abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_215083246
Als je filterkoffie drinkt, koop dan melitta-filters.

Ja, wellicht 30 cent duurder dan die goedkope filters die je nu koopt, maar zeker 30 cent lekkerder.

Hier een mocca-master, DE koffie en melitta filters, en iedereen die hier koffie drinkt, vindt het een 'heerlijk bakkie'.
  dinsdag 24 september 2024 @ 19:48:57 #27
65846 Bocaj
47th President.
pi_215083263
quote:
1s.gif Op dinsdag 24 september 2024 14:50 schreef HannahVrede het volgende:
* Gebruik geen heet water (100°C)
Daarmee brand je de olie die je van de maling af wil hebben kapot. Een apparaat (als die af te stellen is) op 75°C laten doordruppelen.
Is 75 niet wat laag?
Ik lees veel: "De ideale water temperatuur voor koffie zetten is 92-96 graden."
Net van de kook af dus.
  dinsdag 24 september 2024 @ 19:59:51 #28
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_215083355
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 september 2024 18:57 schreef Bocaj het volgende:

[..]
Senseo heb ik ook een tijd gehad maar begon te vervelen.
De smaak werd ook anders. Of dat nu aan het apparaat lag of niet weet ik niet.
Vond die 'pad drukker' ook vies worden... En dan moest je spoelen met een oude gebruikte pad...
Heb hem toen maar op MP gezet en verkocht.
Doe nu alleen nog maar slow-koffie. Maar ik begrijp al wel dat ik beter bij een goed Arabica filterkoffie kan blijven.
Daar heeft de Aldi ook een goede versie van... Maarja, ik zie ook die 2 euro pak staan. :')
Niks houd je tegen om een keer zo’n pak te kopen en te proberen.

Ben ik wel benieuwd hoe je het vindt smaken.
The love you take is equal to the love you make.
pi_215083438
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 september 2024 19:48 schreef Bocaj het volgende:

[..]
Is 75 niet wat laag?
Ik lees veel: "De ideale water temperatuur voor koffie zetten is 92-96 graden."
Net van de kook af dus.
Typefoutje van mij, het moet +/- 85°C zijn wat ik bedoel te schrijven.

Boven de 90°C wordt de koffie wat te bitter, is mijn mening. Maar ik vind wat @Lienekien zegt eigenlijk ook wel heel wat hebben: wellicht vind je gewoon zo een pak van 2 euro gerehydrateerde koffie echt helemaal prima - probeer het anders gewoon eens? Voor dat geld val je er denk ik geen bult aan. ;)
pi_215083653
goudmerk oploskoffie is in de regel prima te doen, maar je moet het wel oplossen met minder heet water (of vooraf een scheutje koud water toevoegen). De koffie is goed zoals hij is, je kan hem alleen maar bitterder maken met kokend water.

Ik heb liever oplos dan een "vers" bakkie koffie van voorgemalen bonen die zo ver doorgecremeerd zijn dat er ook echt geen karakter meer in zit.

Vers gemalen bonen geven je eigenlijk altijd het lekkerste bakkie, maar daar is de prijs dan ook naar. Als je dan toch zoveel uit gaat geven, koop de bonen dan online, zodat je zeker weet dat ze echt vers gebrand zijn.
Bestiality sure is a fun thing to do. But I have to say this as a warning to you:
With almost all animals you can have a ball, but the hedgehog can never be buggered at all.
  dinsdag 24 september 2024 @ 21:46:18 #31
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_215084538
quote:
1s.gif Op dinsdag 24 september 2024 20:20 schreef Jordy-B het volgende:
goudmerk oploskoffie is in de regel prima te doen, maar je moet het wel oplossen met minder heet water (of vooraf een scheutje koud water toevoegen). De koffie is goed zoals hij is, je kan hem alleen maar bitterder maken met kokend water.

Ik heb liever oplos dan een "vers" bakkie koffie van voorgemalen bonen die zo ver doorgecremeerd zijn dat er ook echt geen karakter meer in zit.

Vers gemalen bonen geven je eigenlijk altijd het lekkerste bakkie, maar daar is de prijs dan ook naar. Als je dan toch zoveel uit gaat geven, koop de bonen dan online, zodat je zeker weet dat ze echt vers gebrand zijn.
Zit in een vakantiehuisje in Zeeland waar alleen een Senseo bleek te staan. Zaterdag oploskoffie gekocht want dat drink ik 100 keer liever dan Senseo.
Maandag een french press gekocht.
  dinsdag 24 september 2024 @ 21:51:01 #32
73232 De_Hertog
Aut bibat, aut abeat
pi_215084596
quote:
1s.gif Op dinsdag 24 september 2024 15:11 schreef HannahVrede het volgende:

[..]
Ik las het inderdaad en ik antwoorde dus nog dat het ook nog eens goedkoper is om dan filterkoffie te kopen en goed te zetten. Naast dat het dus ook best leuk is om goede koffie te zetten, vond ik zelf. O-)

Behalve dan dat juist voor mensen waar alleen voor visite koffie gezet wordt zo’n pak veel te lang open blijft om de koffie nog goed te laten zijn. Of ze moeten iedere keer een nieuwe pak halen, maar ja, dan is het argument dat cupjes duurder zijn ook wel van tafel :P
Mary had a little lamb
Then Mary had dessert
  dinsdag 24 september 2024 @ 22:11:29 #33
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_215084797
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 september 2024 21:51 schreef De_Hertog het volgende:

[..]
Behalve dan dat juist voor mensen waar alleen voor visite koffie gezet wordt zo’n pak veel te lang open blijft om de koffie nog goed te laten zijn. Of ze moeten iedere keer een nieuwe pak halen, maar ja, dan is het argument dat cupjes duurder zijn ook wel van tafel :P
Dan neem je een nespresso, duur per cup, maar erg goede koffie
pi_215084820
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 september 2024 22:11 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
Dan neem je een nespresso, duur per cup, maar erg goede koffie
Vind zelfs nespresso vak lekkerder dan menig bonenautomaat koffie, alleen barista koffie vind ik beter, of heel goed afgestelde apparaten.

Trouwens koffie gaat enorm duur of totaal uitverkocht worden binnenkort dus sla maar flink in nu vast. (Iets met EU regels)
Vakman pur sang
  dinsdag 24 september 2024 @ 22:26:26 #35
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_215084963
quote:
1s.gif Op dinsdag 24 september 2024 22:14 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]
Vind zelfs nespresso vak lekkerder dan menig bonenautomaat koffie, alleen barista koffie vind ik beter, of heel goed afgestelde apparaten.

Waar woord
Heb trouwens geen automaat maar een zeefdrager en een aparte molen
  woensdag 2 oktober 2024 @ 15:55:05 #36
20720 brother52
Dus..........
pi_215158427
quote:
1s.gif Op dinsdag 24 september 2024 14:50 schreef HannahVrede het volgende:

[..]
Het is dan ook oploskoffie dat in de cupjes zit, elk van een eigen kwaliteit natuurlijk: vandaar het verschil in smaak en prijs.

Wat bij goede koffie erg belangrijk is is:

* De leeftijd - de branding van de bonen niet te lang geleden laten zijn. De vergruizing van de bonen gebeurt tegenwoordig in iedergeval binnen 2 maanden (sommigen zelf al binnen 2 weken) na de branding van de boon. Verpakt valt vaak slecht te ruiken of het goed gegaan is (want luchtdicht verpakt) maar de kunst is dan een merk te pakken waarvan je ziet dat de doorloop ervan hoog is - zoals bijvoorbeeld Aroma Rood van Douwe Egberts.

* De branding - niet te hoog en fel. Een lekker bakje filterkoffie komt tot stand door de juiste manier van zetten en niet zo zeer door de hogere branding van de boon. Dat betekend dat het dus belangrijk is dat je voldoende filtermaling neemt, deze zachtjes aandrukt in het filter / pruttelpotje / lang laat zitten in de cafetière - daarna pas zetten.

En het belangrijkste bijna is toch wel:

* Gebruik geen heet water (100°C)
Daarmee brand je de olie die je van de maling af wil hebben kapot. Een apparaat (als die af te stellen is) op 75°C laten doordruppelen.

Paar kleine tips voor een goed bakje filterkoffie. :)
Sorry maar nee…

Goede koffie valt of staat met hoe de boon gebrand is want dat is je basis. Tijdens het brandproces gaat de boon zijn smaak ontwikkelen en hoe langer dat proces duurt, hoe meer smaaknuances je van die boon zult proeven. Als je al een laagje olie op de boon ziet zitten, is het beste om ze meteen in de kliko te gooien. Dan zijn ze veel te donker gebrand en krijg je alleen maar bittere meuk.

Gemalen koffie in een filterhouder of moccapot nooit aandrukken. Dan heeft het water meer moeite om door de koffie heen te komen waardoor het langer in contact is met de koffie en dan juist de bittere smaken er uit haalt.

Het heeft geen enkel nut om de koffie een tijdje los in een caffetiere te laten zitten. Met een caffetiere gooi je de koffie er in, ongeveer het dubbele van het gewicht van de koffie aan water wat net van de kook af is er op en dan even (half minuutje) laten staan zodat de koffie even kan bloomen en dan de rest van het water er op. Een paar minuten laten trekken (halverwege het schuim eraf scheppen en even doorroeren) en dan uitschenken.(behalve het schuim er af scheppen geldt dit trouwens ook voor filterkoffie)

En 75/85 graden is echt veel te koud. Dan krijg je zure koffie of je koffie moet wel heel erg donker gebrand zijn en dan is de beste plek voor die koffie wederom de kliko. Het eerste water wat er op gaat moet net van de kook zijn en de rest tussen de 92/98 graden en dat hangt er van af hoe donker of licht je bonen zijn gebrand.

Wat wel klopt is de versheid van de bonen. De sweet spot zit rond de 10/11 dagen. Daarna begint het oxidatie proces en neemt de smaak af al proef je dat in het begin niet zo. Als ze ouder zijn dan een maand begin je dat pas een beetje te proeven. Maar ook al neem je koffie waarvan de doorloop in de supermarkt groot is, vaak is het al langer dan een maand verpakt voordat het in de supermarkt terecht komt.
Kitty kitty kitty kitty kitty kitty touch it
Kitty kitty kitty kitty kitty kitty touch it
Kitty kitty kitty kitty kitty kitty touch it
Kitty at my foot and I want to touch it
pi_215158447
Wij drinken geen koffie. Voor gasten hebben we van die “sticks” oploskoffie. Denk gewoon van huismerk. Redelijk betaalbaar.
pi_215165516
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 september 2024 14:47 schreef Maharski het volgende:
Kan nog makkelijker: oploskoffie. Ook prima te drinken.
Bij oploskoffie heb ik hetzelfde effect als bij die vriesdroog shit uit automaten bij een slechte werkgever: binnen 10 minuten is de pot vol gespetterd.

Heb je geen koffieapparaat in huis of filters, dan is een franse pers ook perfect. Water koken kan iedereen en zo heb ook topkoffie in een handomdraai.

quote:
0s.gif Op dinsdag 24 september 2024 11:56 schreef marc0871 het volgende:
Moeders kocht een poosje C1000 huismerk koffie.
Wij konden maar niet begrijpen waarom die zo bitter en waterig kon zijn.
Meer koffie gebruiken werd het bitterder van, minder gebruiken en het werd nog wateriger.
Totdat ik een nieuw pak uit de kast trok.
Ik wist niet beter of we hadden altijd DE Aroma Rood.
Mijn vader zei ook al dat hij dacht dat het aan hem lag.
Ja maar het was zo lekker goedkoop en in de aanbieding.
Ze was heel erg op de centen, want stel je voor dat je het ergens anders tekort kwam.
Ze had meteen 2 pakken van 5x een pond gekocht. De eerste was gelukkig al bijna op.

Je kan het proberen, maar bedenk dat wat je van de lengte haalt, je meestal in de breedte niet terug krijgt.
Waarschijnlijk meer robusta bonen gebruikt dan arabica. Robusta is de goedkope koffieboonsoort en maakt de koffie heel bitter.

[ Bericht 4% gewijzigd door Red_85 op 03-10-2024 11:33:09 ]
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_215165521
quote:
1s.gif Op dinsdag 24 september 2024 12:44 schreef Boca_Raton het volgende:
Dat is ook vaak bij aanbiedingen: daar kan nog wel eens een addertje onder het gras zitten.
Niet te zuipen. Dat is de adder.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_215165594
quote:
1s.gif Op dinsdag 24 september 2024 14:50 schreef HannahVrede het volgende:

[..]
Het is dan ook oploskoffie dat in de cupjes zit, elk van een eigen kwaliteit natuurlijk: vandaar het verschil in smaak en prijs.

Wat bij goede koffie erg belangrijk is is:

* De leeftijd - de branding van de bonen niet te lang geleden laten zijn. De vergruizing van de bonen gebeurt tegenwoordig in iedergeval binnen 2 maanden (sommigen zelf al binnen 2 weken) na de branding van de boon. Verpakt valt vaak slecht te ruiken of het goed gegaan is (want luchtdicht verpakt) maar de kunst is dan een merk te pakken waarvan je ziet dat de doorloop ervan hoog is - zoals bijvoorbeeld Aroma Rood van Douwe Egberts.

* De branding - niet te hoog en fel. Een lekker bakje filterkoffie komt tot stand door de juiste manier van zetten en niet zo zeer door de hogere branding van de boon. Dat betekend dat het dus belangrijk is dat je voldoende filtermaling neemt, deze zachtjes aandrukt in het filter / pruttelpotje / lang laat zitten in de cafetière - daarna pas zetten.

En het belangrijkste bijna is toch wel:

* Gebruik geen heet water (100°C)
Daarmee brand je de olie die je van de maling af wil hebben kapot. Een apparaat (als die af te stellen is) op 75°C laten doordruppelen.

Paar kleine tips voor een goed bakje filterkoffie. :)
Koffie zetten doe je op 90-95 graden:
https://www.wietec.nl/blog/temperatuur-instellen-koffiemachine/
https://eekcoffee.nl/blog(...)-is-heter-ook-beter/
https://www.greenplantati(...)9qDVxwy3PxToISko8mpI

Wil je een perfecte filterkoffie hebben, dan raad ik je een Moccamaster aan. Dat rete oude apparaat zorgt er namelijk voor dat de watertemperatuur precies juist is waar anderen het koken.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_215166087
quote:
0s.gif Op donderdag 3 oktober 2024 11:31 schreef Red_85 het volgende:

[..]
Koffie zetten doe je op 90-95 graden:
https://www.wietec.nl/blog/temperatuur-instellen-koffiemachine/
https://eekcoffee.nl/blog(...)-is-heter-ook-beter/
https://www.greenplantati(...)9qDVxwy3PxToISko8mpI

Wil je een perfecte filterkoffie hebben, dan raad ik je een Moccamaster aan. Dat rete oude apparaat zorgt er namelijk voor dat de watertemperatuur precies juist is waar anderen het koken.
Een moccamaster is een van de betere filterapparaten maar perfecte koffie (voor zover dat bestaat) zul je er niet uit krijgen. Dat apparaat kent namelijk geen bloom fase wat toch wel vrij essentieel is voor goede koffie. Wil je de best mogelijke filterkoffie, zul je al het werk zelf moeten doen. Zelf opgieten dus met een goede schenkkan met de juiste techniek en dat is nog eens een stuk goedkoper dan een moccamaster ook waardoor je geld over houdt om goede koffie te kopen.

En meteen even een veelgelezen mythe uit de wereld helpen. Ik lees op plekken dat de koffie verbrand wanneer je er te heet water op gooit. Maar dat is dus helemaal niet waar. Als de bonen uit de brander komen zijn ze boven de 200 graden. Water van 100 graden kan de koffie dus nooit verbranden. Wat te heet water met je koffie doet is er te veel van de bittere smaak uit halen en hoe donkerder je koffie gebrand is, hoe gemakkelijker dat gaat. Daarom moet je water voor licht gebrande koffie ook heter zijn dan voor donker gebrande.
Kitty kitty kitty kitty kitty kitty touch it
Kitty kitty kitty kitty kitty kitty touch it
Kitty kitty kitty kitty kitty kitty touch it
Kitty at my foot and I want to touch it
pi_215166148
quote:
1s.gif Op donderdag 3 oktober 2024 12:34 schreef brother52 het volgende:

[..]
Een moccamaster is een van de betere filterapparaten maar perfecte koffie (voor zover dat bestaat) zul je er niet uit krijgen. Dat apparaat kent namelijk geen bloom fase wat toch wel vrij essentieel is voor goede koffie. Wil je de best mogelijke filterkoffie, zul je al het werk zelf moeten doen. Zelf opgieten dus met een goede schenkkan met de juiste techniek en dat is nog eens een stuk goedkoper dan een moccamaster ook waardoor je geld over houdt om goede koffie te kopen.
Qua filterapparaten heb ik nooit beter gehad dan een moccamaster. Qua andere technieken voor filterkoffie is zelf opgieten altijd het beste.
quote:
En meteen even een veelgelezen mythe uit de wereld helpen. Ik lees op plekken dat de koffie verbrand wanneer je er te heet water op gooit. Maar dat is dus helemaal niet waar. Als de bonen uit de brander komen zijn ze boven de 200 graden. Water van 100 graden kan de koffie dus nooit verbranden. Wat te heet water met je koffie doet is er te veel van de bittere smaak uit halen en hoe donkerder je koffie gebrand is, hoe gemakkelijker dat gaat. Daarom moet je water voor licht gebrande koffie ook heter zijn dan voor donker gebrande.
Weer wat geleerd. Smaakverschil is er duidelijk. In ieder geval doe ik water wat net van de kook af is, nog even af laten koelen.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_215167124
quote:
1s.gif Op dinsdag 24 september 2024 15:12 schreef Lienekien het volgende:

[..]
Daar word je natuurlijk met pek en veren het topic uitgestuurd als je daar serieus de vraag zou stellen of filtermaling als genoemd in de OP iets is voor de koffiefijnproever.
Wat gewoon onzin is wat mij betreft: ik ben al jaren geleden afgestapt van espresso en al die extra rotzooi die je uit zo'n koffiemachine kan halen. Teruggegaan naar filterkoffie en besloten nooit meer terug te keren naar dat soort veel te dure apparaten.

Koffie voor fijnproevers zegt men dan. Koffie voor veel te elitaire figuren bedoelen ze.
  donderdag 3 oktober 2024 @ 14:20:04 #44
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_215167147
quote:
0s.gif Op donderdag 3 oktober 2024 14:17 schreef Mutsaers__78 het volgende:

[..]
Wat gewoon onzin is wat mij betreft: ik ben al jaren geleden afgestapt van espresso en al die extra rotzooi die je uit zo'n koffiemachine kan halen. Teruggegaan naar filterkoffie en besloten nooit meer terug te keren naar dat soort veel te dure apparaten.

Koffie voor fijnproevers zegt men dan. Koffie voor veel te elitaire figuren bedoelen ze.
Het ging om de koffie, niet de apparaten. Koffie, zoals 500 gr. snelfiltermaling voor ¤2,15.

Je hebt geen duur apparaat nodig om goede koffie te zetten. Maar als je bagger koffie koopt, ga je daar echt geen goede koffie mee voor elkaar krijgen.
The love you take is equal to the love you make.
pi_215167271
quote:
1s.gif Op donderdag 3 oktober 2024 14:20 schreef Lienekien het volgende:
Maar als je bagger koffie koopt, ga je daar echt geen goede koffie mee voor elkaar krijgen.
Dan zal ik wel geen fijnproever zijn; ik merk er relatief weinig verschil in.
  donderdag 3 oktober 2024 @ 14:36:36 #46
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_215167283
quote:
0s.gif Op donderdag 3 oktober 2024 14:35 schreef Mutsaers__78 het volgende:

[..]
Dan zal ik wel geen fijnproever zijn; ik merk er relatief weinig verschil in.
Nee, dan ben je geen fijnproever.
The love you take is equal to the love you make.
pi_215167299
Ik drink altijd de goedkoopste filterkoffie en oploskoffie. Proef het verschil toch niet :)
  donderdag 3 oktober 2024 @ 14:44:33 #48
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_215167356
quote:
0s.gif Op donderdag 3 oktober 2024 14:37 schreef ChildoftheStars het volgende:
Ik drink altijd de goedkoopste filterkoffie en oploskoffie. Proef het verschil toch niet :)
Waarom drink je het überhaupt?
The love you take is equal to the love you make.
pi_215167366
quote:
1s.gif Op donderdag 3 oktober 2024 14:44 schreef Lienekien het volgende:

[..]
Waarom drink je het überhaupt?
Omdat ik het lekker vind :) en soms even een energieboost aan het einde van de middag
pi_215167867
Is er ook verschil in geur van goedkope koffie en dure koffie? Vind het allemaal altijd erg lekker ruiken.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')