Ja sorry beroepsdeformatie..quote:
Terug naar de basis, praten begint met contact maken en interactie. Dus door zelf anders te reageren, creëer je de basis waarin taal veel beter kan ontwikkelen (door spel). De ontwikkeling van taal is de laatste stap.quote:Op maandag 16 oktober 2023 23:09 schreef MaJo het volgende:
Op geüpdatet![]()
Klinkt interessant @:Seven! Ik snap alleen niet de relevantie van hoe hij speelt en logopedie
Goedemorgen.. beetje kunnen slapen?quote:Op dinsdag 17 oktober 2023 03:20 schreef Komkommerschijfje het volgende:
Ha, ik word blij als ik je stukje lees. Hopelijk kan deze collega jullie goed op weg helpen.
@:MaJo: heel kort - kinderen komen het meest tot (taal)ontwikkeling als wij ze volgen in spel. Wij willen vaak inderdaad bepalen hoe of wat, maar als zij de leiding hebben en het spel sturen, brengen zij veel meer taal in en communiceren ze veel meer met de ouder/verzorger. Als jij het kind volgt, ook in zijn taal, dan neemt het kind veel meer taal over (uiteindelijk). Je volgt het kind, past aan en voegt toe. Dus het kind zegt bijvoorbeeld alleen 'die, mama!' - je wordt dan getraind om dit te herhalen en daar net wat extra taal aan toe te voegen: ja, die hè? De bal'.
Maar dit is mijn beroepsdeformatie, dus ik stop weer eventjes.
Hier gedoe, F. sliep vanaf het begin van de avond al onrustig. Iedere drie kwartier miepen en uiteindelijk ging ze staan in haar bedje. Ik logeer nu bij haar, maar ze werd daarstraks wakker met een hele natte pyjama en slaapzak... Dus ja, alles maar even ververst. En nu ligt madame natuurlijk weer te keten.
Ik zou eerst eens het gesprek met de observatiedame aangaan voordat je dingen anders gaat doenquote:Op dinsdag 17 oktober 2023 23:44 schreef Seven. het volgende:
Er valt ook ineens een kwartje. Mijn man is regelmatig nepboos en dan hebben hij en Colin de grootste lol om zo'n bulderende papa.
Dus niet zo gek dat Colin niet onder de indruk is als we echt ingrijpen/echt boos worden. Wat Colin betreft spelen boze mensen een leuk spelletje, dus ook als hij bij zo'n onderzoek gecorrigeerd wordt en gewoon zijn gang gaat.
Hij snapt wel emoties zoals verdrietig/pijn en lief, dat oefenen we met overdreven mimiek en knuffels en aaien. En van blij snapt hij denk ik ook dat het positief is, al is de respons op het woord blij minimaal. Maar bij boos krijg ik consequent 0 respons.
Morgen maar eens een balletje opgooien bij m'n man om andere grappen te bedenken.
Jawel, en de handvaten grijpen we ook uit dit traject (zijn we ook blij mee). Het traject met de logopedist hebben we echt veel vertrouwen in. Maar ik heb van de begeleider van de PSZ wel het gevoel dat zij een bepaalde kant op stuurt. Het probleem is ook dat zij niet ronduit zegt wat ze vindt dus misschien ga ik haar wel gewoon vragen om er geen doekjes om te winden. Dan hoef ik dat ook niet meer te doen. En verder vind ik het geen fijn idee dat er dus via een omweg en vage communicatie dus toch een label op Colin geplakt is.quote:Op woensdag 18 oktober 2023 08:00 schreef Nanuke het volgende:
Ik kan me voorstellen dat het niet helpt als je kindje moeite heeft met meekomen, @:Seven. Maar ik denk niet dat dat de oorzaak is. Waarbij ik aanneem dat bijsturen/corrigeren niet al gelijk begint met bulderend boos zijn.
Wel vervelend dat zo'n onderzoek zonder goede toelichting gedaan is, dan komt zoiets wel rauw op je dak vallen. Maar misschien krijgen jullie in het geheel wel handvaten waardoor Collin beter bij te sturen is én daardoor ook beter leerbaar wordt. Sterkte in elk geval, het klinkt als een moeilijk traject om te vinden wat voor hem goed werkt.
Ik ga het bespreken met de logopediste, superkundige vrouw is dat.quote:Op woensdag 18 oktober 2023 09:04 schreef Troel het volgende:
[..]
Ik zou eerst eens het gesprek met de observatiedame aangaan voordat je dingen anders gaat doenAls dit de reden is, dan kan je dat gewoon met haar bespreken en dan kan zij je ook weer tips geven.
Doen jullie een wekelijkse sessie? Ook benieuwd naar jouw ervaringen.quote:Op woensdag 18 oktober 2023 01:18 schreef _Lily_ het volgende:
J heeft ook logopedie inmiddels, ik vond het heel leuk en interessant om te zien wat de logopediste met hem deed (precies wat komkommer vertelt)
Hij bleek ineens best wat woordjes te kunnen! Nu een stuk of 10 ofzo bij 24 maanden?
Ik probeer nu thuis hetzelfde te doen (hem qua taal te volgen in zijn spel, vertragen etc)
Alleen bij mij thuis houdt hij toch vaak zijn kaakjes stijf op elkaar ;-)
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |