Is 75 niet wat laag?quote:Op dinsdag 24 september 2024 14:50 schreef HannahVrede het volgende:
* Gebruik geen heet water (100°C)
Daarmee brand je de olie die je van de maling af wil hebben kapot. Een apparaat (als die af te stellen is) op 75°C laten doordruppelen.
Niks houd je tegen om een keer zo’n pak te kopen en te proberen.quote:Op dinsdag 24 september 2024 18:57 schreef Bocaj het volgende:
[..]
Senseo heb ik ook een tijd gehad maar begon te vervelen.
De smaak werd ook anders. Of dat nu aan het apparaat lag of niet weet ik niet.
Vond die 'pad drukker' ook vies worden... En dan moest je spoelen met een oude gebruikte pad...
Heb hem toen maar op MP gezet en verkocht.
Doe nu alleen nog maar slow-koffie. Maar ik begrijp al wel dat ik beter bij een goed Arabica filterkoffie kan blijven.
Daar heeft de Aldi ook een goede versie van... Maarja, ik zie ook die 2 euro pak staan.
Typefoutje van mij, het moet +/- 85°C zijn wat ik bedoel te schrijven.quote:Op dinsdag 24 september 2024 19:48 schreef Bocaj het volgende:
[..]
Is 75 niet wat laag?
Ik lees veel: "De ideale water temperatuur voor koffie zetten is 92-96 graden."
Net van de kook af dus.
Zit in een vakantiehuisje in Zeeland waar alleen een Senseo bleek te staan. Zaterdag oploskoffie gekocht want dat drink ik 100 keer liever dan Senseo.quote:Op dinsdag 24 september 2024 20:20 schreef Jordy-B het volgende:
goudmerk oploskoffie is in de regel prima te doen, maar je moet het wel oplossen met minder heet water (of vooraf een scheutje koud water toevoegen). De koffie is goed zoals hij is, je kan hem alleen maar bitterder maken met kokend water.
Ik heb liever oplos dan een "vers" bakkie koffie van voorgemalen bonen die zo ver doorgecremeerd zijn dat er ook echt geen karakter meer in zit.
Vers gemalen bonen geven je eigenlijk altijd het lekkerste bakkie, maar daar is de prijs dan ook naar. Als je dan toch zoveel uit gaat geven, koop de bonen dan online, zodat je zeker weet dat ze echt vers gebrand zijn.
Behalve dan dat juist voor mensen waar alleen voor visite koffie gezet wordt zo’n pak veel te lang open blijft om de koffie nog goed te laten zijn. Of ze moeten iedere keer een nieuwe pak halen, maar ja, dan is het argument dat cupjes duurder zijn ook wel van tafelquote:Op dinsdag 24 september 2024 15:11 schreef HannahVrede het volgende:
[..]
Ik las het inderdaad en ik antwoorde dus nog dat het ook nog eens goedkoper is om dan filterkoffie te kopen en goed te zetten. Naast dat het dus ook best leuk is om goede koffie te zetten, vond ik zelf.![]()
Dan neem je een nespresso, duur per cup, maar erg goede koffiequote:Op dinsdag 24 september 2024 21:51 schreef De_Hertog het volgende:
[..]
Behalve dan dat juist voor mensen waar alleen voor visite koffie gezet wordt zo’n pak veel te lang open blijft om de koffie nog goed te laten zijn. Of ze moeten iedere keer een nieuwe pak halen, maar ja, dan is het argument dat cupjes duurder zijn ook wel van tafel
Vind zelfs nespresso vak lekkerder dan menig bonenautomaat koffie, alleen barista koffie vind ik beter, of heel goed afgestelde apparaten.quote:Op dinsdag 24 september 2024 22:11 schreef Jan_Onderwater het volgende:
[..]
Dan neem je een nespresso, duur per cup, maar erg goede koffie
Waar woordquote:Op dinsdag 24 september 2024 22:14 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Vind zelfs nespresso vak lekkerder dan menig bonenautomaat koffie, alleen barista koffie vind ik beter, of heel goed afgestelde apparaten.
Sorry maar nee…quote:Op dinsdag 24 september 2024 14:50 schreef HannahVrede het volgende:
[..]
Het is dan ook oploskoffie dat in de cupjes zit, elk van een eigen kwaliteit natuurlijk: vandaar het verschil in smaak en prijs.
