Bizar dat ze er zo makkelijk mee weg komen! Stel winkels ook verantwoordelijk!!!quote:Niet inleverbare blikjes in omloop: importeurs ontwijken statiegeldplicht
Nederlandse importeurs van frisdranken en water omzeilen nog steeds de statiegeldplicht op flesjes en blikjes. De afgelopen drie jaar heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) overtredingen geconstateerd bij zestig importeurs.
Uit een steekproef van Nieuwsuur blijken nog steeds plastic en metalen drankverpakkingen verkocht te worden. De producten komen illegaal op de markt, maar de inspectie kan ze bij de verkooppunten niet uit de handel nemen.
"Wij balen ervan dat iemand voor een statiegeldmachine staat en niks kan inleveren."
- Hester Klein Lankhorst, directeur Verpact
De oorzaak: volgens de wet is niet de verkoper, maar de importeur verantwoordelijk voor het naleven van de statiegeldplicht. "De verkooppunten weten het als er geen statiegeld op zit, maar ze houden zich van de domme", zegt Maarten van Heuven van de Fair Resource Foundation. Die organisatie vindt dat de wet moet worden aangepast zodat ook verkopers kunnen worden bestraft.
Ook Verpact, de organisatie die verantwoordelijk is voor de inzameling van statiegeld, vindt dat verkopers hun verantwoordelijkheid moeten nemen. "Wij balen ervan dat iemand voor een statiegeldmachine staat en het gewoon niet kan inleveren", zegt directeur Hester Klein Lankhorst.
Tientallen miljoenen verpakkingen
Op plastic flesjes geldt sinds 2021 een statiegeldplicht, in 2023 zijn daaraan ook metalen blikjes toegevoegd. De inspectie vermoedt dat 1 á 2 procent van de drankverpakkingen niet voldoet aan de plicht en daardoor niet ingeleverd kunnen worden. Het gaat dan om tientallen miljoenen drankverpakkingen.
Voor drankhandelaars is de statiegeldplicht een potentieel verdienmodel. Ze importeren goedkope blikjes fris uit het buitenland om ze vervolgens in Nederland zonder statiegeld voor een hogere prijs op de markt te brengen. Die prijs ligt hier vaak lager dan de flesjes mét statiegeld.
Volgens de wet moeten importeurs de verpakkingen die ze importeren voorzien van Nederlandse etikettering mét een statiegeldlogo. Ook moeten ze de verpakkingen aanmelden bij Statiegeld Nederland, zodat ze geregistreerd kunnen worden voor inname bij een inleverpunt.
De Chinese online supermarkt Ochama is een van de Nederlandse verkopers van flesjes en blikjes zonder statiegeld. De Coca-Cola-blikjes die het bedrijf hier verkoopt, hebben niet de verplichte Nederlandse etikettering. Een statiegeldlogo ontbreekt en ze worden geleverd met Deense en Duitse opdruk. Ochama verkoopt ook, onder meer, flesjes Evian zonder statiegeld.
Ook avondwinkels, internationale supermarkten en webwinkels verkopen nog altijd drankverpakkingen zonder statiegeld. Zo wordt de Zweedse sportdrank Nocco hier zonder statiegeld verkocht door de webshops van het Duitse bedrijf Vitafy. Dat bedrijf reageert niet op vragen van Nieuwsuur. Producent Nocco zegt dat de blikjes niet in de Nederlandse handel terecht hadden mogen komen. De drankjes zouden niet direct bij de producent zijn ingekocht en daarom staat ook Nocco machteloos.
Reacties drankproducenten
Coca-Cola laat Nieuwsuur weten zelf niets van doen te hebben met deze werkwijze. "De blikjes Coca-Cola waar je naar verwijst zijn in dit geval geen lokaal geproduceerde producten afkomstig uit onze fabriek in Dongen. Naar alle waarschijnlijkheid zijn dit producten die door deze verkoper geïmporteerd worden uit het buitenland."
Danone, het moederbedrijf van Evian, stelt dat het de praktijken niet kan voorkomen. "Danone voldoet aan de verplichtingen rond statiegeld op de producten die wij in Nederland op de markt brengen. We hebben echter geen enkele invloed op import van buiten de EU en parallelhandel."
Ochama stelt in een reactie: "Wij nemen dit zeer serieus en hebben inmiddels stappen genomen om ervoor te zorgen dat de producten die in Nederland worden verkocht, voldoen aan de statiegeldregelgeving." Toch blijkt dat ook na deze reactie de verkoop van andere statiegeldplichtige producten door blijft gaan, zonder dat statiegeld wordt geheven.
Binnen de Europese Economische Ruimte (EER) geldt vrij verkeer van goederen. Blikjes fris die door een bedrijf ergens in een land binnen die EER op de markt worden gebracht, mogen door iedereen vrij worden doorverkocht binnen de EER. Producenten als Coco-cola kunnen zich niet verzetten tegen deze zogenoemde parallelimport.
"Dat kan alleen als de toestand van het waar verslechtert. Maar dat is bij cola bijvoorbeeld niet het geval: de cola uit Denemarken is nog hetzelfde als deze in Nederland wordt verkocht", zegt universitair docent intellectueel eigendomsrecht Gertjan van den Hout van de Rijksuniversiteit Groningen.
Importeurs die de wet overtreden begaan een milieudelict, dat ook via het strafrecht kan worden afgehandeld. De ILT heeft bij twaalf importeurs een last onder dwangsom opgelegd, wat betekent dat zij de overtreding moeten stoppen. Drie zijn er daarna toch doorgegaan met de illegale handel en moesten een dwangsom betalen.
Ik zie ook zo vaak mensen blikjes in die machine stoppen met de opening naar de onderzijdequote:Op donderdag 23 januari 2025 18:42 schreef Straatcommando. het volgende:
Statiegeld op blikjes is een flopshow. Die automaten zijn de helft van de tijd kapot, ze zijn eigenlijk altijd smerig, je moet je blikjes omspoelen en bewaren, zwervers en ander volk dat prullenbakken overhoop haalt om blikjes te zoeken. etc..
Ik drink heel weinig blikjes dus meestal lever ik het handjevol dat ik heb meteen in, maar dan sta ik natuurlijk weer achter een bulgaar met 3 tassen vol die een minuut per blikje nodig heeft. Kansloos.quote:Op donderdag 23 januari 2025 18:43 schreef SebbeSwensje het volgende:
[..]
Ik zie ook zo vaak mensen blikjes in die machine stoppen met de opening naar de onderzijdedan ben je ook wel top tier simpel hoor.
Dat ligt vooral aan de afhandeling in Nederland. Niemand heeft een ruggengraat om de verantwoordelijken op het matje te roepen.quote:Op donderdag 23 januari 2025 18:42 schreef Straatcommando. het volgende:
Statiegeld op blikjes is een flopshow. Die automaten zijn de helft van de tijd kapot, ze zijn eigenlijk altijd smerig, je moet je blikjes omspoelen en bewaren, zwervers en ander volk dat prullenbakken overhoop haalt om blikjes te zoeken. etc..
Er zijn wel lokale initatieven op dat gebied, ergens in Gelderland staat een Jumbo waar je meerdere blikjes tegelijkertijd kan inleveren, maar voor de rest is het inderdaad weer typisch Nederlands het wiel opnieuw willen uitvinden.quote:Op donderdag 23 januari 2025 18:46 schreef Mikeytt het volgende:
[..]
Dat ligt vooral aan de afhandeling in Nederland. Niemand heeft een ruggengraat om de verantwoordelijken op het matje te roepen.
Neem Noorwegen als voorbeeld: Daar zijn winkels verplicht om flesjes/blikjes terug te nemen, óók als de automaten stuk zijn. Je kan wel raden hoe vaak de automaten daar stuk zijn.
In Nederland staan er vaak goedkopere statiegeldautomaten, die ook nog eens 1 blikje/flesje tegelijk kunnen aannemen. Dat kan anders, maar waarom zouden supermarkten dat doen zonder een stevige vuist van de overheid?
Ben verder wel voorstander op bijvoorbeeld 50 cent statiegeld op blikjes en 1 euro op kleine flesjes. Dan krijg je minder blikjes in de prullenbakken en zullen zwervers deze dus minder doorspitten.
Heeft vooral te maken met de goedkope machines hier.quote:Op donderdag 23 januari 2025 18:43 schreef SebbeSwensje het volgende:
[..]
Ik zie ook zo vaak mensen blikjes in die machine stoppen met de opening naar de onderzijdedan ben je ook wel top tier simpel hoor.
Gewoon meerdere machines verplichten in een grote winkel van x aantal m2. en dan minimaal 1 van deze dingenquote:Op donderdag 23 januari 2025 18:44 schreef Straatcommando. het volgende:
[..]
Ik drink heel weinig blikjes dus meestal lever ik het handjevol dat ik heb meteen in, maar dan sta ik natuurlijk weer achter een bulgaar met 3 tassen vol die een minuut per blikje nodig heeft. Kansloos.
Dat doen ze hier bijna elke maand.quote:Op donderdag 23 januari 2025 18:42 schreef Straatcommando. het volgende:
zwervers en ander volk dat prullenbakken overhoop haalt om blikjes te zoeken
Het moet eigenlijk wel gewoon de standaard zijn om te kijken naar landen waar iets wél goed gaat.quote:Op donderdag 23 januari 2025 18:47 schreef Straatcommando. het volgende:
[..]
Er zijn wel lokale initatieven op dat gebied, ergens in Gelderland staat een Jumbo waar je meerdere blikjes tegelijkertijd kan inleveren, maar voor de rest is het inderdaad weer typisch Nederlands het wiel opnieuw willen uitvinden.
Hier is dat vrijwel verleden tijd sinds ze de doneerrekken hebben neergezet bij prullenbakken.quote:Op donderdag 23 januari 2025 18:50 schreef Harvest89 het volgende:
[..]
Dat doen ze hier bijna elke maand.
Al die zakken met plastic afval overhoop halen op zoek naar dat ene blikje. Iedereen zo zijn hobby.
Nou ja, het geeft gewoon een teringzooi. Soms zie je een nobele die dan weer alles netjes terugstopt maar da's echt een uitzondering.quote:Op donderdag 23 januari 2025 18:50 schreef Harvest89 het volgende:
[..]
Dat doen ze hier bijna elke maand.
Al die zakken met plastic afval overhoop halen op zoek naar dat ene blikje. Iedereen zo zijn hobby.
Ja, die dingen die ze in Duitsland al ettelijke jaren hebben..quote:Op donderdag 23 januari 2025 18:51 schreef Mikeytt het volgende:
[..]
Hier is dat vrijwel verleden tijd sinds ze de doneerrekken hebben neergezet bij prullenbakken.
[ afbeelding ]
quote:Uit een steekproef van Nieuwsuur blijken nog steeds plastic en metalen drankverpakkingen verkocht te worden. De producten komen illegaal op de markt, maar de inspectie kan ze bij de verkooppunten niet uit de handel nemen.
quote:De oorzaak: volgens de wet is niet de verkoper, maar de importeur verantwoordelijk voor het naleven van de statiegeldplicht. "De verkooppunten weten het als er geen statiegeld op zit, maar ze houden zich van de domme", zegt Maarten van Heuven van de Fair Resource Foundation. Die organisatie vindt dat de wet moet worden aangepast zodat ook verkopers kunnen worden bestraft.
quote:Volgens de wet moeten importeurs de verpakkingen die ze importeren voorzien van Nederlandse etikettering mét een statiegeldlogo. Ook moeten ze de verpakkingen aanmelden bij Statiegeld Nederland, zodat ze geregistreerd kunnen worden voor inname bij een inleverpunt.
Als je maar blijft bijplanten in het woud van regeltjes moet je niet verbaasd opkijken als je uiteindelijk zelf ook verstrikt raakt.quote:Binnen de Europese Economische Ruimte (EER) geldt vrij verkeer van goederen. Blikjes fris die door een bedrijf ergens in een land binnen die EER op de markt worden gebracht, mogen door iedereen vrij worden doorverkocht binnen de EER. Producenten als Coco-cola kunnen zich niet verzetten tegen deze zogenoemde parallelimport.
Onze wetgever moest weer zonodig afspraken maken het bedrijfsleven ipv een wet maken, wat hun taak is. Typisch VVD. Verplicht ze gewoon alle statiegeld in te nemen en dan moet het dus in geval van een kapotte machine met de hand. Dan gaan die machines dus niet meer stuk want dan moeten ze meer personeel oproepen. Dat is nou marktwerking, de tucht van de markt zal zorgen dat het allemaal heel soepeltjes gaat omdat het anders geld kost.quote:Op donderdag 23 januari 2025 18:42 schreef Straatcommando. het volgende:
Statiegeld op blikjes is een flopshow. Die automaten zijn de helft van de tijd kapot, ze zijn eigenlijk altijd smerig, je moet je blikjes omspoelen en bewaren, zwervers en ander volk dat prullenbakken overhoop haalt om blikjes te zoeken. etc..
Checkt die elk blikje en flesje op een statiegeldlogo? Anders is dit wel een goede mogelijkheid om van de statiegeldloze verpakkingen af te komen en er toch nog iets voor te krijgen.quote:Op donderdag 23 januari 2025 19:21 schreef Jahr00n het volgende:
Je moet blikjes en flesjes ook niet inleveren maar meegeven aan de chauffeur bij het boodschappen thuisbezorgen
Is ideaal.
Geen blikje is illegaal!quote:Statiegeldfraude: Importers overspoelen Nederland met illegale blikjes
Bij mij in de gemeente staan er nu aparte bakken bij de vuilnisbakken voor blikjes. Makkelijk te openen, en ruimte genoeg (itt die doneer rekken waar 8 blikjes in kunnen) sindsdien zie ik geen open gesloopte prullenbakken meer.quote:Op donderdag 23 januari 2025 18:46 schreef Mikeytt het volgende:
[..]
Dat ligt vooral aan de afhandeling in Nederland. Niemand heeft een ruggengraat om de verantwoordelijken op het matje te roepen.
Neem Noorwegen als voorbeeld: Daar zijn winkels verplicht om flesjes/blikjes terug te nemen, óók als de automaten stuk zijn. Je kan wel raden hoe vaak de automaten daar stuk zijn.
In Nederland staan er vaak goedkopere statiegeldautomaten, die ook nog eens 1 blikje/flesje tegelijk kunnen aannemen. Dat kan anders, maar waarom zouden supermarkten dat doen zonder een stevige vuist van de overheid?
Ben verder wel voorstander op bijvoorbeeld 50 cent statiegeld op blikjes en 1 euro op kleine flesjes. Dan krijg je minder blikjes in de prullenbakken en zullen zwervers deze dus minder doorspitten.
Overigens is het eerste begin al gemaakt. Het kost geld om blikjes en flesjes weg te gooien. Dus zien we rijen met mensen die het in willen leveren. Want nu inleveren geld oplevert, wil men er best moeite voor doen.quote:Op donderdag 23 januari 2025 19:40 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Onze wetgever moest weer zonodig afspraken maken het bedrijfsleven ipv een wet maken, wat hun taak is. Typisch VVD. Verplicht ze gewoon alle statiegeld in te nemen en dan moet het dus in geval van een kapotte machine met de hand. Dan gaan die machines dus niet meer stuk want dan moeten ze meer personeel oproepen. Dat is nou marktwerking, de tucht van de markt zal zorgen dat het allemaal heel soepeltjes gaat omdat het anders geld kost.
En ik maar denken dat het een pisbak wasquote:Op donderdag 23 januari 2025 18:51 schreef Mikeytt het volgende:
[..]
Hier is dat vrijwel verleden tijd sinds ze de doneerrekken hebben neergezet bij prullenbakken.
[ afbeelding ]
ik ben een stuk ongelukkiger sinds statiegeld op blikjes ja. ik lever(de) mijn blikjes eens per paar weken in. moest altijd enkele keren opnieuw proberen want de helft vd tijd is die machine defect. en ja het is altijd weer een grote kleverige smeerboel. lekker plak onder je schoenen.quote:Op donderdag 23 januari 2025 18:42 schreef Straatcommando. het volgende:
Statiegeld op blikjes is een flopshow. Die automaten zijn de helft van de tijd kapot, ze zijn eigenlijk altijd smerig, je moet je blikjes omspoelen en bewaren, zwervers en ander volk dat prullenbakken overhoop haalt om blikjes te zoeken. etc..
huh dat wist ik niet. nederland weer lekker goedkoop bezig.quote:Op donderdag 23 januari 2025 18:46 schreef Mikeytt het volgende:
[..]
Dat ligt vooral aan de afhandeling in Nederland. Niemand heeft een ruggengraat om de verantwoordelijken op het matje te roepen.
Neem Noorwegen als voorbeeld: Daar zijn winkels verplicht om flesjes/blikjes terug te nemen, óók als de automaten stuk zijn. Je kan wel raden hoe vaak de automaten daar stuk zijn.
In Nederland staan er vaak goedkopere statiegeldautomaten, die ook nog eens 1 blikje/flesje tegelijk kunnen aannemen. Dat kan anders, maar waarom zouden supermarkten dat doen zonder een stevige vuist van de overheid?
Ben verder wel voorstander op bijvoorbeeld 50 cent statiegeld op blikjes en 1 euro op kleine flesjes. Dan krijg je minder blikjes in de prullenbakken en zullen zwervers deze dus minder doorspitten.
https://en.wikipedia.org/wiki/Reverse_vending_machinequote:In Europe, Norway is among the leading countries in recycling.[2] In Norway alone, there exists over three thousand seven hundred reverse vending machines and more than ten thousand stations where the trash, including bottles, could be received.[2] Norway offers relatively high monetary incentives for the returned bottles, thus resulting in high recycling rates.[2] Finland is another country with high recycling rates based on the tax for liters generated.
Ik heb nog nooit meegemaakt dat een machine kapot was. En het scheelt een hoop zwerfvuil, dus een flop kan ik het niet noemen.quote:Op donderdag 23 januari 2025 18:42 schreef Straatcommando. het volgende:
Statiegeld op blikjes is een flopshow. Die automaten zijn de helft van de tijd kapot, ze zijn eigenlijk altijd smerig, je moet je blikjes omspoelen en bewaren, zwervers en ander volk dat prullenbakken overhoop haalt om blikjes te zoeken. etc..
Misschien heb ik gewoon pech, dat kan ook. Al ben ik er dus niet zo vaak te vinden en toch heb ik de ervaring dat ze vaak stuk zijn.quote:Op donderdag 23 januari 2025 21:11 schreef Hallojo het volgende:
[..]
Ik heb nog nooit meegemaakt dat een machine kapot was. En het scheelt een hoop zwerfvuil, dus een flop kan ik het niet noemen.
Ik spoel de blikjes nooit om, maar bewaar ze in de originele verpakking. Zo heb ik nooit last van lekken.
Hier werkt het gewoon prima hoor, maar ik woon dan ook in een dorpquote:Op donderdag 23 januari 2025 18:42 schreef Straatcommando. het volgende:
Statiegeld op blikjes is een flopshow. Die automaten zijn de helft van de tijd kapot, ze zijn eigenlijk altijd smerig, je moet je blikjes omspoelen en bewaren, zwervers en ander volk dat prullenbakken overhoop haalt om blikjes te zoeken. etc..
Wel triest dat een mens zo moet leven.quote:Op donderdag 23 januari 2025 18:50 schreef Harvest89 het volgende:
[..]
Dat doen ze hier bijna elke maand.
Al die zakken met plastic afval overhoop halen op zoek naar dat ene blikje. Iedereen zo zijn hobby.
Dat is precies wat ik altijd doe.quote:Op donderdag 23 januari 2025 19:21 schreef Jahr00n het volgende:
Je moet blikjes en flesjes ook niet inleveren maar meegeven aan de chauffeur bij het boodschappen thuisbezorgen
Is ideaal.
Volgens mij hebben bijna alle andere mensen daar andere ervaringen mee. Ik in ieder geval wel.quote:Op donderdag 23 januari 2025 20:54 schreef ricky3 het volgende:
Wat een onzin. De automaat werkt altijd hier. En er staan er 3...
Kijk ook eens naar de nadelen.quote:Op donderdag 23 januari 2025 18:46 schreef Mikeytt het volgende:
[..]
Dat ligt vooral aan de afhandeling in Nederland. Niemand heeft een ruggengraat om de verantwoordelijken op het matje te roepen.
Neem Noorwegen als voorbeeld: Daar zijn winkels verplicht om flesjes/blikjes terug te nemen, óók als de automaten stuk zijn. Je kan wel raden hoe vaak de automaten daar stuk zijn.
In Nederland staan er vaak goedkopere statiegeldautomaten, die ook nog eens 1 blikje/flesje tegelijk kunnen aannemen. Dat kan anders, maar waarom zouden supermarkten dat doen zonder een stevige vuist van de overheid?
Ben verder wel voorstander op bijvoorbeeld 50 cent statiegeld op blikjes en 1 euro op kleine flesjes. Dan krijg je minder blikjes in de prullenbakken en zullen zwervers deze dus minder doorspitten.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |