Za | dinsdag 30 april 2024 @ 16:54 |
Albert Heyn stopt bloedplasma in gehakt Albert Heijn gaat bij onder meer hamburgers, chipolata’s en gehakt ook rundereiwit toevoegen. Dit eiwit wordt gewonnen uit bloedplasma, dat normaal gesproken wordt weggegooid tijdens het slachtproces. ,,We voegen dit toe waardoor je voor een hamburger minder vlees van de koe nodig hebt.’’ https://www.destentor.nl/(...)hamburgers~a383b998/ Vindt men dit een goede zaak? Zo is er minder vlees nodig voor een hamburger, worstjes etc, en kost het minder dierenlevens, en zoveel klimaat vriendelijker gelijk. In sommige gevallen bedraagt de toevoeging van bloedplasma 20%. Goede zaak? [ Bericht 7% gewijzigd door Jippie op 01-05-2024 08:11:47 ] | |
mschol | dinsdag 30 april 2024 @ 16:57 |
meer gebruiken van een geslacht beest is altijd goed | |
Jor_Dii | dinsdag 30 april 2024 @ 16:58 |
Za z'n obsessie met worsten begint wel op te vallen ![]() | |
Lichtloper | dinsdag 30 april 2024 @ 16:59 |
Ze spuiten het nu vol met water, gaan ze daar mee stoppen dan? | |
Ericr | dinsdag 30 april 2024 @ 17:01 |
Dat is geen bloedplasma. Clickbait. | |
Hiddendoe | dinsdag 30 april 2024 @ 17:13 |
Wat denk je zelf? | |
FvanS | dinsdag 30 april 2024 @ 17:19 |
Gister al lag hier het halve schap met 300gram verpakkingen vol met kortingsstickers, die waren kennelijk al vernieuwd, en zou vandaag over datum gaan. Lijkt nog niet zo'n succes dus. Gehakt van de AH was sowieso al niet te vreten, veel te grof gemalen waardoor je het maar in weinig gerechten echt kan toepassen. | |
Nattekat | dinsdag 30 april 2024 @ 17:24 |
TS begint | |
Za | dinsdag 30 april 2024 @ 17:27 |
Ik eet het zelf niet, maar wanneer voor tal van producten tot 20% minder vlees nodig is, misschien wel al het verwerkte vlees, scheelt dat enorm. Dat komt het klimaat ten goede, en mensen zijn misschien minder kwijt voor hun aankopen. Persoonlijk denk ik, het dierenleed blijft, maar minder is altijd beter. | |
Evangelion | dinsdag 30 april 2024 @ 17:33 |
![]() | |
qajariaq | dinsdag 30 april 2024 @ 17:36 |
Bloedworst maken kan ook natuurlijk maar daar zitten regels aan waardoor het niet meer een smakelijk product is. Als AH zich aan alle regels houdt en op de hamburger(verpakking) vermeld dat er bloedeiwit is toegevoegd zie ik het bezwaar niet. | |
Starhopper | dinsdag 30 april 2024 @ 17:50 |
20% minder vlees in een product. Daar kunnen ze dus 20% extra winst op maken. Dat heeft niets met het beperken van dierenleed te maken maar met kapitalisme. | |
Za | dinsdag 30 april 2024 @ 18:23 |
Daar moest ik ook aandenken, ik heb het opgezocht, en daarvan is het percentage ook 20%. Ik lees dat het ook zeer eiwitrijk is; 18/100 gram, mogelijk het plasma nog veel hoger. Ik denk wel dat het cortisol bevat. | |
suijkerbuijk | dinsdag 30 april 2024 @ 18:38 |
Nog even en het vlees op je kapsalon is gezonder dan wat je in de winkels koopt . Tegenwoordig loop ik al voorbij de vleeswaren van de winkels. En ga naar de Turkse slager toe voor een stuk vlees . ![]() Test met kippendijen: verschil tussen slager en supermarkt #kippendijen #bestevlees #verschillentest [ Bericht 8% gewijzigd door suijkerbuijk op 30-04-2024 18:44:19 ] | |
Harvest89 | dinsdag 30 april 2024 @ 18:45 |
Dat zijn die slierten gehakt die er uit zien als wormpjes. Die heb je in zowat elke supermarkt. Is inderdaad vreselijk. | |
SnodeSnuiter | dinsdag 30 april 2024 @ 18:45 |
TS dacht ook weer een scoop te hebben ![]() | |
FlippingCoin | dinsdag 30 april 2024 @ 18:54 |
Meat Is Murder Met of zonder plasma | |
VaderVanJezus | dinsdag 30 april 2024 @ 18:58 |
Bron? | |
maily | dinsdag 30 april 2024 @ 19:00 |
Bronwater? | |
FvanS | dinsdag 30 april 2024 @ 19:13 |
Had iemand al vermeld dat dit topic ook in CUL staat? Want dat is kennelijk erg belangrijk. | |
Lichtloper | dinsdag 30 april 2024 @ 19:16 |
Bron is de plas water in mijn koekenpan, een paar minuten nadat ik er wat gehakt in gegooid heb. | |
Za | dinsdag 30 april 2024 @ 20:40 |
Aanvulling van foodinspiration: We voegen dit toe waardoor je voor een hamburger minder vlees van de koe nodig hebt”, aldus Anita Scholte op Reimer, directeur Duurzaamheid & Kwaliteit bij Albert Heijn. “Ik ben trots op deze technologische ontwikkeling die we samen met onze ketenpartners hebben gerealiseerd. Deze producten hebben een lagere klimaatimpact, de klant betaalt minder en qua smaak proef je geen verschil.” Het gaat dus ook goedkoper worden, voor velen belangrijk naast de lagere klimaat impact van deze infused producten. En, er hoeven 10 tot 20 procent minder dieren te worden geslacht. In principe zou een dier ook niet hoeven te worden geslacht, een koe kan makkelijk een liter bloed doneren, en dat schept ook weer mogelijkheden, bv half vegetarisch. [ Bericht 11% gewijzigd door Za op 01-05-2024 03:38:42 ] | |
Za | woensdag 1 mei 2024 @ 03:33 |
Nu nieuw in de winkel:![]() ![]() https://www.ah.nl/product(...)egevoegd-rundereiwit Vandaar de nieuwsberichten gisteren. Overigens is het percentage eiwitten vreemd genoeg lager. Een pond gehakt met toegevoegde eiwitten uit plasma is 0,20 cent goedkoper dan de reguliere variant. | |
Za | woensdag 1 mei 2024 @ 04:05 |
Ook nieuw: Deze zijn wel een flink stuk goedkoper, bevatten 20% toevoegde eiwitten uit plasma, maar ook deze bevatten vreemd genoeg minder eiwitten dan de reguliere variant: ![]() https://www.ah.nl/product(...)lata-met-rundereiwit ETA: Allen voorzien van een groen CO2 wolkje! [ Bericht 2% gewijzigd door Za op 01-05-2024 04:19:00 ] | |
Raw85 | woensdag 1 mei 2024 @ 05:15 |
Heerlijk man dat pulpvlees. Straks even een kar vol inslaan en dan vanmiddag alles in één keer in de fik steken op de barbecue ![]() | |
Za | woensdag 1 mei 2024 @ 11:11 |
Ik las dat er twijfel is of dit product geschikt is voor gebruik op langere termijn. Ik zal het onderzoek nog ff opzoeken en hier posten. Iig, zodra er "verrijkt met rundereiwit" opstaat, betreft het runderplasma 10/20%, en het bevat niet meer eiwitten, maar minder. | |
Isdatzo | woensdag 1 mei 2024 @ 11:16 |
"MAAR PLANTEN ZIJN VIES EN VLEES IS GEZOND ![]() ![]() | |
StateOfMind | woensdag 1 mei 2024 @ 11:23 |
![]() | |
Gia | woensdag 1 mei 2024 @ 11:57 |
Ik hou sowieso al niet van gehakt vlees. Doe mij maar hele brokken vlees. Liefst op de BBQ. Als ik vanavond niet weg zou moeten, zou ik weer gaan stoken, hoor. | |
Jor_Dii | woensdag 1 mei 2024 @ 12:03 |
Echt niemand interesseert dit. | |
Kapitein_Scheurbuik | woensdag 1 mei 2024 @ 12:10 |
Ik vind het erg onsmakelijk klinken. Ik wil als in gehakt koop gemalen vlees en niks anders. Ik zie dit eens temeer als een bevestiging dat het een goede keus was om geen vlees meer in de supermarkt te kopen maar rechtstreeks van de boer. | |
michiel_merk | woensdag 1 mei 2024 @ 12:19 |
Daar gaan de gezonde opbouwstoffen. | |
michiel_merk | woensdag 1 mei 2024 @ 12:20 |
Dit dus en niet veel duurder | |
recursief | woensdag 1 mei 2024 @ 13:27 |
In feite is het nog steeds vlees. Bij de slacht ontstaat een restproduct, bloed(plasma), dat tot nu toe werd weggegooid. In dat bloed(plasma) zitten eiwitten die nu worden teruggewonnen. De rest wordt nog steeds weggegooid. Minder afval, dus minder beesten die geslacht moeten worden maar er wordt niets vreemds toegevoegd. Overigens bestaat vlees uit spieren die rood zijn door het bloed dat er in zit. Haal je het bloed volledig weg dan is het wit, vandaar de term "spierwit". Je vleesje bevatte dus altijd al de eiwitten die AH nu weer terugstopt, alleen ietsje minder. [ Bericht 2% gewijzigd door recursief op 01-05-2024 13:34:13 ] | |
ReplaR | woensdag 1 mei 2024 @ 13:42 |
Succes met je GMO's. | |
Red_85 | woensdag 1 mei 2024 @ 13:46 |
Alstu | |
Kapitein_Scheurbuik | woensdag 1 mei 2024 @ 14:25 |
Prima. Als ik gehakt eet wil ik vlees dat door de gehaktmolen is gehaald en verder niks. Ik wil geen restproducten die later weer toegevoegd worden. Ik wil een gemalen lapje vlees. Restproducten mogen ze houden, die gooien ze maar door jouw gehakt. | |
recursief | woensdag 1 mei 2024 @ 14:40 |
Waarom wil je dat? | |
ReplaR | woensdag 1 mei 2024 @ 14:54 |
Omdat jij toch niet durft te klagen ![]() | |
Kapitein_Scheurbuik | woensdag 1 mei 2024 @ 15:02 |
Omdat ik mijzelf al een tijd geleden heb voorgenomen om te eten zoals onze voorouders dat deden. Dus met zo min mogelijk hoogbewerkt voedsel, geen potjes en zakjes etc en dus ook geen gehakt waar met allerlei kunstgrepen 20% minder vlees in zit zonder dat je het proeft. Ik wil gehakt zoals gehakt bedoeld is: gemalen vlees. Niks meer en niks minder. | |
ieniminimuis | woensdag 1 mei 2024 @ 15:02 |
Ik gooi vanavond nog wat extra tofu mijn bakkes in | |
Ghost_Buster | woensdag 1 mei 2024 @ 15:10 |
Zie de sticker met ingrediënten op de achterkant van het product. Het is verplicht te melden als er water is toegevoegd en hoeveel. En inderdaad, doen ze dat overal, tot soms wel 15 of 20%. Let er maar eens op. Ook suiker stoppen ze nu overal in, ook in vleesproducten. Ik haal daarom steeds vaker bij een poolse of turkse slager, die doen tenminste nog wel normaal met hun producten. | |
Ghost_Buster | woensdag 1 mei 2024 @ 15:11 |
Klopt. Het staat ook op de verpakking, want dat is verplicht. | |
Gimmick | woensdag 1 mei 2024 @ 15:12 |
Hoe onze voorouders eten zegt niet over de gezondheid van dat dieet. Los daarvan: onze voorouders aten slechts een fractie van de hoeveelheid vlees dat wij nu eten. Daarnaast zijn veedieren dusdanig geselecteerd dat vlees een veel hoger percentage vet bevat dan vroeger. En onze voorouders gooide het plasma ook niet weg, maar aten het in de vorm van bloedworst of bloedsoep. Daar wilt de gemiddelde Albert Heijn consjment ook niet aan vrees ik. | |
Origami94 | woensdag 1 mei 2024 @ 15:13 |
Nee dit is gewoon greenwashing. En uiteindelijk krijg je minder voor hetzelfde geld of meer. Wat was ook alweer de nieuwe term voor deze graaiinflatie? | |
Ghost_Buster | woensdag 1 mei 2024 @ 15:13 |
inderdaad. | |
Origami94 | woensdag 1 mei 2024 @ 15:13 |
Minder voor je geld! Zolang de grootbedrijven en aandeelhouders maar aan het klimaat denken (lol doen ze niet) | |
Ghost_Buster | woensdag 1 mei 2024 @ 15:14 |
Gatver. vieze zooi. ![]() | |
Origami94 | woensdag 1 mei 2024 @ 15:15 |
4,50 voor een halve kilo water/gehakt ![]() | |
Origami94 | woensdag 1 mei 2024 @ 15:16 |
Een echte man! En een die zich niet laat beflikkeren. | |
Origami94 | woensdag 1 mei 2024 @ 15:17 |
Misschien kan Shell ook zoiets doen. 20% minder brandstof aan de tank zolang het niet uit Rusland komt (of Gaza ![]() | |
Sapstengel | woensdag 1 mei 2024 @ 15:23 |
Slachtafval verwerken, maar wel dezelfde prijs per kilo als het normale gehakt. Maar we doen het voor het milieu hoor, zei Albert Heijn lachend onderweg naar de bank. | |
Gia | woensdag 1 mei 2024 @ 15:27 |
Da's ook geperst gemalen vlees. Ik wil heel vlees. | |
Isdatzo | woensdag 1 mei 2024 @ 15:44 |
Wil je ook leven zoals onze voorouders dat deden wanneer we het over zaken zoals sanitaire voorzieningen, gezondheidszorg, en mobiliteit hebben? | |
Isdatzo | woensdag 1 mei 2024 @ 15:45 |
IK ![]() WIL ![]() HEEL ![]() VLEES ![]() Nou meid, dan koop je toch 'heel vlees'. Wat is het probleem ![]() | |
Aberkullie | woensdag 1 mei 2024 @ 16:06 |
Dan koop je een paar koeien en slacht je ze zelf. Je hebt toch tijd zat | |
Kapitein_Scheurbuik | woensdag 1 mei 2024 @ 16:11 |
Dat klopt. Maar ik denk dat dat toch gezonder is dan een dieet van hoogbewerkt voedsel. Onze stofwisseling is namelijk op een bepaalde manier geëvolueerd en we eten pas een jaar of 50 industrieel geproduceerd bewerkt voedsel. | |
Kapitein_Scheurbuik | woensdag 1 mei 2024 @ 16:11 |
Nee. | |
PzKpfw | woensdag 1 mei 2024 @ 16:31 |
Als het er nog goed om smaakt en niet nadelig is voor de gezondheid lijkt me dat alleen maar goed. Uiteraard kan deze 'besparing' dan ook weer ten goede komen van de consument...of niet. | |
recursief | woensdag 1 mei 2024 @ 16:47 |
Ik zou wel eens willen zien in hoeverre het terugbrengen van uitgebloed eiwit nou leidt tot "hoogbewerkt" product. Als er emulgatoren, antiklontermiddelen, conserveermiddelen, smaakverbeteraars, zuurteregelaars, etc worden toegevoegd dan snap ik je punt nog enigzins. Hier worden eiwitten die eerst uit misschien wel datzelfde stukje vlees zijn gebloed, weer teruggestopt. Tenzij daar allerlei andere hulpstoffen op meeliften begrijp ik je bezwaar niet. Verder betekent eten zoals onze voorouders aten niet per se dat je ook gezonder eet. Vlees en vis werd in vroeger tijden nog weleens sterk gekruid om de geur en smaak van bederf te maskeren. Vis kwam soms uit de grachten waar ook de poepemmers in geleegd werden. Datzelfde grachtenwater werd dan ook nog een keer gebruikt om bier van te brouwen, want als water was het niet te hachelen. Ik neem aan dat je die gewoontes dan weer niet wil overnemen. | |
Aberkullie | woensdag 1 mei 2024 @ 16:50 |
Ik flikker nog een extra everzwijn aan het spit vanavond. Mij krijgen ze niet | |
Puzzie | woensdag 1 mei 2024 @ 16:51 |
![]() | |
Jan_Onderwater | woensdag 1 mei 2024 @ 16:51 |
Prima als je bloed gebruikt om wat moois mee te maken, en dat kan ook gewoon, maar als ik vlees koop wil ik vlees, geen eiwit uit bloedplasma | |
Za | woensdag 1 mei 2024 @ 16:54 |
20 cent goedkoper per pond, terwijl 10-20% minder vlees. | |
Zelva | woensdag 1 mei 2024 @ 16:56 |
Dat wordt al allemaal gebruikt, dat er hierdoor minder beest gebruikt gaat worden is een fabeltje. | |
Noek | woensdag 1 mei 2024 @ 17:02 |
Za z/n... Jouw obsessie mag er ook zijn. | |
Noek | woensdag 1 mei 2024 @ 17:05 |
Maar vanavond even niet dus de koe moet nog even grazen. | |
Smart_ass | woensdag 1 mei 2024 @ 17:10 |
Kip-rundergehakt? Dat lijkt me nou echt niet lekker. | |
Gimmick | woensdag 1 mei 2024 @ 17:41 |
Er zit wel een verschil tussen 'hoogwaardige verwerking' (menselijke consumptie) en 'laagwaardige verwerking' (dierenvoeding of bemesting). Gezien de extreme inefficiënte van rundvlees lijkt het mij goed om in te zetten op hoogwaardig gebruik. Aan de bloedworst dus, vleeseters. | |
Kapitein_Scheurbuik | woensdag 1 mei 2024 @ 20:45 |
Volgens mij ben ik vrij duidelijk geweest welke gewoontes ik over wil nemen en hoort in de gracht schijten en daar vervolgens bier van brouwen daar niet bij. Ik kan niet zeggen of het toevoegen van eiwit leidt tot een hoogbewerkt product of waar je de grens legt tussen bewerkt of hoogbewerkt. Ik zie het alleen als een extra stap waar ik niet om gevraagd heb en die het product dus nog verder wegbrengen van het oorspronkelijke product. Ik ben verder een totale leek op het gebied van voedingsmiddelentechnologie dus ik heb geen idee of er nog hulpstoffen nodig zijn om dit uitgebloede eiwit terug in het vlees te brengen. Ik vermoed van wel want het is er niet voor niks uitgebloed, hoe voorkom je dat na het terug stoppen het er niet direct weer uit bloedt? | |
Za | woensdag 1 mei 2024 @ 21:11 |
Wanneer na de slacht het bloed overblijft vangen ze dat op en wordt het verwerkt; de vezels worden uit het bloed gefilterd, waardoor de eiwitten meekomen. Deze vezels worden in grote, donkerrode blokken ingevroren (eerst verhit meen ik opdat het stolt) en daarna ontdooid en gemengd met het normale vlees. Maar het proces moet meer inhouden, omdat de hoeveelheid proteïne in betreffende verrijkt vlees omlaag gaat ipv omhoog. Er zijn allerlei veiligheidsvoorschriften/processen, misschien daardoor. | |
recursief | woensdag 1 mei 2024 @ 21:25 |
Waar kan ik daar meer over lezen? | |
Kapitein_Scheurbuik | woensdag 1 mei 2024 @ 22:08 |
Klinkt allemaal vrij bewerkelijk voor iets wat een heel eenvoudig product zou moeten zijn. Maar goed, je zal er heus niet dood aan gaan maar mijn voorkeur heeft het niet. Gelukkig is er keuze. | |
Filosoofert | woensdag 1 mei 2024 @ 22:43 |
Zo hee idd | |
VaderVanJezus | woensdag 1 mei 2024 @ 22:54 |
Nog nooit water op de ingrediëntenlijst zien staan bij gehakt. | |
mschol | woensdag 1 mei 2024 @ 23:08 |
geen toegevoegde suikers of water aldus de ingredienten lijst van AH prijsfavoriet gehakt | |
Ghost_Buster | donderdag 2 mei 2024 @ 02:11 |
Ik wel. Ook bij andere vleeswaren zoals ham, beenham, rollade, enz. | |
VaderVanJezus | donderdag 2 mei 2024 @ 19:52 |
Vleeswaren wel inderdaad, maar dat is algemeen bekend dacht ik. | |
SymbolicFrank | vrijdag 3 mei 2024 @ 01:11 |
Over 5 jaar is al het eten uit de supermarkt alleen nog karton in een papje met zoetstoffen en kruiden. Dan kun je je volstoppen en toch heel dun blijven. Zolang je ook andere dingen eet om niet dood te gaan, maar dat is de prijs van vooruitgang. | |
Aberkullie | vrijdag 3 mei 2024 @ 16:19 |
Onze voorouders aten anders een stuk minder gehakt dan je denkt https://www.nature.com/ar(...)11ef82f565f60a18ba74 | |
Alarmonoff | zaterdag 4 mei 2024 @ 16:17 |
Za | zaterdag 4 mei 2024 @ 16:51 |
Dat zou heden niet meer kunnen dit soort commercials. | |
qajariaq | zaterdag 4 mei 2024 @ 17:06 |
Ja, dan gaat de winst wel snel verdwijnen denk ik. Afgezien van de prijzen zie ik geen bezwaar om een dergelijke campagne te starten. | |
Knip | zaterdag 4 mei 2024 @ 17:16 |
Vraag voor de ouderen onder jullie: Wie kan zich het product E.E.T. nog herinneren? Dat was gehakt met soja aangelengd, te koop bij Albert Heijn ergens in de jaren 70. Wij hadden het een paar keer op tafel staan, ik vond het best lekker. Vooral het idee dat het beter was voor het milieu gaf een extra smaakbeleving. Het product sloeg kennelijk niet aan, het stierf een stille dood. Wie kent het nog? | |
Gimmick | zaterdag 4 mei 2024 @ 20:08 |
Nooit van gehoord. Dat product liep waarschijnlijk iets te ver voor. Bij veel bewerkte producten is dit een prima mogelijkheid. Frikandellen, nuggets, worsten enzovoorts. |