Merk daar niets van. (Het blijft dan bij de super hangen of de producent.)quote:Op donderdag 14 september 2023 18:59 schreef Het_Bokje het volgende:
waarom niet? (maar dan moet het wel substantieel goedkoper zijn)
quote:Op donderdag 14 september 2023 19:04 schreef stavromulabeta het volgende:
In basis is er weinig mis met separatorvlees. Niet culinair maar wel voedzaam en minder verspilling. Het probleem zit hem meer in de hoeveelheid zout en andere toeslagstoffen die gebruikt worden om er iets toonbaars van te maken. Maar dat geldt voor een vegaburger net zo.
https://mens-en-gezondhei(...)-seperatorvlees.htmlquote:De goedkopere varianten kunnen enkel zo goedkoop zijn omdat het niet om vlees gaat, maar om veredeld afval. Je leest dus beter de ingrediëntenlijst in kleine letters op de verpakking, voor je achteloos de goedkoopste verwerkte vleesproducten in je winkelkar laadt. Want bij de goedkoopste varianten eet je geen vlees meer, enkel verwerkte “dierlijke eiwitten” die werden vermengd met emulgatoren en andere additieven om het product ietwat eetbaar te maken.
Te veel vlees eten is sowieso niet gezond, meer dan 200 gram per dag heeft een mens echt niet nodig. Ook als je erg prijsbewust koopt, koop je beter enkel vlees zonder seperatorvlees of dierlijke eiwitten als belangrijkste ingrediënten. Je eet beter één echt worstje, dan tien worstjes die gemaakt werden van roze smurrie.
Jazeker, knakworstjes, kip en kalkoen separaatquote:Op donderdag 14 september 2023 18:49 schreef Bocaj het volgende:
Met name de kipschnitzels en kipburgers etc.
Ik merk bij de Jumbo en Dirk dat het bijna alleen maar separatorvlees is.
Bij de AH echter helemaal geen separatorvlees.
Het kan dus wel gewoon om zonder separatorvlees producten te maken.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Separatorvlees
Heb de klantenservice gemaild van Jumbo en Dirk, maar die geven aan dat het gewoon prima vlees en duurzaam is.
Eten jullie het gewoon?
Hoi is er nog een verschil tussen iemand van 1 meter 60 en een van 2 meter?quote:Op donderdag 14 september 2023 19:32 schreef Bocaj het volgende:
Te veel vlees eten is sowieso niet gezond, meer dan 200 gram per dag heeft een mens echt niet nodig
Gaat vaak om gemiddelden.quote:Op donderdag 14 september 2023 20:11 schreef realnice11 het volgende:
[..]
Hoi is er nog een verschil tussen iemand van 1 meter 60 en een van 2 meter?
Ik haal het wel.quote:Op donderdag 14 september 2023 20:33 schreef exelletor het volgende:
200gr vlees per dag, excl. water, paneermeel en andere toevoegingen, vind ik anders best veel. Ik eet veel vlees, maar denk niet dat ik het haal...
Is het ook. Het advies van het voedingscentrum is maximaal 500 gram per week (70 gram per dag).quote:Op donderdag 14 september 2023 20:33 schreef exelletor het volgende:
200gr vlees per dag, excl. water, paneermeel en andere toevoegingen, vind ik anders best veel. Ik eet veel vlees, maar denk niet dat ik het haal...
quote:Op basis van de voedselconsumptiecijfers uit 2019-2021 blijkt dat de consumptie van vlees de afgelopen jaren is gedaald. Per dag eten we gemiddeld 87 gram vlees. Dat is 18 procent minder dan in de periode 2007-2010. De consumptie is nog het hoogst onder mannen (115 gram per dag). Bijna de helft van het vlees dat we eten is bewerkt vlees.
(...)
Wat is het voedingsadvies voor vlees?
Het advies is om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten, waarvan maximaal 300 gram rood vlees, zoals rundvlees en varkensvlees. Dit is inclusief vleeswaren. Onbewerkt mager vlees staat in de Schijf van Vijf. Het advies is om een keer per week vis te eten en een of meerdere dagen per week vegetarisch te eten. Als vleesvervanger kun je peulvruchten, tofu, tempé of ei nemen of ongezouten noten.
https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vlees.aspx
Dat is nog niet eens een halve kipfilet... Das nix man!quote:Op maandag 18 september 2023 16:48 schreef Gimmick het volgende:
Is het ook. Het advies van het voedingscentrum is maximaal 500 gram per week (70 gram per dag).
Ik zie het probleem niet. Maar bedankt dat je het leren van een nieuw woordje met ons gedeeld hebt.quote:Op donderdag 14 september 2023 18:49 schreef Bocaj het volgende:
Met name de kipschnitzels en kipburgers etc.
Ik merk bij de Jumbo en Dirk dat het bijna alleen maar separatorvlees is.
Kipfilet is droog, of het nou van de slager komt of van de supermarkt. Kippenborst met geïnjecteerd water is minder droog (tenzij je het te lang laat garen). Dus kippenborst met geïnjecteerd water is goed.quote:Op donderdag 14 september 2023 18:59 schreef Het_Bokje het volgende:
Maarja, alle kip in de super lijkt wel oplichterij ofzo. (dat gezanik met injecten van vocht)
Vooral de hoeveelheid zout is echt een probleem. Die toeslagstoffen zijn volgens mij meestal gewoon tarwebloem of maiszetmeel. Niks mis mee, tenzij je een glutenallergie hebt.quote:Op donderdag 14 september 2023 19:04 schreef stavromulabeta het volgende:
In basis is er weinig mis met separatorvlees. Niet culinair maar wel voedzaam en minder verspilling. Het probleem zit hem meer in de hoeveelheid zout en andere toeslagstoffen die gebruikt worden om er iets toonbaars van te maken. Maar dat geldt voor een vegaburger net zo.
Eet jij die hele maaltijd in je eentje, op één dag???quote:Op donderdag 14 september 2023 20:53 schreef Bocaj het volgende:
[..]
Ik haal het wel.
300gr mager rundergehakt gaat gewoon mee in één maaltijd.
Als ik dat door roerbak groente (400gr) doe dan haal ik daar 2 borden uit en dan zijn die borden nog niet eens helemaal gevuld.quote:Op dinsdag 19 september 2023 11:19 schreef RetepV het volgende:
[..]
Eet jij die hele maaltijd in je eentje, op één dag???
Als ik een pasta maak met 300 gram gehakt, dan eet ik daar met twee personen minstens twee dagen van!
quote:Een nieuwe opiniepeiling in opdracht van voedselwaakhond Foodwatch wijst uit dat 72% van de consumenten niet weet wat separatorvlees is. 74% van de respondenten weet niet in welke producten separatorvlees zit. Diepgravend onderzoek door Foodwatch wijst bovendien uit dat de Staat haar zaken niet op orde heeft als het gaat om de traceerbaarheid en verwerking van dit vlees, dat zeer gevoelig is voor bacteriën.
Separatorvlees is de amorfe roze of grijze vleesmassa, ook wel gekend als ‘spuitvlees’, ‘schraapvlees’ of ‘pink slime’, verkregen uit de karkassen van geslachte dieren. Vooral bij pluimvee, soms varkens. Separatorvlees wordt mechanisch met een lage- of hogedrukmachine van de resten van de botten gesepareerd. Het hogedruk-separatorvlees is zo fijn van structuur dat het een soort vleespasta of pink slime wordt. Uiteindelijk komt het terecht in producten als frikandellen en kipnuggets. Een groot deel wordt ook verwerkt in diervoeding.
Het gebrek aan inzicht over separatorvlees ligt niet aan de consument: ook de Nederlandse Waren- en Voedselautoriteit (NVWA) en ministerie van Volksgezondheid kunnen foodwatch niet precies vertellen hoe het zit. De Staat heeft simpelweg geen idee wie, waar, hoeveel separatorvlees produceert, verwerkt en distribueert en hoeveel separatorvlees in Nederland aanwezig is en wordt geconsumeerd. Dit is problematisch.
Separator vlees brengt de nodige risico’s met zich mee. Ten eerste een gezondheidsrisico: bacteriën voelen zich heerlijk in het roze goedje, wat al snel kan uitgroeien tot gevaarlijke aantallen. Ten tweede een frauderisico: separatorvlees kan (voor een duurdere prijs) als vers of kwaliteitsvlees verkocht worden, zonder vermelding op het etiket. Ten slotte weet je ook niet wat je eet: het zou kunnen dat je geliefde portie kipnuggets naast kip ook varken bevat.
Uit de opiniepeiling blijkt dat consumenten bacteriële groei het ergste risico (67%) vinden. Hierna volgen fraude (23%) en (ongewilde) consumptie van kip of varken (10%).
De productieketen van separatorvlees kenmerkt zich door een gebrek aan traceerbaarheid, capaciteit en handhaving. Daarmee breekt de Nederlandse staat de Europese wet. Als de productie van ‘pink slime’ niet aan strenge eisen voldoet brengt dat risico’s met zich mee.
- Geen traceerbaarheid: niemand weet in welke producten separatorvlees zit en waar het wordt geproduceerd, ook de staat niet.
- Geen handhaving: de staat handhaaft Europese voorschriften (omtrent de productie, hygiëne en etikettering van separatorvlees) niet of legt ze bewust naast zich neer.
- Geen capaciteit: het toezicht van de NVWA op separatorvlees en de vleesindustrie is ontoereikend, wat de voedselveiligheid in gevaar brengt.
Naar aanleiding van de opiniepeiling van foodwatch geeft 94% van de consumenten aan dat ze het belangrijk vinden dat hier verandering in komt: de overheid en de NVWA moeten inzicht verkrijgen in de traceerbaarheid van separatorvlees en de Nederlandse consument beschermen tegen de bijhorende risico’s. Foodwatch heeft de Nederlandse overheid via een brief om opheldering gevraagd en eis volledige transparantie en bewijs dat Nederland voldoet aan de wet op voedselveiligheid.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |