Mooi om te zien dat een land hun ambities niet laten afhangen van winst en ondanks miljardenverliezen gewoon doorgaan met schone energie!quote:China verbreekt opnieuw records met snelle groei in zonne- en windenergie
Tussen januari en mei voegde China 198 GW aan zonne-energie en 46 GW aan windenergie toe — genoeg om evenveel elektriciteit op te wekken als heel Indonesië of Turkije.
China’s installatie van wind- en zonne-energie in mei alleen al is voldoende om evenveel elektriciteit op te wekken als Polen, terwijl ’s werelds op één na grootste economie opnieuw records verbreekt met de snelle uitbouw van zijn hernieuwbare energie-infrastructuur.
In mei installeerde China 93 GW aan zonnecapaciteit – dat zijn bijna 100 zonnepanelen per seconde, volgens een analyse van Lauri Myllyvirta, senior fellow bij het Asia Society Policy Institute. De windenergie-installaties bereikten 26 GW, wat neerkomt op zo’n 5.300 windturbines.
Hoewel de hoeveelheid opgewekte elektriciteit afhankelijk is van locatie en weersomstandigheden, berekende Myllyvirta dat alleen de installaties van mei al genoeg stroom kunnen leveren als heel Polen, Zweden of de Verenigde Arabische Emiraten.
Tussen januari en mei:
China installeerde in die periode:
- 198 GW zonne-energie
- 46 GW windenergie
Samen genoeg om evenveel stroom op te wekken als een heel land als Indonesië of Turkije.
“We wisten dat China’s race om zonne- en windenergie te installeren extreem zou zijn, maar WOW,” schreef Myllyvirta op sociale media.
China’s geïnstalleerde zonnecapaciteit is nu de grens van 1.000 GW gepasseerd — dat is de helft van de wereldwijde zonnecapaciteit.
Klimaatdiplomatie en economische context
De recordgroei valt samen met onofficiële klimaatgesprekken in Peking, waarbij Amerikaanse onderzoekers en voormalige overheidsfunctionarissen aanwezig zijn.
De klimaatonderhandelingen tussen de VS en China zijn gespannen sinds Donald Trump in januari president werd. Hij trok zich terug uit meerdere internationale milieuprotectieverdragen, zoals het Akkoord van Parijs, dat tot doel heeft de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder de 2°C ten opzichte van het pre-industriële niveau.
Trump zei destijds:
“De Verenigde Staten gaan hun eigen industrieën niet ondermijnen terwijl China zonder gevolgen blijft vervuilen.”
China: Grootste uitstoter én grootste installateur van schone energie
Hoewel China wereldwijd de grootste uitstoter van broeikasgassen is, is het ook de grootste producent én installateur van schone energietechnologie.
President Xi Jinping verbindt China’s klimaatambities steeds meer met de groei van de sector voor schone energietechnologie, die hij als cruciaal ziet voor het stimuleren van de verzwakkende Chinese economie.
In een toespraak in april benadrukte Xi dat China in de afgelopen vijf jaar ’s werelds grootste en meest complete toeleveringsketen voor nieuwe energie heeft opgebouwd. Met “nieuwe energie” wordt verwezen naar hernieuwbare energie en bijbehorende technologie zoals batterijen.
Economische druk op de sector
Toch zorgt de extreme concurrentie in China’s economie ook voor prijsdruk op bedrijven in schone energie. De prijzen van zonnepanelen liggen soms onder de kostprijs.
In het eerste kwartaal van dit jaar rapporteerden China’s vijf grootste zonnepaneelbedrijven gezamenlijk een verlies van meer dan 8 miljard yuan, aldus Bloomberg.
Tijdens een recente conferentie noemde Yang Liyou, algemeen directeur van Jinneng Technology, de industrie een “doodsstrijd”, volgens Chinese media.
Ik denk dat ze dan de zonnepanelen gewoon uitschakelen. Wat maakt dat je denkt dat ze dezelfde problemen zouden hebben? 'Ons' probleem ligt vooral in de teruglevering door saldering waardoor de energiemaatschappij teveel stroom heeft bij piekuren. China kent geen saldering of teruglevering, volgens mij.quote:Op maandag 7 juli 2025 21:48 schreef LXIV het volgende:
Maar ze moeten toch dezelfde problemen hebben als wij, met enorme overschotten als de zon schijnt. Hoe lossen ze die op?
Zal de stroom netwerk niet gewoon onder de overheid vallen.quote:Op maandag 7 juli 2025 22:21 schreef FordSierra het volgende:
[..]
Ik denk dat ze dan de zonnepanelen gewoon uitschakelen. Wat maakt dat je denkt dat ze dezelfde problemen zouden hebben? 'Ons' probleem ligt vooral in de teruglevering door saldering waardoor de energiemaatschappij teveel stroom heeft bij piekuren. China kent geen saldering of teruglevering, volgens mij.
Die problemen hebben ze niet. Panelen worden regelmatig uitgeschakeld als ze te veel opwekken.quote:Op maandag 7 juli 2025 21:48 schreef LXIV het volgende:
Maar ze moeten toch dezelfde problemen hebben als wij, met enorme overschotten als de zon schijnt. Hoe lossen ze die op?
Dat zijn aardig wat installateursquote:Op maandag 7 juli 2025 21:37 schreef Mikeytt het volgende:
https://www.theguardian.c(...)wind-and-solar-power
[..]
Mooi om te zien dat een land hun ambities niet laten afhangen van winst en ondanks miljardenverliezen gewoon doorgaan met schone energie!
Binnen 1 maand tijd genoeg zonnepanelen plaatsen om heel Polen van energie te voorzienZe plaatsen 100 panelen per seconde.
Zal ongetwijfeld iets ermee te maken hebben maar het is vooral democratie wat snelle verandering in de weg zit.quote:Op maandag 7 juli 2025 22:40 schreef suijkerbuijk het volgende:
[..]
Nederland en de rest van de EU .
We doen het lekker langzaam omdat er nog geld verdienen moet worden .
Lekker lang uitsmeren en uitstellen tot op de laatste dag.
Klopt. Miljoenenquote:
Dit slaat nergens op. Heb je een bron voor je 15% claim?quote:Op dinsdag 8 juli 2025 08:00 schreef ToT het volgende:
....waarvan iets van 15% het maar echt doet, zelfde met hun windmolens.
Er wordt daar ook veel erosie veroorzaakt doordat ze overal geplaatst wordt en alle begroeiing daar afsterft.
En ondertussen maar bomen groen spuiten met olieverf en plastic blaadjes aan dode bomen vastnieten.
Bekijk deze YouTube-video
Ze zijn nog steeds hartstikke dol op kolen:
Bekijk deze YouTube-video
Die youtubefilmpjes zijn er echt uit als hele betrouwbare bronnenquote:Op dinsdag 8 juli 2025 08:00 schreef ToT het volgende:
....waarvan iets van 15% het maar echt doet, zelfde met hun windmolens.
Er wordt daar ook veel erosie veroorzaakt doordat ze overal geplaatst wordt en alle begroeiing daar afsterft.
En ondertussen maar bomen groen spuiten met olieverf en plastic blaadjes aan dode bomen vastnieten.
Bekijk deze YouTube-video
Ze zijn nog steeds hartstikke dol op kolen:
Bekijk deze YouTube-video
Falun Gong, Serpentza en Laowhy zijn de bekendste en al die oogbollen genieten van hun boodschap. Het klopt dat het geen academische betrouwbare bronnen zijn en dat ze een bepaalde boodschap verkopen die hun achterban graag wil horen. Ze dienen de markt.quote:Op woensdag 9 juli 2025 18:56 schreef viagraap het volgende:
[..]
Die youtubefilmpjes zijn er echt uit als hele betrouwbare bronnen
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Het gaat niet om importheffingen in dit geval. De Chinezen zijn zwaar afhankelijk van buitenlandse aardgas- en olie. Ze zien de paradigmaverschuiving naar renewables ook als van strategisch belang namelijk een kans om hun nationale energiezekerheid/veiligheid te verbeteren en op de lange duur onafhankelijker te worden van buitenlandse energiebronnen. Vorig jaar installeerden ze ook een shitload aan renewables maar ondanks dat stegen hun emissies nog steeds met 0.8% vergeleken met een jaar eerder. Xi had het in september 2020 over pieken van hun emissies uiterlijk (op zijn laatst) in 2030.quote:Op donderdag 10 juli 2025 00:44 schreef ACT-F het volgende:
Je moet ze toch ergens kwijt nu ze door de importheffingen minder kunnen exporteren. Propageer dit naar de buitenwereld als milieumaatregel en je hebt de groene harten van naïeve Europeanen gewonnen. Ondertussen gaat de bouw van nieuwe kolencentrales gestaag door. Moeten we in Nederland ook doen![]()
[ afbeelding ]
Een heel klein stukje van zijn lezing (David Fishman) aan een groep Amerikaanse politici op 25 februari 25: Dit is wat in de buurt komt van expertise.quote:Op vrijdag 20 juni 2025 20:00 schreef Peppert het volgende:
[..]
Ik raad je om David Fishman te volgen voor 'insights' rondom het Chinese energiebeleid en sector. Hij woont 13 jaar in China en is gespecialiseerd in het Chinese energiebeleid en alles om heen. Ik volg hem al maanden voor 'insights' op dat terrein dus durf dat met een zekere mate van zekerheid te beweren. Heel veel mensen raaskallen op het web maar zonder enige expertise te hebben op een specifiek terrein. De ene week zijn ze COVID-19 experts en de andere week weten ze alles van Oekraïne en Rusland. Ze draaien mee met alle winden in de Engelstalige media. David Fishman is een uitzondering op dat gebied en in dit geval is zijn specialisatie alles wat te maken heeft met het Chinese energiebeleid. Hij is zelfs vloeiend in de nationale taal van het land: Standaard Mandarijn.
[ x ]
Een link naar een document van zijn lezing over het Chinese energiebeleid en sector aan een groep Amerikaanse politici die hem een paar maanden geleden hebben uitgenodigd om zijn kennis met hun te delen.
https://www.uscc.gov/site(...)ishman_Testimony.pdf
Ik volg hem ook voor andere inzichten. De definitie van lokale overheid in deze conversatie is volgens mij wijkbestuur.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:"En de lokale overheid dan? Wat zeggen zij?"
"Haha. De ambtenaren kunnen niets doen. Weet je, tenzij ze op hoog niveau in Peking zitten, of in het stadsbestuur van Shanghai, zijn het eigenlijk gewoon gewone mensen, die net als jij en ik aan het laobaixen zijn. Ze komen hier om te bemiddelen... eigenlijk zeggen ze gewoon wat nutteloze dingen zoals: 'Ah... jullie zijn allemaal redelijke mensen. Bespreek dit goed! Bespreek het goed! Ik weet zeker dat jullie wel een manier vinden.' En dan gaan ze weg. Ze zijn machteloos."
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |