https://www.volkskrant.nl(...)r-te-maken~b74a6df7/quote:Miljoenensubsidie om het ijs op de Noordpool dikker te maken
Het Nederlandse bedrijf Arctic Reflections deelt in een miljoenensubsidie om te proberen de Noordpool te bevriezen. Het bedrijf wil het ijs dikker maken door er gaten in te boren en er opgepompt zeewater bovenop te spuiten. Zo smelt het in de zomer niet helemaal weg.
Maarten Keulemans is wetenschapsredacteur bij de Volkskrant, gespecialiseerd in klimaat en microleven.
14 mei 2025, 12:00
De techniek wordt op kleinere schaal al gebruikt om bijvoorbeeld ijsbanen schaatsklaar te maken.
In theorie kan dat ervoor zorgen dat het poolijs zo dik wordt dat ’s zomers niet meer wegsmelt, berekenden Amerikaanse onderzoekers al tien jaar geleden. Voor de Nederlandse wiskundige Fonger Ypma reden om het echt te proberen, legde hij eerder uit in deze krant. ‘Het idee liet me niet meer los.’
De Volkskrant Lunch
Ontvang elke werkdag rond het middaguur een korte update met het laatste nieuws.
Inmiddels is zijn bedrijf deel van een consortium met zeven Britse universiteiten en nog twee andere partijen. Gezamenlijk ontvangen ze nu omgerekend haast 12 miljoen euro onderzoeksgeld om het plan komende drieėnhalf jaar verder uit te werken. De subsidie is bestemd voor onderzoek naar ideeėn waar langs ‘normale’ weg lastig subsidie voor vrijkomt.
Het idee van Arctic Reflections is minder vergezocht dan het in eerste instantie lijkt. In onder meer Canada wordt de techniek al decennia ingezet om verkeerswegen over ijsmeren dikker te maken. De methode wijkt bovendien niet wezenlijk af van de aanpak waarmee ijsmeesters bij beginnend winterweer ijsbanen schaatsklaar maken.
Nu al kans op ijsvrije pool
Ypma en zijn zakenpartner Tom Meijeraan denken losjes aan een werkplatform dat gaten in het ijs maakt en vervolgens het koude zeewater oppompt en opspuit. Doel is om zo in de zomer 100 duizend vierkante kilometer ijs te behouden dat anders zou wegdooien – een oppervlak ruwweg zo groot als IJsland.
De subsidie dient onder meer om de techniek verder te testen in het poolgebied, zegt Ypma desgevraagd. ‘Plus dat we prototypes willen ontwikkelen, om te verkennen hoe je dit zou kunnen opschalen.’ Ook wil hij verder verkennen of ijsverdikking kan helpen voorkomen dat afgebrokkeld poolijs wegdobbert van de pool.
Het Noordpoolijs vriest aan tot in maart en slinkt daarna in de zomer, totdat de ijskap begin september op haar kleinst is. Dat minimum wisselt sterk: in het recordjaar 2012 kromp het ijs tot 3,4 miljoen vierkante kilometer, vorig jaar tot 4,3 miljoen vierkante kilometer. Bij definitie geldt de pool als ‘ijsvrij’ als er ’s zomers nog maar 1 miljoen vierkante kilometer overblijft.
Wanneer die symbolische ondergrens wordt aangestipt, is niet helemaal duidelijk. In theorie zou de pool na een hete zomer nu al kort kunnen terugvallen tot onder de 1 miljoen vierkante kilometer drijfijs, al is de kans daarop klein.
De komende jaren loopt het risico echter scherp op. In 2030 is de kans dat de wereld al een keer een ijsvrije Noordpool heeft gezien 30 tot 50 procent, in 2040 zelfs 60 tot 80 procent.
Weerkaatsend zonlicht
Een ijsvrije Noordpool verandert overigens niets aan de zeespiegel, omdat het om drijfijs gaat. Wel kan de donkere oceaan meer zonnewarmte opnemen als hij niet meer wordt bedekt door weerkaatsend wit ijs. Dat zal de opwarming vooral regionaal aanjagen en gevolgen hebben voor het leven te plaatse: ijsberen zullen er hinder van ondervinden, leven in zee juist voordeel.
‘Het behoud van het Arctisch zee-ijs is cruciaal, omdat het met zijn witte oppervlak het grootste deel van de binnenvallende zonne-energie terug de ruimte in reflecteert, en zo verdere opwarming van de aarde helpt voorkomen’, aldus Ypma in een toelichting.
En dat.quote:Op woensdag 14 mei 2025 16:07 schreef Surveillance-Fiets het volgende:
Als iemand het uit wil rekenen...
De pomp met de grootste capaciteit kan 50.000 liter per seconden verwerken. Hoeveel water en hoe lang gaat het dan duren om heel de noordpool van 16 miljoen vierkante kilomter 1 meter op te hogen. Als we uitgaan dat een verdubbeling van het dunste zeeijs van 1 meter enigzins zoden aan de dijk zet.
quote:Op woensdag 14 mei 2025 17:12 schreef marc0871 het volgende:
[..]
En dat.
En hoeveel energie heb je daarvoor nodig en waar haal je dat vandaan?
Waarschijnlijk fossiel, dus je bent het probleem nog awn het vergroten, ook.
Tenzij misschien met een nucleair aangedreven schip.
Maar daar willen milieuwappies vaak ook niet aan.
Voor zover ik weet is de saliniteit bij de pool een stuk lager dus zal het evengoed snel zat bevriezen, een paar graden lager dan 0 C. Dat zout zakt er ook wel weer uit op den duur.quote:Op woensdag 14 mei 2025 17:36 schreef SymbolicFrank het volgende:
Gaan ze dan ook eerst het zout er uit halen, of werkt het alleen als het heel koud is?
Ik weet niet of het daar wel eens waait, maar als dat zo is kun je gewoon het klassieke model van een Hollandse molen gebruiken om dat water continu omhoog te pompen. Dat gaat dan waarschijnlijk niet zo snel als aangedreven door een motor maar wel continu en vrijwel autonoom en vergt ook geen hele infrastructuur of schepen. Dan zijn het gewoon allemaal standalone autonome pompen die je eens in de zoveel tijd even checkt op onderhoud.quote:Op woensdag 14 mei 2025 17:12 schreef marc0871 het volgende:
[..]
En dat.
En hoeveel energie heb je daarvoor nodig en waar haal je dat vandaan?
Waarschijnlijk fossiel, dus je bent het probleem nog awn het vergroten, ook.
Tenzij misschien met een nucleair aangedreven schip.
Maar daar willen milieuwappies vaak ook niet aan.
Volgens mij was/is dat aardig succesvol.quote:Op woensdag 14 mei 2025 19:16 schreef Lospedrosa het volgende:
Zo’n dom idee weer.
Net als die vent die overal netten wou spannen voor drijfplastic.
Nee joh.quote:Op woensdag 14 mei 2025 19:24 schreef GerryDV het volgende:
[..]
Volgens mij was/is dat aardig succesvol.
Al met al is het natuurlijk een kwestie van temperatuur. Op een bepaalde diepte is het water te warm. Dus als je de ijslaag dikker wilt maken, dan moet je het water kouder maken of de stromingssnelheid of het zoutgehalte verlagen. Grote plastic gordijnen om de stroming af te remmen lijken me dan bruikbaarder dan zout water bovenop het ijs sproeien. Je zou er ook reflecterende folie op kunnen leggen, maar dan moet de warmte van het water eerst door het ijs heen voordat het afgevoerd kan worden.quote:Op woensdag 14 mei 2025 19:14 schreef 215 het volgende:
[..]
Voor zover ik weet is de saliniteit bij de pool een stuk lager dus zal het evengoed snel zat bevriezen, een paar graden lager dan 0 C. Dat zout zakt er ook wel weer uit op den duur.
Het typischequote:Op woensdag 14 mei 2025 19:34 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Nee joh.
https://decorrespondent.n(...)45-3b42-426dba6ac6b3
quote:De ecologie kent namelijk een lange geschiedenis van mensen die proberen goed te doen, en vervolgens catastrofes veroorzaken door niet te weten waar ze mee bezig zijn.
Dat plastic in de oceanen slecht is, daar is vrijwel iedereen het wel mee eens. Het probleem is hoe het plastic uit het water gehaald moet worden.quote:
quote:Ze benadrukt vooral de algemene schadelijkheid van drijvend plastic. Beesten die drijvende organismes eten, zien het plastic aan voor voedsel. Dieren raken verstrikt in plastic puin, ze kunnen niet meer duiken, ze verhongeren, stikken of raken verzwakt. Verder wordt plastic dat langdurig drijft heel giftig, zegt ze. Problematisch, zeker wanneer mensen de plastic-etende beesten opvissen en opeten.
Hoe schadelijk specifiek het drijvende plastic in de GPGP is voor zeeleven, is onbekend
Holierhoek zegt dat het plastic dat in de GPGP belandt daar ‘persisteert’, en dat de plastic aanwas elk jaar toeneemt.
Klopt, het is ook nog niet helemaal duidelijk of het nu daadwerkelijk goed of slecht is. Het is een prima artikel om even door te lezen indien je dat nog niet gedaan hebt.quote:Op woensdag 14 mei 2025 19:49 schreef luxerobots het volgende:
[..]
Dat plastic in de oceanen slecht is, daar is vrijwel iedereen het wel mee eens. Het probleem is hoe het plastic uit het water gehaald moet worden.
[..]
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |