abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  Moderator maandag 6 oktober 2025 @ 15:15:37 #1
358144 crew  capuchon_jongen
Belg
pi_218952316
Hoe begin je er aan? Deze keer geen hulp vragen aan chatGPT maar aan lieve FOK!users.

Weet er iemand een goede Youtube filmpje . Er zijn er best veel. Mijn doel is om dit jaar om te leren koken. Ik kan al vlees bakken en aardappelen koken. Nu wil ik soep maken.


Voorbeeld de basissoepen zoals tomatensoep of preisoep of ui soep

[ Bericht 13% gewijzigd door capuchon_jongen op 06-10-2025 15:21:20 ]
Ik ben een man met een onverklaarbare fascinatie voor capuchons. Ze zijn mijn tweede huid—altijd om me heen, altijd vertrouwd. Ik draag ze niet alleen, ik lééf erin. Het voelt magisch als iemand er zachtjes aan trekt, een speels moment vol onverwachte connectie. En als mijn capuchon ergens blijft haken? Pure vreugde! Een klein avontuur in het alledaagse, alsof de wereld me even vasthoudt. Capuchons en ik? Een onafscheidelijk duo
pi_218952339
quote:
0s.gif Op maandag 6 oktober 2025 15:15 schreef capuchon_jongen het volgende:
Hoe begin je er aan? Deze keer geen hulp vragen aan chatGPT maar aan lieve FOK!users.

Weet er iemand een goede Youtube filmpje . Er zijn er best veel. Mijn doel is om dit jaar om te leren koken. Ik kan al vlees bakken en aardappelen koken. Nu wil ik soep maken.
Tuurlijk.

Heb je al bedacht wat voor soep?

Bijvoorbeeld:

Bouillon
Consommé
Kippensoep
Groentesoep
Rundvleessoep
Tomatensoep
Champignonsoep
Mosterdsoep
Aspergesoep
Pompoensoep
Erwtensoep
Minestrone
Gazpacho
Miso-soep
Pho
Borsjtsj
Chowder
Linzensoep
Kikkererwtensoep
Groene groentesoep
Kokossoep met curry
Komkommersoep
Aardbeiensoep
Courgettesoep
Bloemkoolsoep
Uiensoep
Paprikasoep
Broccolisoep
Kervelsoep
Preisoep
Knoflooksoep
Vissoep
Krabsoep
Garnalensoep
Tom Yum
Tom Kha Kai
Ramen
Laksa
Goulashsoep
Witlofsoep
Spinaziesoep
Pastinaaksoep
Wortelsoep
Zoeteaardappelsoep
Koolsoep
Peulvruchtensoep
Aardappelsoep
Selderijsoep
Kastanjesoep
Truffelsoep
Kippenragoutsoep
Tartaarsesoep
Kreeftensoep
Visserssoep
Kerriesoep
Courgette-basilicumsoep
Rode linzensoep
Paddenstoelensoep
Knolselderijsoep
Artisjokkensoep
Maissoep
Ratatouillesoep
Currysoep
Tortillasoep
Bouillabaisse
Rodebietenroomsoep
Koolrabissoep
Tomaten-paprikasoep
Peperroomsoep
Venkelsoep

?
pi_218952348
Goede soep begint met goede bouillon. Ga die eerst maar eens maken, de rest is simpel.
  Moderator maandag 6 oktober 2025 @ 15:21:50 #4
358144 crew  capuchon_jongen
Belg
pi_218952356
quote:
0s.gif Op maandag 6 oktober 2025 15:18 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Tuurlijk.

Heb je al bedacht wat voor soep?

Bijvoorbeeld:

Bouillon
Consommé
Kippensoep
Groentesoep
Rundvleessoep
Tomatensoep
Champignonsoep
Mosterdsoep
Aspergesoep
Pompoensoep
Erwtensoep
Minestrone
Gazpacho
Miso-soep
Pho
Borsjtsj
Chowder
Linzensoep
Kikkererwtensoep
Groene groentesoep
Kokossoep met curry
Komkommersoep
Aardbeiensoep
Courgettesoep
Bloemkoolsoep
Uiensoep
Paprikasoep
Broccolisoep
Kervelsoep
Preisoep
Knoflooksoep
Vissoep
Krabsoep
Garnalensoep
Tom Yum
Tom Kha Kai
Ramen
Laksa
Goulashsoep
Witlofsoep
Spinaziesoep
Pastinaaksoep
Wortelsoep
Zoeteaardappelsoep
Koolsoep
Peulvruchtensoep
Aardappelsoep
Selderijsoep
Kastanjesoep
Truffelsoep
Kippenragoutsoep
Tartaarsesoep
Kreeftensoep
Visserssoep
Kerriesoep
Courgette-basilicumsoep
Rode linzensoep
Paddenstoelensoep
Knolselderijsoep
Artisjokkensoep
Maissoep
Ratatouillesoep
Currysoep
Tortillasoep
Bouillabaisse
Rodebietenroomsoep
Koolrabissoep
Tomaten-paprikasoep
Peperroomsoep
Venkelsoep

?
OP aangepast mijn vriend
Ik ben een man met een onverklaarbare fascinatie voor capuchons. Ze zijn mijn tweede huid—altijd om me heen, altijd vertrouwd. Ik draag ze niet alleen, ik lééf erin. Het voelt magisch als iemand er zachtjes aan trekt, een speels moment vol onverwachte connectie. En als mijn capuchon ergens blijft haken? Pure vreugde! Een klein avontuur in het alledaagse, alsof de wereld me even vasthoudt. Capuchons en ik? Een onafscheidelijk duo
pi_218952384
quote:
0s.gif Op maandag 6 oktober 2025 15:15 schreef capuchon_jongen het volgende:
Hoe begin je er aan? Deze keer geen hulp vragen aan chatGPT maar aan lieve FOK!users.

Weet er iemand een goede Youtube filmpje . Er zijn er best veel. Mijn doel is om dit jaar om te leren koken. Ik kan al vlees bakken en aardappelen koken. Nu wil ik soep maken.


Voorbeeld de basissoepen zoals tomatensoep of preisoep of ui soep
Bij veel supers verkopen ze een fantastisch tomatensoep pakket. Kind kan de was doen.
pi_218952459
Okey, ik ben een beetje bedreven in soep maken, mijn favoriete recept is ouderwetse groentesoep.
Meestal kook ik voor 20 man dus ik pas het recept een beetje aan :P

Ingrediënten
1 schenkel of mergpijp (ligt bij rundervlees)
1 of 2 zakken soepgroenten (afhankelijk hoeveel groente je lekker vind, ik doe altijd veel groente)
Bouillonblokjes
300 gram gehakt
1 uitje
Vermicelli
Gehaktkruiden

Je begint een paar uur voor etenstijd, als ik om 6 uur wil eten hou ik meestal 2 uur aan als begintijd.

Doe in een grote pan de schenkel/mergpijp met 2 of 3 liter water. Op de verpakking staat 1 mergpijp met liter, dat is onzin, je kan echt wel wat meer water erbij doen.
Breng dit aan de kook en draai het vuur terug tot het heel zacht pruttelt.
Laat het een paar uur zacht door pruttelen, net aan de kook.

Maak de gehaktballetjes, mix het gehakt met een theelepel gehaktkruiden en 1 gesneden uitje. Rol kleine balletjes van het mengsel en zet het in de koelkast.

Na een paar uur koken, voeg de soepgroenten toe aan het bouillon (pan met schenkel/mergpijp en water)
Voeg bouillonblokjes en een handje vermicelli toe en proef elke keer of het al goed op smaak is. Wanneer het nog flauw van smaak is, voeg bouillonblokjes toe of zout en peper.

In het laatste halfuurtje, voeg de soepballetjes toe en kook deze minstens 10 minuten mee met de soep.


Deze soep laat zich ook heel goed invriezen :)
Twiddel
pi_218952877
Ok, begin met de simpele variant.

- ui en knoflook fijn snijden
- beetje olie de pan heet maken,
- ui en knoflook licht fruiten
- water erbij
- (groente)bouillonblokje erbij
- aan de kook brengen
- groente erin (makkelijkst is zakje soepgroenten kopen in het koelvak van de super)
- aan de kook brengen
10/15 minuten licht doorkoken

Klaar. Daar heb je je simpele, zelfgemaakte groentesoep.
  maandag 6 oktober 2025 @ 16:55:11 #8
459912 FlippingCoin
Weer zo'n kut millennial.
pi_218952929
runderlappen aanbraden in de pan tot ze goed kleur hebben, eruit halen en apart leggen.

4 gele uien
1 prei
1 knolselderij
2 pastinaken
1 grote winterpeen
4 middelgrote aardappelen
500gr spliterwten
1 bos bladdelderij
paar laurierbladeren

allemaal grof in blokjes snijden, in diezelfde pan doen, water toevoegen tot het net niet onder water staat, op het laagste vuur zetten, regelmatig roeren


als het op soep lijkt na een uur of 2:
3 theelepels knoflook
2 theelepels sambal oelek
2 theelepels grove mosterd
scheutje azijn
zwarte peper
boullionblokjes
parmazaanse kaas korst
roeren en verder laten koken op laag vuur

als laatste worst en gesneden runderlappen toevoegen voor niet vega en nog een half uurtje laten koken


volgende dag pas opeten
I think that it’s extraordinarily important that we in computer science keep fun in computing
For all who deny the struggle, the triumphant overcome
Met zwijgen kruist men de duivel
pi_218952955
quote:
16s.gif Op maandag 6 oktober 2025 16:55 schreef FlippingCoin het volgende:
runderlappen aanbraden in de pan tot ze goed kleur hebben, eruit halen en apart leggen.

4 gele uien
1 prei
1 knolselderij
2 pastinaken
1 grote winterpeen
4 middelgrote aardappelen
500gr spliterwten
1 bos bladdelderij
paar laurierbladeren

allemaal grof in blokjes snijden, in diezelfde pan doen, water toevoegen tot het net niet onder water staat, op het laagste vuur zetten, regelmatig roeren


als het op soep lijkt na een uur of 2:
3 theelepels knoflook
2 theelepels sambal oelek
2 theelepels grove mosterd
scheutje azijn
zwarte peper
boullionblokjes
parmazaanse kaas korst
roeren en verder laten koken op laag vuur

als laatste worst en gesneden runderlappen toevoegen voor niet vega en nog een half uurtje laten koken


volgende dag pas opeten
Runderlappen meteen joh. Trekt mooi mee
Nee ik ben niet nieuw, ben gewoon mijn wachtwoord kwijt van mijn mail
  maandag 6 oktober 2025 @ 17:02:39 #10
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_218953017
quote:
0s.gif Op maandag 6 oktober 2025 15:15 schreef capuchon_jongen het volgende:
Hoe begin je er aan? Deze keer geen hulp vragen aan chatGPT maar aan lieve FOK!users.

Voorbeeld de basissoepen zoals tomatensoep of preisoep of ui soep
Neem eens een kijkje in het Fok!-kookboek?
Deze over soepen en sauzen bijvoorbeeld:
CUL / [FOK!-kookboek] Soepen en sauzen
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_218953177
@capuchon_jongen heb je DM gestuurd met info hierover, was naar aanleiding van het andere soep topic van jouw hand, wist niet dat deze nog open was
Google is your friend, abuse your friends
  maandag 6 oktober 2025 @ 17:19:05 #12
176450 Kaneelstokje
Archbishop of Banterbury
pi_218953192
quote:
16s.gif Op maandag 6 oktober 2025 16:55 schreef FlippingCoin het volgende:
runderlappen aanbraden in de pan tot ze goed kleur hebben, eruit halen en apart leggen.

4 gele uien
1 prei
1 knolselderij
2 pastinaken
1 grote winterpeen
4 middelgrote aardappelen
500gr spliterwten
1 bos bladdelderij
paar laurierbladeren

allemaal grof in blokjes snijden, in diezelfde pan doen, water toevoegen tot het net niet onder water staat, op het laagste vuur zetten, regelmatig roeren


als het op soep lijkt na een uur of 2:
3 theelepels knoflook
2 theelepels sambal oelek
2 theelepels grove mosterd
scheutje azijn
zwarte peper
boullionblokjes
parmazaanse kaas korst
roeren en verder laten koken op laag vuur

als laatste worst en gesneden runderlappen toevoegen voor niet vega en nog een half uurtje laten koken


volgende dag pas opeten
Denk dat dit voor een starter in de keuken een stap te ver is.
Hoewel het prima is, en soepen over het algemeen weinig risico hebben (gewoon vuur uit zetten, lol), zegt Capu dat hij wil leren koken.
Dan kun je beter bij een basisschool beginnen als tomatensoep.
Emotionele exclusiviteit monogamie-adept
pi_218953307
quote:
1s.gif Op maandag 6 oktober 2025 15:20 schreef Farenji het volgende:
Goede soep begint met goede bouillon. Ga die eerst maar eens maken, de rest is simpel.
Is dat niet een kwestie van bouillonblokjes in een pan water laten gaarkoken?
pindazakje
pi_218953325
quote:
0s.gif Op maandag 6 oktober 2025 17:39 schreef Hyaenidae het volgende:

[..]
Is dat niet een kwestie van bouillonblokjes in een pan water laten gaarkoken?
Er zit wel een groot verschil tussen bouillonblokjes soep en soep van echte botten.
Je proeft het, en ruikt het ook. Bouillon getrokken uit botten ruikt en smaakt veel dieper, veel hartiger. Ik kan de woorden niet precies vinden maar je zou voor de grap eens een middagje beide moeten maken, en je zult het verschil zien.

Ik vind zelf boullion uit boullionblokjes prima als er geen alternatief is, bijvoorbeeld voor mijn werk heb ik een uur om soep te maken voor 20 man, dan is het prima.
Maar thuis doe ik altijd uit bot. :)

Botboullion is trouwens bizar makkelijk, het kost alleen wat tijd. Je hebt alleen een pan met water, een mergpijpje of een schenkel en een paar uurtjes nodig.
Twiddel
pi_218953326
quote:
0s.gif Op maandag 6 oktober 2025 17:39 schreef Hyaenidae het volgende:

[..]
Is dat niet een kwestie van bouillonblokjes in een pan water laten gaarkoken?
Dat kan prima als je niet zelf bouillon wil trekken.
Ik heb meestal haast (geen zin om lang te wachten) dus dan begin ik met bouillon, kruiden, vlees, groenten, verse kruiden, vermicelli of wat er maar in moet (afhankelijk van het recept).

Je kan weinig verprutsen aan soep zolang je maar tussentijds blijft proeven voor je iets toevoegt.

Maak je verse erwtensoep, dan heb je wel enkele uren nodig en goede voorbereiding.
En eigenlijk moet je dat pas een dag later opeten, zodat alles goed bindt en de smaak overal intrekt.
  maandag 6 oktober 2025 @ 17:52:35 #16
482094 Mikeytt
Any/All. 1997
pi_218953368
Revolutions are the locomotives of history.
[img]https://i.imgur.com/jDiUACq.png[/img]
pi_218953410
Ik maak zelf een roe, gaar deze , en verder bouillon enzovoort. Meeste staat al wel in dit topic vermeld.
Ook in moeilijke tijden.
  maandag 6 oktober 2025 @ 18:02:58 #18
176450 Kaneelstokje
Archbishop of Banterbury
pi_218953415
quote:
0s.gif Op maandag 6 oktober 2025 18:01 schreef Gibson88 het volgende:
Ik maak zelf een roe, gaar deze , en verder bouillon enzovoort. Meeste staat al wel in dit topic vermeld.
De roe zit op 5 december in je schoen.
Je bedoelt een roux?
Emotionele exclusiviteit monogamie-adept
pi_218953463
quote:
0s.gif Op maandag 6 oktober 2025 17:39 schreef Hyaenidae het volgende:

[..]
Is dat niet een kwestie van bouillonblokjes in een pan water laten gaarkoken?
Los jij nou maar gewoon een zakje cupasoup op in warm water, jij proeft het verschil toch niet.
pi_218953483
quote:
0s.gif Op maandag 6 oktober 2025 18:08 schreef Farenji het volgende:

[..]
Los jij nou maar gewoon een zakje cupasoup op in warm water, jij proeft het verschil toch niet.
Nou jaaa.....wat is dit nou weer voor hatelijke reactie -O-

[ Bericht 1% gewijzigd door Hyaenidae op 06-10-2025 18:20:17 ]
pindazakje
  maandag 6 oktober 2025 @ 18:25:31 #21
459912 FlippingCoin
Weer zo'n kut millennial.
pi_218953565
quote:
0s.gif Op maandag 6 oktober 2025 17:19 schreef Kaneelstokje het volgende:

[..]
Denk dat dit voor een starter in de keuken een stap te ver is.
Hoewel het prima is, en soepen over het algemeen weinig risico hebben (gewoon vuur uit zetten, lol), zegt Capu dat hij wil leren koken.
Dan kun je beter bij een basisschool beginnen als tomatensoep.
ik heb vertrouwen in die jongen (soms)
I think that it’s extraordinarily important that we in computer science keep fun in computing
For all who deny the struggle, the triumphant overcome
Met zwijgen kruist men de duivel
  maandag 6 oktober 2025 @ 18:38:09 #22
459912 FlippingCoin
Weer zo'n kut millennial.
pi_218953632
quote:
0s.gif Op maandag 6 oktober 2025 16:58 schreef Watmoetjenou het volgende:

[..]
Runderlappen meteen joh. Trekt mooi mee
ja kan wel als niet ook 1 versie zonder vlees erin maakt
I think that it’s extraordinarily important that we in computer science keep fun in computing
For all who deny the struggle, the triumphant overcome
Met zwijgen kruist men de duivel
  Moderator / Kerstkaart terrorist maandag 6 oktober 2025 @ 19:10:42 #23
29278 crew  Nizno
Versie 4.4
pi_218953795
quote:
3s.gif Op maandag 6 oktober 2025 17:02 schreef golfer het volgende:

[..]
Neem eens een kijkje in het Fok!-kookboek?
Deze over soepen en sauzen bijvoorbeeld:
CUL / [FOK!-kookboek] Soepen en sauzen
Zo jammer dat zelfs een mod als @capuchon_jongen niet eens weer waar het FOK!-kookboek te vinden is.
Op dinsdag 22 februari 2022 22:22 pleurde Nizno zoals gewoonlijk een onzinnige tekst op FOK!
  Moderator maandag 6 oktober 2025 @ 19:13:37 #24
358144 crew  capuchon_jongen
Belg
pi_218953806
quote:
99s.gif Op maandag 6 oktober 2025 19:10 schreef Nizno het volgende:

[..]
Zo jammer dat zelfs een mod als @:capuchon_jongen niet eens weer waar het FOK!-kookboek te vinden is.
Sorry dat ik weinig in CUL langs kom :@
Ik ben een man met een onverklaarbare fascinatie voor capuchons. Ze zijn mijn tweede huid—altijd om me heen, altijd vertrouwd. Ik draag ze niet alleen, ik lééf erin. Het voelt magisch als iemand er zachtjes aan trekt, een speels moment vol onverwachte connectie. En als mijn capuchon ergens blijft haken? Pure vreugde! Een klein avontuur in het alledaagse, alsof de wereld me even vasthoudt. Capuchons en ik? Een onafscheidelijk duo
  Moderator / Kerstkaart terrorist maandag 6 oktober 2025 @ 19:19:32 #25
29278 crew  Nizno
Versie 4.4
pi_218953851
quote:
0s.gif Op maandag 6 oktober 2025 19:13 schreef capuchon_jongen het volgende:

[..]
Sorry dat ik weinig in CUL langs kom :@
Op dinsdag 22 februari 2022 22:22 pleurde Nizno zoals gewoonlijk een onzinnige tekst op FOK!
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')