Hij wordt idd nooit helemaal nul. Verwaarloosbaar klein, true, maar nul nooit.quote:Op vrijdag 19 maart 2004 14:13 schreef Oud_student het volgende:
Tot aan de grens van het zichtbare heelal
Dat zei ik ook al... Neemt af met 1/r².quote:Op vrijdag 19 maart 2004 14:20 schreef Deetch het volgende:
Gravitatiekracht in Newtons = G x ((m1 x m2)/r^2)
Met G=6.67x10^-11 Nm^2kg^-2
en m1 en m2 de massa's van twee lichamen in kg
r de afstand tussen de twee lichamen in meter
Uit de BINAS
Ik had je post niet gezien.quote:Op vrijdag 19 maart 2004 14:22 schreef Zwansen het volgende:
[..]
Dat zei ik ook al... Neemt af met 1/r².
Ja de maan wordt aangetrokken door de aarde en de aarde andersom ook door de maan...quote:Op vrijdag 19 maart 2004 14:28 schreef _Flea_ het volgende:
Maar wordt de maan dan min of meer aangetrokken door de aarde.
btw, van die berekeningen snap ik niets dus ik geloof jullie wel
ik bedoelde formule.quote:Op vrijdag 19 maart 2004 14:30 schreef Zwansen het volgende:
[..]
Ja de maan wordt aangetrokken door de aarde en de aarde andersom ook door de maan...
En welke berekeningen bedoel je? Er staan nergens berekeningen. Uitsluitend een formule.
*Basisscholen van tegewoordig in twijfel trekt*quote:Op vrijdag 19 maart 2004 14:30 schreef _Flea_ het volgende:
Heeft de zon dan ook een soort zwaartekracht waardoor alles er omheen draait?
De materie waaruit het zonnestelsel bestaat echter, was al langere tijd aanwezig, dus de gecombineerde massa van het zonnestelsel tov die van het huidige zonnestelsel zal ongeveer gelijk zijn gebleven. Enkel de verdeling is veranderd. Maar ik geloof dat naarmate je verder weggaat van het zonnestelsel dat verschil miniemer wordt. Met als gevolg dat je volgens mij kunt stellen dat het zwaartekracht effect van dit zonnestelsel, waaronder de materie die de aarde opmaakt, al langer dan 4.5 miljard jaar bezig is.quote:Op vrijdag 19 maart 2004 15:46 schreef vrijdag23maart2029 het volgende:
De zwaartekracht van de Aardbol rijkt tot op een afstand van 4,5 miljard lichtjaar. Aangezien de Aarde 4,5 miljard jaar oud is en zwaartekracht met de snelheid van het licht werkt.
quote:Standard experimental techniques exist to determine the propagation speed of forces. When we apply these techniques to gravity, they all yield propagation speeds too great to measure, substantially faster than lightspeed. This is because gravity, in contrast to light, has no detectable aberration or propagation delay for its action, even for cases (such as binary pulsars) where sources of gravity accelerate significantly during the light time from source to target By contrast, the finite propagation speed of light causes radiation pressure forces to have a non-radial component causing orbits to decay (the "Poynting-Robertson effect"); but gravity has no counterpart force proportional to v/c to first order. General relativity (GR) explains these features by suggesting that gravitation (unlike electromagnetic forces) is a pure geometric effect of curved space-time, not a force of nature that propagates. Gravitational radiation, which surely does propagate at lightspeed but is a fifth order effect in v/c, is too small to play a role in explaining this difference in behavior between gravity and ordinary forces of nature. Problems with the causality principle also exist for GR in this connection, such as explaining how the external fields between binary black holes manage to continually update without benefit of communication with the masses hidden behind event horizons. These causality problems would be solved without any change to the mathematical formalism of GR, but only to its interpretation, if gravity is once again taken to be a propagating force of nature in flat spacetime with the propagation speed indicated by observational evidence and experiments: not less than 2 x 10^10 c. Such a change of perspective requires no change in the assumed character of gravitational radiation or its lightspeed propagation.
Eigenlijk draaien de planeten niet om de zon, maar draaien zowel de zon als de planeten om het massamiddelpunt van het zonnestelsel, ook wel het baricenter genoemd. Dit punt ligt gemiddeld zo'n 300.000 km boven het oppervlak van de zon. Voor het aarde-maan systeem ligt dit punt zo'n 2375 km onder het aardoppervlak.quote:Op vrijdag 19 maart 2004 14:36 schreef Modwire het volgende:
waarom denk je anders dat de aarde om de zon draait???(basisschool stof, btw)
Nu ik er nog eens even heb nagedacht, misschien bedoeld de TS wel het volgende:quote:Op vrijdag 19 maart 2004 14:11 schreef _Flea_ het volgende:
Ik vroeg me af tot hoe ver de zwaartekracht van de aarde rijkt. Dit zal denk ik aanzienlijk minder zijn dan bv bij Jupiter.
Ja, jij hebt ergens een klok horen luiden...quote:Op vrijdag 19 maart 2004 14:36 schreef Blue2k het volgende:
[..]
*Basisscholen van tegewoordig in twijfel trekt*
Dat is wel wat er geleerd wordt ja. De zon trekt de planeten aan zodat ze in een elips vorm zich om de zon bewegen. Althans zo nemen wij het waar
[twijfelmode] Ik meende alleen in een boek van Stephen Hawking (A brief history of time) te lezen dat het zelfs zo is dat de zon het universum 'scheef trekt' waardoor het lijkt dat de planeten zich om de zon bewegen. Maar we in feite rechtdoor gaan. [/twijfelmode]
Misschien moet jij het even uitleggen dan.quote:Op vrijdag 19 maart 2004 20:49 schreef Bertilni het volgende:
Het valt me op dat mensen reiken verkeerd schrijven...........
Maar goed, de gravitatie van de Aarde reikt oneindig ver. In principe bestaat het heelak uit een heleboel elkaar doorsnijdende en interacterende krachtvelden. Te ingewikkeld om zelfs voor de sterkste computer te modelleren.
Jij geeft wel een mooie draai aan de vraag. Ik denk niet dat de vraag zo bedoeld is, maar je geeft desalniettemin blijk van leuk fysisch inzicht...quote:Op vrijdag 19 maart 2004 21:28 schreef Oud_student het volgende:
[..]
Nu ik er nog eens even heb nagedacht, misschien bedoeld de TS wel het volgende:
op welke (meetkundige) plaats is de zwaarte kracht van de aarde groter of gelijk aan de invloed van de zwaartekracht van andere objecten.
Voorbeeld: er hangt een satelliet (de Helios) tussen zon en aarde, op ongeveer 1.000.000 km van de aarde.
Op dit punt heffen de zwaartekracht van zon en aarde elkaar op (Jupiter heeft hier al een bijna te verwaarlozen kracht).
Nitpicking... Eigenlijk draaien we in een baan in het Lokale Cluster...quote:Op vrijdag 19 maart 2004 21:24 schreef HanEs het volgende:
[..]
Eigenlijk draaien de planeten niet om de zon, maar draaien zowel de zon als de planeten om het massamiddelpunt van het zonnestelsel, ook wel het baricenter genoemd. Dit punt ligt gemiddeld zo'n 300.000 km boven het oppervlak van de zon. Voor het aarde-maan systeem ligt dit punt zo'n 2375 km onder het aardoppervlak.
Nitpicking ok, maar dat we in het lokale cluster draaien heeft er weer niets mee te maken. Voor hetzelfde geld draai ik nu ook rondjes op mijn bureaustoelquote:Op vrijdag 19 maart 2004 22:00 schreef Raketman het volgende:
[..]
Nitpicking... Eigenlijk draaien we in een baan in het Lokale Cluster...![]()
Volgens mij heeft Einstein dat juist niet gezegd. Volgens mij is het juist de relativiteitstheorie van Einstein die het verklaart waarom een massa-loos deeltje als een foton wordt afgebogen (aangetrokken) door een grote massa, zoals bijvoorbeeld een zware ster of een zwart gat.quote:Op vrijdag 19 maart 2004 20:54 schreef Chris123 het volgende:
Wel heeft zwaartekracht invloed op licht, aangezien licht massa heeft. (althans dat is onderdeel van einsteins gedachten, dacht ik)
Benadert 0.quote:Op vrijdag 19 maart 2004 14:17 schreef Zwansen het volgende:
Hij neemt af met de afstand in het kwadraat. Dus met 1/r²
Hij wordt dus 0 in het oneindige...
Het 'trekken' wat je noemt is een effect wat je waarneemt in jouw perceptie. Feitelijk accelereert massa, door de ruimtetijd kromming.quote:Op zaterdag 20 maart 2004 20:19 schreef Modwire het volgende:
zwaartekracht is meer dan de kromming van de ruimtetijd als je dat bedoelt, want wat zou ons anders in de kromming trekken......
Energie. Licht oefent ook zwaartekracht uit (kromt ruimte) maar heeft geen massa.quote:Op zaterdag 20 maart 2004 18:39 schreef BATTAL het volgende:
Aan welke criteria moet een lichaam voldoen om zwaartekracht te hebben? Of wordt het nou erg off-topic.
Greetz,
BATTAL
Volgens mij kan dat beide zijn.quote:Op zondag 21 maart 2004 17:25 schreef vrijdag23maart2029 het volgende:
Is gravitatie positieve of negatieve kromming volgens jullie?
je verhaal legt werkelijk niets uit, massa accelereert idd, maar kromming is geen reden voor acceleratie...quote:Op zondag 21 maart 2004 10:03 schreef Keromane69 het volgende:
[..]
Het 'trekken' wat je noemt is een effect wat je waarneemt in jouw perceptie. Feitelijk accelereert massa, door de ruimtetijd kromming.
Neem een stokje dat kaarsrecht naar beneden valt. Het onderste stukje gaat door de kromming ruimtetijd sneller dan het bovenste. Deel het stokje doormidden, dan geldt hetzelfde voor een helft. Tot het oneindige aan toe. Houd je een stokje vast boven de grond dan ga je de acceleratie tegen. Dat ervaar je als gewicht. Des te meer massa, des te meer acceleratie je moet tegenhouden. Laat je het stokje los dan gaat het vallen: in 'ruststand' accelereert het al door de kromming ruimtetijd. Als het in beweging komt verandert de kromming ruimtetijd telkens weer: het wordt steeds sterker.
Velden bevatten informatie. Zou deze informatie instantaan overgenomen worden, dan had je een manier om informatie sneller dan het licht te versturen. Geen bewijs, wel een 'ezelsbruggetje' om te onthouden dat de informatie van een zwaartekrachtveld met ongeveer de lichtsnelheid reist.quote:Op zondag 21 maart 2004 11:21 schreef paladin het volgende:
Oh, en raphidae... Bron?
Want ik meende dat met een zwaartekrachtlens effect een tijd geleden vastgesteld was dat de zwaartekracht zich propageert met de snelheid van het licht?
Ik wil ook graag weten wat een ander er van denkt, mag het?quote:Op maandag 22 maart 2004 20:11 schreef Haushofer het volgende:
@vrijdag: en jij zit de hele tijd over zwarte gaten te ouwehoeren, en vraagt je af waar zwaartekracht vandaan komt? Je ideeen worden zo niet echt aannemelijk...
nee maar ieder massadeeltje zorgt voor een kromming in de ruimtetijd en die kromming veroorzaakt het verschijnsel dat het lijkt alsof deeltjes elkaar aantrekken dmv een bepaalde kracht, de zwaartekracht.quote:Op maandag 22 maart 2004 18:54 schreef Modwire het volgende:
dat is idd de vraag, maar kromming is iig géén kracht
[kort door de bocht]quote:Op zondag 21 maart 2004 22:32 schreef vrijdag23maart2029 het volgende:
wat dan wel?
Niet helemaal waar. Bij snaartheorie blijkt de aanwezigheid van meerdere dimensies een vereiste te zijn. Er zijn formules (die ik zelf echter ook niet ken) die alleen kunnen kloppen mits je 6 extra dimensies invoert. In de "kleinere" snaartheorien zijn dit allemaal opgerolde dimensies. De overkoepelende snaartheorie, M-theory, voorspelt zelfs nog een extra niet-opgerolde ruimtelijke dimensie, wat een totaal van 3+6+1 = 10 ruimtelijke dimensies geeft.quote:Op dinsdag 23 maart 2004 16:27 schreef Haushofer het volgende:
Nu krijg je strax allemaal links naar de snaartheorie enzo, en krijgen we weer een topic over supersnaren. Om maar misverstanden te voorkomen: die extra dimensie's zijn nog nooit experimenteel aangetoond ( wat wel mogelijk is ), en zijn ingevoerd om symmetrieen in je theorie te laten komen. Dus de snaartheorie impliceert NIET dat er meerdere dimensie's zijn, ze stelt alleen de mogelijkheid open.
Loop quantum gravity doet het zonder de toevoegingen van meedere dimensies om het beeld kloppend te maken...quote:Op dinsdag 23 maart 2004 23:28 schreef xep het volgende:
[..]
Niet helemaal waar. Bij snaartheorie blijkt de aanwezigheid van meerdere dimensies een vereiste te zijn. Er zijn formules (die ik zelf echter ook niet ken) die alleen kunnen kloppen mits je 6 extra dimensies invoert. In de "kleinere" snaartheorien zijn dit allemaal opgerolde dimensies. De overkoepelende snaartheorie, M-theory, voorspelt zelfs nog een extra niet-opgerolde ruimtelijke dimensie, wat een totaal van 3+6+1 = 10 ruimtelijke dimensies geeft.
Maar goed, experimenteel zijn ze inderdaad nooit aangetoond.
Loop quantum gravity? Nog nooit van gehoord... Heb je er wat meer info daarover? Sites of iets dergelijks?quote:Op dinsdag 23 maart 2004 23:40 schreef Marvin-THE-MARTiAN het volgende:
[..]
Loop quantum gravity doet het zonder de toevoegingen van meedere dimensies om het beeld kloppend te maken...Ik volg ze beide (zo-goed-als-het-kan) en voorzie mooie ontdekkingen aankomende decennia.... Welke van de twee ook overeind moge blijven...
Beleefder is te zeggen 'je verhaal zegt me niets, ik snap het misschien niet'. Maar ja, dit is Fok.quote:Op zondag 21 maart 2004 22:01 schreef Modwire het volgende:
[..]
je verhaal legt werkelijk niets uit, massa accelereert idd, maar kromming is geen reden voor acceleratie...
Als iets stilstaat is er dus niet alleen zwaartekracht die op het voorwerp werkt. Er is nog een andere kracht aanwezig, die een 'tegenacceleratie' veroorzaakt (zoals de normaalkracht van een tafel). Hierdoor is de netto acceleratie 0.quote:Op woensdag 24 maart 2004 10:24 schreef Haushofer het volgende:
Je hebt trage massa, en zware massa. De ene vertelt je hoel iets versneld, maar de ander vertelt je hoedanig iets tot een andere massa wordt aangetrokken. De verhouding tussen die 2 blijkt precies 1 te zijn. Maar of kromming acceleratie is....een elektron kan worden versneld door een elektrisch veld, maar dit heeft niks met zwaartekracht te maken. Dus die algemenisering klopt niet. En iets wat stilstaat accelereert niet. Acceleratie is toch gedenieerd als de tijdsafgeleide van je snelheidsvector? En die snelheidsvector is 0. Op die stok werkt zwaartekracht, met een kracht van z'n massa*versnellingsconstante. Maar hieruit kun je toch echt niet concluderen dat ie versneld.
Een acceleratie is ook een vectorgrootheid, aangezien deze ook een richting heeft.quote:Op woensdag 24 maart 2004 12:50 schreef Haushofer het volgende:
Normaal gerbuik je daarvoor krachten zelf. Je haalt krachten en versnelling door elkaar. Zo'n normaal kracht zorgt ervoor dat t voorwerp stilstaat, en daardoor geen beweging heeft( dus geen versnelling) Jawel, er is alleen maar een kracht, die mbv de versnelling is gedefinieerd. En krachten kun je als vectoren optellen. Jij telt de acceleratie's als vectoren bij elkaar op. Beetje vreemd...
Het gevolg van kromming is acceleratie. Lijkt me veiliger...quote:Op woensdag 24 maart 2004 10:24 schreef Haushofer het volgende:
Je hebt trage massa, en zware massa. De ene vertelt je hoel iets versneld, maar de ander vertelt je hoedanig iets tot een andere massa wordt aangetrokken. De verhouding tussen die 2 blijkt precies 1 te zijn. Maar of kromming acceleratie is....
Whahaha, bullshit. Dat was een van de problemen waar einstein ooit mee zat. Zwaartekracht werkt namelijk direct, en dat gaat tegen het principe aan dat niets sneller dan het licht kan reizen. Daarom het principe met gekromde ruimte.quote:Op vrijdag 19 maart 2004 17:05 schreef vrijdag23maart2029 het volgende:
Als de zon NU verdwijnt, worden we pas over 8,3 minuut niet meer aangetrokken door de Zon. Nooit gehoort van zwaartekrachtgolven die zich met de snelheid van het licht voortplanten?
Mja, wet van behoud van energie zou dan impliceren dat door de acceleratie de kromming af zou moeten nemen toch?quote:Op woensdag 24 maart 2004 14:59 schreef Raketman het volgende:
[..]
Het gevolg van kromming is acceleratie. Lijkt me veiliger...
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |