abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_218447442
In Indiase, Thaise, Costa Ricaanse, Peruaanse of Chinese restaurants krijg je uitgebalanceerde gerechten met vlees, groenten en bijvoorbeeld rijst.

In typisch 'Nederlandse' (westerse) restaurants krijg je echter meestal slechts een stuk vlees met 3 sperziebonen. Als je geluk hebt krijg je er wat zoute patat bij (meestal moet je dat er tegenwoordig los bijbestellen).

De uitzondering is de Italiaanse keuken, al moet je daar de koolhydraten (pasta) en vlees vaak wel los van elkaar bestellen.

Het ' Nederlandse' (westerse) 'restaurantvoedsel' gaat me daardoor de laatste tijd steeds meer tegenstaan, tenzij ik echt zin heb in vlees met patat. Maar buiten dat heeft de 'Nederlandse'/westerse restaurant keuken niet veel te bieden.
pi_218447542
quote:
0s.gif Op donderdag 7 augustus 2025 23:03 schreef Hyaenidae het volgende:
Het is friet. En friet met biefstuk is 10x lekkerder dan rijst.
-knip-
Ja is lekker maar jij wil nooit wat anders?

[ Bericht 5% gewijzigd door miss_sly op 07-08-2025 23:45:06 ]
pi_218447573
als je bij een matig restaurant gaat eten krijg je matig eten ja

voldoende nederlandse/westerse restaurants gedineerd met een gebalanceerd aanbod
pi_218447584
quote:
0s.gif Op donderdag 7 augustus 2025 23:08 schreef mschol het volgende:
als je bij een matig restaurant gaat eten krijg je matig eten ja
het is wel lekker, maar er zitten nooit carbs bij, behalve aardappelpuree of patat. En daardoor incompleet. Dat is in niet-westerse keukens veel beter naar mijn zin.
pi_218447587
quote:
0s.gif Op donderdag 7 augustus 2025 23:08 schreef mschol het volgende:
als je bij een matig restaurant gaat eten krijg je matig eten ja

voldoende nederlandse/westerse restaurants gedineerd met een gebalanceerd aanbod
Wat voor gerechten zoal?
  donderdag 7 augustus 2025 @ 23:12:36 #6
250282 fluitbekzeenaald2.0
Oi u luzi chervona kalyna
pi_218447595
In westerse restaurants draait een gerecht traditioneel wel om het vlees. Kan natuurlijk wel heel lekker vlees zijn. Afwisseling doet leven.
Fluitbekzeenaalden zijn verwant aan de zeenaalden, de zeepaardjes en de trompetzeenaalden.
Van die laatste groep onderscheiden ze zich door de draadvormige verlenging van de middelste staartvinstralen (die bij de trompetzeenaalden ontbreken).
pi_218447639
quote:
7s.gif Op donderdag 7 augustus 2025 23:12 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:
In westerse restaurants draait een gerecht traditioneel wel om het vlees. Kan natuurlijk wel heel lekker vlees zijn. Afwisseling doet leven.
In Nederland is het tegenwoordig vaak: een vleesgerecht bestellen en daanaast kan je nog groenten krijgen en een bak semi-culinaire friet (dat noem ik geen patat).
  donderdag 7 augustus 2025 @ 23:26:34 #8
250282 fluitbekzeenaald2.0
Oi u luzi chervona kalyna
pi_218447683
quote:
0s.gif Op donderdag 7 augustus 2025 23:18 schreef jakosi het volgende:

[..]
In Nederland is het tegenwoordig vaak: een vleesgerecht bestellen en daanaast kan je nog groenten krijgen en een bak semi-culinaire friet (dat noem ik geen patat).
Die groente zit er gewoonlijk standaard bij toch? Maar aan de 200 gram kom je vaak niet.

Nederlanders en andere West-Europeanen zien veel vlees toch als een luxe, als iets waar je veel van moet willen en dat centraal staat in een gerecht. Krijgen we weinig vlees, dan voelen we ons bekocht. Heel anders dan in Zuid-Oost Azië, waar er toevallig eens een stukje in je curry kan zitten.
Fluitbekzeenaalden zijn verwant aan de zeenaalden, de zeepaardjes en de trompetzeenaalden.
Van die laatste groep onderscheiden ze zich door de draadvormige verlenging van de middelste staartvinstralen (die bij de trompetzeenaalden ontbreken).
pi_218447736
quote:
1s.gif Op donderdag 7 augustus 2025 23:26 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:

[..]
Die groente zit er gewoonlijk standaard bij toch? Maar aan de 200 gram kom je vaak niet.

Nederlanders en andere West-Europeanen zien veel vlees toch als een luxe, als iets waar je veel van moet willen en dat centraal staat in een gerecht. Krijgen we weinig vlees, dan voelen we ons bekocht. Heel anders dan in Zuid-Oost Azië, waar er toevallig eens een stukje in je curry kan zitten.
Dat klopt, de laatste jaren (met de inflatie) is volgens mij wel een trend onstaan dat het verdienmodel bij restaurants steeds meer is geworden dat je moet betalen voor de bijgerechten. De biefstuk is dan bijvoorbeeld 25 euro, de patat nog eens 7 euro en de groenten ook 7 euro.
  donderdag 7 augustus 2025 @ 23:40:17 #10
250282 fluitbekzeenaald2.0
Oi u luzi chervona kalyna
pi_218447755
quote:
0s.gif Op donderdag 7 augustus 2025 23:36 schreef jakosi het volgende:

[..]
Dat klopt, de laatste jaren (met de inflatie) is volgens mij wel een trend onstaan dat het verdienmodel bij restaurants steeds meer is geworden dat je moet betalen voor de bijgerechten. De biefstuk is dan bijvoorbeeld 25 euro, de patat nog eens 7 euro en de groenten ook 7 euro.
Dat klopt, ik vind dat apart betalen voor een bijgerecht ook onzin. Tenzij, zoals ik laatst nog meemaakte, een bijgerecht en wat groente er al bij zitten. Dan kun je nog patat erbij bestellen maar dat vind ik dan niet nodig. Als je alleen een lap vlees krijgt is het wel wat gierig.
Fluitbekzeenaalden zijn verwant aan de zeenaalden, de zeepaardjes en de trompetzeenaalden.
Van die laatste groep onderscheiden ze zich door de draadvormige verlenging van de middelste staartvinstralen (die bij de trompetzeenaalden ontbreken).
pi_218447758
Dan ga je toch lekker naar de Ethiopiër of whatever? Jouw feestje.
pi_218447769
quote:
0s.gif Op donderdag 7 augustus 2025 23:40 schreef ToT het volgende:
Dan ga je toch lekker naar de Ethiopiër of whatever? Jouw feestje.
Dank voor de tip, had ik niet aan gedacht
Groet
pi_218447773
quote:
0s.gif Op donderdag 7 augustus 2025 23:43 schreef jakosi het volgende:

[..]
Dank voor de tip, had ik niet aan gedacht
Groet
Schijnt fucking lekker vreten te zijn. :Y
Influencers noemen het vaak "the best food in the world".
pi_218448038
quote:
0s.gif Op donderdag 7 augustus 2025 23:40 schreef ToT het volgende:
Dan ga je toch lekker naar de Ethiopiër of whatever? Jouw feestje.
Daar krijg je zeker alleen maar een paar botjes op je bord.

pi_218448114
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 augustus 2025 01:07 schreef Vincent_student het volgende:

[..]
Daar krijg je zeker alleen maar een paar botjes op je bord.

[ afbeelding ]
Wat (stoofgerecht) met Injera (teff brood) bestellen en dan terugkomen.
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Wat_(gerecht)
Zo'n beetje het nationale gerecht in Ethiopië en Eritrea.
Met Berbere. Een specerijenmix, daar kunnen 5-spice, ras al hanout en kerrie nog wat van leren.
pi_218448160
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 augustus 2025 01:07 schreef Vincent_student het volgende:

[..]
Daar krijg je zeker alleen maar een paar botjes op je bord.

[ afbeelding ]
En Ethiopio koffie _O_
Bekijk deze YouTube-video
pindazakje
pi_218448408
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 augustus 2025 01:07 schreef Vincent_student het volgende:

[..]
Daar krijg je zeker alleen maar een paar botjes op je bord.

[ afbeelding ]
k kan het filmpje ff niet terug vinden, wel eentje over een SOmalisch restaurant:

Bekijk deze YouTube-video

Hoe dan ook: ethiopisch voedsel ziet er niet echt indrukwekkend uit: een soort laffe pannenkoek waar je wat sausjes op kunt doen of zo, en half Instagram en TikTok is er helemaal lyrisch over.
pi_218448551
Ethiopisch eten is idd serieus lekker.
Maar ook de nederlandse restaurantcultuur is natuurlijk meer dan alleen lappen vlees met wat friet. Als je daar genoeg van hebt, en dat kan ik me heel goed voorstellen, ga dan naar een vegetarisch restaurant. Daar krijg je wel een gebalanceerde en gezonde maaltijd.
pi_218448991
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 augustus 2025 02:18 schreef Hyaenidae het volgende:

[..]
En Ethiopio koffie _O_
Bekijk deze YouTube-video
Smaakt naar STRONT.
Om aan te geven hoe hoog Erdogan het moederschap acht, gaf hij een voorbeeld uit de praktijk. ''Ik kuste wel eens de voeten van mijn moeder omdat ze naar het paradijs roken. Zij wierp me dan een zedige blik toe en huilde soms.''
pi_218449024
Volgens mij is dit meer een klacht dat je voor de bijgerechten moet bijbetalen.
Ik zie dit overigens alleen in de Randstad nog.

Hier zit een grote truck-stop restaurant daar krijg je nog voor ¤13 een hele maaltijd met groenten naar keuze en veel!
Dat ding zit zondags afgeboekt vol al hebben ze volgens mij wel 300 tafels, met gewone burger boomers.
Vakman pur sang
pi_218449033
Zelf ben ik wel fan van westers georiënteerde goede restaurants en ook de echte Italiaanse restaurant.
Vind juist dat al die rijstzooi zoals indisch enzo gewoon alles van de overheersende kruiden moeten hebben die uiteindelijk je smaak vernielen, totdat je hele pepers vreet en je ontlasting permanent vloeibaar is.
Vakman pur sang
pi_218449140
quote:
1s.gif Op donderdag 7 augustus 2025 22:56 schreef jakosi het volgende:
In Indiase, Thaise, Costa Ricaanse, Peruaanse of Chinese restaurants krijg je uitgebalanceerde gerechten met vlees, groenten en bijvoorbeeld rijst.

In typisch 'Nederlandse' (westerse) restaurants krijg je echter meestal slechts een stuk vlees met 3 sperziebonen. Als je geluk hebt krijg je er wat zoute patat bij (meestal moet je dat er tegenwoordig los bijbestellen).

De uitzondering is de Italiaanse keuken, al moet je daar de koolhydraten (pasta) en vlees vaak wel los van elkaar bestellen.

Het ' Nederlandse' (westerse) 'restaurantvoedsel' gaat me daardoor de laatste tijd steeds meer tegenstaan, tenzij ik echt zin heb in vlees met patat. Maar buiten dat heeft de 'Nederlandse'/westerse restaurant keuken niet veel te bieden.
Wij kunnen ook -van huis uit- niet koken in Nederland.

Een enkele keer is er een Indisch restaurant dat goed is, maar meest is het jammerlijke rommel en veel te duur voor wat het is.

Het was altijd een slap aftreksel van de Franse keuken van vroeger.
pi_218449308
quote:
1s.gif Op vrijdag 8 augustus 2025 09:40 schreef Lospedrosa het volgende:
Volgens mij is dit meer een klacht dat je voor de bijgerechten moet bijbetalen.
Ik zie dit overigens alleen in de Randstad nog.

Hier zit een grote truck-stop restaurant daar krijg je nog voor ¤13 een hele maaltijd met groenten naar keuze en veel!
Dat ding zit zondags afgeboekt vol al hebben ze volgens mij wel 300 tafels, met gewone burger boomers.
Niet alleen dat ik voor bijgerechten moet betalen, maar ook een gebrek aan keuze aan bijgerechten.
pi_218449316
Ik vind juist Aziatisch eten vaak niet heel bijzonder. Veel ingredienten bij elkaar waardoor smaken nogal eens homogeen of juist weer overdreven complex worden, overheersende kruiden en vaak ook pittig, iets waar ik ook nooit wild van ben.

De beste restaurants waar ik ooit heb gegeten waren uiteindelijk allemaal Westers, daar ligt toch mijn voorkeur.
TS heeft wel een beetje gelijk over de cultuur in de gemiddelde restaurants in Nederland, met die apart te bestellen bijgerechten en het centraal stellen van vlees.

Friet met truffelmayonaise voor 7 euro en dan doen alsof je culinair jezelf verwend, daar hebben de meeste restaurantjes wel plezier van tegenwoordig :P
-nee-
  vrijdag 8 augustus 2025 @ 10:32:58 #25
503714 SebbeSwensje
No one here is exactly what he
pi_218449364
Ga dan ook naar een goed visrestaurant.
Appears.
Je bent een Heraclied, of je bent het niet!
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')