In Nederland heb je max 12 weken verlof na je bevalling. In Scandinavische landen loopt dit op tot ik meen 9 maanden! DAT lijkt me pas lekkerquote:Op maandag 31 mei 2004 20:31 schreef White_Wolf het volgende:
worden ze overdreven in de watten gelegd?
en net als je in een ritme zit, veranderd het ritme wel weer door een voeding meer, een slaapje minder of iets anders... maar goed, das een ander onderwerp...quote:Op maandag 31 mei 2004 20:58 schreef E.T. het volgende:
[..]
(want geloof 't of niet; in het kader van alles weer een beetje in een ritme hebben en het leren kennen van moeder en kind is 12 weken te kort)
En de vader krijgt daar ook nog een tijd verlof geloof ik.quote:Op maandag 31 mei 2004 20:58 schreef E.T. het volgende:
[..]
In Nederland heb je max 12 weken verlof na je bevalling. In Scandinavische landen loopt dit op tot ik meen 9 maanden! DAT lijkt me pas lekker(want geloof 't of niet; in het kader van alles weer een beetje in een ritme hebben en het leren kennen van moeder en kind is 12 weken te kort)
Pijnstillers krijg je wel, maar niet snel idd. Iets als een ruggeprik moet je niet verwachten hier.quote:Op maandag 31 mei 2004 21:05 schreef miss_dynastie het volgende:
Pijnstillers? Waar?
Nee, en dat vind ik zo stuitend. Ik vind dat ik moet bepalen dat het genoeg is, niet een of ander artsje dat mij niet eens kent. Bovendien vind ik pijnstilling bij een bevalling helemaal niet met watje zijn te maken hebben!quote:Op maandag 31 mei 2004 21:11 schreef Belana het volgende:
Je hebt in Nederland die keuze niet.
Ik zie inmiddels dat Moralia hetzelfde heeft gepost, sorryquote:Op maandag 31 mei 2004 21:14 schreef miss_dynastie het volgende:
Ik zal trouwens wel weer naar de verkeerde discoveryprogramma's kijken en de verkeerde kennissen met ervaringen hebben, maar in bepaalde delen van Afrika wordt de vrouw ook behoorlijk gepamperd: de eerste veertig dagen mag zij haar bed niet verlaten en wordt door de vrouwen uit het dorp voor haar huishouden en levensonderhoud gezorgd. Lijkt me ook wel lekker.
Bij een voorlichtingsavond in het ziekenhuis werd ons verteld dat pijnstilling zoals een ruggeprik alleen tijdens kantooruren mogelijk is (behalve in het geval van onverwachte keizersnee natuurlijk). Hoeveel kinderen worden er in hemelsnaam tijdens kantooruren geborenquote:Op maandag 31 mei 2004 21:11 schreef Belana het volgende:
Pijnstillers krijg je wel, maar niet snel idd. Iets als een ruggeprik moet je niet verwachten hier.
Je hebt in Nederland die keuze niet. Barbaars wil ik het niet noemen, maar ik kan me nog goed herinneren dat ik iedereen de huid vol gescholden heb dat ze niks voor me DEDEN!
In Noorwegen is het moederverlof een jaar (!) Maar daar is zowieso de hele cultuur rondom borstvoeding anders. Daar begint nagenoeg iedereen met borstvoeding (tegen hier 75% en daarvan stopt de helft ook nog eens binnen een maand) en rond de 6 maanden is het percentage in Noorwegen nog steeds hoger dan 75% dat nog borst krijgt.quote:Op maandag 31 mei 2004 21:05 schreef Karin het volgende:
[..]
En de vader krijgt daar ook nog een tijd verlof geloof ik.
Ook voor bijvoorbeeld de borstvoeding zou dit in Nederland heel goed zijn. Daar is het percentage kinderen wat met 6 maanden nog bv krijgt vele malen hoger. Als ik niet al zo vroeg moest gaan werken had ik vast veel langer borstvoeding gegeven.
