abonnement Unibet Coolblue
pi_213228772
quote:
SMERIGE TRUCS VAN HUISJESMELKERS
Weggepest voor de poen


Groningse huisbazen zetten regelmatig ex-gedetineerden, zwervers of arbeidsmigranten in om studenten uit hun panden weg te pesten. De reden? Ze willen studentenhuizen verbouwen tot luxe appartementen.


Daar staat ze dan, in haar handdoekje, tegenover een wildvreemde man. Merel (24) is net uit de douche gestapt, het haar nog nat. Een inbreker, denkt ze. ‘Wat doe jij in mijn huis?’ vraagt ze hem. ‘Key!’ schreeuwt de man in gebrekkig Engels. ‘Key, key!’ Hoe hij aan de sleutel komt, weet ze niet.

In paniek belt ze haar huisbaas. Die neemt niet op. Dan maar de politie. Even later belt de huisbaas haar terug: hoe haalt ze het in hemelsnaam in haar hoofd om de politie te bellen? Die man heeft toch een sleutel, dus was het toch logisch dat hij de nieuwe huurder is?

Lucratief
Het geval van Merel staat niet op zichzelf. Linda moet haar huis in de Indische Buurt ineens delen met twee Slowaakse arbeidsmigranten. De hal staat iedere week blauw van hun geblow. In de Korrewegwijk woont Sofie opeens samen met een Pool. In Paddepoel trekken ex-gedetineerden in bij Suzanne. Aankloppen bij de huisbaas helpt niet.

Weggepest worden door je verhuurder die zwervers, ongure types en andere niet-studenten in een studentenhuis zet. Hoewel officiŽle cijfers ontbreken, blijkt uit een kleine rondgang dat Groningse studenten zoiets regelmatig overkomt.

Waarom? Geld. Een studentenkamer brengt te weinig op, appartementen zijn veel lucratiever. Maar een student krijg je niet zomaar weg uit een kamer, die wordt door wetten beschermd. Dus worden andere methodes ingezet om ze weg te krijgen. Het blijkt effectief; de meeste studenten die UKrant sprak zijn inmiddels verhuisd nadat drugsgebruikende, drinkende en feestvierende mannen in hun meidenhuis trokken.

Dagenlange feesten
Bij Merel blijft het niet bij die ene man. Nadat hij is ingetrokken in de kamer naast de hare, neemt hij al snel vrienden mee. Op een gegeven moment hebben minstens tien mannen een sleutel. Regelmatig geven zij dagenlange feesten. De wiet en coke zijn niet aan te slepen. Uit het witte Peugeootje dat voor het huis geparkeerd staat, worden voortdurend lachgastanks naar boven gesjouwd.

Tijdens het afwassen is het raak. Merels hand verdwijnt net in het sopje als ze de aangrenzende kamerdeur krakend open hoort gaan. Een van de mannen zwalkt binnen, helemaal van de wereld, zijn ogen leeg en bloeddoorlopen.

Merels afwasborstel schiet omhoog. ‘Niet dichterbij komen!’ waarschuwt ze, zwaaiend met de borstel. De spetters vliegen in het rond. Een paar seconden blijft de man stokstijf staan. Hij gaat me aanvallen, denkt Merel. Haar hart klopt in haar keel. Maar plotseling loopt de man achterwaarts de keuken uit. Hij draait de kamerdeur weer op slot.

Vijf minuten later speelt het tafereel zich opnieuw af. Deur open, man naar buiten, weer dat wezenloze gestaar, achteruit teruglopen, deur dicht. Het voorval zorgt ervoor dat Merel nauwelijks meer naar de wc durft. Wat als die mannen precies op dat moment door het huis heen zwerven? Haar kamerdeur houdt ze steevast op slot.

Gesloopte meubels
Talloze belletjes naar de politie leveren niks op, de eigenaar doet alsof zijn neus bloedt. Hij vertelt wel van de plannen om het studentenhuis te verbouwen tot luxe appartementen. Maar door het huurcontract kan hij de studenten niet zomaar op straat zetten. Dus wat hij doet, realiseert Merel zich, is het pand aan de Nieuwe Ebbingestraat stukje bij beetje onleefbaar maken in de hoop dat die dan vanzelf vertrekken.

Maar het wegpesten van Merel en haar medebewoners gaat de eigenaar kennelijk niet snel genoeg. Als ze op een dag thuiskomen na een vakantie, treffen ze een volledig gesloopte bovenverdieping aan. Bijna niets is meer heel, ook hun meubels niet. Woedend bellen ze de eigenaar. Die vertelt dat hij er vanuit was gegaan dat de studenten er niet meer woonden en het pand hadden verlaten; in werkelijkheid hadden ze hun huur nog niet eens opgezegd.

De verbouwing is inmiddels afgerond. Daarvoor telde het zeven studentenkamers die aan kale huur 250 euro per stuk opbrachten, nu zijn er vijf appartementen in gevestigd die samen minstens 4000 euro per maand opleveren.

Overal urine
In het huis in Paddepoel van Suzanne en haar medebewoners is het een komen en gaan van vreemde mannen. Een van hen, een voormalige gedetineerde, zegt in een gesprek met Suzanne dat hij de kamer betrok op verzoek van de huisbaas. Die had hem, zo vertelt hij de studenten, ook gevraagd af en toe overlast te veroorzaken, in de hoop dat ze dan zo snel mogelijk zouden vertrekken.

Er volgen meer akkefietjes tussen de bewoners en de eigenaar. Na een klacht over geluidsoverlast staat die opeens onaangekondigd op de stoep, gaat het huis binnen en urineert op meerdere plekken in het pand – nog dagenlang stinkt het er. Suzanne sliep al met een mes onder haar kussen, uit angst. Ze heeft er dan helemaal genoeg van en verlaat de volgende dag het huis definitief.

Studenten staan in zulke situaties vaak machteloos. De Utrechtse hoogleraar Ton Jongbloed, gespecialiseerd in huurrecht, zegt dat een student weinig kan doen als er plotseling wildvreemde mannen in hun huis komen wonen. ‘De verhuurder mag zelf beslissen wie de nieuwe huurder wordt. Bewijzen dat hij misbruik van de situatie maakt is lastig’, zegt hij. ‘Huurders kunnen aankloppen bij de rechter, maar de kans op succes is relatief klein.’

Meldpunt
De Woonbond, een organisatie die opkomt voor de belangen van huurders en woningzoekenden, is op de hoogte van dit soort praktijken en hoopt dat de Wet goed verhuurderschap – van kracht sinds juli vorig jaar – op den duur een einde maakt aan kwesties als deze.

‘Het belangrijkste middel dat je als huurder hebt is het gemeentelijke meldpunt. In het ergste geval kan dat de verhuurdersvergunning afnemen’, zegt een woordvoerder van de Woonbond.

Maar dat gebeurt amper, zo weet hij ook, en lost het probleem bovendien niet op. Verhuurdersvergunningen zijn gekoppeld aan panden, niet aan personen. Een malafide huisbaas kan zijn vergunning voor een pand verliezen, maar elders gewoon doorgaan.

Bergen wiet
Voor Merel en haar huisgenoten is het hoofdstuk Nieuwe Ebbinge inmiddels definitief gesloten. Op een van de laatste dagen dat ze er woont, ziet ze in de keukenla tientallen zakjes met wiet, slordig opgeborgen in ovenschalen en pannen. In een stapel schoenendozen in de hoek van de keuken vindt ze nog veel meer.

Het doet haar beseffen: de huisbaas heeft het toch geflikt, het is hem gelukt om me weg te pesten. Maar uiteindelijk kies ik voor mijn eigen veiligheid.
Je moet er wat voor over hebben om in Groningen te studeren.

:{
  dinsdag 16 april 2024 @ 16:38:08 #2
313152 Harvest89
Black Metal fan
pi_213228829
Gezellige boel.
Mijn studententijd was leuker.
Deceit for a lifetime has taken it's toll.
An emotional void, I feel numb and cold.
You're all dead to me now. And has been for long.
The time has come to reap what you've sown.
pi_213228839
Doortrapte Nicholas van Hoogstraten-achtige praktijken. Hoewel, die liet ook doodleuk granaten op huurders afschieten om ze weg te krijgen, dat gaat dan nog ietsje verder...
pi_213228842
Wat zou het toch fijn zijn als we gemeenten hadden die dat soort criminelen daadwerkelijk aanpakken. Bv door het intrekken van verhuurvergunningen. Of strafrechtelijke vervolging.
"Pools are perfect for holding water"
pi_213228859
Ik wens huisjesmelkers een zeer pijnlijke, mogelijk terminale, aandoening toe.
Sicker than your average.
pi_213228866
quote:
UKrant
U-krant of UK-rant?
  dinsdag 16 april 2024 @ 16:43:00 #7
328924 Frozen-assassin
STAY STRONG APPIE
pi_213228879
Dit is al vele jaren aan de gang in Groningen. De gemeente geeft er ook maar weinig om kennelijk als ze dit nog steeds toestaan.
  dinsdag 16 april 2024 @ 16:44:50 #8
486266 herverwijderd
het leed is al geschied
pi_213228897
Smerige praktijken :r
pi_213228924
Walgelijk :r

Je zou er bijna socialist van worden
Je maintiendrai -XOXO-
pi_213228980
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2024 16:39 schreef probeer het volgende:
Wat zou het toch fijn zijn als we gemeenten hadden die dat soort criminelen daadwerkelijk aanpakken. Bv door het intrekken van verhuurvergunningen. Of strafrechtelijke vervolging.
Nee, natuurlijk. De gemeente moet weer ingrijpen op een door het rijk gecreŽerd probleem. Als het rijk nou echt eens het woningtekort aanpakt, is er voor dit soort types helemaal geen markt meer.
pi_213228991
Moet er niet aan denken. Is dat geen aantasting van je woongenot ofzo?
pi_213229052
Allemaal weer van die D66 en GL meisjes die te egoistisch zijn voor verbinding en saamhorigheid.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  dinsdag 16 april 2024 @ 17:03:18 #13
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_213229078
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2024 16:39 schreef probeer het volgende:
Wat zou het toch fijn zijn als we gemeenten hadden die dat soort criminelen daadwerkelijk aanpakken. Bv door het intrekken van verhuurvergunningen. Of strafrechtelijke vervolging.
Met intrekken van vergunningen staan ze ook op straat. Dan beter onteigenen en veilen aan andere verhuurders.
pi_213229139
Huisbazen van studentenhuizen zijn allemaal criminelen
pi_213229141
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2024 16:53 schreef Tja..1986 het volgende:

[..]
Nee, natuurlijk. De gemeente moet weer ingrijpen op een door het rijk gecreŽerd probleem. Als het rijk nou echt eens het woningtekort aanpakt, is er voor dit soort types helemaal geen markt meer.
De gemeente is toch de partij die verhuurvergunningen verleent?

Nou, zet in die vergunningen eens wat bindende voorwaarden mbt goed verhuurderschap. En handhaaf daar dan op. Als de gemeente daar geen zin in heeft, moeten ze geen verhuurdersvergunningen verlenen.
"Pools are perfect for holding water"
  dinsdag 16 april 2024 @ 17:12:37 #16
504895 Bofjijff
Fijne dag he
pi_213229143
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 april 2024 16:53 schreef Smart_ass het volgende:
Moet er niet aan denken. Is dat geen aantasting van je woongenot ofzo?
het is een aantasting van veel dingen lijkt me zo. Crimineel gedrag is het ook.

Wel benieuwd hoe dit werkt, als huurder teken je vast een contract waarin toch ook details staan over bijv de woonruimte? Dat zou toch best wat zekerheid moeten geven?
Hoi
pi_213229146
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 april 2024 16:53 schreef Smart_ass het volgende:
Moet er niet aan denken. Is dat geen aantasting van je woongenot ofzo?
Ja.
"Pools are perfect for holding water"
pi_213229160
Overigens had mijn huisbaas van mijn toenmalige studentenhuis ook meermaals het dreigement geuit om 'er een paar Polen' of 'een stel asielzoekers' in te stoppen als het weer eens niet opgeruimd/schoon was. Klaarblijkelijk had hij zelf ook wel door dat het dan nog meer zou verpauperen _O-
  dinsdag 16 april 2024 @ 17:29:02 #19
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_213229276
Een ding is zeker, studenten leren hiervan dat je met een studie sociale geografie of zoiets nutteloos nooit een eigen huis zal kunnen bekostigen en dat op een kamertje wonen geen pretje is.
Verder zouden Universiteiten gewoon campussen moeten hebben waar ze de studenten huisvesten, waar dan vervolgens geen huurbescherming op zou moeten zitten zodat als men niet meer studeert ze ook gewoon exit zijn. Inschrijven bij de gemeente dan ook niet meer van toepassing laten zijn zodat stemmen in de gemeente waar ze vandaan komen moet gebeuren en daarmee geen Havanna aan de Waal kan ontstaan omdat gemeentes als Nijmegen overvloeit worden door studentenstemgedrag.
Iedereen blij behalve de huisjesmelkers.
pi_213229301
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 april 2024 17:12 schreef Bofjijff het volgende:

[..]
het is een aantasting van veel dingen lijkt me zo. Crimineel gedrag is het ook.

Wel benieuwd hoe dit werkt, als huurder teken je vast een contract waarin toch ook details staan over bijv de woonruimte? Dat zou toch best wat zekerheid moeten geven?
Het verbaast me een beetje dat in het artikel staat dat er volgens die Utrechtste hoogleraar weinig aan te doen is. Ik begrijp dat het aan de verhuurder is om zelf een huurder te kiezen, maar als zo’n huurder zoveel overlast veroorzaakt voor medehuurders zou daar toch iets aan te doen moeten zijn lijkt me. Hoewel dat vast lastig is als je verhuurder niet meewerkt :s) .
pi_213229309
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2024 17:15 schreef MadJackthePirate het volgende:
Overigens had mijn huisbaas van mijn toenmalige studentenhuis ook meermaals het dreigement geuit om 'er een paar Polen' of 'een stel asielzoekers' in te stoppen als het weer eens niet opgeruimd/schoon was. Klaarblijkelijk had hij zelf ook wel door dat het dan nog meer zou verpauperen _O-
Ook ooit meegemaakt in Utrecht. 2 huisgenotes hadden wegens lekkage en een zaak bij de huurcommissie, recht op een flinke teruggave van eerdere huurgelden. Huisbaas besloot een ex-gedetineerde in huis te plaatsen in de hoop die meiden weg te jagen. Vrij opvliegend type, zat voor geweldsmisdrijven.

Hij had wat gerechtelijke problemen, en een van die huisgenotes studeerde rechten en gaf hem wat advies. Sinds die dag was hij helemaal blij met dr, en toen de huurbaas later eens langs kwam zei hij tegen hem iets in de richting van 'als je die meid lastig valt, kom ik bij je langs met een honkbalknuppel. Ik weet waar je woont, en jij weet waarvoor ik zat.' Dus daar ging het plan van de huisbaas. Heeft uiteindelijk de boel verkocht terwijl we er allemaal nog huurden.

Hij had ook best rare vrienden over de vloer (die wel altijd beleefd waren, dat dan weer wel), alle ramen afgeplakt, en volgens mij brouwde hij zijn eigen GHB.

Is niet mijn ergste huisgenoot geweest, als ik eerlijk ben.
"Pools are perfect for holding water"
pi_213229314
Als student zou ik gewoon 'eigen rechter' spelen en je huisbaas door het slijk halen op een manier die je niet je huurcontract kost. Stomme foto's verspreiden ofzo. Ze kunnen vast creatief zijn. Of opnames van dronken mannen maken en heel hard afspelen zodat de buren gaan klagen en die mannen eruit moeten.
't Echte en 't ware!
pi_213229319
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2024 17:03 schreef Hexagon het volgende:

[..]
Met intrekken van vergunningen staan ze ook op straat. Dan beter onteigenen en veilen aan andere verhuurders.
Een heel goed punt.
"Pools are perfect for holding water"
pi_213229334
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2024 17:33 schreef probeer het volgende:

[..]
Ook ooit meegemaakt in Utrecht. 2 huisgenotes hadden wegens lekkage en een zaak bij de huurcommissie, recht op een flinke teruggave van eerdere huurgelden. Huisbaas besloot een ex-gedetineerde in huis te plaatsen in de hoop die meiden weg te jagen. Vrij opvliegend type, zat voor geweldsmisdrijven.

Hij had wat gerechtelijke problemen, en een van die huisgenotes studeerde rechten en gaf hem wat advies. Sinds die dag was hij helemaal blij met dr, en toen de huurbaas later eens langs kwam zei hij tegen hem iets in de richting van 'als je die meid lastig valt, kom ik bij je langs met een honkbalknuppel. Ik weet waar je woont, en jij weet waarvoor ik zat.' Dus daar ging het plan van de huisbaas. Heeft uiteindelijk de boel verkocht terwijl we er allemaal nog huurden.

Hij had ook best rare vrienden over de vloer (die wel altijd beleefd waren, dat dan weer wel), alle ramen afgeplakt, en volgens mij brouwde hij zijn eigen GHB.

Is niet mijn ergste huisgenoot geweest, als ik eerlijk ben.
Dit geloof ik meteen idd :') Ik heb grotendeels wel prima huisgenoten gehad, maar sommigen...

Mja dit soort huisjesmelkers zijn ook gewoon echt puur tuig. Potentieel iemands leven in gevaar brengen voor een paar rotcenten
  dinsdag 16 april 2024 @ 17:35:50 #25
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_213229341
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2024 17:33 schreef probeer het volgende:

[..]
Ook ooit meegemaakt in Utrecht. 2 huisgenotes hadden wegens lekkage en een zaak bij de huurcommissie, recht op een flinke teruggave van eerdere huurgelden. Huisbaas besloot een ex-gedetineerde in huis te plaatsen in de hoop die meiden weg te jagen. Vrij opvliegend type, zat voor geweldsmisdrijven.

Hij had wat gerechtelijke problemen, en een van die huisgenotes studeerde rechten en gaf hem wat advies. Sinds die dag was hij helemaal blij met dr, en toen de huurbaas later eens langs kwam zei hij tegen hem iets in de richting van 'als je die meid lastig valt, kom ik bij je langs met een honkbalknuppel. Ik weet waar je woont, en jij weet waarvoor ik zat.' Dus daar ging het plan van de huisbaas. Heeft uiteindelijk de boel verkocht terwijl we er allemaal nog huurden.

Hij had ook best rare vrienden over de vloer (die wel altijd beleefd waren, dat dan weer wel), alle ramen afgeplakt, en volgens mij brouwde hij zijn eigen GHB.

Is niet mijn ergste huisgenoot geweest, als ik eerlijk ben.
Heerlijk dit
Woonde een tijdje in een studentenhuis waar een dope dealer zat, die had commerciŽle hash, voor de handel, en heel andere voor vrienden en huisgenoten. Bakte spacecake voor hem.
pi_213229352
Door de invoering van de Wet goed verhuurderschap komen malafide huisjesmelkers hier niet zomaar meer mee weg. Ze kunnen boetes tot 87.000 euro per overtreding krijgen voor dit soort praktijken.
pi_213229365
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2024 17:35 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
Heerlijk dit
Jup. En toen was ik nog jong en onschuldig. Heb een paar hele rare drank-avonden met die gast gehad. Die man leefde in een totaal andere wereld dan ik. Zeer verhelderend en interessant.
"Pools are perfect for holding water"
pi_213229411
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2024 17:36 schreef Jaeger85 het volgende:
Door de invoering van de Wet goed verhuurderschap komen malafide huisjesmelkers hier niet zomaar meer mee weg. Ze kunnen boetes tot 87.000 euro per overtreding krijgen voor dit soort praktijken.
Ja, maar dan moet je als jonge student dus nog wel eerst die hele gerechtelijke molen door. Waarschijnlijk voor het eerst in je leven, wellicht zonder rechtsbijstand, sowieso duur grapje voor mensen met weinig geld. En dan tegen een soort persoon die er niet voor terug deinst om geweld en intimidatie in te zetten, vaak de boel bij elkaar liegt, bewijsmateriaal vernietigt en/of vervalst, en te allen tijde de macht heeft om je hele hebben en houden te vernietigen, zo ook niet jouw persoon iets aan te doen.

En dan is politie altijd te laat, staat ook vaak aan de kant van de verhuurder (want volwassene vs student, beeldvorming en zulks) of doet het af als een civiele kwestie.

En een gerechtelijke uitspraak is altijd mosterd na de maaltijd.

Nee, die enorm scheve machtsverhoudingen maken het zeer lastig voor dit soort slachtoffers om hun recht daadwerkelijk te krijgen.

En gemeenten kijken massaal weg bij dit soort praktijken. Sure, je hebt tegenwoordig wel vaak gemeentelijke huurteams die je van advies kunnen voorzien. Maar echte aanpak van dit type verhuurders vanuit de gemeente zelf blijft of zeer vaak volledig uit, of duurt jaren.
"Pools are perfect for holding water"
pi_213229419
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2024 16:38 schreef Harvest89 het volgende:
Gezellige boel.
Mijn studententijd was leuker.
Nou dit, en ook 'gewoon' in Grunnn. Wellicht had ik het toentertijd getroffen met mijn huisbaas. Hoe wel de tweede was ook een pleuris hont, maar daar wa sik heel gauw van af.
  dinsdag 16 april 2024 @ 17:43:33 #30
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_213229422
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2024 17:37 schreef probeer het volgende:

[..]
Jup. En toen was ik nog jong en onschuldig. Heb een paar hele rare drank-avonden met die gast gehad. Die man leefde in een totaal andere wereld dan ik. Zeer verhelderend en interessant.
Het is erg goed voor je uitkijk op het leven om ook de zelfkant kennen te leren. Dan weet je wat er in de maatschappij buiten je sociaal maatschappelijke bubbel gebeurd.
pi_213229441
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2024 17:42 schreef probeer het volgende:

[..]
Ja, maar dan moet je als jonge student dus nog wel eerst die hele gerechtelijke molen door. Waarschijnlijk voor het eerst in je leven, wellicht zonder rechtsbijstand, sowieso duur grapje voor mensen met weinig geld. En dan tegen een soort persoon die er niet voor terug deinst om geweld en intimidatie in te zetten, vaak de boel bij elkaar liegt, bewijsmateriaal vernietigt en/of vervalst, en te allen tijde de macht heeft om je hele hebben en houden te vernietigen, zo ook niet jouw persoon iets aan te doen.

En dan is politie altijd te laat, staat ook vaak aan de kant van de verhuurder (want volwassene vs student, beeldvorming en zulks) of doet het af als een civiele kwestie.

En een gerechtelijke uitspraak is altijd mosterd na de maaltijd.

Nee, die enorm scheve machtsverhoudingen maken het zeer lastig voor dit soort slachtoffers om hun recht daadwerkelijk te krijgen.

En gemeenten kijken massaal weg bij dit soort praktijken. Sure, je hebt tegenwoordig wel vaak gemeentelijke huurteams die je van advies kunnen voorzien. Maar echte aanpak van dit type verhuurders vanuit de gemeente zelf blijft of zeer vaak volledig uit, of duurt jaren.
Dat valt reuze mee. De gemeente handhaaft dit. Het enige wat de huurder hoeft te doen is een anonieme melding te maken bij het meldpunt van de gemeente.

https://www.volkshuisvest(...)goed-verhuurderschap
pi_213229443
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2024 17:43 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
Het is erg goed voor je uitkijk op het leven om ook de zelfkant kennen te leren. Dan weet je wat er in de maatschappij buiten je sociaal maatschappelijke bubbel gebeurd.
Het leerde me inderdaad aardig wat over hoe zulke mensen in het leven staan.

Maar goed ... had ook flink mis kunnen gaan, en dan waren er 3 jonge studenten de slechteriken geweest in de ogen van een ~40 jarige kerel die al meer dan 5 jaar van zijn leven in de cel zat wegens geweldsmisdrijven.
"Pools are perfect for holding water"
pi_213229452
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2024 17:45 schreef Jaeger85 het volgende:

[..]
Dat valt reuze mee. De gemeente handhaaft dit. Het enige wat de huurder hoeft te doen is een anonieme melding te maken bij het meldpunt van de gemeente.

https://www.volkshuisvest(...)goed-verhuurderschap
quote:
Sinds 1 januari 2024 [..]
Dan zijn de gemeenten er op tijd bij zeg.

Plus eh ...

quote:
De Woonbond, een organisatie die opkomt voor de belangen van huurders en woningzoekenden, is op de hoogte van dit soort praktijken en hoopt dat de Wet goed verhuurderschap - van kracht sinds juli vorig jaar - op den duur een einde maakt aan kwesties als deze.

'Het belangrijkste middel dat je als huurder hebt is het gemeentelijke meldpunt. In het ergste geval kan dat de verhuurdersvergunning afnemen', zegt een woordvoerder van de Woonbond.

Maar dat gebeurt amper, zo weet hij ook, en lost het probleem bovendien niet op. Verhuurdersvergunningen zijn gekoppeld aan panden, niet aan personen. Een malafide huisbaas kan zijn vergunning voor een pand verliezen, maar elders gewoon doorgaan.
Uit de OP.

En voordat dat wettelijk veranderd wordt, zijn we gerust weer 5 jaar verder.
"Pools are perfect for holding water"
pi_213229513
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2024 17:42 schreef probeer het volgende:

[..]
Ja, maar dan moet je als jonge student dus nog wel eerst die hele gerechtelijke molen door. Waarschijnlijk voor het eerst in je leven, wellicht zonder rechtsbijstand, sowieso duur grapje voor mensen met weinig geld. En dan tegen een soort persoon die er niet voor terug deinst om geweld en intimidatie in te zetten, vaak de boel bij elkaar liegt, bewijsmateriaal vernietigt en/of vervalst, en te allen tijde de macht heeft om je hele hebben en houden te vernietigen, zo ook niet jouw persoon iets aan te doen.

En dan is politie altijd te laat, staat ook vaak aan de kant van de verhuurder (want volwassene vs student, beeldvorming en zulks) of doet het af als een civiele kwestie.

En een gerechtelijke uitspraak is altijd mosterd na de maaltijd.

Nee, die enorm scheve machtsverhoudingen maken het zeer lastig voor dit soort slachtoffers om hun recht daadwerkelijk te krijgen.

En gemeenten kijken massaal weg bij dit soort praktijken. Sure, je hebt tegenwoordig wel vaak gemeentelijke huurteams die je van advies kunnen voorzien. Maar echte aanpak van dit type verhuurders vanuit de gemeente zelf blijft of zeer vaak volledig uit, of duurt jaren.
[Quote]
Dat valt reuze mee. De gemeente handhaaft dit. Het enige wat de huurder hoeft te doen is een anonieme melding te maken bij het meldpunt van de gemeente.

https://www.volkshuisvestingnederland.nl/onderwerpen/wet-goed-verhuurderschap/gemeentelijk-meldpunt-goed-verhuurderschap[quote]0s.gif Op [url=https://forum.fok.nl/topic/2707748/2/25#p213229452]dinsdag 16 april 2024 17:47[/url] schreef [url=https://forum.fok.nl/user/profile/168982]probeer[/url] het volgende:

[..]
[..]
Dan zijn de gemeenten er op tijd bij zeg.

Plus eh ...
[..]
Uit de OP.

En voordat dat wettelijk veranderd wordt, zijn we gerust weer 5 jaar verder.
[/quote]

Maar de boetes vormen mijn inziens ook wel een flinke prikkel ter ontmoediging, mits de gemeente de handhaving serieus neemt.

[ Bericht 0% gewijzigd door Jaeger85 op 16-04-2024 17:57:57 ]
  dinsdag 16 april 2024 @ 17:58:55 #35
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_213229580
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2024 17:46 schreef probeer het volgende:

[..]
Het leerde me inderdaad aardig wat over hoe zulke mensen in het leven staan.

Maar goed ... had ook flink mis kunnen gaan, en dan waren er 3 jonge studenten de slechteriken geweest in de ogen van een ~40 jarige kerel die al meer dan 5 jaar van zijn leven in de cel zat wegens geweldsmisdrijven.
Ook dan leren de 3 jonge rechtenstudenten ook een les.
Heb vroeger samen met een vriend van mij weddenschappen gehad, wie kon de meest foute kroeg vinden. Heeeel erg foute tenten bezocht, maar nooit wat gebeurd. Werden eigenlijk altijd gezien als stillen, en kregen van de bar altijd te horen, heren, een cola zeker? Ook in heel Europa in heel foute havenkroegen geweest. Nooit mot gehad.
Meest onvriendelijk waren krakerstenten als Vrankrijk. Jaren 80 in Amsterdam waren daar een verzameling van mensen met psychoses en ondergedoken criminelen en terroristen uit heel Europa.
pi_213232988
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2024 17:33 schreef probeer het volgende:

[..]
Ook ooit meegemaakt in Utrecht. 2 huisgenotes hadden wegens lekkage en een zaak bij de huurcommissie, recht op een flinke teruggave van eerdere huurgelden. Huisbaas besloot een ex-gedetineerde in huis te plaatsen in de hoop die meiden weg te jagen. Vrij opvliegend type, zat voor geweldsmisdrijven.

Hij had wat gerechtelijke problemen, en een van die huisgenotes studeerde rechten en gaf hem wat advies. Sinds die dag was hij helemaal blij met dr, en toen de huurbaas later eens langs kwam zei hij tegen hem iets in de richting van 'als je die meid lastig valt, kom ik bij je langs met een honkbalknuppel. Ik weet waar je woont, en jij weet waarvoor ik zat.' Dus daar ging het plan van de huisbaas. Heeft uiteindelijk de boel verkocht terwijl we er allemaal nog huurden.

Hij had ook best rare vrienden over de vloer (die wel altijd beleefd waren, dat dan weer wel), alle ramen afgeplakt, en volgens mij brouwde hij zijn eigen GHB.

Is niet mijn ergste huisgenoot geweest, als ik eerlijk ben.
Hier heb ik echt vreselijk om gelachen _O-
pi_213233438
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2024 17:00 schreef Weltschmerz het volgende:
Allemaal weer van die D66 en GL meisjes die te egoistisch zijn voor verbinding en saamhorigheid.
Misschien moet jij als ons schoothondje van Thierry Baudet even zulke types over de vloer krijgen.
pi_213233639
Studeren :')
U MAD?
pi_213233641
Het is toch een goed recht van de verhuurder te bepalen aan wie hij of zij een kamer verhuurd ? Hebben mede huurders niks over te zeggen.
Honey ! Take me drunk, i am home !
pi_213233656
quote:
0s.gif Op woensdag 17 april 2024 04:26 schreef LangeTabbetje het volgende:
Het is toch een goed recht van de verhuurder te bepalen aan wie hij of zij een kamer verhuurd ? Hebben mede huurders niks over te zeggen.
Tuurlijk joh
Sicker than your average.
pi_213234321
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2024 17:12 schreef probeer het volgende:

[..]
De gemeente is toch de partij die verhuurvergunningen verleent?

Nou, zet in die vergunningen eens wat bindende voorwaarden mbt goed verhuurderschap. En handhaaf daar dan op. Als de gemeente daar geen zin in heeft, moeten ze geen verhuurdersvergunningen verlenen.
Maar dat is toch helemaal geen duurzame oplossing? Want verhuurders die de boel dan willen verkopen (zonder huurder, want levert meer op) gaan zich dan gewoon misdragen. Dit is echt een woningmarktprobleem. Als de door de rijksoverheid gecreŽerde schaarste er niet was, had je dit probleem niet.
pi_213234535
quote:
15s.gif Op dinsdag 16 april 2024 16:33 schreef Alpha0 het volgende:

[..]
Je moet er wat voor over hebben om in Groningen te studeren.

:{
Wettelijk weinig tegen te doen maar als je de politie belt dat er grote hoeveelheden drugs verhandeld worden en de eigenaar dit faciliteert dan zou er toch opgetreden moeten worden.
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
pi_213234652
quote:
0s.gif Op woensdag 17 april 2024 08:45 schreef Tja..1986 het volgende:

[..]
Maar dat is toch helemaal geen duurzame oplossing? Want verhuurders die de boel dan willen verkopen (zonder huurder, want levert meer op) gaan zich dan gewoon misdragen.
Dan dwingt de gemeente de verhuurder maar tot een executieverkoop inclusief huurders. Of onteigening. Of een combinatie. En weg is de reden om weg te pesten. Of de gemeente blijft in nauw contact staan met de huurders. Of de gemeente zegt tegen de politie, 'hej daar is een slechte verhuurder bezig, houd dat aub even in de gaten'.

Iig iets waar de gemeente wat verantwoordelijkheid toont voor het verlenen van vergunningen aan malafide verhuurders.

quote:
Dit is echt een woningmarktprobleem. Als de door de rijksoverheid gecreŽerde schaarste er niet was, had je dit probleem niet.
Niet echt een goed argument voor de gemeenten om weg te kijken. Anders kunnen ze dat bij GZ-zorg, normale zorg, onderwijs, asiel, etc. ook wel doen; 'nationaal gecreŽerd probleem, dus niet ons pakkie an'.
"Pools are perfect for holding water"
pi_213234697
quote:
0s.gif Op woensdag 17 april 2024 09:24 schreef probeer het volgende:
[..]
Niet echt een goed argument voor de gemeenten om weg te kijken. Anders kunnen ze dat bij GZ-zorg, normale zorg, onderwijs, asiel, etc. ook wel doen; 'nationaal gecreŽerd probleem, dus niet ons pakkie an'.
Het zou echt een goed idee zijn als gemeentes dat eens echt gingen doen. Lijkt mij een uitstekend argument. Het rijk gooit alles dat ze ingewikkeld vinden over de schutting. Ik zou het lekker teruggooien.
pi_213234714
quote:
0s.gif Op woensdag 17 april 2024 09:33 schreef Tja..1986 het volgende:

[..]
Het zou echt een goed idee zijn als gemeentes dat eens echt gingen doen. Lijkt mij een uitstekend argument. Het rijk gooit alles dat ze ingewikkeld vinden over de schutting. Ik zou het lekker teruggooien.
Punt is dat de gemeenten en diens inwoners dan met de gebakken peren zitten. Ze zullen op het Binnenhof weinig last hebben van legio rondzwervende (geestelijk) zieken en daklozen.

Los van het aan de kant zetten van enige medemenselijkheid. Gok dat aardig wat gemeenten daar gelukkig ook niet aan willen.
"Pools are perfect for holding water"
pi_213234807
Groningse woningmarkt is fucked up . Zeker voor studenten. Crimineel hoge prijzen, onredelijke wachttijden en malafide praktijken door makelaars en verhuurders.
  woensdag 17 april 2024 @ 10:31:53 #47
478185 PiyeReloaded
Still the king of Kush
pi_213235151
Dit overkomt alleen vrouwen?
  woensdag 17 april 2024 @ 10:38:42 #48
402274 Cruzinats
prijs de Heer
pi_213235210
Studenten hebben toch niet het alleenrecht om een verpauperd historisch pand in de binnenstad te huren? Eindelijk eens wat diversiteit in de keet zou ik zeggen.
  woensdag 17 april 2024 @ 10:55:01 #50
345631 Scjvb
Te goeder trouw
pi_213235326
Smerige praktijken.
-Het leven is goed in het beschaafde milieu op Haarlemse bodem waar wij met volle teugen van het leven genieten. :Y) Vol trots nam Jopen vijf awards in ontvangst tijdens de Brussels Beer Challenge 2017
-Goud voor Jopen Johannieter! Proost!
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')