FOK!forum / Culinesse à gogo / Indiaas Topic.
Oblivionzaterdag 24 januari 2004 @ 14:26
Ik rotzooi er altijd lekker op los als het komt op deze keuken.
Heb kookboeken liggen, en ingredienten in huis.
Maar eet het toch liever in een restaurant, Tandoori uit de kleioven is niet te vergelijken met de smurrie waar je thuis je kip in kan marineren...

Ben zelf erg goed in het maken van sausen
Masala, madras en vindaloo sauce...

Maar hoe krijg je de 3 kleuren rijst?
Die mooie roze kleur bij masala saus, waar blijft ie als je het thuis probeerd?
En hoe krijg je de kip zo mooi rood?
Nan? Lassie?

Ow en even voor de goede orde, gaarne niet met url's te strooien.
En als het kan in Nederlands...

Oblivionzaterdag 24 januari 2004 @ 15:18
Weetjes over India en eten mogen ook hoor.

Las net in ander topic (!) dat de koe heilig is, dus daar mag je niet van eten?

Doe ik het toch lekker zelf...

yvonnezaterdag 24 januari 2004 @ 15:19
Rijst: altijd pakistaanse rijst, ruikt al heel lekker bij het koken, basmati rijst dus

Goede 2e is de surinaamse rijst

Voor de kleuren, denk aan safraan, denk aan kleurstoffen die je in paki/suri winkels kunt kopen.

De kip:
ontvellen, bovenkant kerfjes inmaken,
een mengsel maken van joghurt, garam masala, paprikapoeder (wel uit de pakiwinkel halen, dat is totaal anders dan de onze) en cayennepeper, ook uit de pakiwinkel.
De kip insmeren, laten rusten en in de oven langzaam laten garen.

Denk er aan dat die paki paprikapoeder snoeiheet is he.

shmoopyzaterdag 24 januari 2004 @ 15:19
Nou, post eens wat lekkere receptjes dan.
shmoopyzaterdag 24 januari 2004 @ 15:21
Oja, ik kook rijst altijd anders dan hoe ik het om me heen zie.

Eerst een beetje olie in de pan, teentje knoflook geperst erdoor roeren en dan de droge rijst erbij.

Lekker even warm laten worden en dan pas water erbij om de rijst te koken.
Heb ik zo geleerd van een kok, is dat iets Indiaas?

Oblivionzaterdag 24 januari 2004 @ 15:21
Zelf kook ik uit patak potten, omdat het makkelijker is.

Zoals hierboven aangegeven is helemaal goed!!

Let the cooking begin...

fotoloogzaterdag 24 januari 2004 @ 15:24
Wat ook lekker is"plauwri" ik meet niet of het goed geschreven is maar who cares,balletjes van ik meen gele erwtenmeel en dan gefrituurd
rubyzaterdag 24 januari 2004 @ 17:16
quote:
Op zaterdag 24 januari 2004 15:24 schreef fotoloog het volgende:
Wat ook lekker is"plauwri" ik meet niet of het goed geschreven is maar who cares,balletjes van ik meen gele erwtenmeel en dan gefrituurd
Jaaaa, lekker. Ik heb ze ooit eens zelf gemaakt. Was best goed gelukt eigenlijk.

Wat ook lekker is, zijn pakora's. Groenten (bijv. bloemkoolroosjes) in beslag gerold en dan frituren maar.

Oblivionzaterdag 24 januari 2004 @ 18:57
Ja, heerlijk!! Maar waar bestaat het beslag dan uit?

Recepten om onze oren, dat is wat we willen!!

Oblivionzaterdag 24 januari 2004 @ 19:01
  • 1 geschilde mango
  • 150 ml sinaasappelsap
  • 450 ml vanille-yoghurt
  • sinaasappelschil


  • Bereidingswijze: Pureer het vruchtvlees van 1 geschilde mango met sinaasappelsap. Voeg de vanille-yoghurt toe en meng dit in een blender.

    Serveertips: Garneer met stukjes mango aan een prikker en een slingerende sinaasappelschil.

    Dit is 1 van de vele variaties van een Lassie.

    rubyzaterdag 24 januari 2004 @ 19:31
    quote:
    Op zaterdag 24 januari 2004 18:57 schreef Oblivion het volgende:
    Ja, heerlijk!! Maar waar bestaat het beslag dan uit?

    Recepten om onze oren, dat is wat we willen!!


    Alstublieft!

    100 g besanmeel (kikkererwtenmeel)
    0.5 tl gemalen koriander
    1 tl zout
    0.5 tl gemalen kurkuma
    0.5 tl chilipoeder
    0.5 tl garam masala
    1 à 2 teentje knoflook (uit de pers)
    1.75 dl water
    0.5 bloemkolen (in roosjes)
    2 kleine uien
    olie (om te frituren)

    Bereidingswijze:
    Zeef het meel in een kom. Voeg koriander, zout, kurkuma, chilipoeder, garam masala en knoflook toe.
    Maak een kuiltje in het midden van de bloem. Voeg langzaam het water toe en mix tot een dik, glad beslag.
    Haal bloemkoolroosjes en uiringen door het beslag. Verhit 4 cm olie in een diepe pan en bak de bloemkool en ui in porties in 4-5 minuten goudgeel. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

    Dit is voor 4 personen. Serveer het met een zoetzuur of pikant sausje.

    [Dit bericht is gewijzigd door ruby op 24-01-2004 19:32]

    Oblivionzaterdag 24 januari 2004 @ 19:32
    Geweldig!! Bedankt daar je daar de tijd voor wilde nemen!

    rubyzaterdag 24 januari 2004 @ 19:34
    quote:
    Op zaterdag 24 januari 2004 19:32 schreef Oblivion het volgende:
    Geweldig!! Bedankt daar je daar de tijd voor wilde nemen!


    Geen dank! Maar ik moet je eerlijk zeggen dat ik het nog nooit zelf gemaakt heb hoor. Wel gegeten natuurlijk. Enneh, dit recept heb ik van een bepaalde pagina geplukt.
    Oblivionzaterdag 24 januari 2004 @ 19:36
    quote:
    Op zaterdag 24 januari 2004 19:34 schreef ruby het volgende:
    Geen dank! Maar ik moet je eerlijk zeggen dat ik het nog nooit zelf gemaakt heb hoor. Wel gegeten natuurlijk. Enneh, dit recept heb ik van een bepaalde pagina geplukt.
    Maakt niet uit! Het is Nederlands en duidelijk!
    Meer vraag was er niet!
    rubyzaterdag 24 januari 2004 @ 19:39
    quote:
    Op zaterdag 24 januari 2004 19:36 schreef Oblivion het volgende:

    [..]

    Maakt niet uit! Het is Nederlands en duidelijk!
    Meer vraag was er niet!


    Ik wil er nog wel even aan toevoegen dat je bij de toko's ook kant en klaar beslag hiervoor kunt kopen. Het merk heet Shan. Ik heb het ooit wel eens thuisgehad maar wegens het verlopen van de houdbaarheidsdatum moest het de prullenbak in.
    qynzaterdag 24 januari 2004 @ 19:41
    quote:
    Op zaterdag 24 januari 2004 14:26 schreef Oblivion het volgende:
    En hoe krijg je de kip zo mooi rood?
    Door citroensap met rode levensmiddelenkleurstof te vermengen en dat over de (ingekerfde) kip en in de marinade te gieten
    Oblivionzaterdag 24 januari 2004 @ 19:42
    quote:
    Op zaterdag 24 januari 2004 19:41 schreef qyn het volgende:
    Door citroensap met rode levensmiddelenkleurstof te vermengen en dat over de (ingekerfde) kip en in de marinade te gieten
    Echt waar? Zo doen Indiers dat?
    qynzaterdag 24 januari 2004 @ 19:48
    quote:
    Op zaterdag 24 januari 2004 19:42 schreef Oblivion het volgende:

    [..]

    Echt waar? Zo doen Indiers dat?


    Voor zover ik weet wel. Yvonne noemde dit ook al..

    Maar jah, een echte Kip Tandoori moet rood zijn

    Oblivionzaterdag 24 januari 2004 @ 19:58
    quote:
    Op zaterdag 24 januari 2004 19:48 schreef qyn het volgende:
    Voor zover ik weet wel. Yvonne noemde dit ook al..

    Maar jah, een echte Kip Tandoori moet rood zijn


    Ja, hoort ook zo te zijn!

    *noteer me gek!!

    LoverBoyzaterdag 24 januari 2004 @ 20:01
    Kip Tandoori is lekker..
    Noayla_zaterdag 24 januari 2004 @ 20:54
    quote:
    Op zaterdag 24 januari 2004 15:21 schreef shmoopy het volgende:
    Oja, ik kook rijst altijd anders dan hoe ik het om me heen zie.

    Eerst een beetje olie in de pan, teentje knoflook geperst erdoor roeren en dan de droge rijst erbij.

    Lekker even warm laten worden en dan pas water erbij om de rijst te koken.
    Heb ik zo geleerd van een kok, is dat iets Indiaas?


    Zo doe ik het ook; ik voeg daarbij ook nog een beetje tomatenpuree toe voor extra pittigheid en een mooi kleurtje.

    Verder kook ik erg vaak Indiaas (en dan niet van die bijna kant en klaar troep uit de supermarkt ) en barst ik van de recepten.

    Moet nu weg maar post er binnenkort een paar!

    Spindizzymaandag 26 januari 2004 @ 12:32
    quote:
    Op zaterdag 24 januari 2004 20:54 schreef Noayla_ het volgende:


    Verder kook ik erg vaak Indiaas (en dan niet van die bijna kant en klaar troep uit de supermarkt ) en barst ik van de recepten.


    Ik ook. Indiaas is grote favoriet hier in huis. Ook omdat mijn man en ik vegetarier zijn en dan kun je met de indiase keuken echt helemaal los gaan.

    Ik zal me ook nog wel 's met wat recepten melden

    SHEmaandag 26 januari 2004 @ 12:35
    quote:
    Op zaterdag 24 januari 2004 15:21 schreef shmoopy het volgende:
    Oja, ik kook rijst altijd anders dan hoe ik het om me heen zie.

    Eerst een beetje olie in de pan, teentje knoflook geperst erdoor roeren en dan de droge rijst erbij.

    Lekker even warm laten worden en dan pas water erbij om de rijst te koken.
    Heb ik zo geleerd van een kok, is dat iets Indiaas?


    grappig, zo kook ik de rijst ook , ik gooi er alleen ook nog een theelepeltje vegeta ( soort hongaarse aromat ) bij.

    Ik heb het zo van mama geleerd, maar die is niet indiaas maar hongaars

    Rudedadudemaandag 26 januari 2004 @ 12:36
    quote:
    Op zaterdag 24 januari 2004 14:26 schreef Oblivion het volgende:

    En hoe krijg je de kip zo mooi rood?


    Met de Pataks tandoori paste (AH en Bas/Dirk/Dygros en willekeurige toko's) krijg je die kip dus wel echt goed rood.
    Oblivionmaandag 26 januari 2004 @ 12:50
    quote:
    Op maandag 26 januari 2004 12:36 schreef Rudedadude het volgende:
    Met de Pataks tandoori paste (AH en Bas/Dirk/Dygros en willekeurige toko's) krijg je die kip dus wel echt goed rood.
    Niet dus... Blijft altijd een beetje rozig...

    Wel eens Tandoori Chicken bij een Indiaas restaurant gegeten?

    SHEmaandag 26 januari 2004 @ 12:55
    4 koffielepels kashmiri massala pasta,
    4 koffielepels tomatensaus of ketchup,
    1 koffielepel Worcestershire Sauce,
    1 koffielepel 5-kruidenpoeder (curry),
    zout om op smaak te brengen,
    1 koffielepel suiker,
    8 kippenbillen (ontveld maar niet ontbeend),
    3 koffielepels plantaardige olie,
    1 stuk verse gember van 5 cm. die je in jullienne snijdt,
    4 teentjes look mooi fijngestampt,
    het sap van 1 citroen,
    enkele blaadjes koriander.

    dan wordt ie echt mooi rood

    Oblivionmaandag 26 januari 2004 @ 13:02
    Thanks SHE!
    Rudedadudemaandag 26 januari 2004 @ 13:30
    quote:
    Op maandag 26 januari 2004 12:50 schreef Oblivion het volgende:

    [..]

    Niet dus... Blijft altijd een beetje rozig...

    Wel eens Tandoori Chicken bij een Indiaas restaurant gegeten?


    Ja, er zitten 2 lekkere bij mij in de straat. Daar wordt het inderdaad iets rood/oranjiger. Maar ik heb dan ook geen klei-oven. En tandoori is geen tikka-massala
    Oblivionmaandag 26 januari 2004 @ 14:16
    quote:
    Op maandag 26 januari 2004 13:30 schreef Rudedadude het volgende:
    Ja, er zitten 2 lekkere bij mij in de straat. Daar wordt het inderdaad iets rood/oranjiger. Maar ik heb dan ook geen klei-oven. En tandoori is geen tikka-massala
    Zegt hier niemand toch

    Of wilde je even laten weten dat je er echt wel was geweest?

    V.maandag 26 januari 2004 @ 14:22
    Patak's schopt kont.

    V.

    Oblivionmaandag 26 januari 2004 @ 14:25
    quote:
    Op maandag 26 januari 2004 14:22 schreef Verbal het volgende:
    Patak's schopt kont.

    V.


    Patak beter mijn kont niet schoppen.

    Maar staat een mooie tip hierboven. Met citroensap en kleurstof van de toko krijg je 'm aardig rood.

    Gebruiken de patak mensen (ik ook hoor ) ook basterd suiker erdoor heen?

    Rudedadudemaandag 26 januari 2004 @ 14:26
    quote:
    Op maandag 26 januari 2004 14:16 schreef Oblivion het volgende:

    [..]

    Zegt hier niemand toch

    Of wilde je even laten weten dat je er echt wel was geweest?


    Oblivionmaandag 26 januari 2004 @ 14:31
    quote:
    Op maandag 26 januari 2004 14:26 schreef Rudedadude het volgende:

    Hapje vindaloo sauce?
    Rudedadudemaandag 26 januari 2004 @ 14:36
    Nee, doe maar Tindaloo
    Oblivionmaandag 26 januari 2004 @ 15:18
    quote:
    Op maandag 26 januari 2004 14:36 schreef Rudedadude het volgende:
    Nee, doe maar Tindaloo
    HEY! That's not funny...
    quote:
    Death By Curry - Harsha Tindaloo
    Verkapte doodverwensing!!!

    Shoot weer wat geleerd, nog heter...

    quote:
    Notes This is not some mad creation of a chilli head chef trying to frighten away lager louts, but a very authentic traditional Bangladeshi speciality.
    The use of the legendary Naga Jolokia chilli,which the Indian equivalent of the F.D.A. rate at a staggering 885,000
    Scovilles,plus the searing Bird chillies makes this the hottest authentic curry I have ever found,and I have been collecting books on the subject for years.
    Rudedadudemaandag 26 januari 2004 @ 15:56
    Ja, in de Taj-Mahal in Rotterdam (India's restaurant) stond er op de kaart bij dat dit gerecht op eigen risico geserveerd werd. Toch maar voor de Jalfrezi gegaan
    Angelesmaandag 26 januari 2004 @ 18:12
    Ik vind Indiaas ook heel lekker, maar ik ben wat dat betreft heel makkelijk. Ik vind eten in een echt Indiaas restaurant heerlijk, maar ik kan ook genieten van curry uit de supermarkt. Kip Tandoori van Knorr lijkt totaal niet op echte Kip Tandoori, toch vind ik het ook lekker smaken (Kip Madras van Knorr wat minder overigens).

    Wat ik verder heerlijk vind zijn de spullen van Patak's en dan het liefste Tikka Massala of Balti, verder heb ik pasgeleden een winkeltje met Engelse etenswaren ontdekt waar ze Sharwood's verkopen, dat is ook heel erg goed.

    Noayla_maandag 26 januari 2004 @ 18:18
    quote:
    Op maandag 26 januari 2004 12:32 schreef Spindizzy het volgende:

    [..]

    Ik ook. Indiaas is grote favoriet hier in huis. Ook omdat mijn man en ik vegetarier zijn en dan kun je met de indiase keuken echt helemaal los gaan.

    Ik zal me ook nog wel 's met wat recepten melden


    Ik om dezelfde reden als jullie (vegetariër)!
    rubymaandag 26 januari 2004 @ 23:31
    quote:
    Op maandag 26 januari 2004 18:12 schreef Angeles het volgende:
    Wat ik verder heerlijk vind zijn de spullen van Patak's en dan het liefste Tikka Massala of Balti, verder heb ik pasgeleden een winkeltje met Engelse etenswaren ontdekt waar ze Sharwood's verkopen, dat is ook heel erg goed.
    Ik vind de Korma (uit zo'n zakje, niet uit een pot) erg lekker. Als extraatje voeg ik gepelde tomaten toe. Zeer smakelijk hoor.

    Hoewel ik Indiaas erg lekker vind, kook ik het eigenlijk nooit (behalve m'n Patak Korma dan). Ik ben meer aan het experimenteren met de Surinaamse keuken.

    Maar als ik dit topic lees, dan moet ik maar gauw weer eens Indiaas kokkerellen.

    Obliviondonderdag 25 maart 2004 @ 13:23
    Gister dus Indiaas gegeten, maar heb het weer gehaald.
    Wel heb ik de rode kleurstof in huis gehaald, die ik ga uitproberen.
    Dat post ik dan wel even.

    Verder nog iemand met leuke recepten?
    susiebeldinsdag 30 maart 2004 @ 11:40
    Nee, ken geen recepten, maar wel een lekkere tip:

    gugri/ channa, zijn kikkererwtjes en je moet ze heel pikant eten. In de toko kan je ze kant en klaar kopen en dan zelf peper en zout toevoegen. Echt lekker!!!

    Verder heb ik sinds zaterdag roti en kerriekip gegeten, echt een van mijn favo gerechten. Mijn vriendinnen waren er ook, moest echt lachen hoe ze het aten! Net een wrap!
    Bhodisatvadonderdag 1 april 2004 @ 12:33
    Hier nog een India-freak (in alle opzichten)

    Recept voor murgh tikka (kipspiesjes)

    Ingrediënten:
    - krap 400 ml uitgelekte yoghurt
    - 1,5 theelepel uitgeperste knoflook
    - 1 theelepel geplette gember
    - 2 theelepels chilipasta
    - 1,5 eetlepel olie
    - 2 theelepels citroensap
    - 1 theelepel garam masala
    - 2 tot 4 druppels rode of gele voedselkleurstof
    - 600 gram kipfilets, in blokjes van 3 centimeter

    Bereiding:
    Vermeng alle ingrediënten van de marinade en schep de kip erdoor.
    Laat de kip 2 tot 3 uur marineren in de koelkast.
    Rijg de blokjes aan spiesjes en bestrijk ze met extra olie.
    Rooster ze 6 tot 8 minuten boven houtskool of onder een zeer hete grill tot de kip gaar en goudbruin is.
    Keer ze eenmaal. Serveer ze met chutney, uiringen, raïta en Indiaas brood (naan)

    Yoghurt laat men vaak uitlekken tot een dikke hangop. In India gebeurt dit in een kaasdoek, zelf gebruik ik een schone theedoek over een zeef en in een pan hangen voor een nachtje. De hangop verdient de voorkeur bij het koken, omdat de textuur niet verandert. Maar met dikke yoghurt lukt het ook.
    Obliviondonderdag 1 april 2004 @ 16:56
    Lijkt me een lekker recept, ga dat eens snel proberen!

    Chillipasta? Te verkrijgen bij? Toko?
    Poeder kleurstof is dat ook okay?
    Geplette gember schrijf je, maar mag je dat ook raspen? Of maakt dat niks uit?

    Vragen vragen vragen....
    Bhodisatvavrijdag 2 april 2004 @ 11:49
    Hoi Oblivion,

    Gember kun je raspen of pletten in de knoflookpers net als een teentje knoflook.
    Poeder kleurstof is okay, het gaat niet om de smaak enkel om de kleur.
    Chilipasta is een soort Indiase sambal en is te koop van Patak's. Maar deze is nogal prijzig, daarom kun je ook een vers rood pepertje nemen. Als je niet zo pittig wilt, haal je zaadjes eruit (deze zijn het heetst).

    Ik zal zo meteen nog een recept opsnorren.
    Oblivionvrijdag 2 april 2004 @ 12:23
    Hey Bhodisatva,

    Patak's ken ik wel...
    Lekker spul. Alleen vond ik de kip niet rood genoeg (tandoori) vandaar de kleurstof.

    Ik zou zo graag een recept willen hebben van masala saus. En eigenlijk de oranje/roze saus.
    En van de madras saus en van de vindaloo saus.
    Bhodisatvavrijdag 2 april 2004 @ 15:24
    Hi,

    Ik heb een hier een recept voor eieren-masala. Je kunt het natuurlijk ook gebruiken voor bijv. garnalen, stukje vis, kip.
    Hoe ze de kleur roze of oranje krijgen weet ik niet maar ik denk ook met kleurstof, want welke andere natuurlijke ingrediënten hebben deze kleur. Ja, wortelen maar ik denk niet dat ze gepureerde wortelen erin doen. Deze masala is rood van kleur, maar je kunt 'em wat roze en milder maken door dikke yohgurt toe te voegen. Is sowieso wel lekker, denk ik. Ik verzin veel dingen zelf en ben altijd wel aan het experimenteren.



    Masala van eieren
    - 6 eieren
    - paar teentjes knoflook (naar smaak)
    - stukje verse gember, geplet
    - 1 of 2 groene pepertjes in reepjes
    - 2 el olie
    - 2 grote uien gesnipperd
    - 2 eetlepels tomatenpuree
    - 1 tl korianderpoeder
    - 1 tl komijnpoeder
    - 1/2 tl chilipoeder
    - 1/2 tl karwijpoeder
    water
    zout
    verse korianderblaadjes fijn gesneden

    De eieren hard koken en pellen. Olie verwarmen en uien fruiten, pepertje, gember en knoflook toevoegen. Daarna de kruiden erbij en alles goed doorroeren. De tomatenpuree toevoegen en net zo veel water dat het een smeuïge massa wordt. Dan de eieren inprikken en erbij doen en alles een kwartiertje op laag vuur laten sudderen. Op het laatst zout naar smaak en gesnipperde koriander erover strooien.

    eet smakelijk!
    GREENSKiNvrijdag 2 april 2004 @ 19:00
    Er zijn hier wat lekkere recepten langsgekomen, maar waarom die kleurstoffen toevoegen? Wat boeit de kleur van je gerecht nou, als het maar lekker is. Presentatie is wel belangrijk, maar kleurstoffen toevoegen is voor mij echt taboe.
    Lulavrijdag 21 mei 2004 @ 19:55
    speciaal voor Obli

    Raita:

    1 halve liter Biogarde Stand in een kom losroeren met 1 theelepel zout, 1 theelepel suiker en een halve theelepel cayennepeper

    Rasp op een bord 1 komkommer en knijp wat van het overtollige vocht uit de komkommerrasp voor je het in de kom bij de biogarde kiept. Mengen.

    In een koekepan 2 eetlepels olie verhitten en daarin 1 theelepel komijnzaad en 2 theelepels bruin mosterdzaad bakken tot het begint te "ploppen" (wat behoorlijk snel is als je pan en olie goed heet is dus niet weglopen want dan rot het aan). Bij de biogarde kiepen, goed doorroeren en in koelkast bewaren tot je het serveert bij bergen en bergen Pappadums

    Lekker met mint en verse koriander naar smaak evt.....
    Lulavrijdag 21 mei 2004 @ 20:09
    Is trouwens recept van Spindizzy die ik ook hier in dit topic zie rondhangen...

    hoe kan het ook anders bij een Indiaas topic
    Oblivionvrijdag 21 mei 2004 @ 20:26
    quote:
    Op maandag 26 januari 2004 12:32 schreef Spindizzy het volgende:


    Ik ook. Indiaas is grote favoriet hier in huis. Ook omdat mijn man en ik vegetarier zijn en dan kun je met de indiase keuken echt helemaal los gaan.

    Ik zal me ook nog wel 's met wat recepten melden
    Ja, Lula, maar ze heeft het topic niet meer bezocht...

    Hint!!! Hint!!!
    Spindizzyvrijdag 21 mei 2004 @ 20:34
    quote:
    Op vrijdag 21 mei 2004 20:26 schreef Oblivion het volgende:


    Hint!!! Hint!!!
    Haaaaai
    Lulavrijdag 21 mei 2004 @ 20:36
    Haaaai nou kom maar op met die lekkere recepten van je

    Je had toch nog iets met eieren?
    Oblivionvrijdag 21 mei 2004 @ 20:36
    Heb je een lekker receptje met Haai?
    DuchessXvrijdag 21 mei 2004 @ 20:37
    tvp voor mijn echtgenoot
    Spindizzyvrijdag 21 mei 2004 @ 20:39
    quote:
    Op vrijdag 21 mei 2004 20:36 schreef Oblivion het volgende:
    Heb je een lekker receptje met Haai?
    Haaiencurry?

    Zal ff recept uittikken van de eiercurry
    Juup©vrijdag 21 mei 2004 @ 20:41
    quote:
    Op zaterdag 24 januari 2004 15:19 schreef yvonne het volgende:
    Rijst: altijd pakistaanse rijst, ruikt al heel lekker bij het koken, basmati rijst dus

    Goede 2e is de surinaamse rijst

    Voor de kleuren, denk aan safraan, denk aan kleurstoffen die je in paki/suri winkels kunt kopen.

    De kip:
    ontvellen, bovenkant kerfjes inmaken,
    een mengsel maken van joghurt, garam masala, paprikapoeder (wel uit de pakiwinkel halen, dat is totaal anders dan de onze) en cayennepeper, ook uit de pakiwinkel.
    De kip insmeren, laten rusten en in de oven langzaam laten garen.



    Denk er aan dat die paki paprikapoeder snoeiheet is he.
    Pandan, basmati en surinaamse rijst
    Juup©vrijdag 21 mei 2004 @ 20:43
    quote:
    Op vrijdag 21 mei 2004 20:41 schreef Juup© het volgende:

    [..]

    Voor de kleuren, denk aan safraan, denk aan kleurstoffen die je in paki/suri winkels kunt kopen.

    De kip:
    ontvellen, bovenkant kerfjes inmaken,
    een mengsel maken van joghurt, garam masala, paprikapoeder (wel uit de pakiwinkel halen, dat is totaal anders dan de onze) en cayennepeper, ook uit de pakiwinkel.
    De kip insmeren, laten rusten en in de oven langzaam laten garen.


    Denk er aan dat die paki paprikapoeder snoeiheet is he.

    Ik stop even met lezen hier, heb net gegeten en krijg alweer trek in al die lekkere dingen.
    Oblivionvrijdag 21 mei 2004 @ 20:44
    quote:
    Op vrijdag 21 mei 2004 20:37 schreef DuchessX het volgende:
    tvp voor mijn echtgenoot
    Spindizzyvrijdag 21 mei 2004 @ 20:54
    Eier- en linzencurry



    Voor 4 personen

    75 gr groene linzen
    7.5 dl groentebouillon
    6 eieren
    2 el plantaardige olie
    3 kruidnagels
    ¼ tl zwarte peperkorrels
    1 ui, gesnipperd
    2 verse chilipepers, fijngehakt
    2 teentjes knoflook, geperst
    2.5 cm verse gemberwortel, fijngehakt
    2 el currypasta
    400 gr tomaatblokjes (blik)
    ½ tl suiker
    1.75 dl water
    ½ tl garam masala
    peterselie, fijngehakt ter garnering


    1 Kook de linzen in de bouillon in ong. 30 minuten tot ze zacht zijn. Giet ze af en zet ze weg.

    2 Kook de eieren 10 min.. Laat ze wat afkoelen, pel ze en snijd ze in de lengte doormidden.

    3 Verhit de olie in een grote pan en bak de kruidnagels en de peperkorrels 2 minuten. Voeg ui, pepers, knoflook en gember toe en roerbak ze 5-6 minuten.

    4Voeg de currypasta toeen bk deze al roerend 2 minuten mee. Voeg tomaten, suiker en water toe en laat de saus onder af en toe roeren 5 minuten zachtjes koken tot hij indikt.

    5 Voeg gekookte eieren, linzen en garam masala toe. Laat het geheel afgedekt 10 minuten zacht koken. Garneer met peterselie en serveer direct.

    ------------------------------

    Ik gooi er in het begin (bij de peper en kruidnagel) ook wat komijnzaad en mosterdzaad bij. En op het eind natuurlijk een handvol koriander er overheen.

    [ Bericht 0% gewijzigd door Spindizzy op 21-05-2004 20:57:40 (Mosterdzaaf bestaat helemaal niet) ]
    Lulavrijdag 21 mei 2004 @ 20:56
    Ik vond hem heerlijk in ieder geval....
    Oblivionvrijdag 21 mei 2004 @ 20:56
    Waanzinnig Spindizzy!!
    Oblivionzaterdag 5 juni 2004 @ 11:05
    quote:
    Op vrijdag 21 mei 2004 20:54 schreef Spindizzy het volgende:
    Eier- en linzencurry

    [afbeelding]

    Voor 4 personen
    Dit komt vanavond op tafel...
    Spindizzyzaterdag 5 juni 2004 @ 17:28
    quote:
    Op zaterdag 5 juni 2004 11:05 schreef Oblivion het volgende:

    [..]

    Dit komt vanavond op tafel...
    Benieuwd of je het lekker vindt
    Oblivionzaterdag 5 juni 2004 @ 18:27
    quote:
    Op zaterdag 5 juni 2004 17:28 schreef Spindizzy het volgende:

    [..]

    Benieuwd of je het lekker vindt
    Wordt verschoven naar morgen...
    Had teveel soep gemaakt...
    Oblivionzondag 6 juni 2004 @ 18:07
    Nou Spindizzy, het was heerlijk...
    Ik hoop dat je meer recepten hebt, deze gaat in de grote map!

    Thanks!
    LoverBoymaandag 7 juni 2004 @ 10:46
    Tandoori
    Spindizzymaandag 7 juni 2004 @ 10:50
    quote:
    Op zondag 6 juni 2004 18:07 schreef Oblivion het volgende:
    Nou Spindizzy, het was heerlijk...
    Gelukkig

    Ken je deze website aL

    Mamta's Kitchen

    Haal ik ook erg veel recepten vandaan
    Obliviondinsdag 8 juni 2004 @ 12:37
    Nee, maar de url staat nu onder het kopje "Indiaas"
    Chillmeisterwoensdag 9 juni 2004 @ 17:01
    Patak vind ik op zich best lekker, en dan heb ik het over de curry paste. Dat houdt in dat je wel al je eigen groeten enzo erin moet stoppen. Heb Curry eten eigenlijk pas goed geleerd toen ik ging studeren in Engeland. Allereerste curry was een vindaloo, shit dat was heet.

    Mijn favoriet is toch
    Chicken Tikka Buhna
    Onion Bahji
    Pupadum
    Peswhari nanbrood
    Rijst
    Kingfisher of Cobra biertje en dan zit ik echt vol

    Een recept van Jamie Oliver (www.bbc.co.uk/food)
    quote:
    Ingredients

    5 tbsp vegetable oil
    2 tsp mustard seeds
    1 tsp fenugreek seeds
    3 fresh green chillies, deseeded and thinly sliced
    1 handful curry leaves
    2 thumb-sized pieces of fresh ginger, peeled and coarsely grated
    3 onions, peeled and chopped
    1 tsp chilli powder
    1 tsp turmeric
    6 tomatoes, chopped
    1x400ml/14fl oz tin coconut milk
    salt
    For the fish version:
    4x225g/8oz fresh haddock fillets, skinned and pin-boned
    1 knob tamarind paste or 1 tsp tamarind syrup
    1 large handful baby spinach (optional)
    1 good handful fresh coriander, chopped (optional)

    For the chicken version:
    4 chicken breasts, sliced into 1cm/ ½ in strips
    1 tbsp coriander seeds, crushed

    For the vegetarian version:
    800g/1¾lb mixed vegetables, chopped (potatoes, courgettes, peppers, onions, sweet potatoes, spinach, chard, cauliflower, lentils, beans - use your imagination)

    Method

    1. Heat the oil in a pan, and when hot add the mustard seeds. Wait for them to pop, then add the fenugreek seeds, fresh green chillies, curry leaves and ginger, Stir and fry for a few minutes.
    2. Using a food processor, chop the onions and add to the same pan. Continue to cook for 5 minutes until the onion is light brown and soft, then add the chilli powder and turmeric.
    3. Using the same food processor, pulse the tomatoes and add these to the pan. Cook for a couple of minutes then add one or two wineglasses of water and the coconut milk. Simmer for about 5 minutes until it has the consistency of double cream, then season carefully with salt.
    4. Take this sauce as a base.
    To make the fish curry, add the fish and tamarind to the sauce and simmer for 6 minutes. Feel free to add some baby spinach and chopped coriander at the end of the cooking time.
    5. For the chicken version, stir-fry the chicken strips and coriander seeds until lightly coloured, then add to your sauce and simmer for 10 minutes.
    6. For the vegetarian version, simply add all your veg to the sauce at the beginning when you add your onions. Continue to cook as normal and simmer until tender.
    Oblivionmaandag 6 september 2004 @ 19:05
    Is alweer veel te lang geleden.

    Indiaase Kippensoep!

    1 Ui.
    1a 2 wortels.
    1 knoflook. (teentje)
    1 rode peper. (met de pitjes erbij... )

    Dit hele verhaal in de maalmachine... Lekker makkelijk.

    Dan:

    50 gram boter.
    50 gram bloem. (ik doe meer, maar goed)
    3 theelepels garam masala.
    Handje koriander, peterselie

    Prutje in de boter smoren, bloem erbij, even verder laten smoren.

    1 liter kippenboullion. (neem die van struik... )
    Langzaam erbij gieten.

    En doe dan niet hetzelfde als ik: Ik vergeet de rijst...
    Rijst alvast koken!!! Voordat je aan dit hele verhaal begint!!


    1 of 2 kipfilets, in repen geknipt, en aanbakken, kan eventueel in de masala.
    Niet te bruin laten worden.

    Dan neem je de prut na 15 minuten zachtjes koken, van het vuur, even zeven.
    Rijst erin, kip erin. Afmaken met zeezout, misschien wat chillipoeder, als je van pittig houdt.
    Nog een paar takjes koriander.

    Voila.... Een heerlijke kippensoep. Indiaas...
    Oblivionmaandag 6 september 2004 @ 19:58


    En zo ziet dat eruit...
    Spindizzymaandag 6 september 2004 @ 20:50
    *komt topic binnenstormen*
    quote:
    Op maandag 6 september 2004 20:37 schreef Oblivion het volgende:
    Blijf het Indiaas topic in de gaten houden...
    Kom maar op
    Oblivionmaandag 6 september 2004 @ 21:44
    Beloofd is beloofd!

    Dit heb ik gemaakt zonder de bloemkool, en heb zoete aardappels gebruikt.

    Zoveel je gasten hebt zoveel aardappels.
    5 eetlepels olie.
    3 centimeter gember
    2 uien.
    1 1/2 tomaat. (maar daar heb ik gewoon een heel blik stukjes tomaten voor gebruikt... )
    koriander.
    bloemkool.
    zeezout.
    water
    kurkuma
    garam masala
    komijn
    peper. (cayenne)

    Hak de uien fijn.
    schil de gember, flinterdun door, en dan flinterdunne reepjes.
    breek de bloemkool in middelgrote roosjes.
    snij de aardappels in plakjes.

    rooster de komijnzaadjes al roerend in een hete wadjan op middelhoog vuur, tot ze iets donkerder worden en beginnen te geuren. Laat dit afkoelen en maal ze tot poeder.
    Ik heb dus gewoon komijn al in poedervorm... erin gedaan...

    Alles bakken, dus aardappels net niet gaar, bloemkool, alles eruit halen, (apart dus!!!) alles laten uitlekken, en dan staat hier dat je dus nog 3 eetlepels olie in de pan moet hebben zitten, nou niet dus...
    De uien hier in doen, lichtbruin bakken. Gember erbij, door bakken tot middelbruin.
    Dan tomaten.
    Dan roerbakken tot deze prut donkerder wordt en het lijkt (duh) of de olie zich scheid van de saus.

    Nu gaan we kokkerellen!

    Dan gooi je kurkuma, cayenne, koriander en zout, alhoewel het zout genoeg is...
    1 minuut roerbakken.
    En hier heb ik er nog 2 eetlepens milde currypasta van PATAK!! erbij gegooid!!
    Aardappels erbij, bloemkool roosjes dan een eetlepel water eroverheen, deskel op de pan, 3-5 minuten laten door laten pruttelen.

    Deksel van de pan,
    Garam masala en de geroosterde komijnzaadjes erin doen.
    Zachtjes roeren om het geheel te mengen, en het vuur uitzetten.. (joh echt?)

    Eet smakelijk!!

    Oh, de maten voor de kruiden, ik heb er gewoon op gevoel in gedaan,maar hier staan de maten zo halve theelepels enzo....

    En ik heb er nog geniepig een teentje knoflook in gedaan en een dikke scheut slagroom....
    Spindizzymaandag 6 september 2004 @ 21:47
    Klinkt goed! Ik was al op zoek naar recepten met zoete aardappel. Die liggen altijd naar me te lonken op de markt maar ik heb er niet veel recepten voor. Heb er wel 's samosa's mee gemaakt, was erg lekker!.
    Oblivionmaandag 6 september 2004 @ 21:52
    quote:
    Op maandag 6 september 2004 21:47 schreef Spindizzy het volgende:
    Klinkt goed! Ik was al op zoek naar recepten met zoete aardappel. Die liggen altijd naar me te lonken op de markt maar ik heb er niet veel recepten voor. Heb er wel 's samosa's mee gemaakt, was erg lekker!.
    Was eigenlijk een ingeving, die dingen zijn zo lekker...
    Lu heeft zitten smullen!!
    Ik ook trouwens!!
    Luladinsdag 7 september 2004 @ 14:02
    Ja die aardappels waren zeker voor herhaling vatbaar. Ik ga hier in het hele dorp op zoek naar ze. Vriendlief vond ze ook het lekkerst
    Obliviondinsdag 7 september 2004 @ 14:04
    Schoot, ben het belangrijkste vergeten!!!

    Donkere basterd suiker!!
    Klinkt heel goor, maar vind het vaak een beetje zurig....dus gooi ik er suiker bij...
    Works for me!
    Luladinsdag 7 september 2004 @ 14:05
    straks komt spindizzy nog met haar maggiblokjes
    Thomasumodinsdag 7 september 2004 @ 14:41
    TV bloody P!
    LSSdinsdag 7 september 2004 @ 23:41
    Wat ik me nou altijd afvroeg? Wat drink je bij Idiaas eten. Zelf neem ik er altijd bier om mijn tong en gehemelte te blussen want ik kan niet goed tegen scherp voer. Maar misschien is er wel een indiaase drank die er bij hoort, weet iemand dat?
    Obliviondinsdag 7 september 2004 @ 23:50
    quote:
    Op dinsdag 7 september 2004 23:41 schreef LSS het volgende:
    Wat ik me nou altijd afvroeg? Wat drink je bij Idiaas eten. Zelf neem ik er altijd bier om mijn tong en gehemelte te blussen want ik kan niet goed tegen scherp voer. Maar misschien is er wel een indiaase drank die er bij hoort, weet iemand dat?
    Lassie..
    quote:
    Perzik en frambozen lassie
    Als klein jongentje was ik idolaat van de hond Lassie die iedere week op de televisie heldendaden verrichtte. In zwart wit natuurlijk. Toen ik later nog een speelfilm zag waarop het trouwe dier wel duizend kilometer terug naar zijn oude baasje liep, kon Lassie voor mij helemaal niet meer stuk.

    Groot was de teleurstelling toen bleek dat Lassie niet één hond was maar dat er wel vier Schotse collies gebruikt werden die ieder een bepaald trucje kenden. Tegenwoordig ben ik fan van de Indiase lassie; het koele drankje van gepureerd fruit of groente en yoghurt, waar je te hete curries mee blust.

    2 perziken
    100 gram frambozen
    2,5 deciliter (Turkse) yoghurt
    1 eetlepel citroensap
    2 eetlepels suiker
    2,5 deciliter koolzuurhoudend bronwater
    Zorg voordat je begint dat de yoghurt en het bronwater goed gekoeld zijn. Schil de perziken en verwijder de pit. Doe ze samen met de frambozen, de yoghurt, het citroensap en de suiker in een blender. Laat deze draaien tot alles tot een gladde massa gepureerd is. Giet het bronwater er bij en laat de blender nog tien seconden draaien. Schenk het mengsel in vier glazen.

    KLAAS KASMA


    Ik maak hem meestal van mango!
    Ik maak 'm ook met gecrushde ijsblokjes.
    Chillmeisterdonderdag 9 september 2004 @ 22:33
    Gister Chicken Balti gehad, al moet ik toegeven dat het van Marks&Spencer was. Maar het was heeeerlijk
    Oblivionzondag 24 oktober 2004 @ 14:28
    http://www.tv-station.nl/kokenopzee/media/recept_6.pdf

    Hmmm....Gaan we proberen!!
    Martijn_77zondag 24 oktober 2004 @ 15:08
    TVP

    Krijg er honger van!!
    krakkemiekemaandag 25 oktober 2004 @ 01:42
    Heeft iemand een recept van gulab jamon?
    Aishwaryamaandag 25 oktober 2004 @ 20:00
    Als Hindoestaanse is de Indiase en Hindoestaanse keuken bijna dagelijkse kost voor mij:

    Zal hier wel af en toe recepten neerzetten.

    Gulab Jaman (Melkballetjes in suikerstroop)

    Ingrediënten:

    4 deciliter water
    125 gram meel (zelfrijzend)
    37.5 eetlepels suiker
    25 eetlepels melkpoeder (verkrijgbaar bij de Surinaamse winkels)
    2 eetlepels gesmolten boter
    theelepel bakpoeder
    Bereiding:

    Meng het melkpoeder met de ghee tot een kruimelige massa. Voeg er het zelfrijzend bakmeel en het bakpoeder aan toe en maak er met de vingers een kruimelig deeg van. Doe er iets water bij en vorm dan een stijf deeg. Pak in een vochtige doek en laat het 3 uur staan. Haal het deeg los en laat het, krachtig wrijvend over een met bloem bestoven werkvlak, in fijne kruimels uiteen vallen. Sprenkel er wat water over en vorm er balletjes ter grootte van een walnoot van.
    Verhit de olie en frituur de balletjes licht goudbruin. Schud de pan tijdens het frituren om, zodat de balletjes gelijkmatig kleuren. Neem uit de pan en laat goed uitlekken. Doe de suiker met het water in een pan en breng aan de kook. Laat zachtjes koken tot het mengsel iets kleverig wordt. Laat de balletjes voor het opdienen minstens 0.5 uur in de siroop staan. Dien warm of gekoeld op.
    krakkemiekemaandag 25 oktober 2004 @ 20:59
    Dank je! Ik hou niet zo van heel zoete dingen, maar dit was heerlijk!
    Radjwonkerszaterdag 18 december 2004 @ 09:10
    Palak Paneer

    Paneer Palak is een verrassende combinatie van Paneer en Palak. Paneer is de Indiase kaas die bereid is van melk. Palak is het Indiase woordje voor spinazie. Palak Paneer is een vegetarisch gerecht uit India. De zeer fijn gehakte spinazie wordt zacht meegebakken met de paneer.

    Ingrediënten:

    1½ kg verse spinazie
    2 -3 takjes korianderzaad
    2 uien, grof gesneden
    4 cm gemberwortel, geschild
    4 teentjes knoflook
    5 eetlepels olie
    400 g paneer (Indiase roomkaas)
    2 tl koenjit (hardie of kurkuma)
    4 vleestomaten, grof gesneden
    3 dl yoghurt
    2 - 3 pepers, fijngesneden, zaadjes verwijderd
    2 - 3 tl massala
    zout naar smaak
    Voorbereiding:
    Was de verse spinazie en blancheer deze vervolgens in ruim kokend water ongeveer 3 minuten. Druk het vocht eruit na het koken en snijd het heel fijn. Korianderzaad in droge koekenpan roosteren en in vijzel fijnstampen. Uien, gember en knoflook pureren.

    Bereiding:
    Verwarm in een pan olie. Laat het heet worden en bak vervolgens de paneer goudbruin. Laat de gebakken paneer uitlekken op keukenpapier. In achtergebleven olie uimengsel met koriander en massala in ± 4 minuten goudbruin fruiten. De koenjit even meebakken. Spinazie, tomaat, paneer, yoghurt, pepers en zout toevoegen aan het geheel, even roeren en daarna nog ongeveer 5 minuten stoven. Schep het tijdens stoven af en toe om.

    Serveertips:
    Serveer de paneer palak met roti of basmati rijst en mangochutney. Probeer het ook eens met tortilla of pita brood.
    Radjwonkerszaterdag 18 december 2004 @ 09:12
    Mango Lassi

    Lassi is een Indiase yoghurt drank. Het is vergelijkbaar met milkshake. Voor milkshake wordt melk gebruikt, voor lassi daarentegen wordt yoghurt gebruikt.

    Ingrediënten:

    1 kopje vruchtvlees van een rijpe mango
    1/3 kopje koud water
    1,5 kopje yoghurt
    4 eetlepels suiker
    ½ theelepel citroensap
    6 ijsblokjes.

    Bereiding:
    Doe de ijsblokjes in een blender. Maak ze fijn. Doe er vervolgens mango, yoghurt, suiker, citroensap en water bij. Pureer het geheel totdat schuimig wordt. De lassi is nu gereed om te serveren. Serveer het wel gekoeld.

    Tips:
    Om er een nog meer zomers gevoel aan te geven, kan de lassi gegarneerd worden met een stukje fruit om het glasrandje
    De mango kan vervangen door een andere favoriete fruitsoort voor een andere smaak lassi.
    Radjwonkerszaterdag 18 december 2004 @ 09:13
    Om het paneer zelf te maken heb ik hier nog een recept:

    Paneer, de Indiase kaas

    Paneer, de Indiase kaas bereid van melk. Paneer is een delicatesse voor de vegetariër, een niet-vegetariër zal paneer echter ook heerlijk vinden.

    Ingrediënten:
    1 liter melk
    1/2 theelepel limoensap of citroenzuur

    Bereiding:
    Breng de melk aan de kook. Wanneer de melk begint te koken, voeg je de limoensap toe. Vervolgens ga je roeren. Blijf roeren totdat het geheel gaat stollen, zo ongeveer 4 á 5 minuten. Des te langer je roert des te harder de kaas uit eindelijk zal zijn. Wanneer je ziet dat er een heldergele vloeistof met klonten overblijft, haal je de pan van het vuur.

    Schenk de inhoud van de pan daarna in een stevige doek die je hebt geplaatst boven een vergiet. De doek goed afknopen om het vocht eruit te laten lopen. Laat de gestolde melk vervolgens afkoelen. Wanneer het vocht eruit is plaats je een gewicht op de gestolde melk om het geheel verder te binden, steviger te maken en het overtollige vocht eruit te krijgen. Doe het in de koelkast. Dit proces kan 1 dag duren. Vergeet geen teil of bord te plaatsen onder het vergiet om het vocht op te vangen. De Paneer is enkele dagen houdbaar. Het dient wel gekoeld te blijven.

    Paneer is een veelzijdig melkproduct. Het wordt gebruikt om zoetwaren, snacks en groeten mee klaar te maken. Paneer wordt veel gebruikt voor massala gerechten. Het blijft zijn vastigheid behouden ('smelt niet weg') tijdens het koken en daarom wordt het vaak verwerkt in groenten.
    Oblivionzaterdag 19 februari 2005 @ 17:16
    Okay, om dit topic weer eens nieuw leven in te blazen... Een kickje dus....
    Heb ik net bij de turk een kruid, (soort noot) gehaald, dacht dat het kardamon was? Of karmadon? Nu weet ik de naam toch niet meer...
    En al helemaal niet waar ik het nu voor moet gebruiken...

    Wie kan dit ophelderen?
    Op het zakje staat caramon.
    Oblivionzaterdag 19 februari 2005 @ 19:21
    Ik heb de zaadjes gekraakt in de vijzel en het goedje wat eruit kwam goed fijngestamt.
    Is een hele frisse fijne smaak, bijna pepermunt achtig.
    En heb het in de rijst gedaan, waarschijnlijk net niet genoeg, al kon ik het wel lichtelijk proeven.

    Maar wat is toch de originele naam, zodat ik even lekker gaan zitten googlen...
    Galleons_Lapzaterdag 19 februari 2005 @ 19:24
    Kardamom (Nederlands), cardamon in het Engels. Ziet het er zo uit?: http://www.xquis.com/products/_nl/kardemom.htm
    Vaak in Indiase desserts en zo.
    Indiaas eten
    Oblivionzaterdag 19 februari 2005 @ 19:29
    Die in het zakje zitten zijn alleen iets groener, kan dat?
    Dus het klopte wel van de rijst..
    Harstikke bedankt!
    Oblivionzaterdag 19 februari 2005 @ 19:34
    quote:
    Kardemom
    Kardemom is een heerlijk kruid om in de keuken te gebruiken.

    De Officiele naam is : Elettaria Cardamomum.

    Het kan in veel gerechten worden toegepast.

    Chutneys, currys ,worst en brood en gebak.

    In het midden oosten wordt het aan de koffie toegevoegd als teken van gastvrijheid.

    Kardemom heefteen heerlijke geur die vrij snel verloren gaat.

    Koop daarom nooit gemalen Kardemom, maar koop een kleine hoeveelheid hele peulen bij de Indische Toko.

    Maal of vijzel de peulen zelf en U zult beloond worden meteen overheerlijke geur die naarEucalyptes neigt.

    Het ontbreken van deze geur is een teken dat U oude Kardemom heeft.


    bron.
    Galleons_Lapzaterdag 19 februari 2005 @ 20:42
    Misschien interessant om te proberen? Receptje kippulao met saffraan (uit een boek):

    450 gram rijst
    4 eetlepels ghee
    1/2 theelepel saffraanpoeder
    1 gebroken kaneelstokje
    3 kruidnagels
    2 geplette kardemoms
    2 eetlepels sultanarozijnen
    2 eetlepels witte amandelen
    300 gram kipfilet in blokjes

    - roer de rijst en de helft van de ghee in een pan met dikke bodem tot er een laagje ghee op de korrels zit. Voeg de saffraan en de kruiden toe en giet er 7,5 d. koud water bij. Breng het mengsel afgedekt aan de kook. Daarna het vuur laag draaien en 20 minuten koken zonder het deksel van de pan te halen.
    - Bak de rozijnen, amandelen en kipblokjes in de rest van de ghee. Roer ze door de rijst en laat het geheel 5 minuten staan voordat je het serveert.
    Nembrionicmaandag 21 februari 2005 @ 22:48
    Iemand nog een leuk recept for Keema Mutter/ Keema Matar???
    Obliviondonderdag 24 februari 2005 @ 22:08
    quote:
    Op donderdag 24 februari 2005 21:42 schreef releaze het volgende:
    ik was pas voor het eerst in een indiaas restaurant en kregen we vooraf een soort cracker en drie verschillende sausjes waarin het gedipt kon worden, knoflooksaus, een soort van appelstroop saus, en een groen muntsausje

    en die laatste vond ik wel erg lekker... nou dacht ik dat er munt en azijn in zat maar misschien wel meer!
    en ik vroeg me af of er misschien iemand was op fok die weet hoe dit sausje gemaakt kan worden!

    of misschien een url heeft naar een website met info

    thanks
    quote:
    Op donderdag 24 februari 2005 22:05 schreef SadKingBilly het volgende:
    Mint Chutney:

    1/2 kopje mintblaadjes
    2 fijngehakte groene chilies
    1 theelepel fijngehakte verse gember
    2 theelepels fijngehakte ui
    1 theelepel suiker
    citroensap


    Was de mintblaadjes en vermaal ze met de rest
    van de ingredienten tot een pasta.
    Citroensap voegt u pas aan het einde toe.


    Dit zou 'm kunnen zijn?
    Nembrionicmaandag 28 februari 2005 @ 06:47
    bump. Dit topic is de moeite waard
    DuchessXvrijdag 18 maart 2005 @ 23:15
    We hebben woensdag zó lekker Indiaas gegeten
    http://www.tasteofindia.nl/ (Zwolle)

    Onion Bahjis
    Tikka Murgh
    Curry Bombay

    Nembrionicdinsdag 29 maart 2005 @ 06:11
    ik houd niet zo van zinloos geweld maarre.. *schop*
    Meiske78maandag 30 mei 2005 @ 13:18
    Ik ga woensdag (dus nog even wachten als je wilt weten of het echt lekker is ) voor de vegetarische Indiase wortelsoep:

    Voor 4 personen

    2 uien
    2 el olie
    400 gram diverse roerbakgroenten
    450 gr wortelen (= uitlekgewicht uit blik of pot)
    2 el Indiase Currypasta Madras
    50 gr kokosnootcrème
    2 groentebouillontabletten
    200 gr tofu
    125 ml zure room
    pappadums of naan

    Bereiding (ca. 20 minuten):
    Uien pellen en in stukken snijden. In pan olie verhitten. Ui en roerbakgroenten ca. 5 minuten bakken, af en toe omscheppen. In keukenmachine (of met staafmixer) wortelen met vocht pureren. Currypasta door groenten in pan roeren. 1 liter water toevoegen en aan de kook brengen. Kokos, bouillontabletten en wortelpuree erdoor roeren en afgedekt ca. 5 minuten koken. Laatste minuut tofu erdoor roeren en meewarmen. Soep in kommen scheppen en zure room erop scheppen. Pappadums of naan er apart bij serveren. Bestrooi de soep eventueel extra met fijngehakte koriander.
    Obliviondonderdag 27 oktober 2005 @ 10:46
    Gember- knoflook- chilli- curry poeder, garam massala, zout met water tot Pasta( papje) maken.

    Uien, tomaten kleine groene pepers yoghurt 2 of 3 cadamon pitten en kippenpoten
    Klaar maken voor gebruik.

    Helft uien in pan met veel olie bakken ( soort frituren) Uien moeten donkerbruin zijn.
    Uien er uit kip er in tot kip helemaal wit is dan eruit halen.

    Yoghurt PASTA tomaten pepers hard laten koken in de olie (pas op, hier kan het gaan vlammen!)
    Vuur laag zetten dan water erbij en de kip.
    Zachtjes door laten koken tot kip echt gaar is en doortrokken van kruiden.
    Schep bruine suiker erbij.

    Rijst , erwten, paar cadamon pitten en een snufje gemalen komijn mee laten koken
    Als afgegoten de uien er bij , doorroeren

    Klaar eet smakelijk.

    Van onze grote vriend uit India! En lekker dat het is!
    Ik heb geen hoeveelheden, maar je ziet aan de kleur (lichter dan pindakaas) dat het goed is.
    Dus flink uitproberen.

    Oh en die rijst...
    Brentmeisterdinsdag 15 november 2005 @ 15:37
    Klinkt goed allemaal
    Duderinnetjemaandag 16 januari 2006 @ 15:18
    Schopperdeschop!

    Weet iemand wat de rode, vrij dunne saus is die wij bij een aantal Indiase gerechten kregen? Het is koude saus en er zit in elk geval anijszaad in.
    KNAKmaandag 16 januari 2006 @ 15:37
    Geef mij maar Hydrabadi Biryani !
    Met goede raita erbij is dat lekkah!

    Ik eet om de week bij de Biryani Merchant, eerst Haleem el Husseini , een paste gemaakt van mutton en chicken, samen met spices en lentels dmv uren lang koken
    Daarna een keuze tussen mutton/murg en veg Biryani, met 3 verschillende raitha's met wat papam erbij

    Op het einde een kopje cinnamon tea

    (Y)

    Ik woon nu 5 jaar in India en ik krijg er geen genoeg van ;-)
    NT-T.BartManmaandag 16 januari 2006 @ 15:40
    quote:
    Op maandag 16 januari 2006 15:37 schreef KNAK het volgende:
    Geef mij maar Hydrabadi Biryani !
    Met goede raita erbij is dat lekkah!

    Ik eet om de week bij de Biryani Merchant, eerst Haleem el Husseini , een paste gemaakt van mutton en chicken, samen met spices en lentels dmv uren lang koken
    Daarna een keuze tussen mutton/murg en veg Biryani, met 3 verschillende raitha's met wat papam erbij

    Op het einde een kopje cinnamon tea

    (Y)

    Ik woon nu 5 jaar in India en ik krijg er geen genoeg van ;-)
    Ben je in vijf jaar het nederlands verleerd??
    KNAKmaandag 16 januari 2006 @ 15:41
    Fok! is de enige plek waar ik nog mijn Nederlands gebruik ;-)

    Maar het gaat nog wel ; langzaam leer ik hier en daar Hindi en sinds ik verhuist ben naar het zuiden 'Kannada'

    Tussen zuid en noord voedsel zit veel verschil
    Denk dat noord , nmi , toch nog iets lekkerder is

    8 uur nu, office finished, vandaag uit eten

    Kerala restaurant

    [ Bericht 76% gewijzigd door KNAK op 16-01-2006 15:48:01 ]
    KNAKmaandag 16 januari 2006 @ 17:31
    quote:
    Op maandag 16 januari 2006 15:18 schreef Duderinnetje het volgende:
    Schopperdeschop!

    Weet iemand wat de rode, vrij dunne saus is die wij bij een aantal Indiase gerechten kregen? Het is koude saus en er zit in elk geval anijszaad in.
    Sont ?


    weet niet hoe je het precies schrijft
    Aenariondinsdag 17 januari 2006 @ 19:01
    link

    deze ga ik maken

    Kheb de marinade vanmiddag al gemaakt, en is voor morgen. Maar ik kon het niet laten om er een paar stukjes uit te halen, en nu in de oven te stoppen

    Wat adviseren jullie hierbij te eten? Ik dacht zelf aan basmati rijst, en ik heb een soort komkommersalade (in een of andert dressing) van de AH gekocht...

    Persoonlijk lijkt me gewoon tandoori beetje droog, dus hebben jullie nog een leuk sausje erbij? Geen munt-saus, dat trekt mn familie niet
    Duderinnetjedinsdag 17 januari 2006 @ 19:40
    quote:
    Op maandag 16 januari 2006 17:31 schreef KNAK het volgende:

    [..]

    Sont ?


    weet niet hoe je het precies schrijft
    Ik heb geen idee!
    Maar dat is een anijsachtig sausje dus?
    Duderinnetjedinsdag 17 januari 2006 @ 19:41
    Overigens is een goed recept voor van die onion-dingen-hapjes vooraf (met kikkererwten denk ik?) ook zeer welkom.

    Misschien hoorde dat sausje trouwens eigenlijk wel daarbij!
    KNAKwoensdag 18 januari 2006 @ 11:35
    Samosa's ?

    of Onion pakoda's ( uien met dat krokante laagje eromheen)

    Pakoda's zijn lekker ; paneer pakoda, onion, pepper, gobi (bloemkool) pakoda etc etc!

    En volgens mijn collega noem je het Sont
    KNAKwoensdag 18 januari 2006 @ 11:44
    quote:
    Op dinsdag 17 januari 2006 19:01 schreef Aenarion het volgende:
    link


    Persoonlijk lijkt me gewoon tandoori beetje droog, dus hebben jullie nog een leuk sausje erbij? Geen munt-saus, dat trekt mn familie niet
    Pudina Chutney is het beste imo maar dit is mint
    Hier eten we bijna geen sauzen met Murg Tandoori op die chutney na
    Verse ui snijden in ringen en da was t wel zo'n beetje

    * KNAK heeft vandaag bij Andra style geluncht
    Lekkah!!! chapati met palak dahl, stevige chutney,sambar en beetje rijst met ghee erover heen
    Aan het einde een bakje curd met beetje suiker!
    En ik was 20 eurocent kwijt
    Als enige blanke tussen de localites, alles op een bananenblad zonder bestek

    Nembrionicdonderdag 19 januari 2006 @ 01:39
    Ik haat chutneys
    KNAKdonderdag 19 januari 2006 @ 04:17
    quote:
    Op donderdag 19 januari 2006 01:39 schreef Nembrionic het volgende:
    Ik haat chutneys
    Je zal wel nooit een goede geproeft hebben
    Duderinnetjedonderdag 19 januari 2006 @ 07:40
    Nou, waar blijft Obli

    Mijn rode saus!!
    Obliviondonderdag 19 januari 2006 @ 07:56
    quote:
    Op donderdag 19 januari 2006 07:40 schreef Duderinnetje het volgende:
    Nou, waar blijft Obli

    Mijn rode saus!!
    Ik heb wel een Indiaas boek, dus ik zal het proberen op te zoeken.
    Als je nou gaat eten, kijk waar het bij geserveerd word.
    Een koud rood sausje zegt me werkelijk helemaal niets.
    Wil dan niet zeggen dat het er niet is, maar zoals zoveel keukens kan er veel verschil in zitten.
    Met anijszaad.... dunne saus.....rood.....

    *zoeken gaat....
    Duderinnetjedonderdag 19 januari 2006 @ 08:00
    quote:
    Op donderdag 19 januari 2006 07:56 schreef Oblivion het volgende:

    [..]

    Ik heb wel een Indiaas boek, dus ik zal het proberen op te zoeken.
    Als je nou gaat eten, kijk waar het bij geserveerd word.
    Een koud rood sausje zegt me werkelijk helemaal niets.
    Wil dan niet zeggen dat het er niet is, maar zoals zoveel keukens kan er veel verschil in zitten.
    Met anijszaad.... dunne saus.....rood.....

    *zoeken gaat....
    Daar ben je

    Het was bestel-Indiaas, dus ik weet niet waar het bijhoorde. Ik dénk dus bij die uien-hapjes (onion bhadji). Was dus koude saus
    Dank alvast voor het zoeken
    Obliviondonderdag 19 januari 2006 @ 08:44
    Dat word niks, dude....

    Heb gekeken in kookboeken, engelse indian sites, nederlandse sites.
    Geen idee.

    Wat kan je nog meer vertellen van die sauce?
    En onion bhaji wordt vaker "droog" gegeten dan met een sausje.
    Duderinnetjedonderdag 19 januari 2006 @ 09:03
    quote:
    Op donderdag 19 januari 2006 08:44 schreef Oblivion het volgende:
    Dat word niks, dude....

    Heb gekeken in kookboeken, engelse indian sites, nederlandse sites.
    Geen idee.

    Wat kan je nog meer vertellen van die sauce?
    En onion bhaji wordt vaker "droog" gegeten dan met een sausje.
    Niet veel. Dat er anijszaad inzat was het opvallendste verder.
    Misschien een eigen creatie van de afhaal-kok

    Dank voor het zoeken , en de volgende keer vraag ik het gewoon als ik bestel (en dan laat ik het wel weten)
    Obliviondonderdag 19 januari 2006 @ 09:14
    Ja, graag.
    Ben zeer benieuwd!
    Silmarwendonderdag 19 januari 2006 @ 09:20
    Iemand enig idee hoe je Onion Bahees (zo spellen ze het bij de India in Leiden) maakt en pachoras.
    Ik ben helemaal gek op beide. Verder kan ik wel een beetje indiaas koken (mijn vader is een Brit en was chefko, need I say more )

    Tip als je veel en lekkere ingredienten zoekt, ga dan naar de zwarte markt. Is enorm goedkoop en errug lekker

    [ Bericht 1% gewijzigd door Silmarwen op 19-01-2006 11:14:11 ]
    Obliviondonderdag 19 januari 2006 @ 09:46
    quote:
    Op donderdag 19 januari 2006 09:20 schreef Silmarwen het volgende:
    Iemand enig idee hoe je Union Bahees (zo spellen ze het bij de India in Leiden) maakt en pachoras.
    Ik ben helemaal gek op beide. Verder kan ik wel een beetje indiaas koken (mijn vader is een Brit en was chefko, need I say more )

    Vraag het je vader, maak het klaar en post vervolgens hier het recept.

    Ik neem aan dat ze Onion bedoelden?
    quote:
    Onion Bhajia or Pakora - 1, Mamta’s
    Pyaz Pakora

    Mamta Gupta

    Onion pakoras or one of my favourite vegetable pakoras. I prefer them simple and without too many spices. They taste best when served straight from the frying pan/kadhai. Serves 4-6
    • 250 gm. chickpea flour or besan
    • 3-4 medium onions, peeled and sliced into thin rounds/discs.
    • 1 tsp. salt
    • 1 tsp. chilli powder
    • 1/2 tsp. carom seeds or ajwain (use cumin seeds if you don't have carom seeds)
    • 1/4 tsp. baking powder
    • 1-2 green chillies, chopped finely. Omit if you like the pakoras to be mild.
    • Water to make batter
    • Oil for deep frying

    Instructions
    1. Place sifted (to remove lumps) chickpea flour, salt, chilli powder and carom seeds in a bowl, add water slowly and make a batter. You have to beat it well, to make the pakoras lighter. It is the correct consistency when you are able to lift blobs of this batter and drop them into the hot oil, without the batter dripping all over.
    2. Add baking powder just before you start making pakoras and mix well.
    3. Heat oil in a wok. The oil is correct temperature when a test pakora dropped in it sizzles and rises to the top of the oil quickly. The oil should not be smoking hot. Pakoras are crisper, when cooked in medium hot oil.
    4. Dip onion slices, one at a time, in the batter, coat on both sides and gently slide into the hot oil. Wait until they sizzle to the surface and then turn them over frequently, until evenly golden brown and crisp on all sides.
    5. Take out on an absorbent kitchen paper.
    6. Serve immediately with Green Mango Chutney and Tomato Ketchup or Chilli Sauce.

    Notes
    • You can add 1 tablesppon of dry or 1 cup finely chopped fresh methi leaves (fenugreek) to the batter for a different taste.
    • Bhaji means different things to different people. In my part of India, it mean a dry (without gravy) vegetable curry.
    • Sometimes it is pronounced as Bar-jee or Bhar-jee in UK.

    Bron


    speciaal linkje nog erbij met tips en dingen
    Duderinnetjedonderdag 19 januari 2006 @ 11:09
    quote:
    Op donderdag 19 januari 2006 09:46 schreef Oblivion het volgende:

    [..]


    Vraag het je vader, maak het klaar en post vervolgens hier het recept.

    Ik neem aan dat ze Onion bedoelden?
    [..]


    Bron


    speciaal linkje nog erbij met tips en dingen
    Dank
    Mirjamdonderdag 19 januari 2006 @ 11:10
    ik ben vorige week naar een indiaas restaurant geweest, voor het eerst.
    het eten was op zich wel aardig, bijzonder. maar ik ben er achteraf vrij ziek van geweest, ik blijk dus niet tegen zo een overkill aan kruiden te kunnen.
    de 2e keer zal er dus nooit komen voor mij, helaas..
    Duderinnetjedonderdag 19 januari 2006 @ 11:15
    quote:
    Op donderdag 19 januari 2006 11:10 schreef MissyMirjaM het volgende:
    ik ben vorige week naar een indiaas restaurant geweest, voor het eerst.
    het eten was op zich wel aardig, bijzonder. maar ik ben er achteraf vrij ziek van geweest, ik blijk dus niet tegen zo een overkill aan kruiden te kunnen.
    de 2e keer zal er dus nooit komen voor mij, helaas..
    Weet je zeker dat het aan de hoeveelheid kruiden lag? Heb je het ook met bijvoorbeeld Surinaams of zelfs Grieks eten?

    Jammer MM. Maak anders eens zelf iets Indiaas. Dan kun je de kruiderij zelf in de hand houden en toch wat lekkere gerechtjes proeven.
    Silmarwendonderdag 19 januari 2006 @ 11:15
    Nou, mijn vader weet het recept er niet van Curry's maakt hij als de beste (vooral de veggie curry's )

    Ik ga het volgende week uitproberen en meldt het resultaat dan
    Obliviondonderdag 19 januari 2006 @ 11:36
    quote:
    Op donderdag 19 januari 2006 11:10 schreef MissyMirjaM het volgende:
    ik ben vorige week naar een indiaas restaurant geweest, voor het eerst.
    het eten was op zich wel aardig, bijzonder. maar ik ben er achteraf vrij ziek van geweest, ik blijk dus niet tegen zo een overkill aan kruiden te kunnen.
    de 2e keer zal er dus nooit komen voor mij, helaas..
    Temoe lawak.

    Heet erin maar geen hete ster...
    Beschermd je gal, darmen en is homeopathisch.... Werkt als een tiet!
    2 Tabletjes voor de maaltijd innemen, en je kan alles eten!
    KNAKdonderdag 19 januari 2006 @ 16:27
    Wat eten we vandaag

    Makai seekh kabab, Dahl Makhani ,Jeera rice en wat paratha's

    Past eigenlijk niet zo bij elkaar maar ach, ik ben een vuilnisvat ; alles gaat erin
    Duderinnetjedonderdag 19 januari 2006 @ 17:50
    quote:
    Op donderdag 19 januari 2006 16:27 schreef KNAK het volgende:
    Wat eten we vandaag

    Makai seekh kabab, Dahl Makhani ,Jeera rice en wat paratha's

    Past eigenlijk niet zo bij elkaar maar ach, ik ben een vuilnisvat ; alles gaat erin
    Ik wil niet vervelend zijn, maar elke dag melden wat je eet, zonder iets toe te lichten of te vragen of een recept te plaatsen, heeft niet zo gek veel zin voor je mede-Indiaas-liefhebbers
    Mirjamdonderdag 19 januari 2006 @ 18:54
    quote:
    Op donderdag 19 januari 2006 11:15 schreef Duderinnetje het volgende:

    [..]

    Weet je zeker dat het aan de hoeveelheid kruiden lag? Heb je het ook met bijvoorbeeld Surinaams of zelfs Grieks eten?

    Jammer MM. Maak anders eens zelf iets Indiaas. Dan kun je de kruiderij zelf in de hand houden en toch wat lekkere gerechtjes proeven.
    ik denk het wel, al heb ike r bij bijv. de griek nooit last van.
    heel vreemd.
    KNAKdonderdag 19 januari 2006 @ 19:08
    Je hebt gelijk...... even snel dan

    Hier 1 van de simpelste dingen die ik uit mn hoofd weet...omdat het simpel is

    Halve kilo aardappelen,grootte van een ei
    Halve kilo tomaten
    Ginger, 75 gram
    cumon seeds , 1.5 theelepel
    Aesofoetida (das de sap van een bepaalde boom) , 1 klein stuke, halve centimeter cube
    Turmeric poeder , 1tl
    Chilli poeder 1 tl
    Cumon poeder , 1/2 tl
    Koreander poeder 1/2 tl
    Groene pepers , 4
    Verse koreander

    Kook de aardappelen apart tot ze zacht zijn
    Na het koken de huid/schil van aardappalen verwijderen.

    Tomaten fijnchoppen
    Ginger schoonmaken, helemaal vermalen tot het een paste word
    Groene pepers choppen
    Fijn de koreanderblaaderen choppen
    de Aesofoetida vermalen en het poeder daarvan aparthouden

    Pan pakken , 2 tl olie of ghee erin warmen
    De cumon in de pan tot de aroma uit de pan komt dmv de warme olie
    Tomaten erin en deze laag sudderen, na een tijdje gaat de tomaat zich bijna vormen tot een pastatje, en hier de fijngesneden ginger dan bijgooien

    Alle poeders erin werpen en op laag vuur even wachten
    Wacht tot alles 1 geheel wordt, laag / matig vuur.... tot het een paste wordt

    De gepelde aardappelen erin en roeren, goed mixen en zout naar smaak toevoegen
    Even koken en 1 kopje water toevoegen en weer goed roeren en de deksel erop en laten pruttelen/sudderen

    De jus/gravy met water afstellen op eigen keuze ivm dikte

    Deksel eraf en besprinkel het met de verse koreander blaadjes.....stukfijngesneden natuurlijk

    de deksel erop en laat dat koreanderzooitje wat erop gestrooid is 1 worden met zijn buren
    7 minuutjes relaxen en serveren

    Dit is een west bengaalse manier van dum aloo
    Is lekker met luchi's
    Duderinnetjedonderdag 19 januari 2006 @ 19:14
    quote:
    Op donderdag 19 januari 2006 18:54 schreef MissyMirjaM het volgende:

    [..]

    ik denk het wel, al heb ike r bij bijv. de griek nooit last van.
    heel vreemd.
    Dan zou het dus ook iets anders kunnen zijn... allergisch voor één bepaald ingrediënt, of dat iets niet helemaal gaar was of zo
    Duderinnetjedonderdag 19 januari 2006 @ 19:17
    quote:
    Op donderdag 19 januari 2006 19:08 schreef KNAK het volgende:
    Je hebt gelijk...... even snel dan

    Hier 1 van de simpelste dingen die ik uit mn hoofd weet...omdat het simpel is

    recept

    Dit is een west bengaalse manier van dum aloo
    Is lekker met luchi's
    Oei lekker! Volgens mij heb ik zoiets afgelopen zondag gegeten! Maar eens zelf proberen te maken binnenkort.

    Enig idee waardoor ik Aesofoetida zou kunnen vervangen?
    En wat zou Turmeric zijn?
    Mirjamdonderdag 19 januari 2006 @ 19:18
    quote:
    Op donderdag 19 januari 2006 19:14 schreef Duderinnetje het volgende:

    [..]

    Dan zou het dus ook iets anders kunnen zijn... allergisch voor één bepaald ingrediënt, of dat iets niet helemaal gaar was of zo
    geen idee. ik ben vrij gevoelig voor 'fout' eten, of dat nou neit gaar is, of dat er maar een paar foute bacteriën op zitten.
    ik kan het helaas niet zeggen, maar had wel een idee dat het ook aan de kruiden lag, het was erg veel
    Aenariondonderdag 19 januari 2006 @ 19:41
    Turmeric=geelwortel of kurkuma


    klikker-de-klik
    Nembrionicdonderdag 19 januari 2006 @ 19:43
    quote:
    Op donderdag 19 januari 2006 19:41 schreef Aenarion het volgende:
    Turmeric=geelwortel of kurkuma


    klikker-de-klik
    Ah..dat heb ik:)

    en Aesofoetida dan?
    Aenariondonderdag 19 januari 2006 @ 19:45
    klik

    Ik verwacht niet dat ze dit in Nederland hebben, heel misschein bij de toko.

    Daarnaast zie ik 123 geen nederlandse naam...(miss is dat wel dezelfde)
    Aenariondonderdag 19 januari 2006 @ 19:47
    Dr staat overigens dat het naar uien smaakt, dus ik zou gewoon wat uienpoeder toegvoegen, of een slajotje hakken en toevoegen...

    bekijk dit ook ff
    Nembrionicdonderdag 19 januari 2006 @ 19:51
    Zou dat niet gewoon dille zijn?

    -edit- nee dat is het niet

    [ Bericht 40% gewijzigd door Nembrionic op 19-01-2006 19:57:37 ]
    Duderinnetjedonderdag 19 januari 2006 @ 20:05
    quote:
    Op donderdag 19 januari 2006 19:47 schreef Aenarion het volgende:
    Dr staat overigens dat het naar uien smaakt, dus ik zou gewoon wat uienpoeder toegvoegen, of een slajotje hakken en toevoegen...

    bekijk dit ook ff
    Dank voor je hulp!
    Obliviondonderdag 19 januari 2006 @ 20:11
    quote:
    Op donderdag 19 januari 2006 19:43 schreef Nembrionic het volgende:

    [..]

    Ah..dat heb ik:)

    en Aesofoetida dan?
    Vertaling
    KNAKdonderdag 19 januari 2006 @ 20:53
    quote:
    Op donderdag 19 januari 2006 19:45 schreef Aenarion het volgende:
    klik

    Ik verwacht niet dat ze dit in Nederland hebben, heel misschein bij de toko.

    Daarnaast zie ik 123 geen nederlandse naam...(miss is dat wel dezelfde)
    Ga naar elke Hindustaan en vraag om 'Hing' , zo noemen ze het in 't hindi
    NT-T.BartMandonderdag 19 januari 2006 @ 20:55
    quote:
    Op donderdag 19 januari 2006 20:53 schreef KNAK het volgende:

    [..]

    Ga naar elke Hindustaan en vraag om 'Hing' , zo noemen ze het in 't hindi
    'Duivelsdrek'... Alleen om de naam zou ik het al willen proeven!
    KNAKdonderdag 19 januari 2006 @ 20:55
    quote:
    Op donderdag 19 januari 2006 20:05 schreef Duderinnetje het volgende:

    [..]

    Dank voor je hulp!
    Mijn collega zegtop bovenstaande post:

    Dont let them even try out this onion powder
    Just let them go to any Hindustan store,ask for Hing and dont rape this dish with this wrong combination

    Obliviondonderdag 19 januari 2006 @ 20:58


    Voordat men ruim gaat strooien met dat spul:
    quote:
    EN: Asafoetida (or hing) is the resin of an Asian herb. It has an offensive smell. Asafoetida is an important herb in India.
    Usage: Use it with care into fish and meat dishes, or into chutneys, curries and sauces.

    NL NL: Duivelsdrek is de hars van een Aziatische kruid en dankt zijn naam aan de onaangename geur. Duivelsdreg wordt vooral in de India gebruikt.
    Toepassing: Spaarzaam gebruiken bij vis- en vleesgerechten, of in chutneys, curry's en sausen
    KNAKdonderdag 19 januari 2006 @ 21:01
    Collega zegt:

    Iedere indier heeft het... dat woordje 'care' is BS!
    fuk sake!
    Hij vind dat paranoide mensen niet in dit topic thuishoren
    Just eat boiled potatoes!

    Nembrionicdonderdag 19 januari 2006 @ 21:02
    Toepassing
    Vanwege de onaangename geur van assafoetida lijkt dit kruid niet geschikt als smaakmaker. Maar na het bakken van de hars wordt de smaak aangenaam, zelfs voor Westerse begrippen. Het zogenaamde assafoetida poeder bestaat uit hars gemengd met rijstmeel en is hierdoor een stuk minder sterk van smaak en een stuk gemakkelijker toepasbaar.

    Assafoetida is een populair kruid in Europa sinds de komst van de Romeinen en werd veel gebruikt tijdens de middeleeuwen (bijvoorbeeld om smaak te geven aan schaap van de barbecue), na deze tijd is het gebruik sterk afgenomen. Het is nog steeds een belangrijk ingrediënt in Iran en is populair bij Brahmanen in India die weigeren om knoflook te eten. In de Indiase keuken, wordt het vaak gecombineerd met knoflook of ui en wordt gezien als een alternatief of een substituut. Het wordt met name gebruikt in groentegerechten. De Tamilse (Zuid India) kruidenmix sambaar podi bevat vaak assafoetida.

    Het gebruik verschilt enigszins voor de assafoetida in poedervorm of de pure hars. De hars is zeer sterk geurend, het is absoluut noodzakelijk de hars eerst kort te bakken in hete olie. Er zijn twee redenen voor het bakken; ten eerste lost de hars op in het vet en kan zo beter verdeeld worden over het gerecht. Ten tweede zorgt de hoge temperatuur ervoor dat de smaak aangenamer wordt. Een hoeveelheid ter grootte van een erwt is voldoende om een grote pan met eten op smaak te brengen. De poederversie is een stuk minder sterk geurend en kan aan gerechten worden toegevoegd zonder eerst te bakken, hoewel het aroma dan minder intens is. Uiteindelijk verliest het poeder zijn aroma na enkele jaren, wat niet het geval is bij de hars.



    bron: http://www.food-info.net/nl/products/spices/asafoet.htm
    Obliviondonderdag 19 januari 2006 @ 21:05
    quote:
    Op donderdag 19 januari 2006 21:01 schreef KNAK het volgende:
    Collega zegt:

    Iedere indier heeft het... dat woordje 'care' is BS!
    fuk sake!
    Hij vind dat paranoide mensen niet in dit topic thuishoren
    Just eat boiled potatoes!

    Tja.... *schouders ophaalt

    *weer verder gaat!
    Martijn_77donderdag 30 maart 2006 @ 20:27
    quote:
    Op donderdag 30 maart 2006 20:23 schreef Del_Toro het volgende:
    'k ben voor een paar maanden hier in india, en na verschillende gerechtjes zoals massala, verschillende vegetarische maaltijden, garnalen enzoverder te hebben gegeten, vroeg ik me af of jullie nog aanbevelingen hebben? hoeft niet vegetarisch te zijn
    Oblivionvrijdag 31 maart 2006 @ 07:32
    Del_Toro: Heb je al alle tandoori's geprobeerd? Zit je in een hotel? Of kan je zelf koken?
    Del_Torovrijdag 31 maart 2006 @ 10:01
    hoi, al de kip tandoori geprobeerd, verschillende garnaal gerechtjes, vegetarisch (weet iemand toevallig de naam van een soort donut met saus, ben de naam vergeten)

    ook massala dosa's, kebabs , lokaal bier enzoverder

    helaas vergeet ik meestal de naam
    Del_Torovrijdag 31 maart 2006 @ 10:03
    woops, ik zit hier op een technisch schooltje, en ga meestal uit gaan eten
    paar dagen geleden toch een domino pizza besteld, yumm na 3tal weken lokaal food
    lokale variant lassagna hebben ze hier ook
    Brentmeistermaandag 27 november 2006 @ 21:54
    lekker
    Wurdsjemaandag 14 april 2008 @ 15:41
    dit topic ga ik maar even volgen.. er staan erg lekkere recepten in..
    Muckmaandag 14 april 2008 @ 16:23
    quote:
    Op maandag 14 april 2008 15:41 schreef Wurdsje het volgende:
    dit topic ga ik maar even volgen.. er staan erg lekkere recepten in..
    wow wat een schop!
    I love it
    Wurdsjemaandag 14 april 2008 @ 21:54
    quote:
    Op maandag 14 april 2008 16:23 schreef Muck het volgende:

    [..]

    wow wat een schop!
    I love it
    je moet toch wat proberen he?
    Oblivionmaandag 14 april 2008 @ 22:17
    Ah, ons oude topicje...

    Ik zat laatst weer eens te kijken op videojug, wat een leuke site is dat toch!

    Videojug
    Zij-en-Hijdinsdag 15 april 2008 @ 07:48
    Het lekkerste indiaas eten eet ik bij mijn schoonouders. Zij zijn indiaas en met name mn schoonvader kan ontzettend lekker koken.

    Ik ben fan van zn biefstuk met cashewnoten..
    Wat er allemaal doorgaat moet je mij niet vragen maar het is pittig en heeeeeerlijk!!

    En ook de tandoori-kip is erg lekker. Rood zoals het moet zijn. Erg lekker in combinatie met gele rijst.

    Topper zijn de bladerdeegpakketjes gevuld met kruidige tartaar.. Mmmmm...

    Overigens komen zij uit het katholieke Goa, dus eten wel rundvlees.
    Liejannuhdinsdag 15 april 2008 @ 08:44
    Dikke vette TVP!
    Binnenkort even de recepten hier lezen en ik zal de recepten die ik heb gekregen tijdens mijn kookcursus ook even posten.
    Kan binnenkort wel weer eens chana massala maken.
    MinderMutsigdonderdag 17 april 2008 @ 16:41
    Topic helemaal doorgelezen maar nog niet gevonden wat ik zocht. Wat dat dan is? Ja als ik dat wist had ik het ook wel kunnen googelen.
    Obliviondonderdag 17 april 2008 @ 16:55
    Beschrijf het eens?
    ColdFeetdonderdag 17 april 2008 @ 19:32
    Zij-en-Hij, verwen ons eens met goede recepten? Het klinkt fijn

    Ik kook vaak indiaas uit kookboeken, maar als ik lui ben, gebruik ik ook wel patak's Die hebben best goede producten: heel smakelijk en zonder al te veel toevoegingen. Wel heel vet trouwens.
    Deliahdonderdag 17 april 2008 @ 20:07
    Indiaas eten.
    MinderMutsigdonderdag 17 april 2008 @ 20:11
    quote:
    Op donderdag 17 april 2008 16:55 schreef Oblivion het volgende:
    Beschrijf het eens?
    Ik zoek niet iets specifieks. Ik wil morgen een curry maken en was op zoek naar een lekker recept.
    Maar het wordt inmiddels kip tandoori, kikkererwten curry, riata en lassie.
    Obliviondonderdag 17 april 2008 @ 20:17
    Indiaas Topic.

    Is een recept van 2 Indiase mannen!
    Heerlijk!
    MoChemaandag 28 april 2008 @ 14:58
    Iemand een recept voor een indische preischotel zoals Knorr die verkoopt in van die 'mix voor..." pakjes? Of bestaat het gerecht niet buiten Knorr om?
    Oblivionmaandag 28 april 2008 @ 15:26
    Indisch is wat anders dan Indiaas.

    Wellicht kunnen ze je Knorr Wereldgerechten - De ECHTE recepten! hier verder helpen?
    Zij-en-Hijmaandag 28 april 2008 @ 19:57
    quote:
    Op donderdag 17 april 2008 19:32 schreef ColdFeet het volgende:
    Zij-en-Hij, verwen ons eens met goede recepten? Het klinkt fijn

    Ik heb het even gecheckt en weet inmiddels de ingrediënten.
    Hoeveelheden doet mn schoonvader niet aan. Hij kookt op gevoel zegt 'ie ..

    Overigens is Amsterdam op Q-Day natuurlijk The Place To Be en dus eten we overmorgen weer bij mijn schoonvader (ma zit in India) ..
    Ik heb verzocht de bladerdeegpakketjes te maken en de makreelkroketjes ..

    Biefstuk met cashewnoten
    - Ghee
    - Biefstuk in dunne plakjes
    - Groene paprika (grof gesnipperd)
    - Prei (vers, in ringen)
    - Uien (grof gesnipperd)
    - champignons (plakjes)
    - cashewnoten ongezouten
    - kerriepoeder heet
    - knoflookteentjes (naar smaak, maar minstens 3)
    - groene spaanse peper (zonder zaadjes, dunne ringetjes)
    - zout

    Eerst de biefstuk in ghee (of anders zonnebloemolie) snel roerbakkend dichtschroeien.
    Vlees uit de pan. Nog wat vet toevoegen. Paprika, peper en ui bakken. Knof uitpersen.
    Prei en champignons toevoegen. Bief terug in de pan. Kerrie toevoegen en zout naar smaak.
    Cashewnoten toevoegen en alles goed doorwarmen.

    Gele rijst (maak ik zelf váák)
    - Zonnebloemolie
    - 1 Ui
    - Basmati rijst
    - Water
    - Flinke mespunt kurkuma
    - Kaneelstokje
    - Kruidnagelpoeder
    - Laurierpoeder
    - Zout
    - Peper gemalen

    Ui snipperen. Olie verhitten en ui glazig fruiten en lichtbruin kleuren. Basmatirijst toevoegen en even meebakken.
    Dan water toevoegen ( ca 1 3/4 hoeveelheid van de rijst)
    Vuur laag
    Alle kruiden toevoegen, zout naar smaak en peper een paar maal draaien met de molen.
    Deksel op de pan en op een laag vuur de rijst gaar koken (water is volledig opgenomen. Eventueel iets water toevoegen).
    Voor opdienen het kaneelstokje verwijderen.
    Deze rijst is zóóóóó lekker... Mmmm....

    Tandoori kip
    - Kip: poten, kluiven, vleugels, drumsticks, filets.. Alles kan en mag
    - Tandoori massala (deze nemen ze mee uit India maar is ook in de toko te verkrijgen)
    - Citroen
    - Zout

    De kip-delen liefst een dag van te voren licht besprenkelen met vers citroensap (niet te veel!!!).
    Bestrooien met zout en royaal tandoori massala.
    Bereiden is simpel, nl: roosteren in de oven of bakken in een beetje zonnebloemolie..

    Spicy tartaar pakketjes
    - Rundertartaar (geen gehakt, dat is te vet)
    - beetje zonnebloemolie
    - een ui gesnipperd
    - 2 a 3 tenen knoflook
    - rode peper, zonder zaadjes, zeer fijn gesneden
    - zout
    - kaneelpoeder
    - kruidnagelpoeder
    - diepvriesbladerdeeg plakjes, roomboter
    - eigeel
    - melk

    Beetje olie verhitten en zeer fijngesnipperde ui fruiten. Tartaar toevoegen en rullen. Knof uitpersen.
    Peper toevoegen (naar smaak, maar hoe pittigr hoe beter).
    Op smaak brengen met zout, iets kaneel en iets kruidnagel.
    Om het mengsel heel erg mooi fijn te krijgen gebruik ik altijd even de staafmixer
    Bladerdeegplakjes ontdooien.
    Op ieder plakje een 'worst' van vulling leggen.
    Randen insmeren met melk en pakketjes dichtvouwen als een saucijzenbroodje.
    Besmeren met losgeklopt eigeel.
    Afbakken in een oven van ca 190 graden tot de pakketjes mooi bruin en gaar zijn.


    De rijst is heel erg simpel, maar oooooooo zo lekker.
    En die biefstuk moet je gewoon eens maken...
    Thoricalwoensdag 30 april 2008 @ 18:03
    Mijn eerste zelfgemaakte Indiase maaltijd had een voet knoflook in een gerecht.
    Het staat me nog steeds bij en was volgens de gasten heel lekker.
    sieskedonderdag 1 mei 2008 @ 14:02
    heb een keer een indiaas kerstmenu gemaakt voor ± 15 man. Veel te veel gemaakt natuurlijk, maar viel wel goed in de smaak. Ik had toen jasmijn-rijst, gele rijst, rogan josk, iets met kip, een vegetarisch gerecht, bijgerechtjes, naans, lassie en kokosijs met vruchtjes na. Kokosijs was het moeilijkst te maken.
    Vorkzaterdag 3 mei 2008 @ 17:15
    tvp. Mede omdat ik morgen voor het eerst ga proberen om een stuk zelfgemaakte paneer tot een goddelijk gerecht om te toveren
    Obliviondinsdag 8 december 2009 @ 01:21
    583 dagen al niet gepost...

    Weekend voor de kerst komen er een aantal Indiaas eten..
    Heb het topic dan even snel nodig!

    Heeft iemand nog meer lekkere recepten?
    YskaFredrikssondinsdag 8 december 2009 @ 23:19
    I did today :d
    Nembrionicdinsdag 8 december 2009 @ 23:21
    hmmm toch weer eens vaker komen hier. Onlangs in Engeland weer GRUWELIJK lekker gegeten
    Winner_Tacodinsdag 22 december 2009 @ 02:30
    tvp
    Idlermaandag 28 december 2009 @ 20:17
    Tip:

    http://www.youtube.com/user/ShowMeTheCurry


    Leuke Indiaase recepte op een duidelijke manier uitgelegd en voorgedaan. Kind kan de was doen!
    Oblivionmaandag 28 december 2009 @ 20:20
    Thank you!

    Gelijk op geabonneerd!
    _aurum_maandag 28 december 2009 @ 20:36
    tvp
    The_Hiveswoensdag 20 januari 2010 @ 18:57
    quote:
    Op dinsdag 15 april 2008 08:44 schreef Liejannuh het volgende:

    Binnenkort even de recepten hier lezen en ik zal de recepten die ik heb gekregen tijdens mijn kookcursus ook even posten.

    Nembrionicvrijdag 17 september 2010 @ 00:42
    quote:
    Op dinsdag 8 december 2009 23:21 schreef Nembrionic het volgende:
    hmmm toch weer eens vaker komen hier. Onlangs in Engeland weer GRUWELIJK lekker gegeten :P
    Nou, daar ben ik dan weer :+
    Zit nu weer in Engeland en zojuist bij een indian gegeten.
    Daar waren ze zo aardig me wat "curry leaves" mee te geven en me ook nog eens te vertellen waar ik ze hier (Bletchley, Milton Keynes) kan kopen. Dus even een baaltje kopen vlak voor ik terugga en invriezen :)

    Oblivionvrijdag 17 september 2010 @ 00:51
    quote:
    Op vrijdag 17 september 2010 00:42 schreef Nembrionic het volgende:

    [..]

    Nou, daar ben ik dan weer :+
    Zit nu weer in Engeland en zojuist bij een indian gegeten.
    Daar waren ze zo aardig me wat "curry leaves" mee te geven en me ook nog eens te vertellen waar ik ze hier (Bletchley, Milton Keynes) kan kopen. Dus even een baaltje kopen vlak voor ik terugga en invriezen :)

    [ afbeelding ]
    Hmm, lekker! Ik benijd je!
    Wat heb je gegeten? :9~
    Nembrionicvrijdag 17 september 2010 @ 01:00
    quote:
    Op vrijdag 17 september 2010 00:51 schreef Oblivion het volgende:

    [..]

    Hmm, lekker! Ik benijd je!
    Wat heb je gegeten? :9~
    Chicken Bhuna
    Bombay aloo
    Keema rice
    Keema Naan
    En een starter van "mixed kebab" (kip, lam, gehakt)

    Erg lekker :9
    Nembrionicvrijdag 17 september 2010 @ 01:01
    Ik ben hier nog tot de 25e dus ik ga nog wel een paar keer Indian eten :+
    In Brighton weet ik nog een supergoed restaurantje maar daar ga ik deze keer helaas niet heen :(
    Nembrionicvrijdag 17 september 2010 @ 01:07
    Ik heb mezelf ook bedacht dat ik dit ga maken: http://limepickle.com/chutneys-pickles/lime-pickle-recipe.html

    Duurt 6 weken maar ZO lekker bij een papadums :9
    Oblivionvrijdag 17 september 2010 @ 01:23
    quote:
    Op vrijdag 17 september 2010 01:00 schreef Nembrionic het volgende:

    [..]

    Chicken Bhuna
    Bombay aloo
    Keema rice
    Keema Naan
    En een starter van "mixed kebab" (kip, lam, gehakt)

    Erg lekker :9
    Geloof je gelijk!
    Geniet er maar lekker van, van ons allemaal in dit topic!
    Nembrionicvrijdag 17 september 2010 @ 15:40
    quote:
    Op vrijdag 17 september 2010 01:23 schreef Oblivion het volgende:

    [..]

    Geloof je gelijk!
    Geniet er maar lekker van, van ons allemaal in dit topic!
    Doe ik zeker :+