quote:
Hij zet alle spaarcenten opzij voor zijn droom, maar dartstalent Seppe Van Overbeke gooide zich ei zo na kapot: “Niet iedereen is Luke Littler...”
Seppe Van Overbeke is zot van darts, maar ‘The Starwalker’ verloor liefst 26 wedstrijden op rij op de Development Tour, de competitie voor darters tussen 16 en 24 jaar. Onze 20-jarige landgenoot doorbrak die negatieve spiraal onlangs, vooraleer hij een negatief record neerzette. Hoog tijd voor een gesprek over het verhaal achter de naakte feiten. “Mensen weten niet wat er schuilt achter mijn mindere gemiddeldes en slechte uitslagen”, klinkt het.
Dit weekend staat een nieuwe manche van de Winmau Development Tour op het programma in het Engelse Leicester. Zo zijn er vijf weekends met 24 toernooien doorheen het jaar. Op het einde is er een ranking op basis van prijzengeld. De beste twee krijgen een tourkaart voor het profcircuit en kwalificeren zich zelfs voor televisietoernooien als het WK en de Grand Slam of Darts. Grote kleppers als Wessel Nijman, Gian van Veen én Luke Littler braken er recent door, net als Dimitri Van den Bergh in het verleden.
Ook nu wagen Belgen er hun kans tussen de toptalenten in Engeland. Normaal gezien zou Seppe Van Overbeke dit weekend opnieuw aantreden, maar onze landgenoot moest in extremis passen. Een voorbeeld van hoe het niet zo simpel is om de dartstop te halen. “Ik werk in kledingwinkel America Today en werd deze week opgeroepen om iemand te vervangen. Het is jammer, maar eigenlijk komt het nog best goed uit”, aldus Van Overbeke aan de telefoon.
“Mezelf kapotgegooid”
Een ietwat opmerkelijke uitspraak, maar Seppe heeft er dan ook een moeilijke periode opzitten. Hij bouwt aan de weg terug.
“Vorig jaar in januari kreeg ik van de dokter te horen dat ik al een tijdje met een blessure kampte. Een tenniselleboog speelde me parten. Ik was veranderd van pijlen, naar een set van 21 gram. Daardoor moest ik mijn worp wat forceren. Ik moest echt te hard doorgooien. Onbewust gooide ik mijn elleboog kapot. Ik heb maar twee weekends meegespeeld vorig jaar. Het was nutteloos om elke keer af te reizen als ik met moeite nog gemiddeldes van 50 kon halen. Ik besloot te rusten en eigenlijk gooi ik pas sinds oktober weer pijnvrij. Soms hoor ik wel nog gekraak in mijn elleboog van het vocht dat er nog zit, maar daar heb ik geen last van.”
Vandaar dus dat Van Overbeke het moeilijk had op de Development Tour om resultaten uit de brand te slepen. Liefst 26 keer op rij verloor hij in de eerste ronde, vorige maand bij poging 27 was het eindelijk nog eens raak. Het negatieve record evenaarde onze landgenoot daardoor net niet en nu is hij aan de betere hand.
“Ik ben altijd positief gebleven. Ook al lukt het niet op training of merk je tijdens de opwarming al dat het niet jouw dag gaat worden, ik probeerde er altijd in te geloven. Opgeven staat niet in mijn woordenboek. Ik wist ook waar het aan lag, dus dan leg je je daarbij neer. Ik beet door in de wetenschap dat ik er beter zou uitkomen. Nu gooi ik met Scope darts van Target. Een iets dikkere barrel van 24 gram en ik moet zeggen, het niveau gaat snel de hoogte in. Ik gooi terug consistent die 70+ gemiddeldes en piek soms al eens naar de 85. Ik zit wel nog in die wenfase, dus vandaar dat het geen drama is om net nu een weekend te moeten skippen in Engeland. In mei wil ik er dan echt staan met mijn nieuwe pijlen, met vertrouwen.”
Hoog niveau
Elke keer de oversteek maken van België naar Engeland, het is niet goedkoop. Zijn al die weekends dan geen financiële uppercut voor zo’n jonge knaap?
“Nee, ik zag het echt als een leerschool. In 2023 gooide ik de allereerste keer een evenement op de Development Tour. Puur om me eens te meten met toppers internationaal. Op lokale toernooien in West -en Oost-Vlaanderen gooi je vaak tegen dezelfde spelers en het niveauverschil is gewoon enorm. Alleen in Engeland kan je echt bijleren. Daar gooien gastjes van 16 jaar al beter dan de heren met gemiddeldes van tussen de 80 en 90. Zelfs 0-4 verliezen van een Dylan Slevin (tegenstander van Dimitri Van den Bergh op het afgelopen WK, red.) is leerrijk.”
“Ook in de zaal spelen is een totaal andere beleving”, zegt de 20-jarige uit het West-Vlaamse Moorslede. “Het is muisstil. Ongelooflijk. Je kan er een naald horen vallen. De stress die er ook bij komt kijken, is niet te onderschatten. Die ervaringen kan ik nu dus meenemen voor de komende toernooien. Ik heb mezelf als het ware kunnen klaarstomen voor het echte werk.”
Van vader op zoon
Van Moorslede schopte ‘The Starwalker’ het dus al tot in Engeland. Zoals vele Belgen startte hij met lokale toernooitjes te gooien rond de kerktoren toen darts begon te boomen in de coronaperiode. Het talent, dat heeft hij van zijn vader Peter.
“Ik ben tussen 1989 en 1993 vier keer op rij kampioen geworden van de lokale caféclub in Sint Laureins en ik heb ook nog wel wat bekers van andere lokale toernooien in de kast staan thuis”, zegt papa Van Overbeke. “Pas in corona heb ik via mijn zoon de liefde voor de pijlen teruggevonden. Seppe begon interesse te krijgen in het spelletje en hij wist wel van mijn verleden in darts. We begonnen samen te gooien, mijn passie kwam terug en straalde over naar hem. Seppe vond wel snel zijn routine in de arm om steeds dezelfde werpbeweging te herhalen. Bovendien rekent hij enorm goed. Zelfs als hij mist, weet hij waar de volgende pijl naartoe moet.”
Het begon voor de 20-jarige West-Vlaming pas echt twee jaar geleden, op het Belgisch kampioenschap. “Ik ben toen als 33ste geëindigd”, klinkt het. “Toen heb ik een klik gemaakt om intensief toernooien te beginnen spelen. Decla en CLABET hadden me aan het werk gezien en klopten aan om me te sponsoren. Vanaf dan is het begonnen.”
Sparen en kosten delen
Van Overbeke voelt de steun van zijn ouders, maar simpel is het niet om zijn dartsdroom na te jagen. Hij staat er alleen voor om te reizen en ook qua financiering krijgt hij geen cadeaus.
“Mijn ouders kunnen zich door het werk niet vrijmaken om mee te gaan naar Engeland, ze zijn wel begaan met hoe ik het doe. En eigenlijk is het ook geen probleem dat ze niet mee kunnen, want er mag toch maar één iemand per speler mee in de zaal. Gelukkig komen de Belgen goed overeen en reis ik dus vaak samen met spelers als Lennert Faes of Arjen Degryse. We delen dan ook de kosten, wat het voor ons allen gemakkelijker maakt. Soms is dat met de auto en boot naar Milton Keynes. Naar Wigan ga ik in september met het vliegtuig. Om uit de kosten te geraken spaar ik al mijn prijzengeld op lokale toernooien en ik organiseer ook jaarlijks mijn eigen darttoernooi om met die opbrengst naar de Development Tour te kunnen.”
In Engeland spelen, daar slaagde hij al in. Maar van wat droomt ‘The Starwalker’ nog als darter en wat zijn de volgende stappen in zijn nog jonge carrière?
“Het doel is om in augustus de European Tour qualifier in Antwerpen mee te doen. Nu mijn tenniselleboog me niet langer in de weg staat, wil ik ook ponden pakken op de Development Tour. De laatste 32 of laatste 16 eens halen, zou super zijn (in een deelnemersveld van zo’n 400 darters, red.). En wie weet haal ik dan ooit het jeugdwereldkampioenschap. Maar alles op zijn tijd, daar heb ik nog vier jaar de kans voor. We zijn niet allemaal Luke Littler of de nieuwe Lex Paeshuyse. Zij zijn een klasse apart. Ik vergelijk me liever met mijn idool James Wade. Hij blijft kalm en is ook na wat mindere jaren terug boven water gekomen met een finale op de UK Open en een halve finale op de Belgian Darts Open dit jaar.”
![z0RsqXw.png]()
Wat bezielt zulke mensen.