Grote Nederlandse bedrijven passen diversiteitsbeleid aan vanwege TrumpNederlandse beursgenoteerde bedrijven herzien hun diversiteitsbeleid. Dat blijkt uit onderzoek van Eumedion, waarover Het Financieele Dagblad schrijft.
Eumedion rapporteert over goed bestuur en duurzaamheidsbeleid bij Nederlandse bedrijven. Ook ziet de organisatie erop toe dat bedrijven transparant zijn over hun beleid richting hun aandeelhouders. Grote bedrijven zoals ASML, Arcadis en
Philips pasten hun beleid al aan.
De aanpassingen hebben te maken met de Amerikaanse president Donald Trump die bedrijven dwingt om te stoppen met beleid gericht op inclusie en diversiteit.
Kort nadat Donald Trump voor de tweede keer president was geworden, tekende hij een decreet gericht tegen diversiteits-, gelijkheids- en inclusiebeleid (DEI). Bedrijven die opdrachten doen voor de Amerikaanse overheid mogen daardoor niet langer actief diversiteit bevorderen. Regels over een minimum aantal vrouwen binnen de organisatie of het diverser maken van het medewerkersbestand door te selecteren op herkomst mag daardoor niet meer.
Kansengelijkheid?Daar waar veel bedrijven DEI-beleid voeren om kansengelijkheid te bevorderen en achterstanden weg te werken, vindt de Amerikaanse president juist dat het discriminerend is. Medewerkers zouden op basis van hun kwaliteiten gekozen moeten worden en dat principe wordt aangetast door actief DEI-beleid, zegt Trump.
Eumedion kijkt jaarlijks naar wat er wordt gezegd bij de jaarvergaderingen van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven. De thema's diversiteit en inclusie kwamen meermaals voorbij in de agenda's, vergaderstukken en jaarverslagen. Met name bedrijven die ook veel opdracht hebben in de VS pasten hun beleid aan.
"Ondernemingen die veel activiteiten hebben in Amerika blijken met enige angst te hebben gekeken naar het decreet van Trump," zegt Rients Abma van Eumedion. "Als je de Amerikaanse overheid als klant hebt, dan zul je het beleid moeten aanpassen. Dat zorgt voor een spagaat." Volgens Eumedion schrijven deze bedrijven hun diversiteitsbeleid nu anders op.
ASMLGrote bedrijven zoals ASML, Arcadis en
Philips pasten hun beleid al daadwerkelijk aan, zegt Eumedion. Chipmachinefabrikant ASML werkt veel in de VS en herschreef zijn beleid voor het land. In andere landen blijft het ongewijzigd, benadrukt ASML, maar specifieke doelen voor diversiteit en inclusie op de werkvloer gelden niet meer voor Amerikaanse medewerkers.
"Dat kan niet anders, want dat zijn nu de Amerikaanse regels," zegt een woordvoerder van de chipmachinefabrikant uit Veldhoven. Wel wil het bedrijf benadrukken dat er nog veel wel kan in de VS. "Je mag geen percentage meer plakken op je doelstelling, maar we blijven op zoek naar diversiteit, want dat hebben we nodig."
ArcadisIngenieursbureau Arcadis, met grote opdrachten in de VS, paste het beloningsbeleid met betrekking tot diversiteit voor het volledige bedrijf aan. Tot voor kort lag er een bonus in het verschiet als voldoende diversiteit werd behaald, maar die is inmiddels vervangen door een bonus voor financieel resultaat. Arcadis trekt het bonusbeleid in alle landen gelijk omdat het bedrijf naar eigen zeggen zoveel internationaal samenwerkt.
Het bedrijf laat weten: "Aanvankelijk stond in het jaarverslag van 2024 dat diversiteit ook in 2025 een kortetermijndoelstelling zou zijn, maar dit is later door de Raad van Bestuur aangepast gezien de impact van de Amerikaanse Executive Orders en in lijn met hun bevoegdheden." Wel zegt Arcadis dat de doelstelling om 40 procent vrouwen in dienst te hebben in 2026 overeind blijft, met uitzondering van de VS.
PhilipsPhilips, dat veel medische apparaten maakt in de VS en aan de VS levert, erkent dat het bedrijf in een spagaat zit. Topman Roy Jakobs zegt dat de morele standaard niet is veranderd, maar dat het bedrijf wel rekening moet houden met de wetten in het land waarmee wordt samengewerkt. "Die twee zal je moeten verenigen," zegt Jakobs. "Het betekent dat je in Nederland zo'n quotum moet hebben en dat je dat in de VS niet kunt."