kon je dat 6 maand geleden niet zien aan komen?quote:Op woensdag 2 juli 2025 03:14 schreef Peppert het volgende:
Ik heb een week geleden een afrekening gekregen van ¤ 2.060 voor stookkosten. Het vriendelijke verzoek om dat binnen 14 dagen over te maken. Een beetje behaaglijke warmte in huis tijdens het voor- en najaar begint een luxe te worden in dit land. Nog even en we gaan dezelfde fenomenen, grappen en grollen mee maken met water en andere nutsvoorzieningen.
Als je het helemaal nationaliseert wel, maar tegenwoordig moet het net allemaal geprivatiseerd worden, zodat er zoveel mogelijk geld aan verdiend kan worden. Dat is het verschil.quote:Op dinsdag 1 juli 2025 21:32 schreef Akkerdjie het volgende:
[..]
Jamaar, als je alles nationaliseert of aan een algoede partij geeft verdwijnen de problemen als sneeuw voor de zon en gaan de regenbogen aan de hemel staan… toch?
Ik heb ook stadswarmte en heb de hele winter in de kou gezeten omdat ik het niet kan betalen.quote:Op dinsdag 1 juli 2025 22:32 schreef Helenattenek het volgende:
Maareh
Warmte stoken gebeurt met gas maatjes
Trouwens hoe leeft die sloeber in het verhaal met amper verwarming en 10gj gebruiken
Ik zit op 4gj en heb de winter warm gehouden
Denk dat die daar eerst naar moet kijken..
Ook al grotendeels gasgestookt.quote:Op woensdag 2 juli 2025 07:06 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Het warmtenet in Breda en Tilburg is dat nog wel, dat is nog de restwarmte van de amercentrale. Alleen deze gaat sluiten omdat we geen kolen meer stoken, juist door restwarmte te gebruiken stijgt de efficiency van een gestookte centrale.
Dankzij twee gigantische ‘waterkokers’ in Geertruidenberg zitten Breda en Tilburg straks niet in de kou
Ze zijn vooral duur omdat we het in Nederland weer achterlijk geregeld hebben. In Denemarken, Finland, Zweden en Duitsland liggen de prijzen twee tot drie keer lager.quote:Op woensdag 2 juli 2025 15:42 schreef VEM2012 het volgende:
Het is volgens mij al 20 jaar lang bekend dat warmtenetten duur zijn.
Veel mensen dier hierover piepen hebben daar de schouders over opgehaald omdat energie toen veel goedkoper was. Terwijl je e.e.a. aan kon zien komen.
Wat dat betreft is er een grote tweedeling: mensen die wel maatregelen genomen hebben en mensen waarbij geen maatregelen genomen zijn. Een deel daarvan zit klem (huurders) en dat verwijt ik de overheid, die hadden verhuurders moeten verplichten maatregelen te nemen.
Maar verder... ik betaal 250 euro voor mijn energieverbruik, inclusief de auto. Per jaar. Kwestie van zonnepanelen, goed isoleren, warmtepomp, ledverlichting, A klasse wasmachine/droger/overige zuinige keuzes en elektrische auto.
Leuk om steeds in de media te lezen dat het allemaal zo duur is (met steeds een iets andere invalshoek), maar feit is dat toen ik ruim 15 jaar terug extra geld uit trok om energiezuinig te bouwen ik werd uitgelachen om die zogenaamde dure investeringen. Allemaal al ruim terugverdiend trouwens.
Ok, maar dat weet je van te voren toch?quote:Op woensdag 2 juli 2025 16:03 schreef Jaeger85 het volgende:
[..]
Ze zijn vooral duur omdat we het in Nederland weer achterlijk geregeld hebben. In Denemarken, Finland, Zweden en Duitsland liggen de prijzen twee tot drie keer lager.
https://stadszaken.nl/art(...)er-dan-in-buitenland
Dat ze het in NL achterlijk zouden gaan regelen?quote:Op woensdag 2 juli 2025 16:15 schreef VEM2012 het volgende:
[..]
Ok, maar dat weet je van te voren toch?
Hoe bedoel je?quote:Op woensdag 2 juli 2025 16:15 schreef VEM2012 het volgende:
[..]
Ok, maar dat weet je van te voren toch?
De meeste stadsverwarmingen zijn niet geheel in private handen, maar hebben zo’n rare semi-overheid/privaat amalgaam. Net zoals de NS of woningbouwcorporaties, nog zo’n voorbeeld.quote:Op woensdag 2 juli 2025 12:05 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Als je het helemaal nationaliseert wel, maar tegenwoordig moet het net allemaal geprivatiseerd worden, zodat er zoveel mogelijk geld aan verdiend kan worden. Dat is het verschil.
Ja, en de winstdeling van de overheid komt ten goede aan een verlaging van de loonkosten van de bedrijven of het hoogste belastingtarief. Niet aan de klanten.quote:Op woensdag 2 juli 2025 17:58 schreef Akkerdjie het volgende:
[..]
De meeste stadsverwarmingen zijn niet geheel in private handen, maar hebben zo’n rare semi-overheid/privaat amalgaam. Net zoals de NS of woningbouwcorporaties, nog zo’n voorbeeld.
Dat energiekosten zouden gaan stijgen lag in de lijn der verwachting. Bij aankoop had je daar rekening mee moeten houden.quote:
Warmtenetten zouden stukken goedkoper kunnen zijn als ze in publieke handen waren waardoor er geen winst hoeft te worden behaald en de prijs niet gekoppeld is aan de gasprijs. Dit is het geval in de landen die ik hiervoor heb genoemd. Dan is een warmtenet competitief of zelfs goedkoper en wel aantrekkelijk.quote:Op woensdag 2 juli 2025 18:07 schreef VEM2012 het volgende:
[..]
Dat energiekosten zouden gaan stijgen lag in de lijn der verwachting. Bij aankoop had je daar rekening mee moeten houden.
Nogmaals, ik snap best dat sommige mensen ook gewoon klem zitten, zeker degenen die afhankelijk zijn van sociale huur. Hoewel volgens mij de corporaties over het algemeen best geld hebben gestoken in verduurzaming.
Maar diegenen die bewust een woning hebben gekocht met een F label omdat die destijds net wat goedkoper was en die vervolgens niets hebben gedaan aan verduurzaming omdat de vliegvakantie leuker leek dan nieuwe kozijnen en HR++... daar hoef ik inmiddels de klaagzang niet meer van te horen. We weten het wel: energie is duur geworden.
Hoe doe je dat? En wat voor soort huis heb je? Als klein gezin zitten wij al boven de 20gj.quote:Op dinsdag 1 juli 2025 22:32 schreef Helenattenek het volgende:
Maareh
Warmte stoken gebeurt met gas maatjes
Trouwens hoe leeft die sloeber in het verhaal met amper verwarming en 10gj gebruiken
Ik zit op 4gj en heb de winter warm gehouden
Denk dat die daar eerst naar moet kijken..
Ja, maar dat verandert niets aan de keuze die al gemaakt is.quote:Op woensdag 2 juli 2025 18:19 schreef Jaeger85 het volgende:
[..]
Warmtenetten zouden stukken goedkoper kunnen zijn als ze in publieke handen waren waardoor er geen winst hoeft te worden behaald en de prijs niet gekoppeld is aan de gasprijs. Dit is het geval in de landen die ik hiervoor heb genoemd. Dan is een warmtenet competitief of zelfs goedkoper en wel aantrekkelijk.
De regering wil ons van het gas af en aan het warmtenet, want dat is groen. En gas moet op termijn onbetaalbaar worden om mensen te stimuleren daar van af te gaan. Helaas hebben ze de prijs van warmtenetten ook gekoppeld aan de gasprijs. Dus het is misschien wel groen, maar dat het onbetaalbaar wordt dat is gewoon beleid dat ze van te voren zo bedacht hebben.quote:Op woensdag 2 juli 2025 18:07 schreef VEM2012 het volgende:
[..]
Dat energiekosten zouden gaan stijgen lag in de lijn der verwachting. Bij aankoop had je daar rekening mee moeten houden.
Nogmaals, ik snap best dat sommige mensen ook gewoon klem zitten, zeker degenen die afhankelijk zijn van sociale huur. Hoewel volgens mij de corporaties over het algemeen best geld hebben gestoken in verduurzaming.
Maar diegenen die bewust een woning hebben gekocht met een F label omdat die destijds net wat goedkoper was en die vervolgens niets hebben gedaan aan verduurzaming omdat de vliegvakantie leuker leek dan nieuwe kozijnen en HR++... daar hoef ik inmiddels de klaagzang niet meer van te horen. We weten het wel: energie is duur geworden.
Maar als je liever geen warmtenet wil, kun je dan niet beter een andere woning gaan huren? Gelet op jouw opmerking dat je geen geld hebt om te stoken in de winter heb je neem ik aan een sociale huurwoning en volgens mij kun je dan, omdat je een sociale huurwoning achterlaat, gemakkelijker een andere woning krijgen.quote:Op woensdag 2 juli 2025 18:25 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
De regering wil ons van het gas af en aan het warmtenet, want dat is groen. En gas moet op termijn onbetaalbaar worden om mensen te stimuleren daar van af te gaan. Helaas hebben ze de prijs van warmtenetten ook gekoppeld aan de gasprijs. Dus het is misschien wel groen, maar dat het onbetaalbaar wordt dat is gewoon beleid dat ze van te voren zo bedacht hebben.
Er zijn ook allerlei initiatieven om die prijs wat binnen de perken te houden en een organisatie op te zetten die dat in de hand houd, maar dat is natuurlijk niet heel neoliberaal en daar is dus nog niets van terecht gekomen.
Er is nu wel een energiesubsidie, maar het is vrij lastig daarvoor in aanmerking te komen. Het is maar een klein potje en de regels zijn streng. Het eerste jaar kwam ik er niet voor in aanmerking omdat al je energiekosten op 1 enkele factuur moesten staan, die je zelf moest betalen. Ik betaal de stookkosten via de VVE en de elektriciteit bij Greenchoice. Dus heb ik de hele winter in de kou gezeten, omdat ik het jaar daarvoor drieduizend Euro moest betalen die ik niet heb. En dit jaar kwam ik er niet voor in aanmerking omdat ik geen stookkosten had gemaakt.
En binnen een week was het potje leeg, zelfs met alle afwijzingen.
En het stomme is dan nog, dat we blij mogen zijn dat die prijzen zijn gekoppeld aan de gasprijs, want anders gingen ze helemaal door het plafond.
Een groot gedeelte van de warmterekening voor mensen die zuinig aan doen in appartementsgebouwen zijn ook voornamelijk de vaste kosten waarbij het verlies in de standleiding erg vreemd omgerekend wordt. Mijn rekening van vorig jaar voor de warmte en warm water was 600 euro waarvan het variabele kosten deel ( dus verbruik volgens de metertjes op de radiatoren en kuubs warm water) maar 175 euro is.quote:Op woensdag 2 juli 2025 18:30 schreef VEM2012 het volgende:
[..]
Maar als je liever geen warmtenet wil, kun je dan niet beter een andere woning gaan huren? Gelet op jouw opmerking dat je geen geld hebt om te stoken in de winter heb je neem ik aan een sociale huurwoning en volgens mij kun je dan, omdat je een sociale huurwoning achterlaat, gemakkelijker een andere woning krijgen.
En anders wellicht een airco plaatsen om te gaan verwarmen? Dat is in essentie een warmtepomp. Dan kom je met 1.000 kWh al heel ver. Dat is ongeveer 350 euro. Stuk voordeliger dan 3.000 euro en je hebt de airco er dan in 1 jaar uit.
Dat snap ik, maar het is beter dan in de kou te gaan zitten toch?quote:Op woensdag 2 juli 2025 18:40 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Een groot gedeelte van de warmterekening voor mensen die zuinig aan doen in appartementsgebouwen zijn ook voornamelijk de vaste kosten waarbij het verlies in de standleiding erg vreemd omgerekend wordt. Mijn rekening van vorig jaar voor de warmte en warm water was 600 euro waarvan het variabele kosten deel ( dus verbruik volgens de metertjes op de radiatoren en kuubs warm water) maar 175 euro is.
Ik heb een spotgoedkoop eigen appartementje. En ik zit in de bijstand, dus ik krijg zowel geen hypotheekrenteaftrek als huursubsidie. Ik heb dus ook geen geld voor dure verbouwingen, als dat al zou mogen van de VVE. En ik sta nog geen 10+ jaar ingeschreven als woningzoekende en vooral sociale huurwoningen zijn erg dungezaaid, dus verhuizen is geen optie.quote:Op woensdag 2 juli 2025 18:30 schreef VEM2012 het volgende:
[..]
Maar als je liever geen warmtenet wil, kun je dan niet beter een andere woning gaan huren? Gelet op jouw opmerking dat je geen geld hebt om te stoken in de winter heb je neem ik aan een sociale huurwoning en volgens mij kun je dan, omdat je een sociale huurwoning achterlaat, gemakkelijker een andere woning krijgen.
En anders wellicht een airco plaatsen om te gaan verwarmen? Dat is in essentie een warmtepomp. Dan kom je met 1.000 kWh al heel ver. Dat is ongeveer 350 euro. Stuk voordeliger dan 3.000 euro en je hebt de airco er dan in 1 jaar uit.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |