FOK!forum / Culinesse à gogo / Wat is die kale bami van de afhaalchinees?
Mikeyttdinsdag 27 mei 2025 @ 19:55
Ik haal vaak nog wel 'kale' bami bij de afhaalchinees. Daarmee bedoel ik gewoon bami zonder groente/vlees... maar hoe maken ze dat precies? Het zijn gewoon normale spaghettislierten, maar hebben een wat donkere kleur, sojasaus ofzo?

Maar die heeft echt extreem veel smaak. Hoe doen ze dat? Dacht gewoon spaghetti met sojasaus, maar dat smaakt totaal niet hetzelfde.

Deze kleur zeg maar:
Surinaamse-bami-pinterest-.jpg

Hoe maak je dat??
SoS87dinsdag 27 mei 2025 @ 20:00
Ketjap, soja, vetsin.
Divjedinsdag 27 mei 2025 @ 20:02
Surinaamse bami :~ Met je afhaalchinees _O-
Farenjidinsdag 27 mei 2025 @ 20:05
Bami goreng, dus gebakken in de wok met wat saus.
Mikeyttdinsdag 27 mei 2025 @ 20:08
quote:
1s.gif Op dinsdag 27 mei 2025 20:00 schreef SoS87 het volgende:
Ketjap, soja, vetsin.
Gewoon echt alleen deze ingrediënten na het koken erdoorheen roeren? :@ heb nog een jaarvoorraad ajimomoto, dus die moet wel gebruikt worden, dus dit is perfect.
Mikeyttdinsdag 27 mei 2025 @ 20:09
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 mei 2025 20:02 schreef Divje het volgende:
Surinaamse bami :~ Met je afhaalchinees _O-
Oei, ik google dit nu. Wist niet dat het Surinaams is, want ze hebben het hier bij alle afhaalchinezen :@
Mikeyttdinsdag 27 mei 2025 @ 20:10
Kut, heb geen ketjap manis meer. :') snel naar de winkel, dan eens uitproberen. :9 dank allemaal, zometeen foto van het (wellicht gelukte) resultaat.
Divjedinsdag 27 mei 2025 @ 20:13
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 mei 2025 20:09 schreef Mikeytt het volgende:

[..]
Oei, ik google dit nu. Wist niet dat het Surinaams is, want ze hebben het hier bij alle afhaalchinezen :@
Goede afhaalchinezen dan! :P

We hadden (of hebben) hier in Groningen ook ergens zo'n Antilliaanse 'afhaalchinees'. :D Goddelijk eten.

Het stond ook in de naam van de foto in je OP btw _O-
SoS87dinsdag 27 mei 2025 @ 20:16
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 mei 2025 20:08 schreef Mikeytt het volgende:

[..]
Gewoon echt alleen deze ingrediënten na het koken erdoorheen roeren? :@ heb nog een jaarvoorraad ajimomoto, dus die moet wel gebruikt worden, dus dit is perfect.
Nee, na koken en af laten koelen moet je het daarmee opbakken.
Mikeyttdinsdag 27 mei 2025 @ 20:20
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 mei 2025 20:13 schreef Divje het volgende:

[..]
Goede afhaalchinezen dan! :P

We hadden (of hebben) hier in Groningen ook ergens zo'n Antilliaanse 'afhaalchinees'. :D Goddelijk eten.

Het stond ook in de naam van de foto in je OP btw _O-
Ik kijk even op het menu en het staat er gewoon op indd. _O- waarom zegt iedereen in de afhaal 'kale bami' of 'bami zonder niks' :')
Frozen-assassindinsdag 27 mei 2025 @ 20:31
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 mei 2025 20:20 schreef Mikeytt het volgende:

[..]
Ik kijk even op het menu en het staat er gewoon op indd. _O- waarom zegt iedereen in de afhaal 'kale bami' of 'bami zonder niks' :')
Omdat je bij een afhaalchinees geen surinaamse bami gaat krijgen jezus...
SoS87dinsdag 27 mei 2025 @ 20:34
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 mei 2025 20:31 schreef Frozen-assassin het volgende:

[..]
Omdat je bij een afhaalchinees geen surinaamse bami gaat krijgen jezus...
Hier krijg je die bruine bami bij de Indo bij je rames, daar heb ik opeens wel zin in
SebbeSwensjedinsdag 27 mei 2025 @ 20:41
Chinese bami is superieur aan alle andere bami's.
Mikeyttdinsdag 27 mei 2025 @ 20:58
Spaghetti nu aan de kook en de ui en selderijsteeltjes roerbakken. denk dat ik ook een eitje doe...
Mikeyttdinsdag 27 mei 2025 @ 21:16
Paar spaghetti's zijn verbrand :@ effe gedeelte weggooien, niemand die het zag
Mikeyttdinsdag 27 mei 2025 @ 21:18
CWGxWRQ.png

Smaakt best prima. Niet precies hetzelfde, maar wel echt lekker :@
Denk volgende keer iets meer ajinomoto erbij
dimmakdinsdag 27 mei 2025 @ 21:35
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 mei 2025 20:02 schreef Divje het volgende:
Surinaamse bami :~ Met je afhaalchinees _O-
Dit recept gebruik ik ook altijd. Top recept.
Divjedinsdag 27 mei 2025 @ 21:57
quote:
1s.gif Op dinsdag 27 mei 2025 21:35 schreef dimmak het volgende:

[..]
Dit recept gebruik ik ook altijd. Top recept.
Same, doe er vaak ook 1 of 2 kerrie eieren bij :@

En een goede goede peper er door :9
Curiositydinsdag 27 mei 2025 @ 22:14
150 gr spaghetti
1 ui
1 teen knoflook
verse selderij
1 maggiblokje
1 tl gemalen gember
3 el sojasaus
1 el tomatenpuree
1 el ketjap manis
snufje zwarte peper
matigeuserdinsdag 27 mei 2025 @ 23:06
Sowieso zit er MSG in. En die smaak krijg je er thuis niet in zonder. Daarom smaakt alles bij de Chinees een beetje hetzelfde, dat hartige 'umami' effect. Komt van de MSG.
Mikeyttdinsdag 27 mei 2025 @ 23:36
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 mei 2025 23:06 schreef matigeuser het volgende:
Sowieso zit er MSG in. En die smaak krijg je er thuis niet in zonder. Daarom smaakt alles bij de Chinees een beetje hetzelfde, dat hartige 'umami' effect. Komt van de MSG.
Nouja, ik doe bijna overal ook gewoon ajinomoto/vetsin in. Dat is MSG. Versterkt gewoon de smaak van de andere ingrediënten flink