Raad eens wat een valmeer doet en hoe het werkt.quote:Op dinsdag 29 april 2025 12:31 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Windmolens werken juist averechts.
Je hebt zwaar roterend vermogen nodig.
Zoals kolen, kern en gas met zware generatoren.
Ja, maar dat werkt eigenlijk alleen goed met een grote voorspelbaarheid, als je zelf ook de opwekking kunt sturen. Je gaat er daar een heleboel van nodig hebben om een grote, variabele opwek tijdens een paar uur uit te kunnen smeren over een week. Wel een stuk beter dan accu's en Frankrijk heeft natuurlijk ook veel meer hoogteverschillen dan Nederland.quote:Op dinsdag 29 april 2025 12:28 schreef ACT-F het volgende:
[..]
Dankzij de vele valmeren die ze aangelegd hebben om de energie van traagschakelende kerncentrales op te vangen...
En wie waarschuwde al in 1979 hiervoor? Daar is die weer:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Plan_Lievense
De aanleiding hiervoor waren de initiatieven voor windmolens als alternatieve energievoorziening om niet afhankelijk te zijn van aardolie. De roep om onafhankelijkheid was mede ingegeven door de oliecrisissen van 1973 en 1979. Gaat de politiek nu eindelijk weer eens aan de slag hiermee of zijn we overmorgen alweer in slaap gesust?
Het idee achter een valmeer is juist dat het onvoorspelbare vraag en aanbod weet te absorberen. De capaciteit is sterk afhankelijk van de grootte. In theorie zou dit door een commerciële partij gedaan kunnen worden omdat ze verdienen aan de lage prijs bij inkoop van elektriciteit en verkoop wanneer het duur is:quote:Op dinsdag 29 april 2025 12:55 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Ja, maar dat werkt eigenlijk alleen goed met een grote voorspelbaarheid, als je zelf ook de opwekking kunt sturen. Je gaat er daar een heleboel van nodig hebben om een grote, variabele opwek tijdens een paar uur uit te kunnen smeren over een week. Wel een stuk beter dan accu's en Frankrijk heeft natuurlijk ook veel meer hoogteverschillen dan Nederland.
Ook zit je dan nog steeds met de lokaliteit, dan kom je toch weer op zelfstandige wijkcentrales en een nieuw HVDC netwerk terecht.
Ik dacht dat het een zeldzaam weerfenomeen was dat natuurlijk door klimaatverandering komt. Een soort klimaatstress voor het netwerk.quote:
Ja, dat weet ik. Ik had al eens uitgerekend dat we een paar biljoen Euro aan accu's nodig hebben alleen om het wisselende aanbod van zon en wind voor de huidige elektriciteitsproductie te stabiliseren. Hoe groot is het oppervlak aan stuwmeren dat we nodig hebben om dat zonder veel hoogteverschillen te bufferen, hoeveel turbines en pompen hebben we daar voor nodig en hoe duur gaat dat zijn? Zeker als we in 2050 alleen nog zon en wind gebruiken voor onze energieopwekking?quote:Op dinsdag 29 april 2025 14:38 schreef ACT-F het volgende:
[..]
Het idee achter een valmeer is juist dat het onvoorspelbare vraag en aanbod weet te absorberen. De capaciteit is sterk afhankelijk van de grootte. In theorie zou dit door een commerciële partij gedaan kunnen worden omdat ze verdienen aan de lage prijs bij inkoop van elektriciteit en verkoop wanneer het duur is:
https://www.delta21.nl/
Ja, tegenwoordig is alles de schuld van het klimaat (of buitenlanders). Maar in dit geval zijn het de dingen die we doen om de opwarming van het klimaat tegen te gaan.quote:Op dinsdag 29 april 2025 14:48 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Ik dacht dat het een zeldzaam weerfenomeen was dat natuurlijk door klimaatverandering komt. Een soort klimaatstress voor het netwerk.
quote:Landen zorgen er normaal gesproken voor dat ze een uitvallende centrale of verbinding met het buitenland kunnen opvangen met zogeheten FCR- en FCC-vermogen, ook wel draaiende reserve genoemd. Draaiende reserve moet je letterlijk nemen: het zijn fysiek draaiende, maar onbelaste generatoren die in minder dan tien seconden tijd direct kunnen inspringen. In Europa is dit gezamenlijk geregeld onder toezicht van ENTSO-E en in heel Europa is sprake van ongeveer 3 GW reserve. Dit vermogen is zogezegd onze directe regelruimte bij problemen. Je zou het ook kunnen zien als de marge waarbinnen het elektriciteitsnet stabiel blijft wanneer er zich een verstoring voordoet. Grote landen leveren een groter aandeel, kleine landen minder en dat is ook logisch.
In Spanje zou normaal gesproken bij importen enig FCR-vermogen voorhanden moeten zijn voor wanneer een verbinding met Frankrijk uitvalt terwijl die juist flink werd belast. Het lijkt erop dat er niet voldoende draaiende reserve aanwezig was in het Spaanse grensgebied met Frankrijk, zodat de klap van een plotseling uitvallende, zwaar belaste importverbinding (ordegrootte 1-2 GW getransporteerd vermogen) niet voldoende kon worden opgevangen. Deze onbalans aan de noordgrens raakte waarschijnlijk onbeheersbaar
Ook dat niet; dat is een mooie headline maar PV is niet de oorzaak.quote:Op dinsdag 29 april 2025 14:57 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Ja, tegenwoordig is alles de schuld van het klimaat (of buitenlanders). Maar in dit geval zijn het de dingen die we doen om de opwarming van het klimaat tegen te gaan.
Waarom niet gewoon water opwarmen? Dan hebben we er ook nog wat aan.quote:Op dinsdag 29 april 2025 14:53 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Ja, dat weet ik. Ik had al eens uitgerekend dat we een paar biljoen Euro aan accu's nodig hebben alleen om het wisselende aanbod van zon en wind voor de huidige elektriciteitsproductie te stabiliseren. Hoe groot is het oppervlak aan stuwmeren dat we nodig hebben om dat zonder veel hoogteverschillen te bufferen, hoeveel turbines en pompen hebben we daar voor nodig en hoe duur gaat dat zijn? Zeker als we in 2050 alleen nog zon en wind gebruiken voor onze energieopwekking?
En waar gaan we die elektriciteit dan produceren? Alleen via zonne- en windparken met een aansluiting naar het dichtstbijzijnde verdeelstation, of ook op alle daken bij de mensen thuis?
Het is maar hoe je het bekijkt. Te weinig grote generatoren die door inertie de frequentie stabiel houden of te veel zonne- en windenergie. Het komt allebei op hetzelfde neer.quote:Op dinsdag 29 april 2025 15:54 schreef xzaz het volgende:
[..]
Ook dat niet; dat is een mooie headline maar PV is niet de oorzaak.
Als reserve? Wat wil je er mee doen?quote:Op dinsdag 29 april 2025 15:55 schreef xzaz het volgende:
[..]
Waarom niet gewoon water opwarmen? Dan hebben we er ook nog wat aan.
Of voldoende FCR bijplaatsen bij PV.quote:Op dinsdag 29 april 2025 16:01 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Het is maar hoe je het bekijkt. Te weinig grote generatoren die door inertie de frequentie stabiel houden of te veel zonne- en windenergie. Het komt allebei op hetzelfde neer.
[..]
Als reserve? Wat wil je er mee doen?
Nee eigenlijk niet, vooral als pro rusland twitter drek diclose er mee komt.quote:
Die hebben meer FCR of FCCquote:Op dinsdag 29 april 2025 16:27 schreef Korenfok het volgende:
[..]
Nee eigenlijk niet, vooral als pro rusland twitter drek diclose er mee komt.
Want waarom zijn er niet grote uitvallen in andere landen met zonne energie... die hogere concentratie hebben
Dus temperatuursschommelingen, zonnepanelen wat nog meer door de kremlin trollen?
Ja, dat zijn meestal fossiele centrales en daar willen ze net van af.quote:Op dinsdag 29 april 2025 16:21 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Of voldoende FCR bijplaatsen bij PV.
Maar dat is vaak niet gecalculeerd in het kostenplaatje, en wie betaalt dan daarvoor?
Maar je kunt niet zonder.quote:Op dinsdag 29 april 2025 16:37 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Ja, dat zijn meestal fossiele centrales en daar willen ze net van af.
Op zich kun je dat zelfs met kerncentrales doen, als je 1 van de turbines vervangt door meerdere kleine en het niet erg vind om wat warmte weg te koelen. Minder efficiënt, maar die kun je ook gewoon inzetten voor de reguliere productie. En het hangt er natuurlijk ook van af hoe goed je de elektriciteit kunt routeren. Bij een zwak netwerk heb je meer kleintjes nodig.quote:Op dinsdag 29 april 2025 16:40 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Maar je kunt niet zonder.
Het zijn vaak kleine stations, waar een heel groot zwaar vliegwiel aan een generator is verbonden.
Met daaraan een sterke dieselmotor of aardgasmotor.
De generator werkt als motor, en drijft daardoor het vliegwiel aan.
De motor moet pijlsnel kunnen aanslaan om binnen 10sec groot vermogen te leveren bij problemen.
Maw normaliter heeft zo’n station geen uitstoot.
Klopt of de eerste pieken met enorme accupakketten.quote:Op dinsdag 29 april 2025 16:46 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Op zich kun je dat zelfs met kerncentrales doen, als je 1 van de turbines vervangt door meerdere kleine en het niet erg vind om wat warmte weg te koelen. Minder efficiënt, maar die kun je ook gewoon inzetten voor de reguliere productie. En het hangt er natuurlijk ook van af hoe goed je de elektriciteit kunt routeren. Bij een zwak netwerk heb je meer kleintjes nodig.
Het voorbeeld in de link is 50 vierkante kilometer met 34 GWh aan energieopslag. Het prijskaartje is vooral relevant voor de investeerder die er brood in ziet. Er is ook een filmpje waarin het uitgelegd wordt:quote:Op dinsdag 29 april 2025 14:53 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Ja, dat weet ik. Ik had al eens uitgerekend dat we een paar biljoen Euro aan accu's nodig hebben alleen om het wisselende aanbod van zon en wind voor de huidige elektriciteitsproductie te stabiliseren. Hoe groot is het oppervlak aan stuwmeren dat we nodig hebben om dat zonder veel hoogteverschillen te bufferen, hoeveel turbines en pompen hebben we daar voor nodig en hoe duur gaat dat zijn? Zeker als we in 2050 alleen nog zon en wind gebruiken voor onze energieopwekking?
En waar gaan we die elektriciteit dan produceren? Alleen via zonne- en windparken met een aansluiting naar het dichtstbijzijnde verdeelstation, of ook op alle daken bij de mensen thuis?
Het zeldzame weerfenomeen was dat er zon op de zonnepanelen scheen.quote:Op dinsdag 29 april 2025 14:48 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Ik dacht dat het een zeldzaam weerfenomeen was dat natuurlijk door klimaatverandering komt. Een soort klimaatstress voor het netwerk.
Als je ook de omzetverliezen meerekent en de kernbrandstof gaat recyclen, dan kom je een heel eind met kleinere turbines en heb je die recyclingfabriek snel genoeg terugverdiend. Dan kun je de hele energievoorziening kwijt in die 50 vierkante kilometer. Daar staat tegenover dat het bouwen van valmeren misschien ook een goed exportproduct is, zeker nu meer landen zich gaan realiseren dat ze daar mee aan de slag moeten.quote:Op dinsdag 29 april 2025 17:44 schreef ACT-F het volgende:
[..]
Het voorbeeld in de link is 50 vierkante kilometer met 34 GWh aan energieopslag. Het prijskaartje is vooral relevant voor de investeerder die er brood in ziet. Er is ook een filmpje waarin het uitgelegd wordt:
Bekijk deze YouTube-video
Als we volledig afhankelijk zijn van aanbodgestuurde energiebronnen dan is 34 GWh te weinig, want dat heb je in 2 à 3 uur doorheen bij weinig wind en zon met het huidige verbruik. Willen we volledig geëlektrificeerd zijn zonder gebruik van aardgas dan is je verbruik 5x hoger. Je hebt sowieso meer dan de 4 voorgestelde kerncentrales nodig voor de basislast. Dat wordt naast zonneparken een hoop valmeren in de Noordzee. Het wordt daar knap druk
Niet als reserve gewoon om energie weg te werkenquote:Op dinsdag 29 april 2025 16:01 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Het is maar hoe je het bekijkt. Te weinig grote generatoren die door inertie de frequentie stabiel houden of te veel zonne- en windenergie. Het komt allebei op hetzelfde neer.
[..]
Als reserve? Wat wil je er mee doen?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |