quote:
Het duurt nog jaren voordat uitbreiding van overvol stroomnet te merken is
De capaciteit van het stroomnet wordt in de komende tien jaar verdubbeld. Dat moet de capaciteitsproblemen oplossen die nu bijvoorbeeld de bouw van nieuwe woningen tegenhouden. Maar het duurt nog wel een paar jaar voordat het effect van die uitbreiding merkbaar wordt.
Nederland is de afgelopen jaren in hoog tempo verduurzaamd. Op de daken van een derde van alle woningen liggen zonnepanelen. Daarnaast zijn er op verschillende plekken grote windmolenparken aangelegd.
Maar daardoor zit in heel Nederland het stroomnet vol. Het gevolg daarvan is dat bijvoorbeeld nieuwe woningen niet op het stroomnet aangesloten kunnen worden. Daardoor loopt de oplossing van de woningcrisis vertraging op.
"De energietransitie is met al die zonnepanelen en windparken eenzijdig ingezet", concludeert hoogleraar duurzame energie Ronald Huisman van de Erasmus Universiteit Rotterdam. "Er is daarbij te weinig gekeken naar andere effecten, zoals de gevolgen voor de capaciteit op het stroomnet."
Zo is er volgens de hoogleraar bij de plaatsing van zonnepanelen en aanleg van windparken onvoldoende nagedacht over energieopslag. Dat geldt ook voor het in balans brengen van de vraag en het aanbod. Huisman: "De eenzijdigheid waarmee de energietransitie is ingezet, verklaart deels waardoor we nu verrast zijn door capaciteitsproblemen op het stroomnet."
De uitbreiding van de capaciteit van het stroomnet komt nu op gang. Netbeheerder TenneT investeert tussen 2025 en 2035 naar verwachting een astronomisch bedrag van 111 miljard euro in het hoogspanningsnet.
Het ziet er naar uit dat een burgeroorlog een handje kan helpen, daar wordt al volop aan gewerkt ondertussenquote:Drukte op stroomnet verergert: aantal wachtende bedrijven in een jaar verdubbeld
De wachtlijsten voor een aansluiting op het overvolle stroomnet blijven alleen maar groeien. Het aantal bedrijven dat wacht op een aansluiting is in een jaar tijd bijna verdubbeld naar twaalfduizend. Het aantal gerealiseerde aansluitingen daalt juist.
Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Actieprogramma Netcongestie (LAN), in handen van NU.nl. Eigenlijk zouden de wachtrijcijfers vrijdag worden gepresenteerd, maar ze bleken voortijdig online gezet. Inmiddels zijn de cijfers weer offline gehaald.
"De wachtrij is een nieuwe werkelijkheid en de lengte van de wachtrij blijft toenemen, waardoor we in Nederland voor een grote opgave staan", constateert het rapport van het LAN.
Naast de twaalfduizend bedrijven die elektriciteit willen afnemen, zijn er ook nog meer dan achtduizend wachtenden die juist stroom willen terugleveren, bijvoorbeeld uit grote zonnedaken of -parken. Dat is een groei van 31 procent.
Uit de cijfers blijkt wat voor gigantische verbouwing nodig is om het Nederlandse stroomnet uit te breiden en de verduurzaming van woningen en bedrijven mogelijk te maken. Zo zijn er naar schatting 670 nieuwe hoog- en middenspanningsstations nodig. Vorig jaar werd op het hoogspanningsnet 1 nieuw station gerealiseerd. Wel zijn er op 71 plekken uitbreidingen van het hoogspanningsnet in aanbouw.
Twee weken geleden verscheen een rapport waarin ambtenaren waarschuwen voor een sterke stijging van de energiekosten door de miljardeninvesteringen in het stroomnet. Als het kabinet niet ingrijpt, betalen we in 2040 twee keer zo veel voor elektriciteit, omdat deze investeringen worden betaald via de energierekening
Dat is niet iets om blijer van te worden, of heb ik de verkeerde voor me?quote:Op woensdag 19 maart 2025 19:31 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Het ziet er naar uit dat een burgeroorlog een handje kan helpen, daar wordt al volop aan gewerkt ondertussen
Ik wordt er niet blij van om nog te moeten emigreren op hogere leeftijd, maar de geschiedenis en realiteitszin dwingen er ondertussen toe jammer genoegquote:Op donderdag 20 maart 2025 03:59 schreef yessie234 het volgende:
[..]
Dat is niet iets om blijer van te worden, of heb ik de verkeerde voor me?
Blackouts zijn op zich een goede stimulans om een thuisbatterij aan te gaan schaffen.quote:Netbeheerders bereiden zich voor op rampscenario: 200.000 huizen zonder stroom
Netbeheerders zien het risico op stroomstoringen door overbelasting van het elektriciteitsnet de komende jaren toenemen. In de provincie Utrecht is al een "donker scenario" in kaart gebracht, waarbij 200.000 huishoudens zonder stroom komen te zitten. Ook in Noord-Holland rinkelen alarmbellen.
Nederlanders stappen zo snel over op elektrische auto's en warmtepompen, dat het stroomnet op steeds meer plekken tegen de grenzen aanloopt. Duizenden bedrijven staan daarom inmiddels op een wachtlijst. Netbeheerders zien op sommige plekken dat er toch nog problemen kunnen ontstaan door de snelle ontwikkelingen bij huishoudens.
De zorgen kwamen eind vorig jaar ter sprake in een besloten informatiebijeenkomst voor Utrechtse raads- en statenleden. Warmold ten Zijthoff, regiodirecteur van netbeheerder Stedin, verwees in de bijeenkomst naar het EO-programma Black-out. Daarin werd geschetst wat er zou gebeuren als de stroom drie dagen uitvalt door een cyberaanval.
En zelf bouwen is beter.quote:Op woensdag 26 maart 2025 17:30 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Blackouts zijn op zich een goede stimulans om een thuisbatterij aan te gaan schaffen.
Alleen aan te raden als je echt weet wat je doet, als je je huis niet af wilt branden.quote:Op woensdag 26 maart 2025 18:04 schreef suijkerbuijk het volgende:
[..]
En zelf bouwen is beter.
https://diysolarforum.com/
Ja, dat is het probleem. De vrije markt en de zelfredzame burger, die niets opheeft met regeltjes en wetten, versus de klimaatalarmist die het geen probleem vind om hun leven daarvoor helemaal anders in te richten.quote:
Mensen met een dynamisch contract en/of panelen zullen er wel beter op letten wanneer ze de grootverbruikers aanzetten, zoals wasmachines en afwasmachines.quote:Overheid roept op voortaan vanaf namiddag zo min mogelijk stroom te verbruiken
De Rijksoverheid roept huishoudens op tussen 16.00 en 21.00 uur zo min mogelijk stroom te verbruiken. Wie dan een wasje wil aanzetten, de vaatwasser wil inruimen of de elektrische auto wil opladen, doet er goed aan voor een ander tijdstip te kiezen.
Dit moet het propvolle elektriciteitsnet in Nederland ontlasten. Als mensen thuiskomen van school of werk, schiet het stroomverbruik vaak omhoog. Daardoor is het op die momenten extra druk op het net en dat leidt steeds vaker tot problemen.
Zo moeten steeds meer bedrijven wachten als ze een nieuwe stroomaansluiting willen en kunnen sommige nieuwe woonwijken pas na een bepaalde tijd worden aangesloten op het elektriciteitsnet. De verwachting is dat dit probleem de komende jaren groter wordt.
Problemen op stroomnet houden jaren aan
Netbeheerders investeren momenteel miljarden in de uitbreiding van het stroomnet. Maar het gaat naar verwachting jaren duren tot er voldoende extra kabels en transformatorhuisjes zijn aangelegd. Tot die tijd zijn andere maatregelen noodzakelijk.
De overheid vergeet alleen dat voor 16.00u veruit de meeste mensen aan/op het werk zijn.quote:Op maandag 28 april 2025 12:40 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Mensen met een dynamisch contract en/of panelen zullen er wel beter op letten wanneer ze de grootverbruikers aanzetten, zoals wasmachines en afwasmachines.
Voor zover ik weet zit er de laatste ongeveer twintig jaar op elke wasmachine en vaatwas een tijdfunctie. De deur van de vaatwas kan je zonder problemen wel een week dicht laten zonder dat het vies wordt en de was gaat ook niet stinken als het nog een uurtje (of twee) vochtig in de machine ligt te wachten tot je thuis bent. Auto laden kan je in de loop van de nacht doen. Blijft alleen koken en verwarmen over wat redelijk tijdgebonden is. Hoewel je bij dat laatste ook de dure uurtjes redelijk kunt vermijden door iets eerder te starten met verwarmen.quote:Op maandag 28 april 2025 13:10 schreef StateOfMind het volgende:
[..]
De overheid vergeet alleen dat voor 16.00u veruit de meeste mensen aan/op het werk zijn.
En na 21.00u heb je nog een uurtje of 2 voor jezelf, omdat de volgende ochtend de wekker weer vroeg gaat.
Weer goed doordacht.
En ik verbruik juist bewust meer stroom vanwege de terugleverboete
En dan, die natte zooi moet je niet te lang in de machine laten zitten.quote:Op maandag 28 april 2025 15:07 schreef 215 het volgende:
[..]
Voor zover ik weet zit er de laatste ongeveer twintig jaar op elke wasmachine en vaatwas een tijdfunctie. De deur van de vaatwas kan je zonder problemen wel een week dicht laten zonder dat het vies wordt en de was gaat ook niet stinken als het nog een uurtje (of twee) vochtig in de machine ligt te wachten tot je thuis bent. Auto laden kan je in de loop van de nacht doen. Blijft alleen koken en verwarmen over wat redelijk tijdgebonden is. Hoewel je bij dat laatste ook de dure uurtjes redelijk kunt vermijden door iets eerder te starten met verwarmen.
Ga er maar rustig van uit dat binnen een paar jaar dynamisch contract de norm gaat worden.
Je was is na het wassen helemaal schoon en is vochtig van schoon water. Een wasbeurt is al meer dan drie uur dus een paar uur extra nat zal het wel overleven, het drogen in een vochtige periode kan ook een halve of zelfs hele dag duren. Het gaat echt niet zomaar stinken binnen een paar uur.quote:Op maandag 28 april 2025 16:12 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
En dan, die natte zooi moet je niet te lang in de machine laten zitten.
Overigens ook panelen hier en dus gaan die dingen gewoon aan.
Gast, als je er niets over weet, zeg dan gewoon niksquote:Op maandag 28 april 2025 13:44 schreef Alarmonoff het volgende:
Overvoltage kan je voorkomen door de grijze dynamo's minder te laten werken, ze sturen gewoon aan op dat individuen het probleem zelf oplossen.
Het probleem is toch overvoltage door meer aanbod dan vraag?quote:Op maandag 28 april 2025 17:14 schreef TigerXtrm het volgende:
[..]
Gast, als je er niets over weet, zeg dan gewoon niks
Dan nog is het probleem niet zo simpel.quote:Op maandag 28 april 2025 17:50 schreef Alarmonoff het volgende:
[..]
Het probleem is toch overvoltage door meer aanbod dan vraag?
Blijkbaar gaat het daar nu niet over
PvdA die het probleem weer eens bij de burger legt, ipv de grootgebruikers aan te willen pakken.quote:
Aanbodgestuurd, dus piekstromen op al de verkeerde momenten.quote:Op maandag 28 april 2025 17:50 schreef Alarmonoff het volgende:
[..]
Het probleem is toch overvoltage door meer aanbod dan vraag?
Blijkbaar gaat het daar nu niet over
Het probleem is best simpel hoorquote:Op maandag 28 april 2025 18:34 schreef TigerXtrm het volgende:
[..]
Dan nog is het probleem niet zo simpel.
Want je bent zo boos op de overheid, de maatschappij en waarschijnlijk ook nog op de rest van de wereld dat je leven geheel in het teken staat van bewust zo lastig mogelijk doen. Dat is nog eens genieten van het leven, jammer voor je dat je niet in Spanje zat, dan hat je nog veel meer kunnen genieten...quote:Op dinsdag 29 april 2025 10:51 schreef DjVero het volgende:
Vanavond tussen deze tijdstippen de vaatwasser, airco, wasmachine en nog wat kleinere energieslurpers maar eens aanslingeren dan, zo roll ik!
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |