Ik heb laatst de barista bio van Levelt getest, ik vind het een aanrader. Heb jij misschien ook aanraders voor me?quote:Op donderdag 6 februari 2025 11:17 schreef Gripper het volgende:
Na het eten kun je rustig een wat stevige donker gebrande koffie drinken, met tonen van chcolade en caramel enzo. Vraag bijvoorbeeld bij een Simon Levelt of Kaldi naar hun espresso brandingen.
Bij Simon zou je dan bijv voor de Corleone of Barista branding kunnen gaan.
Bij een goede winkel zullen ze ook vragen of je m als espresso of als gewone koffie wilt zetten
En dan ook nog de maalgraad en temperatuur van het water. De ene maakt goede koffie met bepaalde bonen en de ander niet te drinken koffie.quote:Op donderdag 6 februari 2025 11:14 schreef Farenji het volgende:
Minstens even bepalend is hoe je de koffie zet. Met een espresso-machine, snelfilter, moka potje, french press?
Een proefpakket klinkt inderdaad als een slim plan! Heb jij misschien al ervaringen met proefpakketten?quote:Op donderdag 6 februari 2025 11:50 schreef kwiwi het volgende:
[..]
En dan ook nog de maalgraad en temperatuur van het water. De ene maakt goede koffie met bepaalde bonen en de ander niet te drinken koffie.
Vind die proefpakketjes die werden genoemd geen slecht idee om nieuwe bonen te vinden
Dat valt behoorlijk tegen. In een ristretto zit in verhouding meer cafeïne dan in een espresso.quote:Op donderdag 6 februari 2025 18:04 schreef Jan_Onderwater het volgende:
Een ristretto van 100% arabica. Dat is een (in een heet kopje) espresso dat ongeveer 1/5 gevuld wordt. Je hebt dan heel intense smaak, maar nauwelijks cafeïne
Dan ga je naar de verkeerde horeca.quote:Op donderdag 6 februari 2025 18:06 schreef Jan_Onderwater het volgende:
Koffie in de NL horeca is echter meestal een grote teleurstelling. Slap, goedkope bonen, bij je Cappuchino krijg je warme melk ipv schuim. Espresso laten ze te lang doorlopen, Ristretto kennen ze niet. Prutsers.
Niet mee eens. Je bent gewoon een snobje.quote:Op donderdag 6 februari 2025 18:06 schreef Jan_Onderwater het volgende:
Koffie in de NL horeca is echter meestal een grote teleurstelling. Slap, goedkope bonen, bij je Cappuchino krijg je warme melk ipv schuim. Espresso laten ze te lang doorlopen, Ristretto kennen ze niet. Prutsers.
Qua smaakprofiel zitten die allemaal wel een beetje in dezelfde hoek volgens mij.quote:Op donderdag 6 februari 2025 13:45 schreef mhofstede95 het volgende:
Bedankt voor de tip om een proefpakket te bestellen! Ik heb nu dit proefpakket besteld. Ik zal mijn ervaring delen zodra ik ze getest heb!
En jij een reden waarom men wegkomt met slechte tot matige koffiequote:Op donderdag 6 februari 2025 19:20 schreef Boca_Raton het volgende:
[..]
Niet mee eens. Je bent gewoon een snobje.
Cafeïne komt niet snel vrij, hoe korter de doorloop hoe minder cafeïne.quote:Op donderdag 6 februari 2025 19:16 schreef brother52 het volgende:
[..]
Dat valt behoorlijk tegen. In een ristretto zit in verhouding meer cafeïne dan in een espresso.
Er zal in een kopje ristretto wel wat minder cafeïne zitten maar dat is niet eens zo heel erg veel minder dan in een kopje espresso.
[..]
Dan ga je naar de verkeerde horeca.
Heb je überhaupt wel enig idee waar je het over hebt?quote:Op donderdag 6 februari 2025 20:46 schreef Jan_Onderwater het volgende:
[..]
Cafeïne komt niet snel vrij, hoe korter de doorloop hoe minder cafeïne.
Jaren geleden was ik in nieuw Zeeland, werkelijk echt overal excellente koffie. In NL is dat zelden en hier in Duitsland helemaal een ramp. Bij mensen thuis ook, alsof ze het van verbrande takken zetten.
Volgende keer je neus in je koffie steken, dan klink je beter.quote:Op donderdag 6 februari 2025 20:42 schreef Jan_Onderwater het volgende:
[..]
