapillen van de proefpanels. quote:Bedoelde ik natuurlijk niet letterlijk. quote:Maar van een erg verfijnde smaak kan je ze ook niet verdenken. Heb je eigenlijk al eens een echt goede olijfolie geprobeerd? Ik gebruikte vroeger ook die van de Aldi en was er best tevreden over (jeugdige onwetendheid). Het was pas als ik een degelijke olijfolie kocht dat het verschil duidelijk werd. Een immens verschil. Maar ach, zoveel mensen zoveel meningen. | |
Pietverdriet | maandag 28 juni 2004 @ 16:24 |
quote:Onzin quote:Zou helpen als je zou posten welke olijfolie en waar die vandaan komt. quote:Was voor de Stern een panel van Italiaanse olijfolie experts. Maar ook in NL eindigde de Aldi Olijfolie hoog. quote:Vooroordelen, als er één land is in europa waar men de klassieke keuken in stand houd is dat (naast Italie) Duitsland wel. quote:Ja, ik menig olijfolie geproeft, en die van de aldi is zeker een goeie. | |
whispers | maandag 28 juni 2004 @ 16:38 |
Uit je posts kan ik opmaken dat je wel iets kent van eten en waarschijnlijk al verschillende soorten oliën geproefd hebt. Ik respecteer dus zeker je mening, Pietverdriet. Net daarom vind ik het vreemd dat je de Aldi-olie zo hoog aanprijst. Ik zie bijna geen andere mogelijkheid dan dat we het over een verschillende olie hebben. Zal het eens nakijken. BTW: Het valt me op dat de Aldi in dit forum bijzonder veel genoemd wordt. Beste wijn -> die van de Aldi / beste olie -> die van de Aldi / ... Kwestie van eenzijdig aankopen en gebrek aan vergelijkingsmogelijkheden? | |
Pietverdriet | maandag 28 juni 2004 @ 16:50 |
Waar woon je in Belgie? Ik weet niet wat de aldi in belgie leverd maar de Aldi in NL en die in D heeft verdomt goeie spullen, voor een supermarkt. Kijk, Ik weet ook wel dat je bij een goede wijnhandel beter wijn krijgt, maar daar hangt dan ook een prijskaartje aan, en ik heb liever een miskoop van de aldi dan een van een slijter. Ik had in mijn vorige woonplaats een slijter (wijnkoper van het jaar) die eigenlijk hoofdzakelijke bagger heeft als je prijs kwali vergelijkt. Ik moet ook zeggen dat ik nooit in NL of D een betere olijfolie heb gekregen dan die van de aldi, wel die van dezelfde klasse is, maar veel duurder. In Italie en Kroatie heb ik betere gehad, dat klopt, maar dat was direct uit de pers van vers geplukte olijven van hobby aanbouw (geen irrigatie, geen kunstmest) Ja, het kan altijd beter, maar je moet ook kijken naar de prijs. En designer olijfolie in een mooie fles van een Olie en Azijn winkel, well daar geloof ik niet in, daarvoor weet ik tegoed hoe handel functioneert. | |
Amyrlin | maandag 28 juni 2004 @ 16:51 |
Niks mis met de Aldi olie hoor. Maar voor lekkere dressings gebruik ik meer knoflookolie, basilicumolie en dergelijke. Laatste aanschaf heerlijke truffelolie. | |
whispers | maandag 28 juni 2004 @ 17:01 |
quote:Oost-Vlaanderen. quote:Klopt, maar de discussie ging over de smaak, niet over de prijs. Die hoeft trouwens niet zo hoog te zijn. Ik koop dikwijls het huismerk van een supermarkt (Delhaize) en die is weliswaar iets duurder, maar een groot verschil is het niet. Het smaakverschil daarentegen... | |
whispers | maandag 28 juni 2004 @ 17:02 |
quote: ![]() | |
Pietverdriet | maandag 28 juni 2004 @ 17:04 |
quote:Ga dan eens bij de aldi in D kijken quote:De prijs/kwali opmerking was over de wijn van de aldi. | |
Pietverdriet | maandag 28 juni 2004 @ 17:05 |
quote:Olie met Pigment??? Dat is Verf. Je bedoelt Piment ![]() | |
whispers | maandag 28 juni 2004 @ 17:38 |
quote:Idd. Piment, kleine chilipepers. Sorry, typfoutje. ![]() | |
marsterretje | maandag 28 juni 2004 @ 17:51 |
quote: ![]() ![]() Wat ik wel wil afraden is de olie van de Dirk. Ze zijn wel erg goedkoop, maar de kwaliteit is er dan ook naar. Ze ruiken een beetje zuurig en hebben weinig smaak. Binnenkort daarom maar eens de Aldi uitproberen. Door de voornoemde olie van de Dirk heb ik wat wantrouwen over goedkope olie, maar ik wil door de recencies hier ook best een keertje proberen. Wat wel een goed idee is, is eens een bezoekje te brengen aan je lokale Mediterrane supermarkt. Vaak hebben ze daar een onbekende, goedkope en wel heel lekkere olie voor weinig geld, meestal gewoon in een simpele plastic fles. | |
shredder | dinsdag 29 juni 2004 @ 03:00 |
quote:Oké eindelijk iemand gevonden. Waar o waar heb je die heerlijke truffelolie gevonden. En is het voor bakken bedoeld? Hoop van wel. | |
Amyrlin | dinsdag 29 juni 2004 @ 13:41 |
Ik heb het op een beurs gekocht, maar bij een horeca groothandel (Sligro, Makro ISPC) is het zeker te koop. Volgens mij is het zelfs bij de AH te krijgen. Anders bij delicatessenzaken. Truffelolie moet je meer zien als smaakmaker, een klein beetje is al voldoende. Gebruik in pasta´s, risotto, dressings, in ei-gerechten etc. Ik zou het niet gebruiken om in te bakken, te overheersend, bovendien komt verhitten de smaak niet ten goede. Daarnaast lijkt het me een dure hobby, bakken in truffelolie. | |
BBQ-kip | dinsdag 29 juni 2004 @ 17:09 |
Bij Oil & Vinegar (die dure voedsel-cadeaushop) hebben ze truffelolie. Ik moet zeggen dat ik het maar heel weinig gebruik, ik gebruik wel veel hazelnootolie (heerlijk om kipfiletblokjes in te bakken onder andere), amandelolie (gebakjes e.d.) en walnootolie (salade, om mayonaise mee te maken en noem het maar op). Shredder: maak je die basilicumolie zelf of koop je die? Ik vind er altijd zo weinig basilicum inzitten als ik het zie in de winkel (weet wel dat basilucum erg sterk is, maar toch, ik wil wel smaak) | |
shredder | dinsdag 29 juni 2004 @ 17:12 |
quote:Nee ik deed het altijd over tagliatelle (na het koken) ![]() Maar als je het bij de sligro kan halen, weet ik genoeg. bedankt! ![]() | |
shredder | dinsdag 29 juni 2004 @ 17:19 |
quote:Ja dat opperde iemand in het vorige topic al, helemaal vergeten. Ik weet waar ze zitten. Ga wel na de vakantie naar O& V toe. quote:dat benniknie dat is Amyrlin. Of anders koop je een basilicum plantje, kost een eurie bij de Bas. ![]() | |
BBQ-kip | dinsdag 29 juni 2004 @ 17:22 |
Ik heb nog een vol en ongeopend/gesloten flesje staan van 100 ml, erg sterk ruikend/smakend spul van bovengenoemde Oil & Vinegar. Zit wel in een mooi glazen flesje met kurken dopje en plasticje eromheen. Mijn zus dacht me er afgelopen mei een plezier mee te doen, helaas had ik nog een half flesje staan en gebruik ik het dus bijna niet. Ik weet niet waar je woont, maar van mij mag je het hebben als je het op komt halen hiero (Rijswijk). Zonde om te laten wegrotten, kost best wel wat | |
BBQ-kip | dinsdag 29 juni 2004 @ 17:27 |
quote:Oeps, sorry, beetje lui gelezen... Ik doe weleens een lekker vers wit broodje (ciabatta of Turks brood ofzo) met daarop wat olijfolie en een paar blaadjes basilicum, dan de top van het broodje erop (waar je ok wat olijfolie op heb gedaan) en dan even in de oven, hmmm ![]() Basilicum is, mits gedoseerd, heerlijk! | |
Pietverdriet | dinsdag 29 juni 2004 @ 17:45 |
Mischien goed te weten dat je Basilicum olie hebt, en (olijf?)olie met basilicum. Het een is olie gemaakt van basilicum (zoals je ook rozenolie en bergamot olie hebt) het ander is alleen de smaak van basilicum toegevoegt aan olie. Zo heb je ook Truffelolie, die is loeiduur en in kleine potjes, en olie met truffelaroma | |
shredder | dinsdag 29 juni 2004 @ 17:51 |
quote:Heb je t tegen mij?? Ik vind het heel aardig, maar Rijswijk is wat te ver. Ik koop zelf wel een flesje. En Piet ja ik weet het olijfolie met aroma, die zijn natuurlijk stukken goedkoper. (zie mijn fles van de Xenos) | |
BBQ-kip | dinsdag 29 juni 2004 @ 17:53 |
Ik bedoel natuurlijk olijfolie met basilicum, geen basilicumolie, zou een beetje te pittig (en prijzig) worden. Ook met truffelolie bedoel ik olie met truffel. | |
BBQ-kip | dinsdag 29 juni 2004 @ 17:54 |
Ok, nou er is vast nog wel iemand jarig binnenkort ![]() | |
Hyperdude | dinsdag 29 juni 2004 @ 18:24 |
Die Aldi olie kwam vroeger uit Italië, momenteel volgens het eitiket uit het "Middellandse-zeegebied" (incl Egypte t/m Marokko). Op de fles staat beste uit consumentengids juli 2000, maar dat was dus wel een andere olie dan deze. Volgens mij heb ik daarna wel eens een test gezien waarbij ie er slechter uit kwam. Wat mij betreft smaakt ie ook minder dan "vroeger". Koop 'm niet weer. Neem het tegenwoordig mee terug van vakantie uit Italië, uit Toscane/Umbrië is prima, gewoon bij winkel daaro, of een boertje langs de weg. Veel lekkerder. | |
zoalshetis | dinsdag 29 juni 2004 @ 19:45 |
ik zag iets over truffelolie staan. zo duur is het niet om zelf te maken aangezien je maar een beetje truffel nodig hebt. koop je in het juiste seizoen een paar gram vers, in de olijfolie voor koude gerechten en klaar is kees. heerlijk over zelfgemaakte spaghetti, met alleen wat parmezan. | |
Pietverdriet | dinsdag 29 juni 2004 @ 19:56 |
quote:Laatste tijd nog gekeken wat witte truffels kosten? Inderdaad lekker, maar om te zeggen dat ze niet zo duur zijn... | |
zoalshetis | dinsdag 29 juni 2004 @ 19:57 |
quote:met 2-5 gram doe je een jaar. zwart of wit, of een mix ![]() | |
Pietverdriet | dinsdag 29 juni 2004 @ 20:26 |
quote:Hebben wij het over hetzelfde? Ik heb het over truffels, die schimmelknollen. Dit zijn witte truffels ![]() | |
krakkemieke | dinsdag 29 juni 2004 @ 20:36 |
Piet, bedoel je met basilicum olie essentiele olie? Lijkt me niet culinair, hooguit iets voor aroma therapie? | |
Pietverdriet | dinsdag 29 juni 2004 @ 22:26 |
quote:essentiele olie? Wat ik bedoel is dat je olie hebt gestookt van basilicum. Culinair zie ik hooguit een toepassing als aroma in kleine hoeveelheden toegevoegt, voor de rest medicinaal en in de parfum industrie. | |
Amyrlin | vrijdag 2 juli 2004 @ 17:14 |
quote:Ik kan me goed voorstellen dat er weinig smaak zit aan truffelolie van 3 euro/750 ml. Die ik nu heb heeft een goede smaak. Ter info: http://www.urbanitartufi.it/negozio/negozio.asp?lingua=2 Of deze ook bij de sligro te krijgen is weet ik niet hoor, maar ik neem aan dat ze daar wel kwalitatief goede truffelolie verkopen. | |
shredder | zondag 3 oktober 2004 @ 04:49 |
Om even terug te komen bij die olijfolie en truffels. Ik heb inmiddels een flesje olijfolie met witte truffels (smaak, essence watdanook) aangeschaft bij oil en vinegar. Het was excl. flesje voor 100 ml ¤ 7,20. Het smaakt niet onaardig(! voor die prijs hmm), maar omdat ze het tappen van een grote glazen bol heb ik het gevoel dat de olie niet meer zo vers is. Olijfolie met zwarte truffels daarentegen was al voor minder dan 2 euro per 100ml geloof ik. Maar die is niet lekker en dus ook niet aangeschaft. Overigens zijn zwarte truffels in bepaalde seizoen voor een redelijke prijs verkrijgbaar bij een goeie groenteman. Trouwens, Ik moet de olijfolie nog over pasta proberen, maar ik heb het alvast uitgeprobeerd op een bagel licht insmeren en dan de oven in. Laagje roomkaas erover heen met rauwe ham = mjam. | |
Litman | zondag 3 oktober 2004 @ 12:12 |
Gisteren was er bij Kassa een olijfolietest, waar de olie beoordeeld werd op kleur, smaak en geur. Wat ik verrassend vond, is dat de aldi-olie die ik altijd gebruik, en waar ik redelijk tevreden over ben, als laatste is geëindigd! ![]() Zie hieronder de uitslag (merk, prijs, cijfer) : 1 HEMA Eleolado extra partheno HEMA ¤ 4,95 8,0 2 AH - extra vierge Albert Heijn ¤ 2,99 6,4 3 Bertolli - extra vergine Algemeen verkrijgbaar ¤ 3,89 6,4 4 Edah - extra vierge Edah ¤ 2,38 6,3 5 Fratelli Sanma - extra vergine Xenos ¤ 2,79 5,6 6 Carbonell - extra virgen Algemeen verkrijgbaar ¤ 3,59 5,6 7 Euroshopper - extra vierge Albert Heijn ¤ 1,43 4,8 8 Biorganic - extra vierge C1000, Plus, Vomar en DeWitKomart ¤ 4,55 4,6 9 Fuchs Cuisine - extra vierge C1000 ¤ 1,40 4,2 10 La Villa - extra vergine Aldi ¤ 1,39 4,0 zie hier: http://kassa.vara.nl/portal?_scr=kassa_artikel&number=668255 [ Bericht 0% gewijzigd door Litman op 03-10-2004 13:27:59 ] | |
_joepie_ | zondag 3 oktober 2004 @ 13:17 |
quote:Ja dat viel mij ook op, ik gebruik die olie ook al jaren met volle tevredenheid, dan moet die Hema olie echt fantastisch zijn volgens de kenners | |
Litman | zondag 3 oktober 2004 @ 13:25 |
quote:De HEMA wordt de nieuwe ALDI! ![]() | |
MouseInteractive | zondag 3 oktober 2004 @ 13:48 |
quote:Je hebt nu bij de AH ook AH Excellent olijfolie met witte truffelaroma. € 3,79 voor 250 ml. Misschien het proberen waard? ![]() | |
Doopy-X- | maandag 7 augustus 2006 @ 15:30 |
*schop* Ik gebruik altijd de Hema Olijfolie. Hij is wel wat duur (5 euro) maar de smaak is echt heerlijk ![]() ![]() | |
Martijn_77 | maandag 7 augustus 2006 @ 22:36 |
quote:5 Euro voor hoeveel? En is die olie ook geschikt voor bakken en Braden of is ie meer voor dressings? | |
Doopy-X- | dinsdag 8 augustus 2006 @ 08:22 |
quote:Hoeveel weet ik eigenlijk niet, volgens mij een liter Ik gebruik hem voor beide ![]() Trouwens ook de nummer 1 uit de test van Kassa 2 jaar geleden: http://kassa.vara.nl/portal?_scr=kassa_artikel&number=673377 | |
sampoo | dinsdag 8 augustus 2006 @ 12:26 |
quote:Ik heb een pot olijfolie gekregen die de kleur had van zonnebloemolie en een sterkere geur had dan de Bertolli e.d. Enig idee wat ik mij daarbij moet voorstellen. Een ander olijfsoort? |