abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_215601171
Hoi :)

Ik heb wat teveel pasta gekookt, pastasaus zit er ook door gemengd, kan ik de pan in de koelkast zetten en de volgende dag nog veilig opeten? Ik las eens iets dat je met pasta bewaren moet oppassen, maar 1 dagje kan wel toch?
  zaterdag 16 november 2024 @ 18:40:54 #2
364924 CommissarisMissionaris
Keizerlijk uitzonderlijk.
pi_215601187
Wat bedoel je met pastasaus precies m.a.w. zit er iets van zuivel, vlees of vis in?

Lijkt mij niet dat je een Arrabbiata oid hebt gebruikt? (wat heel veel zou uitmaken)
pi_215601191
Waarom zou dat niet mogen?
In de supermarkt zie ik vaak schaaltjes gekookte pasta en lasagne in de koeling staan.
Ik bewaar regelmatig pasta in de koelkast en vriezer. Nog nooit ziek van geworden.
  zaterdag 16 november 2024 @ 18:43:37 #4
364924 CommissarisMissionaris
Keizerlijk uitzonderlijk.
pi_215601211
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 november 2024 18:41 schreef Moederenkind het volgende:
Waarom zou dat niet mogen?
In de supermarkt zie ik vaak schaaltjes gekookte pasta en lasagne in de koeling staan.
Ik bewaar regelmatig pasta in de koelkast en vriezer. Nog nooit ziek van geworden.
Die van de supermarkt bederft minder snel door de vacuümverpakking, e-nummers etc. etc.

Niet te vergelijken met een pasta wat je thuis bereidt (mag ik hopen tenminste).
pi_215601212
Ik zou het wel in een luchtdicht bakje doen en niet in de pan in de koelkast zetten maar 2 dagen moet sowieso geen probleem zijn.

Waarom zou het niet kunnen bij pasta?
  zaterdag 16 november 2024 @ 18:44:49 #6
364924 CommissarisMissionaris
Keizerlijk uitzonderlijk.
pi_215601218
2 dagen moet sowieso geen probleem zijn.

Altijd ruiken voor het eten en dan komt dat meestal wel goed :)
pi_215601263
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 november 2024 18:44 schreef CommissarisInjeanus het volgende:
2 dagen moet sowieso geen probleem zijn.

Altijd ruiken voor het eten en dan komt dat meestal wel goed :)
Jij ruikt werkelijk overal aan.
pi_215601264
Tuurlijk kan dat. In de pan met deksel is ook prima voor een dagje.
gr gr
pi_215601318
Nee man die wordt toch helemaal koud. En 2de keer opwarmen is smerig.
pindazakje
  zaterdag 16 november 2024 @ 18:58:43 #10
482094 Mikeytt
Any/All. 1997
pi_215601355
Kan prima tot 3 dagen in je koelkast. :Y

Zorg er wel voor dat je koelkast op 4 graden staat. Daarboven kunnen ziekmakende bacteriën groeien
Revolutions are the locomotives of history.
[img]https://i.imgur.com/jDiUACq.png[/img]
  zaterdag 16 november 2024 @ 18:59:26 #11
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_215601362
Ik zou het morgen in een ovenschotel doen, kaas erover en dan minstens 20 minuten op 180 graden in de oven.
The love you take is equal to the love you make.
  zaterdag 16 november 2024 @ 19:01:53 #12
313152 Harvest89
Black Metal fan
pi_215601389
Ja dat kan. Deed ik in mijn studententijd ook.
Voor de volgende keer zou ik de saus apart bewaren.

Als je hem door elkaar met saus bewaart droogt de saus op.
Deceit for a lifetime has taken it's toll.
An emotional void, I feel numb and cold.
You're all dead to me now. And has been for long.
The time has come to reap what you've sown.
  zaterdag 16 november 2024 @ 19:02:07 #13
482094 Mikeytt
Any/All. 1997
pi_215601392
quote:
7s.gif Op zaterdag 16 november 2024 18:43 schreef Serinde het volgende:
Waarom zou het niet kunnen bij pasta?
Bij pasta is het helaas zo dat de pasta papperig wordt als je het met saus erdoorheen gaat bewaren. Goede oplossing is invriezen i.p.v. in de koelkast
Revolutions are the locomotives of history.
[img]https://i.imgur.com/jDiUACq.png[/img]
  zaterdag 16 november 2024 @ 19:02:31 #14
313152 Harvest89
Black Metal fan
pi_215601397
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 november 2024 18:55 schreef Hyaenidae het volgende:
En 2de keer opwarmen is smerig.
Je kunt daar ook een spiegelei overheen gooien.
Deceit for a lifetime has taken it's toll.
An emotional void, I feel numb and cold.
You're all dead to me now. And has been for long.
The time has come to reap what you've sown.
pi_215601530
Er zit pastasaus in van het merk Grand'Italia: Bolognese met rundvlees.
De pasta is idd gekocht in supermarkt.
Ga de pan in koelkast doen afgedekt met folie voor zekerheid, dagje zal wel kunnen idd. :) Was wel van plan om het de volgende dag opnieuw op te warmen, hoop dat het dan nog smaakt.
Ik las eens iets over een gevaarlijke bacterie bij pasta's, maar dat is pas na 2 dagen volgens mij.
pi_215601591
Gatver.
Saus en pasta altijd vanelkaar apart houden. En pasta die overblijft kan je beter weggooien, gekookte pasta die weer opgewarmd wordt is niet lekker. Pasta is zo gekookt,
pi_215601622
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 november 2024 19:19 schreef KV7blue het volgende:
Er zit pastasaus in van het merk Grand'Italia: Bolognese met rundvlees.
De pasta is idd gekocht in supermarkt.
Ga de pan in koelkast doen afgedekt met folie voor zekerheid, dagje zal wel kunnen idd. :) Was wel van plan om het de volgende dag opnieuw op te warmen, hoop dat het dan nog smaakt.
Ik las eens iets over een gevaarlijke bacterie bij pasta's, maar dat is pas na 2 dagen volgens mij.
Bacillus cereus inderdaad, ook bekend van gekookte rijst.
Niet te lang bewaren, maar paar dagen kan.

En goed (snel) laten afkoelen.
  Spellchecker zaterdag 16 november 2024 @ 19:30:39 #18
197773 crew  maily
Mevrouwtje oeps/B.U.2022 :P
pi_215601634
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 november 2024 19:19 schreef KV7blue het volgende:
Er zit pastasaus in van het merk Grand'Italia: Bolognese met rundvlees.
De pasta is idd gekocht in supermarkt.
Ga de pan in koelkast doen afgedekt met folie voor zekerheid, dagje zal wel kunnen idd. :) Was wel van plan om het de volgende dag opnieuw op te warmen, hoop dat het dan nog smaakt.
Ik las eens iets over een gevaarlijke bacterie bij pasta's, maar dat is pas na 2 dagen volgens mij.
Kan makkelijk joh.


Kijk, ruik, proef.
pi_215601648
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 november 2024 19:27 schreef quirina het volgende:
Gatver.
Saus en pasta altijd vanelkaar apart houden. En pasta die overblijft kan je beter weggooien, gekookte pasta die weer opgewarmd wordt is niet lekker. Pasta is zo gekookt,
Daar is het wat laat voor en ook onzin, ligt nogal aan je pasta, je saus en hoe je deze gekookt hebt.
Een gedroogde stevige pasta die je al dente hebt gekookt, wordt echt niet papperig van een dagje in een sausje staan.
pi_215601655
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 november 2024 19:30 schreef maily het volgende:

[..]
Kan makkelijk joh.

Kijk, ruik, proef.
In principe eens, maar niet elke bacterie zie of ruik je.
  zaterdag 16 november 2024 @ 19:37:53 #21
482094 Mikeytt
Any/All. 1997
pi_215601717
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 november 2024 19:19 schreef KV7blue het volgende:
Er zit pastasaus in van het merk Grand'Italia: Bolognese met rundvlees.
De pasta is idd gekocht in supermarkt.
Ga de pan in koelkast doen afgedekt met folie voor zekerheid, dagje zal wel kunnen idd. :) Was wel van plan om het de volgende dag opnieuw op te warmen, hoop dat het dan nog smaakt.
Ik las eens iets over een gevaarlijke bacterie bij pasta's, maar dat is pas na 2 dagen volgens mij.
Ja, maar heel belangrijk: Check de temperatuur van je koelkast.

Het voedingscentrum geeft een advies af van 4 graden. Veel mensen hebben de koelkast minder koud staan.
Revolutions are the locomotives of history.
[img]https://i.imgur.com/jDiUACq.png[/img]
  Spellchecker zaterdag 16 november 2024 @ 19:39:11 #22
197773 crew  maily
Mevrouwtje oeps/B.U.2022 :P
pi_215601732
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 november 2024 19:32 schreef Adames het volgende:

[..]
In principe eens, maar niet elke bacterie zie of ruik je.
Nee.


Maar die zitten overal.
pi_215601836
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 november 2024 19:27 schreef quirina het volgende:
Gatver.
Saus en pasta altijd vanelkaar apart houden. En pasta die overblijft kan je beter weggooien, gekookte pasta die weer opgewarmd wordt is niet lekker. Pasta is zo gekookt,
Dit dus!
Gewoon iedere dag vers en de rest wegflikkeren.
Je hoort bij de betere, maar nog lang niet bij de beste
  Spellchecker zaterdag 16 november 2024 @ 19:49:37 #24
197773 crew  maily
Mevrouwtje oeps/B.U.2022 :P
pi_215601870
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 november 2024 19:27 schreef quirina het volgende:
Gatver.
Saus en pasta altijd vanelkaar apart houden. En pasta die overblijft kan je beter weggooien, gekookte pasta die weer opgewarmd wordt is niet lekker. Pasta is zo gekookt,
Wij koken zo vaak voor 2 dagen.
En dan gaat alles gewoon in één magnetronschaal.

En dan doen wij zelf gehakt doorde saus.
pi_215604291
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 november 2024 19:47 schreef halfway het volgende:

[..]
Dit dus!
Gewoon iedere dag vers en de rest wegflikkeren.
Wat deze man zegt. Hoe smerig kun je zijn!
Dit is net zoiets als friet de volgende dag weer opwarmen in de magnetron inclusief de satésaus die er al op zat.
pindazakje
  zaterdag 16 november 2024 @ 22:39:25 #26
396386 sturmpie
for night & nature
pi_215604710
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 november 2024 18:39 schreef KV7blue het volgende:
1 dagje kan wel toch?
kan geen kwaad man, is toch normaal, als je teveel hebt gekookt om 't de volgende dag op te eten.
sommige koken voor 'n hele week.

't enige wat je niet moet opwarmen is spinazie, dat schijnt niet goed te zijn ivm 'n stofje dat giftig zou worden als 't 2x wordt opgewarmd oid
vrede, voedsel, vrijheid, veiligheid, vooruitgang
  zaterdag 16 november 2024 @ 22:42:15 #27
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_215604755
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 november 2024 18:39 schreef KV7blue het volgende:
Hoi :)

Ik heb wat teveel pasta gekookt, pastasaus zit er ook door gemengd, kan ik de pan in de koelkast zetten en de volgende dag nog veilig opeten? Ik las eens iets dat je met pasta bewaren moet oppassen, maar 1 dagje kan wel toch?
Niet doen

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Bacillus_cereus
  zaterdag 16 november 2024 @ 22:43:57 #28
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_215604775
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 november 2024 19:27 schreef quirina het volgende:
Gatver.
Saus en pasta altijd vanelkaar apart houden. En pasta die overblijft kan je beter weggooien, gekookte pasta die weer opgewarmd wordt is niet lekker. Pasta is zo gekookt,
Dit dus, saus en pasta apart houden en volgende dag pasta vers koken
  zaterdag 16 november 2024 @ 22:52:38 #29
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_215604864
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 november 2024 22:39 schreef sturmpie het volgende:

[..]
kan geen kwaad man, is toch normaal, als je teveel hebt gekookt om 't de volgende dag op te eten.
sommige koken voor 'n hele week.

't enige wat je niet moet opwarmen is spinazie, dat schijnt niet goed te zijn ivm 'n stofje dat giftig zou worden als 't 2x wordt opgewarmd oid
Dat van de spinazie is allang achterhaald.
The love you take is equal to the love you make.
pi_215605214
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 november 2024 19:19 schreef KV7blue het volgende:
Er zit pastasaus in van het merk Grand'Italia: Bolognese met rundvlees.
De pasta is idd gekocht in supermarkt.
Ga de pan in koelkast doen afgedekt met folie voor zekerheid, dagje zal wel kunnen idd. :) Was wel van plan om het de volgende dag opnieuw op te warmen, hoop dat het dan nog smaakt.
Ik las eens iets over een gevaarlijke bacterie bij pasta's, maar dat is pas na 2 dagen volgens mij.
Iedere Italiaan zal de pasta met de saus verwarmen voor ze dit eten. Het is echt mega Hollands om eerst pasta op een bord te scheppen en dan pas de saus.
pi_215605877
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 november 2024 19:29 schreef Adames het volgende:

[..]
Bacillus cereus inderdaad, ook bekend van gekookte rijst.
Niet te lang bewaren, maar paar dagen kan.

En goed (snel) laten afkoelen.
Dit dus. Vooral te warm laten staan is een risico. Erg kleine kans maar als het mis gaat, kan het dodelijk zijn.

Dodelijke pasta kwam uit te warme koelkast
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  zondag 17 november 2024 @ 09:08:23 #32
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_215606219
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 november 2024 23:57 schreef FreezePop het volgende:

[..]
Iedere Italiaan zal de pasta met de saus verwarmen voor ze dit eten. Het is echt mega Hollands om eerst pasta op een bord te scheppen en dan pas de saus.
Nee, een italiaan verwarmd de saus, en doet daar dan een portie pasta in.
Subtiel verschil
  Moderator zondag 17 november 2024 @ 09:11:01 #33
18653 crew  D.
pi_215606259
De pasta zelf kan makkelijk een dag of 3 bewaard blijven, de saus is afhankelijk van de ingrediënten :Y


edit:
quote:
Gekookte pasta bewaar je best niet te lang. Daarvoor waarschuwt het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV). Hoewel koude pastasalades bij warm weer erg populair zijn, raadt het FAVV aan om gekookte pasta niet langer dan twee dagen in de koelkast te bewaren.
Nouja, die ene dag...

En ik ben zelf vaak een zeikerd als het om houdbaarheid gaat :Y
pi_215606331
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 november 2024 18:41 schreef Moederenkind het volgende:
Waarom zou dat niet mogen?
In de supermarkt zie ik vaak schaaltjes gekookte pasta en lasagne in de koeling staan.
Ik bewaar regelmatig pasta in de koelkast en vriezer. Nog nooit ziek van geworden.
Botulisme of b. Cereus. Gekookte pasta was poreus en is dat na het koken niet meer, dat creëert een anaerobe omgeving. Daarnaast bevat het veel zetmeel, wat voeding is. Het koken is niet heet genoeg de endosporen stuk te maken, en zodra je eten afkoelt en op tafel staat heeft het een prima temperatuur voor de bacteriën om zich te vermenigvuldigen.

Als je pasta één keer voor twee dagen wilt koken, voor salade bijvoorbeeld, spoel dan de portie voor morgen direct na het koken af met koud water en zet het in de koelkast.
pi_215606346
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 november 2024 19:30 schreef maily het volgende:

[..]
Kan makkelijk joh.


Kijk, ruik, proef.
En sterf, want botulisme en b.cereus zijn dodelijk en ruik, zie en proef je niet.
pi_215606355
quote:
0s.gif Op zondag 17 november 2024 09:11 schreef D. het volgende:
De pasta zelf kan makkelijk een dag of 3 bewaard blijven, de saus is afhankelijk van de ingrediënten :Y


edit:
[..]
Nouja, die ene dag...

En ik ben zelf vaak een zeikerd als het om houdbaarheid gaat :Y
Als je je pasta gelijk koelt. Niet als je die eerst een half uurtje op kweek zet op de eettafel.
  zondag 17 november 2024 @ 10:26:44 #37
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_215606812
Is opvallend dat in dit soort topics altijd weer hetzelfde naar voren komt. Mensen die weten waar ze het over hebben zeggen het niet te doen, zeer voorzichtig te zijn dit met bronnen onderbouwen, en de mensen die beweren dat het geen probleem is gewoon maar wat roepen.
Mensen die dit soort topics openen willen in de allermeeste gevallen alleen maar horen dat het geen probleem is, waarschijnlijk omdat ze zelf geen verantwoording willen nemen.
  Moderator zondag 17 november 2024 @ 10:29:11 #38
18653 crew  D.
pi_215606833
quote:
2s.gif Op zondag 17 november 2024 09:23 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]
Als je je pasta gelijk koelt. Niet als je die eerst een half uurtje op kweek zet op de eettafel.
Dat telt ook zeker mee :Y
pi_215607071
quote:
0s.gif Op zondag 17 november 2024 10:26 schreef Jan_Onderwater het volgende:
Is opvallend dat in dit soort topics altijd weer hetzelfde naar voren komt. Mensen die weten waar ze het over hebben zeggen het niet te doen, zeer voorzichtig te zijn dit met bronnen onderbouwen, en de mensen die beweren dat het geen probleem is gewoon maar wat roepen.
Mensen die dit soort topics openen willen in de allermeeste gevallen alleen maar horen dat het geen probleem is, waarschijnlijk omdat ze zelf geen verantwoording willen nemen.
En vooral dat de best practices -voor wie wel veilig een pastasalade wil voorbereiden - zo ook ondergesneeuwd raken.

Terug koelen, zo kort mogelijk tussen de 5 en de 80 graden, rap gebruiken.

En dus niet als men veel te veel pasta gekookt heeft dat eerst op tafel zetten en als ze vol zitten denken 'lekker, heb ik overmorgen lunch voor op het werk'.
  zondag 17 november 2024 @ 11:01:37 #40
313769 ieniminimuis
Zo gek als een muis
pi_215607123
Jarenlang avonddiensten gedraaid en daarbij meerdere keren pasta met saus gekookt voor meerdere dagen en ik leef nog steeds.
I assure you. I have no notion of treating men with such respect. That is the way to spoil them. (Jane Austen, Northanger Abbey)
This is a man's world but women hold it up (Carter Fatih, Man)
Het officiële liefje van @Monitor O+
  zondag 17 november 2024 @ 11:03:37 #41
68638 Zwansen
He is so good it is scary...
pi_215607135
quote:
0s.gif Op zondag 17 november 2024 07:12 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]
Dit dus. Vooral te warm laten staan is een risico. Erg kleine kans maar als het mis gaat, kan het dodelijk zijn.

Dodelijke pasta kwam uit te warme koelkast
Lekker verhaal. :{

Maar sowieso, vrijdag een pastasalade maken en dan je kinderen dit maandag nog geven terwijl het ook al uren buiten de koelkast is geweest. :{
  zondag 17 november 2024 @ 11:07:59 #42
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_215607166
quote:
1s.gif Op zondag 17 november 2024 11:01 schreef ieniminimuis het volgende:
Jarenlang avonddiensten gedraaid en daarbij meerdere keren pasta met saus gekookt voor meerdere dagen en ik leef nog steeds.
risico=kans x impact
pi_215607175
Ik kook als vrijgezel meestal voor 2 of 3 dagen en uit ervaring kan ik zeggen dat ik nooit ziek ben geworden of iets geks heb geproefd aan pasta uit de koelkast.

Ik warm per keer wel alleen op wat ik eet, dus ik schep het over in een wok / koekenpan of bord in de magnetron als ik lui ben.

Tip: als je na het koken het eten laat afkoelen om in de koeling te zetten, laat het deksel er dan af (of schuin op de pan) zodat je geen omstandigheden voor bacteriegroei creëert.

Bezuinig ook niet die paar kilowattuur per jaar door je koelkast te warm in te stellen, op 3-4 graden Celsius verbruikt hij echt niet zoveel meer en je bespaart het ruim op eten dat langer vers blijft.

quote:
1s.gif Op zaterdag 16 november 2024 18:39 schreef KV7blue het volgende:
Ik las eens iets dat je met pasta bewaren moet oppassen
Er ging wel wat rond voor rijst (en pasta) maar als je een beetje oplet en je pan niet de hele avond op het aanrecht laat staan voor het in de koeling gaat, valt het risico wel mee.

https://www.quest.nl/mens/voeding/a46611182/rijst-opnieuw-opwarmen

quote:
Koelen, koelen en nog eens koelen
Je kunt dus opgelucht ademhalen. Dood ga je niet van ouwe rijst. Maar wil je zeker weten dat je niet de hele dag boven de wc hangt? Zet de rijst of pasta dan binnen twee uur na het koken in de koelkast, adviseert Van der Vossen. En warm je maaltijd maar één keer op. 'Als het telkens opnieuw afkoelt en daarna weer verhit wordt, komen de bacteriën iedere keer op een goede temperatuur om te groeien.'

Bonustip: zet ook de koelkast een graadje kouder. Uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat vijfentwintig procent van de Nederlandse huishoudens hun koelkast op zeven graden of warmer heeft afgesteld. 'Dat is best veel. De ideale temperatuur is vier graden. Dat is lekker koud. Te koud voor de Bacillus cereus.' Lekker laten chillen, die rijst.
pi_215607195
quote:
0s.gif Op zondag 17 november 2024 11:08 schreef TheFreshPrince het volgende:
Ik kook als vrijgezel meestal voor 2 of 3 dagen en uit ervaring kan ik zeggen dat ik nooit ziek ben geworden of iets geks heb geproefd aan pasta uit de koelkast.

Ik warm per keer wel alleen op wat ik eet, dus ik schep het over in een wok / koekenpan of bord in de magnetron als ik lui ben.

Tip: als je na het koken het eten laat afkoelen om in de koeling te zetten, laat het deksel er dan af (of schuin op de pan) zodat je geen omstandigheden voor bacteriegroei creëert.

Bezuinig ook niet die paar kilowattuur per jaar door je koelkast te warm in te stellen, op 3-4 graden Celsius verbruikt hij echt niet zoveel meer en je bespaart het ruim op eten dat langer vers blijft.
Je tip gaat niet helpen, veel te lang veel te warm.

Uit het kokende water, direct onder de kraan, in een bakje in de koeling. Dan kan je het de dag er na eten.

Eerst een uurtje met de deksel er af zodat het lekker een graadje of veertig, vijftig is, is precies niet wat je wilt.
pi_215607230
quote:
2s.gif Op zondag 17 november 2024 11:11 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]
Je tip gaat niet helpen, veel te lang veel te warm.

Uit het kokende water, direct onder de kraan, in een bakje in de koeling. Dan kan je het de dag er na eten.

Eerst een uurtje met de deksel er af zodat het lekker een graadje of veertig, vijftig is, is precies niet wat je wilt.
Dan had ik de afgelopen 29 jaar al minimaal 3.000x ziek moeten kunnen van opgewarmde "prakjes", aangezien ik al sinds m'n 20e m'n eigen maaltijden kook en opwarm.
pi_215607271
quote:
0s.gif Op zondag 17 november 2024 11:16 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Dan had ik de afgelopen 29 jaar al minimaal 3.000x ziek moeten kunnen van opgewarmde "prakjes", aangezien ik al sinds m'n 20e m'n eigen maaltijden kook en opwarm.
Nee dat is niet hoe het werkt. En het risico bij botulisme en b.cereus is niet ziek maar dood.
pi_215607337
quote:
2s.gif Op zondag 17 november 2024 11:19 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]
Nee dat is niet hoe het werkt. En het risico bij botulisme en b.cereus is niet ziek maar dood.
Botulisme, hoe vaak denk je dat dat voorkomt in Nederland? Paar meldingen per jaar en dat is dan vaak ook nog door in de zomer te zwemmen tussen de dode ratten.

Beetje overtrokken allemaal.

De kans dat je door een fatbike wordt overreden terwijl je het Wilhelmus zingt is groter.
pi_215607396
quote:
0s.gif Op zondag 17 november 2024 11:25 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Botulisme, hoe vaak denk je dat dat voorkomt in Nederland? Paar meldingen per jaar en dat is dan vaak ook nog door zwemmen tussen de dode ratten.

Beetje overtrokken allemaal.
Bij botulisme heb je nog het voordeel dat de toxines bij opwarmen al vrij snel worden afgebroken en de betreffende bacterie totaal niet tegen een zure omgeving kan. Dus bij een goedverwarmde bewaarde pasta is botulisme erg onwaarschijnlijk. Maar het kan wel dodelijk zijn, de toxine is een sterk zenuwgif. In Oost-Europa komt het regelmatig voor vanwege de traditie van inmaken. En een hap sterk verdund slootwater is natuurlijk niet vergelijkbaar met het opeten van pastasalade die wemelt van de toxines.

De vraag is of je dat risico wilt lopen als je het kunt voorkomen door voor 30 cent pasta weg te gooien. Naast dat andere toxines niet afbreken bij opwarmen.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  Spellchecker zondag 17 november 2024 @ 12:31:38 #49
197773 crew  maily
Mevrouwtje oeps/B.U.2022 :P
pi_215607765
quote:
0s.gif Op zondag 17 november 2024 07:12 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]
Dit dus. Vooral te warm laten staan is een risico. Erg kleine kans maar als het mis gaat, kan het dodelijk zijn.

Dodelijke pasta kwam uit te warme koelkast
Elke maaltijd is dodelijk als je die zo behandelt.
  zondag 17 november 2024 @ 12:43:43 #50
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_215607848
quote:
0s.gif Op zondag 17 november 2024 11:08 schreef TheFreshPrince het volgende:
Ik kook als vrijgezel meestal voor 2 of 3 dagen en uit ervaring kan ik zeggen dat ik nooit ziek ben geworden of iets geks heb geproefd aan pasta uit de koelkast.

Ik warm per keer wel alleen op wat ik eet, dus ik schep het over in een wok / koekenpan of bord in de magnetron als ik lui ben.

Tip: als je na het koken het eten laat afkoelen om in de koeling te zetten, laat het deksel er dan af (of schuin op de pan) zodat je geen omstandigheden voor bacteriegroei creëert.

Bezuinig ook niet die paar kilowattuur per jaar door je koelkast te warm in te stellen, op 3-4 graden Celsius verbruikt hij echt niet zoveel meer en je bespaart het ruim op eten dat langer vers blijft.
[..]
Er ging wel wat rond voor rijst (en pasta) maar als je een beetje oplet en je pan niet de hele avond op het aanrecht laat staan voor het in de koeling gaat, valt het risico wel mee.

https://www.quest.nl/mens/voeding/a46611182/rijst-opnieuw-opwarmen
[..]

Wat wil je nu eigenlijk hiermee? Dat je er schijt aan verstandig advies hebt? Dat je risico =. kans x impact niet snapt?
Dat je liever een paar cent aan pasta of rijst besparen wil dan het duidelijke risico neemt doodziek te worden?
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')