Bron: CZ Medic Info.quote:Uitslag van de enquête: 'pijnbestrijding in Nederland'
Het tijdschrift 'Kinderen' heeft in 2001 een enquête gehouden onder 6500 vrouwen en hun partners en ruim 600 verloskundigen en gynaecologen. Hieronder enkele uitslagen van deze enquête.
De mening van vrouwen die zwanger zijn of eerder zijn bevallen:
* 80% geeft aan niet compleet pijnloos te willen bevallen, 10% zegt geen pijn te willen voelen en 10% weet het niet
* 79% wil zelf bepalen of er pijnbestrijding zal worden toegepast
* 79% weet niet hoe hun zwangerschapsbegeleider over pijnbestrijding denkt
* 57% weet niet of ze pijnbestrijding krijgt als ze er om vraagt
* 82% van de vrouwen die voor het eerst zwanger zijn, vindt dat pijn bij de bevalling hoort
* 86% van de vrouwen die al eens bevallen zijn vindt dat pijn bij de bevalling hoort
* 29% van de vrouwen die voor het eerst moeten bevallen zegt goed op de hoogte te zijn van de mogelijkheden van pijnbestrijding, 36% van de vrouwen die al bevallen zijn zegt goed op de hoogte te zijn.
* 80% praat over pijnbestrijding met de partner
* 60% van de vrouwen wil geen situatie zoals die in sommige landen om ons heen is, namelijk dat bij een bevalling automatisch pijnbestrijding wordt gegeven.
* 81% van de vrouwen die pijnbestrijding kregen tijdens de bevalling is hier positief over, 60% van hen laat het van de situatie afhangen of ze bij een volgende bevalling weer pijnbestrijding willen.
De mening van de partners:
* 43% van de partners maakt zich zorgen over de pijn bij de bevalling
* 13% van de partners staat tijdens de zwangerschap positief tegenover het gebruik van pijnstilling
* 26% van de partners denkt na de bevalling positief over het gebruik van pijnstilling.
De mening van verloskundigen en gynaecologen:
* 98% van de verloskundigen vindt dat pijn bij de bevalling hoort, 82% van de gynaecologen is die mening toegedaan
* 77% van de verloskundigen en 80% van de gynaecologen is tegen het geven van pijnbestrijding (met medicatie) thuis
* 40% van de verloskundigen en 91% van de gynaecologen denkt positief over pijnbestrijding
* 88% van de verloskundigen is bereid om een vrouw die om pijnbestrijding vraagt, door te sturen naar het ziekenhuis
* 96% van de verloskundigen en 60% van de gynaecologen is tegen het automatisch geven van pijnbestrijding.
Hoe zijn de cijfers nu in Nederland?
In 2000 kreeg bijna 40% van de vrouwen die in het ziekenhuis beviel iets tegen de pijn. 4% kreeg een ruggenprik, bij 7,7% werd pethidine of een ander morfine-achtig preparaat toegediend. Daarnaast werden zo'n 1000 TENS-apparaatjes verhuurd waarvan naar schatting 800-900 daadwerkelijk gebruikt zijn tijdens de bevalling. De cijfers omtrent hypnotherapie zijn niet bekend.
Ik weet het niet zeker hoor, maar volgens mij is het zo dat in Nederland de vlos door de meeste vormen van pijnbestrijding haar bevoegdheid de bevalling te leiden kwijt raakt. Ik kan me voorstellen dat ze dat niet leuk vindenquote:Op dinsdag 1 juni 2004 10:47 schreef sombie het volgende:
* 40% van de verloskundigen en 91% van de gynaecologen denkt positief over pijnbestrijding
Vooral dit verschil vind ik opvallend.
dat klopt inderdaadquote:Op dinsdag 1 juni 2004 11:09 schreef miss_dynastie het volgende:
[..]
Ik weet het niet zeker hoor, maar volgens mij is het zo dat in Nederland de vlos door de meeste vormen van pijnbestrijding haar bevoegdheid de bevalling te leiden kwijt raakt. Ik kan me voorstellen dat ze dat niet leuk vinden
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |