Hmm, ik hoop echt dat je gelijkt hebt. Maar toch is de euro niet veel waard. Als ik kijk naar dagelijkse uitgaven vroeger en nu betaal ik nu in euro's wat ik vroeger in guldens betaalde. Zeker tijdens het uitgaan, bioscoop, café, etc.quote:Op maandag 24 mei 2004 20:28 schreef Vhiper het volgende:
Een euro evenveel waard als een gulden? Dacht het niet, alhoewel het vaak zo lijkt, valt dat reuze mee.
De euro heeft ook geen direct effect op onze portemonnee. Hij is voornamelijk ingesteld voor de bedrijven binnen de eurozone om de handel te stimuleren. Het handelen met 1 munt geeft naast de handige prijsvergelijking het voordeel dat er geen negatieve koersresultaten te boeken zijn, dat er niet tijdrovend gewisseld meer hoeft te worden en dat de eurozone een concurrerend blok kunnen vormen t.o.v. de Dollar. Dit laatste heeft zeker niet verkeerd uitgepakt, als we naar de huidige wisselkoers van de euro t.o.v. de dollar kijken en de lage inflatie in de eurozone. Als we nu ook nog de economiën kunnen oppompen wordt het nog helemaal leuk.
Je moet twee dingen uit elkaar houden.quote:Op maandag 24 mei 2004 20:22 schreef Kogando het volgende:
Het lijkt erop dat we er sinds de euro niet echt op vooruit zijn gegaan. De euro is nou ongeveer evenveel waard als een gulden 5 jaar geleden..
Zou het zonder de euro beter zijn gegaan in ons landje? Of maakt de euro juist veel goed en zou het nog slechter gaan zonder?
Wie kan mij dit uitleggen?
Mja, er zijn ook vele ondernemingen geweest die misbruik hebben gemaakt van de invoering van de euro, in tegenstelling tot wat Zalmpje ons beloofd had...quote:Op maandag 24 mei 2004 20:34 schreef Kogando het volgende:
[..]
Hmm, ik hoop echt dat je gelijkt hebt. Maar toch is de euro niet veel waard. Als ik kijk naar dagelijkse uitgaven vroeger en nu betaal ik nu in euro's wat ik vroeger in guldens betaalde. Zeker tijdens het uitgaan, bioscoop, café, etc.
Precies, 50 euro voelt als veel minder aan dan 110 gulden. Soms tijdens het uitgaan doe ik wel 3x 10 euro in de pot. Vroeger had ik echt niet 3x f 22,50 uitgegeven aan wat bier.quote:Op maandag 24 mei 2004 20:37 schreef Vhiper het volgende:
Mja, er zijn ook vele ondernemingen geweest die misbruik hebben gemaakt van de invoering van de euro, in tegenstelling tot wat Zalmpje ons beloofd had...
Daarnaast geeft de euro ook wat makkelijker uit. Ging je vroeger met 25 piek op stap, ga je dan nu met 12 euro? Nee, je neemt nog steeds 25 euro mee en dan gaat het ook op.
Op mijn tripjes naar Engeland geef ik ponden uit als guldens...DAT is pas duur!quote:Op dinsdag 25 mei 2004 10:11 schreef Koos Voos het volgende:
Nederland had beter af geweest met behoud van de keiharde gulden.
Daar kunnen al die 'gevoels' onderzoekjes niets aan veranderen.
VB Kijk naar de UK..
klets niet zo uit je nekquote:Op dinsdag 25 mei 2004 11:35 schreef Enneacanthus_Obesus het volgende:
De economie van europa als geheel zou een stuk stabieler zijn, als ieder land zijn eigen munt en economie had.
De hoogte van de rente is een instrument om de economie te reguleren. Nu hebben we dat uit handen gegeven... Jammer.
Van mij mag de pleuro weg en de gulden weer terug![]()
Wel toch? Waarom is anders de omzet in de horeca met tientallen procenten gedaald?quote:Op dinsdag 25 mei 2004 20:11 schreef hace_x het volgende:
Het gaat er om dat de cafetaria en restaurants ontzettend veel duurder zijn geworden.
Wij als consumenten hebben daar maar 1 middel tegen: Ga alleen nog naar de goedkoopste cafe's en restaurants.. maarja.. dat doen we dus om een of andere reden niet
Zo oud is het niet, uitgeven 2002 schrijver Martien van Winden.quote:Op dinsdag 25 mei 2004 21:44 schreef hace_x het volgende:
Beetje oud, dat boek.
Het is meer naief. Het is ondenkbaar dat landen een begrotingstekort van 10% zouden hebben. Nu en in de toekomst! Er bestaat algemene consensus dat de staatsschuld afgelost moet worden, het target is dat de schuld onder de 60% moet zijn. Veel hogere schulden zijn niet te verantwoorden, ook niet voor de bevolking van Duitsland of Frankrijk.quote:Op dinsdag 25 mei 2004 21:52 schreef digitaLL het volgende:
[..]
Zo oud is het niet, uitgeven 2002 schrijver Martien van Winden.
Dream on, bij ongewijzigd beleid loopt het begrotingtekort van de Frankrijk, Italie, Duitsland op tot liefst 25% van het BNP tegen 2030. Volgens een rapport van de europese commissie uit 2001 zouden in sommige gevallen ongedekte pensioenverplichtingen tot 200% van het BBP kunnen uitmaken. Bron; "Nederland de schatkist van europa"quote:Op dinsdag 25 mei 2004 21:59 schreef UnderWorld_ het volgende:
[..]
Het is meer naief. Het is ondenkbaar dat landen een begrotingstekort van 10% zouden hebben. Nu en in de toekomst! Er bestaat algemene consensus dat de staatsschuld afgelost moet worden, het target is dat de schuld onder de 60% moet zijn. Veel hogere schulden zijn niet te verantwoorden, ook niet voor de bevolking van Duitsland of Frankrijk.
LOLquote:Op dinsdag 25 mei 2004 22:32 schreef digitaLL het volgende:
[..]
Dream on, bij ongewijzigd beleid loopt het begrotingtekort van de Frankrijk, Italie, Duitsland op tot liefst 25% van het BNP tegen 2030. Volgens een rapport van de europese commissie uit 2001 zouden in sommige gevallen ongedekte pensioenverplichtingen tot 200% van het BBP kunnen uitmaken. Bron; "Nederland de schatkist van europa"
Und die Neuverschulding geht schon weiter. Al enige jaren 3 a 4% tekort jaar op jaar en dus loopt hun staatschuld steeds verder op. Daarover moet rente betaald. Het maakt nogal een verschil of een land zijn vergrijzing uit spaartegoeden of oplopende staatschuld betaald.
In een spaarland heeft men slechts de rente van de bestaande staatschuld als last. In een omslagland de "rente van de bestaande staatschuld + de pensioenlasten".
60% schuld op het BNP in Nederland de UK of bijv Frankrijk maakt dan echt een GIGANTISCH verschil. Dat is iets wat velen niet zien *of willen zien in het geval van sommige politici*
Dat zelfs linkse partijen zich hierover zorgen maken zou meerdere bellen moeten doen rinkelen.
Na 1997 is een dalende trend te zien.quote:1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003
Euro-zone 60.0 65.6 68.4 73.1 74.6 74.3 73.6 72.2 69.7 (r) 69.4 (r) 69.2 70.4
Het is geen LOL maarquote:Op dinsdag 25 mei 2004 23:48 schreef UnderWorld_ het volgende:
[..]
LOLJe wil beweren dat in de toekomst de staatsschuld zal oplopen met 25% per jaar, dat zou dus beteken dat we in 2 jaar net zoveel schulden gaan maken als het totaal aantal schulden dat we nu hebben.
Van onze pensienvoorziening is 90% gespaard.quote:Daarnaast kan Nederland wel relatief veel reserves hebben, maar absoluut is het natuurlijk erg weinig. En daar moet Duitsland en Frankrijk van voorzien worden. Ik denk het toch even niet.
Wat ik zie is een stijgende trend die met wat fluctuaties oploopt van 60% naar 70%quote:Op dinsdag 25 mei 2004 23:59 schreef UnderWorld_ het volgende:
Hier cijfers van de 'europese staatsschuld':
[..]
Na 1997 is een dalende trend te zien.
bron: http://europa.eu.int/comm(...)pc_copy_943618718790
horeca is echt duurder geworden, maar jij hebt neem ik aan (net als ik) geen gezin te onderhouden...wij hebben meer een incidentieel uitgavepatroon die het meest gekenmerkt wordt door uitgaan en het gebruiken van sigaretten etc. , die zijn idd stukken duurder gewordenquote:Op maandag 24 mei 2004 20:34 schreef Kogando het volgende:
[..]
Hmm, ik hoop echt dat je gelijkt hebt. Maar toch is de euro niet veel waard. Als ik kijk naar dagelijkse uitgaven vroeger en nu betaal ik nu in euro's wat ik vroeger in guldens betaalde. Zeker tijdens het uitgaan, bioscoop, café, etc.
ook jij ziet niet het belang en de nut van de euro voor het bedrijfsleven, die er overigens al langer gebruik van maken dan 3 jaarquote:Op vrijdag 28 mei 2004 01:07 schreef weathergirl het volgende:
Nou ja, misschien dat de euro ons nog veel goeds gaat brengen. Maar ik ben vooralsnog niet positief...
De meeste bedrijven gaan gebukt onder de zelfde problemen als de consument. Omdat door de Euro prijzen strek zijn opgedreven heeft dit gevolgen gehad voor de gehele industriele ladder en dus tm de consument. Het enige belang van de Euro in het bedrijfsleven vind je terug als "schijnbare" valutavoordeel in de internationale handel binnen de Euro landen.quote:Op vrijdag 28 mei 2004 01:13 schreef WeirdMicky het volgende:
[..]
ook jij ziet niet het belang en de nut van de euro voor het bedrijfsleven, die er overigens al langer gebruik van maken dan 3 jaar
vergeet niet de economische malaise die we op het moment, maar ook paar jaar terug doormaakten...die zorgt dat mensen minder te besteden hebben etc...dan lijkt het vaak ook harder te gaan met het geld
de dollar was al voor de euro zwaar overwaardeerd, we hadden al kunnen weten dat deze sterk in prijs zou gaan dalen binnen een niet al te grote tijdquote:Op vrijdag 28 mei 2004 01:22 schreef Letterman het volgende:
[..]
De meeste bedrijven gaan gebukt onder de zelfde problemen als de consument. Omdat door de Euro prijzen strek zijn opgedreven heeft dit gevolgen gehad voor de gehele industriele ladder en dus tm de consument. Het enige belang van de Euro in het bedrijfsleven vind je terug als "schijnbare" valutavoordeel in de internationale handel binnen de Euro landen.
Huh?..Ik heb het niet over een dollar daling gehad of een een overwaardering van de dollar. Ik ben het overigens wel met je eens dat de dollar overgewaardeerd is. Alhoewel, alleen al de amerikaanse consumenten economie is al goed voor 30% voor de wereld economie. Dan begrijp ik best dat de dollar een gunstige waardering toebedeeld isquote:Op vrijdag 28 mei 2004 01:25 schreef WeirdMicky het volgende:
[..]
de dollar was al voor de euro zwaar overwaardeerd, we hadden al kunnen weten dat deze sterk in prijs zou gaan dalen binnen een niet al te grote tijd![]()
de euro heeft daar wellicht een lichte invloed op, maar is echt niet de belangrijkste factor voor een dollar daling
oeps, las het iets te snelquote:Op vrijdag 28 mei 2004 01:32 schreef Letterman het volgende:
[..]
Huh?..Ik heb het niet over een dollar daling gehad of een een overwaardering van de dollar. Ik ben het overigens wel met je eens dat de dollar overgewaardeerd is. Alhoewel, alleen al de amerikaanse consumenten economie is al goed voor 30% voor de wereld economie. Dan begrijp ik best dat de dollar een gunstige waardering toebedeeld is![]()
Zeggen dat ik niet erg positief ben en het belang van de euro voor het bedrijfsleven niet inzien, dat zijn twee verschillende dingen imho. Het enige dat ik zeg is dat het kortetermijneffect van de euro niet al te gunstig is. Dat de euro ook de 'schuld' krijgt van zaken die gewoon door de recessie veroorzaakt worden, is waar. Mensen hebben inderdaad minder te besteden en wijten dat dan gedeeltelijk ten onrechte aan de euro. Maar dat neemt niet weg dat het psychologische effect van de lagere getallen overeind blijft, en dat de komst van de euro door ondernemers en detailhandel is uitgebuit - in tegenstelling tot de belofte van Zalm. Ik heb ook niemand bestraft zien worden voor onrechtmatige prijsverhogingen. Dus als ik hier één ding van heb geleerd, is dat de overheid stelselmatig haar beloftes niet nakomt.quote:Op vrijdag 28 mei 2004 01:13 schreef WeirdMicky het volgende:
[..]
ook jij ziet niet het belang en de nut van de euro voor het bedrijfsleven, die er overigens al langer gebruik van maken dan 3 jaar
vergeet niet de economische malaise die we op het moment, maar ook paar jaar terug doormaakten...die zorgt dat mensen minder te besteden hebben etc...dan lijkt het vaak ook harder te gaan met het geld
interessante staatjes.. als je dat ziet valt het well reuze mee met de staatsschuld in Nederland, zeker vergeleken met landen als België en Italië.quote:Op woensdag 26 mei 2004 00:10 schreef digitaLL het volgende:
[..]
Wat ik zie is een stijgende trend die met wat fluctuaties oploopt van 60% naar 70%
Van 2002 op 2003 loopt het al weer op en ik wil ze straks van 2004 wel eens zien![]()
Bovendien zijn er ook landen die het erg goed doen. Ik dacht o.a. Denemarken, Finland, Ierland. Er zitten wellicht ook niet Euro landen als zweden, Denemarken en de UK in dat gemiddelde die het naar boven trekken.
Geef liever zo'n reeks van landen als Italie, Frankrijk en Duitsland dan kunnen we een beter inzicht krijgen.
het Verenigd koninkrijk gaat over een paar jaar ook over naar de euro.quote:Op dinsdag 25 mei 2004 10:11 schreef Koos Voos het volgende:
Nederland had beter af geweest met behoud van de keiharde gulden.
Daar kunnen al die 'gevoels' onderzoekjes niets aan veranderen.
VB Kijk naar de UK..
Bron;quote:De euro had volgens bijna 60 procent van de Nederlanders niet moeten worden ingevoerd. Slechts 15 procent is positief gestemd over de betaalmunt. VVD- en CDA-stemmers zijn nog het meest positief over de euro (respectievelijk 25 en 22 procent). PvdA-stemmers zien weinig in de munt (16 procent).
En nu?quote:Op dinsdag 8 juni 2004 20:56 schreef digitaLL het volgende:
[..]
Bron;
Nu.nl
http://www.nu.nl/news.jsp?n=335615&c=34
Als binnen enkele jaren blijkt dat de basis van de munt uitgehold wordt doordat eurolanden hun vergrijzing gaan financieren middels oplopende tekorten op de begroting.quote:Op dinsdag 8 juni 2004 21:07 schreef UnderWorld_ het volgende:
[..]
En nu?
Gaat niet gebeuren, jammer voor je.quote:Op dinsdag 8 juni 2004 21:27 schreef digitaLL het volgende:
[..]
Als binnen enkele jaren blijkt dat de basis van de munt uitgehold wordt doordat eurolanden hun vergrijzing gaan financieren middels oplopende tekorten op de begroting.
euro
En terug naar de gulden.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |