KV7blue | zaterdag 16 november 2024 @ 18:39 |
Hoi ![]() Ik heb wat teveel pasta gekookt, pastasaus zit er ook door gemengd, kan ik de pan in de koelkast zetten en de volgende dag nog veilig opeten? Ik las eens iets dat je met pasta bewaren moet oppassen, maar 1 dagje kan wel toch? | |
CommissarisMissionaris | zaterdag 16 november 2024 @ 18:40 |
Wat bedoel je met pastasaus precies m.a.w. zit er iets van zuivel, vlees of vis in? Lijkt mij niet dat je een Arrabbiata oid hebt gebruikt? (wat heel veel zou uitmaken) | |
Moederenkind | zaterdag 16 november 2024 @ 18:41 |
Waarom zou dat niet mogen? In de supermarkt zie ik vaak schaaltjes gekookte pasta en lasagne in de koeling staan. Ik bewaar regelmatig pasta in de koelkast en vriezer. Nog nooit ziek van geworden. | |
CommissarisMissionaris | zaterdag 16 november 2024 @ 18:43 |
Die van de supermarkt bederft minder snel door de vacuümverpakking, e-nummers etc. etc. Niet te vergelijken met een pasta wat je thuis bereidt (mag ik hopen tenminste). | |
Serinde | zaterdag 16 november 2024 @ 18:43 |
Ik zou het wel in een luchtdicht bakje doen en niet in de pan in de koelkast zetten maar 2 dagen moet sowieso geen probleem zijn. Waarom zou het niet kunnen bij pasta? | |
CommissarisMissionaris | zaterdag 16 november 2024 @ 18:44 |
2 dagen moet sowieso geen probleem zijn. Altijd ruiken voor het eten en dan komt dat meestal wel goed ![]() | |
Moass | zaterdag 16 november 2024 @ 18:50 |
Jij ruikt werkelijk overal aan. | |
Quyxz_ | zaterdag 16 november 2024 @ 18:50 |
Tuurlijk kan dat. In de pan met deksel is ook prima voor een dagje. | |
Hyaenidae | zaterdag 16 november 2024 @ 18:55 |
Nee man die wordt toch helemaal koud. En 2de keer opwarmen is smerig. | |
Mikeytt | zaterdag 16 november 2024 @ 18:58 |
Kan prima tot 3 dagen in je koelkast. ![]() Zorg er wel voor dat je koelkast op 4 graden staat. Daarboven kunnen ziekmakende bacteriën groeien | |
Lienekien | zaterdag 16 november 2024 @ 18:59 |
Ik zou het morgen in een ovenschotel doen, kaas erover en dan minstens 20 minuten op 180 graden in de oven. | |
Harvest89 | zaterdag 16 november 2024 @ 19:01 |
Ja dat kan. Deed ik in mijn studententijd ook. Voor de volgende keer zou ik de saus apart bewaren. Als je hem door elkaar met saus bewaart droogt de saus op. | |
Mikeytt | zaterdag 16 november 2024 @ 19:02 |
Bij pasta is het helaas zo dat de pasta papperig wordt als je het met saus erdoorheen gaat bewaren. Goede oplossing is invriezen i.p.v. in de koelkast | |
Harvest89 | zaterdag 16 november 2024 @ 19:02 |
Je kunt daar ook een spiegelei overheen gooien. | |
KV7blue | zaterdag 16 november 2024 @ 19:19 |
Er zit pastasaus in van het merk Grand'Italia: Bolognese met rundvlees. De pasta is idd gekocht in supermarkt. Ga de pan in koelkast doen afgedekt met folie voor zekerheid, dagje zal wel kunnen idd. ![]() Ik las eens iets over een gevaarlijke bacterie bij pasta's, maar dat is pas na 2 dagen volgens mij. | |
quirina | zaterdag 16 november 2024 @ 19:27 |
Gatver. Saus en pasta altijd vanelkaar apart houden. En pasta die overblijft kan je beter weggooien, gekookte pasta die weer opgewarmd wordt is niet lekker. Pasta is zo gekookt, | |
Adames | zaterdag 16 november 2024 @ 19:29 |
Bacillus cereus inderdaad, ook bekend van gekookte rijst. Niet te lang bewaren, maar paar dagen kan. En goed (snel) laten afkoelen. | |
maily | zaterdag 16 november 2024 @ 19:30 |
Kan makkelijk joh. Kijk, ruik, proef. | |
Adames | zaterdag 16 november 2024 @ 19:32 |
Daar is het wat laat voor en ook onzin, ligt nogal aan je pasta, je saus en hoe je deze gekookt hebt. Een gedroogde stevige pasta die je al dente hebt gekookt, wordt echt niet papperig van een dagje in een sausje staan. | |
Adames | zaterdag 16 november 2024 @ 19:32 |
In principe eens, maar niet elke bacterie zie of ruik je. | |
Mikeytt | zaterdag 16 november 2024 @ 19:37 |
Ja, maar heel belangrijk: Check de temperatuur van je koelkast. Het voedingscentrum geeft een advies af van 4 graden. Veel mensen hebben de koelkast minder koud staan. | |
maily | zaterdag 16 november 2024 @ 19:39 |
Nee. Maar die zitten overal. | |
halfway | zaterdag 16 november 2024 @ 19:47 |
Dit dus! Gewoon iedere dag vers en de rest wegflikkeren. | |
maily | zaterdag 16 november 2024 @ 19:49 |
Wij koken zo vaak voor 2 dagen. En dan gaat alles gewoon in één magnetronschaal. En dan doen wij zelf gehakt doorde saus. | |
Hyaenidae | zaterdag 16 november 2024 @ 22:06 |
Wat deze man zegt. Hoe smerig kun je zijn! Dit is net zoiets als friet de volgende dag weer opwarmen in de magnetron inclusief de satésaus die er al op zat. | |
sturmpie | zaterdag 16 november 2024 @ 22:39 |
kan geen kwaad man, is toch normaal, als je teveel hebt gekookt om 't de volgende dag op te eten. sommige koken voor 'n hele week. 't enige wat je niet moet opwarmen is spinazie, dat schijnt niet goed te zijn ivm 'n stofje dat giftig zou worden als 't 2x wordt opgewarmd oid | |
Jan_Onderwater | zaterdag 16 november 2024 @ 22:42 |
Niet doen https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Bacillus_cereus | |
Jan_Onderwater | zaterdag 16 november 2024 @ 22:43 |
Dit dus, saus en pasta apart houden en volgende dag pasta vers koken | |
Lienekien | zaterdag 16 november 2024 @ 22:52 |
Dat van de spinazie is allang achterhaald. | |
FreezePop | zaterdag 16 november 2024 @ 23:57 |
Iedere Italiaan zal de pasta met de saus verwarmen voor ze dit eten. Het is echt mega Hollands om eerst pasta op een bord te scheppen en dan pas de saus. | |
stavromulabeta | zondag 17 november 2024 @ 07:12 |
Dit dus. Vooral te warm laten staan is een risico. Erg kleine kans maar als het mis gaat, kan het dodelijk zijn. Dodelijke pasta kwam uit te warme koelkast | |
Jan_Onderwater | zondag 17 november 2024 @ 09:08 |
Nee, een italiaan verwarmd de saus, en doet daar dan een portie pasta in. Subtiel verschil | |
D. | zondag 17 november 2024 @ 09:11 |
De pasta zelf kan makkelijk een dag of 3 bewaard blijven, de saus is afhankelijk van de ingrediënten ![]() edit: Nouja, die ene dag... En ik ben zelf vaak een zeikerd als het om houdbaarheid gaat ![]() | |
LeeHarveyOswald | zondag 17 november 2024 @ 09:20 |
Botulisme of b. Cereus. Gekookte pasta was poreus en is dat na het koken niet meer, dat creëert een anaerobe omgeving. Daarnaast bevat het veel zetmeel, wat voeding is. Het koken is niet heet genoeg de endosporen stuk te maken, en zodra je eten afkoelt en op tafel staat heeft het een prima temperatuur voor de bacteriën om zich te vermenigvuldigen. Als je pasta één keer voor twee dagen wilt koken, voor salade bijvoorbeeld, spoel dan de portie voor morgen direct na het koken af met koud water en zet het in de koelkast. | |
LeeHarveyOswald | zondag 17 november 2024 @ 09:22 |
En sterf, want botulisme en b.cereus zijn dodelijk en ruik, zie en proef je niet. | |
LeeHarveyOswald | zondag 17 november 2024 @ 09:23 |
Als je je pasta gelijk koelt. Niet als je die eerst een half uurtje op kweek zet op de eettafel. | |
Jan_Onderwater | zondag 17 november 2024 @ 10:26 |
Is opvallend dat in dit soort topics altijd weer hetzelfde naar voren komt. Mensen die weten waar ze het over hebben zeggen het niet te doen, zeer voorzichtig te zijn dit met bronnen onderbouwen, en de mensen die beweren dat het geen probleem is gewoon maar wat roepen. Mensen die dit soort topics openen willen in de allermeeste gevallen alleen maar horen dat het geen probleem is, waarschijnlijk omdat ze zelf geen verantwoording willen nemen. | |
D. | zondag 17 november 2024 @ 10:29 |
Dat telt ook zeker mee ![]() | |
LeeHarveyOswald | zondag 17 november 2024 @ 10:56 |
En vooral dat de best practices -voor wie wel veilig een pastasalade wil voorbereiden - zo ook ondergesneeuwd raken. Terug koelen, zo kort mogelijk tussen de 5 en de 80 graden, rap gebruiken. En dus niet als men veel te veel pasta gekookt heeft dat eerst op tafel zetten en als ze vol zitten denken 'lekker, heb ik overmorgen lunch voor op het werk'. | |
ieniminimuis | zondag 17 november 2024 @ 11:01 |
Jarenlang avonddiensten gedraaid en daarbij meerdere keren pasta met saus gekookt voor meerdere dagen en ik leef nog steeds. | |
Zwansen | zondag 17 november 2024 @ 11:03 |
Lekker verhaal. ![]() Maar sowieso, vrijdag een pastasalade maken en dan je kinderen dit maandag nog geven terwijl het ook al uren buiten de koelkast is geweest. ![]() | |
Jan_Onderwater | zondag 17 november 2024 @ 11:07 |
risico=kans x impact | |
TheFreshPrince | zondag 17 november 2024 @ 11:08 |
Ik kook als vrijgezel meestal voor 2 of 3 dagen en uit ervaring kan ik zeggen dat ik nooit ziek ben geworden of iets geks heb geproefd aan pasta uit de koelkast. Ik warm per keer wel alleen op wat ik eet, dus ik schep het over in een wok / koekenpan of bord in de magnetron als ik lui ben. Tip: als je na het koken het eten laat afkoelen om in de koeling te zetten, laat het deksel er dan af (of schuin op de pan) zodat je geen omstandigheden voor bacteriegroei creëert. Bezuinig ook niet die paar kilowattuur per jaar door je koelkast te warm in te stellen, op 3-4 graden Celsius verbruikt hij echt niet zoveel meer en je bespaart het ruim op eten dat langer vers blijft. Er ging wel wat rond voor rijst (en pasta) maar als je een beetje oplet en je pan niet de hele avond op het aanrecht laat staan voor het in de koeling gaat, valt het risico wel mee. https://www.quest.nl/mens/voeding/a46611182/rijst-opnieuw-opwarmen
| |
LeeHarveyOswald | zondag 17 november 2024 @ 11:11 |
Je tip gaat niet helpen, veel te lang veel te warm. Uit het kokende water, direct onder de kraan, in een bakje in de koeling. Dan kan je het de dag er na eten. Eerst een uurtje met de deksel er af zodat het lekker een graadje of veertig, vijftig is, is precies niet wat je wilt. | |
TheFreshPrince | zondag 17 november 2024 @ 11:16 |
Dan had ik de afgelopen 29 jaar al minimaal 3.000x ziek moeten kunnen van opgewarmde "prakjes", aangezien ik al sinds m'n 20e m'n eigen maaltijden kook en opwarm. | |
LeeHarveyOswald | zondag 17 november 2024 @ 11:19 |
Nee dat is niet hoe het werkt. En het risico bij botulisme en b.cereus is niet ziek maar dood. | |
TheFreshPrince | zondag 17 november 2024 @ 11:25 |
Botulisme, hoe vaak denk je dat dat voorkomt in Nederland? Paar meldingen per jaar en dat is dan vaak ook nog door in de zomer te zwemmen tussen de dode ratten. Beetje overtrokken allemaal. De kans dat je door een fatbike wordt overreden terwijl je het Wilhelmus zingt is groter. | |
stavromulabeta | zondag 17 november 2024 @ 11:32 |
Bij botulisme heb je nog het voordeel dat de toxines bij opwarmen al vrij snel worden afgebroken en de betreffende bacterie totaal niet tegen een zure omgeving kan. Dus bij een goedverwarmde bewaarde pasta is botulisme erg onwaarschijnlijk. Maar het kan wel dodelijk zijn, de toxine is een sterk zenuwgif. In Oost-Europa komt het regelmatig voor vanwege de traditie van inmaken. En een hap sterk verdund slootwater is natuurlijk niet vergelijkbaar met het opeten van pastasalade die wemelt van de toxines. De vraag is of je dat risico wilt lopen als je het kunt voorkomen door voor 30 cent pasta weg te gooien. Naast dat andere toxines niet afbreken bij opwarmen. | |
maily | zondag 17 november 2024 @ 12:31 |
Elke maaltijd is dodelijk als je die zo behandelt. | |
Jan_Onderwater | zondag 17 november 2024 @ 12:43 |
Wat wil je nu eigenlijk hiermee? Dat je er schijt aan verstandig advies hebt? Dat je risico =. kans x impact niet snapt? Dat je liever een paar cent aan pasta of rijst besparen wil dan het duidelijke risico neemt doodziek te worden? | |
capricia | zondag 17 november 2024 @ 12:48 |
Hoeveel mensen hier zijn er al dood gegaan van de pasta een dagje in de koelkast bewaren? | |
111210 | zondag 17 november 2024 @ 12:48 |
Ik denk dat het vooral heel zacht en zompig kan gaan worden en naar mijn mening daarom niet meer te eten. Maar dat is vooral smaak. Zou verder niet weten waarom je eten niet een paar dagen in de koelkast kan bewaren. Ik maak in de zomer weleens pasta salade, die kook ik dan ietsjes korter zodat het de dag erna ook nog een beetje bite heeft. En ook 2 dagen later is dat nog prima te eten. Dit os overigens wel met echte pasta van durum tarwe, niet met die knorr rommel van witmeel. | |
maily | zondag 17 november 2024 @ 12:49 |
Ik al 35 jaar niet. 1 dag of 2 dagen. Pasta, soep, Chinees. | |
Jan_Onderwater | zondag 17 november 2024 @ 12:55 |
![]() | |
capricia | zondag 17 november 2024 @ 12:57 |
![]() Ik heb een puber die niets liever dan een restant lasagne of pasta arrabiata voor het ontbijt heeft. Of een restje opgewarmde tomatensoep. Pubers zijn raar. | |
TheFreshPrince | zondag 17 november 2024 @ 15:21 |
Ik ben in al die jaren nooit ziek geweest van opgewarmde pasta of rijst, de saus of het vlees dat er in zit. Ook niet toen ik nog bij m'n ouders woonde, waar we ook gewoon een dag later nog opgewarmde macaroni aten als dat over was. Dat risico noem ik verwaarloosbaar, zolang je de ingrediënten maar goed verwarmt tijdens het koken / wokken / bakken en het op tijd in de (voldoende) koeling zet. En nee, het gaat me niet om paar cent aan rijst of pasta, het gaat er om dat het gewoon geen probleem is. | |
Kanaroe | zondag 17 november 2024 @ 17:25 |
Ik leef nog, en mjjn gezin ook! Tis een mirakel Pannetje pasta of lasagna over....in een tupperwarebakje in de koelkast bewaren en de volgende dag of 2(!) dagen later lekker opwarmen Echt geen probleem ![]() | |
capricia | zondag 17 november 2024 @ 17:27 |
Ik maak er hele meal preps van. Pasta, pasta salade etc. En ik leef ook nog! ![]() | |
TheFreshPrince | zondag 17 november 2024 @ 17:35 |
En als het mis gaat, je snel bekeren tot de kerk van het Vliegend Spaghetti Monster, dan kom je iig nog in de pastahemel. | |
capricia | zondag 17 november 2024 @ 17:36 |
Met een vergiet op je hoofd. ![]() | |
Nielojram75 | zondag 17 november 2024 @ 19:33 |
Die mensen kunnen toch niet meer reageren? Ik heb een of andere magische la in mijn koelkast, alles wat ik daarin zet, blijft weken goed (gechargeerd) zelfs gesneden ijsbergsla.. Of het net zo lekker is als op het moment dat het gemaakt wordt, valt te betwisten, maar het is gebakken/gekookt, en (hopelijk) allemaal vers, dan kan het best even overleven. | |
KV7blue | zondag 17 november 2024 @ 21:44 |
Na veel twijfelen toch maar in de prullenbak geflikkerd. Was vast nog veilig om op te eten, maar in combinatie met de saus waarschijnlijk niet zo lekker meer. De volgende keer gewoon minder grote portie koken, of pasta en saus apart houden. Nu mijn laatste vraag, daarna val ik jullie niet meer lastig 😜: Heb gister een halve pot overgebleven pastasaus in de koelkast gezet, kan ik die nu nog invriezen? Op pot staat in vriezer 3 maanden houdbaar, hij staat nu in koelkast dus nog enigszins vers lijkt me. | |
maily | zondag 17 november 2024 @ 21:45 |
Als je het aandurft; doen. Maar niet in die glazen pot. | |
icecreamfarmer_NL | maandag 10 februari 2025 @ 13:37 |
Mijn idee. Vaak is de smaak dan ook sterker. Als vrijgezel kook ik ook altijd voor 2 dagen en doordat ik de pasta meng met de saus om hem er kort mee te bakken gaat het gerecht met pasta en al de koelkast in. Bij rijst doe ik dat trouwens niet. Overigens regenereer ik alles op ca 140 graden in de stoomoven en het smaakt nog hetzelfde of zelfs beter dan toen ik het vers maakte. Dat van de koelkast temperatuur ga ik nakijken, heb eigenlijk geen idee op welke temp hij staat. [ Bericht 4% gewijzigd door icecreamfarmer_NL op 10-02-2025 13:44:50 ] | |
Red_85 | maandag 10 februari 2025 @ 14:43 |
Pasta en saus überhaupt apart serveren ![]() |