De gravelrit van zondag was vermakelijk. De laatste 120 kilometer gebeurde er van alles, vooral in de groep met favorieten die de hele tijd een minuutje of een, twee achter de koplopers reden, waar Turgis zou winnen voor Pidcock. Pogacar en Evenepoel toonden zich avontuurlijk op de witte paden, Vingegaard was vooral bezig met controleren en achterom kijken. Primoz Roglic, onderdeel van de grote 6, werd voortdurend op achterstand gezet, maar de drie podiumklanten die eveneens tot de grote 6 behoren, maalden daar niet echt om; dat geeft de krachtverhoudingen van deze Tour tot dusver en waarschijnlijk in de komende weken goed weer.
Als we toch bezig zijn, zagen we de andere leden van de grote 6 ook nog eventjes door. Weten we het nog, niet zoveel jaar geleden, dat JumboVisma etappe na etappe won, met Wout van Aert die tussen het knechten door ook de massasprints, de punchbeklimmingen en de cols van voren meefietste, om tot slot ook de tijdrit te winnen? Die tijden zijn niet meer. Nog eerder dan Laporte wordt Wout tegenwoordig ingezet voor het domme werk in de fase dat normaliter Tim de Clercq het peloton moet mennen. Geen noemenswaardige sprint meer, geen tijdrit, ook al 30 jaar oud. Wout heeft een groot problem richting de Olympische Spelen.
Want dat speelt natuurlijk ook mee, die gouden plak. Waar vroeger niemand zijn bed nog uitkwam voor dat criterium en je de overwinning per opbod kon kopen, doet men opeens alsof de Olympische wegrit het het zesde monument zou zijn, of zelfs meer dan dat; het is overigens te hopen van niet want de monumenten zijn de laatste Jaren doodsaai. Mathieu van der Poel is zo iemand die wil pieken in PARIJS, dus trekt hij hier sprintjes aan voor de in goddank matige vorm stekende Jasper Philipsen. Zo'n gravelrit zou hem toch moeten smaken en dat vond ie zelf ook, dus ook hij was actief in de wegen rond Troyes. Dat wil zeggen, hij wachtte zijn kans af, Dick Schoof mee op een geschikt moment in een contra-attack nadat hij de hele dag al van voren te zien was op de klimmetjes, en toen... toen niets. Mathieu is vergeten om te koersen met bravoure. Met 8 man wegrijden en geen enkel moment proberen om daar enige selectie in uit te voeren, om het gaatje dat constant 40 seconden was, op de wat moeilijkere stukken zelf terug te brengen. Nota bene David Gaudu toonde meer panache dan De Wereldkampioen. Een erg onleuke ontwikkeling bij iemand die juist altijd initiatief nam.
Enfin, de gravelrit zit erop en daarmee de eerste Tourweek, die maarliefst 9 dagen duurde. Het was de week van de kleine teams, Intermarche, Arkea, TotalEnergies, Astana; de bodem van de UCI-ranking kwam aan zijn trekken, ten koste van de grote teams. Decathlon is werkelijk waar hilarisch slecht, die hebben met de gehele ploeg een paar kilo selderij van de moeder van Oliver Naesen naar binnen gewerkt zo lijkt het. VismaLab heeft nog niets laten zien, Trek is nergens, Bora heeft 8 man mee voor Primoz Roglic en die heeft ie nodig ook. Je moet Oma Ria heten om dit allemaal vooraf te kunnen voorspellen.
Waar je niet Oma Ria voor hoeft te heten, is voor een inzicht in de rit van morgen. We gaan van Orleans naar Saint-Amand-Montrond en het wordt een ongeziene KUTRIT.
Voordat we de guillotine het podium op trekken voor Gouvenu en zijn maatje Prudhomme, lopen we eerst even de kaartjes door.
![75896]()
![Cm2pLxk.png]()
We rijden van Orleans naar Saint-Amand-Montrond en, je ziet het al, het is mokervlak. Een dag na de rustdag, mensen hebben misschien rare benen, maar daar gaan we allemaal niet achter komen, want we kabbelen richting de finish. Zelf Jonas Actbrahamsen zal niet de motivatie voelen om hier aan te vallen. Hoe-o-hoe komen we dan aan deze etappe, als er zo weinig in zit als er in zit?
Daarvoor moeten we een tijdje terug in de tijd, toen het internet zich nog steeds in een ontwikkelende fase bevond: het jaar 2013. JumboVisma reed destijds nog onder de noemer
Belkin en was nog een ploeg die vooral met Nederlanders rond reed. Destijds konden de Nederlanders ook best een potje fietsen, in tegenstelling tot de kermisklanten die we nu afleveren en geselecteerd zijn op hun gevoel voor humor of hun eindschot in etappes die vlakker blijven dan de weg tussen Leeuwarden en Groningen.
Zoek vooral betere beelden op, of luister naar de legendes. Froome die aan Tankink vroeg waarom
Belkin niet reed (omdat ze een waaier verderop zaten, hahaha), Valverde die 2 uur verloor met behulp van een valpartij. Cavendish won de sprint, voor Sagan (die in die tijd altijd 2e werd) en ons eigen Bauke Mollema. Vogelenzang werd zelfs vierde zie ik nu in de uitslag, apart apart. Slechts 9 man telde het voorste groepje nog, met daarin onze eigen Bau & Lau. Daar komt die hele term ook vandaan; een beetje flauw voor Mollema die toch wel niveaus beter was dan wat deze Buurman&Buurman meets Tiny&Lau artiestennaam doet beweren.
Die minuten verloren ze later wel weer, maar de legende leeft voort. Zozeer zelfs, dat Gouvenu sindsdien dat spektakel, want dat was het, krampachtig probeert te doen herleven. Zo ook vandaag, want de finishplaats is dus precies dezelfde finishplaats als toen die dag. Niet alleen Gouvenu zit zo in de wedstrijd, ook Prudhomme, de Martin Ostergaard van de Tour de France, zit zo in de wedstrijd getuige zijn woord vooraf:
Heading through the Sologne forest, it’ll be difficult to predict the outcome of this stage, as the weather may play a significant role. After leaving Issoudun, the riders will find themselves on roads exposed to the crosswinds that scattered the peloton a decade ago. With three changes of direction in the last 30 kilometres, there’s a real chance of echelons forming.Het wordt lastig om de uitslag te voorspellen? Nou, niet dus. Ik heb in mijn voorbereiding net eventjes de weersverwachting erop nageslagen en we hebben te maken met een windkracht van maarliefst 2. Geen mistral, geen feest. Er ligt een enorm hogedrukgebied van Italie tot Denemarken, dat zich ondermeer uitstrekt over Frankrijk, met daarnaast een miezerig laagje dat echt helemaal niets doet om wind aan te wakkeren. FLOPSHOW incoming.
![CcaVlwC.png]()
Edit: En dit is de windverwachting zoals op dinsdagochtend bekend is. Toch nog wel 20 per uur als max; ik denk nog steeds dat het een kilometer of 5 te zacht is. Richting lijkt overigens wel in orde, dus dat is in ieder geval iets.
![oU6sMOJ.png]()
Na dit overlijdensbericht voor de etappe, laten we dan toch maar even de start- en finishplaatsen doornemen. Daar betalen ze immers voor, dus dat is wel zo netjes.
We starten in het prachtige
Orleans. Dat kennen we natuurlijk van de Maagd van Orleans, de christelijk verantwoorde tegenhanger van de hoeren van Parijs ofzo. Het verhaal erachter is natuurlijk onzin, maar dat Jeanne d'Arc destijds de Engelsen in de pan hakte keuren wij absoluut goed. Laat het een inspiratie zijn voor ONZE JONGENS komende woensdag.
![Ingres-1854-Jeanne-d%E2%80%99Arc-bij-de-kroning-van-Karel-VII-in-Reims-e1439996286475.jpg]()
Hier zien we Jeanne voor haar onvermijdelijke onthoofding door de Engelsen. Het waren andere tijden, beduidend minder woke. Voor meer verhalen over de Engelse aanwezigheid in het Middeleeuwse Frankrijk, verwijs ik naar de trilogie van Thea Beckman die zich afspeelt tegen de achtergrond van de Honderdjarige Oorlog met een klassieker als Geef me de Ruimte (iets voor Toni Kroos).
De hele stad van pakweg 100.000 inwoners is vergeven van referenties naar de lokale heldin met wereldallure.
![orleans-val-de-loire-tourisme-91.jpg]()
Deze kathedraal bijvoorbeeld. Als je niet beter weet zou je trouwens denken dat het de Notre Dame is; dat komt omdat het allebei Gotische bouwwerken zijn, waarbij deze niet recent is afgefikt. Merckx won er ooit een rit, net als Erik Zabel, maar dit jaar wint er niemand een rit, want het is een startplek en geen finishplaats.
We rijden door de bossen naar het Zuid-Oosten, het had zo mooi kunnen zijn. De beelden zijn waarschijnlijk nog steeds wel oke, het is die hoek van Frankrijk waar het allemaal lichtjes glooit met af en toe een bos en af en toe een akker en waar in elk dorpje de paar overgebleven bejaarden en hun familieleden vol woede op Ressentiment Nationaal stemt. Nee, geintje, valt allemaal best mee, zit tegen de 40% aan.
In tegenstelling tot Italië is het bij het Franse platteland een beetje zoeken naar leuke plaatsen in de regio; alles is al sinds jaar en dag zo gefocust op Parijs dat de rest van het land gewoon niet zoveel is. Dat levert leuke boeken op, zoals Verloren Illusies van Honore de Balzac, iets wat uitstekend van toepassing is op de rit van vandaag en de waaiers die niet komen.
Gelukkig is er dan nog altijd de lokale cuisine. We moeten uitkijken naar de bekende Brie van de mat, jawel, in het Frans Brie de Meaux genoemd; eveneens een lokale kaas is de Olivet. Deze komt in meerdere variaties, de Cendre en de Bleu bijvoorbeeld.
![1200px-Olivet_cendre-2009.jpg]()
![200352-Camembert-Saint-Benoit_381x242_acf_cropped.png]()
We rijden verder door het dal van de Loire, een van de drie grote rivieren van Frankrijk. Prachtige kastelen links en rechts op de oever, UNESCO Werelderfgoed zelfs.
![orleans-metropole.rec.faire-savoir.com-tous-les-chateaux-domaine-de-chambord.jpg.webp]()
Wel even wat anders dan die meuk van Meiland. Die ligging in het dal is ook de reden dat hier die waaiers kunnen komen; het dal vormt als het ware een soort trechter in het heuvelachtige landschap eromheen. Maar niet vandaag dus, we krijgen niets.Snel door naar de finishplaats.
Saint-Armand-Montrond.
![SAM-2-1300x870.jpg]()
Een oud vestingstadje, waar de Fransen zich in het verleden tijdens hun terugtochten in konden verschuilen. In de Loirevallei, dus bekend om zijn wijnen. Bijvoorbeeld de Chateumeillant komt uit de regio:
![w9490351pw_1.jpg&w=280&h=310]()
PatLef mag waarschijnlijk de komende dagen niet autorijden als hij hier achter komt.
Hoe ziet de finale er dan uit? Eigenlijk identiek aan de rit van 2013. We zien een knikje op een kilometer of 10 van de streep, maar weinig steile meters dus waarschijnlijk zonder gevolgen voor de snelle mannen.
![Hq3a5rv.png]()
Richting de finish is het vooral een rechte lijn, met een bochtencombinatie in de slotkilometer die je goed moet nemen als je kans wil maken op de overwinning.
![zWOyVgA.png]()
Naar alle waarschijnlijkheid rijden we de laatste kilometers met lichte wind mee, dus dit kan een sprint op hoge snelheid worden. Wie wint er dan?
1. Cavendish. Won 11 jaar geleden ook; kan ook waaierrijden dus mocht het toch nog leuk worden, staat deze naam nog steeds.
2. Girmay. In topvorm, positioneert zich ook eindelijk goed, heeft tevens het geduld.
3. Philipsen. Jammer Jasper, ga je maar voorbereiden op de ronde van Groot-Brittannië ofzo.
4. Gaviria. Hahaha.
5. De Lie. Die wint nooit, maar zo is ie toch maar mooi genoemd.
LIVE WIND-UPDATES. BELANGRIJK.
11.00: Voorspellingen verbeteren. 23-24 per uur rond de namiddag staat op de kaarten. Kan het dan toch nog?
[ Bericht 1% gewijzigd door VoMy op 09-07-2024 11:40:53 ]