Met Sergio Ramos en Lionel Messi zijn twee iconen, tegen hun zin, voor LaLiga verloren gegaan. Ramos kwam er te laat achter dat er een vervaldatum voor het contractaanbod was; voor Messi was geen financiële ruimte meer. Járen van trouwe dienst worden op pijnlijke manieren abrupt beëindigd; geen vol stadion om afzwaaiende helden te eren. Slechts tranen op een persconferentie, zo hoort het eigenlijk niet te gaan. Ome Covid maakt dit soort dingen een extra pijnlijke, lege aangelegenheid. Als we ooit weer zonder regels naar buiten mogen, zal het vast weer goed komen wat Messi en Ramos betreft, is de hoop van deze naïeve OP-maker.
Onder het juk van de financial fairplay moeten alle twintig clubs saneren om aan de regels te voldoen, hun spelers in te kunnen schrijven en toekomstbestendig te geraken. Of het in zulke omstandigheden eerlijk is om te verwachten dat ze op Europees gebied grootse dingen gaan presteren, is een goede vraag bij in ieder geval Real Madrid en FC Barcelona. Ze hebben jarenlang proberen te ontkennen dat hun glorietijdperken van het vorige decennium voorbij zijn, maar nu moeten harde keuzes worden gemaakt en wacht in een door corona overwoekerde financiële chaos een strijd om een nieuw evenwicht te vinden. Met enkele clubs in Engeland en PSG, die niets van de financiële crisis lijken te merken, is dat een extra grote uitdaging.
In december vieren we 10 jaar Simeone bij Atlético. In die tijd heeft hij de club in 2014 en 2021, vorig seizoen, naar het landskampioenschap geloodst. Je zou kunnen stellen dat komend jaar dan de ideale kans is om de titel te prolongeren. Barça en Real Madrid hebben gevoelige verliezen geïncasseerd met respectievelijk Messi, Ramos en Varane terwijl Atlético met Rodrigo De Paul en mogelijk meer spelers zichzelf kan versterken zonder veel te hebben verloren. De middenvelders en aanvallers met rendement lopen toch echt in meer getalen rond bij Atlético (Suárez, Carrasco, Félix, Correa, Llorente). Als de grote twee dat bij willen benen, zullen er meer mensen moeten opstaan dan Griezmann en Benzema bij die clubs. Kan Memphis Depay dat wanneer LaLiga dat toelaat? Staan de Braziliaantjes, Hazard en Bale op?
Voor de titel kunnen we in een genivelleerd speelveld Sevilla ook niet uitsluiten. Ze laten al twee seizoenen zien hoe superstabiel en degelijk ze zijn met hun balbezit-als-doel-spelletje. Maar veel hangt daarin af van de toekomst van Jules Koundé. De 22-jarige centrale verdediger is op jonge leeftijd al van danige klasse dat zijn aanwezigheid bepalend is voor Sevilla’s resultaten. Vorig seizoen eindigden ze met 15 punten voorsprong op de rest vierde. Dat levert het felbegeerde CL-ticket op. Kunnen clubs als Villarreal en het prachtig voetballende Real Sociedad dat komend seizoen aanvallen? Selectiebreedte is de crux en daar lijkt Villarreal wat beter op voorbereid dan la Real. Gezien het slot van 2020/21 moeten we de werken van Unai Emery enorm serieus nemen, maar hij lijkt meer een cuptrainer dan een competitieman. En kan Real Betis haar geweldig stabiele resultaten in 2021 onder Pellegrini voortzetten? Na twee jaar onzin onder Setién en Rubi is het goed om te zien dat Betis weer Europa in mag met nota bene groepsfasevoetbal in de Europa League.
Met Celta de Vigo (dankzij de schitterende werken van Coudet), Athletic Club (onder aanvoering van topcoach Marcelino) en Osasuna zijn er clubs die met een goede wind in de rug komend seizoen die plekken zomaar aan zouden kunnen voetballen. In het rechterrijtje zijn er teveel onzekerheden om ze ‘nu’ in het linkerrijtje te zien eindigen. Granada en Getafe moeten verder zonder hun succescoaches Martinez en Bordalas; Valencia heeft een schrale selectie nog altijd niet serieus genoeg versterkt. Random shout-out naar het excentrieke Levante. Te goed om te degraderen, te slecht om kans te maken op Europees voetbal. Toch een stuntclub in de Liga die met al haar mystieke zaalvoetballers de ene week Atlético Madrid twee keer pijn kan doen en de andere week kansloos op zijn bek gaat tegen Huesca.
Onderin verwelkomen we Espanyol na een jaar afwezigheid terug. Met hun selectie (Embarba, RDT, Puado) zouden ze eigenlijk gewoon simpel handhaving moeten afdingen. Real Mallorca en Rayo Vallecano (Vallecas is terug!) wacht een zwaar seizoen in de strijd tegen degradatie. Elche wacht waarschijnlijk datzelfde lot nadat ze wonder boven wonder handhaving afdongen afgelopen seizoen.
Vrijdag 13 augustus, 21:00. Dan gaat de bal weer rollen. Valencia met Bordalas als coach tegen zijn oude club Getafe. Hoeveel banter, shithousery en spijkerhard voetbal blijft er over?
WedstrijdschemaZiggo-gids, wat wordt uitgezonden op de televee en op welk kanaal?Graag wijs ik nog op
deze voorbeschouwingsblog.