quote:Zomertijd en wintertijd, waarom en sinds wanneer?
In de nacht van zaterdag 25 op zondag 26 maart 2023 wordt de klok weer een uur vooruit gezet. Het is dan weer zomertijd. Hoe lang doen we dat al, de klok verzetten, en waarom eigenlijk?
In Nederland zijn winter- en zomertijd in 1977 ingevoerd. Voor die tijd had men het jaren zonder gedaan. In de zomer hoefde de klok niet vooruit en in de winter niet achteruit. Geen 'nacht van de nacht' en in de zomer geen 'gebroken nacht'.
Waarschijnlijk was de beroemde Amerikaanse geleerde Benjamin Franklin (1706-1790) de eerste die voorstelde eens serieus na te denken over hoe er effectief om kon worden gegaan met het daglicht. In 1784 schreef hij het satirische artikel "An Economical Project for Diminishing the Cost of Light". De geleerde schreef dat hij op een dag om zes uur ?s ochtends wakker geworden was, naar buiten had gekeken en gezien had dat de zon al op was. Bovendien constateerde hij dat de zon op dat vroege uur ook al licht gaf. Verspilling, meende Franklin, die stelde dat mensen ontzettend veel kaarsen en geld konden besparen als ze in de zomer een paar uur 'eerder' zouden leven. Zijn artikel was vooral humoristisch bedoeld. In de praktijk werd er niets mee gedaan.
William Willett en de Zomertijd
De eerste die met een echt serieus plan kwam voor zomer- en wintertijd was de Brit William Willett (1856-1915). In 1907 kwam hij met het plan om de klok in de lente op vier opeenvolgende zondagen steeds twintig minuten vooruit te zetten. Op zondagen in september zou de klok dan weer steeds twintig minuten teruggezet moeten worden.
Eerste Wereldoorlog
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de zomertijd door de Duitsers voor het eerst echt ingevoerd. De oorlog was duur en om kolen te besparen besloot Duitsland op 30 april om één uur voor middernacht de zomertijd in te voeren. Ook in de bezette delen van België en Frankrijk werd dit ingevoerd. Nederland volgde het voorbeeld een dag later. Engeland voerde de zomertijd drie weken nadien ook in.
Tijdens het interbellum was er geen zomer- of wintertijd. In de Tweede Wereldoorlog ging Nederland op bevel van de Duitsers van de Amsterdamse Tijd over op de Midden-Europese Tijd. De klok moest één uur en veertig minuten vooruit worden gezet zodat het in Nederland even laat zou zijn als in Duitsland. In 1946 werd de zomertijd afgeschaft. In 1977 werden zomer- en wintertijd echter alweer ingevoerd. Dit keer vanwege de oliecrisis. Door in de zomer langer gebruik te maken van het zonlicht, zou er energie bespaard worden.
quote:Waarom schaffen we de winter- en zomertijd niet af?
Er wordt al een aantal jaar flink gediscussieerd over het afschaffen van de winter- en zomertijd. Is het verzetten van de klok nuttig of eigenlijk vooral onhandig?
Elk voor- en najaar is het weer zover: de klok wordt verzet. 's Zomers gaat de tijd een uur vooruit, 's winters gaat de tijd een uur achteruit. Waarom is dat zo? En is het niet handiger om één tijd aan te houden?
We zitten eigenlijk in een verkeerde tijdzone
Vroeger gebruikten we de zon om te bepalen hoe laat het was. Als de zon op zijn hoogste punt was, was het 12 uur 's middags. Maar daardoor was het niet op elke plek in Nederland even laat. In Enschede was het bijvoorbeeld tien minuten eerder twaalf uur dan in Amsterdam. Daarom werd besloten voortaan nog maar één tijd aan te houden: de Amsterdamse tijd.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog namen we de tijd van het Duitse Rijk over. We zijn toen één tijdzone naar het oosten geschoven. Om twaalf uur stond de zon op het hoogste punt niet meer boven Amsterdam, maar boven Berlijn. Nadat de oorlog was afgelopen hebben we deze Midden-Europese tijd gehouden. En daarmee zitten we dus eigenlijk in de verkeerde tijdzone.
De zomertijd zou energie besparen
De zomertijd bestond toen nog niet, die werd pas in 1977 ingevoerd. De reden? Een oliecrisis die een paar jaar eerder was begonnen. Door de invoering van de zomertijd zou het langer licht zijn, en daarmee zou energie worden bespaard, was het idee. Je hoeft 's avonds immers minder vroeg de lampen aan te zetten. Ook was de zomertijd goed nieuws voor de recreatie-industrie. Door de zomertijd kun je bijvoorbeeld een uurtje langer golfen of op het terras zitten.
Maar het betekent wel dat we in de zomer nog een tijdzone naar het oosten schuiven. Als het twaalf uur is, staat de zon op het hoogste punt boven bijvoorbeeld Litouwen, Oekraïne en Griekenland.
Het verzetten van de klok heeft invloed op je gezondheid
Het is nooit bewezen dat het verzetten van de klok energie bespaart. Wat wel zeker is, is dat zelfs kleine, eenmalige verschuivingen in ons ritme gevolgen kunnen hebben voor onze gezondheid.
Zo'n 25 procent van de Nederlanders heeft hier last van. Na het ingaan van de zomertijd hebben veel mensen moeite met in slaap vallen. Dat houdt meestal zo'n vier weken aan, maar kan in enkele gevallen ook de hele zomer duren. Zo bouwen ze langzaam maar zeker een slaaptekort op. Daarnaast liet een studie van de University of Michigan (VS) zien dat op de maandag na de ingang van de zomertijd er bijna een kwart meer hartaanvallen worden gemeld.
Dat komt omdat onze biologische klok wordt verstoord. Je lichaam is als het ware een fijn afgestelde machine. Als het elke avond langer licht blijft, is onze biologische klok al bezig zich aan te passen. Maar door de klok een uur vooruit te zetten, wordt dat ritme plotseling in de war geschopt. Voortaan nog maar één tijd aanhouden is dan helemaal niet zo'n gek idee.
Kunnen we winter- en zomertijd beter afschaffen?
Maar voor welke tijd kunnen we dan beter kiezen? Winter- of zomertijd? Voor onze gezondheid lijkt die eerste optie beter. De wintertijd sluit meer aan op de tijdzone waarin wij ons bevinden. Daarnaast zou het, als we voor de zomertijd zouden gaan, 's winters pas rond tien uur 's ochtends licht worden. En opstaan in het pikkedonker, daar wordt niemand vrolijk van.
Maar er zijn ook nog andere opties. Chronobioloog Marijke Gordijn van de Rijksuniversiteit Groningen vindt dat we beter voor de Engelse tijd kunnen kiezen. Als je kijkt naar de stand van de zon, is dat namelijk ook onze oorspronkelijke tijdzone. Op die manier heb je een optimale hoeveelheid ochtendlicht voor ons bioritme. Helaas zullen we dan wel wat minder avonduurtjes van de zon kunnen genieten. Maar ook dat heeft zijn voordelen, we gaan er namelijk wel beter van slapen.
Zolang je het zondag maar een uur vroeger doetquote:
Een normaal mens wordt sowieso blij van het voorjaar🤣quote:Op donderdag 26 oktober 2023 01:38 schreef Tijger_m het volgende:
[..]
Zolang je het zondag maar een uur vroeger doet
Heerlijk terug naar wintertijd in de winter en dan in het voorjaar weer een uurtje daglicht winnen. Daar wordt een mens toch gewoon blij van?
In welke zin?quote:Op donderdag 26 oktober 2023 09:42 schreef Nebelwerfer het volgende:
Ik ben doorgaans enorm voorstander van het verzetten van de klok. Zomers en vooral in het najaar is dat uur langer ligt nu eenmaal prettig.
Toch kan de komende week deze mening 180 graden gaan draaien aangezien zoonlief sinds kort naar school gaat en ik daar wel wat problemen voorzie..
De overgang naar wintertijd zorgt er juist voor dat de zon in de ochtend eerder op komt en er dus een heel uur extra uitgeslapen kan worden, dus daar zal het niet vandaan komenquote:Op donderdag 26 oktober 2023 09:42 schreef Nebelwerfer het volgende:
Ik ben doorgaans enorm voorstander van het verzetten van de klok. Zomers en vooral in het najaar is dat uur langer ligt nu eenmaal prettig.
Toch kan de komende week deze mening 180 graden gaan draaien aangezien zoonlief sinds kort naar school gaat en ik daar wel wat problemen voorzie..
Dan moet het bloedje wel blijven liggen natuurlijkquote:Op donderdag 26 oktober 2023 09:54 schreef Nattekat het volgende:
[..]
De overgang naar wintertijd zorgt er juist voor dat de zon in de ochtend eerder op komt en er dus een heel uur extra uitgeslapen kan worden, dus daar zal het niet vandaan komen
Alleen die avonden zijn gevaarlijk. Weet nog dat mijn jongere zus echt totaal niet te genieten was als ze ook maar iets later naar bed ging dan normaal, dat losten m'n ouders op door gewoon een paar dagen van tevoren al langzaam over te gaan.
Geen idee nog. Wij zitten qua tijdszones ook net klote. Daarom is in principe het verzetten prima.quote:Op donderdag 26 oktober 2023 09:53 schreef Leandra het volgende:
[..]
In welke zin?
Dat het met permanente zomertijd in de winter om half 10 nog donker is?
[ afbeelding ]
Hoe dan?quote:Op woensdag 25 oktober 2023 22:24 schreef SpecialK het volgende:
[..]
dat gelseutel is dus complexer dan nodig. er zijn manieren om te krijgen wat je wil zonder 2x per jaarplay-pretendje met zijn allen te gaan spelen.
daarnaast is klokje verschuiven verantwoordelijk voor hartaanvallen voor de ouwetjes vooral.
Dat is alleen rond de feestdagen dat het om 930 nog schemerig is.quote:Op donderdag 26 oktober 2023 09:53 schreef Leandra het volgende:
[..]
In welke zin?
Dat het met permanente zomertijd in de winter om half 10 nog donker is?
[ afbeelding ]
We zitten qua tijdzone in de wintertijd eigenlijk al met een permanente zomertijdquote:Op donderdag 26 oktober 2023 10:05 schreef Nebelwerfer het volgende:
[..]
Geen idee nog. Wij zitten qua tijdszones ook net klote. Daarom is in principe het verzetten prima.
Dat duurt echt wel een maand tot 6 weken, hoor. De zon gaat het vroegst onder ongeveer 13 december, maar 17 december gaat die alweer minuut later onder. In de ochtend loopt dat nog door tot begin januari. 26 december kwart voor 9 pas op, maar 6 januari gaat daar pas 1 minuut vanaf.quote:Op donderdag 26 oktober 2023 10:11 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Dat is alleen rond de feestdagen dat het om 930 nog schemerig is.
Daar moet je je niet op blind staren.
Waarom?quote:Op donderdag 26 oktober 2023 10:14 schreef Leandra het volgende:
moeten we naar permanente wintertijd.
Waarom?quote:
Waarom? Simpel dat is de tijdzone die geografisch het best bij ons ligt.quote:Op donderdag 26 oktober 2023 10:37 schreef Nattekat het volgende:
[..]
Waarom?
Echt, jullie blijven maar gekke regeltjes opbrengen die 200 jaar geleden eens zijn verzonnen, maar ik hoor nooit, maar dan ook echt nooit, waarom dat anno 2023 de betere keus is.
Omdat dat 200 jaar geleden zo verzonnen is.quote:Op donderdag 26 oktober 2023 10:40 schreef xzaz het volgende:
[..]
Waarom? Simpel dat is de tijdzone die geografisch het best bij ons ligt.
Omdat dat 200 jaar geleden zo verzonnen is.quote:Op donderdag 26 oktober 2023 10:40 schreef Leandra het volgende:
[..]
Omdat dat het dichtstbij onze feitelijke tijdzone is.
En andersom ook, bij de langste dag. Dan heb je de situatie dat het om +- drie uur al helemaal licht is.quote:Op donderdag 26 oktober 2023 10:30 schreef INViCTuS het volgende:
[..]
Dat duurt echt wel een maand tot 6 weken, hoor. De zon gaat het vroegst onder ongeveer 13 december, maar 17 december gaat die alweer minuut later onder. In de ochtend loopt dat nog door tot begin januari. 26 december kwart voor 9 pas op, maar 6 januari gaat daar pas 1 minuut vanaf.
Slotje !quote:Op donderdag 26 oktober 2023 10:42 schreef Straatcommando. het volgende:
[..]
En andersom ook, bij de langste dag. Dan heb je de situatie dat het om +- drie uur al helemaal licht is.
Verder is dit echt een enorm kut topic, want niemand geeft werkelijk toe waar het om gaat : persoonlijke voorkeur. En bovendien, we blijven de klok voorlopig toch gewoon verzetten wat imo ook het beste compromis is.
Na dit weekendquote:
Ik ben dus een niemand voor je? Weten we dat ook weerquote:Op donderdag 26 oktober 2023 10:42 schreef Straatcommando. het volgende:
want niemand geeft werkelijk toe waar het om gaat : persoonlijke voorkeur
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |