Dit mens heeft me een jaar geleden het laatste duwtje gegeven om anti-EU te wordenquote:Ursula von der Leyen wil de EU-begroting grondig wijzigen en meer macht naar Brussel
Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, staat voor een belangrijke hervorming van de financiële verdeling binnen de Europese Unie. Dit plan moet de Commissie meer invloed geven om economische hervormingen af te dwingen bij lidstaten. (zie video)
Het voorstel komt op een moment dat de huidige Europese begroting bijna afloopt en de onderhandelingen over de nieuwe, meerjarenbegroting voor de periode 2028-2034 al op gang komen. Deze hervorming kan grote gevolgen hebben voor de toewijzing van fondsen aan EU-landen.
Grote verschuivingen in begroting voorgesteld
Uit een uitgelekte interne presentatie van de Commissie blijkt dat de traditionele geldstromen, zoals landbouwsubsidies en cohesiefondsen, mogelijk op de schop gaan. Deze fondsen vormen samen momenteel twee derde van de totale EU-begroting.
Het voorstel zou betekenen dat het geld niet langer via deze specifieke subsidies loopt, maar direct naar de hoofdsteden van de lidstaten wordt gestuurd. De nieuwe begroting zou in plaats van honderden kleine fondsen slechts 27 grote fondsen bevatten, één voor elke lidstaat.
Om toegang te krijgen tot deze fondsen, zullen de lidstaten hervormingen moeten doorvoeren op economisch gebied. Denk bijvoorbeeld aan hervormingen in de pensioensystemen of arbeidswetten.
De Europese Commissie stelt dat geld voor bijvoorbeeld sociale woningbouw gekoppeld kan worden aan maatregelen om de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt te verkleinen.
Begroting van 1.200 miljard euro
De voorgestelde begrotingswijziging is ambitieus, met een totaal van 1.200 miljard euro beschikbaar voor de komende zeven jaar. Dit geld is bedoeld voor investeringen in belangrijke Europese prioriteiten, zoals digitalisering, industriepolitiek en vergroening.
Deze hervormingen zullen de EU-landen verplichten om economische aanpassingen door te voeren in ruil voor geld uit Brussel. Voorstanders van het plan benadrukken dat het geld veel efficiënter kan worden besteed door deze directe koppeling van hervormingen aan subsidies.
Daarnaast kan de Commissie de fondsen gerichter inzetten voor grote, grensoverschrijdende doelen in plaats van vast te zitten aan decenniaoude subsidies, zoals de landbouwsubsidies.
Het coronaherstelfonds als inspiratie
Het voorgestelde systeem is geïnspireerd door het coronaherstelfonds, dat de EU in 2020 instelde om de sociale en economische gevolgen van de coronapandemie te verlichten. Dat fonds bestond uit 750 miljard euro aan subsidies en leningen, die alleen werden uitgekeerd onder strikte voorwaarden.
Nederland speelde destijds een belangrijke rol bij het afdwingen van deze voorwaarden, maar kreeg zelf ook te maken met strenge eisen. Zo werd van Nederland verwacht dat het de hypotheekrenteaftrek zou afbouwen en contante betalingen boven de 3.000 euro zou verbieden om witwassen tegen te gaan.
Hoewel het kabinet weigerde de hypotheekrenteaftrek aan te pakken, werd het verbod op grote contante betalingen uiteindelijk wel aangenomen door de Tweede Kamer. Dit soort spanningen zal vaker voorkomen als de koppeling tussen hervormingen en Europese subsidies een vast onderdeel wordt van de EU-begroting.
Toekomstige confrontaties
Er wordt gevreesd dat de Europese Commissie in de toekomst niet alleen meer macht wil, maar ook meer geld zal vragen van de lidstaten. Nederland, dat al langer pleit voor een vermindering van de afdracht aan de EU-begroting, zal waarschijnlijk fel tegen dit voorstel zijn. De discussie over de omvang en verdeling van de EU-begroting is dan ook nog lang niet voorbij.
Von der Leyen zelf lijkt vastberaden om van deze hervormingen een belangrijk speerpunt te maken. Ze wil in haar tweede termijn als voorzitter van de Commissie de EU begroting moderniseren en versterken.
Haar nieuwe begrotingscommissaris, Piotr Serafin, heeft de taak gekregen om cruciale hervormingen te koppelen aan Europese investeringen. Een van de manieren waarop Von der Leyen dit wil doen, is door nieuwe eigen middelen te genereren voor de EU, zoals de recent ingestelde importtarieven op Chinese elektrische auto’s.
Een sterker Europa?
Met dit hervormingsplan wil Von der Leyen de macht van de Commissie vergroten en de invloed van individuele lidstaten verkleinen. De afgelopen jaren had de Commissie vaak moeite om haar wil door te drukken, doordat de nationale regeringen hun eigen prioriteiten hadden. Door voorwaarden te verbinden aan de toegang tot Europese fondsen, hoopt de Commissie dat te veranderen.
Ursula von der Leyen trad in 2019 onverwacht aan als voorzitter van de Europese Commissie. Dit gebeurde nadat de kandidaturen van Manfred Weber en Frans Timmermans mislukten. Sindsdien heeft Von der Leyen veel ervaring opgedaan.
Vooral tijdens de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne stond ze voor grote uitdagingen. In de nieuwe Europese Commissie lijkt haar team sterker dan voorheen. Dit komt mede doordat grote tegenhangers zoals Timmermans en de Franse Thierry Breton niet langer deel uitmaken van de Commissie. Hierdoor heeft Von der Leyen nu meer ruimte om haar stempel te drukken op het beleid.
Nu ze de leiding heeft over een Commissie zonder sterke vicepresidenten, lijkt Von der Leyen klaar om de teugels strakker aan te trekken. Met haar hervormingsplannen kan ze in de toekomst een nog grotere rol spelen in de verdeling van de Europese middelen.
Het wordt dus een soort beloningssysteem: als jij precies doet wat Brussel allemaal wil, dan krijg je een grote zak geld. Helaas is die zak met geld wel van tevoren aan Brussel afgestaan door diezelfde lidstaten.quote:Op maandag 14 oktober 2024 20:28 schreef inslagenreuring het volgende:
Ah dus we worden gechanteerd om gebruik te maken van zelf ingebracht geld?
Wat een genot die EU.
Faber krijg zelfs nog geen korting op een pakje boter op de markt voor elkaar.quote:Op maandag 14 oktober 2024 21:15 schreef RotatoR het volgende:
Grote hervormingen waar een unaniem akkoord voor moet zijn. Mooi moment om over een migratie opt-out te onderhandelen.
Het zint me helemaal niets, dit soort detailgeneuzel af willen dwingen. Dat je van landen verwacht dat ze zich aan een globaal iets zoals bevoorbeeld het niet uit de hand laten lopen van de begroting moeten houden, waaraan ze dan tot op bepaalde hoogte zelf een invulling kunnen geven, oke. Een clubje EU-ambtenaren die land X tot de millimeter willen voorschrijven wat het beleid moet zijn, en dan fondsen als chantagemiddel inzetten? Neh.quote:Zo werd van Nederland verwacht dat het de hypotheekrenteaftrek zou afbouwen en contante betalingen boven de 3.000 euro zou verbieden om witwassen tegen te gaan.
Precies zoals de ijzeren wet van de bureaucratie het voorschrijft.quote:Op maandag 14 oktober 2024 23:23 schreef LXIV het volgende:
Steeds meer macht. Steeds meer geweld. Steeds harder falen.
Geschiedenis leert ons dat er wel meerdere rijken zijn gevallen op deze manier.quote:Op maandag 14 oktober 2024 23:40 schreef BlaZ het volgende:
[..]
Precies zoals de ijzeren wet van de bureaucratie het voorschrijft.
Eens.quote:Op maandag 14 oktober 2024 20:18 schreef Mikeytt het volgende:
https://plenaire.nl/ursul(...)-macht-naar-brussel/
[..]
Dit mens heeft me een jaar geleden het laatste duwtje gegeven om anti-EU te worden
Vrijheden opgeven en sociale programma's wijzigen als dat nadelig kan zijn voor Europa. Dit imperialistische clubje dat alleen maar nadelig is voor de rest van de wereld begint steeds enger te worden.
Het lijkt inderdaad een natuurwet dat elk te groot groeiend bureaucratisch vehikel daardoor uiteindelijk eindigt als een octopus die z'n tentakels verstikkend ver in alle uithoeken probeert te steken.quote:Op maandag 14 oktober 2024 23:43 schreef FireFox1 het volgende:
[..]
Geschiedenis leert ons dat er wel meerdere rijken zijn gevallen op deze manier.
Wat tot (nog) meer verdeeldheid lijdt.quote:Op dinsdag 15 oktober 2024 00:11 schreef saparmurat_niyazov het volgende:
In aluhoedje op-modus zou je echter kunnen denken dat de opkomst van anti-EU ideeen en partijen juist een mooi schrikbeeld vormt om er nog meer controle en niet-onderhandelbaar opgelegd beleid doorheen te drammen.
Dit is zelf voorgedragen door ons eigen kabinet (!!)quote:Op maandag 14 oktober 2024 22:53 schreef saparmurat_niyazov het volgende:
[..]
Het zint me helemaal niets, dit soort detailgeneuzel af willen dwingen. Dat je van landen verwacht dat ze zich aan een globaal iets zoals bevoorbeeld het niet uit de hand laten lopen van de begroting moeten houden, waaraan ze dan tot op bepaalde hoogte zelf een invulling kunnen geven, oke. Een clubje EU-ambtenaren die land X tot de millimeter willen voorschrijven wat het beleid moet zijn, en dan fondsen als chantagemiddel inzetten? Neh.
Prima voor de EU, totdat je een Afrikaan in Afrika bent die onder druk staat van deze neokolonialisme en moet zwichten voor het plunderen van je grondstoffen onder het mom van "samenwerking"quote:Op maandag 14 oktober 2024 23:50 schreef Starhopper het volgende:
Prima toch! Een sterke EU is belangrijk
Ik voel mij Europeaan
Ze is een puppet. Net als Harris.quote:Op dinsdag 15 oktober 2024 08:49 schreef Gia het volgende:
Er zijn van die films waarbij er een wereldmacht is, meestal SF, waar dan een vrouw aan het hoofd staat. Die van der Leyen doet mij daar erg aan denken. Vind het een naar, machtswellustig mens.
Type Jodie foster/meryl streep? (In de films dan )quote:Op dinsdag 15 oktober 2024 08:49 schreef Gia het volgende:
Er zijn van die films waarbij er een wereldmacht is, meestal SF, waar dan een vrouw aan het hoofd staat. Die van der Leyen doet mij daar erg aan denken. Vind het een naar, machtswellustig mens.
Dat gebeurt op nationaal niveau toch ook? De overheid int geld en doet aan herverdeling. Waarom zou dat op Europees niveau anders zijn?quote:Op maandag 14 oktober 2024 20:28 schreef inslagenreuring het volgende:
Ah dus we worden gechanteerd om gebruik te mogen maken van zelf ingebracht geld?
Wat een genot die EU.
Het is een beetje vaag dat we in Nederland bepaalde onderwerpen hebben kunnen aandienen bij de EU, waar nauwelijks over gedebatteerd is, waarbij vervolgens de 2e kamer met de gebakken peren zit omdat er opeens een contingency hangt aan wat zij wensen dat het kabinet doet, waar ze niet om gevraagd hebben.quote:Op dinsdag 15 oktober 2024 09:55 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Dat gebeurt op nationaal niveau toch ook? De overheid int geld en doet aan herverdeling. Waarom zou dat op Europees niveau anders zijn?
Omdat je een soeverein land bent als Nederland, toch?quote:Op dinsdag 15 oktober 2024 09:55 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Dat gebeurt op nationaal niveau toch ook? De overheid int geld en doet aan herverdeling. Waarom zou dat op Europees niveau anders zijn?
De ironie is dat het draagvlak voor de EU in sneltreinvaart afneemt door dit soort voorstellen.quote:Op maandag 14 oktober 2024 23:50 schreef Starhopper het volgende:
Prima toch! Een sterke EU is belangrijk
Wat heeft dat met de EU te maken?quote:Ik voel mij Europeaan
Omdat de Nederlandse bevolking effectief nauwelijks/geen invloed heeft over de besteding van (haar) EU-gelden.quote:Op dinsdag 15 oktober 2024 09:55 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Dat gebeurt op nationaal niveau toch ook? De overheid int geld en doet aan herverdeling. Waarom zou dat op Europees niveau anders zijn?
woon jij in Hongarije ofzo?quote:Op dinsdag 15 oktober 2024 08:38 schreef VEM2012 het volgende:
Het is de laatste nagel in de doodskist van de democratie.
Ongelofelijk hoe snel we in het Westen zijn gegaan van een democratische rechtsstaat, naar een semi-autoritaire politie- en controlestaat (semi omdat er nog wat wetten geïmplementeerd moeten worden en de EU staat te popelen!).
Is dat zo? Welke mogelijkheden hebben we op nationaal niveau dan die we op EU niveau niet hebben?quote:Op dinsdag 15 oktober 2024 11:23 schreef Cracka-ass het volgende:
[..]
Omdat de Nederlandse bevolking effectief nauwelijks/geen invloed heeft over de besteding van (haar) EU-gelden.
Dat is op nationaal niveau wel het geval.
Fixedquote:Op dinsdag 15 oktober 2024 11:35 schreef matigeuser het volgende:
Het zal ook eens ooit voor komen dat een politiek apparaat zichzelf kleiner en minder machtig wil maken... Wat een verschrikking. We moeten juist terug naar meer lokaal dingen regelen baas zijn over eigen beleid en (vooral) grenzen. Helaas denken verstandige mensen hier anders over.
Om de EU te maken wat het nu is was het nodig dat politieke apparaten zichzelf minder machtig maakten.quote:Op dinsdag 15 oktober 2024 11:35 schreef matigeuser het volgende:
Het zal ook eens ooit voor komen dat een politiek apparaat zichzelf kleiner en minder machtig wil maken... Wat een verschrikking. We moeten juist terug naar meer lokaal dingen regelen baas zijn over eigen beleid en (vooral) grenzen. Helaas denken Eurofielen hier anders over.
Net zo min als ik invloed heb op de besteding van mijn gelden door onze nationale overheid. Je hebt eenvoudigweg te accepteren dat anderen ook iets te zeggen hebben. Het betekent niet dat ik er blij mee ben, maar dat zijn wel de gevolgen die je accepteert als je een unie aangaat. Het wordt een pijnlijkere keuze naarmate je meer landen toelaat die niet bepaald gelijkgestemd zijn.quote:Op dinsdag 15 oktober 2024 11:23 schreef Cracka-ass het volgende:
[..]
Omdat de Nederlandse bevolking effectief nauwelijks/geen invloed heeft over de besteding van (haar) EU-gelden.
Dat is op nationaal niveau wel het geval.
Het probleem van schaalvergroting is dat de invloed verschuift van burger naar grote ondernemingen en ngo’s. Minder democratie dus.quote:Op dinsdag 15 oktober 2024 11:52 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Net zo min als ik invloed heb op de besteding van mijn gelden door onze nationale overheid. Je hebt eenvoudigweg te accepteren dat anderen ook iets te zeggen hebben. Het betekent niet dat ik er blij mee ben, maar dat zijn wel de gevolgen die je accepteert als je een unie aangaat. Het wordt een pijnlijkere keuze naarmate je meer landen toelaat die niet bepaald gelijkgestemd zijn.
Waar ik in deze kwestie wel benieuwd naar ben, is hoe het zit met vetorecht.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |