1. Zweden 3.5
Zweden gaat normaliter vertegenwoordigd worden door oud-winnaar Mans Zelmerlöw met het nummer
Revolution. Zweden doet het traditioneel goed bij de jury’s, en deze inzending tikt eigenlijk alle boxen af in het bovengenoemde lijstje elementen die op prijs worden gesteld door de vakjury. Het is in feite het B-kantje van
Heroes, of het tweede ingezonden nummer naar de selectiecommissie naast die plaat in 2015. Vergezeld van een mooie act gaat dit ongetwijfeld zeer hoog scoren bij de jurystemming.
Mans houdt van sauna's.
Bij het publiek heeft Zweden het moeilijker.
Heroes won in 2015 weliswaar, maar was bij het publiek maar 3e, achter Italië en Rusland. En sinds 2016 heeft Zweden in ruim 300 stemrondes welgeteld 4 keer de 12 punten van een (buur)land gekregen bij de televoting. De laatste keer was voor John Lundvik in 2019. Dat hoeft geen probleem zijn, zo bewees Loreen in 2023. Maar
Revolution is ondanks de titel kwalitatief niet echt revolutionair. Door de uitvoerende en de act gaat dit zeker zijn punten pakken. Maar het is een SONGfestival, en juist de song zelf is redelijk doorsnee. Er is eigenlijk geen enkele reden te bedenken waarom dit meer dan een week na het ESF nog iets bijzonders zou doen in de hitlijsten of noemenswaardige airplay zou krijgen in de West-Europese landen. Als er iets opduikt dat zowel televoters als jury zou kunnen overtuigen, dan duwt dat dit nummer direct uit de favorietenrol. Dat alternatief is echter nog niet opgedoken, daarmee is de favoriet momenteel de potentiële kampioen van de armoede in een zwak deelnemersveld. Met nog meerdere landen te gaan is de kans echter groot dat daar nog wel tenminste één sterk nummer tussen zit.
De EBU zou Zweden als winnaar, ondanks het feit dat de organisatie op belangrijke posten is gevuld met Zweden (en Britse marionetten), die enige corruptie ook niet schuwen, wellicht niet ideaal vinden, omdat het de 4e keer zou zijn in 13 edities en dat niet echt inspirerend is voor andere landen. Maar mocht er zich geen goede West-Europese tegenstander aandienen en een overwinning dreigen van Israël, dan is dit natuurlijk een ideaal alternatief. En er is in die kringen ook geen beter gastland denkbaar dan Zweden.
2. Frankrijk 7.6
Als het puur om de EBU gaat, zou de titel nog zonder een show zo aan Frankrijk gegeven kunnen worden. De 70e editie aan de voet van de Eiffeltoren, in een groot en rijk land, met daarmee de garantie van miljoenen extra kijkcijfers. In het EBU HQ zouden de plafonds de komende jaren niet meer gewit hoeven te worden, zeg maar.
En een overwinning zou Frankrijk ook toekomen. Ze doen na een mindere periode enorm hun best om goede inzendingen naar het ESF te sturen, en om zo eens te winnen. De vorige keer dateert van 1977, en sindsdien zijn ze tot op 0 punten van de winst gekomen, maar het was meermaals 2e of een andere mooi niet-winnende uitslag.
![GkgDsNTXMAAinLv?format=jpg&name=medium]()
Het lied wordt gezongen door de zangeres Louane. En het wordt gepresenteerd na de officiële deadline, op 15 maart in een vol Stade de France tijdens de rust van een rugbywedstrijd. Dat suggereert in elk geval dat de Franse delegatie er vertrouwen in heeft. Je gaat je liedje toch niet zo presenteren als het een vrije imitatie van
Kleine Kokette Katinka is.
Het zou een moderne ballad over haar moeder moeten worden. En op papier lijkt dit de ideale uitdager voor Zweden op dit ESF. Voor een leuke televotingscore moet ze nog wel even werken aan een iets toegankelijkere uitstraling dan op de foto.
3. Finland 9.6
Erika Vikman met
Ich Komme doet mee namens Finland. Vorige week stond dit nog even eerste bij de bookmakers, maar de weg naar een realistischere positie is ingezet. Dit wordt onterecht vergeleken met Käärijä, maar met een minder liedje, een agressieve uitstraling, een gebrek aan melodie en een weinig gezinsvriendelijk totaalpakket, is er eigenlijk weinig wat zowel aan jury- als televoterkant aansprekend genoeg zou moeten zijn om dit maar enigszins in de buurt van de benodigde 500 punten van de winst te laten komen. Top 10 is normaliter het maximaal haalbare.
4. Estland 14
Estland wordt vertegenwoordigd door
enfant terrible Tommy Cash. Een dankbaar onderwerp voor luie journalisten, dus hij zal al redelijk gekend zijn bij aanvang van de show. Zijn liedje over koffie neemt Italianen op de hak van de laars, en doet ook mee in de Joost/Käärijä/Baby Lasagna-race voor een mooie score bij de televoting.
Daarvoor is
Espresso Machiato als liedje eigenlijk te zwak. Melodieus, als act en als schoppen naar het gezag heeft dit wel meer potentieel dan Finland. Vooral ook omdat dit nog wel enig hype-potentieel heeft, en kan pieken op het moment suprème. Daar is dan wel echt een zeer goede act voor nodig, om te verbloemen dat je eigenlijk naar niets luistert. Het probleem is alleen dat een juryscore van boven de 100 moeilijk gaat worden, En dan kom je dus nooit in de buurt van de 500 die nodig zijn voor de overwinning. Top 5 is op een gekke dag niet uit te sluiten, evenals een totale flop en eindklassering in de achterhoede.
5. Tsjechië 27
Adonxs heeft zijn inzending al eens laten horen bij de Maltese voorronde. Dat maakte het lastig inschatten hoe de echte versie wordt, maar het is wel iets met potentieel. De voorlopige quotering is dan ook niet gek. Op papier ligt Tsjechië nog wel in het grensgebied van landen die de EBU zou gedogen als winnaar, maar het ESF leeft in Tsjechië voor geen meter. Dat heeft altijd voor slechte startposities gezorgd, dus waarschijnlijk kan de EBU alleen over haar eigen schaduw heenstappen als dit echt een potentieel winnend lied is en een ESF in het charmante Praag mogelijk is.