FOK!forum / Culinesse à gogo / Het Grote Worteltaart-topic!
Lucilledinsdag 10 februari 2004 @ 21:37
Worteltaart

Op verzoek volgt hier het recept van worteltaart. Recept heb ik gekregen van een collega op mijn werk. Heb het vorige week nog gegeten, want hij was jarig.

Maar eerst een mopje:

Er was een konijntje, die ging naar de bakker.
Hij bestelde een halfje bruin en vroeg heeft u ook worteltaart?
Nee zegt de bakker. De volgende dag kwam het konijntje weer,
en vroeg een halfje bruin en vroeg heeft u ook worteltaart?
Nee zegt de bakker.
De bakker dacht dat konijntje wil zo graag worteltaart daar kan ik flink aan verdienen.
Dus ging de bakker worteltaart maken.
De volgende dag kwam het konijntje weer en bestelde een halfje bruin en vroeg heeft u ook worteltaart? Ja zei de bakker.

Toen zei het konijntje Behhhhhh vies he.


Ingredienten:
250g volgranen bloem
300g zachte bruine suiker
3 eieren
175 ml sonnebloem olie
2eetl vanille essence
55 ml zure room
1 eetl nootmuskaat
2 eetl kaneel
1 eetl bakpoeder
half theel zout
300 g geraspte worteltjes
75 g gedroogde cocos

Topping:
110g monchou (of Philadelphia)
50 g zachte boter
50 g glazuur
sap van halve citroen

Bereiding:
Mix de eieren, olie, vanille essence, zure room en suiker in een schaal.
Doe in een andere schaal de bloem, nootmuskaat, bakpoeder en zout.
Voeg na goed door elkaar roeren deze ingredienten in de eerste schaal en voeg daarna de worteltjes en cocos toe.
Giet het mengsel uit in een springvorm (20 cm diameter). Vet de springvorm lichtjes in als het geen anti-aanbak laag heeft. Bak de taart op 150 graden in 1.5 a 2 uur. Test met een breinaald of sateprikker om te zien of de taart gaar is.

Topping:
Voeg boter, suiker, citroensap en monchou samen en maak er een glad mengsel van. Smeer het over de koude taart.

Eet smakelijk

FierceDeitydinsdag 10 februari 2004 @ 21:38
Lijkt me lekker ja worteltaart, Ozzy Osbourne is er verslaafd aan
Notorious_Roydinsdag 10 februari 2004 @ 21:40
Ik ben het wel eens met het konijntje Een huisgenoot heeft het een keer gemaakt hier, en ik vond het niet echt lekker Smaakt niet naar taart... Vooral als het warm is niet, dan is het meer een soort vegetarisch prutje dat een hoofdgerecht moet voorstellen.
shmoopydinsdag 10 februari 2004 @ 21:42
JA! Lucille!

Worteltaart verdient z'n eigen topiekje, dus als iemand nog andere recepten heeft, graag!

Ik ga dit weekend een worteltaart bakken en maak er een foto van.

Lucilledinsdag 10 februari 2004 @ 21:43
quote:
Op dinsdag 10 februari 2004 21:40 schreef Notorious_Roy het volgende:
Ik ben het wel eens met het konijntje Een huisgenoot heeft het een keer gemaakt hier, en ik vond het niet echt lekker Smaakt niet naar taart... Vooral als het warm is niet, dan is het meer een soort vegetarisch prutje dat een hoofdgerecht moet voorstellen.
Nou, de taart die ik vorige week had (met dit recept dus) smaakte prima en dat vonden mijn collega's ook allemaal.
FierceDeitydinsdag 10 februari 2004 @ 21:45
quote:
Op dinsdag 10 februari 2004 21:43 schreef Lucille het volgende:

[..]

Nou, de taart die ik vorige week had (met dit recept dus) smaakte prima en dat vonden mijn collega's ook allemaal.


Of ze zeiden dat alleen maar om aardig te doen

Anniko bijvoorbeeld zou nooit zeggen dat het vies is ook al is het dat wel, die blijft beleefd.

Lucilledinsdag 10 februari 2004 @ 21:47
quote:
Op dinsdag 10 februari 2004 21:45 schreef FierceDeity het volgende:

[..]

Of ze zeiden dat alleen maar om aardig te doen

Anniko bijvoorbeeld zou nooit zeggen dat het vies is ook al is het dat wel, die blijft beleefd.


Geloof me, iedereen zat met plezier die taart achter de huig te stoppen tijdens de vergadering. Ik denk echt niet dat 6 man/vrouw met lange tanden in no time die taart zou eten als het niet zou smaken. Ik vond het toch ook lekker, het was mijn eerste aanraking met worteltaart.
shmoopydinsdag 10 februari 2004 @ 21:48
Luus, mag ik de topictitel veranderen in Het grote Worteltaart-topic?
Lucilledinsdag 10 februari 2004 @ 21:50
quote:
Op dinsdag 10 februari 2004 21:48 schreef shmoopy het volgende:
Luus, mag ik de topictitel veranderen in Het grote Worteltaart-topic?
Jij wel
FierceDeitydinsdag 10 februari 2004 @ 21:51
Kun je het ook ergens kant en klaar kopen eigenlijk?
Iceflakedinsdag 10 februari 2004 @ 21:52
niemand zit hierom te vragen maar ik kon het niet laten..
hier een Indiaas recept voor wortelcake:

Carrot Halwa - Gajjar Halwa
Carrot dessert made with milk and sugar
Ingredients
1 pound or 6 medium Carrots, scrapped and grated
3/4 cup Heavy cream
Sugar to taste
6 tablespoons Almonds,
1/2 teaspoon Cardamom powder
3 tablespoons Pistachio nuts, coarsely crushed
3 tablespoons Ghee, (optional )
Preparation:
1. Put the grated carrots and ghee into a deep, large, heavy saucepan. Saute it until the carrots are cooked - you may want to put more ghee. Add water and steam the carrots until soft. Reduce the heat to moderate and cook, stirring constantly until the mixture has reduced to about half its original volume and is thick enough to coat a spoon heavily.
2. Stir in the sugar and cook for about 10 to 15 minutes. Reduce heat to low and add the almonds and the cream and stir for a few minutes more.
3. The "halwa "is done when the mixture is thick enough to draw from the sides and bottom of the pan in a solid mass.
4. Remove the pan and stir in the cardamom. Remove the "halwa "into a decorative serving dish.
5. Decorate the top with the crushed pistachio nuts. Serve warm or at room temperature.

'tis heerlijk
Ok dat was het...ciao!

shmoopydinsdag 10 februari 2004 @ 21:53
quote:
Op dinsdag 10 februari 2004 21:51 schreef FierceDeity het volgende:
Kun je het ook ergens kant en klaar kopen eigenlijk?
Ja, bij de betere banketbakkers, en ik zie het ook bij de bakker van de C1000 liggen, maar daar is een half cake-je al 3 euro nogwat.
FierceDeitydinsdag 10 februari 2004 @ 21:53
quote:
Op dinsdag 10 februari 2004 21:53 schreef shmoopy het volgende:

[..]

Ja, bij de betere banketbakkers, en ik zie het ook bij de bakker van de C1000 liggen, maar daar is een half cake-je al 3 euro nogwat.


Hmm dan is zelf maken een betere optie ja.
shmoopydinsdag 10 februari 2004 @ 21:54
quote:
Op dinsdag 10 februari 2004 21:52 schreef Iceflake het volgende:
niemand zit hierom te vragen
Ik wel!

Geweldig recept, ziet er heel lekker uit, tnx.

FierceDeitydinsdag 10 februari 2004 @ 21:55
Ja ik vind het ook leuk, altijd al eens willen proberen maar tot nog toe niet aan toegekomen. Van dit weekend eens maken denk ik.
SEMTEXdinsdag 10 februari 2004 @ 21:56
Ik was wel benieuwd naar dit topic toen ik de topictitel las, maar toen las ik 'mon chou' als ingredient en daar ben ik helaas allergisch voor
Jammer.
Wackyduckdinsdag 10 februari 2004 @ 21:58
quote:
Op dinsdag 10 februari 2004 21:52 schreef Iceflake het volgende:
niemand zit hierom te vragen maar ik kon het niet laten..
hier een Indiaas recept voor wortelcake:

[recept]

'tis heerlijk
Ok dat was het...ciao!


Ga een taart bakken
En neem het eens mee naar school.

[Dit bericht is gewijzigd door Wackyduck op 10-02-2004 21:58]

FierceDeitydinsdag 10 februari 2004 @ 21:58
Er is vast wel een vervangend product voor monchou.
Iceflakedinsdag 10 februari 2004 @ 22:00
quote:
Op dinsdag 10 februari 2004 21:58 schreef Wackyduck het volgende:

[..]

Ga een taart bakken
En neem het eens mee naar school.


Stoer hoor Wacky
Lucilledinsdag 10 februari 2004 @ 22:14
quote:
Op dinsdag 10 februari 2004 21:56 schreef SEMTEX het volgende:
Ik was wel benieuwd naar dit topic toen ik de topictitel las, maar toen las ik 'mon chou' als ingredient en daar ben ik helaas allergisch voor
Jammer.
Ben je ook allergisch voor Philadelphia?
SEMTEXdinsdag 10 februari 2004 @ 22:22
quote:
Op dinsdag 10 februari 2004 22:14 schreef Lucille het volgende:

[..]

Ben je ook allergisch voor Philadelphia?


FierceDeitydinsdag 10 februari 2004 @ 22:23
quote:
Op dinsdag 10 februari 2004 22:22 schreef SEMTEX het volgende:

[..]


*medelijden heeft*

Philadelphia is toch wel een van de heerlijkste dingen op aarde

SEMTEXdinsdag 10 februari 2004 @ 22:25
quote:
Op dinsdag 10 februari 2004 22:23 schreef FierceDeity het volgende:

[..]

*medelijden heeft*

Philadelphia is toch wel een van de heerlijkste dingen op aarde


I know
Er is geloof ik wel magere 'room' te krijgen tegenwoordig, Finesse nog iets. Ms is dat iets.
twuksdinsdag 10 februari 2004 @ 22:40
quote:
Op dinsdag 10 februari 2004 21:51 schreef FierceDeity het volgende:
Kun je het ook ergens kant en klaar kopen eigenlijk?
Ja in het vriesvak van Maitre Paul. Ik vind het heerlijk.

Tristessadinsdag 10 februari 2004 @ 23:54
Worteltjestaart! .
Mirjamdinsdag 10 februari 2004 @ 23:55
worteltaart
mn ma maakte het vroeger wel eens, ik was de enige die het lekker vond
maar volgens mij is ze dat recept kwijt
ik hoop dat jouw recept hetzelfde is
Spindizzyzondag 5 september 2004 @ 16:02
Nou, er staat er één in de oven. Duurt nog hartstikke lang voordat we toe zijn aan het toetje en we hem kunnen gaan proeven Vindt hem vaag naar speculaas ruiken. Ben heel benieuwd!
Evil-Cherryzondag 5 september 2004 @ 16:24
quote:
Op dinsdag 10 februari 2004 22:25 schreef SEMTEX het volgende:

[..]

I know
Er is geloof ik wel magere 'room' te krijgen tegenwoordig, Finesse nog iets. Ms is dat iets.
Is niet per se mager, maar wel plantaardig ipv dierlijk.
Martijn_77zaterdag 20 november 2004 @ 12:00
He, er is al een topic over!!!

Ik was op zoek naar een recept voor worteltjes taart dank je Lucille!!!
yvonnewoensdag 22 maart 2006 @ 20:27
quote:
Op woensdag 22 maart 2006 20:25 schreef Sjeen het volgende:

[..]

Ik dacht dan weer meer in de richting van komkommer, courgette, aubergine of gember... als vulling
Ik ken nog een heel enge foto met een courgette
shmoopywoensdag 22 maart 2006 @ 21:02
Je gaat niet mijn worteltaart-topic verbaggeren, hé?
B-Fifty-Twowoensdag 22 maart 2006 @ 21:38
bahhhhhh vies he ? xD
Mirjamwoensdag 22 maart 2006 @ 22:26
quote:
Op woensdag 22 maart 2006 20:27 schreef yvonne het volgende:

[..]

Ik ken nog een heel enge foto met een courgette
zien
Kanjerwoensdag 22 maart 2006 @ 22:28
Worteltjes is groente en nog vies ook.

Een taart is geen taart zonder slagroom.
Mirjamwoensdag 22 maart 2006 @ 22:29
worteltaart
Serendipsvrijdag 24 maart 2006 @ 00:01
Dit recept heb ik gekregen van de kok van een biologisch restaurant. Ik heb de taart zelf nog niet gehad, maar ik heb al van velen gehoord dat dit 'vinger-aflik-materiaal' is. Dus dit weekend wordt het recept uitgeprobeerd!

Wortels 400gr
Bananen 1
Rozijnen 250gr
Geraspte Kokos 250gr
Suiker 250gr
Walnoten eventueel
Kaneel 2 Eetlepels
Gemberpoeder 2 Eetlepels
Caradamom zaadjes 1 Theelepel
Olie 150ml
Bloem 500gr
Bakpoeder 1 zakje
Water 100ml

Bereiding

Was de rozijnen, maal de walnoten, maal de bananen, rasp de wortels, pel en vermaal de cardamomzaadjes.
Gooi alles bij elkaar, behalve de bloem en het bakpoeder.
Mix de bloem en het bakpoeder, Vet de ovenschaal in. Verwarm de oven voor. Mix alle ingredienten, voeg water toe als dat nodig is. Vul de ovenschaal met ongeveer 2-2,5 cm van de worteltaartmix, en zet het in de oven.
Serendipsdinsdag 28 maart 2006 @ 00:33
quote:
Op zondag 5 september 2004 16:02 schreef Spindizzy het volgende:
Nou, er staat er één in de oven. Duurt nog hartstikke lang voordat we toe zijn aan het toetje en we hem kunnen gaan proeven Vindt hem vaag naar speculaas ruiken. Ben heel benieuwd!
Ik ben gisteren uitgebreid geprezen en gelauwerd om de worteltaart die ik de oven uit heb doen rollen...Twee vrienden vonden het naar kruidkoek smaken, een ander herkende de wortel niet eens!

....en het dan toch lekker vinden, dat verbaasde ze zelf nog het meest!
ellosmaandag 29 januari 2007 @ 17:17
quote:
Op vrijdag 24 maart 2006 00:01 schreef Serendips het volgende:
Dit recept heb ik gekregen van de kok van een biologisch restaurant. Ik heb de taart zelf nog niet gehad, maar ik heb al van velen gehoord dat dit 'vinger-aflik-materiaal' is. Dus dit weekend wordt het recept uitgeprobeerd!

Wortels 400gr
Bananen 1
Rozijnen 250gr
Geraspte Kokos 250gr
Suiker 250gr
Walnoten eventueel
Kaneel 2 Eetlepels
Gemberpoeder 2 Eetlepels
Caradamom zaadjes 1 Theelepel
Olie 150ml
Bloem 500gr
Bakpoeder 1 zakje
Water 100ml

Bereiding

Was de rozijnen, maal de walnoten, maal de bananen, rasp de wortels, pel en vermaal de cardamomzaadjes.
Gooi alles bij elkaar, behalve de bloem en het bakpoeder.
Mix de bloem en het bakpoeder, Vet de ovenschaal in. Verwarm de oven voor. Mix alle ingredienten, voeg water toe als dat nodig is. Vul de ovenschaal met ongeveer 2-2,5 cm van de worteltaartmix, en zet het in de oven.
kick?

Ik ben van plan worteltaart te gaan maken en zoek recepten..
Bovenstaande gaat mee in mijn keuze, maar hoeveel graden moet de oven ?
Muckmaandag 29 januari 2007 @ 18:55
hmm, ik ben benieuwd!

binnenkort eens proberen
Lipsmaandag 29 januari 2007 @ 22:01
Hmm, wil ook al een tijd worteltaart maken, maar zie nu dat er kokos in gaat. Dat lust ik niet en haal ik helaas overal uit... (qua smaak)
ellosmaandag 29 januari 2007 @ 22:21
nou...dan....
laat je het weg!!!
neem je dadels oid
Serendipsdinsdag 30 januari 2007 @ 19:31
quote:
Op maandag 29 januari 2007 17:17 schreef ellos het volgende:

kick?

Ik ben van plan worteltaart te gaan maken en zoek recepten..
Bovenstaande gaat mee in mijn keuze, maar hoeveel graden moet de oven ?
Ehm.....weet ik niet meer!
200 graden, half uur of zo?

[ Bericht 1% gewijzigd door Serendips op 30-01-2007 22:41:53 (error...half uur dus) ]
ellosdinsdag 30 januari 2007 @ 22:10
quote:
Op dinsdag 30 januari 2007 19:31 schreef Serendips het volgende:

[..]

Ehm.....weet ik niet meer!
200 graden, drie half uur of zo?
dankje, ik ga wel een beetje trial and errorren, ben benieuwd
Juweelwoensdag 31 januari 2007 @ 12:15
terugvindwortel
ellosdonderdag 8 februari 2007 @ 13:11
hellooow

nou ik heb m gemaakt hoor, wel een beetje een andere draai aangegeven, ik heb de suiker tweederde deel gereduceerd, vind dingen snel te zoet, en meergranenmeel gebruikt met bloem ipv seulement bloem.

Zeer geslaagd!!! vooral de volgende dag en dag en dag erna nog steeds lekker.

Thanks for sharing your recipe
Fogelzaterdag 10 februari 2007 @ 19:31
Ik heb gisteren een stuk worteltaart gekocht, scheelt mezelf de moeite van het maken
liesellmaandag 22 oktober 2007 @ 22:16
Kick

Ik wil binnenkort worteltaart maken met de volgende ingredienten:
tarwevolkorenmeel, wortels, honing, rozijnen, karnemelk, walnoten, vanille, zeezout

nog de verhoudingen zien uit te futselen.
bibimaandag 22 oktober 2007 @ 22:33
Iemand een idee waar je of kant en klare worteltaart in de buurt van Den haag kan kopen? Of een mix voor de taart.
Muckmaandag 22 oktober 2007 @ 22:50
quote:
Op maandag 22 oktober 2007 22:33 schreef bibi het volgende:
Iemand een idee waar je of kant en klare worteltaart in de buurt van Den haag kan kopen? Of een mix voor de taart.
mix voor worteltaart verkopen ze ook gewoon bij de AH, van koopmans geloof ik
Macka66dinsdag 23 oktober 2007 @ 10:12
Een wortelcake, mag dat ook? Ja he (hij is zooo lekker!).


WORTELCAKE

Benodigdheden;
200 gr wortel,
200 gr boter (waarvan 50 gr voor het glazuur)
150 gr suiker
2 eieren,
200 gr zelfrijzend bakmeel,
1 tl kaneel,
125 gr blanke rozijnen,
100 gr verse roomkaas,
125 gr poedersuiker,
1 zakje vanille suiker,
bakblik, cakevorm (makkelijk) of tulbandvorm (mooi!)
paneermeel

Voorbereiden;
Oven voorverwarmen op 175 graden.
Bakvorm invetten en bestrooien met paneermeel. (Dan komt de cake makkelijker los. Hoeft niet als je een silicone bakvorm gebruikt)

Cake bakken:
Wortel dun schillen en dan raspen.150 gr boter smelten.
Gesmolten boter, geraspte wortel, suiker, mespuntje zout en eieren in een kom mengen.

Bakmeel boven de kom zeven en kaneel er door kloppen.Rozijnen erdoor roeren en beslag in de vorm gieten.

Wortelcake in het midden van de oven ca.45 minuten goudbruin en gaar bakken. (Test op gaarheid met een breinaald of satéprikker.)
De cake moet minstens 1 uur afkoelen.


Glazuur maken:
Rest van de boter zacht laten worden (niet smelten).
Roomkaas, poedersuiker en vanillesuiker door de boter mixen tot een glad glazuur ontstaat.

Cake versieren:
Cake uit de bakvorm nemen en op een serveerschaal leggen. Glazuur met een spatel over de cake uitstrijken.
Cake nog minstens 15 minuten in de koelkast zetten, zodat het glazuur weer ietsjes opstijft


Je kunt er ook petit fours van maken. Dan heb je wel anderhalf keer zoveel glazuur nodig.
Snijd de cake in blokjes en bestrijk ze met glazuur en leg ieder blokje in een papieren vormpje.
bibidinsdag 23 oktober 2007 @ 11:55
quote:
Op maandag 22 oktober 2007 22:50 schreef Muck het volgende:

[..]

mix voor worteltaart verkopen ze ook gewoon bij de AH, van koopmans geloof ik
Volgens mij niet meer hoor, heeft koopmans besloten die uit de handel te nemen
Muckdinsdag 23 oktober 2007 @ 12:00
quote:
Op dinsdag 23 oktober 2007 11:55 schreef bibi het volgende:

[..]

Volgens mij niet meer hoor, heeft koopmans besloten die uit de handel te nemen
mooie boel....
ze hebben die roze en paarse hartjes waarmee je taart kunt versieren ook al niet meer
n0adinsdag 23 oktober 2007 @ 12:50
quote:
Op maandag 22 oktober 2007 22:33 schreef bibi het volgende:
Iemand een idee waar je of kant en klare worteltaart in de buurt van Den haag kan kopen? Of een mix voor de taart.
Is Rotterdam dichtbij genoeg, www.koekela.nl? Dudok in Rotterdam heeft volgens mij dezelfde (lijkt er iig heel erg op), geen idee of ze em in Den Haag bij Dudok ook hebben.
bibidinsdag 23 oktober 2007 @ 13:20
Rotterdam is op zich goed te doen, thanx.

Ik heb die van de dudok al gegeten, en ik vond hem niet super. Vooral de topping vond ik niet lekker.
n0adinsdag 23 oktober 2007 @ 13:41
quote:
Op dinsdag 23 oktober 2007 13:20 schreef bibi het volgende:
Rotterdam is op zich goed te doen, thanx.

Ik heb die van de dudok al gegeten, en ik vond hem niet super. Vooral de topping vond ik niet lekker.
Dan zul je die van koekela denk ik ook niet zo lekker vinden. Maar ze hebben anders nog veel ander lekkers.
lieselldinsdag 23 oktober 2007 @ 13:53
quote:
Op maandag 22 oktober 2007 22:33 schreef bibi het volgende:
Iemand een idee waar je of kant en klare worteltaart in de buurt van Den haag kan kopen? Of een mix voor de taart.
Bibi, als Rdam te doen is voor je, dan misschien Leiden ook.
Daar zit een reformwinkeltje, "de Brandnetel", waar ze wortelcake verkopen. Het is machtig maar ook weer luchtig met walnoten er in.

Noa, bedankt voor het neerzetten, die omschrijvingen op die site zien er wel het proberen waard uit.
Hoe ziet de entourage er daar binnen uit, het adresje op nieuwe binnenweg?
Dudokse appeltaart vind ik trouwens overgewaardeerd, maar terzijde.
n0adinsdag 23 oktober 2007 @ 14:20
Koekela is niet zo groot (denk bakkerijtje met toonbank en boven wat zitplaatzen), ik vind het persoonlijk meer een afhaal adresje. Je kan er kopje koffie drinken met wat gebak erbij. Ze hebben ook scones en clotted cream.

Vrouwtje van koekela heeft de Dudok appeltaart "ontworpen".
Snarfwoensdag 12 november 2008 @ 23:36
Belangrijke kick! Ik ben op zoek naar een vormpje om de marsepeinen worteltjes die bovenop de taart 'horen' zelf te maken. Ik kan ze niet op google of waar dan ook vinden, handwerk is geen optie, ze mislukken altijd bij mij.

Iemand een idee waar ik zoiets kan kopen?