abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_216569504
Hoii! Twee vrienden van me komen binnenkort terug na een reis van 3 maanden. Ik heb ze uitgenodigd om bij me te komen eten. Als we met z'n drieën uiteten gaan, vinden we een goede kop koffie na het eten echt heerlijk. Het lijkt me heel leuk om het etentje daar deze keer ook mee af te sluiten. Zelf vind ik het leuk om te experimenteren met verschillende koffiesoorten, nu heb ik al vrij lang dezelfde koffie en wil ik eens wat anders proberen. Iemand tips voor goede koffiebonen?? 🤨
pi_216569531
Je kan online wel proefpakketten kopen met verschillende soorten koffiebonen.

Wat "goede koffiebonen" zijn hangt toch deels af van wat je zelf lekker vindt.

Ook of je de koffie met of zonder melk/suiker drinkt maakt veel uit voor de ervaring.
pi_216569632
Klopt! We drinken eigenlijk allemaal onze koffie zonder melk of suiker. Persoonlijk vind ik een cappuccino op zijn tijd wel erg lekker, dus een koffieboon die hier net even een twist aan kan geven lijkt me heerlijk!
pi_216569639
Minstens even bepalend is hoe je de koffie zet. Met een espresso-machine, snelfilter, moka potje, french press?
pi_216569662
Na het eten kun je rustig een wat stevige donker gebrande koffie drinken, met tonen van chcolade en caramel enzo. Vraag bijvoorbeeld bij een Simon Levelt of Kaldi naar hun espresso brandingen.

Bij Simon zou je dan bijv voor de Corleone of Barista branding kunnen gaan.
Bij een goede winkel zullen ze ook vragen of je m als espresso of als gewone koffie wilt zetten :)
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_216569678
Schopje naar CUL.
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
pi_216569715
Ik heb een espresso-machine
  donderdag 6 februari 2025 @ 11:27:34 #8
476022 PzKpfw
Devon 'No Limits'
pi_216569777
Senseo.
Als iedereen aan zichzelf denkt wordt er aan iedereen gedacht.
Op 't randje en erover.
Op fietsen zonder bende kwam'm zie schooieren um spek
pi_216570042
quote:
0s.gif Op donderdag 6 februari 2025 11:17 schreef Gripper het volgende:
Na het eten kun je rustig een wat stevige donker gebrande koffie drinken, met tonen van chcolade en caramel enzo. Vraag bijvoorbeeld bij een Simon Levelt of Kaldi naar hun espresso brandingen.

Bij Simon zou je dan bijv voor de Corleone of Barista branding kunnen gaan.
Bij een goede winkel zullen ze ook vragen of je m als espresso of als gewone koffie wilt zetten :)
Ik heb laatst de barista bio van Levelt getest, ik vind het een aanrader. Heb jij misschien ook aanraders voor me?
  donderdag 6 februari 2025 @ 11:50:50 #10
199256 kwiwi
de enige echte.
pi_216570043
quote:
0s.gif Op donderdag 6 februari 2025 11:14 schreef Farenji het volgende:
Minstens even bepalend is hoe je de koffie zet. Met een espresso-machine, snelfilter, moka potje, french press?
En dan ook nog de maalgraad en temperatuur van het water. De ene maakt goede koffie met bepaalde bonen en de ander niet te drinken koffie.
Vind die proefpakketjes die werden genoemd geen slecht idee om nieuwe bonen te vinden :!
pi_216570157
quote:
1s.gif Op donderdag 6 februari 2025 11:50 schreef kwiwi het volgende:

[..]
En dan ook nog de maalgraad en temperatuur van het water. De ene maakt goede koffie met bepaalde bonen en de ander niet te drinken koffie.
Vind die proefpakketjes die werden genoemd geen slecht idee om nieuwe bonen te vinden :!
Een proefpakket klinkt inderdaad als een slim plan! Heb jij misschien al ervaringen met proefpakketten?
  donderdag 6 februari 2025 @ 12:31:32 #12
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_216570459
Misschien kan je in dit topic of in 1 van de 11 voorgaande topics wel wat tips vinden?
CUL / Koffie voor de fijnproever: Nog een kopje koffie #12
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_216571308
Bedankt voor de tip om een proefpakket te bestellen! Ik heb nu dit proefpakket besteld. Ik zal mijn ervaring delen zodra ik ze getest heb!
pi_216571452
Ga naar een lokale kleine branderij en laat je daar voorlichten. Ze kunnen je daar beter helpen dan bij een Simon Levelt en hebben over het algemeen ook betere koffie.

Proefpakketjes zijn leuk maar als je al een beetje weet welke richting je op wil qua smaak en of je een blend of single origin wil, zou ik eerder wat meer gericht gaan zoeken en vragen bij de branderij.
Kitty kitty kitty kitty kitty kitty touch it
Kitty kitty kitty kitty kitty kitty touch it
Kitty kitty kitty kitty kitty kitty touch it
Kitty at my foot and I want to touch it
  donderdag 6 februari 2025 @ 18:04:21 #15
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_216574328
Een ristretto van 100% arabica. Dat is een (in een heet kopje) espresso dat ongeveer 1/5 gevuld wordt. Je hebt dan heel intense smaak, maar nauwelijks cafeïne
  donderdag 6 februari 2025 @ 18:06:24 #16
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_216574345
Koffie in de NL horeca is echter meestal een grote teleurstelling. Slap, goedkope bonen, bij je Cappuchino krijg je warme melk ipv schuim. Espresso laten ze te lang doorlopen, Ristretto kennen ze niet. Prutsers.
pi_216575195
quote:
0s.gif Op donderdag 6 februari 2025 18:04 schreef Jan_Onderwater het volgende:
Een ristretto van 100% arabica. Dat is een (in een heet kopje) espresso dat ongeveer 1/5 gevuld wordt. Je hebt dan heel intense smaak, maar nauwelijks cafeïne
Dat valt behoorlijk tegen. In een ristretto zit in verhouding meer cafeïne dan in een espresso.
Er zal in een kopje ristretto wel wat minder cafeïne zitten maar dat is niet eens zo heel erg veel minder dan in een kopje espresso.

quote:
0s.gif Op donderdag 6 februari 2025 18:06 schreef Jan_Onderwater het volgende:
Koffie in de NL horeca is echter meestal een grote teleurstelling. Slap, goedkope bonen, bij je Cappuchino krijg je warme melk ipv schuim. Espresso laten ze te lang doorlopen, Ristretto kennen ze niet. Prutsers.
Dan ga je naar de verkeerde horeca.
Kitty kitty kitty kitty kitty kitty touch it
Kitty kitty kitty kitty kitty kitty touch it
Kitty kitty kitty kitty kitty kitty touch it
Kitty at my foot and I want to touch it
  donderdag 6 februari 2025 @ 19:20:20 #18
232494 Boca_Raton
Voor al uw no nonsense
pi_216575236
quote:
0s.gif Op donderdag 6 februari 2025 18:06 schreef Jan_Onderwater het volgende:
Koffie in de NL horeca is echter meestal een grote teleurstelling. Slap, goedkope bonen, bij je Cappuchino krijg je warme melk ipv schuim. Espresso laten ze te lang doorlopen, Ristretto kennen ze niet. Prutsers.
Niet mee eens. Je bent gewoon een snobje.
pi_216575277
quote:
0s.gif Op donderdag 6 februari 2025 13:45 schreef mhofstede95 het volgende:
Bedankt voor de tip om een proefpakket te bestellen! Ik heb nu dit proefpakket besteld. Ik zal mijn ervaring delen zodra ik ze getest heb!
Qua smaakprofiel zitten die allemaal wel een beetje in dezelfde hoek volgens mij.
Kitty kitty kitty kitty kitty kitty touch it
Kitty kitty kitty kitty kitty kitty touch it
Kitty kitty kitty kitty kitty kitty touch it
Kitty at my foot and I want to touch it
  donderdag 6 februari 2025 @ 20:42:06 #20
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_216576663
quote:
1s.gif Op donderdag 6 februari 2025 19:20 schreef Boca_Raton het volgende:

[..]
Niet mee eens. Je bent gewoon een snobje.
En jij een reden waarom men wegkomt met slechte tot matige koffie
  donderdag 6 februari 2025 @ 20:46:14 #21
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_216576699
quote:
0s.gif Op donderdag 6 februari 2025 19:16 schreef brother52 het volgende:

[..]
Dat valt behoorlijk tegen. In een ristretto zit in verhouding meer cafeïne dan in een espresso.
Er zal in een kopje ristretto wel wat minder cafeïne zitten maar dat is niet eens zo heel erg veel minder dan in een kopje espresso.
[..]
Dan ga je naar de verkeerde horeca.
Cafeïne komt niet snel vrij, hoe korter de doorloop hoe minder cafeïne.
Jaren geleden was ik in nieuw Zeeland, werkelijk echt overal excellente koffie. In NL is dat zelden en hier in Duitsland helemaal een ramp. Bij mensen thuis ook, alsof ze het van verbrande takken zetten.
pi_216577059
quote:
0s.gif Op donderdag 6 februari 2025 20:46 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
Cafeïne komt niet snel vrij, hoe korter de doorloop hoe minder cafeïne.
Jaren geleden was ik in nieuw Zeeland, werkelijk echt overal excellente koffie. In NL is dat zelden en hier in Duitsland helemaal een ramp. Bij mensen thuis ook, alsof ze het van verbrande takken zetten.
Heb je überhaupt wel enig idee waar je het over hebt?
Er zit weinig tot geen verschil in doorlooptijd van ristretto ten opzichte van espresso. Het verschil zit hem in de maalgraad (en inherent daaraan de druk). Doordat de koffie voor een ristretto fijner gemalen is, heeft het groter contactoppervlakte met het water waardoor er meer oplosbare stoffen uit de koffie gehaald worden waaronder dus cafeïne. Als je een ristretto vergelijkt met een espresso van dezelfde batch bonen, heeft een ristretto ook altijd wat meer bitters.

En nogmaals, je komt in de verkeerde horeca. Er zijn tegenwoordig genoeg plekken waar je behoorlijk goede koffie kunt drinken en er komen nog steeds nieuwe koffiebars bij.
Kitty kitty kitty kitty kitty kitty touch it
Kitty kitty kitty kitty kitty kitty touch it
Kitty kitty kitty kitty kitty kitty touch it
Kitty at my foot and I want to touch it
  donderdag 6 februari 2025 @ 21:18:13 #23
232494 Boca_Raton
Voor al uw no nonsense
pi_216577085
quote:
0s.gif Op donderdag 6 februari 2025 20:42 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
En jij een reden waarom men wegkomt met slechte tot matige koffie
Volgende keer je neus in je koffie steken, dan klink je beter.
  donderdag 6 februari 2025 @ 21:24:52 #24
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_216577173
quote:
0s.gif Op donderdag 6 februari 2025 21:16 schreef brother52 het volgende:

En nogmaals, je komt in de verkeerde horeca. Er zijn tegenwoordig genoeg plekken waar je behoorlijk goede koffie kunt drinken en er komen nog steeds nieuwe koffiebars bij.
Dus eigenlijk ben je het met me eens, je moet naar gespecialiseerde koffie tenten om een behoorlijke koffie te krijgen. Nogmaals, gros van de horeca heeft KUT koffie.
pi_216577547
quote:
0s.gif Op donderdag 6 februari 2025 21:24 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
Dus eigenlijk ben je het met me eens, je moet naar gespecialiseerde koffie tenten om een behoorlijke koffie te krijgen. Nogmaals, gros van de horeca heeft KUT koffie.
Nee want jij roept gewoon maar wat over iets waar je duidelijk geen verstand van hebt.

De gangbare horeca in Nederland heeft best redelijke koffie. Zo’n 25/30 jaar geleden was het een ander verhaal maar het is er wat koffie betreft behoorlijk op vooruit gegaan. Maar wil je echt goede koffie, dan ga je naar een specialist.
Het is hetzelfde als een pizza bij een shoarmatent of domino’s bestellen… het is rond, er zit kaas en zo op en smaakt soms best aardig maar wil je een echte pizza, dan ga je naar een goede Italiaan… en voor goede koffie ga je dan juist weer niet naar een Italiaan.
Kitty kitty kitty kitty kitty kitty touch it
Kitty kitty kitty kitty kitty kitty touch it
Kitty kitty kitty kitty kitty kitty touch it
Kitty at my foot and I want to touch it
  VIVA donderdag 6 februari 2025 @ 21:53:50 #26
47344 cosmosis
Lucky to be alive
pi_216577614
https://www.simonlevelt.n(...)029df6b43ba30a279fea

quote:
De Yellow Bourbon is een prachtige Single Estate koffie van de Fazendas Dutra uit Brazilië. De koffiestruiken van Yellow Bourbon koffiebonen groeien in harmonie met de natuur en vind je bij bergen, bossen en watervallen. Het beboste land van Brazilië biedt volop ruimte voor een rijke biodiversiteit in planten, landdieren, vogels en insecten. Het is een mild zoete en volle koffie met een heerlijke bite. Proef deze toegankelijke Braziliaanse koffie en ontdek lichte tonen van cacao, hazelnoot en walnoot met een hintje tabak in de nasmaak.

Door het speciale productieproces heeft de Yellow Bourbon een unieke smaak. Het is een Pulp Natural Koffie, ook wel Honey Coffee genoemd. Dit is een variant binnen de gewassen koffies. Net als bij gewassen koffies, wordt de boon door een wals in een waterbassin uit de bes geknepen. Het zoete suikerlaagje dat achterblijft, wordt bij Honey Coffee mee opgedroogd en later verwijderd. Dit zorgt voor een wat vollere mondgevoel en een zoetere en minder zure smaak. Ontdek het in deze prachtige Yellow Bourbon.

Ontdek meer over de Yellow Bourbon op simonlevelt.nl/blog/in-harmonie-met-de-natuur-yellow-bourbon en onze andere bijzondere projecten op simonlevelt.nl/premiumbiologisch.
Bedank mij later na vele bonen getest te hebben is dit toch wel mn favoriet van de aromatische koffiebonen....
What lies behind makes no sense in my mind
  donderdag 6 februari 2025 @ 21:57:06 #27
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_216577677
quote:
1s.gif Op donderdag 6 februari 2025 21:49 schreef brother52 het volgende:

[..]
Nee want jij roept gewoon maar wat over iets waar je duidelijk geen verstand van hebt.

De gangbare horeca in Nederland heeft best redelijke koffie. Zo’n 25/30 jaar geleden was het een ander verhaal maar het is er wat koffie betreft behoorlijk op vooruit gegaan. Maar wil je echt goede koffie, dan ga je naar een specialist.
Het is hetzelfde als een pizza bij een shoarmatent of domino’s bestellen… het is rond, er zit kaas en zo op en smaakt soms best aardig maar wil je een echte pizza, dan ga je naar een goede Italiaan… en voor goede koffie ga je dan juist weer niet naar een Italiaan.
Ah, nu is het best redelijk, volgens jou standaard.
IMHO is het kut
pi_216577698
quote:
84s.gif Op donderdag 6 februari 2025 21:53 schreef cosmosis het volgende:
https://www.simonlevelt.n(...)029df6b43ba30a279fea

De Yellow Bourbon is een prachtige Single Estate koffie van de Fazendas Dutra uit Brazilië.

Bij Simon Lévelt een van mijn favorieten samen met Red Honey. Indien gezet in een espressomachine liefst niet te lang laten doorlopen want dan raak je de mooie volle smaak een beetje kwijt.
Ik ben een kl ⭕⭕n van deze user
pi_216577714
Persoonlijk: geen. Cafeïne in de avond zorgt er voor dat ik niet lekker in slaap kom.
  VIVA donderdag 6 februari 2025 @ 21:59:38 #30
47344 cosmosis
Lucky to be alive
pi_216577728
quote:
1s.gif Op donderdag 6 februari 2025 21:58 schreef recursief het volgende:

[..]
Bij Simon Lévelt een van mijn favorieten samen met Red Honey.
Red Honey ken ik nog niet, ga ik volgende keer eens proberen!
What lies behind makes no sense in my mind
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')