De toekomst zal het uitwijzen. Uiteindelijk is de 'proof of the pudding in the eating'quote:Op maandag 2 november 2026 13:15 schreef Chillegast het volgende:
Achter de meter belasten gaat niet gebeuren. Dat lijkt fiscaal, juridisch en politiek (nog) geen haalbare kaart.
Waarom pas je mijn tekst aan? Je zou in plaats daarvan ook kunnen vertellen waarom je het met me oneens bent.quote:Op maandag 2 november 2026 14:52 schreef Digi2 het volgende:
[..]
De toekomst zal het uitwijzen. Uiteindelijk is de 'proof of the pudding in the eating'
Ik zie geen goede argumenten waarom het juridisch niet mogelijk zou zijn. Daarnaast heb ik al aangeven wat imo mogelijke kaders zijn die tot het belasten van het vruchtgebruik van zonnepanelen zou kunnen leiden.quote:Op maandag 2 november 2026 17:15 schreef Chillegast het volgende:
[..]
Waarom pas je mijn tekst aan? Je zou in plaats daarvan ook kunnen vertellen waarom je het met me oneens bent.
Juridisch gaat het niet. Er is een Europese richtlijn 2018/2001 die dat in principe niet toestaat. Onder zeer specifieke voorwaarden kan zelf opgewekte energie die niet de eigen infrastructuur verlaat toch belast worden, maar die voorwaarden zijn dusdanig (bijv. de omvang van de installatie) dat dat normaal gesproken niet op huishoudens van toepassing is.quote:Op maandag 2 november 2026 17:32 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Ik zie geen goede argumenten waarom het juridisch niet mogelijk zou zijn. Daarnaast heb ik al aangeven wat imo mogelijke kaders zijn die tot het belasten van het vruchtgebruik van zonnepanelen zou kunnen leiden.
Fiscaal en politiek zijn ze nog druk doende met Box 3. Voorlopig zal het dan ook niet ter zake doen. Zoals ik al eerder stelde. Als het bezit van zonnepanelen tot significante derving gaat leiden van belastinginkomsten. Met name door het verbruik 'achter de meter' zie ik geen grote fiscale, nog juridische belemmeringen dit vruchtgebruik te gaan belasten. Onder druk wordt alles vloeibaar, zeker in een land zonder grondwettelijk hof, zoals al is gebleken. De correctie duurt dan namelijk decennia en zolang kan de overheid dus feitelijk onrechtmatig blijven handelen. Men zal nu waarschijnlijk wel omzichtiger te werk gaan dan destijds met Box3 en de fictief rendement regeling.
Inderdaad, het betreft Art21.quote:Op maandag 2 november 2026 17:53 schreef Chillegast het volgende:
Juridisch gaat het niet. Er is een Europese richtlijn 2018/2001 die dat in principe niet toestaat. Onder zeer specifieke voorwaarden kan zelf opgewekte energie die niet de eigen infrastructuur verlaat toch belast worden, maar die voorwaarden zijn dusdanig (bijv. de omvang van de installatie) dat dat normaal gesproken niet op huishoudens van toepassing is.
quote:De kernpunten uit Richtlijn (EU) 2018/2001 (Artikel 21)
• Zelfverbruikersrechten: Lidstaten moeten ervoor zorgen dat consumenten hernieuwbare energie mogen produceren voor eigen verbruik en opslaan.
• Verbod op heffingen: Energie die op de eigen locatie blijft (zoals direct verbruik achter de meter in een huishouden) mag niet worden onderworpen aan enigerlei tarief, vergoeding of discriminerende maatregel.
• Uitzonderingen: Het belasten of opleggen van kosten aan zelfverbruikers mag uitsluitend onder heel strikte, bij wet bepaalde voorwaarden (bijvoorbeeld bij grote installaties die bijdragen aan de kosten van het openbare net of die de kostenverdeling van het net onevenredig verstoren), maar dit geldt vrijwel nooit voor standaard huishoudelijke zonnepaneleninstallaties.
|
|
| Forum Opties | |
|---|---|
| Forumhop: | |
| Hop naar: | |