quote:
Dodenherdenking op enkele plaatsen dag eerder om zondagsrust
DEN HAAG - Op meerdere plaatsen in het land wordt dit jaar op 3 mei stilgestaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, omdat 4 mei op een zondag valt. Onder meer in Staphorst, Genemuiden en Opheusden is de dodenherdenking een dag eerder om de christelijke zondagsrust te respecteren.
Beeld ter illustratie.
„Voor ons is de zondag geen optie”, laat een vrijwilliger van de Stichting Koningsdag en 4 en 5 mei Opheusden weten. Van de mensen die normaal gesproken bij de dodenherdenking in het Gelderse dorp aanwezig zijn, is zo’n 90 procent gelovig, schat hij in. „Als we die dit jaar op 4 mei zouden organiseren, zouden er geen mensen zijn. En we willen echt samen met de inwoners herdenken.”
Ook in Staphorst is de herdenking een dag vervroegd zodat zoveel mogelijk mensen kunnen meedoen, laat een woordvoerder van de organisatie weten. De herdenking in het Overijsselse dorp bestaat onder meer uit een stille tocht, een toespraak van de burgemeester, kransleggingen en twee minuten stilte.
Dodenherdenking „niet afhankelijk van de dag”
De organisatie achter de dodenherdenking in het Utrechtse dorp Elst meldde eerder dat het herdenken van doden „niet afhankelijk is van de dag van de week” en dat daar ook op zondag ruimte voor moet zijn. Toch heeft de organisatie besloten de herdenking op 3 mei te laten plaatsvinden, omdat veel inwoners van Elst grote waarde hechten aan de zondagsrust en een herdenking op die dag „zeer ongewenst” zouden vinden.
De gemeente Urk laat weten nog een besluit te moeten nemen over wanneer de dodenherdenking plaatsvindt. In 2014, de vorige keer dat 4 mei op een zondag viel, pleitten sommige inwoners van het vissersdorp ervoor om de herdenking niet te verplaatsen naar zaterdag. Dat gebeurde toen wel.
Regering kiest nationale dag
Plaatsen met een grote christelijke gemeenschap wijken vaker uit naar de zaterdag als 4 mei op een zondag valt. De Nationale Herdenking werd tussen 1946 en 1968 ook vaak naar 3 mei verschoven als 4 mei een zondag was. In 1968 besloot de regering dat deze herdenking altijd op 4 mei moest worden gehouden, ongeacht de dag van de week
https://www.telegraaf.nl/(...)erder-om-zondagsrustOmdat ik zelf volledig allergisch ben (geworden) voor elke vorm van religieus gedram pleit ik altijd voor onzichtbare geloofsbeleving. Geloven doe je maar echter je eigen voordeur of in het clubhuis maar val anderen er niet mee lastig.
Doorgaans heb je niet veel last van de refo's en de grefo's en ook steekpartijen in naam van deze heer komen eigenlijk niet voor maar op het gebied van de gedwongen zondagsrust blazen ze aan mooi partijtje mee als het gaat om religieuze dwingelandij.
Zo worden in veel normale landen de verkiezingen op een zondag gehouden maar wij zitten vast aan de doordeweekse woensdag om de CU en SGP stemmers tegmoet te komen.
En ook het instituut Dodenherdenking gaat weer eens voor de bijl. Deze serieuze en ingetogen plechtigheid moet opschuiven naar de stapavond, want gezopen wordt er op de biblebelt.
Volstrekt belachelijk en in strijd met het door de regering afgekondigde beleid.
Gezanik om een "bron" beschouw ik als een gebrek aan eigen algemene ontwikkeling.