quote:Op vrijdag 29 maart 2024 20:36 schreef Piles het volgende:
https://eenvandaag.avrotr(...)f%20achteruit%20gaan.
Een met RDS kopen, dan synchroniseert die de tijd automatisch wanneer je een RDS signaal ontvangt.quote:Op vrijdag 29 maart 2024 20:24 schreef Joopklepzeiker het volgende:
Het maakt niet uit welk merk of soort, ik merk iedere keer dat mijn digitale wekker(radio's) op den duur steeds voor gaan lopen. Waar kan dat aan liggen?
En wat die je er aan?
Ik waag het te betwijfelen dat een wekkerradio gebruikt maakt van de netfrequentie om de tijd te meten.quote:Op zaterdag 30 maart 2024 12:32 schreef Vonkenboer het volgende:
Dat heeft inderdaad te maken met de frequentie van je electriciteitsnet die niet helemaal synchroon loopt, en daar kun je zelf niets aan veranderen.
Dit. Meestal wordt een kristaloscillator gebruikt. Zo'n ding is over het algemeen nauwkeurig genoeg. Een drift van een paar seconden per maand is acceptabel.*quote:Op zaterdag 30 maart 2024 16:26 schreef Klepper272 het volgende:
[..]
Ik waag het te betwijfelen dat een wekkerradio gebruikt maakt van de netfrequentie om de tijd te meten.
quote:Op zaterdag 30 maart 2024 16:26 schreef Klepper272 het volgende:
[..]
Ik waag het te betwijfelen dat een wekkerradio gebruikt maakt van de netfrequentie om de tijd te meten.
Wekkers halen doorgaans hun tijdsbasis uit het stroomnet, al is het natuurlijk afhankelijk van de electronica in de wekker. Kort gezegd tellen ze de sinussen en als er 50 geteld zijn gaat de tijd 1 seconde vooruit. Maar het hangt helemaal af van de gebruikte chips voor de klok.quote:Europese hoogspanningsnetbeheerders sturen de 230 Volt die uit het stopcontact komt met een kloksnelheid van 50 Hertz door de stroomkabels. Digitale klokken – wekkers, ovens, magnetrons - gebruiken die puls van 50 Hertz om de exacte tijd te bepalen
Ik weet niet waar jij de desbetreffende quote vandaan hebt, maar via google vond ik dit.quote:Op zaterdag 30 maart 2024 17:28 schreef Vonkenboer het volgende:
[..]
[..]
Wekkers halen doorgaans hun tijdsbasis uit het stroomnet, al is het natuurlijk afhankelijk van de electronica in de wekker. Kort gezegd tellen ze de sinussen en als er 50 geteld zijn gaat de tijd 1 seconde vooruit. Maar het hangt helemaal af van de gebruikte chips voor de klok.
Ben zelf te weinig thuis in elektronica om daar verder een goed antwoord op te geven.
quote:Het klinkt te bizar voor woorden, maar talloze Nederlandse en Europese wekkers en alarmklokken lopen sinds half januari tot zes minuten achter. De oorzaak ligt in een politiek conflict op de Balkan tussen Servië en Kosovo.
https://www.ad.nl/economi(...)er-vandaan~a6309859/quote:Europese hoogspanningsnetbeheerders sturen de 220 Volt die uit het stopcontact komt met een kloksnelheid van 50 Hertz door de stroomkabels. Digitale klokken – wekkers, ovens, magnetrons - gebruiken die puls van 50 Hertz om de exacte tijd te bepalen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |