Na vijf jaar intensief onderzoek in Rijksmuseum
Restauratie van ’De Nachtwacht’ van Rembrandt eindelijk van start: ’Unieke ervaring voor het publiek om van dichtbij te volgen’> https://www.telegraaf.nl/(...)n-dichtbij-te-volgenBeste mensen op FOK!
Eenieder begrijpt dat
mij vandaag weinig gelegenheid rest om het geheel te volgen vanwege kantoortijden én een maatschappelijk verantwoordelijke functie.
Maar hoe leuk en interessant is het om de langverwachte restauratie van
De Nachtwacht van Rembrandt te kunnen volgen nu gedegen 5-jarig onderzoek eindelijk voltooid is?
Wat u? In
mijn kringen
, zowel op het werk als in privésfeer
, bestaat hiervoor erg veel belangstelling.
Derhalve zullen onder anderen
ik op locatie Amsterdam Zuid en functionarissen op kleine locatie Haarlem
, evenals contacten/vrienden en familie in
hun dito winstgevende en maatschappelijk gezinde functies
, uiteraard tussen de bedrijven door deze unieke restauratie, welke in goede orde en uiterst nauwkeurig wordt uitgevoerd, af en toe volgen en het eventueel later nog terugkijken.
~
Vanzelfsprekend wens
ik u allen, geheel naar eigen wens, veel kijkplezier en een mooie dag verder!
Scjvbquote:
Door Paola van de Velde
1 uur geleden in BinnenlandAmsterdam - Nadat er vijf jaar lang uitgebreid onderzoek is gedaan met de nieuwste en meest geavanceerde technieken is eindelijk het moment aangebroken dat De Nachtwacht daadwerkelijk gerestaureerd gaat worden. Dinsdagmorgen is een team van acht restauratoren van het Rijksmuseum in Amsterdam voorzichtig begonnen met het verwijderen van het vernis van Rembrandts beroemdste schilderij.© FOTO RIJKSMUSEUM/HENK WILDSCHUT
Nienke Woltman is een van de acht restauratoren die de komende tijd het vernis van Rembrandts schilderij ’De Nachtwacht’ zullen halen.Met letterlijk microscopische precisie worden stap voor stap de vernislagen van het doek gehaald. Dit gebeurt, zoals alles rondom het project Operatie Nachtwacht, op zaal voor de ogen van het publiek. Volgens Taco Dibbits, de directeur van het Rijksmuseum, is de start van de restauratie erg spannend. „Met het weghalen van het oude vernis komt de veelbewogen levensloop van Rembrandts meesterwerk bloot te liggen. Het is een unieke ervaring voor het publiek om dit van zo dichtbij te kunnen volgen.”
Restauratie van het schilderijHet verwijderen van het oude vernis is nodig om het zeventiende-eeuwse kunstwerk optimaal te kunnen bewaren en behouden voor toekomstige generaties. De bovenste vernislagen dateren uit de jaren 1975-76, toen eveneens een restauratie van het schilderij plaatsvond.
De huidige restauratoren zullen deze lagen nu weghalen met een speciaal absorberend doek, waarop een minimale hoeveelheid oplosmiddel is aangebracht. „Eventueel achtergebleven resten van nog oudere vernis worden vervolgens zorgvuldig met een wattenstaafje met oplosmiddel onder een microscoop verwijderd”, laat het museum weten.
Rembrandts meesterwerk wetenschappelijk getestDeze methode van werken is vooraf uitgebreid en wetenschappelijk getest. De techniek is eerder toegepast op andere schilderijen van onder meer Rembrandt. Ook zijn er vooraf diverse kleine tests uitgevoerd op De Nachtwacht, om zeker te zijn dat het schilderij geen schade oploopt.
De afgelopen vijf jaar heeft een groot en internationaal team van restauratoren, conservatoren en wetenschappers De Nachtwacht bestudeerd met de meest geavanceerde technieken, van digitale beeldtechnieken tot natuurwetenschappelijk en materiaal-technisch onderzoek en van computer science tot artificiële intelligentie. Dit heeft geleid tot verschillende doorbraken in kennis over en staat van het schilderij, en werkproces van de kunstenaar.
Internationaal team van experts werkt samenHet team werkt samen met experts van hoofdpartner AkzoNobel, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Technische Universiteit Delft, Universiteit van Amsterdam, Amsterdam Universitair Medische Centra, Universiteit Antwerpen, De Vrije Universiteit Amsterdam, Technische Universiteit Eindhoven en de National Gallery of Art in Washington DC.