X8,79quote:Op dinsdag 14 mei 2024 18:54 schreef Starhopper het volgende:
POAH! De grootste flare tot nu toe in deze cyclus
[ afbeelding ]
quote:Op dinsdag 14 mei 2024 19:07 schreef Houtenbeen het volgende:
[..]
X8,79
[ x ]
Waarschijnlijk zelfs iets sterker(als die midden op de zon was), omdat de regio al gedeeltelijk achter de rand van de zon zit.
Dat is buiten het bereik van de meetinstrumentenquote:Op woensdag 15 mei 2024 00:12 schreef Frutsel het volgende:
Tis wachten op de X40+ binnen nu en 24 maanden
in 2003 hadden we een X40quote:Op woensdag 15 mei 2024 10:38 schreef Starhopper het volgende:
[..]
Dat is buiten het bereik van de meetinstrumenten
quote:De zwaarste uitbarsting sinds de metingen van zonnevlammen begonnen in 1976, was waarschijnlijk een X40 zonnevlam op 4 november 2003 tijdens zonnecyclus 23. De detectoren op de GOES-12 satelliet, die de kracht van zonnevlammen meet, raakte 12 minuten lang verzadigd bij X24,86 door de intense straling. Een latere analyse resulteerde in een geschatte pieksterkte van X40 al is dit nog een punt van discussie, er zijn wetenschappers die denken dat de zonnevlam nog sterker was dan X40. Gelukkig lag het gebied dat deze uitbarsting produceerde tijdens de X40 zonnevlam al op de zonnerand maar toch was een deel van de coronale massa uitstoot aardegericht. Deze coronale massa uitstoot kwam aan op Aarde op 6 november 2003. Er is sinds de nieuwe generatie GOES satellieten nog geen zonnevlam geweest die de instrumenten op GOES verzadigde maar wetenschappers verwachten dat ook bij de huidige generatie GOES satellieten de instrumenten zullen verzadigen rond de X24,86 klasse.
Geschatquote:
quote:Op woensdag 15 mei 2024 11:54 schreef Frutsel het volgende:
[..]
ik heb hem gemeten jonguh
grote vuurbal jonguh!
Als het zo doorgaat gaan we toch echt een keer flink hinder krijgen lijkt me ?quote:Op woensdag 15 mei 2024 16:30 schreef Starhopper het volgende:
Weer een X-flare nugaat lekker!
Edit: X2.9
Wat hinder kan wel door bijv uit voorzorg uitschakelen van satellieten. Of tijdelijk mindere ontvangst van radiocommunicatie aan de dagzijde. Wil het echt grote problemen opleveren, dan moet je denken aan veel heftigere flares. Zoals de X40 waar @Frutsel het over had. Toen hadden we de mazzel dat ie niet aardegericht was.quote:Op woensdag 15 mei 2024 17:19 schreef MissHobje het volgende:
[..]
Als het zo doorgaat gaan we toch echt een keer flink hinder krijgen lijkt me ?
Wow dat had ik niet gedacht! Ik heb niet eens gekeken, ik ging er vanuit dat het weer 13664 wasquote:
Ohhh niets aan het handje dus..hooguit wat noorderlicht wat er nu niet kunnen zienquote:Op woensdag 15 mei 2024 17:39 schreef Starhopper het volgende:
[..]
Wat hinder kan wel door bijv uit voorzorg uitschakelen van satellieten. Of tijdelijk mindere ontvangst van radiocommunicatie aan de dagzijde. Wil het echt grote problemen opleveren, dan moet je denken aan veel heftigere flares. Zoals de X40 waar @:frutsel het over had. Toen hadden we de mazzel dat ie niet aardegericht was.
Klopt. We hoeven ons niet veel zorgen te maken. Tenzij we een Carringtonevent 2.0 krijgen. Dan zijn we zwaar de lulquote:Op woensdag 15 mei 2024 20:45 schreef MissHobje het volgende:
[..]
Ohhh niets aan het handje dus..hooguit wat noorderlicht wat er nu niet kunnen zien
een wattesquote:Op woensdag 15 mei 2024 20:47 schreef Starhopper het volgende:
[..]
Klopt. We hoeven ons niet veel zorgen te maken. Tenzij we een Carringtonevent 2.0 krijgen. Dan zijn we zwaar de lul
https://en.wikipedia.org/wiki/Carrington_Eventquote:
quote:Aarde blijft (voorlopig) buiten schot van nieuwe grote zonnevlammen
Afgelopen week heeft de zon de grootste zonnevlam in jaren geproduceerd. De vlam volgt op de zonnestorm die ervoor zorgde dat het noorderlicht in Nederland te zien was. Dat natuurverschijnsel is nu voorbij, want de aarde ligt niet meer in de baan van de zonnevlammen.
Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en het weerinstituut NOAA was de zonnevlam van afgelopen dinsdag de krachtigste sinds 2005. Woensdag volgde nog een tweede, minder krachtige zonnevlam.
De vlammen volgen op de heuse zonnestorm van vorige week. Dit zeldzame fenomeen zorgde ervoor dat op verschillende plekken op aarde de aurora borealis, oftewel het noorderlicht, te zien was. Ook in Nederland was het natuurverschijnsel in grote delen van het land goed zichtbaar. Normaal gesproken moet je daarvoor in het noorden van Scandinavië, Canada, Rusland of Alaska zijn.
Ondanks een nieuwe serie zonnevlammen gaat het noorderlicht ditmaal aan onze neus voorbij. De aarde ligt namelijk niet meer in de baan van deze zonnevlammen.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |