quote:
Uitgaven EU stijgen van 1200 naar 2000 miljard euro: ‘Meest ambitieuze begroting ooit’
De uitgaven van de Europese Unie stijgen vanaf 2028 van 1200 miljard euro naar 2000 miljard euro. Dat staat in de meerjarenbegroting die de Europese Commissie woensdagmiddag heeft gepresenteerd. De 27 EU-landen hebben het laatste woord.
Hans Nijenhuis | 16-07-25, 18:39
„Europa is belangrijk voor onze welvaart, maar de voorgestelde begroting is echt te hoog’’, was meteen de eerste reactie van minister Heijnen (Financiën).
Voorzitter Ursula von der Leyen sprak van ‘de meest ambitieuze begroting’ ooit. Er gaat alleen al drie keer zoveel geld als nu naar bewaking van de buitengrenzen en het onder controle krijgen van migratie.
Hoewel de uitgaven stijgen, hoeven de landen níet meer aan Brussel af te dragen, onderstreepte Von der Leyen. Het extra geld zou komen uit een verhoging van de zogeheten eigen middelen. Ze heeft daarvoor vijf bronnen van inkomsten op het oog.
Nederland wil juist mínder afdragen aan ‘Brussel’. Het kabinet heeft een besparing van 1,6 miljard euro per jaar ingeboekt vanaf 2028. Nederland betaalt nu zo’n 10 miljard per jaar. Volgens het Centraal Planbureau staan daar zo’n 31 miljard aan handelsbaten tegenover die we zonder EU niet gehad zouden hebben.
Belasting op tabak
De EU-begroting wordt behalve uit nationale bijdragen betaald uit onder meer douaneheffingen. Als het aan de Commissie ligt, komen daar vijf nieuwe inkomstenbronnen bij. Onder meer een speciale belasting voor grote bedrijven met een omzet boven de 100 miljoen, een belasting op tabak en eentje op niet recyclebare elektrische apparaten. Ook de heffing die de EU heft op niet-duurzaam geproduceerde spullen uit landen van buiten de EU moet in de gemeenschappelijke pot.
In Brussel wordt inmiddels druk gerekend of dit allemaal wel echt zo uitkomt. Voorlopig antwoord: dat is onzeker. Dat zal ook afhangen in hoeverre de voorstellen van woensdag de eindstreep zullen halen.
Voor de onderhandelingen tussen de 27 regeringen is twee jaar ingeruimd. Dat is elke zeven jaar een enorm getouwtrek: ze willen allemaal zo min mogelijk betalen en zo veel mogelijk ontvangen. Ook sectoren roeren zich. De trekker staat al klaar, zo zei de voorzitter van de grootste Europese boerenorganisatie.
De begroting moet hoe dan ook flink op de schop, vindt de Commissie. Volgens het dagelijks bestuur van de EU moet er bijvoorbeeld meer geld naar technologische vernieuwing, om concurrerend te blijven. Naar betere grensoverschrijdende netwerken, om de industrie van betaalbare energie te voorzien.
Bezuinigd op landbouw
Bezuinigd wordt er op landbouw en op steun aan achtergebleven regio’s. Die posten waren elk goed voor een derde van de totale begroting. Ze worden samengevoegd en bedragen dan nog de helft.
Over de begroting is niet alleen de afgelopen vier weekenden doorgewerkt, zei Von der Leyen, maar ook de afgelopen nachten. Vandaar dat de definitieve cijfers pas tien minuten voor de beslissende vergadering van woensdag aan elke individuele Eurocommissaris konden worden voorgelegd. Die vergadering duurde vervolgens weer uren, waardoor ook de presentatie steeds moest worden uitgesteld.
https://www.ad.nl/economi(...)oting-ooit~afb3af64/dat is iets meer dan een procent van het gehele EU-bbp
NL en DE willen juist minder betalen
FR en PL zijn boos om minder geld voor landbouw
het EP vindt 2 biljoen juist te weinig
ikzelf vind het geldverspilling
totdat er nou eens grondige hervormingen worden doorgevoerd om de structurele problemen aan te pakken die ervoor zorgen dat europa optimaal kan zakendoen, investeren en bouwen.
sneller vergunningen verlenen, minder bureaucratie voor ondernemers en investeerders, betere coördinatie van grensoverschrijdende projecten, slimmere inzet van subsidies, etc
geld moet zo veel en zo snel mogelijk van A naar B. in plaats daarvan rijdt geld nu nog via rotondes, slagbomen, omwegen, tolpoorten, over een brandende brug, een onderwatertunnel die nog eerst moet worden gebouwd, dus effe wachten, en dan na een jaar of twee ziet de ontvanger misschien de helft van het geld (met inflatieverlies) als die geluk heeft