D-day voor Vitesse: Parry-situatie riskant voor licentiequote:
ARNHEM - Vandaag komt er vrijwel zeker duidelijkheid over de toekomst van Vitesse. De Arnhemse club krijgt van de licentiecommissie van de KNVB te horen of er is voldaan aan de regels voor een licentie om betaald voetbal te blijven spelen
.
Vitesse diende gisteren voor de deadline 12.00 uur een plan in. Aanvankelijk wilde de Arnhemse club Guus Franke naar voren schuiven als eigenaar. Hij zou dan garant staan voor het tekort in de begroting van ongeveer zes miljoen euro.
Ook had Franke een contract afgesloten met Coley Parry, de Amerikaan die in februari werd afgekeurd als eigenaar. Vitesse had al 14,3 miljoen geleend van Parry om de laatste twee jaar te overleven.
Franke getergd
Maar de KNVB gaf dinsdagavond aan meer tijd nodig te hebben om Franke te onderzoeken. Tot grote irritatie van de zakenman uit Ewijk. "Een dag voor de deadline, komen ze alsnog met vragen die toen al gesteld hadden kunnen worden en eenvoudig beantwoord hadden kunnen worden. Er is namelijk niets nieuws naar boven gekomen."
Vangnet
Vitesse schrijft Franke zeker niet af, maar parkeert het plan met hem als eigenaar noodgedwongen. "We gaan nog steeds voor Guus Franke als aandeelhouder. Maar uiteraard is er een vangnet."
En dat vangnet is een alternatief plan. Daarbij staan regionale en lokale ondernemers garant voor het begrotingstekort. Mogelijk worden zij terugbetaald als Franke later alsnog eigenaar wordt van Vitesse. Verder wordt ook voldaan aan andere voorwaarden van de KNVB. De relatie met huisbankier ING is hersteld en ook tekent accountant BDO de jaarrekening.
Contract met Parry
Het enige probleem waardoor de licentie van Vitesse nog op de tocht staat, is de situatie met Coley Parry. Het contract dat Franke met Parry heeft afgesloten geldt alleen als Franke eigenaar wordt van Vitesse. En dat is voorlopig nog niet het geval.
Parry heeft zijn lening naar verluidt nu bevroren tot juli 2025. Maar als onderpand houdt Parry de verpanding op aandelen en kan hij daarmee 24.99 procent van de aandelen afdwingen. De vraag is of de Amerikaan hier nu vanaf ziet.
Zo niet, dan houdt hij indirect invloed op Vitesse en dat staat de KNVB niet toe. Een voorwaarde voor de licentie was ook dat de Arnhemse club zou breken met het verleden. Alle directieleden en leden van de Raad van Commissarissen zijn al vervangen en ook is er een nieuwe instantie opgericht waarin de aandelen zijn ondergebracht, waarin ook allemaal nieuwe bestuurders zitten.
Mogelijk puntenaftrek
Maar als dit probleem is opgelost, staat ogenschijnlijk niets een licentie van Vitesse nog in de weg. Maar vanwege het meermaals overschrijden van deadlines kan de club mogelijk wel met een flinke puntenaftrek aan het seizoen beginnen in de eerste divisie.
Later kan Guus Franke dan alsnog instappen, als de KNVB het onderzoek naar de financiële achtergrond van de zakenman en zijn Zwitserse bedrijf Axiom Partners heeft afgerond. Maar hij is wel flink aangeslagen door de gang van zaken.
'We beraden ons op onze positie'
“Ik ben hieraan begonnen omdat ik van mening ben dat Vitesse gered kan worden. Wij hebben hier inmiddels ook veel tijd, energie en geld in geïnvesteerd. Wij beraden ons nu op onze positie. Het is alleen jammer dat de verloren tijd straks wel eens cruciaal kan blijken te zijn voor een scenario waar niemand op zit te wachten.”
Als Franke zich onverhoopt terugtrekt of wordt afgekeurd als eigenaar, is de toekomst van Vitesse na komend seizoen opnieuw ongewis. Alle problemen van de laatste maanden keren dan als een boemerang weer terug. Er is dan niemand die garant staat voor onvermijdelijke nieuwe tekorten en bovendien is er geen kapitaal om de lening van Parry af te lossen. En dan staat de licentie opnieuw op losse schroeven.