FOK!forum / Culinesse à gogo / Burger niet goed doorbakken - discussie
Beathovenzaterdag 18 november 2023 @ 20:45
Had een burger besteld bij een kleine keten X waarvan ik de naam niet ga noemen (wil ze geen slechte naam geven want ben er eigenlijk altijd tevreden over de jaren). Toen ik ‘m bijna op had zag ik dat ik deels roze vlees had zitten eten (hele midden was niet gaar). De burger bij het kidsmenu was wel goed doorbakken.

Heb het aangegeven via de app met foto. Kreeg als reactie excuses en dat ze er de volgende keer op zouden letten. Heb daarop aangegeven dat ik eigenlijk m’n geld terug wil omdat dit soort voorbeelden tot een voedselvergiftiging kunnen leiden. Toen werd ik keurig gebeld.

Maar dan de moeilijke discussie. Zij gaven aan dat het zo hoorde. Ik heb daarop aangegeven dat de waslijst aan zoekresultaten dit tegensprak.

hamburgers zijn niet te vergelijken met steak als vlees uit één stuk en zijn niet gerookt of anders voorbereid zoals worst) Meerdere bronnen met het voedingscentrum als basis adviseren en waarschuwen. Slechts één bron met commentaar gevonden in dat “waaghalzen” graag hun hamburger niet doorbakken eten, maar dat lijkt me dan meer een specifieke keuze en een specifiek verzoek en niet iets wat voor regel kan doorgaan.

Hun redenen: dit doen ze altijd zo “bij dit type burger” (stond niet in de omschrijving) en dezelfde burger voor kinderen was doorbakken zo omdat ze dit voor kinderen “natuurlijk niet deden” (?). Ze hadden ervaring, wisten wat ze deden. Als ik de volgende keer doorbakken wilde moest ik het aangeven (er is geen beschrijving dat het half rauw is, en het is geen steak) Maar als ik m’n geld terugwilde kon dat.

Ik heb aangegeven dat ik het laatste wenste, dat ik het bijzonder vond omdat dit niet de standaard is en volgens mij heb ik zonder doorgifte nog nooit een halfgare burger gegeten heb.

Ik heb hier absoluut niets tegen deze middenstanders persoonlijk, zij doen hier hun stinkende best en kan best begrijpen dat ze achter hun ervaring(en) staan. Ga mogelijk nog steeds wel bij ze bestellen en laat de volgende keer een mooie review achter als de ervaring beter is.

Maar wat is wijsheid? Aan welke kant van de discussie staan jullie?
Cupfighterzaterdag 18 november 2023 @ 20:46
Partij tegen de burger
mailyzaterdag 18 november 2023 @ 20:48
Wat een onzin _O- _O-

Voor de kinderen wel goed doorbakken en voor de volwassenen niet _O- :|W
golferzaterdag 18 november 2023 @ 20:58
Ik ben voor team hamburger. :+
Symphoniczaterdag 18 november 2023 @ 21:10
quote:
11s.gif Op zaterdag 18 november 2023 20:58 schreef golfer het volgende:
Ik ben voor team hamburger. :+
Ik ook, een burger hoort niet doorbakken te zijn.
gianni61zaterdag 18 november 2023 @ 21:13
Een burger van fatsoenlijk rundvlees hoeft voor mij niet helemaal doorbakken
gargamelnlzaterdag 18 november 2023 @ 21:41
Team hamburger. Je zal maar zo'n figuur aan de lijn krijgen. Mijn god zeg... |:(
koffiekoekjeszaterdag 18 november 2023 @ 21:49
Bij 'vers gemalen' gehakt hoef je niet door te bakken volgens mij.
Id_do_herzaterdag 18 november 2023 @ 21:50
Zeker ook zonder augurk en tomaat?
#ANONIEMzaterdag 18 november 2023 @ 21:51
quote:
1s.gif Op zaterdag 18 november 2023 20:45 schreef Beathoven het volgende:
Had een burger besteld bij een kleine keten X waarvan ik de naam niet ga noemen (wil ze geen slechte naam geven want ben er eigenlijk altijd tevreden over de jaren). Toen ik ‘m bijna op had zag ik dat ik deels roze vlees had zitten eten (hele midden was niet gaar). De burger bij het kidsmenu was wel goed doorbakken.
over wat voor burger hebben we het hier? een platgeslagen mcd burger of kwaliteitsvlees in een fatsoenlijk dikke burger? De burgers die ik haal, rechtstreeks bij de biologische boer, bak ik nimmer door en door, net een beetje rose O+
Jeroboamzaterdag 18 november 2023 @ 21:53
En morgen weer lunchen met een broodje filet americain? :'(
Vliegbaardzaterdag 18 november 2023 @ 21:57
Burger bij een niet-fastfoodketen waar gewoon kwaliteitsvlees wordt gebruikt moet een beetje roze zijn.
mailyzaterdag 18 november 2023 @ 21:57
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 november 2023 21:50 schreef Id_do_her het volgende:
Zeker ook zonder augurk en tomaat?
:Y
Ook geen slaatje bla :N
Tjackazaterdag 18 november 2023 @ 21:59
Burger moet rood zijn
Id_do_herzaterdag 18 november 2023 @ 22:00
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 november 2023 21:57 schreef maily het volgende:

[..]
:Y
Ook geen slaatje bla :N
Ok, jij mag niet meer meedoen.

Pak dan zo'n platgeslagen frikandel op een zompige witte bol met majjenes, curry en verlepte ui.
boriszzaterdag 18 november 2023 @ 22:01
Team Hamburger met een beetje rood in het midden. :Y)
Beathovenzaterdag 18 november 2023 @ 22:45
Ik vind jullie voorkeuren dikke prima

“Is it safe to eat medium rare burger?
No, it is not safe to eat medium rare burgers. Ground beef should always be cooked thoroughly, whether it is used in meatballs, burgers or spaghetti bolognese. Minced beef is not the same as steak, and must be cooked all the way through to eliminate the risk of food poisoning.“


Letterlijk nog nooit zo’n burger gegeten en kwaliteit of niet, risico’s zijn er en zo hoef ik ‘m niet.

En als de verkoper het persoonlijk als “biefstuk” ziet dan moet men er maar keuzeopties bij doen want je serveert een biefstuk ook met zo’n keuze. Daar mag je ook op terugkomen als t je voorkeur niet is.
Discombobulatezaterdag 18 november 2023 @ 23:07
quote:
1s.gif Op zaterdag 18 november 2023 22:45 schreef Beathoven het volgende:
Ik vind jullie voorkeuren dikke prima

“Is it safe to eat medium rare burger?
No, it is not safe to eat medium rare burgers. Ground beef should always be cooked thoroughly, whether it is used in meatballs, burgers or spaghetti bolognese. Minced beef is not the same as steak, and must be cooked all the way through to eliminate the risk of food poisoning.“


Letterlijk nog nooit zo’n burger gegeten en kwaliteit of niet, risico’s zijn er en zo hoef ik ‘m niet.

En als de verkoper het persoonlijk als “biefstuk” ziet dan moet men er maar keuzeopties bij doen want je serveert een biefstuk ook met zo’n keuze. Daar mag je ook op terugkomen als t je voorkeur niet is.
Naja dan kun je nog wel honderden dingen bedenken, zoals een spiegelei, mayonaise o.i.d.

Ik ben sowieso voor een medium burger als het goed gehakt is, bij de Mac ofzo of smash burgers gewoon doorbakken.
Irritatie100zaterdag 18 november 2023 @ 23:32
Gehakt bak ik altijd volledig door (ook kwaliteitsgehakt), als je dat goed doet blijft het een heerlijk zacht en sappig burgertje hoor. Maar soms maak ik het van tartaar en dan is het uiteraard rose van binnen.
Elanzondag 19 november 2023 @ 01:05
Als je burger van 100% rund is kan hij prima een beetje roze zijn. Als je je burger volledig op eet moet je achteraf ook niet gaan zeiken om geld terug.
HeatWavezondag 19 november 2023 @ 01:09
gordon-ramsay-burgr-inside.jpg

Burger van Gordon Ramsay, medium :)
Mortaxxzondag 19 november 2023 @ 01:12
Niets mis met een burger die nog wat rood is van binnen
Marsenalzondag 19 november 2023 @ 01:27
Natuurlijk mag dat rose zijn.

Bij een biefstuk mag je inderdaad meestal kiezen hoe je hem gebakken wilt maar als een burgertent voor zichzelf bepaalt dat ze hem op een bepaalde manier willen serveren, is dat hun goed recht. Als je dat niet fijn vind lijkt het me dat je dan niet meer gaat, maar je geld terugvragen omdat jij iets doodgewoons niet aan ziet komen, dat gaat natuurlijk niet.

Overigens als je bij je biefstuk iets anders doet dan medium-rare heb ik daar ook vaak wel een mening over :@
Cause-mayhem2zondag 19 november 2023 @ 01:45
Als het goed is is de kern temperatuur voldoende. Beetje rose mag gewoon, sterker nog is lekkerder dan te ver doorgebakken.

Het is rundvlees, de minimum kern temp na het bakken moet minstens 65 tot 70 graden zijn.
Als dat zo is is er geen risico qua eten, maar kan het wel rose/rood zijn van binnen.
Cause-mayhem2zondag 19 november 2023 @ 01:47
quote:
1s.gif Op zaterdag 18 november 2023 22:45 schreef Beathoven het volgende:
Ik vind jullie voorkeuren dikke prima

“Is it safe to eat medium rare burger?
No, it is not safe to eat medium rare burgers. Ground beef should always be cooked thoroughly, whether it is used in meatballs, burgers or spaghetti bolognese. Minced beef is not the same as steak, and must be cooked all the way through to eliminate the risk of food poisoning.“


Letterlijk nog nooit zo’n burger gegeten en kwaliteit of niet, risico’s zijn er en zo hoef ik ‘m niet.

En als de verkoper het persoonlijk als “biefstuk” ziet dan moet men er maar keuzeopties bij doen want je serveert een biefstuk ook met zo’n keuze. Daar mag je ook op terugkomen als t je voorkeur niet is.
Waarom een antwoord in het Engels?
Kwaliteit van vlees wordt gewaarborgd hier in Nederland.
Je hebt dus niets aan Engelstalige antwoorden omdat de eisen daar anders zijn.
KillemWieftzondag 19 november 2023 @ 01:54
quote:
Bak kip, gehakt en kleine stukjes vlees door en door gaar om bacteriën te doden.
https://mobiel.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vlees.aspx,
Bucketlistzondag 19 november 2023 @ 02:40
Ik bak mijn eigen hamburgers eigenlijk ook zo, een streepje roze in het midden. Ik begrijp het verschil met de kidsburger overigens niet.
Bucketlistzondag 19 november 2023 @ 02:43
quote:
1) Color Stinks. Most people think you can tell whether a burger is done by the color of the meat. Those people are wrong.

“A burger can be undercooked, and unsafe, but still be brown in the middle,” Chapman says. “Or a burger can be well cooked, and safe, but still be pink or red. Color is determined by a lot of factors other temperature.”

And you really want to make sure your burger is cooked properly. Ground beef has been linked to foodborne illnesses caused by Shiga toxin-producing E. coli (STEC) and Salmonella, while ground turkey and chicken have been linked to Salmonella and Campylobacter.
https://news.ncsu.edu/201(...)be%20pink%20or%20red.
koos_vriendlooszondag 19 november 2023 @ 07:08
Burger dat nog licht roze is in het midden is juicier
Beathovenzondag 19 november 2023 @ 07:57
quote:
0s.gif Op zondag 19 november 2023 01:47 schreef Cause-mayhem2 het volgende:

[..]
Waarom een antwoord in het Engels?
Kwaliteit van vlees wordt gewaarborgd hier in Nederland.
Je hebt dus niets aan Engelstalige antwoorden omdat de eisen daar anders zijn.
Nederlandse bronnen genoeg. Heb dat in de openingspost ook aangegeven. Dit is een extra.

Overigens vond ik de opmerking van ze dat de kidsburger van hetzelfde type uiteraard doorbakken was omdat het voor kinderen anders was en ze daar “uiteraard” (eigen woorden van de partij) niet half doorbakken voorschotelen niet bijzonder sterk. Dan verdedig je dus eigenlijk wel het advies van het Voedingscentrum voor iedereen, maar creeer je zelf arbitrair een lijn die er niet is.

Nogmaals, persoonlijke voorkeuren zijn helemaal prima. Mooi zo laten ook. Maar als je geen keuze ‘krijgt’ zoals met biefstuk (biefstuk is niet hetzelfde) dan is het niet sterk dat je als consument moet “raden” naar de uitvoering en daarop aanvullende keuzes moet maken.

Als alle hamburgers die je in de omtrek krijgt zijn doorbakken en je wilt het anders serveren, dan moet je beschrijving deugen of moet je foto’s plaatsen. Zonder keuze lijkt één hamburger in het menu wel doorbakken en een andere niet een niet consistente fout en ik speel liever geen Russisch roulette met het risico op een voedselvergiftiging zoals omschreven.

Die van Ramsey ziet er overigens meer uit als gemalen rode biefstuk en deze was dik lichtroze. Maar goed. Geen fan van.

[ Bericht 5% gewijzigd door Beathoven op 19-11-2023 08:21:01 ]
MadMasterzondag 19 november 2023 @ 08:22
Je had de burger bijna op en kwam er toen pas achter dat de burger 'medium' was.
Was de burger dan toch wel smakelijk?
Zo ja, dan is het m.i. niet zo belangrijk hoe de burger gebakken is.

Of is het gewoon een principe dingetje?
Als het een keten is waar je normaal tevreden over bent, dan had ik er geen heisa van gemaakt.
Ook een hamburger bakken blijft mensenwerk en kan soms dus iets afwijken van 'de standaard', wat dat dan ook is…

Ik heb genoeg 'medium' burgers gegeten en dat heeft ook mijn voorkeur.
Als kind at ik tijdens het vleesfonduen het vlees al op voordat de pan met olie opgewarmd was.
Ik ben niet zo benauwd voor rauwe producten… :Y)
Cause-mayhem2zondag 19 november 2023 @ 11:50
quote:
1s.gif Op zondag 19 november 2023 07:57 schreef Beathoven het volgende:

[..]
Nederlandse bronnen genoeg. Heb dat in de openingspost ook aangegeven. Dit is een extra.

Overigens vond ik de opmerking van ze dat de kidsburger van hetzelfde type uiteraard doorbakken was omdat het voor kinderen anders was en ze daar “uiteraard” (eigen woorden van de partij) niet half doorbakken voorschotelen niet bijzonder sterk. Dan verdedig je dus eigenlijk wel het advies van het Voedingscentrum voor iedereen, maar creeer je zelf arbitrair een lijn die er niet is.

Nogmaals, persoonlijke voorkeuren zijn helemaal prima. Mooi zo laten ook. Maar als je geen keuze ‘krijgt’ zoals met biefstuk (biefstuk is niet hetzelfde) dan is het niet sterk dat je als consument moet “raden” naar de uitvoering en daarop aanvullende keuzes moet maken.

Als alle hamburgers die je in de omtrek krijgt zijn doorbakken en je wilt het anders serveren, dan moet je beschrijving deugen of moet je foto’s plaatsen. Zonder keuze lijkt één hamburger in het menu wel doorbakken en een andere niet een niet consistente fout en ik speel liever geen Russisch roulette met het risico op een voedselvergiftiging zoals omschreven.

Die van Ramsey ziet er overigens meer uit als gemalen rode biefstuk en deze was dik lichtroze. Maar goed. Geen fan van.
Kinderen houden vaak meer van doorbakken en volwassenen vaker van medium.
Dat hoeft geen reet met verder bak advies rond gezondheid te maken te hebben.

Zoals ik al heb gezegd zijn er gewoon regels omtrent kerntemperatuur.
Zolang daaraan voldaan wordt is er geen gezondheidsrisico op dat gebied.
En medium gebakken valt gewoon binnen die eisen als het goed is.
Jeroboamzondag 19 november 2023 @ 11:54
Heeft er al iemand aan gedacht dat de burger voor het kindermenu dunner is (want kleinere burger) en dat het daarom logisch is dat deze wel doorbakken was.
Discombobulatezondag 19 november 2023 @ 12:05
quote:
Wordt zo moe van het voedingscentrum, constant dat gejengel alsof we kleine kinderen zijn. Het leven heeft risico's. Overigens ben ik nog nooit ziek geworden van rauw ondoorbakken vlees zoals burgers of biefstuk, zelfgemaakte mayonaise met rauwe eidooier, eieren eet ik altijd met een dooier, etc.
Lienekienzondag 19 november 2023 @ 12:51
quote:
0s.gif Op zondag 19 november 2023 12:05 schreef Discombobulate het volgende:

[..]
Wordt zo moe van het voedingscentrum, constant dat gejengel alsof we kleine kinderen zijn. Het leven heeft risico's. Overigens ben ik nog nooit ziek geworden van rauw ondoorbakken vlees zoals burgers of biefstuk, zelfgemaakte mayonaise met rauwe eidooier, eieren eet ik altijd met een dooier, etc.
Het voedingscentrum kan moeilijk uitgaan van de sterke, gezonde mensen met een goed werkend immuunsysteem. In dit soort adviezen moeten ze juist uitgaan van de zwakkeren, want voor die kan een dergelijk advies van levensbelang zijn.
Smart_asszondag 19 november 2023 @ 19:47
quote:
1s.gif Op zaterdag 18 november 2023 22:45 schreef Beathoven het volgende:
Ik vind jullie voorkeuren dikke prima

“Is it safe to eat medium rare burger?
No, it is not safe to eat medium rare burgers. Ground beef should always be cooked thoroughly, whether it is used in meatballs, burgers or spaghetti bolognese. Minced beef is not the same as steak, and must be cooked all the way through to eliminate the risk of food poisoning.“


Letterlijk nog nooit zo’n burger gegeten en kwaliteit of niet, risico’s zijn er en zo hoef ik ‘m niet.

En als de verkoper het persoonlijk als “biefstuk” ziet dan moet men er maar keuzeopties bij doen want je serveert een biefstuk ook met zo’n keuze. Daar mag je ook op terugkomen als t je voorkeur niet is.
Nooit geweten. Als ik hier bij een restaurant een burger bestel wordt er vaak genoeg gevraagd hoe ik ‘m gebakken wil hebben..
dimmakmaandag 20 november 2023 @ 08:51
Wanneer hij volledig runder is mag hij medium zijn. Is het een gehaktmengsel dan wel doorbakken.
Jan_Onderwaterwoensdag 29 november 2023 @ 09:11
Vind het een beetje armoede om een fast food gerecht in een restaurant te eten. Wat voor een neem je dan? De gourmet burger van 22,50?
Heck, dan bestel ik liever de eendenborst, kalfslever met ui en appel, of gegrillde Inktvis. Vermoed dat de burgereters daar weer van gruwelen.
Jan_Onderwaterwoensdag 29 november 2023 @ 09:14
quote:
1s.gif Op zondag 19 november 2023 12:51 schreef Lienekien het volgende:

[..]
Het voedingscentrum kan moeilijk uitgaan van de sterke, gezonde mensen met een goed werkend immuunsysteem. In dit soort adviezen moeten ze juist uitgaan van de zwakkeren, want voor die kan een dergelijk advies van levensbelang zijn.
Na ja, dat soort adviezen zijn er wel weer schuld aan dat ik in de kantine op hoofdkwartier van de luchtmacht geen normaal spiegelei mocht, die zagen er geweldig uit, tot men de dooier kapot sneed en op de zonnige kant nog een keer bakte.
Jeroboamwoensdag 29 november 2023 @ 12:19
quote:
0s.gif Op woensdag 29 november 2023 09:11 schreef Jan_Onderwater het volgende:
Vind het een beetje armoede om een fast food gerecht in een restaurant te eten. Wat voor een neem je dan? De gourmet burger van 22,50?
Heck, dan bestel ik liever de eendenborst, kalfslever met ui en appel, of gegrillde Inktvis. Vermoed dat de burgereters daar weer van gruwelen.
Ik denk, gezien dat de communicatie via de app ging, dat het hier ging om een bezorg- dan wel afhaalmaaltijd.
Gajes_Octavianuswoensdag 29 november 2023 @ 12:31
Heb je het al voorgelegd aan de burgermeester :s)
JeMoederwoensdag 29 november 2023 @ 12:42
Een doorbakken burger? Gadverdamme.
Gajes_Octavianuswoensdag 29 november 2023 @ 12:51
Wat was het burgerservicenummer?
Jan_Onderwaterwoensdag 29 november 2023 @ 12:51
Bacteriën groeien aan het oppervlakte van vlees, als je gehakt maakt wordt dat oppervlak enorm. Kortom, als ik thuis vers gehakt draai dan kan het best rood zijn van binnen, maar ik vertrouw restaurants daarmee niet.
Gajes_Octavianuswoensdag 29 november 2023 @ 12:53
Een echt restaurant, met echte koks zou ik daar wel mee vertrouwen.

Fast-food ketens merk puisterige pubers als personeel en mindere kwaliteit ingrediënten wat minder.
Jan_Onderwaterwoensdag 29 november 2023 @ 12:57
quote:
1s.gif Op woensdag 29 november 2023 12:53 schreef Gajes_Octavianus het volgende:
Een echt restaurant, met echte koks zou ik daar wel mee vertrouwen.

Fast-food ketens merk puisterige pubers als personeel en mindere kwaliteit ingrediënten wat minder.
Jij denkt dat in een restaurant er voor jouw burger vers gehakt gedraaid wordt, of dat het al een tijdje in de koeling ligt?
No239SquadronRAFdonderdag 30 november 2023 @ 03:40
Je ziet het echt zo vaak tegenwoordig, van die hele dikke hamburgers die nog rood van binnen zijn. Ik ben zelf geen fan, hou meer van de dunne doorbakken hamburgers, terwijl ik mijn biefstuk wel medium-rare eet en ook van steak tartare houd, maar burgers worden anders zo zwaar met brood, kaas, sauzen en het vlees overheerst dan te veel.

Maar goed, restaurants moeten het zelf weten, er zijn blijkbaar ook mensen die het juist wel lekker vinden. Zou wel netjes zijn het er bij te vermelden op het menu zodat mensen weten wat ze krijgen / wat anders kunnen vragen als ze daar behoefte aan hebben.