Ja, arts gooide het op overspannen (maar dat doen ze vaker hoor ik om me heen, ook bij mensen die duidelijk in een ernstige burn-out zitten) en ik praat met een psycholoog. Ook mijn psycholoog wil er geen label op plakken, we focussen ons vooral op de onderliggende angsten en overtuigingen die mijn klachten veroorzaken.quote:Op woensdag 2 oktober 2024 08:46 schreef MissButterflyy het volgende:
Ben je al bij een arts geweest? Huisarts en verwijzing psycholoog of iets dergelijks?
Te weinig eigenlijk. Ik wil ze wel graag doen maar ik heb er vaak geen energie voor. Daardoor voel ik me best eenzaam en ik denk dat dat de klachten ook weer versterkt.quote:Op woensdag 2 oktober 2024 08:54 schreef MissButterflyy het volgende:
Doe je nog wel leuke dingen? Beleef je daar plezier aan en heb je daar energie voor?
Ja dat klinkt misschien snel, maar ik ben destijds wel rustig begonnen. Eerst natuurlijk veel administratieve dingen moeten regelen, website opzetten etc. Dat waren op dat moment laagdrempelige klusjes die niet teveel van me vroegen, en het was fijne afleiding.quote:Op woensdag 2 oktober 2024 09:16 schreef ZarB het volgende:
Op basis van dit stukje klink je als iemand die behoorlijk neigt tot rationaliseren. Als je bij een psycholoog komt dan lijken me dit soort patronen toch al wel vrij snel duidelijk te moeten worden.
Uitvallen op werk en 2 maanden later een eigen onderneming starten? Op deze manier hou je je patronen ook wel een beetje in stand, lijkt me.
Je valt niet zomaar uit op je werk (of zijn je collega's ook allemaal uitgevallen?). Met rationaliseren bedoel ik idd dat je erg cognitief bezig bent en dingen probeert te begrijpen vanuit je verstand. Dat is vaak wel het recept om herhaaldelijk over je grenzen heen te gaan. Want als je dat bent gegaan dan klinkt het logisch om "even rustig op te starten met kleine klusjes", maar zo simpel is dat vaak niet als je niet eerst je onderliggende patronen hebt aangepakt (of op z'n minst onderzocht). Want wat jij nu ziet als klein klusje, wordt binnen no time waarschijnlijk weer iets veel groters en ben je weer terug bij af.quote:Op woensdag 2 oktober 2024 09:24 schreef Koekjesbakker345 het volgende:
[..]
Ja dat klinkt misschien snel, maar ik ben destijds wel rustig begonnen. Eerst natuurlijk veel administratieve dingen moeten regelen, website opzetten etc. Dat waren op dat moment laagdrempelige klusjes die niet teveel van me vroegen, en het was fijne afleiding.
Wat bedoel je in deze context precies met ‘neiging tot rationaliseren’? Dat ik weinig aandacht besteed aan m’n gevoel?
Als jij weet wanneer iets te veel van je vraagt dan was je waarschijnlijk in eerste instantie niet uitgevallen.. het is dus de vraag hoe betrouwbaar je beoordelingsvermogen is (op dit moment, of iig de afgelopen tijd).quote:Op woensdag 2 oktober 2024 09:24 schreef Koekjesbakker345 het volgende:
[..]
Ja dat klinkt misschien snel, maar ik ben destijds wel rustig begonnen. Eerst natuurlijk veel administratieve dingen moeten regelen, website opzetten etc. Dat waren op dat moment laagdrempelige klusjes die niet teveel van me vroegen, en het was fijne afleiding.
Wat bedoel je in deze context precies met ‘neiging tot rationaliseren’? Dat ik weinig aandacht besteed aan m’n gevoel?
Je hebt wel gelijk ja. Mijn werk begon de laatste maanden ook weer veel te veel ruimte in te nemen. Op zich ging dat lange tijd redelijk goed, maar toen kwam er één stressfactor bij en kreeg ik dus die tegenslag. Ik ben daar nu ook wel veel bewuster mee bezig, oude patronen herkennen en veranderen. Ik heb bijvoorbeeld mijn hele leven een enorme bewijsdrang gevoeld. Maar het sluipt er elke keer zo snel in en het zit in zulke kleine dingetjes, dat ik toch steeds weer op m’n bek ga. Ik denk dat ik ondertussen wel vooruitgang boek, maar ik denk ook dat het gewoon lange tijd nodig heeft om de ergste stress kwijt te raken. Op slechte dagen kan ik me soms weer net zo slecht voelen als op het begin, waardoor ik al helemaal het gevoel krijg dat ik niet vooruit kom.quote:Op woensdag 2 oktober 2024 09:27 schreef ZarB het volgende:
[..]
Je valt niet zomaar uit op je werk (of zijn je collega's ook allemaal uitgevallen?). Met rationaliseren bedoel ik idd dat je erg cognitief bezig bent en dingen probeert te begrijpen vanuit je verstand. Dat is vaak wel het recept om herhaaldelijk over je grenzen heen te gaan. Want als je dat bent gegaan dan klinkt het logisch om "even rustig op te starten met kleine klusjes", maar zo simpel is dat vaak niet als je niet eerst je onderliggende patronen hebt aangepakt (of op z'n minst onderzocht). Want wat jij nu ziet als klein klusje, wordt binnen no time waarschijnlijk weer iets veel groters en ben je weer terug bij af.
quote:Op woensdag 2 oktober 2024 10:14 schreef Solotovski het volgende:
Misschien heb je wel een hersentumor
Je zal niet de eerste zijn die dacht een burn-out te hebben wat uiteindelijk een hersentumor bleek te zijn.
https://www.rtl.nl/rtl-ni(...)r-drie-jaar-mee-rondquote:
En wat heeft het dus van invloed op de behandeling of je het nu wel of niet burn-out noemt?quote:Op woensdag 2 oktober 2024 08:49 schreef Koekjesbakker345 het volgende:
[..]
Ja, arts gooide het op overspannen (maar dat doen ze vaker hoor ik om me heen, ook bij mensen die duidelijk in een ernstige burn-out zitten) en ik praat met een psycholoog. Ook mijn psycholoog wil er geen label op plakken, we focussen ons vooral op de onderliggende angsten en overtuigingen die mijn klachten veroorzaken.
Ja, of ze heeft een hartaandoening, vitamine b12 tekort, vitamine d tekort of dementie.quote:
Kans hoeft ook niet groot te zijn natuurlijkquote:Op woensdag 2 oktober 2024 11:09 schreef MissButterflyy het volgende:
[..]
Ja, of ze heeft een hartaandoening, vitamine b12 tekort, vitamine d tekort of dementie.
Kunnen we via Google ook allemaal hits op vinden. Maar zal de kans groot zijn? Denk het niet.
Echt? Ik heb ook het idee dat sporten me goed zal doen, ik ben altijd fanatiek sporter geweest en dat ik nu naast wandelen helemaal niet beweeg voelt gewoon niet goed. Durf alleen niet te beginnen om de reden die jij noemt.quote:Op woensdag 2 oktober 2024 12:38 schreef Droopie het volgende:
Heb je wel eens nagedacht om te gaan sporten onder medische begeleiding?
Heb meerdere keren het advies gekregen om te gaan sporten, maar ik vertrouwde mijn lichaam niet.
Na een paar keer zat er opeens zoveel progressie in mijn ontwikkeling, ondanks dat het op hetzelfde niveau ging als de andere 65+ mensen
Dankjewel, ik ga hier eens over nadenkenquote:Op woensdag 2 oktober 2024 10:44 schreef PietjePuk2000 het volgende:
Les 1 als een psycholoog iets zegt: Elke diagnose die er gebruikt gaat worden is in principe door mensen bedacht. Psychische klachten zijn totaal iets anders dan een fysieke aandoening. Als iemand zegt dat je een burn-out hebt betekent dat woord bij jou voor 99 procent iets anders dan bij de buurman die dezelfde diagnose krijgt.
Mijn eigen visie is dat het bij dit soort dingen vaak beter is om te kijken naar wat mensen in het algemeen nodig hebben voor een mentaal gezonde geest dan eindeloos in jezelf te gaan graven naar dingen uit het verleden. Ga deze bullet points gewoon eens even na voor jezelf. Hoe goed doe je het hierop? Dat is veel nuttiger dan je te focussen op nieuwe diagnoses, levert je geen bal op.
• Doelgerichtheid: zingeving, motivatie, persoonlijke groei
• Sociale relaties: verbondenheid, steun, vriendschap, familie
• Autonomie: vrijheid, zelfbeschikking, controle over eigen leven
• Competentie: zelfvertrouwen, vaardigheden, succesvol voltooien van taken
• Mentale rust: ontspanning, balans, stressreductie
• Lichamelijke gezondheid: beweging, slaap, voeding
• Stressmanagement: mindfulness, meditatie, zelfreflectie
• Zingeving: levensfilosofie, religie, persoonlijke waarden
Ik ervaarde een hoge hartslag als paniek, dus zodra mijn hartslag omhoog ging bij het sporten vond ik dat heel naar en dan komt er ook een stukje schaamte bij kijkenquote:Op woensdag 2 oktober 2024 13:32 schreef Koekjesbakker345 het volgende:
[..]
Echt? Ik heb ook het idee dat sporten me goed zal doen, ik ben altijd fanatiek sporter geweest en dat ik nu naast wandelen helemaal niet beweeg voelt gewoon niet goed. Durf alleen niet te beginnen om de reden die jij noemt.
Dit is wel herkenbaarquote:Op woensdag 2 oktober 2024 13:53 schreef Droopie het volgende:
[..]
Ik ervaarde een hoge hartslag als paniek, dus zodra mijn hartslag omhoog ging bij het sporten vond ik dat heel naar en dan komt er ook een stukje schaamte bij kijken
Na 2 maanden heb ik progressie geboekt, eet ik gelijk wat gezonder.en schaamte is helemaal niet nodig.
Enige wat die begeleiding bij moet doen is de oefeningen uitleggen en zorgen dat ik ze goed uitvoer op mijn eigen tempo.
Enige wat ik ze duidelijk gevraagd hebt om te doen in t begin om mij te reanimeren als ik neerval (nu lach ik erom, maar in R&P zullen er vast genoeg mensen zijn die de angst herkennen)
Bedoeling is dat ik nog 1 maand onder begeleiding train. Vertrouwen in mijn lichaam heb gekregen en zelfstandig op mijn gemakkie verder kan
7 a 8 uur slapen moet je gewoon elke nacht doen, niet alleen als je je overspannen voelt en gaat 'bijslapen'.quote:Op woensdag 2 oktober 2024 08:44 schreef Koekjesbakker345 het volgende:
Ook toen ben ik weer gaan rusten, en ook toen merkte ik weer dat ik snel vooruitging. Ik heb nooit, zoals ik andere mensen vaak hoor zeggen, dagenlang geslapen of nachten van 12+ uur gemaakt. Een nacht van 7 à 8 uur was voor mijn lichaam genoeg.
Ja, lazen mensen maar meer linkedin posts, dan zouden ze vast gelukkiger zijnquote:Op woensdag 2 oktober 2024 10:44 schreef PietjePuk2000 het volgende:
Les 1 als een psycholoog iets zegt: Elke diagnose die er gebruikt gaat worden is in principe door mensen bedacht. Psychische klachten zijn totaal iets anders dan een fysieke aandoening. Als iemand zegt dat je een burn-out hebt betekent dat woord bij jou voor 99 procent iets anders dan bij de buurman die dezelfde diagnose krijgt.
Mijn eigen visie is dat het bij dit soort dingen vaak beter is om te kijken naar wat mensen in het algemeen nodig hebben voor een mentaal gezonde geest dan eindeloos in jezelf te gaan graven naar dingen uit het verleden. Ga deze bullet points gewoon eens even na voor jezelf. Hoe goed doe je het hierop? Dat is veel nuttiger dan je te focussen op nieuwe diagnoses, levert je geen bal op.
• Doelgerichtheid: zingeving, motivatie, persoonlijke groei
• Sociale relaties: verbondenheid, steun, vriendschap, familie
• Autonomie: vrijheid, zelfbeschikking, controle over eigen leven
• Competentie: zelfvertrouwen, vaardigheden, succesvol voltooien van taken
• Mentale rust: ontspanning, balans, stressreductie
• Lichamelijke gezondheid: beweging, slaap, voeding
• Stressmanagement: mindfulness, meditatie, zelfreflectie
• Zingeving: levensfilosofie, religie, persoonlijke waarden
Ik denk hier serieus weleens over na, of die periode misschien ook heeft bijgedragen aan een angstigere persoonlijkheid. Nu heb ik dat angstige altijd wel in me gehad, maar kan natuurlijk goed dat dat het heeft versterkt. Het was best een heftige periode en ik heb dat nooit bewust verwerkt.quote:Op woensdag 2 oktober 2024 20:31 schreef halfway het volgende:
10 jaar geleden zat je aan de XTC, gaat er nu geen lichtje branden?
Huh?quote:Op woensdag 2 oktober 2024 22:54 schreef No239SquadronRAF het volgende:
[..]
Ja, lazen mensen maar meer linkedin posts, dan zouden ze vast gelukkiger zijn
Dat lijkt me de enige logische aanpak. In mijn beleving lijkt het geen “klassieke burn-out”, maar de vraag is of het relevant is.quote:Op woensdag 2 oktober 2024 08:49 schreef Koekjesbakker345 het volgende:
[..]
ik praat met een psycholoog. Ook mijn psycholoog wil er geen label op plakken, we focussen ons vooral op de onderliggende angsten en overtuigingen die mijn klachten veroorzaken.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |