Vrees voor overlast door nieuwbouw van school: 'Verkeersdruk neemt alleen maar toe'
De Mariaschool in Den Hoorn verhuist naar verwachting volgend jaar zomer tijdelijk naar zalencentrum De Hoornbloem. Het huidige schoolgebouw aan het Oranje Nassauplein is op en wordt gesloopt, om plaats te maken voor een nieuw gebouw met meer lokalen. Maar omwonenden vrezen dat die nieuwbouw voor overlast gaat zorgen.![mariaschool-den-hoorn.png]()
Het huidige schoolgebouw aan het Oranje Nassauplein verkeert in slechte staat. Zowel technisch als functioneel voldoet het niet meer aan de eisen van deze tijd. In het Integraal Huisvestingsplan van de gemeente Midden-Delfland is de Mariaschool daarom aangemerkt als urgente opgave. Nieuwbouw is volgens de gemeente noodzakelijk om het onderwijs op een veilige en toekomstbestendige manier te kunnen voortzetten.
Op de locatie komt een nieuw schoolgebouw met in totaal 22 lokalen, vijf meer dan nu. Die extra lokalen zijn nodig om de zogenoemde schoolwoningen vrij te spelen, die nu nog als lesruimte dienen. Ook krijgt de school een eigen gymzaal, omdat de huidige faciliteiten in De Hoornbloem verdwijnen. Volgens de gemeente komt er dankzij een compacte, tweelaagse bouw ruimte vrij op het terrein, waar mogelijk enkele woningen of appartementen kunnen verrijzen. De gymzaal zou buiten schooltijd mogelijk ook gebruikt kunnen worden door sportverenigingen.
VerkeersveiligheidOmwonenden hebben zich na het horen van de plannen verenigd en maakten dinsdagavond gebruik van de mogelijkheid om de gemeenteraad toe te spreken. "De verkeerssituatie rond de school is nu al intens en leidt tijdens breng- en haalmomenten regelmatig tot onveilige situaties. Uitbreiding van de school met meer lokalen betekent mogelijk: meer leerlingen, meer personeel - en dus meer verkeer. Komt daar woningbouw bij, dan neemt de druk op de beperkte ruimte in de wijk alleen maar verder toe", aldus bewoonster Van Velzen. "De parkeerdruk is nu al voelbaar. De school beschikt niet over eigen parkeergelegenheid, waardoor ouders en personeel uitwijken naar omliggende straten." Zij pleitte voor een structurele uitbreiding van parkeervoorzieningen.
Naast verkeersdrukte maken de omwonenden zich zorgen over het verdwijnen van groen in de buurt. Het kleine parkje met platanen bij de huidige schoollocatie wordt veel gebruikt door spelende kinderen en draagt volgens hen bij aan de leefbaarheid van de wijk. "In een tijd waarin verstening toeneemt, is het behoud van dit groen niet optioneel, maar noodzakelijk", aldus Van Velzen. Ook de bouwhoogte van het nieuwe schoolgebouw roept vragen op. De geplande twee verdiepingen zouden volgens bewoners kunnen leiden tot inkijk en schaduwhinder in aangrenzende tuinen.
De bewonersgroep wil dat het behoud van groen, meer parkeergelegenheid en beperking van het gymzaalgebruik tot schooltijd als harde voorwaarden worden opgenomen. Ook vragen zij om betere communicatie. "Bewoners mogen niet het sluitstuk zijn bij ingrijpende beslissingen over hun leefomgeving", zei Van Velzen.
Meerdere raadsleden vroegen in reactie daarop aan het college om de bewoners nauw te betrekken bij de uitwerking van het plan. Wethouder Melanie Oderwald zegde toe dat bewoners worden betrokken bij de verdere planvorming. Ze benadrukte dat er nog veel moet worden uitgewerkt, maar dat verkeersveiligheid, parkeren en participatie nadrukkelijk onderdeel zijn van het vervolgproces.
Tijdelijke verhuizing naar Hoornbloem
Voordat de nieuwbouw kan beginnen, moeten de leerlingen van de Mariaschool tijdelijk op een andere locatie worden ondergebracht. Die plek is gevonden in zalencentrum De Hoornbloem, op korte afstand van de huidige school. Uit een verkenning van zeven mogelijke locaties bleek alleen De Hoornbloem geschikt: het gebouw biedt voldoende ruimte voor de benodigde 17 lokalen, er is plaats voor een buitenspeelruimte en de gymzaal kan (deels) behouden blijven voor schoolgebruik. Het plan is om lokalen te realiseren in het bestaande gebouw en deels op de plek van de huidige gymzaal. De verhuizing staat gepland voor de zomer van 2026. De sportverenigingen die nu van De Hoornbloem gebruikmaken, moeten op termijn uitwijken naar andere locaties. De gemeente onderzoekt daarvoor nog alternatieven.
Vrijwel alle partijen gingen hiermee akkoord. Alleen Mijn Partij stemde tegen. Raadslid Frank van Lier wees op het ontbreken van duidelijke afspraken over vervangende sportvoorzieningen en noemde het besluit daardoor te vroeg. Hij wees erop dat de tijdelijke huisvesting in De Hoornbloem oorspronkelijk niet mogelijk werd geacht vanwege geplande seniorenwoningen, maar nu plotseling wel zou kunnen - terwijl er nog geen oplossing is voor de sportverenigingen die daar gebruik van maken.
Zijn collega André Gebben van de VVD erkende dat het niet gaat om een perfecte oplossing, maar stemde wel in. "Omdat er eenvoudigweg geen alternatief is."