ToT | woensdag 7 mei 2025 @ 18:16 |
Geen idee of er al een topic over is, maar ik heb een smoke gun met stolp gekocht. Vandaag voor het eerst gebruikt, ik heb er hamburgers in gerookt. Het resultaat was me wat te subtiel, maar ik ben dan ook gewend om een dikke vuist hickory houtsnippers op de kolen van de barbecue te gooien; alle subtiliteit overboord! ![]() Terwijl ik de burgers aan het roken was, was ik ook sperzieboontjes aan het stomen. Blijkbaar is het rook wat onder de stolp uit kwam, daar in terecht gekomen, want die boontjes hadden juist een heel intense rooksmaak gekregen! ![]() Wie heeft er nog meer zo'n ding, en hebben jullie tips en recepten? ![]() ![]() | |
Mikeytt | woensdag 7 mei 2025 @ 18:21 |
Diverse soorten puree roken heel goed! Aardappelpuree, wortelpuree of doperwtenpuree. Gebruik daar dan appel of kersen rookhout voor. Die zijn het beste imo! Geen idee waarom, maar puree neemt het snel op! ![]() | |
Mikeytt | woensdag 7 mei 2025 @ 18:24 |
Baked beans ook trouwens. Die moet je het beste roken in rode wijn rooksnippers. ![]() ![]() | |
ToT | woensdag 7 mei 2025 @ 18:32 |
Is dat vlees er naast ook gerookt? Ook van een anti-gluten website af gevist he! ![]() | |
Mikeytt | woensdag 7 mei 2025 @ 18:33 |
Dat vlees geen idee. Heb zelf nog nooit vlees gerookt, dus daar weet ik weinig van af. Wel heel veel groentes, dus weet precies welke houtsoorten het beste zijn. | |
ToT | woensdag 7 mei 2025 @ 18:36 |
Bij deze gun werd ook peren- en appelboommot geleverd. Waar kun je dat voor gebruiken? Fruitige cocktails? | |
Mikeytt | woensdag 7 mei 2025 @ 18:40 |
appel hout kan je gebruiken voor puree o.b.v. aardappel. peer vind ik zelf minder, maar kun je eventueel gebruiken bij kaas | |
Gibson88 | woensdag 7 mei 2025 @ 19:30 |
Ik geloof dat deze smokers voor 'fancy' cocktails zijn, een Disaronno Sour bijv. | |
ToT | woensdag 7 mei 2025 @ 20:53 |
En voor whisky en rum, heb ik gezien. ![]() De meeste recepten voor cocktails zijn echter met veel ingrediënten die ik niet in huis heb en mij wat te duur zijn om zomaar ff te kopen. Misschien een keer hartje zomer of zo. Whisky wil ik sowieso wel een keer proberen hiermee. | |
Erosjuhhh | woensdag 7 mei 2025 @ 21:32 |
Hoelang heb je de burgers erin gehad? Vlees duurt wel ff, zeker een compacte burger. | |
ToT | woensdag 7 mei 2025 @ 21:34 |
Ik heb het 4x gesmoked en gewoon telkens langdurig laten intrekken, geen idee hoe lang, maar de 4x keer was sowieso vrij lang; we zijn in de tussentijd naar de kapper geweest terwijl het rook zat in te trekken. ![]() Misschien dat lang bakken in Croma de aroma's weer heeft los laten gaan of zo. | |
Erosjuhhh | woensdag 7 mei 2025 @ 22:02 |
Heb niet echt een idee hoe sterk die rook is helaas. Ter vergelijking, rookworst hangt een hele dag in een rookkast met zware rook. En op burgers mag zeker wel een hickory rooksmaak inderdaad, anders proef je het niet goed. Wellicht de burgers uit elkaar halen voor het roken en erna terug als burgers stampen? | |
ToT | woensdag 7 mei 2025 @ 22:08 |
Dit waren kant-en-klare van angus beef. Ja ik ben gewend om een vuist vol hickory houtsnippers op de kolen van m'n bbq te gooien en dan de zooi langzaam te laten garen met de koepel er op. Dit ware houtsnippers met een lichter aroma, en een beetje rook er overheen blazen is uiteraard veel minder intens dan een vuist vol snippers over kolen heen. Toch was rook-aroma van de sperziebonen wel heel duidelijk merkbaar. Veel meer experimenteren dus. ![]() Ik heb trouwens na het roken gemerkt dat de koepel precies op mijn grote stalen braadpan past. Het rook slaat duidelijk neer op het oppervlak waar de koepel op staat, dus de volgende keer ga ik rechtstreeks op de pan roken en kijken wat voor resultaat dat geeft! ![]() | |
Gripper | woensdag 7 mei 2025 @ 22:27 |
Ik heb ook een koudrook apparaat, maar heb ook al eens “lauw” gerookt in de kamado. Een zo klein mogelijk vuurtje maken, daar je rookhout op. En dan bij een temperatuur van hooguit 25-30 graden een stuk zalm roken. Ook verrassend lekker: pure chocolade roken! Verder doen bietjes en uien en knoflook het ook altijd wel goed met wat rook. | |
ToT | woensdag 7 mei 2025 @ 23:03 |
Kijk, thanks! ![]() Zo'n Kamado is me echt veel te fucking duur, maar je hebt ook allerlei cheap-ass kopietjes die misschien 75% van het resultaat zullen bieden. Zit ik ook wel eens over te denken. ![]() Ik hou niet van pure chocola, maar het is een poging waard, net als die groenten e.d. ![]() | |
ToT | donderdag 8 mei 2025 @ 16:42 |
Rundergoulashblokjes gebakken met teriyakisaus. Vooraf gerookt en ook tijdens het koken een paar keer rook onder de deksel gespoten. Ook hickory houtsnippers gebruikt deze keer i.p.v. het zakje onbekende houtsnippertjes wat er bij zat, en nu is het aroma al een stuk duidelijker merkbaar! ![]() | |
Erosjuhhh | donderdag 8 mei 2025 @ 17:03 |
Dat is progressie ![]() Bij kamado betaal je veelal voor het merk zelf. Er zijn inderdaad genoeg alternatieven die je een vrijwel gelijk resultaat geven bij de meeste bereidingen. Low en slow is leuk op de Kamado maar mijn ervaring is dat je grote stukken vlees vaak low en slow doet, maar niet passen in de Kamado (tenzij je een xxl variant haalt). Een smoker BBQ werk ik liever mee, groter, betaalbaarder en nog beter om mee te roken. ![]() Deze zijn er in allerlei formaten en prijsklasses. Maar het principe en de werking is overal hetzelfde. |