abonnement Unibet Coolblue
  Moderator woensdag 1 mei 2024 @ 11:38:00 #1
8781 crew  Frutsel
pi_213380663
quote:
Diverse brandjes na blikseminslagen

Op verschillende plekken in Nederland zijn blikseminslagen geweest. Afgelopen nacht trokken er zware regen- en onweersbuien over het midden, westen en noordwesten van het land. Op meerdere locaties zorgde dat voor schade.

Vooral rond De Bilt en Hilversum viel vannacht 'heel veel' regen, zegt meteoroloog Magdel Erasmus van Buienradar: ongeveer 20 millimeter in slechts een paar uur tijd. "Die buien trokken over het midden van het land richting de Kop van Noord-Holland en toen de Noordzee op."

Brand
Het onweer waarmee die buien gepaard gingen, zorgde voor schade op ten minste drie plekken. In Nederhorst den Berg (Noord-Holland) sloeg de bliksem in het dak van twee rijtjeshuizen aan de Wethouder Bloklaan. Daardoor ontstond er brand. Een baby, die mogelijk rook had ingeademd, is door ambulancepersoneel gecontroleerd.

Elders in Noord-Holland, in Berkhout, woedde brand in het dak van een woning na een vermoedelijke blikseminslag.

In Den Haag ontstond brand in een flat aan de Haagweide. Zestien woningen werden korte tijd ontruimd. Drie zijn voorlopig niet bewoonbaar door roet- en waterschade. De brandweer houdt ook daar rekening met het inslaan van de bliksem.

Vandaag belooft een zeer aangename dag te worden. Het wordt vanmiddag mogelijk voor het eerst dit jaar zomers warm, met 25 graden in De Bilt. Op een enkele bui in de ochtend na, is het droog en zonnig. Al is er aan het eind van de middag in het zuidoosten wel weer kans op een (stevige) onweersbui.





Idd een flinke strook water in het midden van het land. Daar zal het wel los gegaan zijn. Zelf niets gehoord of gemerkt van onweer (helaas)

Voor actueel weer en 'nowcasten' van nieuwe buien kan je ook eens hier meelezen -->
WKN / De atmosfeer staat op ontploffen #1350 Bijna mei
WKN / De atmosfeer staat op ontploffen #1351 Voorgegaarde kippen

[ Bericht 2% gewijzigd door Frutsel op 01-05-2024 13:06:11 ]
  woensdag 1 mei 2024 @ 11:51:38 #2
140043 Isdatzo
Born in the echoes.
pi_213380838
Werd er vannacht wakker van. Uurtje of 2 of zo. Toen maar het dakraam dichtgedaan en even van de lichtshow genoten.

De zonnepanelen zijn in elk geval weer mooi schoon :9~ .
Huilen dan.
  Moderator woensdag 1 mei 2024 @ 11:51:59 #3
214736 crew  dick_laurent
Dick Laurent Is Dead
pi_213380843
De Utrechtse regenmagneet is nog steeds volop functioneel zie ik. Erg mooi.
  Moderator woensdag 1 mei 2024 @ 13:13:59 #4
8781 crew  Frutsel
pi_213381748
quote:
Vannacht wakker geworden van harde donders? 'Typisch nachtelijk onweer'

Werd je vannacht opgeschrikt door harde donders en felle bliksem? Dat komt volgens Weerplaza doordat er sprake was van "typisch nachtelijk onweer". Dat komt in Nederland een paar keer per jaar voor.
"Er waren flink wat ontladingen met veel regenbuien", vertelt een meteoroloog van Weerplaza aan NU.nl. "Het gaat om onweer dat hoog in de atmosfeer plaatsvindt en vanuit het zuiden over het land trekt."

Vooral in Utrecht en in het westen van het land waren veel onweersbuien. Utrecht werd rond 2.00 uur flink opgeschud. Er viel zo'n 30 millimeter regen in een uur tijd.

Hoewel de donders niet bovengemiddeld hard waren, vallen ze 's nachts meer op doordat het dan stil is buiten. "Bovendien hebben we de afgelopen tijd en ook de afgelopen jaren niet vaak te maken gehad met onweer." Maar de Weerplaza-meteoroloog benadrukt dat het in Nederland het hele jaar door kan onweren.

Temperatuur en wind spelen rol bij zomers onweer
Dat het 's nachts (en vaak later op de dag) voorkomt, is volgens de meteoroloog niet gek. "We hebben te maken met stijgende temperaturen en die zijn later op de dag op z'n hoogst."

Ook de wind speelt een rol. Dit keer draaide de wind op verschillende plekken. "Als winden elkaar tegenkomen en als het ware botsen, kunnen ze alleen maar omhoog. En van omhooggaande wind is bekend dat het onweer veroorzaakt." Vooral bij zomers onweer komt dit voor, doordat we dan te maken hebben met warme lucht.

"Het was vannacht zeker niet het laatste onweer van de week", zegt Weerplaza. Woensdagavond gaat het ook onweren, vooral langs de grens met België en Duitsland. Donderdag krijgen vooral het zuiden en het oosten laat op de dag te maken met meer onweersbuien.

Op meerdere plekken schade door blikseminslag
Door het hevige onweer is op verschillende plekken in het land brand ontstaan na blikseminslag. Dat gebeurde onder meer in het Noord-Hollandse Nederhorst den Berg. De bliksem sloeg in het dak van twee rijtjeshuizen. Een baby, die mogelijk rook had ingeademd, is door ambulancepersoneel gecontroleerd.

Ook in het Noord-Hollandse Berkhout woedde brand in het dak van een woning na een vermoedelijke blikseminslag.

In Den Haag ontstond brand in een flat aan de Haagweide. Zestien woningen werden voor korte tijd ontruimd. Drie daarvan zijn voorlopig niet bewoonbaar door roet- en waterschade
pi_213390360
De lichtshow was inderdaad prachtig. Ik heb denk ik in heel mijn leven nog nooit zoiets gezien. De flitsen volgden elkaar op in delen van seconden en het bleef een uur doorgaan. Ik heb nog een tijdje buiten gestaan. Het was heel erg apart, zelfs spookachtig, omdat er weinig donder te horen was. De regen kwam in bakken naar beneden. Ik hoop vanavond op een herhaling, al is het maar een fractie daarvan. Maar ik zie dat vooral het zuiden getroffen gaat worden.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')