abonnement Unibet Coolblue
pi_212481375


Na een topic over Zuid-Amerikaans wielrennen en Aziatisch wielrennen mag het Afrikaanse wielrennen natuurlijk niet achterblijven. Afrika is het continent dat de laatste jaren steeds meer in opkomst is, zowel binnen als buiten de sport. Het is het continent van de onbegrensde mogelijkheden, en dus is het vooral voor ons als wielerliefhebbers interessant om de ontwikkeling van het Afrikaanse wielrennen te volgen. Qua fysiek talent is Afrika onverslaanbaar, nu is het alleen nog de vraag hoe en of zich dat gaat vertalen naar prestaties op de fiets. Een beschouwing per land volgt, in volgorde van belangrijkheid. Geheel subjectief uiteraard.


Eritrea
De bakermat van het Afrikaanse wielrennen. Het land waar men toch nog iets positiefs heeft overgehouden aan de kolonisatie. De Italianen brachten naast een hoop verderf ook de fiets met zich mee. Zij waren het ook die de eerste wedstrijden organiseerden, waarna de Eritreers verliefd werden op de fiets. Na het vertrek van de Italianen bleef de liefde voor de fiets bestaan. Het is een van de populairste sporten in Eritrea, misschien zelfs wel de populairste. Ieder weekend worden in hoofdstad Asmara de straten afgezet zodat er wedstrijden kunnen worden afgewerkt. Wedstrijden op verschillende niveau's, want Eritrea is een van de weinige Afrikaanse landen waar men een systeem van doorstroming kent. Beginnende Eritreers gaan van start op het laagste niveau en kunnen zich een weg omhoog werken als ze goed blijken te zijn. Het levert een gezond systeem op, waarin de grootste talenten vanzelf boven komen drijven. Eritrea heeft een vrij goede infrastructuur, zowel qua wegennet als clubs. Enkele bekende clubs luisteren naar de namen Eritel, Asbeco en Sembel. Bijna alle bekende Eritrese wielrenners hebben voor een van deze clubs gereden, ze komen nooit uit het niets.

Voor de Eritreers is het wielrennen een afleiding, een manier om even de dagelijkse beslommeringen te vergeten. Want die zijn er natuurlijk genoeg in Eritrea, het is niet meteen het fijnste land op aarde. Niet voor niets dat zoveel mensen het land hebben ontvlucht. Het is natuurlijk een dictatuur, zoals je wel vaker ziet in Afrika. In Eritrea draait alles om Isaias Afewerki, de man die sinds Eritrea in 1991 onafhankelijk werd met de scepter zwaait. Dankzij het nog steeds bestaande conflict met buurland Ethiopi groei je als jonge jongen liever niet op in Eritrea, de kans dat je aan een dienstplicht met onbekende duur mag beginnen is vrij groot. Een manier om de dienstplicht te ontlopen is door op een andere manier iets bij te dragen aan het land. Bijvoorbeeld door heel hard te fietsen. De bekende Eritrese wielrenners hoeven uiteraard het leger niet in, zij maken reclame voor het land. Een extra motivatie voor jonge jongens om te beginnen met fietsen, al zouden ze dat zonder die motivatie waarschijnlijk ook wel doen. Goede nieuws is dan weer dat de spanningen tussen Eritrea en Ethiopi de laatste tijd wat minder zijn geworden, sinds Ethiopi een nieuwe premier heeft. Het verdwijnen van de spanningen zou ervoor kunnen zorgen dat Eritrea als wielernatie nog verder gaat groeien. Rust is het belangrijkste om te kunnen groeien, eigenlijk is het knap dat men tussen alle onrust door toch nog wielrenner heeft weten af te leveren. Nu alleen nog even ervoor zorgen dat de media wat minder gecensureerd wordt en dat de doorsnee Eritreer over een telefoon met internet kan beschikken, dan kan ik misschien wat meer meekrijgen van de gebeurtenissen in het Eritrese wielrennen, want daar hoor je dus nooit wat over.

Goed, wat droge feiten dan. De Eritrese wielrenners, wie, waar?
WT:
Merhawi Kudus (Astana)
Amanuel Gebreigzabhier (Dimension Data)

PCT:
Natnael Berhane (Cofidis)
Awet Gebremedhin (Israel Cycling Academy) - een vluchteling. Na een WK wielrennen gevlucht, beschikt tegenwoordig ook over een Zweeds paspoort.

CT:
Mekseb Debesay (Bike Aid)
Yakob Debesay (Groupama-FDJ Continental) - stagiair, tevens broertje van Mekseb
Metkel Eyob (Terengganu Cycling Team) - schroeien in Azi
Natnael Testatsion (Dimension Data Continental)
Nahom Desale (BEAT) - nog een vluchteling, terechtkomen in Nederland en dankzij een of ander project om Eritrese vluchtelingen weer aan het fietsen te krijgen fietst hij nu al twee jaar voor BEAT, samen met Daniel Abraham.
Daniel Habtemichael (7 Eleven - Cliqq - Air21 by Roadbike Philippines)
Natnael Mebrahtom (7 Eleven - Cliqq - Air21 by Roadbike Philippines) - lekker man, Filipijns ploegje.

Technisch gezien rijden er dus vrij weinig Eritreers op fatsoenlijk niveau rond. Dat heeft verschillende oorzaken, nog even los van het niveau van de renners. Zo is het haast onmogelijk om een visum aan te vragen voor een Eritrese wielrenner. Landen zijn nogal bang dat zo'n jongen blijft hangen in het land nadat hij een tijdelijk visum heeft gekregen, de vluchtelingencrisis ligt nog vers in het geheugen. Toch slaat dit enorm door, want zelfs iemand als KUDUS heeft hier af en toe nog problemen mee. Al zoveel jaar prof en dan nog vertrouwen sommige landen hem niet, een schande natuurlijk. Veel Eritrese wielrenners zijn daarom vroegtijdig afgevoerd. Daniel Teklehaimanot bijvoorbeeld, de man die jaren voor Dimension Data reed. Eerst nog wel met fatsoenlijke resultaten, maar na een tijd begon dat wat tegen te vallen. Omdat het ook nog eens veel moeite was om iedere keer een visum voor hem aan te vragen werd hij bedankt voor bewezen diensten, net als Mekseb Debesay. Qua niveau liet Mekseb aardige dingen zien als hij kon koersen, maar vaak kon hij niet koersen dankzij blessures of visumproblemen. Ook daar waren ze snel klaar mee en nu fietst Mekseb voor Bike Aid. Teklehaimanot is na een jaartje Cofidis nu terechtgekomen bij een Franse amateurploeg, samen met boezemvriend Tesfom Okubamariam. Ook dat was ooit een groot talent, maar op een passage bij een of andere Japanse ploeg na heeft hij nergens ooit een kans gekregen.

Als we na jonge Eritreers kijken moeten we vooral Biniam Girmay en Henok Muluberhan noemen. Jongens die dit jaar voor het WCC rijden, het World Cycling Centre. Daar verwachten we veel van, vooral van Girmay. Typische Eritreers. Ze zijn bijna allemaal snel en ze kunnen aardig klimmen, dat liet Girmay zien tijdens de laatste rit van de Tour de l'Avenir. Werd toch mooi vijfde bergop, terwijl hij in het begin van het jaar nog sprintjes won in Gabon en Rwanda. Neefje van Meron Teshome overigens, dat was ook weer zo'n Eritreer waar ik een paar jaar geleden veel van had verwacht. Na een passage bij Bike Aid verdween hij ook snel richting de vergetelheid. Ik kan nog wel een uur doorgaan met het noemen van namen van Eritreers, maar ze zullen zichzelf in de toekomst maar moeten bewijzen, zelf maar een plaats afdwingen in het topic. Al wil ik nog wel een uitzondering maken voor De Neus. Sirak Tesfom, de jongen met de grootste neus van het peloton. Is al wat ouder, van 1994, maar sinds vorig jaar rijdt hij overal waar hij fietst de stenen uit de straat. Gaat er ooit een ploeg zijn die hem de kans geeft? Waarschijnlijk niet, dus zien we hem snel ook weer richting de anonimiteit verdwijnen. Net als grote talenten als Saymon Musie, Awet Habtom en Solomon Zemenfes, waar zijn ze allemaal gebleven? Ik weet het niet, het is een tragedie.

Koersen, zijn er Eritrese koersen? Ja, die zijn er dus. Ieder weekend. Ook had Eritrea een aantal jaar een paar wedstrijden op de kalender van de UCI staan, zoals de Tour of Eritrea. Om onduidelijke redenen is deze koers na de editie van 2017 weer van de kalender verdwenen. Hopelijk keert het snel terug op de kalender, dat maakt het wat makkelijker om het Eritrese wielrennen te volgen. Qua uitslagen moet je het nu doen met de Eritrese kampioenschappen, en hopen dat ze meedoen aan koersen in andere landen. Vorig jaar werd in Eritrea dan wel weer de Africa Cup georganiseerd, dat was zelfs een 1.1-wedstrijd. Maar of dat een jaarlijks dingetje gaat worden, geen idee. Het Afrikaanse wielrennen is zoals de woestijn. Je loopt eindeloos in de verzengende hitte door het zand, op zoek naar een oase. Als je er eindelijk een ziet blijkt het dan meestal ook nog eens een fata morgana te zijn. Er is veel ruimte voor verbetering, laat ik het maar op een eufemistische manier uitdrukken.


Zuid-Afrika
Voor sommige mensen misschien het grootste wielerland van Afrika, ik zet het lekker op de tweede plaats. Natuurlijk ook weer een land met een geschiedenis, maar ik doe er waarschijnlijk goed aan dit niet te uitgebreid te bespreken. Zuid-Afrika is tegenwoordig in ieder geval een van de landen waar het goed mogelijk is om aan fietsen te doen. Ook hier zijn er aardig wat clubs, met een toereikend wegennet. Renners uit Europa trekken zelfs naar Zuid-Afrika omdat je hier perfect de dopingcontroleurs kan ontlopen kan trainen. Tom Dumoulin vindt dit leuk. Al kan je dan wel net als Vakoc en De Plus worden aangereden, ook dat is Afrika. Zuid-Afrika is een prachtig land, met nog steeds de wrange nasmaak van gebeurtenissen uit het verleden vers in het geheugen. Dat er sprake is van tweespalt zie je ook goed terug in het Zuid-Afrikaanse wielrennen. Bijna alle wielrenners stonden niet vooraan toen het pigment uitgedeeld werd, donkere Zuid-Afrikanen op de fiets kom je minder snel tegen. Ze zijn er wel, zoals Songezo Jim bijvoorbeeld. Hij kreeg een paar jaar geleden een kans van Dimension Data, maar omdat je er alleen op basis van de gunfactor niet komt is hij inmiddels ook alweer van het voorfront verdwenen.

Wie zijn er dan nog wel?
WT:
Daryl Impey (Mitchelton-Scott) - de veteraan, klein dopingprobleempje achter de rug, ieder jaar schroeien Down Under en sinds een paar maanden heeft hij nog een rit in de Tour gewonnen ook.
Ryan Gibbons (Dimension Data) - de jongere en minder goede uitvoering van Impey, zou je kunnen zeggen
Reinardt Janse van Rensburg (Dimension Data) - Reinie!
Stefan de Bod (Dimension Data) - Stefan de God
Jacques Janse van Rensburg (Dimension Data)
Jaco Venter (Dimension Data)
Jay Robert Thomson (Dimension Data)
Willie Smit (Team Katusha-Alpecin) - Willem Jakobus, met dat zielige verhaal
Nic Dlamini (Dimension Data) - started from the township, now we here
Louis Meintjes (Dimension Data) - in het laatste wiel, alweer.

Daarnaast heb je sinds kort heel wat jongens op continentaal niveau, gaat me wat te ver om die allemaal op te noemen. Sinds 2019 zijn er twee nieuwe Zuid-Afrikaanse continentale ploegen, waar wel een aantal goede jongens rijden. Clint Hendricks is bijvoorbeeld niet heel slecht. Met Gustav Basson en Main Kent heeft Zuid-Afrika een aantal behoorlijk jonge hardrijders, in principe gasten die voor Dimension Data in aanmerking zouden moeten kunnen komen. Een van de twee continentale ploegen is TEG Procycling, Jason Oosthuizen is de jongste daar en lijkt het grootste talent te zijn. De andere ploeg is ProTouch, daar rijden over het algemeen wat oudere jongens. Rohan Du Plooy is een van die gasten, hij heeft dit jaar laten zien aardig snel te zijn. Eddie van Heerden is dan weer een van mijn persoonlijke favorieten, die is ook al 25 maar fietst pas sinds een paar jaar. Kan wel wat, als Afrikanen wat beter in de markt lagen zou hij ook op hoger niveau mogen rijden waarschijnlijk. Buiten Zuid-Afrika heb je ook nog Brendon Davids, die sinds vorig jaar voor een Australische continentale ploeg rijdt. Kan ook wel wat, maar uiteindelijk is het meestal toch gerommel in de marge. Misschien dat de nieuwe generatie meer kan laten zien, onder aanvoering van Marc Pritzen, Callum Ormiston en Ryan Terry. Of misschien dat Devin Shortt zich via de amateurploeg van Caja Rural op kan werken naar de profploeg. Je weet het niet zeker, maar waarschijnlijk niet.

Zuid-Afrikaantjes hebben natuurlijk de mazzel Dimension Data een Zuid-Afrikaanse ploeg is. Hoewel het de vraag is hoeveel profijt ze daar ondertussen nog van hebben. Gezien het beleid van de laatste jaren moet je als Zuid-Afrikaan of Afrikaan berhaupt enorm veel mazzel hebben, je dwingt niet zomaar een plek af. De voorkeur gaat uit naar nobuddies als Slagter, Walscheid en dat soort werk. In dat kader is het prettig dat er meer Zuid-Afrikaanse ploegen zijn ontstaan. Veel jongens krijgen nu een kans op een hoger niveau, al hebben de Zuid-Afrikanen over het algemeen niet echt te klagen. Ze krijgen vaak wel een plekje bij een amateurploeg ergens in Frankrijk of Spanje, zoals Byron Munton en Morne van Niekerk. Die laatste rijdt nu zelfs op continentaal niveau rond in Frankrijk, zonder veel aansprekende resultaten. Over het algemeen vallen de Zuid-Afrikanen erg tegen. Als Impey met pensioen gaat blijft er weinig over. De Bod, Gibbons en Meintjes, dat kan beter.

Gelukkig organiseren ze in Zuid-Afrika ook steeds meer wedstrijden op niveau, al schuilt daar een geniepige reden achter. Zuid-Afrika wil graag de Africa Tour winnen, dat is handig voor het prestige maar ook om plaatsjes af te dwingen voor het WK en dat soort werk. De laatste jaren werden ze vaak afgetroefd door Eritrea, dus hebben ze iets verzonnen. Ze organiseren meerdere 2.2 en 1.2-wedstrijden, zoals de Tour de Limpopo en de Tour of Good Hope. Vervolgens nodigen ze voor deze wedstrijden alleen Zuid-Afrikanen uit, waardoor de Zuid-Afrikanen uiteraard ook winnen. Punten voor Zuid-Afrika, geen punten voor Eritrea. Derhalve staat Zuid-Afrika nu eerste, gefeliciteerd hoor! Echt, lekker gewerkt. Zuid-Afrika dus, heb je niets aan. Al is het wel fijn dat er hier een afdeling van het WCC zit, WCC Africa. Jongens als Froome en Kudus zijn hier gepasseerd, voor ze naar Europa gingen. Verder is Zuid-Afrika dus vrij kut, in vergelijking met andere Afrikaanse landen leeft het wielrennen hier ook veel minder. Als ik wel eens wat beelden zie van die koersjes daar staat er echt nooit iemand langs de kant van de weg. Dat doen ze in Eritrea beter.


Rwanda
Nog zo'n land met een vreselijke geschiedenis. Iets met Hutu's en Tutsi's, iets met een genocide, ergens in 1994. Dat ging allemaal niet helemaal lekker, maar tegenwoordig gaat het een stuk beter met Rwanda. Na de genocide kwam Paul Kagame naar voren als sterke man en sindsdien regeert hij met ijzeren hand. Je kan heel veel vraagtekens zetten achter het beleid van deze man, maar het politieke gehalte van dit topic kan beter vrij beperkt blijven. Hoewel de Belgen in Rwanda zijn gepasseerd hebben zij niet net zoals de Italianen in Eritrea de fiets achtergelaten. Niet op dezelfde manier. Het duurde in Rwanda veel langer voor de fiets echt populair werd. Het was een vervoersmiddel, niet meer dan dat. Tot men na de genocide manieren moest vinden om de relaties tussen het volk te lijmen. Sport is een van de manieren om dat te doen. En dus werd het wielrennen gepromoot. Vooral nadat Jock Boyer vanuit Amerika naar Rwanda vertrok, hij richtte een wielerschool op en sindsdien is Rwanda bezig aan een opmark. Dat Boyer verder ook geen man van onbesproken gedrag is schuiven we ook maar even terzijde, het werk dat hij heeft geleverd is indrukwekkend. Binnen een paar jaar begonnen de eerste Rwandezen door te breken. Adrien Niyonshuti, die zijn ouders verloor tijdens de genocide, werd de eerste Rwandees in de World Tour. Hij groeide mee met MTN-Qhubeka en later Dimension Data, in zo ongeveer iedere koers van betekenis werd hij de eerste Rwandees. Uiteindelijk werd ook hij weer bij het grof vuil gezet wegens gebrek aan prestaties, maar de deur naar Rwanda werd geopend.

In de jaren daarna is Rwanda vooral populair geworden dankzij Stephan van der Zwan. De Louis van Gaal van het wielrennen heeft Rwanda in z'n eentje op de kaart gezet. Niemand had ooit gehoord van de Tour de Rwanda, die arme Rwandezen wisten ook helemaal niet hoe je met twitter moest werken enzo, maar gelukkig was daar Steef. Hij vertrok naar Kigali en liet zien hoe je een koers onder de aandacht brengt. Sindsdien is de Tour de Rwanda de belangrijkste koers van Afrika geworden. Sinds dit jaar is het zelfs een profkoers. De Tour de Rwanda is van het niveau 2.1 en dit jaar stond er zelfs een team uit de World Tour aan de start. Astana trok richting Rwanda met Merhawi KUDUS en hij won meteen het rondje waar hij in 2012 als junior zijn doorbraak beleefde. Het bekendste element van de Tour de Rwanda ligt ergens in een achterafstraatje in de hoofdstad Kigali, de Muur van Kigali. Dat had eerste een moeilijke Rwandese naam, maar dankzij Steef is het nu heel simpel de Muur van Kigali. Sindsdien kent iedere wielerliefhebber deze steile straat met de kasseien, fantastisch. Je zou kunnen zeggen dat sponsor Skol ook een rol heeft gespeeld, maar dat zou oneerlijk zijn ten opzichte van Steef. De Belgjes achter Skol hebben veel geld in de Tour de Rwanda gepompt en dankzij deze connecties zijn er ook wat Rwandese junioren naar Belgi afgereisd vorig jaar, maar dat kan natuurlijk niet op tegen het getwitter van Steef.

Niet alleen de Tour de Rwanda is aan het groeien, het wielerland als geheel wordt steeds beter. Daarom gaan er ook verhalen over een WK in Rwanda. De president van de UCI, David Lappartient, wil graag een WK in Afrika. Landen mogen zich nog een paar maanden aanmelden, maar voorlopig lijken alleen Marokko en Rwanda interesse te hebben. Het plan van Rwanda is inmiddels ingediend, dus krijgen we in 2025 wellicht een WK in Rwanda. Dat zou fantastisch zijn, want Rwanda staat inmiddels overal wel bekend als het land waar zo ongeveer de meeste mensen naar de koers komen kijken. Het volk staat overal rijen dik langs de kant van de weg, het levert imponerende beelden op. De wegen zijn ook nog eens goed, wat wil een mens nog meer? En er zijn ook geen vervelende meerenners, want als je het in je hoofd haalt mee te rennen mag je meteen 100 jaar naar de gevangenis. Leuk land dus, Rwanda.

We hebben nu alleen nog een paar goede Rwandese wielrenners nodig. Adrien Niyonshuti werd het niet, hij moest het vooral van zijn verhaal hebben. De renners die nu proberen door te breken zijn allemaal van na de genocide, ze moeten het niet meer van het verhaal hebben. De hoop was gevestigd op Joseph Areruya, sinds vorig jaar renner van Delko-Marseille. Joseph is een blok graniet op de fiets, in Afrika liet hij mooie dingen zien. Voor Europa is hij blijkbaar wat te ongepolijst, het komt er niet helemaal uit. Al werd hij begin dit jaar wel de eerste donkere Afrikaan die Parijs-Roubaix mocht rijden. Buiten tijd kwam hij aan bij de velodroom, maar toch. Andere jongens om in de gaten te houden zijn Samuel en Moise Mugisha. Samuel rijdt al een paar jaar bij Dimension Data Continental, net als Areruya wist hij ooit de Tour de Rwanda te winnen. Samuel heeft alleen die laatste stap niet kunnen zetten, dus we zien hem waarschijnlijk ook weer vrij snel richting de anonimiteit verdwijnen. Moise Mugisha is ook weer zo'n ongepolijste renner. Kan heel hard rijden, maar de rest moet hij nog leren. Typisch Afrikaans, het fysieke talent is er maar alle andere aspecten van het wielrennen beheerst men nog niet. Coach van Team Rwanda en voormalig lid van Rock Racing Sterling Magnell heeft er zijn handen vol aan. Tactiek, rijden in het peloton, dalen, noem het maar op. Allemaal ondermaats.

Een stap in de goede richting is het oprichten van een eigen ploeg. Sinds dit jaar heeft Rwanda een continentale ploeg, Benediction Excel Energy. Rijden alleen maar acht renners voor, dat is een beetje jammer. Alsnog rijden jongens als Eric Manizabayo, Didier 'Mbappe' Munaneza en Jean Claude Nzafashwanayo daardoor meer wedstrijden op een hoger niveau, kan ze alleen maar helpen. Yvus Nkurunziza reed ook voor dit team, maar hij heeft in de tussentijd ook nog wat koersen mogen afwerken voor een amateurclub uit Monaco. Allemaal DNF, maar toch. Het wielrennen in Rwanda staat nog echt in de kinderschoenen, veel meer dan in andere Afrikaanse landen. In Eritrea lopen ze een jaar of 20 voor op Rwanda, misschien wel meer. Op echte Rwandese toppers gaan we nog wat langer moeten wachten, maar dat WK komt er. Ik heb er nu al zin in.


Ethiopi
Een interessant land, het wielrennen zou hier eigenlijk groter moeten zijn dan in Eritrea. Ethiopi heeft meer dan 100 miljoen inwoners, terwijl er in Eritrea slechts vijf miljoen wonen. Het is alleen zo dat de Italianen nooit helemaal zijn doorgedrongen in Ethiopi. Ze hebben daar niet hun stempel kunnen drukken zoals ze in Eritrea hebben gedaan. Daarnaast wonen er in Ethiopi ook een hoop verschillende volkeren, die niet allemaal iets met de fiets hebben. Fietsen is in Ethiopi vooral populair in het noorden, daar waar de Tigrinya wonen. Toevallig ook de grootste bevolkingsgroep van Eritrea. Onder de Tigrinya, voornamelijk Christenen, is het wielrennen krankzinnig populair. Voor de rest bestaat het overgrote deel van Ethiopi uit bevolkingsgroepen die wat meer richting de islam leunen, daar maakt het wielrennen om wat voor reden dan ook minder indruk. Lopen is populairder, en dat kunnen ze wel behoorlijk goed. Enfin, in het noorden van Ethiopi is wielrennen dus wl populair. Daar komen ook alle goede Ethiopische wielrenners vandaan.

Een van de steden waar wielrennen populair is luistert naar de naam Mek'ele. Uit deze stad is Tsgabu Grmay afkomstig, de enige Ethiopische wielrenner die actief is in de World Tour. De eerste Ethiopir die een grote ronde reed, de eerste op zo ongeveer ieder gebied. Hij kreeg ooit een kans bij MTN-Qhubeka, maar werd daarna weggetrapt door Doug Ryder omdat hij lui zou zijn. Heeft in de jaren daarna toch een mooie carrire uit weten te bouwen, de afgelopen Vuelta reed hij nog een aantal keer goed in beeld. Al jaren roept Tsgabu dat er nog veel grotere talenten op komst zijn in Ethiopi. We moeten hem maar geloven op zijn woord, want ook vanuit Ethiopi krijgen we niet veel mee. Af en toe duikt er ergens een Ethiopisch talent op. Hailemelekot Hailu, die reed nog een jaar voor de amateurploeg van Caja Rural bijvoorbeeld. En zo had je ooit Temesgen Buru die een jaar voor Burgos reed. Gerommel in de marge, helaas. Ook Ethiopirs komen niet makkelijk aan de bak in Europa, daarnaast kampen ze met dezelfde achterstanden als andere Afrikanen. Toch lijkt er nu wel echt eentje aan te komen: Mulu Hailemichael. Samen met landgenoot Milion Beza rijdt hij voor Dimension Data Continental en waar Beza niets liet zien ontpopte de piepkleine Hailemichael zich wel. Mulu is een klimmer, en wat voor een. Vijfde in de loodzware Valle d'Aosta, daarna won hij een koersje op de Monte Grappa. Hij zal zodra het niet bergop gaat nog veel bij moeten leren, maar dit kan zomaar een echt goede Afrikaan gaan worden. Al dachten we dat ook van Hafetab Weldu, nadat hij eveneens wat mooie uitslagen liet noteren namens DiDataCont. Ondanks een paar sterke wedstrijden wilde niemand hem en nu zit de man met de na Sirak Tesfom mooiste neus van Afrika bij Bike Aid, waar hij amper koersen rijdt.

Aangezien wielrennen toch wel wat aan populariteit lijkt te winnen in Ethiopi kunnen we hopen dat er in de toekomst meer goede renners uit dit land gaan komen. Bij de junioren beginnen ze al aan de hegemonie van Eritrea te tornen. Normaal winnen de Eritreers altijd met twee vingers in de neus, dit jaar werden ze te kijk gezet door de Ethiopirs en de Rwandezen. Welay Berehu moeten we bijvoorbeeld in de gaten gaan houden, amai. Ethiopirs hebben alleen nog wel een eigen ploeg nodig, en ze mogen ook wel weer wat wedstrijden gaan organiseren. In het verleden zagen we 2.2-wedstrijden als Tour Meles Zenawi georganiseerd worden, maar dat soort evenementen zijn vaak geen lang leven beschoren. Wij hopen op progressie, want als je ziet wat er in Eritrea allemaal mogelijk is zouden de mogelijkheden hier helemaal eindeloos moeten zijn.


Algerije
Langzaam kom ik uit bij de landen waar ik wat korter van stof kan zijn. Vooral de landen in het noorden van Afrika hebben toch wat minder mijn interesse, al is dat niet helemaal terecht. Wielrennen is hier immers gewoon heel populair. Bijkomend voordeel is dat ze hier enorm veel wedstrijden organiseren. Er zijn tal van 2.2-wedstrijden in Algerije, hoewel... ik lieg een beetje. Er waren enorm veel 2.2-wedstrijden in Algerije. Vorig jaar had je de GP d'Alger, Tour d'Algerie en Tour d'Oranie om maar wat te noemen. Niet de meest boeiende koersen, maar wel UCI-koersen met een deelnemersveld dat niet enkel bestond uit Algerijnen. Dit jaar zijn alle koersen van de kalender verdwenen en worden ze alleen nog maar op lokaal niveau georganiseerd. Met vooral Algerijnen dus, vrij jammer. Het wielrennen in Algerije heeft dus een stap achteruit gezet, terwijl Algerije wel een van de beste Afrikaanse landen is. Waar andere Afrikaanse landen vooral progressie boeken zie ik in het noorden van Afrika eerder achteruitgang.

Terwijl ze vorig jaar juist nog wel wat moois neer leken te zetten. Een nieuwe continentale ploeg, met Davide Rebellin als kopman! Sovac-Natura4ever werd alleen niet echt een doorslaand succes. De ploeg bestond uit een paar Belgen, Rebellin en Algerijnen. Deze Algerijntjes mochten vooral in Afrika rijden, terwijl het Europese programma van de ploeg uitsluitend werd afgewerkt door de Gaetan Bille's en de Laurent Evrards van deze wereld. Zonde, het project is daarom een jaar later alweer volledig geflopt. Rebellin begon nog wel aan het jaar bij deze ploeg, maar vertrok een paar maanden later. Nu zijn er alleen nog Algerijnen over, waaronder alle Mansouri's. Abderrahmane, Islam, Oussama en Hamza. Ze stonden allemaal op het lijstje van de hoop, maar doorbreken is enorm moeilijk.

De enige die het ooit tot Europa heeft gehaald is Youcef Reguigui, vriend van het forum. Hij reed een aantal jaar voor Dimension Data, maar het is een terugkerend verhaal. Ook Rekiki werd na een paar jaar bedankt voor bewezen diensten en na een jaar voor die ploeg van Sovac gereden te hebben fietst hij nu in Maleisi voor Terengganu, de ploeg van Eyob en Ovechkin. Daar rijgt hij de ereplaatsen aaneen, maar winnen lukt hem nog steeds niet echt. Wel gewonnen tijdens de vierjaarlijkse Afrikaanse Spelen, waar hij Gibbons in het sprintje te snel af was. Je zou voor minder. In een verder verleden kende Algerije trouwens nog wel een andere prof, niemand minder dan Abdel-Kader Zaaf. Die ene jongen van die anekdote met de bidon waar in plaats van water sterke drank in bleek te zitten, dat is de nalatenschap van Algerije in het wielrennen. Er is ook hier ruimte voor verbetering, zou je zeggen. We moeten maar hopen dat iemand als Oussama Cheblaoui plotseling heel goed blijkt te zijn, volgens mij komt er verder niet veel aan vanuit Algerije.


Marokko
Nog maar een land uit het noorden van Afrika. Een vergelijkbaar verhaal met Algerije. Al lijken ze in Marokko ieder jaar meer wedstrijden te organiseren. Ook een aantal wedstrijden op UCI-niveau, zoals de Challenge du Prince. Een reeks van wedstrijden, net als Les Challenges de la Marche Verte. Ook veel amateurwedstrijden hier, zo'n beetje het enige positieve dat ik kan melden over Marokko. Verder is het hier gewoon een enorme strontpot, vooral vorig jaar ging het goed mis. Tijdens de Ronde van Marokko van 2018 besloten de Marokkaanse renners te staken. Ze hadden al een tijd geen geld meer ontvangen van de Marokkaanse bond. Geen salaris, geen prijzengeld, helemaal niks. Terecht om te staken, zou je zeggen. De Marokkaanse bond vond van niet. Alle betrokken renners werden publiekelijk door het slijk gehaald, daarnaast kregen ze ook allemaal een mooie schorsing opgelegd. Afrikaanse praktijken? Afrikaanse praktijken. Men lijkt er niet veel voor over te hebben om de Marokkaanse wielrenners naar een hoger niveau te brengen, we hoeven dus in de toekomst niet veel van Marokko te verwachten. Al zie je die problemen met geld overal, in Zuid-Afrika hebben ze daar ook altijd gezeik mee. Moeten de renners zelf hun vlucht richting een WK regelen en dat soort werk, altijd gezellig.

Enfin, Marokko dus. Op papier wel een aantal talenten, maar wederom is dat lastig te vertalen naar de praktijk. De afgelopen jaren heb ik talloze Marokkaanse talenten gevolgd, alleen maar om te zien dat ze blijven hangen. Abderrahim Zahiri bijvoorbeeld. Klein klimmertje, kreeg vorig jaar een kans bij een continentaal ploegje rondrijdend op een Bulgaarse licentie. Matxin was daar nogal bij betrokken, dus misschien ging het via hem. Hoe dan ook, hij liet daar best wat aardige dingen zien. Won een ritje in de Toscane-Terre bijvoorbeeld, een ritje over onverharde wegen in een 2.2-koers. Daarna nog wat ereplaatsen, 10e in de lastige Ronde de l'Isard en tiende in de Ronde van Estland. Als hij een Italiaans vlaggetje had gehad was dat misschien wel genoeg geweest, zonder dat vlaggetje fietst hij dit jaar voor een Franse amateurploeg. Het leven is soms vrij oneerlijk. Zahiri had best een paar jaar op WT-niveau mogen rijden, zoals landgenoot Anass At El Abdia wel is gelukt. Na een goed WK in Qatar kreeg deze jongen een kans bij UAE-Emirates. Daar reed hij de afgelopen twee jaar voor. Matxin zei ooit nog dat hij El Abdia een groot talent vond, maar de sympathieke Marokkan mocht toch wieberen. Wederom gezeik met het regelen van een visum en ook met enige regelmaat geblesseerd, dan ben je een vogel voor de kat. Nu rijdt Anass de stenen uit de straat voor VIB Sports, ook niet mis. Vooral goed in Turkije, maar ook een 10e plaats in Villafranca de Ordizia. Goed hoor.

Nouja, verder blijven alle Marokkaanse talenten dus hangen. Ik had gehoopt dat Amin Galdoune een goede sprinter kon worden, maar dat lukt niet. Ik had gehoopt dat Mehdi El Chokri een goede klimmer kon worden, maar Mehdi boekt weinig progressie ondanks het feit dat hij toch een kans heeft gekregen van Dimension Data Conti. Mohcine El Kouraji dan maar, nee, ook niet. Allemaal afgeschreven, door naar de volgende generatie. Imad Sekkak rijdt voor het WCC, waar hij weinig laat zien. Jammer, wordt hem ook niet. Youssef Bdadou mag het dan gaan doen, maar ook dat wordt niet evident. Nee, de beste Marokkaanse wielrenners zijn tot nu toe de jongens die in Europa geboren zijn. Nacer Bouhanni bijvoorbeeld. Een Europese opleiding maakt toch wel een wereld van verschil, daar kan geen misverstand over bestaan. Wellicht dat de Marokkanen dan maar moeten hopen op Omar El Gouzi, een Italiaan met Marokkaanse roots die voor Tirol Cycling Team rijdt.

Marokko wil dus ook misschien het WK organiseren, maar dat gaan we dus niet doen. Als je niet eens je eigen renners kan betalen heeft het geen zin een WK te organiseren. Al heeft Lappartient al gezegd dat hij minder geld gaat vragen aan een Afrikaans land dan aan een Europees land, maar toch. Verder kunnen ze wel een wedstrijdje organiseren in Marokko hoor. Vaak Afrikaanse kampioenschappen hier, en dit jaar de Afrikaanse Spelen. Dat gaat op zich wel goed, maar ze moeten toch eerst maar eens hun interne strubbelingen gaan oplossen voor ze een echt groot evenement gaan organiseren.


Kenia
Het land van Chris Froome, jawel. Al is het lastig om Froome een echte Keniaan te noemen. Nee, dat telt niet mee. Hij leerde fietsen van David Kinjah, toch een naam die genoemd moet worden als we het over Kenia hebben. Het Keniaanse wielrennen is pas echt gaan groeien nadat Nicholas Leong besloot naar Kenia te vertrekken. Een of andere fotograaf uit Singapore, ofzo. Hij vroeg zich op een dag af hoe het kon dat er in Kenia zoveel goede hardlopers waren, maar geen wielrenners. Als die jongens daar allemaal het fysieke talent hebben om marathons te lopen, waarom zouden ze dan geen goede wielrenners kunnen zijn? Voor zo'n marathon heb je toch vooral uithoudingsvermogen nodig, als ze dat daar allemaal hebben kunnen ze ook goede wielrenners zijn. Dus ging hij naar Iten, the home of champions. Daar waar alle Kenianen en vaak genoeg ook andere atleten op grote hoogte trainen. Hij verzamelde wat mensen rond zich en besloot willekeurige Kenianen op de schouder te tikken, met de vraag of ze misschien wielrennen wilden uitproberen. Op meerdere plaatsen in Kenia worden (of werden) wedstrijd georganiseerd, waarna men onder de jonge bevolking deelnemers probeerde te verzamelen. Een aantal van die jongens mochten zelfs testen afleggen, waarna aan de hand van de resultaten werd besloten of ze welkom waren in het trainingscentrum in Iten.

Het verhaal wil dat ze Salim Kipkemboi rond zagen rijden op een oude fiets met een paar kilo hout achterop. Ze hielden hem aan en vroegen hem of hij een keer mee wilde trainen met de rest van de groep. Salim had die groep al een aantal keer zien trainen en het waren meteen zijn idolen geworden, hij zei dus meteen ja. En zo geschiedde. Blijkt dat Salim daarvoor al aan wielrennen deed, maar goed, je moet het soms wat mooier maken dan het is. Enfin, de afgelopen jaren zijn er wel steeds meer Kenianen op de fiets gezet en daardoor zien wij heel sporadisch een Keniaan in beeld verschijnen. Een paar jaar terug begon men een samenwerking met een Australische sponsor, waardoor er een continentale ploeg ontstond met een paar Keniaanse renners. Die samenwerking duurde niet lang, maar er volgde daarna wel een samenwerking met Bike Aid. Daardoor hebben er de afgelopen jaren wat Kenianen voor Bike Aid gereden. Salim Kipkemboi, Suleiman Kangangi en Geoffrey Langat. Vooral Kipkemboi en Kangangi lieten wat mooie dingen zien, Kipkemboi leek zelfs een tijd op een gigantisch groot talent. Versloeg vorig jaar in een of ander koerske in de zandbak zomaar Rebellin, dan kan je wel wat.

Dit jaar is de progressie alleen helemaal tot stilstand gekomen. Een conflict tussen de Kenianen en Bike Aid. Blijkbaar hebben ze niets of weinig betaald gekregen. Voor straf hebben ze daarom dit jaar geen koers gereden voor Bike Aid. De Kenianen zijn weer terug bij af, ze rijden alleen in Afrika rond. Kipkemboi mocht het dit jaar toen met de Ronde van Rwanda, waar hij vrij snel uitviel na een valpartij. Daarna reed hij wat lokale koersen in Kenia en mocht hij opdraven in de Ronde van Congo. Eeuwig zonde, dit had er eentje kunnen worden. Zeker met dit weggegooide jaar erbij wordt het waarschijnlijk niets meer. Voorlopig geen Kenianen in de World Tour dus. Het is ook lastig, het project in Kenia bestaat nog niet zo lang. Ze zijn hier pas een jaar of 10 bezig, wonderen mogen we eigenlijk ook niet verwachten. Het project heeft nu alleen wel een nieuwe impuls nodig, alles lijkt volledig stil te liggen. Ripkemboi.


Gabon
Ik noem Gabon alleen even tussen neus en lippen door omdat ze hier jaarlijks een van de weinige profwedstrijden van Afrika organiseren. Lange tijd was het zelfs de enige profkoers. La Tropicale Amissa Bongo. Echt een enorme kutkoers eigenlijk, vaak alleen maar vlakke ritten die eindigen in een massasprint. Daardoor kon Niccolo Bonifazio dit jaar het eindklassement winnen. Enige mooie was dat Biniam Girmay dit jaar een rit won, verder was het eigenlijk een koers om snel te vergeten. Wel een mooie gelegenheid voor de Afrikaanse renners om zich te meten met de Europese renners, er staan hier toch altijd wat mooie ploegen aan de start. De Gaboneesjes zelf zijn alleen niet zulke goede coureurs. Meestal halen ze de finish niet eens. Er is geen enkele Gabonese wielrenner die dit jaar een punt heeft gescoord op de CQranking, een prestatie op zich. Over het Gabonese wielrennen hoeft u dus niet na te denken, op de Tropicale Amissa Bongo Bongo na is het een land om weinig rekening mee te houden. 't Is dat ze Aubameyang hebben. Geoffrey Ngandamba is de beste Gabonese wielrenner, hij werd dit jaar 43e in de Bongo Bongo Tour.


Burkina Faso
Ja, ook in Burkina Faso doen ze aan wielrennen. Niet echt op een bijzonder hoog niveau, maar ze hebben wel een UCI-wedstrijd. De Tour du Faso, 2.2. Vorig jaar gewonnen door Mathias Sorgho, de veteraan van het Burkinese wielrennen. Sinds kort is er opvolging in aantocht, de nieuwe hoop van Burkina Faso luistert naar de naam Paul Daumont. Deze jongen viel vorig jaar voor het eerst op in de Tour de l'Espoir, de Afrikaanse Ronde van de Toekomst. Hij werd 7e, voor iemand uit Burkina Faso niet slecht. Dit jaar werd ie slechts 19e, maar zijn piek volgde later. Zo won hij recent de Ronde van Ivoorkust, jawel! Daumont is een mooie jongen, met een prachtig geblondeerd kapsel. Staat bij niemand op de radar, want wie heeft er ooit gehoord van Burkina Faso? Desondanks een jongen die een kans hoort te krijgen in Europa. Dat moet hij dan maar afdwingen in Yorkshire, hij is van de partij. Verder valt er weinig te vertellen over Burkina Faso. Ja, dat Abdoul Aziz Nikiema een van de weinige Afrikanen is die ooit op doping is betrapt. Geen feit om trots op te zijn.


Kameroen
In dit land organiseren ze wel eens een koers. De Ronde van Kameroen bijvoorbeeld, netjes 2.2. Ook de GP Chantal Biya is een begrip in heel Afrika. Wedstrijden met een opmerkelijk deelnemersveld, meestal. Een of andere amateurploeg uit Frankrijk, een amateurploeg uit Nederland, een paar Slowaken en dan nog wat Afrikaantjes. Kameroeneesjes ook, met name Clovis Kamzong. Dat is de beste renner van Kameroen. Al wat ouder, hij is van 1991. Toch is hij al jaren een stabiele kracht in het Afrikaanse circuit, hij noteert ieder jaar wel een paar mooie uitslagen. Dit jaar werd hij vijfde in de Ronde van Kameroen, maar hij won wel twee ritten. Kameroen is verder wel een land waar het wielrennen aan het groeien is, mede dankzij de Tour de l'Espoir. Deze Afrikaanse variant van de Ronde van de Toekomst bestaat sinds vorig jaar en het speelt zich af in Kameroen. Voorlopig is die koers wel steeds een strijd tussen Eritrea en Rwanda, met dit jaar inmenging van Ecuador. Kameroen zelf speelt nog niet echt een rol, maar wat niet is kan nog komen. Alleen al dat dit land is gekozen om de wedstrijd te organiseren is een positief teken, er zijn mensen die iets in Kameroen zien. Dat heb je nodig voor het iets kan worden.


Tunesi
Als ik Rafaa Chtioui zeg, wat zeggen jullie dan? Naast gezondheid waarschijnlijk dat hij in het verleden voor Acqua & Sapone en Europcar reed. Jawel, we hadden ooit een Tunesische prof. Was helemaal geen slechte renner, reed best wat mooie uitslagen bij elkaar. Ook toen hij later uit Europa verdween bleef hij nog een paar jaar schroeien, zo reed hij namens een ploeg uit Dubai in 2015 alles aan gort. Sindsdien hebben we niets meer van hem vernomen, net zoals we van alle andere Tunesirs ook niets vernemen. Tunesi is weer zo'n land in het noorden van Afrika, waar men maar geen progressie weet te boeken. Een paar jaar geleden leken ze best wat leuke talenten te hebben, maar dat komt er niet echt uit. Je ziet ze ook steeds minder koersen rijden, de liefde voor de koers is wat bekoeld. Maher Hasnaoui bijvoorbeeld, reed ook een paar jaar voor zo'n ploeg uit Dubai. Reed af en toe zelfs goed. Hoor je niets meer van. Ook Ali Nouisri gaat tegenwoordig anoniem door het leven. Hij rijdt voor een ploeg uit Qatar en wist namens die ploeg vorig jaar nog wel het een en ander te winnen, dit jaar is ie niet veel verder gekomen dan het nationale kampioenschap tijdrijden. Er zit verder ook weinig in de pijplijn in Tunesi qua aanstormend talent. Nee, hier moeten we het niet van hebben.


Egypte
Nog zo'n land waar ze ieder jaar minder hard gaan fietsen. Nochtans een land waar de renners interessante namen hebben. Islam Ramadan, je zou voor minder. Talaat Shawky, was ook geen verkeerde. Egypte heeft wel nog een eigen 2.2-koers, maar geen renners om die koers ook zelf te winnen. Dit jaar ging de overwinning naar een Griek, de eerste Egyptenaar was Sayed Elkhouly op de 28e plaats. Nee, dat is niet best. Mohamed Mahmoud werd 36e, ook niet fraai. Ik vrees dat Egypte een groot probleem heeft. Een paar jaar geleden zag het er mooier uit allemaal, maar alle onrust daar zal ook geen goede uitwerking hebben op het aanstormende talent. Die staan waarschijnlijk allemaal ergens op een plein te rellen, is wel wat spannender dan een rondje fietsen. Terwijl Egypte toch een van de grotere landen van het Afrikaanse wielrennen zou moeten zijn. Om de zoveel jaar organiseren ze hier de Afrikaanse kampioenschappen, ergens hebben ze toch wel iets met de koers. Komt er alleen in de praktijk vrij matig uit.


Togo
Abdou-Raouf Akanga, dat is de enige Togolees die ooit op enig niveau heeft gereden. Abdou-Raouf kreeg een paar jaar geleden een kans aangeboden om voor Bike Aid te rijden, maar dankzij visumproblemen (terugkerend verhaal) kon hij nooit een koers voor die ploeg afwerken. Hij bleef dus hangen in Afrika en kon alleen wat lokale wedstrijden rijden. Zijn eigen carrire zag hij daarom vroegtijdig stranden, al won hij in 2016 wel een rit in de Ronde van Benin! Om toekomstige Togoleesjes een kans te geven op een betere toekomst begon hij een project, Up2School-Kpalim Cycling Project. In zijn eigen streek in Togo verzamelt hij jonge kinderen die een dubbele opleiding krijgen. Ze gaan naar school en ze krijgen fietsles. Een uniek project, in die regio in ieder geval. Abdou is een lieve jongen, zijn verrichtingen zijn te volgen via twitter. I_Am_Akanga. Mooie jongen, een voorbeeld voor heel Togo.


Angola
BAI - Sicasal - Petro De Luanda. Watte? Ja, dit is de continentale ploeg van Angola. Een ploeg die voor de helft uit Angolezen bestaat en voor de andere helft uit Portugezen. Ze deden zelfs mee aan de mythische Volta, geweldig toch? Niet dat ze er iets van kunnen, de beste Angolees werd 96e. Dario Antonio was bijna drie uur langer onderweg dan Joao Rodrigues, al kunnen we daar best begrip voor opbrengen. Andere Angolezen als Bruno Araujo, Gabriel Cole en Jose Cruz Tutu haalden de finish niet eens. Jammer, want Bruno Araujo staat stiekem toch wel op het lijstje van de hoop. Hij is pas 20, wie weet wordt het nog wat. Hij is in ieder geval de kampioen van Angola, en in allerlei kleine wedstrijden in Angola eindigt hij vaak vooraan. Als hij het in Portugal moet laten zien is het alleen een ander verhaal, de finish halen is vaak al een uitdaging. Beste Angolees ooit is Igor Silva, hij is 35 en werd dit jaar zowaar derde in de Ronde van Egypte. Zo ongeveer de enige Angolees die niet voor de Angolese ploeg rijdt, al was hij in het verleden dan wel weer actief voor Banco-BIC-Garmin. Zou het wat uitmaken? Een 103e plaats in de Volta in 2014, niet echt dus. Angola is dus ook niet echt het grote wingewest van het Afrikaanse wielrennen. Helaas.


Namibi
Windhoek! Dat is de hoofdstad van Namibi. Een land dat enigszins te vergelijken valt met Zuid-Afrika. Het zijn voornamelijk de lichter getinte jongens die hier de show stelen. Of nouja, dat is wat overdreven. Bekendste exponent van Namibi is waarschijnlijk nog steeds Dan Craven. DanFromNam, de man die alleen opviel vanwege zijn gigantische baard. Reed ooit voor Europcar, naar verluidt omdat hij daar zelf zijn plekje had gekocht. Kon er verder geen reet van, maar het is wel een gezellige jongen. Best actief op twitter, probeert het Afrikaanse wielrennen ook een beetje te promoten. Geen verkeerde vent. Namibi ken ik verder van Petrus Lotto, de jongen met de fantastische naam die ooit nog voor MTN-Qhubeka reed. Goed was hij niet, maar dat maakt niet uit. Wel een kleurrijke jongen, net als Raul Costa Seibeb. Die overleed dan alleen weer in 2017 nadat hij in Namibi werd aangereden door een auto. Zo wordt het natuurlijk nooit wat met Namibi. Ooit had ik verwacht dat Till Drobisch een goede renner zou worden, maar dat is niet gelukt. Dankzij zijn Duitse naam kreeg hij wel een plek bij een Duits ploegje, maar de resultaten bleven achterwege. Nieuwe hoop is Alex Miller, een jongen uit 2000 die meteen bij de eerste poging kampioen van Namibi werd. Mocht daarna naar het WCC, waar hij meteen een mooie OTL noteerde tijdens Parijs-Roubaix U23. Maakt niet uit, we houden hem in de gaten. Toevallig is nu net de Tour de Windhoek bezig, een amateurkoers in Namibi. De jonge Zuid-Afrikaan Marc Pritzen won daar gisteren een rit, goed bezig Marc. Tristan de Lange, Hendrikus Coetzee, Dieter Koen, Xavier Papo, Namibirs hebben wel goede namen. Nu nog goede prestaties.


Ivoorkust
Een van de weinige landen in die streek van Afrika waar ze een beetje aan wielrennen doen. Ivoorkust heeft ook al een aantal jaar een eigen 2.2-koers, al lijkt die wedstrijd sinds dit jaar alleen nog maar een amateurkoers te zijn. Dit jaar gewonnen door de geweldenaar Paul Daumont. De laatste keer dat het 2.2 was won dan weer de bekendste wielrenner van Ivoorkust, Issiaka Cisse. Deze jongen is al jaren een vaste waarde in het Afrikaanse circuit. Lang geleden mocht hij een tijdje voor het WCC rijden, maar geen enkele ploeg toonde interesse. Dus ging hij weer terug naar Afrika, waar hij al jaren z'n koersjes wint. Vorig jaar won hij dus de ronde van zijn eigen land, dit jaar pakte hij een ritje mee in de Ronde van Kameroen. Een andere semi-bekende Ivoriaan is Abou Sanogo, die jongen zie je ook wel altijd een paar keer per jaar vooraan verschijnen in dat soort wedstrijden. Ik vrees dat er verder niet veel te melden valt over Ivoorkust, er moet hier nog veel gebeuren voor het ergens op begint te lijken.


Mauritius
Dit eilandje hoort ook bij Afrika. Het ligt weliswaar behoorlijk ver weg van het vasteland, ergens voorbij Madagaskar in de Indische Oceaan. Heel groot is het eiland niet en er wonen ook niet bijzonder veel mensen (ongeveer een miljoen), toch komen er de laatste jaren steeds meer wielrenners vandaan. De familie Rougier-Lagane bijvoorbeeld, de broertjes Christopher en Gregory rijden allebei voor een Franse amateurploeg. Dat is sowieso het verhaal van Mauritius, bijna al die gastjes rijden voor een of andere Franse ploeg. Olivier Le Court ook, die fietst voor GSC Blagnac, toch geen kleine ploeg in Frankrijk. Dylan Redy en Alexandre Mayer zijn met z'n tweetjes voor dezelfde Franse ploeg actief, wel zo gezellig. Het zijn allemaal jonge gasten, Redy is bijvoorbeeld pas 20. Die staat stiekem wel op het lijstje van de hoop, net als Andriano Azor. Met zo'n naam moet je wel goed zijn, zou je zeggen. Viel dit jaar nog niet mee, maar hij is pas van 2000. Hij heeft nog wat tijd, vorig jaar won hij de African Youth Games voor landgenoot Fernando Charlot dus talent zal er wel zijn. Deze eilanders moeten we dus een beetje in de gaten gaan houden.


Democratische Republiek Congo
Congo is natuurlijk altijd een gecompliceerd onderwerp. Qua wielrennen lijkt vooral de DRC van de fiets te houden, over het andere Congo hoor je minder. Het zal wel een erfenis van de Belgen zijn dat ze hier zijn gaan fietsen, hebben die patjepeers toch nog op een bepaalde manier iets fatsoenlijks achtergelaten. Verder wel belachelijk wat de Belgen hier allemaal uitgespookt hebben, Congo: een geschiedenis van David Van Reybrouck moet iedereen gelezen hebben. Leopold II is een drinker. Maar goed, Congo dus. Daar hebben ze wel wat wedstrijden, zoals de Tour de Congo. Amateurkoersje, gewonnen door de jonge Rwandees Jean Claude Nzafashwanayo. Congoleesjes komen er nog niet echt aan te pas, ze zijn hier niet zo ver in hun ontwikkeling. Loick Tshiyana Kamena werd 28e in de Ronde van Kameroen dit jaar, dat is waar ze hier trots op moeten zijn. Tijdens de Afrikaanse spelen eindigden er wel een paar jongens wat meer vooraan, Kyaviro Muhindo werd 21e bijvoorbeeld. Ik vrees alleen dat we deze namen niet hoeven te onthouden. Het zal van een volgende generatie afhangen of we ooit een Congolees vlaggetje in actie gaan zien.


Mali
Zelfs in Mali zijn er mensen die hard kunnen trappen. Daar gaan we alleen nooit iets van horen, toch wil ik nog graag even Yaya Diallo genoemd hebben. Die werd vorig jaar 13e in de Tour de l'Espoir, een Malinees met een fatsoenlijk resultaat! Daarna heb ik alleen niets meer van Yaya gehoord, dat is jammer. Staat desondanks nog steeds op het lijstje van de hoop. Volgens firstcycling heeft hij dit jaar een rit gewonnen in de Tour de Sahel, een rittenkoers in Mauritani. Wel gaaf, maar ik weet niet of dat hem ooit een plek in Europa gaat bezorgen. Mali mag je dus meteen weer vergeten eigenlijk, sorry.


Nigeria
Het enige wat ik van het Nigeriaanse wielrennen weet is dat ze altijd met z'n allen achteraan eindigen als ze een keer meedoen aan een koers. Vaak op drie kwartier van de winnaar ofzo. En ze gaan vrij snel naar de uitgang, meestal. DNF of OTL, veel meer smaken heeft Nigeria niet. Nigeria is een land met enorm veel inwoners, maar wielrennen leeft er niet echt. Lijkt me de schuld van Boko Haram, klootzakken. Als er nog een Europeaan is met wat ambitie die ergens iets neer wil zetten: ga naar Nigeria. 190 miljoen inwoners, daar moeten er een paar tussen zitten die hard kunnen fietsen. Harder dan Azeez Mutiu en Kurotimi Abaka in ieder geval, die werden tijdens de Afrikaanse spelen 65e en 73e. De beste Nigerianen daar, de rest werd op enorm grote achterstand gereden of noteerde weer lekker ouderwets een OTL. Meeste inwoners van heel Afrika, daar moet meer mogelijk zijn.


Guinee-Bissau
Sinds dit jaar heeft Guinee-Bissau een eigen continentale ploeg. Guerciotti - Kiwi Atlantico, jawel. Hebben ze daar iets aan? Nee, natuurlijk niet. Er rijden zeven jongens uit Guinee-Bissau voor deze ploeg, allemaal met een keurige 0 op de CQranking. Het is vooral een excuusploeg, waar vijfderangs Spanjaarden aan de bak komen. David Galarreta en Mikel Ugarte, wie kent ze niet. Vreemde ploeg, hebben op wat koersjes in Spanje na ook weinig gereden. Nog leuker, de jongens uit Guinee-Bissau hebben zelfs helemaal niets gereden. Niets, geen enkele wedstrijd. Wat een fantastische ploeg is dit, geweldig. Toch weer een soort van uitbuiting van Afrika, in een of ander derdewereldland goedkoop een licentie nemen, paar gasten aantrekken die je vervolgens geen koersen laat rijden en dan een Bask van 37 z'n profdebuut laten maken. Fenomenaal. Guinee-Bissau kunnen we dus ook van het lijstje strepen, ze hebben hier een veel te lange weg te gaan.


Oeganda
Charles Kagimu!!! De boezemvriend van Salim Kipkemboi. Aangezien wielrennen in Oeganda niet heel groot is zijn er weinig bekende wielrenners uit dit land, maar er wordt wel aan fietsen gedaan. Charles is begonnen in Oeganda, maar omdat hij talent liet zien werd hij al snel naar buurland Kenia gebracht, waar hij in Iten terechtkwam. Daar bleek hij zo goed te zijn dat hij werd opgenomen in het team. Niet veel later werd hij stagiair bij Bike Aid, want dat was toen nog een gelukkig huwelijk. De afgelopen tijd heeft Kagimu voor Bike Aid gereden, maar ook hij is dit jaar niet aan koersen toegekomen door het gedoe waar ook de Keniaantjes last van hebben. Jammer, Kagimu leek best hard te kunnen trappen. Sympathieke knul ook, hij is behoorlijk goed te volgen op sociale media, dit in tegenstelling tot de meeste Afrikanen. Oeganda heeft verder geen andere toppers, geen wedstrijden en geen infrastructuur, of wat had u verwacht?


Ghana
Best een groot land, maar geen wielerland. Ze doen hier amper aan fietsen, al kom je de Ghanese nationale ploeg soms wel tegen in het buitenland. Iemand als Anthony Boakye heb ik wel een paar keer in de uitslagen voorbij zien komen, maar verder heb ik me altijd verbaasd over hoe weinig de Ghanezen met wielrennen lijken te hebben. Sowieso is het in die hoek van Afrika met een vergrootglas zoeken naar wielrenners of landen waar het ook maar enigszins lijkt te leven. Een groeimarkt, om het maar even voorzichtig te zeggen.


Senegal
Zelfde verhaal als Ghana. Ook hier leeft het eigenlijk voor geen meter, zal wel komen omdat ze dankzij het Dakargebeuren een hekel hebben gekregen aan de ASO. Er zijn wel Senegalese wielrenners, maar daar hoef je geen geld op in te zetten als ze meedoen aan een wedstrijd. Fallou Mbow is momenteel kampioen van Senegal, gefeliciteerd Fallou!


Botswana
Lekker man, Botswana. Ik kende ooit een wielrenner uit Botswana, Bernardo Ayuso. Deze jongen groeide op in Spanje en reed jarenlang rond in het Spaanse amateurcircuit. Reed zelfs nog een paar jaar voor een Baskische ploeg, wat een topper. En keer per jaar ging ie dan naar Botswana om daar nationaal kampioen te worden, goed man. Sinds 2017 is hij alleen van de aardbodem verdwenen. De nieuwe heerser in Botswana luistert nu naar de naam Abeng Malete. Botswaneesjes dienen verder vooral als kanonnenvoer voor de Zuid-Afrikaantjes tegenwoordig. In Zuid-Afrika organiseren ze dus allerlei wedstrijden om punten te scoren. Om aan voldoende deelnemers te komen nodigen ze dan gasten uit Lesotho en Botswana uit, zodat het nog ergens op lijkt. Die kunnen er verder qua niveau niets van, waardoor de Zuid-Afrikanen toch wel winnen. Waardeloos, waardeloos, waardeloos.


Tanzania
Richard Laizer reed ooit voor Bike Aid! Verder weet ik echt helemaal niets over Tanzania, behalve dat ze hier de Kilimanjaro hebben. Op zich wel leuk om daar een paar fietspaden aan te leggen, lijkt me. Dan krijgen we meer Richard Laizers, die dan misschien wel verder gaan komen dan een 34e plaats in de Tour de Rwanda als hoogtepunt.


Zambia
Zambiaantjes moet je kort houden! Nou, dat is aardig gelukt. Tien jaar geleden reed er een Zambiaan voor MTN Cycling, de voorloper van wat nu Dimension Data is. Jupiter Naneembo, een gigantisch groot talent. Jupiter reed rond alsof hij van een andere planeet was. Dat vonden ze bij MTN niet echt eerlijk ten opzichte van de rest, dus liet Doug Ryder hem gaan. Sindsdien hebben we nooit meer wat vernomen van de Zambiaantjes. Ja, je moet ze toch kort houden he. Hier krijgen we weer brieven over, dat heb ik nou al weer door. Goed man, die Zambiaantjes.


Zimbabwe
Zimbabwaantjes worden ook behoorlijk kort gehouden, geen enkel probleem. In Zimbabwe val je eigenlijk alleen op door het hebben van een briljante naam. Zo is Advocate Phiri geen slechte hoor, Alvin Makurumidze werd dan weer mooi 50e tijdens de Afrikaanse Spelen. Andrew Chikwaka, 83e in de Tour de Limpopo, je zou voor minder. Nee, sorry, ik weet niets over Zimbabwe. Behalve dat het een vreemd land is, maar we zijn in ieder geval van Mugabe af.

Ik denk dat ik nu toch minstens de helft van de Afrikaanse landen besproken heb. De landen die ik niet heb besproken willen niets met wielrennen te maken hebben, zijn er ng slechter in of ik ben ze simpelweg vergeten. Benin is zo'n land, daar doen ze wel aan wielrennen maar niet op hoog niveau. Heel sporadisch zie ik wel eens iemand uit Burundi in de uitslagen verschijnen. De jongens uit Soedan komen altijd met z'n allen buiten tijd binnen, net als de nomaden uit Libi. Op Madagaskar schijnt er ook wel eens gefietst te worden, ik meld het maar voor de volledigheid. Verder hebben de andere Afrikaanse landen echt niets met wielrennen, voor zover ik weet. De landen die er wl wat mee hebben gaan we volgen in dit topic. Hoera.
pi_212481891
Christoffer Vrooome, een fenomeen
Jack does it in real time...
  Moderator maandag 19 februari 2024 @ 10:45:54 #3
198822 crew  Rellende_Rotscholier
Robbertje matten met de wouten
pi_212494148
twitter


Matig kopgroepje. Maakt een sprint nog wat waarschijnlijker.
Het blijft toch een merkwaardige sport h, dat wielrennen.
  Moderator maandag 19 februari 2024 @ 13:25:52 #4
198822 crew  Rellende_Rotscholier
Robbertje matten met de wouten
pi_212496637
Genocide wint in Rwanda.
Het blijft toch een merkwaardige sport h, dat wielrennen.
  Moderator maandag 19 februari 2024 @ 23:56:54 #6
198822 crew  Rellende_Rotscholier
Robbertje matten met de wouten
pi_212505321


Zoals jullie van mij gewend zijn blik ik altijd nog even terug op de ritten die men in Rwanda heeft afgewerkt, maar er is voorlopig niet heel veel om op terug te blikken. De Tour du Rwanda begon op zondag met een potsierlijke ploegentijdrit, een ploegentijdrit die alleen zou meetellen voor het ploegenklassement. The classification for stage 1 is carried over to the general team classification but not to the general individual time classification. Op zich terecht dat de tijd niet meetelt, want we zagen bepaalde ploegen uitpakken met dure tijdritfietsen, andere jongens reden op hun normale fiets met een opzetstuur en weer andere ploegen reden simpelweg op hun normale fietsen. Niet echt eerlijk, dus in zin een terechte beslissing. Blijft de vraag staan waarom je berhaupt een ploegentijdrit organiseert, als het toch niet telt. Nouja, vooral dus om alvast het parcours van het WK van volgend jaar aan ons te tonen. Wat dat betreft mooi dat de boel ook nog eens werd uitgezonden, waardoor we toch enigszins een idee kunnen vormen bij wat ons volgend jaar te wachten staat. Al is het mij niet helemaal duidelijk of dit ook deel uitmaakt van het individuele tijdritparcours of dat het alleen gebruikt gaat worden voor de mixed relay. In ieder geval, een typisch Rwandees parcours, vooral rechtdoor over brede wegen, maar er zitten wel een paar stevige bochten in het parcours. Bij een flink terugdraaiende bocht waar de weg ook even wat smaller werd vloog een renner van Quick Step van zijn fiets, de hoge Rwandese stoepranden staan het niet toe om de kant van de weg op te zoeken. Dat hebben we dan alvast geleerd voor volgend jaar: met een tijdritfiets kunnen die bochten nog best een probleem zijn. Maar verder dus vooral rechtdoor over brede wegen. Glooiend terrein, met vooral aan het eind nog even een stevige uitsmijter. Geen al te spannend parcours. Ook geen al te spannende uitslag, Quick Step won afgetekend. Alleen al dankzij hun dure fietsen, maar ook omdat Lecerf al meteen stevig aan het beuken was. Eritrea werd zesde, vond ik nog best knap als je bedenkt dat ze allemaal op hun normale fiets reden, alleen Aklilu had een opzetstuurtje meegenomen. Anyway, een vrij nutteloze eerste dag van de ronde, of je moet nog willen opmerken dat Chris Froome ongeveer net zo hard reed als de jongens van May Stars. Alhoewel, ik heb me nog danig verbaasd over een ploeggenoot van Lecerf. Jonathan Vervenne mocht de gele leiderstrui in ontvangst nemen en die trui was ofwel te smal, of Vervenne hoort eigenlijk in een zwembad te liggen. Bij iedere Vlaming wordt meteen zijn afkomst genoemd, inclusief een achterlijke bijnaam, in dit geval opteer ik voor: de Rechthoek van Riemst.



De tweede dag was niet veel beter, al leverde het wel de eerste mooie plaatjes van de ronde op. Verder gebeurde er vrij weinig. Er reed een kopgroepje van drie weg, met daarin Alexandre Mayer uit Mauritius, de Rwandees Shemu Nsengiymva van May Stars en Didier "Mbappe" Munyaneza van de Rwandese selectie. Die reden alles bij elkaar op een bepaald moment een voorsprong van acht minuten bij elkaar. Een probleem voor het peloton? Welnee. Quick Step, Israel, Polti, noem ze maar op, allemaal reden ze op kop. Lang hielden de drie een mooie voorsprong, maar ook dit jaar blijft alles zoals het was in Rwanda: tussen twee twitterupdates kun je ineens een paar minuten van die voorsprong verloren zijn. Dat was nu niet anders. In de finale van de rit liet Mayer zijn vluchtgenoten achter, waarna we ineens lazen dat er in het peloton ook wat mensen in de aanval waren gegaan. De piepjonge Milan Donie van Lotto wist de oversteek te maken naar Mayer en even later liet hij hem ter plaatse. Op weg naar? Helemaal niks, bij de volgende twitterupdate was hij tot de orde geroepen. Daarna kon Eric Manizabayo zich niet bedwingen, hij ging ook nog even in de aanval, maar ook dat leverde niets op. We zouden vandaag gaan sprinten en voila, dat gebeurde. Wel een merkwaardige sprint, van de namen die je vooraf kon optekenen was alleen Einhorn op de afspraak. De andere rappe mannen? Nergens te bekennen. Dus werd Lecerf tweede, ruim achter de winnaar. Zijn ploeggenoot Reinderink derde, die had ik al helemaal niet opgeschreven. Merkwaardige uitslag. Restrepo pas 13e, leg maar uit. Yoel Habteab had ik verder van voren gehoopt, dit was de rit waar het voor hem had moeten gebeuren. Maarja.



Einhorn nam ook meteen de gele leiderstrui over van de Rechthoek van Riemst, hoeven we in ieder geval zijn obscene kampioenstrui een dag niet te zien. Weinig dingen te melden verder, er bleef een groep van 56 renners bijeen, het was een relatief simpele dag. Maar toch ook weer niet doodsimpel, want iemand als Pealver sprintte uiteindelijk niet mee omdat hij liefst zes minuten verloor. Onderweg vond er in het peloton een valpartij plaats, ik hoop dat dat het excuus is voor de laatste plaats van Hashimu Tuyizere. Zeg ik dat je een van de jonge Rwandezen bent om op te letten, krijg je het voor elkaar om tijdens de eerste rit in lijn laatste te worden meer dan een half uur na de winnaar. En die andere jonge Rwandees, Janvier Shyaka, deed het niet veel beter. Rwanda heeft een GROOT probleem, ik vrees dat ze geen wereldkampioen gaan afleveren volgend jaar. Nog steeds alle ballen op Eric Muhoza en Samuel Niyonkuru, de nieuwe lichting laat het afweten. Het volk laat het in ieder geval niet afweten, die waren weer netjes op de afspraak.




Twee matige dagen gehad, nu gaat de Tour du Rwanda cht beginnen.



quote:
De derde rit is al beter, al kan het nog een stuk zwaarder dan dit. We trekken van Huye dwars door het land naar Rusizi. Huye is een bekende naam, daar zijn we ieder jaar wel te vinden. Meestal voor een aankomst, KUDUS en Mulu Hailemichael wonnen hier bijvoorbeeld. Nu vertrekken we vanuit Huye en rijden we via de nodige heuvels dwars door het bos van Nyungwe op weg naar Rusizi, waar we in 2020 voor het laatst een aankomst hebben gekend. De rit was toen eigenlijk exact hetzelfde. Ook van Huye naar Rusizi, alleen was die etappe twee kilometer langer. Op dat kleinigheidje na hetzelfde parcours, de winnaar toen was de onvermijdelijke Jhonatan Restrepo. Hij won voor Biniam Girmay, die op dat moment wel de gele leiderstrui overnam. Henok werd derde, Natnael Tesfatsion vierde. Daarna liepen de verschillen toch vrij snel op, dit kan een zeer gevaarlijke dag zijn. Het gaat vooral omhoog, maar de finale is dan weer gevaarlijk omdat we moeten dalen richting Rusizi. En in Rwanda is het vaak te doen in de afdalingen, ik herhaal het ieder jaar weer. Pierre Latour komt meedoen om te winnen. Na deze rit staat hij al een kwartier achter, dat geef ik je op een briefje.
Nog een korte samenvatting van de eerste rit voor de liefhebber, inclusief interviewtjes met Chris Fraud, Tsgabu Grmay en Pierre Latour die blijkbaar over een bijzonder lelijk oorringetje beschikt:

En voor de zekerheid ook nog even de link naar de plek waar alle mooie foto's te vinden zijn:
https://www.flickr.com/photos/136854088@N05/albums
Het blijft toch een merkwaardige sport h, dat wielrennen.
pi_212510501
Lecerf blijkbaar solo, die probeert hier wel iedereen de moeder te schroeien
  Moderator dinsdag 20 februari 2024 @ 13:59:36 #8
198822 crew  Rellende_Rotscholier
Robbertje matten met de wouten
pi_212510695
De onvermijdelijke Restrepo.
Het blijft toch een merkwaardige sport h, dat wielrennen.
  Moderator dinsdag 20 februari 2024 @ 14:20:03 #9
198822 crew  Rellende_Rotscholier
Robbertje matten met de wouten
pi_212510934
Ik zie in de eerste groep alleen Aklilu, alle andere Afrikanen lijken de slag gemist te hebben. WE hebben een reusachtig probleem.

Reinderink neemt de gele trui over, dat zou kunnen betekenen dat Lecerf zichzelf na zijn aanval heeft opgeblazen. Edit: oh nee, even vergeten dat ze nogal veel truien uitdelen in Rwanda, Lecerf reed rond in het Amsteltricot en zat er wel nog gewoon bij.

[ Bericht 21% gewijzigd door Rellende_Rotscholier op 20-02-2024 14:48:00 ]
Het blijft toch een merkwaardige sport h, dat wielrennen.
pi_212511287
Definitief einde tijdperk Afrika
Jack does it in real time...
  Moderator dinsdag 20 februari 2024 @ 15:48:09 #11
198822 crew  Rellende_Rotscholier
Robbertje matten met de wouten
pi_212511972
Bizarre uitslag. Er moet onderweg een hoop zijn gebeurd.
Het blijft toch een merkwaardige sport h, dat wielrennen.
pi_212512738
Froome 31e op 2:18, dat zou je als topvorm kunnen omschrijven.
pi_212515071
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 februari 2024 13:59 schreef Rellende_Rotscholier het volgende:
De onvermijdelijke Restrepo.
7 etappezeges, je zou voor minder.
pi_212517655
quote:
Astana Qazaqstan en Polti-Kometa vinden hotel in Rwanda te slecht en dolen twee uur rond op zoek naar andere slaapplaats

Astana Qazaqstan heeft maandagavond het Four Steps Hotel in het Rwandese Butare verlaten. De Kazachse ploeg rijdt in dit Afrikaanse land de Tour de Rwanda.

 Samen met Polti-Kometa vonden ze dat het comfort van dit hotel te wensen overliet, dat het net iets te primitief was. De twee ploegen doolden twee uur rond om een nieuwe slaapplaats te vinden. Hoewel, wie luxe gewoon is, heeft buiten de hoofdstad Kigali in Rwanda weinig te zoeken. De houding was vrij respectloos naar de organisatie toe van deze ronde van n week. Op Tripadvisor is het hotel nochtans gequoteerd met 4,5 sterren op 5.

Soudal – Quick-Step Development, Bingoal-WB Development, Groupama-FDJ en Team Totalenergies lagen in hetzelfde hotel en hadden niet te klagen. Je weet nu eenmaal dat het hotelwezen in dit Afrikaanse land niet dezelfde standaard heeft als in Europa. Volgend jaar worden de wereldkampioenschappen overigens in Rwanda gehouden. Het Kazachse Worldtourteam en de Italiaans-Spaanse ploeg mogen van geluk spreken dat dit niet in de Tour gebeurde. Daar slaap je sowieso waar de organisator je te slapen legt. In het andere geval mag je opstappen.
pi_212517685
Gooi maar uit de ronde
  Moderator woensdag 21 februari 2024 @ 11:06:32 #16
198822 crew  Rellende_Rotscholier
Robbertje matten met de wouten
pi_212521420
https://www.rba.co.rw/tv

DEZE RIT WORDT LIVE UITGEZONDEN FUCK DE UAE TOUR IEDEREEN HIER VERZAMELEN
Het blijft toch een merkwaardige sport h, dat wielrennen.
  Moderator woensdag 21 februari 2024 @ 11:28:21 #17
198822 crew  Rellende_Rotscholier
Robbertje matten met de wouten
pi_212521767
Latour in z'n eentje op kop, anderhalve minuut voor het peloton. We zijn bezig aan een klim en dadelijk volgt een lange afdaling, dat wordt lachen.
Het blijft toch een merkwaardige sport h, dat wielrennen.
  Moderator woensdag 21 februari 2024 @ 11:32:00 #18
198822 crew  Rellende_Rotscholier
Robbertje matten met de wouten
pi_212521827
We zijn aan het dalen en de camera blijft bij Pierre. _O_ Schitterende beelden.

Hij is al een halve minuut verloren. (lol)
Het blijft toch een merkwaardige sport h, dat wielrennen.
pi_212522382
Goeisten uitzending wel
Jack does it in real time...
pi_212522517
quote:
14s.gif Op woensdag 21 februari 2024 12:11 schreef DeeBee het volgende:
Goeisten uitzending wel
Betere graphics en tijdwaarneming dan menig world tour koersje
pi_212522549
Latour daal eens slecht. Ja ho maar
  Moderator woensdag 21 februari 2024 @ 12:36:07 #22
198822 crew  Rellende_Rotscholier
Robbertje matten met de wouten
pi_212522690
quote:
14s.gif Op woensdag 21 februari 2024 12:11 schreef DeeBee het volgende:
Goeisten uitzending wel
Dit is wel beter dan in gewend ben inderdaad. Twee cameramotoren, af en toe een beeld vanuit de lucht. Het aantal kilometers tot de finish en tijdsverschillen in beeld, jeetje.

Latour die ondertussen in een afdaling is bijgehaald door Brieuc Rolland en daarna keihard is achtergelaten. :D Laat die jongen er gewoon mee stoppen.
Het blijft toch een merkwaardige sport h, dat wielrennen.
pi_212522731
Het was inderdaad onironisch, nog een commentator van dienst :D

Jeetje, Latour daalt nog slechter dan ik _O-
Jack does it in real time...
  Moderator woensdag 21 februari 2024 @ 12:54:50 #24
198822 crew  Rellende_Rotscholier
Robbertje matten met de wouten
pi_212522879
Het haperde hier aan het eind een beetje, maar volgens mij zag ik Lecerf de sprint winnen.
Het blijft toch een merkwaardige sport h, dat wielrennen.
pi_212523009
quote:
0s.gif Op woensdag 21 februari 2024 12:54 schreef Rellende_Rotscholier het volgende:
Het haperde hier aan het eind een beetje, maar volgens mij zag ik Lecerf de sprint winnen.
Klopt.

Latour nog op meer dan minuut binnengekomen uiteindelijk
Cancellara; "Tweede worden is gemakkelijker dan eerste worden"
FOK!sport *O* ✩ ✩ ✩ Ajax O+
  Moderator woensdag 21 februari 2024 @ 23:08:38 #26
198822 crew  Rellende_Rotscholier
Robbertje matten met de wouten
pi_212531080


Dus, nog even over de derde rit. Een heftige rit voor Afrika, want praktisch al onze ambities konden mooi de ijskast in. Terwijl de rit nog sympathiek begon, met een kopgroep vol Afrikanen. Het was vooral Yoel Habteab die de aandacht op zich vestigde in die kopgroep, hij pakte de meeste bergpunten mee en een hoop sprintpuntjes, waardoor hij in meerdere klassementen aan de leiding zou komen te staan. Maar goed, het was een lastige rit, met heel wat werk op en af, en dus zou de vrij magere kopgroep, met daarin ook de Zuid-Afrikaan Geary, de Rwandees Etienne Tuyizere en de Oegandees Mugalu het niet lang volhouden. Een aardig eind van de finish werden ze bijgehaald door nota bene de gele trui, Einhorn ging in de aanval. Anticiperen, hij hoopte op die manier de lastige finale te overleven. Lukte niet, hij werd bijgehaald en kansloos gelost.



Over kansloos lossen gesproken, hij was niet de enige. Heel wat renners werden gelost, en van sommige namen vraag je je af hoe dat kan. Ik heb nog steeds niet alle antwoorden, maar een aantal antwoorden heb ik in ieder geval wel gevonden. Er lagen onderweg wat langere afdalingen in het parcours en tijdens een van die afdalingen viel het peloton in tween uiteen, een deel van de jongens die op grote achterstand binnenkwamen hebben het daar al verloren. Kan gebeuren in Rwanda, je moet altijd alert zijn. En je moet kunnen dalen. In een andere afdaling vond er een zware valpartij plaats, de foto's die op flickr te zien zijn vind ik niet al te fraai. Het slagveld wordt vrij expliciet in beeld gebracht, dat had niet direct gehoeven. Al weet ik nu wel meer. Onder meer Javi Serrano ging onderuit, hij eindigde in de forse regengoot die veel wegen hier hebben om al die tropische buien het hoofd te bieden. Geschaafd van top tot teen, hij noteerde een dag later een DNS. Even verderop lagen gebroederlijk samen in de bosjes Owen Cole en Colin Savioz. De fiets van Cole was in tween gebroken, het mag geen verrassing heten dat hij de finish niet haalde. Ook Savioz lag er niet fraai bij, maar hij zette zijn koers toch verder, al noteerde hij net als Serrano een DNS tijdens de vierde rit. Enkele foto's later zien we Nahom Zerai naast zijn fiets staan. Mogelijk ook gevallen, of slechts problemen met de fiets. Hoe dan ook, ik snap nu al beter waarom hij liefst 22 minuten verloor.



Bijltjesdag, niet alleen voor de Afrikanen. In een ogenschijnlijk niet al te lastige bochten gingen er een paar rechtdoor het skoekeloen in, en hier mag je het echt skoekeloen noemen. Misschien dat er buiten beeld nog wat meer renners bij betrokken waren, ik ben nog steeds op zoek naar een verklaring waarom KUDUS twee minuten verloor. Metkel Eyob heb ik inmiddels met verband rond zien rijden, die heeft dus ook ergens op de grond gelegen en die heeft dus een excuus om nu al uitgeschakeld te zijn. In ieder geval, de rit ging verder en in de finale was het William Junior Lecerf, die we blijkbaar Junior moeten noemen, die in de aanval ging. In een afdaling muisde hij er vanonder. Het ging vooral omlaag in de finale, dat was niet echt op de maat van mijn Afrikanen. Maar het ging ook nog een paar keer omhoog in die finale. Dat bood de tegenstand de gelegenheid om Lecerf weer in te rekenen. Polti zat vooraan met de Colombianen Restrepo en Gomez en het was Gomez die alles op alles zette om Restrepo naar zijn zevende ritzege in de Tour du Rwanda te brengen. Dat lukte alleen net niet helemaal, dus moest Restrepo zelf het laatste gat dichten. Dat lukte op anderhalve kilometer van de finish, waarna er gesprint werd. En in die sprint had Restrepo geen concurrentie, Joe Blackmore werd tweede en Pepijn Reinderink derde, dat zijn niet echt de rapste mannen van de wereld.



Restrepo profiteerde ook van parcourskennis, in 2020 won hij immers in dezelfde plaats. Hij wist dat er op amper 100 meter van het eind een bocht naar rechts volgde. Als eerste door die bocht en je wint, klaar. En zo geschiedde. Bij het zien van het finishfilmpje kijk ik altijd eerst hoeveel Afrikanen ik zie en tot mijn grote schrik zag ik alleen Aklilu Arefayne zitten. Sterk van Akile, maar ik mistte wel een paar namen. Waar was KUDUS? Waar was Yemane? Waar waren de Rwandezen? Nou, na het eerste groepje van 16 volgde een paar seconden later een tweede groepje, met daarin Moise Mugisha. Dat is dit jaar blijkbaar de beste Rwandees. Muhoza, de afgelopen twee jaar de beste Rwandees, is nergens te vinden. Niyonkuru, het aanstormende talent? Nou, zo hard stormt het niet. Op de 20e plaats zagen we Dawit Yemane, 15 seconden achter de winnaar. Typisch wel voor Dawit, die heeft in de laatste afdaling natuurlijk de slag gemist. Goede benen, maar de techniek blijft ondermaats. Wel verrassend: Yafiet Mulugeta zat bij Dawit. Eerstejaars belofte, pas net een paar dagen 19, maar voorlopig een van de beste Eritreers. Voorlopig doet hij het beter dan Eyob en KUDUS, zijn prestaties moeten we voorlopig aanmerken als een van de weinige lichtpuntjes voor Afrika. Verder worden we naar de vaantjes gereden. In aanloop naar het WK van 2025 had het Afrikaanse wielrennen gestaag moeten groeien, maar dit is de slechtste Tour du Rwanda vanuit Afrikaans oogpunt ooit. Voorlopig, wie weet worden we nog verrast. Al moeten we inmiddels wel al een paar harde conclusies trekken. Tijdens de derde rit werd Janvier Shyaka buiten tijd gereden. Een van de beste Rwandese junioren, hij hield het dus net drie dagen vol. Bizaye Tesfu Redae, waarvan ooit werd gedacht dat hij beter was dan Hagos Welay? Nou, die paar jaar zonder koers hebben hem blijkbaar geen goed gedaan. Hij werd 89e, op meer dan een half uur van de winnaar. In zijn gezelschap zat Hashimu Tuyizere, dat andere grote Rwandese talent. Al moeten we twijfelen of de woordencombinatie groot Rwandees talent een geldige is. WE hebben een groot probleem. Een glorieus afscheid voor Tsgabu Grmay? Ook al niet, die kwam samen met Eyob, Niyonkuru en Eritrees kampioen Awet Aman op bijna drie minuten van Restrepo binnen. Ai, ai, ai.



Met veel pijnlijke constateringen op zak gingen we door naar de volgende rit. Een rit die integraal werd uitgezonden, dat was dan weer het positieve van de zaak. Konden we verder veel positieve dingen benoemen? Nou, niet echt. Altijd tegen Afrika.



Hij deed al een paar dagen zijn best, maar het is hem dan eindelijk gelukt. Junior heeft zijn rit te pakken. Maar dat ging niet zonder slag of stoot. Het was een korte rit, met een explosief begin. In de eerste kilometers werd onder meer Froome in de aanval gespot, maar het was uiteindelijk Pierre Latour die in z'n eentje voorop kwam te rijden. De rit werd tot onze grote blijdschap uitgezonden, dus konden we genieten van een masterclass dalen van Pierre. Bergop reed hij een mooie voorsprong van anderhalve minuut bijeen op het peloton dat werd aangevoerd door Quick Step, bergaf verloor hij direct veel van zijn pluimen. En we konden heel goed zien waarom. De wegen in Rwanda zijn nochtans breed, maar voor Pierre waren ze alsnog niet breed genoeg. Hij ging overal weer eens als een amateur doorheen, al loop ik de kans dat ik nu amateurs beledig, want er zullen hobbyisten zijn die sneller een berg kunnen afdalen. De bochten lopen wellicht net iets anders dan de renners in Europa gewend zijn, maar alsnog, die bochtentechniek van Pierre, en vooral het steevast in de remmen knijpen, och man. Profrenner onwaardig. Desondanks hield Pierre lang stand, we bevonden ons in de laatste 30 kilometer van de rit voor de koers werd opengebroken.



Toen Pierre in het zichtveld van het peloton verscheen kozen er meerdere renners het hazenpad, maar het was de jonge Fransoos Brieuc Rolland die als enige wist weg te komen. Rolland knalde in een afdaling naar Latour toe en een paar seconden later reed Latour alweer een meter of honderd achter Rolland. Dat verschil in snelheid was tamelijk absurd, het moet weer een pijnlijke dag zijn geweest voor Latour. Hij heeft zichzelf ook nog eens onnodig voor lul gezet, hij had beter zijn krachten kunnen sparen voor de volgende rit. Enfin, Rolland brommerde lekker door en had op een gegeven moment een voorsprong van bijna een halve minuut. De stukken in dalende lijn hielpen hem, maar aan het eind moest er ook nog geklommen worden. Quick Step werd behoorlijk onder druk gezet, maar ze hielden de boel toch onder controle. Toen we in de slotkilometers aankwamen op de laatste klim regende het weer eens aanvallen in het peloton, maar niemand kwam echt weg. Wel werd Rolland in het zicht van de haven ingerekend, waarna er een sprintje volgde. Weer een uitgedunde sprint. Ditmaal lieten de jongens van Quick Step zich niet verrassen door Restrepo. Lecerf ging aan met Reinderink in het wiel, die liet, ondanks het feit dat hij de gele trui droeg, mooi het gat vallen voor zijn ploeggenoot en de rest kwam er niet meer overheen. Lecerf kwam terug naar Rwanda om wraak te nemen en daar is hij voorlopig behoorlijk goed mee bezig.



Weer geen Afrikaans succes, dat is dan weer buitengewoon jammer. Onderweg konden we wel nog genieten van Yoel Habteab die het een paar keer opnam tegen Lennert Teugels, het ging dan om sprintjes voor de bergpunten. In de finale zag ik KUDUS ook nog een keer een move maken, maar het leidde tot niets. KUDUS werd in de sprint 8e, wat bij mij de vraag oproept wat er tijdens die verduivelde derde rit in hemelsnaam is gebeurd. Een valpartij? Pech? Of gewoon niet goed genoeg? Maar waarom zat hij er dan vandaag wel weer bij? Hinderlijk is het hoe dan ook, want hij was natuurlijk bij uitstek de Afrikaanse kandidaat om dit rondje te winnen. Ons lot ligt nu volledig in handen van Aklilu Arefayne, die ditmaal 10e werd, maar Aklilu gaat tijdens die tijdrit natuurlijk een enorme oplawaai krijgen, en als dat niet het geval zou zijn dan verliest hij op Mont Kigali nog wel een hoop tijd. Oftewel, we gaan dit jaar de Tour du Rwanda niet winnen. Moise Mugisha toonde zich in ieder geval weer de beste Rwandees, terwijl Dawit Yemane een stevige steek liet vallen. Hij kwam binnen in een groepje met Metkel Eyob en Yafiet Mulugeta, op een halve minuut van het groepje Lecerf. Samuel Niyonkuru verloor dan weer een minuut, Eric Muhoza verloor er zelfs bijna vier. Nee, dit is niet het jaar van de Afrikanen. We zien de gekende namen, we zien dat de tegenstand niet veel beter is dan andere jaren, maar de prestaties zijn een stuk minder. Tijd voor kamervragen. Of gewoon op z'n Afrikaans: iedereen eruit.



In de achterhoede waren we getuige van een veldslag. Hamza Amari werd door Doug aan de kant geschoven. Hij noteerde een DNS, goed gezien van Doug dus. Hashimu Tuyizere, een van de grootste Rwandese talenten? OTL. Bizaye Tesfu Redae die door Robbie Hunter alsnog naar Europa is gehaald en die binnenkort in Kroati zijn eerste Europese koers mag afwerken? DNF. Dit zijn geen signalen om ontzettend vrolijk van te worden. Ook de Oegandees Mugalu was niet op tijd binnen, net als Kiya Rogora, en dan nog wat Afrikanen. WE hebben het heel zwaar dit jaar. Een andere May Star kreeg dan weer een DSQ aan z'n broek, zo bar en boos als dit jaar heb ik het nog niet eerder meegemaakt. Gelukkig kunnen we Froome nog uitlachen, al hebben ze bij zijn eigen ploeg het ideale excuus al gevonden: hij rijdt nu in dienst van Blackmore en Kretschy. Vijf miljoen per jaar, maar dan heb je wel mooi een babysitter voor wat continentale boys. In het algemeen klassement zien we dat Pepijn Reinderink, met een hoofd als een wortelkanaalbehandeling, nog steeds aan de leiding gaat. Serieus, die jongen maakt niet de indruk dat hij de mooiste koers van het jaar aan het afhaspelen is. Een ernstig onfortuinlijke snoet.




Na vier ritten, halverwege de ronde, staan er liefst 16 renners in dezelfde tijd. Daar gaat na de volgende rit flink wat aan veranderen, want de tijdrit staat nu op het programma. De allesbepalende tijdrit, na deze rit weten we wie de Tour du Rwanda gaat winnen.



Als de helft van de koers achter de rug is gaan we iets geks doen. Na een ploegentijdrit aan het begin volgt nu een individuele opdracht tegen de klok. Nu hebben we in de Tour du Rwanda wel vaker een tijdrit gezien, maar dit is een heuse klimtijdrit van 13 kilometer. Ja, de man van de organisatie komt bij de Tour de l'Avenir vandaan. Ineens snap je hoe ze op dit idee zijn gekomen. Van Musanze gaat het naar Kinigi Kwita Izina, een schitterende naam. Een naam die wel meteen vragen oproept, dus slingeren we maar even Google aan. Van Musanze rijden we noordwaarts richting Kinigi, gelegen in het Parc National des volcans. In het noorden van Rwanda liggen al die vulkanen en tussen de vulkanen kom je de beroemde berggorilla's tegen. Een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Rwanda: boomers die naar gorilla's komen kijken. Kwita Izina is dan weer geen plaats, maar een heuse ceremonie. Ik gooi er even de teksten in van het Rwanda Development Board:

quote:
The Rwanda Development Board is pleased to announce that the 19th Kwita Izina Gorilla Naming Ceremony will be held on Friday, 1 September 2023.

This 2023 edition will take place on the foothills of Volcanoes National Park in Kinigi, Musanze District, joining the communities living around the home of the endangered mountain gorillas in the ultimate celebration of nature and conservation.

The ceremony will see the naming of 23 baby mountain gorillas born in the last 12 months. 374 baby gorillas have been named since the beginning of the naming ceremony first held in 2005.

This year’s namers, who will be unveiled closer to the day, include notable partners, conservationists, international and local personalities, dignitaries and friends of Rwanda.

The celebration will showcase Rwanda’s conservation efforts, including Rwanda’s successful low volume, high value approach to gorilla tourism that has enabled the gorilla population to thrive and provide better trekking experiences to visitors.

Current tourism figures show that Rwanda generated US$ 247 million in the first half of 2023, a 56% increase compared to US$ 158 million in the same period in 2022.
Jeetje, hier moet ik even van bijkomen. Babygorilla's krijgen niet zomaar een naam, nee, daar organiseren ze een heus evenement voor. En de plek waar dat jaarlijks plaatsvindt, daar klimmen we naartoe. Want ja, er gaat een klimtijdrit afgewerkt worden. Een tijdrit die vrij makkelijk begint, de eerste kilometers gaat het slechts aan 2,5% omhoog. Maar daarna wordt het leuk, in de laatste acht kilometer van de tijdrit gaat het gemiddeld aan 4,4% omhoog. Niet loodzwaar, eerder lopend, maar dat is eigenlijk precies wat je bij een klimtijdrit wil zien. De laatste kilometer is de zwaarste, aan het eind gaat het bijna aan 6% omhoog. Het is een tijdrit van slechts zes kilometer, maar hier gaat echt met heel veel tijd gesmeten worden. De Tour du Rwanda is altijd close, het is altijd een secondenspel, maar dankzij deze klimtijdrit zie ik dat dit jaar niet zomaar gebeuren. Hier kan Latour proberen een deel van zijn verloren kwartier goed te maken. Terwijl ik mijn Afrikanen nu al hoor huilen. Bring back Grandjean.



Nou, zeg het maar, jongens. Wie gaat er met de ritzege aan de haal? Op voorhand leek Latour me een van de favorieten, maar die heeft zichzelf geen dienst bewezen met zijn lange solo. Ten eerste heeft hij door die actie heel wat tijd verloren, en ten tweede heeft hij diep in zijn krachtenarsenaal moeten tasten. Ik had verwacht dat hij alles op deze rit zou zeggen, maar niet dus. Lecerf lijkt natuurlijk de topfavoriet, hij laat iedere dag zien dat hij goed is en dit moet hij ook wel kunnen. Gal Glivar heeft tot nu toe verstoppertje gespeeld, maar hij zit er wel nog gewoon goed bij. Wat kan Pepijn Reinderink? Niets, zou je denken, maarja, hij staat niet voor niets aan de leiding, toch? Kan het multitalent Blackmore ook al tijdrijden? Gaat Logan Currie verschroeiend uithalen? Kan Aklilu de schade beperken? Kortom, vragen genoeg. Ik ben bang dat Lecerf met een groot verschil gaat winnen en dat het boeken toe zal zijn na deze rit, maar toch, we gaan het toch maar weer volgen. Met wat mazzel wordt deze rit ook weer uitgezonden, dat zou schitterend zijn. Die uitzending was helemaal niet verkeerd, op het moment dat ik zelfs beelden vanuit de lucht zag wist ik niet wat me overkwam. En af en toe tijdsverschillen in beeld, die regelmatig werden ververst en ook nog vrij accuraat leken, jeetje. Het productieniveau is wat dat betreft een beetje omhoog gegaan, nu nog het niveau van de Afrikaanse renners. Wat dat betreft is de lol er wel een beetje af, maar ik ben er voor ze in goede en ook in slechte tijden. WE gaan morgen weer een hoop tijd verliezen, maar daarna gaan WE de resterende drie dagen met z'n allen in de aanval en pakken we op z'n minst nog een ritzege, ofzo!
Het blijft toch een merkwaardige sport h, dat wielrennen.
  donderdag 22 februari 2024 @ 06:47:56 #27
414990 Immerdebestebob
Frikandellenfetisjist
pi_212532011
We missen Henok enorm. Dat had een. Mooi gevecht met Lecerf kunnen worden. ;(
  Moderator donderdag 22 februari 2024 @ 12:41:12 #28
198822 crew  Rellende_Rotscholier
Robbertje matten met de wouten
pi_212535753
twitter


Zo, wat een strategie.

De tijdrit is inmiddels begonnen, maar het is natuurlijk wachten op de laatste renners voor het echt interessant wordt. Over een kwartier gaat Latour van start, dan moeten we opletten.
Het blijft toch een merkwaardige sport h, dat wielrennen.
  Moderator donderdag 22 februari 2024 @ 15:11:03 #29
198822 crew  Rellende_Rotscholier
Robbertje matten met de wouten
pi_212537697
Jeetje, wat een bijzondere uitslag weer. Latour pakt de ritzege, ondanks zijn inspanningen van de dag ervoor. Je zou alleen zeggen dat hij zich gisteren beter alsnog in had kunnen houden, dan had hij ook nog een rol gespeeld in het klassement wellicht.

Lecerf amper een seconde sneller dan Blackmore, dat vind ik wel echt verrassend. Een of andere Kazach waar ik tot een paar dagen geleden nog nooit van had gehoord staat ook nog maar op zeven seconden, de ronde is nog niet voorbij.

Uiteraard wel een rampzalige tijdrit van Aklilu, Afrika hijst definitief de witte vlag. Pepijn Reinderink kan blijkbaar niet tijdrijden en ook echt weer een dramatische prestatie van KUDUS. Klap op klap.
Het blijft toch een merkwaardige sport h, dat wielrennen.
  donderdag 22 februari 2024 @ 21:06:00 #30
168304 Mani89
We try not to sexualize them.
pi_212543662
quote:
0s.gif Op donderdag 22 februari 2024 15:11 schreef Rellende_Rotscholier het volgende:
Jeetje, wat een bijzondere uitslag weer. Latour pakt de ritzege, ondanks zijn inspanningen van de dag ervoor. Je zou alleen zeggen dat hij zich gisteren beter alsnog in had kunnen houden, dan had hij ook nog een rol gespeeld in het klassement wellicht.

Lecerf amper een seconde sneller dan Blackmore, dat vind ik wel echt verrassend. Een of andere Kazach waar ik tot een paar dagen geleden nog nooit van had gehoord staat ook nog maar op zeven seconden, de ronde is nog niet voorbij.

Uiteraard wel een rampzalige tijdrit van Aklilu, Afrika hijst definitief de witte vlag. Pepijn Reinderink kan blijkbaar niet tijdrijden en ook echt weer een dramatische prestatie van KUDUS. Klap op klap.
Reis ver, drink wijn, denk na, lach hard, duik diep. Kom Terug.
  Moderator vrijdag 23 februari 2024 @ 10:11:57 #31
198822 crew  Rellende_Rotscholier
Robbertje matten met de wouten
pi_212549468
https://cdn.rba.co.rw/tv

WE ZIJN WEER LIVE

MONT KIGALI DIT MAG U NIET MISSEN
Het blijft toch een merkwaardige sport h, dat wielrennen.
  Moderator vrijdag 23 februari 2024 @ 10:53:38 #32
198822 crew  Rellende_Rotscholier
Robbertje matten met de wouten
pi_212550032
Bijzonder begin van de rit weer. Op de eerste klim van de dag begon Latour als een gek op kop te rijden, in dienst van ploeggenoot Doubey. Heel wat renners werden verrast en gelost, onder meer Lecerf kwam daardoor in een onaangename situatie terecht want al zijn ploeggenoten hebben de slag gemist.

Maarja, na een klim volgt er een afdaling. Na tien meter in dalende lijn kreeg Latour het voor elkaar om van de eerste plaats door te zakken naar de laatste plaats in het groepje, en weer een paar meter later moest hij de rest laten rijden. Dalen is nog steeds niet zijn ding, al heb ik een ng slechtere daler ontdekt: Milan Donie. Dat jonkie van Lotto zat in het wiel van Latour, maar hij kon het wiel niet houden. Ai.

Na de afdaling is Latour overigens weer aangesloten bij de kopgroep, samen met Dawit Yemane en Awet Aman. Die waren ook goed mee met deze sterke kopgroep, maarja, dat dalen he...
Het blijft toch een merkwaardige sport h, dat wielrennen.
  Moderator vrijdag 23 februari 2024 @ 10:55:32 #33
198822 crew  Rellende_Rotscholier
Robbertje matten met de wouten
pi_212550048
Direct nadat hij is aangesloten ging Dawit in de aanval en wie springt er op het wiel? Junior Lecerf. Nergens voor nodig, Dawit staat ver achter. Lecerf is alleen en is zo nerveus dat hij op alles reageert, dat gaat nog een heel karwei worden om die gele trui te verdedigen.
Het blijft toch een merkwaardige sport h, dat wielrennen.
pi_212550355
Froome _O_
  Moderator vrijdag 23 februari 2024 @ 11:49:51 #35
198822 crew  Rellende_Rotscholier
Robbertje matten met de wouten
pi_212550770
KUDUS
Het blijft toch een merkwaardige sport h, dat wielrennen.
  Moderator vrijdag 23 februari 2024 @ 12:12:21 #36
198822 crew  Rellende_Rotscholier
Robbertje matten met de wouten
pi_212550960
Lecerf heeft een GROOT probleem.
Het blijft toch een merkwaardige sport h, dat wielrennen.
pi_212550969
Heeft Lecerf een GROOT probleem?

Heerlijke klim _O_
Jack does it in real time...
pi_212550981
Mijn beeld stopt elke 1,5 seconde.
Wind extinguishes a candle and energizes fire
pi_212550997
Jack does it in real time...
pi_212551010
Eritrea is op de afspraak in de YT chat
Jack does it in real time...
pi_212551067
Gadver, Israel Erase-a-Nation wint :{
Jack does it in real time...
  Moderator vrijdag 23 februari 2024 @ 12:23:51 #42
198822 crew  Rellende_Rotscholier
Robbertje matten met de wouten
pi_212551080
Blackmore pakt alles.
Het blijft toch een merkwaardige sport h, dat wielrennen.
  vrijdag 23 februari 2024 @ 12:24:59 #43
311938 Kopiko
We were so happy...
pi_212551096
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 februari 2024 10:11 schreef Rellende_Rotscholier het volgende:
https://cdn.rba.co.rw/tv

WE ZIJN WEER LIVE

MONT KIGALI DIT MAG U NIET MISSEN
Dank, was genot _O_

Ik bespeurde een klein verschil met de publieke belangstelling/beleving van de UAE Tour.
  vrijdag 23 februari 2024 @ 12:30:24 #44
168304 Mani89
We try not to sexualize them.
pi_212551148
Toch nog in ieder geval iemand met een Afrikaans getinte achternaam.
Reis ver, drink wijn, denk na, lach hard, duik diep. Kom Terug.
  Moderator vrijdag 23 februari 2024 @ 12:31:31 #45
198822 crew  Rellende_Rotscholier
Robbertje matten met de wouten
pi_212551159
Lecerf heeft zichzelf echt vakkundig gesloopt. Niet echt heel slim gereden.
Het blijft toch een merkwaardige sport h, dat wielrennen.
  Moderator vrijdag 23 februari 2024 @ 17:14:01 #46
198822 crew  Rellende_Rotscholier
Robbertje matten met de wouten
pi_212554417


Dit soort foto's blijven toch wel magnifiek. Het publiek was weer massaal op de afspraak tijdens de tijdrit van gisteren. Een slechte rit weer voor de Afrikanen, ik hoop dat we dit soort ongein in de toekomst niet meer gaan zien. Sowieso slaan tijdritten in deze koers nergens op, kijk alleen al maar naar het verschil in materiaal dat wordt gebruikt. Bij Soudal-Quick Step hadden ze alles meegenomen, van hun tijdritfietsen tot die malle sokhelmen. En de Afrikanen? Die rijden gewoon op hun normale fiets. Niet echt eerlijk, allemaal. Het was dan wel een klimtijdrit, maar wel eentje waar je flink in het voordeel was op een tijdritfiets, aangezien de klim een loper van jewelste was. Enfin, de onnavolgbare Pierre Latour won. Op een normale fiets, dat dan weer wel. Hij haalde flink uit, Lecerf werd tweede op meer dan een halve minuut. Maarja, Pierre had eerder al veel tijd verloren en dus maakte het voor het klassement weinig uit. Hij schoof een aantal plaatsen op, maar tijdens de rit die zou volgen liet hij meteen zien dat het klassement hem niet meer boeit. Nee, alle ballen werden bij Total gezet op de verrassende Doubey, die tijdens de tijdrit vijfde werd. De schade enorm beperkt, nogal een verrassing. Al vond ik het vooral verrassend dat Lecerf maar een secondje sneller was dan Blackmore en dat de volstrekt onbekende Kazach Dostiyev de week van zijn leven aan het meemaken is. Vorig jaar het einde niet eens gehaald in de Tour de l'Avenir, maar nu op weg om op het podium te eindigen van de Tour du Rwanda, godbetert. Random dingen die verder opvielen tijdens de tijdrit: Gal Glivar enorm tegenvallend. Hem zag ik als een van de topfavorieten, maar hij kwam er niet aan te pas. En ook vandaag zakte hij weg. Misschien niet goed voorbereid op de hoogte. Latour zegt dat hij samen met Total er alles aan heeft gedaan om te wennen aan de hoogte, ze zijn ook al enige tijd in Rwanda. Dat heeft in ieder geval z'n vruchten afgeworpen met de zege in de tijdrit, maar als het om het klassement gaat weten we dat ze het na de zesde rit niet meer gaan winnen. Chris Froome tussen een paar gasten uit Mauritius, schitterend. Yoel Habteab, drager van de bergtrui? OTL. Het is echt niet de ronde van Afrika, altijd tegen ons. Aklilu, Dawit en Merhawi verloren nog wat meer tijd, de tot dan toe beste Rwandees Moise Mugisha werd helemaal op een hoop gereden. Nee, een editie om snel te vergeten.



Vainquer Masengesho was nota bene de beste Rwandees na de tijdrit, maar enkele van zijn landgenoten vochten terug tijdens de zesde rit. Een rit die ik later nog even na ga bespreken, want er waren ontwikkelingen genoeg om het nog over te hebben. We wachten alleen nog even op de foto's en de klassementen. En de video's, wat zijn ze daar dit jaar traag mee, zeg. Meer livebeelden, dat is echt schitterend, maar de rest van de administratie loopt een beetje achter. De updates onderweg stellen niets meer voor, de tijdrit gisteren was totaal niet te volgen daardoor. De rit vandaag was wel te volgen, maar dan vooral omdat het werd uitgezonden. Als je het twitteracount had gevolgd was je niets wijzer geworden. Enfin, voor de volledigheid:

En de rit van morgen, de voorlaatste:

quote:
De voorlaatste etappe van de Tour du Rwanda is de langste van allemaal. Maar met 158 kilometer stelt het nog steeds niet heel veel voor. Het is een vrij magere route, als ik zo eerlijk mag zijn. Dit is een rit waar we vermoedelijk niet heel veel aan gaan hebben. Van start gaan we in Rukomo, een plaatsje waar de Tour du Rwanda volgens mij nog niet eerder is geweest. Een piepklein dorpje in het midden van het niets. Vanuit Rukomo dalen de renners af, dat begin kan nog wel eens voor wat breukjes gaan zorgen. Nadien volgt de zwaarste klim van de dag, waarna er een kilometer of 100 lang vrij weinig zal gebeuren. In de finale wordt het dan wel weer heuvelachtig, met afgaande op het profiel zelfs een zware aankomst heuvelop. Nouja, dat schijnt in de praktijk mee te vallen, in de laatste 3,5 kilometer gaat het aan 3,5% omhoog. Een sprintje heuvelop, waar heel wat man bij elkaar zullen blijven. De aankomst ligt in Kayonza, waar voormalig winnaar Joseph Areruya vandaan komt. Kayonza is overigens een district, ik maak ieder jaar de fout om alles stad of dorp te noemen, maar de meeste plaatsen die genoemd worden zijn eigenlijk districten. Waarom ze het altijd zo verwarrend voor me willen maken weet ik ook niet, maar goed, we finishen dus ergens in een plaats in het district Kayonza en in dat district ging in de Tour du Rwanda van 2017 een rit van start. Dat was het jaar dat Areruya won, mooi was die tijd. Wat dachten we toen nog dat Joseph de wereld ging veroveren, oh, wat een teleurstellingen hebben we moeten verwerken. Voor het eerst sinds 2021 is Areruya overigens wel weer eens aanwezig in de Tour du Rwanda, en dat terwijl er dus een rit gaat finishen in zijn eigen district! Een rit die wel weer gewonnen zal worden door veelvraat Restrepo, ik zie het zo al voor me.
Het blijft toch een merkwaardige sport h, dat wielrennen.
  Moderator zaterdag 24 februari 2024 @ 13:53:43 #47
198822 crew  Rellende_Rotscholier
Robbertje matten met de wouten
pi_212564709
Dit is het tegenovergestelde van leuk.

Altijd tegen mij.
Het blijft toch een merkwaardige sport h, dat wielrennen.
  zaterdag 24 februari 2024 @ 14:11:02 #48
414990 Immerdebestebob
Frikandellenfetisjist
pi_212564938
Einhorn is wel een fenomeen.
  Moderator zondag 25 februari 2024 @ 03:01:11 #49
198822 crew  Rellende_Rotscholier
Robbertje matten met de wouten
pi_212577173


Tijdens de zesde rit veroverde Joe Blackmore Mont Kigali, en waarschijnlijk veroverde hij de Tour du Rwanda als geheel. Wellicht niet de bekendste naam, maar wel een jongen die heel getalenteerd is. Alleen toonde hij dat talent tot nu toe vooral in andere disciplines, zoals mountainbiken en veldrijden. Vorig jaar kwam hij af en toe op de weg snuffelen en iedere keer reed hij dan de mooie ereplaatsen bijeen. Eigenlijk reed hij vorig jaar maar drie koersen. Hij werd zesde, hier, in de Tour du Rwanda, daarna nam hij in Polen deel aan een beloftenkoers waar hij negende werd en in de Tour de l'Avenir werd hij 12e. Weinig op de weg gereden, maar wel steeds met resultaat. Je zou verwachten dat enkele slimme ploegen hem daarna wel op de korrel zouden hebben, maar nee, die arme knul kwam bij de continentale ploeg van Israel terecht. Dat geeft in ieder geval aan dat hij waarschijnlijk de focus steeds meer op de weg gaat leggen, voorlopig met maximaal resultaat.



Voor Blackmore kon winnen moest er wel nog een hoop gebeuren. De zesde rit was kort, maar bijzonder explosief. Na een paar mislukte aanvalspogingen in de eerste kilometers van de etappe zagen we op de eerste klim van de dag een zeer serieuze kopgroep ontstaan. Latour begon als een gek op kop te rijden in dienst van zijn ploeggenoot Doubey en plotseling hielden we maar een renner of 16 over. Lecerf zat meteen gesoleerd, al zijn ploeggenoten konden het hoge tempo niet aan. In principe was er toen voor Lecerf nog niet veel aan de hand, want hij zat waar hij moest zitten, maar hij toonde zich al snel veel te gretig. Of nerveus, net hoe je het wil noemen. De kopgroep reed een aardig eind weg van de rest, maar na de klim liep het in de soep. Er volgde een afdaling en in die afdaling werd Pierre Latour uiteraard meteen weer gelost. Die verzorgde in z'n eentje het tempo bergop, maar nu hij bergaf gelost werd en hij in de vlakke kilometers daarna niet vooraan te vinden was viel het stil. Dat bood hem dan wel weer de mogelijkheid om even later terug te keren, maar in de tussentijd zagen we allerlei demarrages. En Lecerf reageerde op zo ongeveer iedere demarrage. Dawit Yemane werd ook weer eens gelost bergaf, maar hij sloot aan en ging meteen in de aanval. De eerste die op zijn wiel zat was Lecerf. Waarom? Yemane was helemaal geen gevaar. Maar goed, Lecerf reageerde wel overal op en zo draaide hij zichzelf de nek om. Hij noemt de Tour du Rwanda zijn favoriete koers, waarschijnlijk wilde hij te graag zijn gele trui verdedigen. In ieder geval, even later kwam alles weer bij elkaar en we zagen de rest van de rit de ene na de andere groep wegrijden, maar alles kwam steeds opnieuw weer samen. Froome probeerde het nog een keer met een gozer uit Mauritius en de zwaar tegenvallende Eric Muhoza. Vorig jaar de beste Rwandees, dit jaar is het echt helemaal niets. Die poging strandde vrij snel, waarna we ook zo'n beetje voor het eerst Merhawi KUDUS in beeld zagen. Die reed toch nog eventjes mooi in de aanval, maar het leidde ook weer tot niets. Zijn niveau hier is onverklaarbaar laag, het is best wel teleurstellend allemaal.



Maar goed, ja, de rit werd live uitgezonden, dus we hebben allemaal kunnen zien wat er verder nog is gebeurd onderweg. In de finale reed er een groepje weg met daarin Blackmore en Lecerf kon niet mee. Hij zat bijna de hele dag alleen, reageerde op bijna alles en dat moest hij aan het eind cash betalen. De een na de ander reed van hem weg en hij moest continu blijven zitten. We zagen hem steeds verder in de achtergrond spartelen, al bleef hij nog wel een tijd dapper op kop rijden. Maar op een paar kilometer van de aankomst zakte hij er op de beroemde Muur van Kigali fameus doorheen. Terwijl andere renners nog over genoeg energie beschikten. Wie is toch in hemelsnaam die Kazach? Dostiyev reed eventjes naar voren toe, alsof het niets voorstelde. Dostiyev kent u wellicht van zijn 12e plaats in de Tour of Sakarya, of zijn negende plaats in Aziz Shusha. Of nouja, u kent hem dus helemaal niet. Ik had er echt nog nooit van gehoord, maar hij is bezig aan de beste week van zijn leven. Ook Nahom Zerai reed ineens vooraan rond. Ik heb nochtans de hele rit live gezien, maar ik snap nog steeds niet waar Nahom ineens vandaan kwam. Bijna alsof hij een stuk van het parcours had afgesneden. In het begin van de rit nog gelost, maar in de finale was hij er ineens. Hij probeerde op Mont Kigali zelfs nog een aanval te plaatsen, maar nee, dit is niet de ronde van de Afrikanen. Het waren de twee Colombianen van Polti die de boel probeerden te regelen. Uiteindelijk mocht Gomez op kop rijden voor Restrepo, maar die wist het niet af te maken. Hoewel Restrepo snel is heb je natuurlijk minder aan al die snelheid als je eindigt op een puist van boven de 10%. Blackmore is de betere klimmer en dus zette hij de boel naar zijn hand. De rit en het geel, een dubbelslag. De commentator noemde overigens dusdanig vaak de naam Polti dat Gomez dacht dat Restrepo had gewonnen, waardoor hij juichend over de streep kwam. Lullig. De verrassende Dostiyev werd derde, voor Nahom Zerai. Hij waagde een poging aan het eind, maar een vierde plaats is dus waar we het deze Tour du Rwanda mee moeten doen. In de finale zagen we dat Dawit Yemane nog de sprong probeerde te maken vanuit de achtervolgende groep. Even leek hij het gat nog te kunnen dichten, maar aan het eind verloor hij nog veel tijd. Hij bleef uit de greep van de groep achter hem, maar hij kwam totaal niet in de buurt van de ritzege. KUDUS sprong ook nog even mee, maar nee, die waaide weer terug. Eindigde nog wel net voor Lecerf, die strijdend ten onder ging. Bijna een minuut aan z'n broek, boeken toe. Doubey in zijn buurt, die leek onderweg met een goede aanval ook nog even kans te maken op de gele trui. Maar Doubey kan er geen reet van en kwam zichzelf dus ook tegen, logisch. Redelijk goede prestatie van Aklilu, als je me vooraf had verteld dat hij in dezelfde tijd als Lecerf zou eindigen had ik ervoor getekend. Als je er neutraal naar keek was het vast een mooie rit, maar als je niet neutraal bent valt het resultaat toch wat tegen. Het was wel de beste rit van de Afrikanen van deze ronde. WE reden zowaar in beeld, WE gingen zowaar in de aanval en WE waren warempel goed vertegenwoordigd vooraan. Maar niet goed genoeg. Een vierde plaats is mager. En het is ook mager dat een Eyob er niets van bakt, dik acht minuten aan de broek. De tot dan toe goed presterende Yafiet Mulugeta ging ook kopje onder. Eric Muhoza, Samuel Niyonkuru, Moise Mugisha, allemaal lachwekkend slecht. Wat doen die Rwandezen joh? Ieder jaar minder hard rijden, knap.



Na de machtsovername van Blackmore gingen we verder met de zevende rit, een relatief makkelijke rit. De langste van de ronde, maar niet de moeilijkste. Zeker na de zware zesde rit kon dit zomaar een rit voor de vluchters worden. De rit werd niet live uitgezonden, maar we hebben ook relatief weinig gemist. Het regende aanvallen in het eerste deel van de rit, maar geen enkele kopgroep kreeg de ruimte. Tot er een flopgroepje van drie ontstond, waar nog drie andere renners naartoe wisten te rijden. Die kregen ineens vier minuten en toen wist ik wel hoe laat het was. In de kopgroep geen enkele Afrikaan, uiteraard. Het is zo'n ronde. Iedereen weet dat dit een rit voor de vluchters is, maar je bent niet mee. Waanzinnig. De passiviteit van de Afrikanen is niet te harden, ze laten zich dit jaar echt naar de slachtbank rijden. Wel vooraan: Einhorn. Oh, god. Ook vooraan: Gal Glivar. Dat je voor een of andere Sloveen begint te juichen in de hoop dat in ieder geval die Einhorn niet wint. Paul Ourselin was ook van de partij, die probeerde in de slotfase nog aan te vallen. Lukte niet. En dus won Einhorn. Gal Glivar toverde geen konijn uit zijn hoge hoed, hij is voorlopig duidelijk nog niet de nieuwe Pogacar. Lorenz Van de Wynkele godbetert vormde de enige bedreiging voor Einhorn, maar hij was duidelijk niet bedreigend genoeg. Een tweede ritzege voor Einhorn, de derde voor Israel. Genocide loont.



Het peloton kwam in de slotfase nog vrij dicht, op 47 seconden van Einhorn wist Brieuc Rolland de sprint van het peloton te winnen. Een groot peloton, waar blijkbaar nog wel is gevallen. Onder meer Julien Simon kwam later binnen, maar werd toch nog in dezelfde tijd gezet. Dat is het qua verhaal wel, er was simpelweg geen verhaal. Een matige rit, dat kon je vooraf eigenlijk al zien. Een klimmetje van drie kilometer aan 3% aan het eind, dat is niet het terrein waar je het verschil gaat maken. Zeker niet als er daarna nog een zware rit volgt. Iedereen hield zich in voor de laatste rit, een rit waar het dan maar moet gaan gebeuren. Al verloren we wel nog wat meer renners. Pepijn Reinderink noteerde een DNS. Dat verklaart op zich wel waarom hij gisteren nergens te bekennen was, waarschijnlijk ziek geworden. Nog een OTL voor een Ethiopir, waardoor ze nog maar n renner in koers hebben daar. De Wit-Rus van May Stars heeft het lang volgehouden, maar moest nu ook capituleren. Een DSQ, net als een van z'n ploeggenoten een paar dagen geleden. Knap werk. Maarja, een rit om het nooit meer over te hebben dus. De Afrikaantjes aan het slapen en een Isralir gaat met de prijzen lopen. Grote klasse, maar dan dus precies niet.




Brengt ons bij de laatste rit, de laatste kans voor de Afrikanen om de eer te redden. En we krijgen nog een spannende strijd om de eindwinst. Dit is voorafgaand aan de slotrit de stand van zaken:



Blackmore gaat aan de leiding, maar heel comfortabel is die voorsprong nog niet. Met een slechte dag of met wat pech gaat de gele trui vliegen. En dan zou zomaar de Kazach Dostiyev kunnen winnen. Of Jhonatan Restrepo, die staat derde op 13 seconden. De rest lijkt me wel uitgeschakeld, Lecerf staat op 55 seconden en de rest op meer dan een minuut. Die gaan normaal gesproken niet meer in de buurt komen van de zege, of ze moeten in een goede vlucht terechtkomen, een vlucht die niet te controleren valt door Israel. Scheelt voor Blackmore dat hij kan rekenen op Kretschy, die is ook bezig aan een goede ronde. En ze hebben Froome nog achter de hand, HAHAHA. Dawit Yemane de beste Afrikaan op de 10e plaats, ik typ dit allemaal met het schaamrood op de kaken. Nu moet hoe dan ook de boel gered gaan worden. Met z'n allen massaal in de aanval, anders zwaait er wat. Het wordt hoe dan ook een interessante rit, want we gaan rondjes rijden over het WK-parcours van volgend jaar. Ik neem aan dat het uitgezonden wordt en die uitzending mag u dan onder geen beding missen. Dit is huiswerk.



quote:
De laatste rit van de Tour du Rwanda van bestaat uit een lange lus van 28 kilometer met daarin de gevreesde Mont Kigali en, onvermeld, de Muur van Kigali. Daarnaast bestaat het parcours uit een rondje van een dikke 15 kilometer rond het Kigali Convention Center, een nieuw rondje. Tenminste, nieuw voor zover ik het me kan heugen. In de Tour du Rwanda van 2022 kwam er wel een rit aan bij het Kigali Convention Center, maar we hebben nog niet zo'n rondje om dat gebouw heen afgewerkt. Hoe ziet dat rondje er dan precies uit? Nou, dat heb ik geprobeerd na te bootsen. Ik ben er ongeveer, mijn creatie komt uit op 15,7 kilometer terwijl het rondje blijkbaar 15,4 kilometer lang is. In ieder geval, een eerste indicatie:



Eerste indruk: ik ben geen fan. Het had heel simpel kunnen zijn. Ze hadden simpelweg het parcours van de laatste rit van de Tour du Rwanda van de afgelopen jaren kunnen overnemen. Een rondje met daarin steevast de Muur van Kigali en daarna de kasseiklim van Rebero. Een verschrikkelijk zwaar rondje, naar de smaak van de organisatie en wellicht de UCI misschien wel wat t zwaar. Voor Rwandese begrippen is dit een makkelijk rondje. Het eerste deel van het parcours stelt weinig voor. Vooral in dalende lijn over brede wegen, met een paar minimale hellinkjes tussendoor. Na een kilometer of zeven komt er een hupje van een halve kilometer aan een procent of drie, over een weg die momenteel nog onverhard is. Maar daar zal nu ongetwijfeld nieuw asfalt liggen te blinken. Na dit hupje bereiken de renners een brede weg en die weg loopt in totaal twee kilometer aan iets minder dan 4% omhoog richting het Convention Center. De eerste 700 meter gaat het aan 7% omhoog, daarna vlakt het af en gaat het vervolgens nog wat vals plat omhoog. Zodra we het Convention Center weer bereiken gaan we daar een rondje afwerken. Eerst dalen de renners af over een brede en behoorlijk rechte weg. Over deze weg ging men in de Tour du Rwanda van 2022 omhoog richting de finish, leverde een klimmetje van 900 meter aan 8% op. Nu gaat het over die weg omlaag, waarna de renners na een bocht van 180 graden naar links een kasseiklim bereiken. Het gaat een kilometer aan 6% omhoog over de steentjes van KN 14 Avenue. Heel wat straten van Kigali zijn van streetview voorzien, maar net op dit plekje laat streetview het een beetje afweten. Er is wel iemand die zelf beelden heeft gemaakt, maar de kwaliteit van zijn camera laat, mwah, te wensen over. Om een indicatie te krijgen van de kasseien kom je ongeveer uit bij dit schimmige beeld:



Er liggen steentjes, als je goed kijkt. Ze liggen er keurig bij, zoals bijna alle kasseien in de stad wellicht dat stempel niet eens verdienen. Alsnog, een kasseienklimmetje in het lokale rondje. Boven op dit klimmetje gaat het naar links, naar rechts en dan bereiken de renners een brede weg die wat verder vals plat omhoog blijft lopen tot aan de finish. Richting die finish gaat het in totaal bijna drie kilometer omhoog aan 4%, maar het venijn zit toch vooral in die eerste kilometer. Wel een buitengewoon lastige aankomst, omdat het dus continu verder omhoog blijft lopen.

De Muur van Kigali zit alleen in de lange lus. Die muur hoort natuurlijk thuis in de korte lus. Wat nu doorgaat als korte lus, de lus die waarschijnlijk het vaakst afgewerkt zal worden, is relatief simpel. Niet makkelijk, want dat bestaat niet in Kigali, maar van alle opties is het waarschijnlijk wel zo'n beetje de makkelijkste. Het rondje Muur van Kigali-Rebero was veel zwaarder geweest, en in de Ronde van Rwanda van vorig jaar reden we na de Muur van Kigali al eens op een steilere manier omhoog naar het Convention Center. Om nog maar te zwijgen over alle andere klimmetjes die je hier kunt vinden. Het wordt een zwaar parcours, daar kom je niet onderuit, maar minder loodzwaar dan het had kunnen zijn. Al is de simpele rekensom natuurlijk ook wel weer dat je met het parcours van de slotrit van de Ronde van Rwanda van volgend jaar in 90 kilometer aan bijna 2000 hoogtemeters komt. Aangezien een wegrit op het WK meer dan 200 kilometer lang is kom je, als je de boel een beetje gaat extrapoleren, al snel uit aan meer dan 4000 hoogtemeters, afhankelijk van de lengte van het parcours ga je zelfs de 5000 makkelijk halen. Heel erg zwaar, zeker ook nog eens in combinatie met de hoogte. We kunnen nu alvast gaan zien hoe de boel in amper 100 kilometer al volledig uit elkaar gereden zal worden.



Mooie rotonde op links, vlak voor de finishlijn. Maar goed dat de weg steeds een beetje omhoog blijft kruipen en dat het parcours zo zwaar is. De eierschaal is het Convention Center, blijkbaar het duurste gebouw van Afrika. Wellicht dat het daarom het centrale punt van het WK gaat worden. Het gebouw kan oplichten in allemaal kleurtjes, in 2025 maken we er een regenboog van. Volledigheidshalve ook nog even de lange lus trouwens:

Sindsdien hebben we geleerd dat de langere lus met daarin Mont Kigali en de Muur van Kigali onderdeel zal uitmaken van de finalelus op het WK. Ook daar ben ik bepaald geen fan van. De zware lus aan het eind van de koers? Wil je de boel gesloten houden, ofzo? Wil je Innsbruck-toestanden? Dat je twee lussen hebt is prima, maar de minder zware lus van de twee had aan het eind moeten zitten, als je het mij vraagt. Zeker op het WK. Nu tijdens deze rit vind ik het niet eens zo erg. Maar goed, tijdens deze rit moet je absoluut kijken, als het berhaupt uitgezonden worden. Een dikke anderhalf jaar voor het WK krijgen we een mooie sfeerimpressie aangeboden. Eerst twee rondjes over de korte lus en dan een afsluitende ronde over de lange lus. In die lange lus dus Mont Kigali van de zwaardere kant en daarna via de Muur van Kigali naar de finish, waarna we bij het onvermijdelijke Convention Center gaan weten wie de Tour du Rwanda van 2024 heeft gewonnen.


Wij feliciteren Blackmore alvast met de eindzege en we hopen dat Afrika volgend jaar wl op de afspraak is. :{
Het blijft toch een merkwaardige sport h, dat wielrennen.
  Moderator zondag 25 februari 2024 @ 11:20:05 #50
198822 crew  Rellende_Rotscholier
Robbertje matten met de wouten
pi_212579693
https://cdn.rba.co.rw/tv

Ik neem aan dat jullie al sinds de start aan het kijken zijn. Zo niet, dan zou ik de finale nog wel even meepikken. We zijn al begonnen aan Mont Kigali.
Het blijft toch een merkwaardige sport h, dat wielrennen.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')