Een aantal hospices in de provincie groningen is op sterven na dood. Heeft uiteraard te maken met bevolkingsdichtheid en kleinschaligheid maar daarom niet minder triest.
quote:
Bestaansrecht van hospices in provincie Groningen staat onder druk. Onzekere toekomst vanwege ontoereikende financiering
Het bestaansrecht van de meeste hospices in de provincie Groningen staat onder druk. De toekomst is onzeker, omdat de financiering ontoereikend is. ,,Een hospice moet minimaal vier bedden hebben om kostendekkend te zijn”, weet Trijnko Pelgrim, voorzitter van hospice Sint Maartenhuis in Winschoten.
De hospices kunnen het hoofd financieel gezien nu nog net boven water houden. Maar als de vergoeding van de zorgverzekeraars niet wordt verhoogd en het ministerie van VWS het vaste bedrag niet naar boven toe wil aanpassen, komen veel van de zes hospices in de provincie Groningen in de problemen.
De provincie Groningen telt hospices in Stadskanaal, Leek, Appingedam, Hoogezand-Sappemeer, Groningen en Winschoten. Groningen heeft als enige voldoende bedden om kostendekkend te zijn, met de aantekening dat er meer vraag dan plaats is. Voor de andere hospices geldt dat ze niet aan die minimale grens van vier bedden komen.
Pelgrim en zijn collega voorzitters van de hospices hebben geregeld overleg en daarin wordt het financiële probleem telkens besproken. Adviesbureau Berenschot heeft recent uitgerekend dat de provincie Groningen ongeveer vijftien bedden tekort komt. Pelgrim herkent zich in het beeld van beddentekort. ,,Wij moeten ook vaak tegen mensen zeggen dat we vol zijn, helaas.”
Er moet meer geld voor worden uitgetrokken
Het Sint Maartenhuis heeft twee bedden en heeft daarmee het laagste aantal van de hospices in de provincie. Daarnaast zoekt het bestuur naar een nieuwe plek, omdat ze te horen heeft gekregen dat ze het huidig onderkomen moet verlaten. De zoektocht heeft tot dusver nog niets opgeleverd.
Pelgrim en zijn collega’s begrijpen niet waarom er niet meer geld wordt uitgetrokken voor het ‘exploiteren’ van een hospice. De overkoepelende landelijke organisatie is voortdurend in gesprek met het ministerie en de zorgverzekeraars om het probleem aan te kaarten en naar een oplossing te zoeken. Tot dusver heeft dat nog niet tot resultaat geleid.
,,Winstgevend hoeven we niet te zijn, als we maar quitte draaien”, zegt Pelgrim. ,,Een hospice als laatste plek in iemands leven, is relatief goedkoop als je deze afzet tegen een verpleeghuis of een ziekenhuis. Een verpleeghuis-opname kost dagelijks ongeveer 800 tot 1000 euro. Een ziekenhuis is nog duurder. Een hospice is dus een goedkoop alternatief.”
Mensen die hun laatste levensfase in een hospice doorbrengen om er uiteindelijk te sterven moeten een eigen bijdrage betalen. Voor het Sint Maartenhuis geldt dat deze tussen de 35 en 40 euro ligt per dag, weet Pelgrim. Als de persoon een aanvullende verzekering heeft wordt dit bedrag vergoedt door de zorgverzekeraar. Een hogere eigen bijdrage vragen lost het probleem niet op.
Hilde Westerhuis, netwerkcoördinator Palliatieve Zorg Groningen herkent het beeld dat Pelgrim en zijn collega’s schetsen. ,,Als er niets verandert in de financiering pakken zich donkere wolken samen boven veel hospices.”
Netwerkcoördinatoren herkennen pijnpunt
De netwerkcoördinatoren vinden dat hospices onderdeel moeten worden van het reguliere zorglandschap en dat de financiering daarmee gelijke tred houdt. Nu is een hospice veelal een particulier initiatief. ,,Maar een hospice is een cruciaal onderdeel van het zorglandschap. Daarover gaan ook de gesprekken met de zorgverzekeraar.” En dan gaat het dus over de financiering.
Aan het eind van dit jaar gaat de financiering op de schop, zo hebben de besturen van hospices te horen gekregen. Dat betekent in feite dat er een bezuiniging zit aan te komen, meent Pelgrim. ,,Hoe we dan het hoofd boven water moeten houden is de vraag.”
Aan die donkere wolk wil Westerhuis nog niet denken. Zij hoopt op een goede dialoog met de zorgverzekeraar. ,,We hopen het schip te kunnen keren, maar het is nu een pijnpunt.”
Kennelijk staan menswaardige laatste weken/maanden van terminale burgers niet hoog op het lijstje van hen die de zorgportemonnee beheren.
Eigenlijk erg triest als je ziet hoeveel geld er voor andere zaken uitgetrokken kan worden.
EDIT Kan een van de mods het woordje "voor" uit de TT halen, wilde eerst een andere zin typen. Thx.
[ Bericht 1% gewijzigd door quo_ op 22-04-2025 15:42:28 ]
Gezanik om een "bron" beschouw ik als een gebrek aan eigen algemene ontwikkeling.