Wat bij goede koffie erg belangrijk is is:
* De leeftijd - de branding van de bonen niet te lang geleden laten zijn. De vergruizing van de bonen gebeurt tegenwoordig in iedergeval binnen 2 maanden (sommigen zelf al binnen 2 weken) na de branding van de boon. Verpakt valt vaak slecht te ruiken of het goed gegaan is (want luchtdicht verpakt) maar de kunst is dan een merk te pakken waarvan je ziet dat de doorloop ervan hoog is - zoals bijvoorbeeld Aroma Rood van Douwe Egberts.
* De branding - niet te hoog en fel. Een lekker bakje filterkoffie komt tot stand door de juiste manier van zetten en niet zo zeer door de hogere branding van de boon. Dat betekend dat het dus belangrijk is dat je voldoende filtermaling neemt, deze zachtjes aandrukt in het filter / pruttelpotje / lang laat zitten in de cafetière - daarna pas zetten.
En het belangrijkste bijna is toch wel:
* Gebruik geen heet water (100°C)
Daarmee brand je de olie die je van de maling af wil hebben kapot. Een apparaat (als die af te stellen is) op 75°C laten doordruppelen.
Paar kleine tips voor een goed bakje filterkoffie.
Bij oploskoffie heb ik hetzelfde effect als bij die vriesdroog shit uit automaten bij een slechte werkgever: binnen 10 minuten is de pot vol gespetterd.quote:Op dinsdag 24 september 2024 14:47 schreef Maharski het volgende:
Kan nog makkelijker: oploskoffie. Ook prima te drinken.
Waarschijnlijk meer robusta bonen gebruikt dan arabica. Robusta is de goedkope koffieboonsoort en maakt de koffie heel bitter.quote:Op dinsdag 24 september 2024 11:56 schreef marc0871 het volgende:
Moeders kocht een poosje C1000 huismerk koffie.
Wij konden maar niet begrijpen waarom die zo bitter en waterig kon zijn.
Meer koffie gebruiken werd het bitterder van, minder gebruiken en het werd nog wateriger.
Totdat ik een nieuw pak uit de kast trok.
Ik wist niet beter of we hadden altijd DE Aroma Rood.
Mijn vader zei ook al dat hij dacht dat het aan hem lag.
Ja maar het was zo lekker goedkoop en in de aanbieding.
Ze was heel erg op de centen, want stel je voor dat je het ergens anders tekort kwam.
Ze had meteen 2 pakken van 5x een pond gekocht. De eerste was gelukkig al bijna op.
Je kan het proberen, maar bedenk dat wat je van de lengte haalt, je meestal in de breedte niet terug krijgt.
Niet te zuipen. Dat is de adder.quote:Op dinsdag 24 september 2024 12:44 schreef Boca_Raton het volgende:
Dat is ook vaak bij aanbiedingen: daar kan nog wel eens een addertje onder het gras zitten.
Koffie zetten doe je op 90-95 graden:quote:Op dinsdag 24 september 2024 14:50 schreef HannahVrede het volgende:
[..]
Het is dan ook oploskoffie dat in de cupjes zit, elk van een eigen kwaliteit natuurlijk: vandaar het verschil in smaak en prijs.
Wat bij goede koffie erg belangrijk is is:
* De leeftijd - de branding van de bonen niet te lang geleden laten zijn. De vergruizing van de bonen gebeurt tegenwoordig in iedergeval binnen 2 maanden (sommigen zelf al binnen 2 weken) na de branding van de boon. Verpakt valt vaak slecht te ruiken of het goed gegaan is (want luchtdicht verpakt) maar de kunst is dan een merk te pakken waarvan je ziet dat de doorloop ervan hoog is - zoals bijvoorbeeld Aroma Rood van Douwe Egberts.
* De branding - niet te hoog en fel. Een lekker bakje filterkoffie komt tot stand door de juiste manier van zetten en niet zo zeer door de hogere branding van de boon. Dat betekend dat het dus belangrijk is dat je voldoende filtermaling neemt, deze zachtjes aandrukt in het filter / pruttelpotje / lang laat zitten in de cafetière - daarna pas zetten.
En het belangrijkste bijna is toch wel:
* Gebruik geen heet water (100°C)
Daarmee brand je de olie die je van de maling af wil hebben kapot. Een apparaat (als die af te stellen is) op 75°C laten doordruppelen.
Paar kleine tips voor een goed bakje filterkoffie.
Een moccamaster is een van de betere filterapparaten maar perfecte koffie (voor zover dat bestaat) zul je er niet uit krijgen. Dat apparaat kent namelijk geen bloom fase wat toch wel vrij essentieel is voor goede koffie. Wil je de best mogelijke filterkoffie, zul je al het werk zelf moeten doen. Zelf opgieten dus met een goede schenkkan met de juiste techniek en dat is nog eens een stuk goedkoper dan een moccamaster ook waardoor je geld over houdt om goede koffie te kopen.quote:Op donderdag 3 oktober 2024 11:31 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Koffie zetten doe je op 90-95 graden:
https://www.wietec.nl/blog/temperatuur-instellen-koffiemachine/
https://eekcoffee.nl/blog(...)-is-heter-ook-beter/
https://www.greenplantati(...)9qDVxwy3PxToISko8mpI
Wil je een perfecte filterkoffie hebben, dan raad ik je een Moccamaster aan. Dat rete oude apparaat zorgt er namelijk voor dat de watertemperatuur precies juist is waar anderen het koken.
Qua filterapparaten heb ik nooit beter gehad dan een moccamaster. Qua andere technieken voor filterkoffie is zelf opgieten altijd het beste.quote:Op donderdag 3 oktober 2024 12:34 schreef brother52 het volgende:
[..]
Een moccamaster is een van de betere filterapparaten maar perfecte koffie (voor zover dat bestaat) zul je er niet uit krijgen. Dat apparaat kent namelijk geen bloom fase wat toch wel vrij essentieel is voor goede koffie. Wil je de best mogelijke filterkoffie, zul je al het werk zelf moeten doen. Zelf opgieten dus met een goede schenkkan met de juiste techniek en dat is nog eens een stuk goedkoper dan een moccamaster ook waardoor je geld over houdt om goede koffie te kopen.
Weer wat geleerd. Smaakverschil is er duidelijk. In ieder geval doe ik water wat net van de kook af is, nog even af laten koelen.quote:En meteen even een veelgelezen mythe uit de wereld helpen. Ik lees op plekken dat de koffie verbrand wanneer je er te heet water op gooit. Maar dat is dus helemaal niet waar. Als de bonen uit de brander komen zijn ze boven de 200 graden. Water van 100 graden kan de koffie dus nooit verbranden. Wat te heet water met je koffie doet is er te veel van de bittere smaak uit halen en hoe donkerder je koffie gebrand is, hoe gemakkelijker dat gaat. Daarom moet je water voor licht gebrande koffie ook heter zijn dan voor donker gebrande.
Wat gewoon onzin is wat mij betreft: ik ben al jaren geleden afgestapt van espresso en al die extra rotzooi die je uit zo'n koffiemachine kan halen. Teruggegaan naar filterkoffie en besloten nooit meer terug te keren naar dat soort veel te dure apparaten.quote:Op dinsdag 24 september 2024 15:12 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Daar word je natuurlijk met pek en veren het topic uitgestuurd als je daar serieus de vraag zou stellen of filtermaling als genoemd in de OP iets is voor de koffiefijnproever.
Het ging om de koffie, niet de apparaten. Koffie, zoals 500 gr. snelfiltermaling voor ¤2,15.quote:Op donderdag 3 oktober 2024 14:17 schreef Mutsaers__78 het volgende:
[..]
Wat gewoon onzin is wat mij betreft: ik ben al jaren geleden afgestapt van espresso en al die extra rotzooi die je uit zo'n koffiemachine kan halen. Teruggegaan naar filterkoffie en besloten nooit meer terug te keren naar dat soort veel te dure apparaten.
Koffie voor fijnproevers zegt men dan. Koffie voor veel te elitaire figuren bedoelen ze.
Dan zal ik wel geen fijnproever zijn; ik merk er relatief weinig verschil in.quote:Op donderdag 3 oktober 2024 14:20 schreef Lienekien het volgende:
Maar als je bagger koffie koopt, ga je daar echt geen goede koffie mee voor elkaar krijgen.
Nee, dan ben je geen fijnproever.quote:Op donderdag 3 oktober 2024 14:35 schreef Mutsaers__78 het volgende:
[..]
Dan zal ik wel geen fijnproever zijn; ik merk er relatief weinig verschil in.
Waarom drink je het überhaupt?quote:Op donderdag 3 oktober 2024 14:37 schreef ChildoftheStars het volgende:
Ik drink altijd de goedkoopste filterkoffie en oploskoffie. Proef het verschil toch niet
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |