quote:
Op zaterdag 7 december 2024 09:15 schreef ToT het volgende:Een vriend van me heeft ook een tip gegeven van een gat in de kruipruimte graven en daar een dompelpomp in te zetten die automatisch aanslaat als het water een bepaald peil heeft bereikt, en dat weer op het riool aan te sluiten.
Zou dat kunnen helpen?
Dat is beetje koffiedik kijken wanneer je niet weet waar dat grondwater vandaan komt. Met een beetje pech vult het weer sneller aan dat dat je het eruit pompt. Dan kun je zeggen baat het niet schaadt het niet als de energiekosten je niet boeien. Maar dan ben je dus permanent aan het pompen.
Je kunt natuurlijk wel een put graven tot dat je het grondwater bereikt en dat een tijdje monitoren. Blijft dat continue op hetzelfde piel. Dan is dit het grondwaterniveau dat van alle kanten kan komen, altijd van hoger gelegen gebied. Kom je niet echt heel snel op grondwater en vult de put alleen bij langdurige regenval dat zit je ergens in een dal en weet je de bron. Dan zou een pomp met een vlotter misschien kunnen helpen.
IK woon bv. naast een oude zandgroeve, dat was 80 jaar geleden een berg en in een straal van 20 km geen water te vinden en nu een gat en een redelijk groot artificieel meer/plas van paar hectare. Dat meer is er altijd geweest eigenlijk een onderaardse rivier die vanuit Duitsland ons land in stroomt. Dat meer is dus permanent grondwater wat er altijd is geweest en er nog heel lang zal zijn. Ik zie dat water zo door de seizoenen heen maximaal 30 á 50 cm hoger of lager. Mensen die daar op redelijk gelijk niveau wonen hoeven maar een pijp van 1,5 meter de grond in te meppen en ze hebben grondwater. Die huizen hebben geen kelder, dat zou dan een zwembad zijn en blijven. Zou de groeve er nooit geweest zijn, dan had daar niemand ooit water gezien maar wel er bovenop gebouwd. Op zo'n locatie valt niets te pompen. En da heb ik het over een gebied 110 meter boven NAP.
Misschien kun je hier iets mee.
https://www.grondwatertools.nl/gwsinbeeld/