En jij een reden waarom men wegkomt met slechte tot matige koffie
Dus eigenlijk ben je het met me eens, je moet naar gespecialiseerde koffie tenten om een behoorlijke koffie te krijgen. Nogmaals, gros van de horeca heeft KUT koffie.quote:Op donderdag 6 februari 2025 21:16 schreef brother52 het volgende:
En nogmaals, je komt in de verkeerde horeca. Er zijn tegenwoordig genoeg plekken waar je behoorlijk goede koffie kunt drinken en er komen nog steeds nieuwe koffiebars bij.
Nee want jij roept gewoon maar wat over iets waar je duidelijk geen verstand van hebt.quote:Op donderdag 6 februari 2025 21:24 schreef Jan_Onderwater het volgende:
[..]
Dus eigenlijk ben je het met me eens, je moet naar gespecialiseerde koffie tenten om een behoorlijke koffie te krijgen. Nogmaals, gros van de horeca heeft KUT koffie.
Bedank mij later na vele bonen getest te hebben is dit toch wel mn favoriet van de aromatische koffiebonen....quote:De Yellow Bourbon is een prachtige Single Estate koffie van de Fazendas Dutra uit Brazilië. De koffiestruiken van Yellow Bourbon koffiebonen groeien in harmonie met de natuur en vind je bij bergen, bossen en watervallen. Het beboste land van Brazilië biedt volop ruimte voor een rijke biodiversiteit in planten, landdieren, vogels en insecten. Het is een mild zoete en volle koffie met een heerlijke bite. Proef deze toegankelijke Braziliaanse koffie en ontdek lichte tonen van cacao, hazelnoot en walnoot met een hintje tabak in de nasmaak.
Door het speciale productieproces heeft de Yellow Bourbon een unieke smaak. Het is een Pulp Natural Koffie, ook wel Honey Coffee genoemd. Dit is een variant binnen de gewassen koffies. Net als bij gewassen koffies, wordt de boon door een wals in een waterbassin uit de bes geknepen. Het zoete suikerlaagje dat achterblijft, wordt bij Honey Coffee mee opgedroogd en later verwijderd. Dit zorgt voor een wat vollere mondgevoel en een zoetere en minder zure smaak. Ontdek het in deze prachtige Yellow Bourbon.
Ontdek meer over de Yellow Bourbon op simonlevelt.nl/blog/in-harmonie-met-de-natuur-yellow-bourbon en onze andere bijzondere projecten op simonlevelt.nl/premiumbiologisch.
Ah, nu is het best redelijk, volgens jou standaard.quote:Op donderdag 6 februari 2025 21:49 schreef brother52 het volgende:
[..]
Nee want jij roept gewoon maar wat over iets waar je duidelijk geen verstand van hebt.
De gangbare horeca in Nederland heeft best redelijke koffie. Zo’n 25/30 jaar geleden was het een ander verhaal maar het is er wat koffie betreft behoorlijk op vooruit gegaan. Maar wil je echt goede koffie, dan ga je naar een specialist.
Het is hetzelfde als een pizza bij een shoarmatent of domino’s bestellen… het is rond, er zit kaas en zo op en smaakt soms best aardig maar wil je een echte pizza, dan ga je naar een goede Italiaan… en voor goede koffie ga je dan juist weer niet naar een Italiaan.
Bij Simon Lévelt een van mijn favorieten samen met Red Honey. Indien gezet in een espressomachine liefst niet te lang laten doorlopen want dan raak je de mooie volle smaak een beetje kwijt.quote:Op donderdag 6 februari 2025 21:53 schreef cosmosis het volgende:
https://www.simonlevelt.n(...)029df6b43ba30a279fea
De Yellow Bourbon is een prachtige Single Estate koffie van de Fazendas Dutra uit Brazilië.
Red Honey ken ik nog niet, ga ik volgende keer eens proberen!quote:Op donderdag 6 februari 2025 21:58 schreef recursief het volgende:
[..]
Bij Simon Lévelt een van mijn favorieten samen met Red Honey.
Zit een beetje in dezelfde richting maar is een dark roast ipv een medium roast.quote:Op donderdag 6 februari 2025 21:59 schreef cosmosis het volgende:
[..]
Red Honey ken ik nog niet, ga ik volgende keer eens proberen!
Of je weet gewoon niet hoe goede koffie hoort te smaken. Denk dat mijn standaard een stuk hoger ligt dan die van jou.quote:Op donderdag 6 februari 2025 21:57 schreef Jan_Onderwater het volgende:
[..]
Ah, nu is het best redelijk, volgens jou standaard.
IMHO is het kut
Das fijn voor je, vooral als je al zo snel tevreden bentquote:Op donderdag 6 februari 2025 22:05 schreef brother52 het volgende:
[..]
Of je weet gewoon niet hoe goede koffie hoort te smaken. Denk dat mijn standaard een stuk hoger ligt dan die van jou.
Gelukkig doe je nooit neerbuigend over kwesties als 'smaak'.quote:Op donderdag 6 februari 2025 22:06 schreef Jan_Onderwater het volgende:
[..]
Das fijn voor je, vooral als je al zo snel tevreden bent
Goh, als ik zeg dat de koffie in de NL horeca teleurstellend is, ben ik een snob, weet ik niet hoe koffie hoort te smaken, heb ik geen verstand waar ik het over heb, moet ik mijn neus in de koffie steken en dan ben IK neerbuigend.quote:Op donderdag 6 februari 2025 22:08 schreef Whiskers2009 het volgende:
[..]
Gelukkig doe je nooit neerbuigend over kwesties als 'smaak'.
Dit is echt een staaltje van...Vroegah was alles beter.....Ik kan je zeggen dat vroegah in NieuwZeeland de koffie zeker niet beter was dan vroegah in de lage landen, zeer waarschijnlijk een mentale euforisch momentje....quote:Op donderdag 6 februari 2025 20:46 schreef Jan_Onderwater het volgende:
[..]
Cafeïne komt niet snel vrij, hoe korter de doorloop hoe minder cafeïne.
Jaren geleden was ik in nieuw Zeeland, werkelijk echt overal excellente koffie. In NL is dat zelden en hier in Duitsland helemaal een ramp. Bij mensen thuis ook, alsof ze het van verbrande takken zetten.
Een honey washed yellow bourbon is inderdaad prima te drinken. Is ook een erg goede koffie om mee te beginnen als je naar specialty gaat en nog niet helemaal weet welke kant je op wil qua smaak.quote:Op donderdag 6 februari 2025 21:53 schreef cosmosis het volgende:
https://www.simonlevelt.n(...)029df6b43ba30a279fea
[..]
Bedank mij later na vele bonen getest te hebben is dit toch wel mn favoriet van de aromatische koffiebonen....
Vroeger was het in NL zeker niet beter, toen kreeg je zure koffie uit een bravilor.quote:Op donderdag 6 februari 2025 22:14 schreef cosmosis het volgende:
[..]
Dit is echt een staaltje van...Vroegah was alles beter.....Ik kan je zeggen dat vroegah in NieuwZeeland de koffie zeker niet beter was dan vroegah in de lage landen, zeer waarschijnlijk een mentale euforisch momentje....
Ik vind het inderdaad heerlijk als een niet te sterke de hele dag doordrinkende koffie, denk dat dat toch een voorkeur tegenover een dark roast is, wat weer lekkerder tijdens een single cup na het eten betreftquote:Op donderdag 6 februari 2025 22:15 schreef brother52 het volgende:
[..]
Een honey washed yellow bourbon is inderdaad prima te drinken. Is ook een erg goede koffie om mee te beginnen als je naar specialty gaat en nog niet helemaal weet welke kant je op wil qua smaak.
Hmmm, als koffiebrander snel tevreden zijn over koffie…. Wat denk je zelf?quote:Op donderdag 6 februari 2025 22:06 schreef Jan_Onderwater het volgende:
[..]
Das fijn voor je, vooral als je al zo snel tevreden bent
Ergens 1940-1945? Zou kunnen inderdaad, toen ze nog koffie stookte van aardappelsquote:Op donderdag 6 februari 2025 22:16 schreef Jan_Onderwater het volgende:
[..]
Vroeger was het in NL zeker niet beter, toen kreeg je zure koffie uit een bravilor.
Niet negatief bedoeld maar die Nieuwzeeland koffiepagina zegt echt 0 over de kwaliteit van koffie daar, behalve wat hipster informatie hoe je koffie in een bar kan krijgen, kun je echt in elk land krijgen. (Goede koffie is daarbij ook niet land gebonden, dus zeggen dan je in x land betere koffie krijgt dan in y land is vrij kansloos)quote:Op donderdag 6 februari 2025 22:16 schreef Jan_Onderwater het volgende:
[..]
Vroeger was het in NL zeker niet beter, toen kreeg je zure koffie uit een bravilor.
Enne https://perfectdailygrind(...)ture-in-new-zealand/
Dat je je enorm aangevallen voelt als ik het heb over de over de kwaliteit van de koffie in het gros van de horeca, waar je me echter tussen de regels door gewoon gelijk in geeft, want je zegt dat je naar gespecialiseerde koffiezaken moet wil je een redelijke (geen eens uitmuntende) kop koffie wilt. Je kan verder hoog en laag springen, de meeste zaken serveren slappe koffie, espresso tot de rand van een (groot) espresso kopje, warme melk ipv schuim in een cappuchino. Wat schandalig is, want ze hebben de apparatuur staan, loeidure faema's maar het personeel waar maar 1 eis aan gesteld wordt, het moet goedkoop zijn.quote:Op donderdag 6 februari 2025 22:17 schreef brother52 het volgende:
[..]
Hmmm, als koffiebrander snel tevreden zijn over koffie…. Wat denk je zelf?
Een dark roast moet je eigenlijk sowieso niet willen want daar zijn alle smaaknuances uit gefikt.quote:Op donderdag 6 februari 2025 22:17 schreef cosmosis het volgende:
[..]
Ik vind het inderdaad heerlijk als een niet te sterke de hele dag doordrinkende koffie, denk dat dat toch een voorkeur tegenover een dark roast is, wat weer lekkerder tijdens een single cup na het eten betreft
Ik voel me absoluut niet aangevallen. Ik reageer alleen een beetje fel wanneer iemand complete onzin staat te verkopen.quote:Op donderdag 6 februari 2025 22:25 schreef Jan_Onderwater het volgende:
[..]
Dat je je enorm aangevallen voelt als ik het heb over de over de kwaliteit van de koffie in het gros van de horeca, waar je me echter tussen de regels door gewoon gelijk in geeft, want je zegt dat je naar gespecialiseerde koffiezaken moet wil je een redelijke (geen eens uitmuntende) kop koffie wilt. Je kan verder hoog en laag springen, de meeste zaken serveren slappe koffie, espresso tot de rand van een (groot) espresso kopje, warme melk ipv schuim in een cappuchino. Wat schandalig is, want ze hebben de apparatuur staan, loeidure faema's maar het personeel waar maar 1 eis aan gesteld wordt, het moet goedkoop zijn.
Waarom geef je me dan tussen de regels door gewoon gelijk?quote:Op donderdag 6 februari 2025 22:29 schreef brother52 het volgende:
[..]
Ik voel me absoluut niet aangevallen. Ik reageer alleen een beetje fel wanneer iemand complete onzin staat te verkopen.
Klaarblijkelijk moet je niet in veel horeca zaken zijn, want die zijn verkeerd, jouw woorden.quote:"Dan ga je naar de verkeerde horeca."
Best redelijk, dus net te drinken, niets om over naar huis te schrijvenquote:De gangbare horeca in Nederland heeft best redelijke koffie.
Moet ik nog meer zeggen?quote:En nogmaals, je komt in de verkeerde horeca. Er zijn tegenwoordig genoeg plekken waar je behoorlijk goede koffie kunt drinken en er komen nog steeds nieuwe koffiebars bij.
Heeft de aroma van de bonen en het gebruik ervan dan meer te maken met de oorsprong, dan de manier van roasten? Het is me nooit helemaal duidelijk geworden waarom een boon van verschillende delen van Zuid-Amerika of zelfs Afrika een duidelijk verschil hebben, anders dan de mogelijke locatie van verbouwen.quote:Op donderdag 6 februari 2025 22:26 schreef brother52 het volgende:
[..]
Een dark roast moet je eigenlijk sowieso niet willen want daar zijn alle smaaknuances uit gefikt.
Als je een milde koffie wil die je de hele dag door kunt drinken zou je naar een koffie uit Peru of Honduras kunnen kijken. Zowel voor espresso en filter zijn die heerlijk zacht. Je moet er alleen geen cappuccino, flat white en zo van maken want dat vallen ze behoorlijk weg.
Echt 0,0 inhoudelijks betreffende een koffiediscussie helaasquote:
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |