Je zou je kapot moeten schamen als land als 25% van je jonge artsen burn out klachten hebben. En hier bezuinigt het kabinet ook nog eens op.... standaard 6 uur per week overwerk, gemiddeld! Dus een groot deel zit hier nog een stuk boven.quote:Burn-outs en overwerk: jonge artsen slaan opnieuw alarm
De arbeidsomstandigheden van jonge artsen zijn de afgelopen tien jaar nauwelijks verbeterd. Dat concludeert beroepsvereniging De Jonge Specialist uit een enquête die werd ingevuld door ongeveer 2000 basisartsen en artsen in opleiding tot specialist. De vereniging roept zorginstellingen, opleiders en beleidsmakers op tot actie.
De beroepsvereniging voert elke twee jaar een dergelijke enquête uit en elke keer komen dezelfde pijnpunten naar voren: burn-outklachten, veel overwerk en ongewenst gedrag. Ditmaal is dat niet anders.
Jonge artsen werken gemiddeld zes uur per week over en het merendeel ontvangt daarvoor geen compensatie. Verder had een op de drie respondenten het afgelopen jaar te maken met ongewenst gedrag door patiënten, bezoekers, collega's of leidinggevenden. Een op de vier kampt met burn-outklachten.
Afhankelijkheidspositie
Uit de enquête blijkt weliswaar dat bijna alle jonge artsen (96 procent) trots zijn op hun vak, maar een aanzienlijk deel zou vanwege de werkomstandigheden niet opnieuw voor dezelfde studie kiezen. Bovendien hebben artsen in opleiding een kwetsbare positie, zegt voorzitter Kirsten Dabekaussen van De Jonge Specialist.
"We hebben een afhankelijkheidspositie. Mensen zijn huiverig om zich uit spreken over bijvoorbeeld de werkdruk", zegt Dabekaussen. "Ze denken: 'Ik kan wel klagen maar misschien raak ik mijn plek dan kwijt. Voor mij zijn er tien anderen'."
'Bedreiging voor zorgkwaliteit'
Ondanks de aandacht die er de afgelopen jaren is geweest voor de arbeidsomstandigheden van jonge artsen, zijn oplossingen vooralsnog uitgebleven. Dat bedreigt volgens De Jonge Specialist niet alleen hun eigen welzijn, maar ook de continuïteit en kwaliteit van de zorg. Actie is daarom nodig, zegt de beroepsvereniging.
"Structurele verbeteringen blijven noodzakelijk, zoals naleving van de cao en Arbeidstijdenwet, correcte registratie en compensatie van overuren, minder administratieve lasten en een cultuuromslag waarin werken binnen de afgesproken uren de norm wordt", zegt Dabekaussen. "Opleiders en werkgevers hebben de verantwoordelijkheid om jonge artsen actief te ondersteunen bij het bespreekbaar maken van knelpunten."
En dan klagen wanneer niemand meer arts wil worden en we een groter tekort hebben dan ooit eerder...quote:Op maandag 17 februari 2025 17:58 schreef Jahr00n het volgende:
Wat een stel zwakken. Je weet van te voren waar je voor kiest en je krijgt daar een belachelijk salaris voor.
quote:Een Arts in Nederland verdient gemiddeld ¤ 5.610 bruto per maand. Salarissen variëren van ¤ 4.770 (laag) tot ¤ 6.455 (hoog)
Juist nadelig.quote:Op maandag 17 februari 2025 18:02 schreef Dven het volgende:
Lekker boeiend, trekken gewoon een nieuw blik artsen uit Aleppo open.
Geen idee waar jouw informatie vandaan komt maar een arts verdient in de regel wel wat meer dan dat. Maar nee, je wordt geen arts om stinkend rijk te worden.quote:Op maandag 17 februari 2025 18:00 schreef Mikeytt het volgende:
[..]
En dan klagen wanneer niemand meer arts wil worden en we een groter tekort hebben dan ooit eerder...
En dat salaris valt reuze mee.
[..]
Wat een onzin.quote:Op maandag 17 februari 2025 17:58 schreef Jahr00n het volgende:
Wat een stel zwakken. Je weet van te voren waar je voor kiest en je krijgt daar een belachelijk salaris voor.
Zie dat het nog steeds dalende isquote:Op maandag 17 februari 2025 19:04 schreef Nexum het volgende:
Is de instroom bij geneeskunde zo gekrompen dan? Ik dacht dat het nog een relatief populaire studie was
Maar het gaat an sich niet per se om de belangstelling. Er zijn steeds minder opleidingsplekken vanwege bezuinigingen.quote:https://www.medischcontac(...)-faculteiten-gedaald
Voor het derde jaar op rij willen minder aankomend studenten geneeskunde studeren. Voor de decentrale selectie voor aankomend collegejaar meldden zich 9705 kandidaten bij Studielink; bijna 400 minder dan vorig jaar. Dat blijkt uit een rondgang van Medisch Contact langs de acht geneeskundefaculteiten.
Bezuinigen op artsenopleidingenquote:Op maandag 17 februari 2025 19:14 schreef Mikeytt het volgende:
[..]
Zie dat het nog steeds dalende is
[..]
Maar het gaat an sich niet per se om de belangstelling. Er zijn steeds minder opleidingsplekken vanwege bezuinigingen.
Hmm, bijzonder zeg. De hoogopgeleide Syriër. Nou, dan heeft Nederland het zeker heel toevallig net slecht getroffen. Het overgrote merendeel van Syriërs hier is laagopgeleid en bijna de helft is na tien jaar nog zonder werk.quote:Op maandag 17 februari 2025 18:10 schreef Mikeytt het volgende:
[..]
Juist nadelig.
In Duitsland is 1 op de 172 Syriërs arts t.o.v. 1 op de 200 Duitsers.
Zijn dus per hoofd vaker arts, en juist deze hoogopgeleide Syriërs lijken vaker te overwegen om terug te gaan naar Syrië na de val van het regime.
Of lid moeten worden van de vakbond van foute huisartsen.quote:Op maandag 17 februari 2025 19:56 schreef Enchanter het volgende:
Hadden ze maar een vak moeten leren.
Dit lijkt iets aan te tonen maar dat doet het denk ik niet.quote:Op maandag 17 februari 2025 18:10 schreef Mikeytt het volgende:
Juist nadelig.
In Duitsland is 1 op de 172 Syriërs arts t.o.v. 1 op de 200 Duitsers.
Terwijl ze in verhouding ook veel vaker het land verlaten hebben dan zij die dat niet kunnen betalen.quote:Op maandag 17 februari 2025 18:10 schreef Mikeytt het volgende:
en juist deze hoogopgeleide Syriërs lijken vaker te overwegen om terug te gaan naar Syrië na de val van het regime.
Uit de dikke duim.quote:Op maandag 17 februari 2025 18:11 schreef Dven het volgende:
[..]
Geen idee waar jouw informatie vandaan komt maar een arts verdient in de regel wel wat meer dan dat. Maar nee, je wordt geen arts om stinkend rijk te worden.
Mwuah, weten en daadwerkelijk ondervinden zijn vaak 2 verschillende zaken Jason.quote:Op maandag 17 februari 2025 17:58 schreef Jahr00n het volgende:
Wat een stel zwakken. Je weet van te voren waar je voor kiest en je krijgt daar een belachelijk salaris voor.
Met nachtelijke toeslagen kom je als arts op een heerlijk salaris terecht. Maar het is wel aanpoten en grote verantwoordelijkheid. Maar het hoeft niet he?quote:Op maandag 17 februari 2025 18:00 schreef Mikeytt het volgende:
[..]
En dan klagen wanneer niemand meer arts wil worden en we een groter tekort hebben dan ooit eerder...
En dat salaris valt reuze mee.
[..]
In principe is het te laat zodra ze het ondervinden, want dan zitten ze al in de gouden kooiquote:Op maandag 17 februari 2025 22:41 schreef BansheeBoy het volgende:
[..]
Mwuah, weten en daadwerkelijk ondervinden zijn vaak 2 verschillende zaken Jason.²
Als je 18 bent weet je echt niet waar je aan begint. Je bent dan 24-26 als je klaar bent met geneeskunde en daadna moet je specialisatie nog beginnen. Dan ben je ergens rond je 30-34e klaar met alles. In de tussentijd werk 48u per week (38u betaald, 10u onbetaald in kader 'opleiding'). Daar komen de diensturen nog bovenop.quote:Op maandag 17 februari 2025 17:58 schreef Jahr00n het volgende:
Wat een stel zwakken. Je weet van te voren waar je voor kiest en je krijgt daar een belachelijk salaris voor.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |