Ja. En nee.quote:Op zaterdag 10 juni 2023 19:06 schreef SnodeSnuiter het volgende:
[..]
Heb je de prijs van pellets gezien?
Gas verbrassen is goedkoper
Jazeker!quote:Op zaterdag 10 juni 2023 19:44 schreef torentje het volgende:
[..]
Die hebben toch hele goede vrienden bij het onderwijs om de jeugd dom te houden?
Ik heb de 'stijging' even voor je omcirkelt, voor wat perspectief.quote:Op zaterdag 10 juni 2023 16:27 schreef vosss het volgende:
Jaja, in de winter de prijs tig keer over de kop want koud en in de zomer de prijs over de kop want het is warm.
Flikker toch op. We worden genaaid waar we bij staan.
Vanmorgen bij de dealer geweest om een nieuwe pelletkachel uit te zoeken. Ze bekijken het maar. Vuige geldwolven.
quote:Door Reinder Smit en Michaël Niewold
16 juni 2023 13:10 Aangepast 16 juni 2023 14:56
Sinds het begin van de maand juni is de gasprijs op de groothandelsmarkt met ruim 50 procent gestegen. En dat is ook al terug te zien bij energiecontracten voor consumenten. Op dit moment lijken de tijden van dalende prijzen voorbij.
Bij Vattenfall bijvoorbeeld. Daar betalen consumenten die deze week een jaarcontract afsluiten meer dan iemand die dat vorige week regelde, zoals te zien is in onderstaande tabel.
Dat is geen toeval, vertelt een woordvoerder van het bedrijf. De prijzen voor vaste contracten worden namelijk bepaald vlak voordat iemand een contract wil afsluiten. "Zodat we ook kunnen waarmaken dat iemand die prijzen ook blijft betalen."
"Als de gasprijs omhoog gaat, passen wij ons aan", aldus de woordvoerder. "Gaat die omlaag, dan passen we ons ook aan." Hij wil zich niet wagen aan een voorspelling of advies wat klanten moeten doen. "Het enige is: bij een vast contract heb je zekerheid over de prijs."
Ook bij concurrent Eneco zal er 'indien noodzakelijk een reflectie van de markt’ in de prijzen zitten, vertelt hun woordvoerder. Kortom: als de gasprijs op de groothandelsmarkt omhoog gaat, dan kan dat ook gelden voor consumenten. "Maar er speelt meer mee dan de prijzen op de markt", voegt hij toe.
De prijzen voor juli gingen nog naar beneden bij het bedrijf, wat er met de prijzen in augustus gaat gebeuren wil de woordvoerder nu nog niet zeggen. Dat hoeft ook nog niet, energiebedrijven moeten de prijzen minimaal een maand van tevoren bekendmaken.
Inspelen op de markt
"We zien de ontwikkelingen in de markt en daar moeten we op inspelen", laat een Essent-woordvoerder weten. "Wel proberen we onze inkoopstrategie zo slim mogelijk in te richten om grote prijsschommelingen te voorkomen." Het bedrijf heeft de tarieven nog niet veranderd ten opzichte van die van 1 juni. "Als de prijzen hoog blijven, zal dit onvermijdelijk ook invloed hebben op onze verkoopprijzen", laat Budget Energie nog weten.
De markt is in ieder geval volop in beweging, constateren prijsvergelijkers. "De gasprijs is op dit moment heel volatiel, heel beweeglijk", vertelt Ben Woldring, directeur van vergelijkingssite Gaslicht.com.
Snellere wijzigingen
De energiebedrijven zitten er dichter op dan normaal, constateert Joris Kerkhof, expert energie van Independer. "We waren gewend dat we twee keer per maand nieuwe tarieven kregen, niet elke dag of soms zelfs twee keer."
Wat moet je dan nu doen als consument? Sinds 1 juni is er veel keuze uit vaste contracten, waarbij het voordeel is dat je voor langere tijd zekerheid hebt over wat je aan energie gaat betalen.
Die aanbiedingen zijn wel vaak van korte duur, constateert Woldring. "Je hebt maar kort de kans om het af te sluiten, omdat de prijzen gewoon vaker wijzigen." Tegelijkertijd kan het ook geen kwaad om nog even te wachten, als je nu een variabel contract hebt, vult Kerkhof aan. "Het is hartje zomer, de prijzen zullen niet in een keer sky high gaan", legt hij uit.
De ontwikkelingen op de groothandelsmarkt volgen elkaar ook in een hoog tempo op en zijn moeilijk te voorspellen. In augustus vorig jaar kostte een megawattuur gas meer dan 300 euro op de toonaangevende Nederlandse gasmarkt.
Omhoog en omlaag
Sinds het begin van dit jaar is de gasprijs flink gedaald. Op 1 juni kwam daar weer een eind aan. Sinds het begin van de maand ging de gasprijs tot en met gisteren met bijna 80 procent omhoog. Dat het moeilijk is om te voorspellen wat er gebeurt met de prijzen blijkt vandaag ook wel, de gasprijs is ten opzichte van gisteren ruim 14 procent gedaald.
Er zijn meerdere mogelijke oorzaken voor de grote prijsschommelingen op de gasmarkt, vertelt Jilles van den Beukel. Hij is energieanalist voor de denktank Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Allereerst is er nog steeds krapte op de markt, doordat er minder gas uit Rusland komt, vertelt Van den Beukel.
Vraag uit Azië en onderhoud
Een andere reden is dat er meer vraag is naar vloeibaar gas (lng) vanuit Azië, vanwege de lage gasprijzen. En dat zorgt weer voor hogere prijzen in Europa, volgens het aloude principe van vraag- en aanbod. Bovendien wordt er langer dan gepland onderhoud uitgevoerd aan gasinstallaties in Noorwegen.
Er speelt nog iets mee, aldus Van den Beukel: een zogeheten short squeeze. Daarbij worden speculanten die hoopten geld te verdienen met een daling van de gasprijs uitgeknepen.
Speculanten uitgeknepen
Dat werkt als volgt. In een markt waarin de prijzen dalen, kan het voordeel opleveren om al gascontracten te verkopen voor gas waarvan de levering pas later gebeurt. Bij die deal spreek je dus al een prijs af waarvoor je later gaat leveren.
Stel dat je dit eind april had gedaan bij een gasprijs van 38 euro per megawattuur voor levering eind mei. Toen kostte een megawattuur gas 25 euro. Het verschil van 13 euro is de winst voor de handelaar. Deze tactiek gaat goed zolang de prijzen dalen.
Als de prijzen weer stijgen kan het wel flink misgaan. De handelaren moeten dan namelijk snel gas inkopen om hun leveringscontracten na te komen. En dat zorgt voor hogere prijzen, waardoor andere speculanten weer in de problemen komen.
Bron: RTL Z
De inkoopprijs stijgt: "snel de verkoopprijs verhogen met als smoes dat we zogenaamd niks eerder hadden ingekocht"quote:Op vrijdag 16 juni 2023 16:55 schreef Nobu het volgende:
En wederom stijgen de consumentenprijzen onmiddellijk mee. Dit is blijkbaar niet tegen de oude tarieven ingekocht? Interessant dat dat alleen in de omgekeerde situatie zo werkt.
Nog 1x een warme winter en we zijn eruit.quote:Op vrijdag 16 juni 2023 20:33 schreef Panthera. het volgende:
Vandaag is de prijs weer 20% gedaald. We lopen ook ruim voor op schema met betrekking tot het vullen van de gasvoorraad. Moet zeggen dat het kabinet dit goed onder controle heeft:
[ afbeelding ]
Wat zeg je nu toch, geen haat aan Rutte?quote:Op vrijdag 16 juni 2023 20:33 schreef Panthera. het volgende:
Vandaag is de prijs weer 20% gedaald. We lopen ook ruim voor op schema met betrekking tot het vullen van de gasvoorraad. Moet zeggen dat het kabinet dit goed onder controle heeft:
[ afbeelding ]
Het is even schrikken, maar ik probeer op basis van merites te beoordelen. Sommige dingen gaan slecht, sommige goed.quote:Op zaterdag 17 juni 2023 20:27 schreef SnodeSnuiter het volgende:
[..]
Wat zeg je nu toch, geen haat aan Rutte?
Maar als het daalt moeten we maanden wachten voordat we dat terugzien in de prijzenquote:Sinds het begin van de maand juni is de gasprijs op de groothandelsmarkt met ruim 50 procent gestegen. En dat is ook al terug te zien bij energiecontracten voor consumenten.
Dynamisch contract en dat probleem is niet meer voor jou, enkel als de tarieven heftig stijgen ben je het haasjequote:Op zaterdag 17 juni 2023 21:30 schreef Fleischmeister het volgende:
[..]
Maar als het daalt moeten we maanden wachten voordat we dat terugzien in de prijzen
Dit ja. Sterker nog, m'n ouders hebben zonnepanelen en als ze de airco's niet laten draaien wordt de spanning te hoog waardoor de omvormer uitvaltquote:Op zaterdag 17 juni 2023 19:31 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
Nog 1x een warme winter en we zijn eruit.
Overigens snap ik het niet. De airco's moeten idd harder draaien maar daar staat toch een bulk zonnestroom tegenover?
Verkeerde omvormer gekozen? Dat is geen normaal gedrag denk ik zo.quote:Op zaterdag 17 juni 2023 23:41 schreef J.B. het volgende:
[..]
Dit ja. Sterker nog, m'n ouders hebben zonnepanelen en als ze de airco's niet laten draaien wordt de spanning te hoog waardoor de omvormer uitvalt
Dat is normaal gedrag.quote:Op zondag 18 juni 2023 11:39 schreef Mano_ het volgende:
[..]
Verkeerde omvormer gekozen? Dat is geen normaal gedrag denk ik zo.
Even wachten op de beoordeling van Mozilla, maar hier is een addon die die stront een beetje leesbaar maakt:quote:Op zaterdag 10 juni 2023 16:29 schreef 111210 het volgende:
Wat is dat toch met al die smilies in al die topics van jou, lijkt wel een msn gesprek iedere keer.
Ok, raar. Waarom zou de spanning stijgen als alleen de stroom toeneemt?quote:Op zondag 18 juni 2023 11:41 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Dat is normaal gedrag.
Op een mooie zonnige dag loopt de netspanning op door de vele omvormers in een wijk.
Als de netspanning boven de 253 volt komt (10% boven 230 volt) dan hoort een aangesloten omvormer zich uit te schakelen.
Door een verbruiker in te schakelen en stroom af te nemen, daalt het voltage iets.
Typisch verloop van het voltage bij mij in de meterkast, in dit geval met 3-fasen omvormers.
[ afbeelding ]
Omvormers kunnen niet maximaal 240 volt leveren, ze kunnen maximaal 253 volt leveren.quote:Op zondag 18 juni 2023 13:12 schreef Mano_ het volgende:
[..]
Ok, raar. Waarom zou de spanning stijgen als alleen de stroom toeneemt?
Dat spanning zakt bij afname snap ik, maar als omvormers maximaal 240V kunnen leveren, hoe kan het dan ooit hoger worden?
Dat je niet kan terugleveren als de netspanning te hoog wordt snap ik, maar dat dan maar het hele ding wordt uitgeschakeld klinkt erg knullig. Dan moet je dus gaan afnemen en de meter laten lopen, terwijl met wat terugregelen je gewoon je eigen energie zou moeten kunnen gebruiken.quote:Op zondag 18 juni 2023 13:36 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Omvormers kunnen niet maximaal 240 volt leveren, ze kunnen maximaal 253 volt leveren.
Om stroom terug te kunnen leveren, moet het voltage in de omvormer net iets hoger zijn dan die van het lichtnet.
Stroom verbruiken zorgt voor een daling van de spanning.
Stroom produceren zorgt voor een stijging van de spanning.
Om te voorkomen dat het "oneindig" oploopt, stoppen omvormers bij 253 volt met produceren.
Dat is per land verschillend en ACM heeft al eens voorgesteld om dat te verhogen tot 264,5 volt.
Dan zou het compleet uitzetten toch nooit mogen gebeuren?quote:The Solis export power manager is the ideal solution for smart energy management for both residential and commercial systems. The unit allows you to adjust export values to satisfy local network regulatory requirements.
Energy management with the Solis export power manager allows for higher self-consumption and efficient use of the locally generated PV power.
Het is niet echt een discussiepunt.. Als de omvormer 253 volt meet, gaat hij uit.quote:Op zondag 18 juni 2023 13:56 schreef Mano_ het volgende:
[..]
Dat je niet kan terugleveren als de netspanning te hoog wordt snap ik, maar dat dan maar het hele ding wordt uitgeschakeld klinkt erg knullig. Dan moet je dus gaan afnemen en de meter laten lopen, terwijl met wat terugregelen je gewoon je eigen energie zou moeten kunnen gebruiken.
Komende donderdag komen ze ze bij mij plaatsen. M'n omvormer heeft Export Power Management:
[..]
Dan zou het compleet uitzetten toch nooit mogen gebeuren?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |